Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Maandag 8 September 2014

91 reacties

 1. [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Swell reistijd Anasuria A12 naar NL.jpg[/img]

  Vandaag is er een swell onderweg die op de Anasuria boei en later op de A12 boei een duidelijk begrensde binnenkomst liet zien op de boeimeting. Nu is het in de praktijk vrij eenvoudig om door middel van het kaartje met de ligging van deze boeien te bepalen wanneer de swell bij ons zal binnenkomen. De binnenkomst op de Anasuria is makkelijk af te lezen en was op zondagavond om 20:00. Zie hier hoe je deze tijd kunt aflezen uit het 3D spectrum. Nu tel je hier de tijd bij op totdat de piek op de A12 boei verscheen om 04:00 vanochtend en kom je uit op totaal 8 uur reistijd. In het kaartje zie je dat het verschil in ligging tussen de Anasuria en de A12 tot de Nederlandse kust nogmaals dezelfde afstand is. De swell zal dus vanaf 04:00 vannacht nogmaals 8 uur nodig hebben en dat is dus om een uur of 14:00.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Anasuria en A12 boie Reisafstand.jpg[/img]

 2. Hartelijk dank voor de heldere update Tobias. Zo maar eens uitgebreid lunchen en naar zee toe rijden 🙂 Blijft hier morgenochtend nog wat van over?

 3. Heb je al een idee hoe de goven gaan zijn tijdens de Domburg Classic? Of is dit nog een beetje vroeg om te voorspellen?

 4. Het is goed om de surfers in deze tijden af en toe eens te herinneren aan de surfregels.
  Echter, als alle surfers nu eens samen zouden kunnen genieten van deze prachtige sport zonder dat daar zonodig die vervelende blijf-van-mijn-golf-mentaliteit bij moet horen? De zee is van iedereen, elke golf is van iedereen.
  Een beginner is, net zo goed als Kelly Slater, een surfer. Iedereen die het surfen dierbaar is is een surfer. Het bestaan van woorden zoals “kook” duiden al aan dat er vaak iets fout zit in de manier van behandelen van medesurfers.
  Zij die zo nodig competitie nastreven doen beter mee met wedstrijden en houden hun competitieve ingesteldheid voor die momenten.

  Het kan dus ook anders.

  Wees altruïst. Geniet van de natuur, geniet van het surfen. En wees respectvol voor zowel natuur als de medemens. Moedig elkaar aan als je het verkeerd ziet gaan, geef tips aan elkaar. Gun elkaar een golfje. Als dat zou kunnen, dan zijn er bijna geen surfregels meer nodig.

  En ja, dit gedrag probeer ik zelf ook altijd na te streven.

 5. Amen! Het zou goed zijn als de surfers onderling vriendelijker met elkaar omgaan in het water.

 6. Op het gebied van karakter ben ik het met je eens echter zijn er nou eenmaal (en gelukkig!) regels. Zit je hoger in de golf, dan heb je nou eenmaal voorrang. Ik vergelijk het altijd maar met het verkeer.

  Als surfers niet eens de moeite nemen om over hun schouder te kijken bij de takeoff snap ik wel waar die blijf-van-mijn-golf-mentaliteit vandaan komt. De zee is zeker van iedereen maar de golf niet. Misschien is dat een lastig aspect om te begrijpen voor de meeste watersporters.

 7. @ Recht

  Ga jij dan maar lekker 300 meter links of rechts van de beste peak liggen flappie met je altruistische instelling. De golf is van degene die het dichtst bij het brekende gedeelte ligt!

 8. Wil je wel weer eens horen als door een kook die z’n board laat schieten, jouw board naar de klote is!!

 9. gulden middenweg dan maar hou je aan de regels en sla of gil er niet meteen op los als iemand te dicht bij komt en leg uit dat het gevaarlijk is voor spullen en medesurfers om in te droppen als iemand dit overduidelijk niet snapt omdat hij /zij het nog moeten leren.
  .. swell is onderweg dus enjoy!

