Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 27 januari 2021

98 reacties

 1. Ik word er nog niet heel warm van vandaag, erg piekerige golven en de wind draait steeds verder naar W. Op zich is er nu richting laag wel iets te vinden op de tweede bank, zit wel wat hoogte in. Laat hem zelf even schieten.

 2. Toch liepen er vandaag rond 14:00 bij de pier op Scheveningen wel leuke golven! De moeite waard in ieder geval! Rond 15:30 kwam de wind er meer dan gewild bij.

 3. Er liggen hier nog een paar ras optimisten in het water, maar dan moet je wel heel zin hebben.

 4. hier op de wadden ook niet veel soeps, zou het te maken hebben met volle maan en oostenwind ( erg laag water) ?

 5. Iemand enig idee waar ik dit soort grafiek online kan vinden van de golfspectra?

 6. Ik vind telkens op via de links op deze website een 2D weergave maar dus geen 3D weergave.

 7. Het was echt superclean longboard feestje op Wijk gisteren. Zaterdag en zondag weer. Hoewel ik twijfel of ik zondag met het longboard moet gaan of toch mijn kortere board mee moet nemen. Iemand daar een idee over?

 8. ” Mijn longboard of mijn kortere board” Valt door anderen niet veel zinnigs over te zeggen, heb het idee dat veel mensen er van uit gaan dat je met een sup mini golfjes surft, met een longboard kleine golven, en met een shortboard hoge golven surft.
  Hangt vooral af van de shape van je board, je skills en je voorkeuren zou ik zeggen.

  Trouwens iemand nog een C skins linkerhandschoen maat S kwijt?

 9. Ligt het aan mij of is dit een zeldzaam tamme winter. Oktober had prachtige dagen, november was ook nog wel te doen, maar december en januari zijn wel heel rustig verlopen. Misschien wordt ik oud, maar kan me toch herinneren dat januari vroeger……….

  Geen stormen, geen dikke bakken noord met striemende sneeuw, geen week lang oostenwind, allemaal naar beetje half deze winter. Hopelijk brengt februari wat echte roering!

 10. Voor mijn gevoel vallen de voorspelde / gemeten golfhoogtes in december en januari in praktijk steeds wat tegen. Er is wel te surfen, soms ook best aardig, maar bruut heb ik het ook nog niet gezien.
  Toch die (vervloekte) windmolens 😉

  2020 begon met een reeks aan stormen (ook steeds nog in het weekend) waardoor mijn kleinste zeiltje 2 maanden lang nat bleef :-).

 11. Clean maar heel klein. Met veel volume nog wel iets te glijden nu richting laag. Je kan met droge haartjes er weer uit zeg maar, zo kalm is het. Alleen voor de echte beginners zou ik zeggen.

 12. Boei gegevens Noordelijke Noordzee. Hoogte op het moment hoger dan verwacht volgens de modellen.
  Maar nog een flink eind weg. Als we morgen een 2 ft met wat kracht overhouden zou het best aardig kunnen worden.

 13. Surf nu zo’n 10 jaar, maar elk jaar is anders. Kan je in augustus soms uitkijken naar een najaar met dikke bakken, is het in november nog steeds 20 graden. Andere keer is het raak van september tot november. Heb in 2020 super sessies gehad in mei en juni, andere jaren waren dat echt magere maanden.

  Windguru heeft een “archives” functie. Kan je jaren terug kijken naar wat de voorspellingen toen deden.

 14. Oei….koud!!!! Superclean maar ook wel superklein. Beetje volume is welkom en tij mag nog wat zakken.

 15. Als je wilt lachen moet je even de Franse webcams pakken in Baskenland, daar rolt me toch een swell de golf van Biskaje binnen.

 16. 🙈 die sla ik even over, want toch niet binnen mijn bereik.

  Ondertussen 1,5m op de K13 boei. Dat gaat zo straks ineens opeens gaan!

 17. Dat was hem hier helaas niet vandaag. Er liggen er nog veel in, maar meer dan kniehoog zit er niet in. Het is nu wel wat beter dan vanmorgen. Wel een erg lekker in het water met de zon erbij.

 18. De longboarders vallen met de neus in de boter, maar de shortboarders hebben vandaag weinig in de Noordzee te zoeken. Heel clean, maar erg klein en veel close-out shorebreak. Wel bonus met het zonnetje erbij!

