Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 16 September 2016

207 reacties

 1. DWD golfhoogte model komt met golfhoogtes van 2,5-3m vannacht, zelfs een stuk 3-3,5m voor de Engelse oostkust.
  Het noorden (vooral de wadden) zijn wel een heel stuk minder goed ontvankelijk dan het Zeeuwse en Vlaamse bij dit soort type swell. Het duwt als een soort trechter de zuidelijke Noordzee in, terwijl het de golfhoogtekleuren op de wadden op dit kaartje nog gewoon op lichtblauw (0,5m staan). Uiteindelijk deint er ook wel wat afbuiging naar het oosten. Meestal kost dit alleen 1 getij wachten extra.

 2. Volgens hoge resolutie rekenmodellen zaterdagochtend om 6:00 nog windkracht 7 pal aanlandig op de West-Vlaamse kustregio. Wind neemt echter snel af. In Zeeland om 6:00 al bijna windstil. Het exacte verloop van de wind laat zich in dit soort kleinschalige weersituaties altijd lastig voorspellen.

 3. Goeiemorgen Tobias
  Dit zijn mooie berichten verwacht jij vandaag al wat golven in waz of IJmuiden of blijft flat..

 4. Ik ben dit weekend in Ouddorp dus ik ga toch even een golfje meepakken :D, waar is de surfspot in Ouddorp? Ik surf normaal in Domburg namelijk..

  Thnx

 5. Hee Tobias, komt die swell vanavond nog op tijd binnen voor een avond surf? ik je app was je daar nog niet zeker van toch?

 6. mooi verhaal! ik zal het vanavond nog een keertje lezen voordat ik in slaap val…..morgen gaat het los dus op de onbekende spot!

 7. Weekendje weg met mijn schoonfamilie… zullen ze het merken als ik morgenochtend stiekem voor het ontbijt mijn board een zoutwater douche ga geven? 😉

 8. hoi,
  Schev Nord zal super druk morgen. Weet iemand of Zuiderstrand Schev een goede optie is? Of Monster? Ik surf alleen in Schev Nord maar overweeg morgen om ergens anders te gaan… Vast dank voor jullie input…:-)

 9. Als ik jou was zou ik geen risico nemen en gewoon op je vaste stek gaan. Zou zonde zijn als je ergens naartoe gaat en het is niet goed.
  Scheveningen Noord is gewoon 1 van de weinige spots in Nederland waar je goed kan surfen. Inderdaad kan het druk zijn maar altijd beter als geen golven. Het is natuurlijk niet voor niets dat het daar altijd zo druk is.

 10. Hi,

  Ik ga morgen voor het eerst alleen in NL op pad en heb dus nog geen vaste spot en vanuit Utrecht kan ik alle kanten op: Maasvlakte/Scheveningen/Zandvoort. Kan iemand mij een tip geven voor de beste spot en evt nog tijd.. Ik kan vanaf de ochtend tot een uurtje of 4. Mijn dank is groot!

 11. Vind je? Volgens mij is de Noord vooral druk vanwege het havenhoofd dat beschutting geeft bij W tot ZW wind. En mensen zijn gewoonte dieren dus gaan daar ook heen als het niet hoeft. Als je een beetje rondkijkt zijn er heel veel spots in de buurt die goed lopen als die beschutting niet noodzaak is. Kwestie van proberen!

 12. Lianne, makkelijkst bereikbaar vanuit Utrecht is momenteel Zandvoort of Langevelderslag/Noorwijk. En ik denk niet dat je een doorgewinterde surfer bent, of heb ik het fout? Dan zijn dit goede spots met prima golven. Wijk sowieso nogo ivm het weekend / velsertunnelsluiting.

 13. Hoi Tobias,

  Nee zeker niet, begon het net te leren en toen een schouderoperatie gehad en is nu weer de eerste keer na bijna 2 jaar! Dan ga ik denk ik voor Zandvoort. Wat is de beste tijd? Many thanks 🙂

 14. Holy shit wat was dit goed zeg!!!
  Rapanui van 7- 9:30 constant golven pakken echt te ziek voor woorden😜😜

 15. Weet iemand of het eind van de middag ook nog een beetje surfable is in Zandfoort? En heeft iemand zin om mij te joinen? Omgeving Utrecht!

 16. Bedankt voor het report. Wij willen graag zondag maar kunnen er niet helemaal uithalen of het dan nog wat is. Iemand?

 17. 08:00-11:00uur Noord Pier. Wat een mooie ochtend zeg! 2e bank liep als een malle vandaag door de oosten wind.. en het afgaand tij.. het was on Nederlands goed vandaag!! misschien vanavond nog een golfje pakken.. en wat een gezellige gasten in het water! Dat mag ook wel eens gezegd worden bij al deze drukte.. Wel een tip voor de paar pannenkoeken die de regels niet weten: bij dit soort omstandigheden even lekker een rustig plekje opzoeken!!!

 18. 08:00-11:00uur Noord Pier. Wat een mooie ochtend zeg! 2e bank liep als een malle vandaag door de oosten wind.. en het afgaand tij.. het was on Nederlands goed vandaag! Misschien vanavond nog een golfje pakken.. en wat een gezellige gasten in het water! Dat mag ook wel eens gezegd worden bij al deze drukte.. Wel een tip voor de paar pannenkoeken die de regels niet weten: bij dit soort omstandigheden even lekker een rustig plekje opzoeken

 19. 0800-1000 uur scheef Zuid was top!