 10. Ik vind autorijden ook leuk. Zullen we dan maar stoplichten negeren, inhalen waar dat maar kan en genieten van andere weggebruikers?

 11. Op het gebied van karakter ben ik het met je eens echter zijn er nou eenmaal (en gelukkig!) regels. Zit je hoger in de golf, dan heb je nou eenmaal voorrang. Ik vergelijk het altijd maar met het verkeer.
  Als surfers niet eens de moeite nemen om over hun schouder te kijken bij de takeoff snap ik wel waar die blijf-van-mijn-golf-mentaliteit vandaan komt. De zee is zeker van iedereen maar de golf niet. Misschien is dat een lastig aspect om te begrijpen voor de meeste watersporters.

 12. Autorijden is je verplaatsen om andere dingen te doen, omgeven door wetgeving. Als je wilt autorijden als hobby en Wilt afwijken van de wetten, dan kan je dat op prive terrein doen.

  Surfen is voor je plezier ( hobby) in het water spelen, zonder wetgeving wat betreft golf gebruik. Wel zijn r wat gebruiken, waarvan de voornaamste toch nog altijd is je te gedragen als een heer dan wel dame, en dat geldt voor zowel beginner als gevorderde.

 13. Hier in Scheveningen nu een sporadisch half metertje shorebreak met een windje. K13 geeft hoop.

 14. @ Recht: in principe helemaal mee eens…

  maarrrrr

  als er allemaal pro’s express indroppen
  en of
  als beginners niet omkijken en alsnog indroppen (omdat ze de regels van goed opletten en voorrang verlenen aan hun laars lappen en te graag tussen de wat betere surfers denken te moeten liggen..).

  dannn
  ben ik het weer helemaal met Naoleon eens haha!

 15. Iedereen die zn board nog nooit heeft laten schieten kan bij mij 100ehh..ophalen..
  Echt waar!
  Leuk die regels maar waar zijn die golven dan?? 🙂

 16. Mbt de surfregels. Kom net uit Carcavelos (Portugal). Overheerlijke golven, Echt overheerlijk. Nog nergens in Europa zo goed gezien zonder de hel van keiharde wind en/of stroming. Maar als de golven wat hoger worden met een langere periode (en dus inconsistenter) helaas te weinig voor iedereen. Gewoonweg te veel mensen van zéér wisselend niveau. Dus soms 5 mensen op één golf, en dan weer een prachtige golf die leeg doorrolt. En met dat koude water wil je ook écht graag die golf pakken die jou kant op komt rollen (na 20 minuten wachten).
  Daardoor helaas niet altijd gezellig in het water. Gelukkig zijn er dan regels om het niet een grote levensgevaarlijke chaos te laten worden.

  Vanavond weer de bruine klotsbak in; Wijk ziet er op de cams toch behoorlijk vermakelijk uit!

 17. In het westland is de swell helaas nog niet gearriveerd! Wel lekker tannen, nog maar even wachten dan..

 18. Wijk was prima. Hij kwam iets later dan verwacht. Rond half 3 begon het te lopen. 3 tot 4 a half 5 het best. Hoogte prima. Voldoende kracht. Zag nog een paar gevorderde shortboarders leuke kunstjes vertonen. Zonnetje erbij. Was lekker!

 19. @ Recht,
  bekijk eens wat surffilmpjes van de jaren 60 en 70 op YouTube,
  toen elke golf van iedereen was.
  Als je je botten en board heel wilt houden,
  houd je dan aan de surfregels:
  de golf is van degene die het eerste op z’n board staat,
  of het dichtst bij het brekende gedeelte van de golf zit.
  En kijk eens uit je (iedereen dus) doppen voor je inpeddeld!!
  Simpel.