 19. Liggen nog wat beginners en suppers te spartelen hier voor het dorp, maar het is te klein om het echt surfen te noemen. Wat Wijk ook zegt: als het al omgaat dan is het vaak close out. Helaas, morgen weer een dag.

 20. Zandvoort local, heb je er zelf in gelegen? Of vond je het te koud? Was namelijk best vermakelijk nog! Op de setjes best power, lang en eigenlijk gewoon goed te surfen..

 21. Best aardig op WaZ. Geen hoogte maar wel push. Wel geduld tussen de sets. En Kouwe klauwe 😁

 22. Ja close out shorebreak is echt wat voor mijn single fin longboard hahaha. Hopelijk komt de swell morgen beter door in Wijk. Is er een verklaring voor de wat tegenvallende golven? Misschien is de swell te noordelijk of heeft ze last van te veel aflandige wind met een zuid component ?

 23. Ik refereerde daarmee aan het feit dat shortboarders niet veel hadden om mee te spelen. Lomgboarders leken er meer aan te hebben wat verder op zee.

 24. Was prima hoor wel shorebreak idd. niet echt hoog maar wel super clean en hoog genoeg (metertje). Ene golf na de andere op me 7’4 rond de 35 liter. Enneh fijn dat de kou zorgt voor wat rust in het water maar jeetje wat was het strand druk!

 25. Van half 2 tot 16u erin gelegen. Met SUP. Sessie met meerdere gezichten.
  Kniehoog lijntje en frisse tegenwind. Heuphoge piekjes die eerst okay waren, daarna teveel over de bank liepen. Daarna kniehoog op de eerste bank en nog iets later meer lijn en hoogte.

  Met de forecast en de metingen had ik wel hoger en krachtiger verwacht. En minder wind.
  Maar heb lekker 2u buitengespeeld.
  Geen zeehond en ook geen committed barrelrijders.

 26. Hoek was ook maar vrij matige surf.
  Pas tegen het einde van de middag begon het nog een beetje ergens op te lijken. Soms een leuke set die een mooie heup hoge lijn gaf. Maar daar tussenin eindeloos wachten in de kou met zn allen. Beetje in het shorebreakje spelen om warm te blijven. Maar het was allemaal niet om over naar huis te schrijven.
  Helaas, had op iets meer gehoopt.

 27. was hier toch wel aardig, af en toe knappe setjes dat er door kwam. Wel erg laag water daardoor best wel wat close outs. Ach voor januari niet verkeerd zonstje erbij dikke prima

 28. Ben (zeker) niet stoked, maar heb er best aardige ritjes uit weten te persen op Hoek vanmiddag tussen 15 en 17. Idd wel lang wachten op sets… maar er zijn vervelendere dingen om te doen op een zondagmiddag 😊

 29. Vanmiddag rond 17.00 uur deze handschoenen gevonden op de Zeeweg in Bloemendaal aan Zee. Wie heeft ze op z’n dakkie laten liggen?
  Ze liggen uitgespoeld voor je klaar in Bloemendaal! beitskek@gmail.com

 30. Dat vroeg ik me nou ook af, de metingen lieten prima hoogte zien maar er kwam weinig door. Iemand een verklaring?

 31. @Tommie, Waarschijnlijk te hoge periode voor die hoogte van swell: al die energie/hoogte kan verloren gaan door de ondiepe banken van de Noordzee.

  Gecombineerd met bijna hele dag laagwater…

  But me no expert

 32. Mijn idee: Einde middag 2e best dikke swell uit oosten er bij. Metingen uit noord na 15 uur flink omlaag, in combi met inkomend getij geen goede combi.

 33. Zoals hierboven al aangegeven, ik denk waarschijnlijk door de combinatie hoge periode en ondiepe Noordzee. Misschien kunnen de experts Tobias/Goedgolven/Morris een verklaring geven? Ik had t idee dat er ongeveer een half metertje swell over was vanmiddag rond hoogwater (ZH)

 34. WAZ gisteren tussen 2 en 3 ook zeer matig met héél af en toe een aardige set. Voor de foilers leek het wel behoorlijk ideaal. Paar mooie lange rides gezien.
  Dit was mijn beste..