 20. Bij Wijk waren we dan 14:00- 16:00 spot on, prima de luxe voorspelling/alert:-) , setjes mt genoeg hoogte en vooral veel kracht in de golf, goed voor G-kracht tartende speedy take-offs

 21. Wijk aan Zee / 14:00 -16:00: eindelijk het eerste kruisje voor september op de kalender! Persoonlijk vond ik dat de golven vrij snel uitvlakten waardoor de ritjes wat aan de korte kant waren. Desalniettemin vermakelijk.

 22. Lvs was leuk maar eigenlijk teweinig om het echt een surfsessie te noemen,
  Van 16:30-17:30
  2 goeie ritten van niveau gehad.

  Beetje gekke swell nog niet eerder gezien …….. Super snel kwam het omhoog bleef bij max 1m steken en dan rolde de top eraf terwijl eronder nog een dikke (te) brede deining door beukte .
  Je nam je takeoff maar kwam dan net niet in die snelle deining mee (2 keer wel dus haha).
  Maar vooraan was het ook niet zo dat de shorebreak te surfen was.

  Was de wind licht offshore geweest ipv ligt onshore dan was het een heel ander verhaal geweest denk ik!
  Toch lekker aan de conditie gewerkt..:)

 23. Wat mij betreft Franse condities op Wijk van half drie tot half vijf. Goed, de golven eindigden vaak in close outs en het waren korte ritjes, maar wat een vette take-offs op cleane golven van 1.5m. Helaas (om even aan te haken bij de discussie hierboven) werd een van mijn beste golven verpest door een indropper. Zit je net perfect in je bottom turn, moet je van je board afspringen door zo’n egotripper. Daarna kwam ik precise boven op het punt waar iedereen overheen surfte dus dat was ook niet fijn. Gelukkig goed afgelopen. Ik maak ook wel eens een inschattingsfoutje maar dit was niet ok.

 24. NHN was echt goed met name tussen 14:30 en 15:00, toen kwamen de eerste dikke sets met de push binnen en was het nog niet zo diep dat het meer mushy brak maar al met al goed te surfen tot volledig hoog water en ik gok daarna ook nog.
  Lange lijnen, ongeveer schouderhoog op de face, stevige 3bft tot max kleine 4 bft uit nw en blue skies. Prima dagje.

  off topic: Natuurlijk gaat iemand op de inside voor, wil je golven delen, dan zorg je gewoon dat je de plaats in neemt van degene die voor jou op de inside lag. Wat is dit voor zinloze discussie, lig je op de inside ga je voor, ken je deze regels niet of ben je het er niet mee eens dan moet je misschien overwegen om een rustige wat mindere piek voor jezelf te nemen.
  Ik snap deze discussie niet zo, zijn gewoon wereldwijde etiketten om ongelukken te voorkomen. Uiteraard als je met je groep vrienden ligt en met z’n allen alleen maar straighthanders scoort, kun je prima met z’n allen tegelijk de golf delen, als je rechtdoor surft kruis je elkaars pad immers niet….

 25. Ha, nog een keer dan: tussen 15 en 16 uur echt heerlijk gesurft bij Bloemendaal. Ja ik ben een kook, maar er was echt niemand anders; dus was ook niemand tot last ;). De golven kwamen in series binnen rollen, ideale omstandigheden om tussen de series door weer uit te peddelen en lekker te oefenen met gaan staan. *blij en verbrand*

  Ben benieuwd wat morgen in petto heeft….

 26. Pff Hebben we een goede surfdag, gaan we weer zeuren over regels en voorrang. Castricum was top lekker met zijn 6-en.. Als je niet tegen drukte kan of de golven niet wil delen, moet je lekker stukje wandelen, vind je vanzelf wel weer een mooie zandbank die net zo goed breekt. Surfen gaat ook om het ontdekken van nieuwe spots.

 27. Gister prima sessie gehad op ouddorp van 14.40 tot 17.00. Lekkere golven kwamen pas rond 15.15, helaas net iets na hoogwater. Vandaag nog maar eens!

 28. Katwijk was superlekker tussen half 4 en half 7. Flinke setjes en lange ritten, heerlijk genoten!

 29. wijk was toch aardig goed, beter dan verwacht. sets waren behoorlijk hoog en aardig wat rampy sections :p STOKED

 30. Zuid was best aardig. Bij het eruit gaan wel vast komen te zitten in een net. Blijkbaar had een lokaal vissertje bedacht dat het wel kon om een net van 50 m lengte te spannen.
  Met 3 man net en ankers uit het water gehaald….zat vol met dikke vissen:))
  Schijnt dat hij gisteren ook het net heeft uitgezet. Oppassen dus de komende dagen!

 31. wijk gisteren van 12.30 tot 17.00 eerst was het niks maar al snel werd het hoger en rond 14.00 was het echt mooi en begon goed te lopen op de achterste bank wel soms lang wachten op een set maar als ze kwamen waren het mooie bakke ,dikke pret dus ….

  ..maar we moeten die surfregels met dat plaatje maar eens op een groot bord op het strand zetten. Want er zijn er die het maar niet willen snappen, bv als je in de golf zit en ze ziet dat je er aan komt , gewoon doodleuk recht op je af blijven peddelen en niet richting de al gebroken golf.
  Of inpeddelen voor de golf en de hele tijd achteruit kijken ,als je op je fiets zit kijk je toch ook niet de hele tijd achter je ?? Het is best als je eens een fout maakt dat doen we allemaal wel eens maar ga dan niet meteen bij de hand lopen doen maar zeg ff sorry dan houden we het gezellig en dan hoeven we deze discussie niet weer te voeren ….
  peace&love & respect mensen 🙂

 32. gister was prima ! 18.00 tot donker waz, niemand in de weg, iedereen plezier!
  als je een beetje uit elkaar gaat liggen is het probleem al grotendeels verholpen.
  of lig je thuis ook met 40 mensen in een 1 persoonsbed ?
  ha !

 33. Het gaat zeker niet om wie het eerste op de golf staat. Het is altijd degene het dichtst op de piek, anders kan elke longboarder diep liggen maar lafjes op de schouder van de golf en deze als nog claimen. Het gaat om de piek.

  Peddel jij hem op je longboard lekker diep in maar op de schouder en sta je en ik lig minder diep maar wel dichter op de piek en peddel later in en sta later maar zit dichter op de pocket, dan moet jij eraf.

  Als je deze niet respecteert zul je in Nederland maar zeker in het buitenland heel snel ruzie hebben in het water.

 34. Wijk aan Zee / 6:30 – 8:00: beetje als gistermiddag, maar in mijn beleving nog iets minder clean. Wel een stuk rustiger in de line-up, wat dat betreft kan de swell me niet vroeg genoeg binnenkomen 😉

 35. @ Simme Volkers
  off-topic (sorry mensen), maar ben jij mijn oude huisgenoot uit Leiden?
  16 jaar geleden ofzo (bij Wil in huis…)

  Grappig om je hier te treffen. Have fun in Lacanau!

 36. Wijk was gister meer dan verwacht! Vanaf 2 uur ging het los. 1.5 m en flink steil. Af en toe een clean up set van zeker 2 m. Die waren wel lastig te pakken want klapte al eerder. Al met een heerlijke echte herfstsessie!Mede dankzij de surf sms!

 37. @ haveyouseenthatlefthander dat netje wat jij er uit heb gehaald is van een beroeps visser, die man moet ze gezin daarvan onderhouden. Zo een netje kost 110 euro per 50 m die ankers17 eu per stuk, beetje kut als je dat sloopt. De netten staan gemarkeerd met boeien dus tijdens het surfen kun je er pima rekening mee houden. Er overheen stappen bij uit het water gaan is een kleine moeite en scheelt het de vissers een hoop extra kosten.

 38. Als je een beroepsvisser bent, moet je wat slimmer zijn en niet op die plek je netje uitzetten. Bovendien had die zogenaamde beroepsvisser z’n netje niet gemarkeerd met boeien, dus kon je er niet zomaar even overheen stappen. Het netje is niet gesloopt en lag uiteindelijk gewoon keurig op het strand te wachten op de beroepsvisser evenals de ankers…..