 35. Het was inderdaad niet erg hoog, maar wel erg mooi voor de boards met meer volume, tegen het donker was het mooist. Golven bleven lang open staan en hadden veel kracht. Had er eerlijk gezegd minder van verwacht!

 36. Vond het gisteren Velsen Noord magisch mooi. Hoe later hoe beter. Mooi om te zien dat zoveel mensen van de zee genieten, m’n dochter zij dat het leek alsof er allemaal pinguïns in de golven aan het spelen waren. Sfeer was goed waar wij lagen. Tegen zonsondergang lagen er nog maar weinig mensen in, die konden genieten van steeds mooiere golven.

 37. Matige golfkwaliteit v gister had ook met het springtij te maken. Het blijft daardoor langer laag water, terwijl het tij in een veel kortere (maar krachtige) periode opkomt. Een periode waar je minder lang kunt profiteren van de push van het inkomende tij dus…

 38. https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/50e01.jpg

  Bijzonder, iets van 20 sec swell van ver arriveert nu in de zuidelijke Noordzee. Niet te zien aan de golven op het strand. De swell die er nu loopt is een tweede kleine swell van 10 seconde periode, die op hetzelfde tijdstip arriveert. Misschien ze elkaar iets versterken, maar het is vooral bijzonder om te zien op de metingen. Volgens mij de eerste keer deze winter met deze hoge periode van ruim 20 seconde (45 mhz)!

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/2f443.jpg

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/6957d.jpg

 39. Hey Tobias, ik ben de cursus aan het volgen maar ben nog niet aan het einde dus volg nog niet helemaal hoor. Ik ben nu wel heel nieuwsgierig wat dit net van effect heeft 😀
  Reist die 10sec swell van tegen Denemarken aan door tot in Zuid-holland en Belgie? En wanneer zou die dan aankomen?
  Thanks.

 40. Nee, helaas. Daar is het te klein voor.

  Maar op de wadden en het noorden zou het een net wel/ net niet situatie kunnen opleveren!

  Swells komen allebei uit dezelfde richting, dus af en toe heb je een set doordat deze verschillende swells elkaar versterken. Mixed Interference noemen ze dat in de boeken:

  http://geologycafe.com/oceans/chapter10.html

  https://rwu.pressbooks.pub/webboceanography/chapter/10-2-waves-at-sea/

  Bij twee swells van gelijke golfperiode uit tegenovergestelde richting krijg je te maken met elkaar uitdovende golven. Dat heet dan Destructieve Interference. Komt in de Noordzee heel vaak voor als de wind te hard offshore zuid is na een tijdje.

 41. Klamme handjes na kijken van die grote bakken in Cornwall. En lekker opgefokt door die muziek hahah

 42. Verassende sessie op WaZ. Van half 3 tot kwart over zes. Clean, laag, maar erg lekker. En max 4 in t water…

 43. Zeker verrassende sessie Wijkiki! Gelukkig nog even je bericht hier gecheckt Tobias;) En de cam tijdens de laatste verplichte Teams sessie van de dag(A). Kleine cleane lijntjes, prima op de Fish!

 44. Surf was idd geniaal! Stond ook nog heel even iemand foto’s te maken met een telelens aan de kant. Die foto’s zou ik graag te zien. Mooie 20 sec sessie!

  Mail evt surfweer@gmail.com of hier ook up te loaden, kan ook.

 45. Er wordt hier vaak over geklaagd, en ik vind het ook schokkend dat het in Cornwall ook zo vaak gebeurd; houd je board vast bij een wipe-out. 🙂 Hehe. Wow. Impressive daar zeg! Poeh.

 46. Je hebt gelijk!
  Leek mij te klein en momenteel is de N-swell weer dominant aan het worden.
  Vraag is echter of die net zo aardig is als gisteren en of het tij wel een beetje mee wil werken… maar ja Niet geschoten is altijd mis.

 47. vanmorgen met het eerste licht even geprobeerd, maar het was helemaal niks. slap en klein. Misschien drie ‘ritjes’ gemaakt.
  Was wel een van de veiligste sessies ooit want ik werd omringd door oefenende brandweer- en KNRM-mensen 🙂

 48. hier op de wadden blijft het maar binnen komen de swell, uurtje voor hoog water de setjes bleven maar komen 🤙