 39. @ Mirjam. heeft toch best een paar mooie fotomomenten die mierenhoop. er zit er 1 bij die ik wel in hogere resolutie zou willen hebben (of kopen) hoe bereik ik je?

 40. @ Nice: thanks, je kan mailen naar mirjamcornelisse at gmail.com. ben nog een amateur, dus hoef er (voorlopig 😉 ) geen centjes voor. leuk dat ik iemand ermee blij kan maken!

 41. Waarom wordt hier zo vaak op elkander z’n kop gekakt?..
  Zie er het nut en de fun niet van in..
  Als er iets fout loopt, spreek hier gewoon even over met de persoon in kwestie, maar spuit uw frustraties niet op een keyboard!

  Onlangs trouwens een tip gekregen om mijn plankje te laten herstellen door Frederik Valgaeren uit Lummen, die gast heeft fantastisch werk geleverd!

 42. Wijk vanmiddag van 15 tot 1730 was wat lastiger doorheen te komen dan gisteravond, maar wel betere sets en gelukkig ook minder stroming. Ongeveer zelfde hoogte. Doe nog maar een paar dagen zo.

 43. Meneer stoker@ je verhaal of in de piek en schouder klopt maar is niet wat ik bedoelde (het ging over het uitpeddelen niet in droppen) boven dien is dat hier in nl toch best lastig omdat de golven hier vaak erg veranderlijk zijn de de piek soms zomaar verschuift dat zou je moeten weten

 44. mooie foto’s;
  ben wel erg blij dat ik rond 16:00 op Zuid lag want de golven waren toch aardig wat hoger en beter aan de andere kant vd haven zeg, jeez

 45. @haveyouseenthatlefthander en @netje

  Staandwand netten zijn op de meeste plekken in Nederland verboden, maar wordt op sommige plekken onder het mom van “traditie” toegestaan. Er zijn echter strenge regels aan verbonden, waaronder duidelijke markering met boeien en naam en telefoonnummer van de visser moet vermeld staan. Verder is het meestal niet toegestaan in zwem of watersport gebieden.

  Beroepsvissers weten dit en maken overigens bijna nooit gebruik van deze manier van vissen vanaf het strand omdat het veel te weinig oplevert.

  Als je weer zo’n net tegenkomt, meteen gemeente of politie bellen en vragen of dit toegestaan is op jouw surfspot. Als het net slecht zichtbaar is, gewoon eruit trekken en op het strand gooien.

  In Katwijk kom ik ze af en toe nog tegen, maar de gemeente lijkt ze dit seizoen te hebben verbannen rond de boulevard. Klagen helpt dus blijkbaar!

 46. Wow! Van 1700 tot 2000 uur in het water geweest. Zandvoort was vooral het eerste uur fantastisch! Getij nog gunstig en op tweede bank bleef het gewoon goed terwijl je meestal moet rond peddelen om goede plek te vinden afhankelijk van het getij. Laatste drie kwartier ging de wind er ook uit en dan maakte het zelfs met stroming nog steeds super! Top 3 SUP sessie dit jaar!

 47. Van 19~21 Langevelderslag was super lekker, alleen wel vette stroming, maar dat mocht de pret niet drukken!

 48. Ik ben een beroepsvisser en vis dicht tegen het strand met staandwant. Ik ben niet blij als mijn netten op strand liggen. Wij vissen altijd in het najaar sep tot nov met deze netten dicht tegen het strand. Dit doen wij al jaren. Onze netten zijn altijd zichtbaar met boeien. En ons visserijnummer staat erop. Het verwijderen van deze netten is diefstal en stroperij en kost ons geld. Wij moeten landen met de boot of overboord springen. Het is de laatste jaren steeds drukker met surfers en nu is het weer ook veel beter dus zijn er ook meer surfers. Dus komen we elkaar steeds meer tegen.Maar laat deze netten staan, en wij vissen ook niet met hele hoge branding. Ze zijn niet langer dan 100mtr. Wij moeten het van bepaalde plekken hebben. En er zijn al veel stekken weg zoals golfbrekers en zandbanken (komt door de zandmotor) En het seizoen is kort vooral met slechter weer.
  Ik hoop dat jullie er begrip voor hebben en naast de netten willen surfen.

  Bij voorbaat dank

 49. Beste beroepsvisser, echt goed zichtbaar vind ik jullie netten niet en het is bovendien levendsgevaarlijk! Niet voor niets zijn dit “surf” gebieden en lijkt het me dus logisch dd netten ergens anders te plattsrn !!

 50. @Beroepsvisser, ik heb hier weinig begrip voor. Als de netten gevaar opleveren, dan mag je ze verplaatsen bijv. op het strand. Laats zag ik 2(!) bruinvissen spartelend in jullie netten, dus dat zie ik als stroperij. Nog een puntje, je mag geen zeebaars van onder 36 cm meenemen, doe je dat wel, tada… economisch delict!

 51. @Beroepsvisser. Bedankt voor je verhaal, helaas zijn mijn ervaringen met staandwant netten zelden positief. Mijn voornaamste probleem is dat ze niet goed zichtbaar zijn. Een net aangeven met twee kleine, vaak witte, boeien is gewoon niet genoeg om aan te geven dat er een net van 100 meter ligt. Bij een lichte branding met kleine golven zijn ze dan al niet meer zichtbaar, laat staan als er golven zijn van minimaal een halve meter waar wij vaak in surfen.

  Als jullie irritatie bij surfers willen verminderen, investeer dan aub in een set grote oranje boeien die over de gehele lengte worden geplaatst, het liefst met een vlag op de eerste en laatste boei. Dan weet iedereen wat er in het water ligt, en dan vinden jullie je net niet meer op de kant.

 52. Gister een heel verhaal getyped en toch weer verwijdert. Nu zie ik Banaan, Koreaflyfisher en Jesse rake klappen uitdelen die ik opgeschreven had. Ik ben dus niet de enige hierin. Dank jongens voor jullie duidelijke uiteenzettinkjes en mening!

  Dus:

  – Handhaving minimummaten
  – Betere zichtbaarheid van de boeien
  – GEEN onschuldige bruinvissen meer in staand wand

  Denk dat het beter is om je tijd als beroepsvisser te besteden aan het verbeteren van deze punten dan lukraak Surfers te gaan verbieden waar te surfen..

 53. Persoonlijk ben ik niet op de hoogte van de regels voor de beroepsvisserij aangaande van staandwant netten, maar voor de recreatieve visserij zijn er iig in Katwijk duidelijke regels te vinden. Echter, de regels verschillen per gemeente, dus zoals ik al eerder opmerkte, bel even met je gemeente over deze zaken. Ze kunnen je precies vertellen waar met deze netten gevist mag worden en overige regels. Bij twijfel kun je altijd vragen of een Buitengewoon Opsporingsambtenaar even komt kijken.

  Dit artikel stond overigens in sportvisserij nederland:

  http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/actueel/5721/recreatieve_staand_want_visserij_katwijk_ingeperkt.html

 54. lees net dan het netje niet langer mag als 50m1 in bovenstaande link. visser heeft netten van 100m1

 55. Mooi relaas van die beroepsvisser, maar een leerling golfsurfer kan écht niet zelf bepalen of hij – al dan niet een handje geholpen door een muistroom – in het net belandt of niet. Dus zou hij die – door de gemeente aangewezen – golfsurfstekken maar beter ‘net-vrij’ kunnen houden, voordat er ongelukken met mensen gebeuren i.p.v. met vogels, bruinvissen en zeehonden, zoals tot nu toe. En misschien zou de gemeente hier ook strenger moeten gaan zoneren, hoewel dat in Katwijk de hobby-vissers betreft en niet de beroeps zoals hier.