  Pak is nog nat maar wellicht nog een sessie in de middag omgeving kuikduin?

 20. Wat een dag!! Waanillusies door flatness?… Nee. Gewoon classic Noordzee!
  Vanaf 07:00 WAZ meteen al. Met af en aan goede periodes van sets met fantastische periodes met sets met regelmatig goede hoogte en vaak ook wel wat kracht. Dat laatste werd later vooral alleen maar beter. Lekker nazomer-sessie, laat de winter maar komen!

  Einde sessie nog wat geclicked. Later volgt meer.

 21. Auw ziet er mooooi uit! vandaag andere verplichtingen, hopelijk is er morgen nog wat over in WAZ

 22. Eej Tobias. Dat het speciaal zou worden vandaag heb je niets te veel
  mee gezegd. nog nooit zulke mooie golven gezien bij cadzand als het wind stil is. Deze dag ga ik niet snel vergeten. bedankt voor weer een perfecte voorspelling.

 23. Holy crap wat was het fijn op bdaal vanochtend. Tijden niet zo glazig gezien met aardige hoogte. wat een feest. Fijn verjaardags kadootje.

 24. Wat een feest ondanks de drukte!
  Gewoon heerlijke lange ritten gemaakt en nog enkele turns.
  12-14u met laagwater en zonder stroming en 15-16u met windje, chop, veel stroming en nog wat steviger golven.
  Mijn fijnste SUP sessie dit jaar, graag nog meer van dit 🙂 🙂

 25. Domburg 11-16 in het begin wat moeizaam, maar werd steeds beter. Het hield maar niet op.Voorspelling was weer top, thnx T! Wat een afsluiting van de zomer.

 26. Ha ha helemaal mee eens @ 2debankgast wat een feest kan er weer ff tegen aan …wat een mooie dag:-))))))

 27. Hoe zijn de voorspellingen voor morgen? Mogelijkheden bij maasvlakte of domburg?
  En zo ja, welke tijd zou ik het beste kunnen gaan?

 28. Wat een feest vandaag in wijk aan zee, gweldige sessie van 13:00-16:00 tegen randje strand heemskerk, ontzettend rustig en perfecte golven op 2e bank, dank je Tobias voor de voorspelling 🙂

 29. Ja, het was leuk vandaag. overal wel denk ik, alhoewel t op de fotos lijkt dat t toch in t zuiden minder was?

  Zou t morgen ochtend tussen 10 en 12 nog wat zijn? Of is de noordswell er dan wel uit?

 30. Een veel betere eerste kennismaking met surfspot Domburg had ik me niet kunnen wensen. Erin gelegen op Noordduine van 12:15 tot 15:15. Was wel ff wennen met al die paaltjes en niet geringe stroming, maar dat maakte het cleane swell festijn er niet minder om. Er zat even een periode tussen waarin het niet echt wilde breken, maar dat duurde gelukkig maar een half uur of zo. Eindelijk eens wat langere ritten gemaakt op m’n Baked Potato. En dat met de belabberde peddelconditie van een kersverse vader (van de tweede…). Me happy. Danny Bastiaanse zag ik jou trouwens foto’s maken bovenop zo’n paal? Any good?

 31. Ed heeft in elk geval ook zijn best gedaan met zijn camera. Wat een gave foto’s weer! Heb het idee trouwens dat het zó hoog niet is geweest tijdens mijn sessie in Domburg. Maar na zo’n dag hoor je mij niet klagen.

 32. WAZ was unreal vandaag. Iemand een idee of morgen nog de moeite waard is. Kan pas vanaf een uur of 2 het water in!

 33. Mooie pics! En ik denk mijzelf te herkennen op een van de plaatjes, van hoe laat tot hoe laat was je er?
  Cheers!

 34. 730 1130 en 1600 1830. Genieten. Bizar goed, ochtend was insane. En inderdaad, wil de drone filmer zichzelf nog even melden? Dank

 35. ehhh dames, zouden jullie voortaan iets aan kunnen doen met zwemmen? Ik lazerde zowat van de palen toen ik haar uit het water zag komen… 😉

 36. Ha Jeroen, ok sorry dat ik je voor Bastiaan aanzag. Die naam schoot me het eerst te binnen qua combinatie foto’s en surfen en Domburg. Mocht je een foto tegenkomen van iemand met een baard en een Timbertek Baked Potato, dan ben ik dat. Of een andere gast met een baard en datzelfde board die ook vandaag in het water lag…. Hoor en/of zie het dan graag. Zag mezelf in je eerste selectie op Facebook in elk geval nog niet. Wel veel andere leuke platen van deze mooie dag (al was het hier in het Zeeuwse dus idd wel wat minder hoog)

 37. Dat laatste valt ook eigenlijk wel weer mee als ik je foto’s nog eens goed bekijk. Ik lag blijkbaar gewoon niet op de ultieme plek op het ultieme moment.

 38. Maarten volgens mij lag je op het juiste moment erin . Ik lag namelijk naast je. Al was het wel moeilijk op positie te blijven van 13/15:30 . Daarna nam de stroming aardig af . Ik had ook zelf als ik jou was voor een iets groter board gekozen zeker als je peddel conditie laag is . Ook is een baked een mooi vlot .Een 5.5 of een 5.11 scheelt al 11 liter foam 🙂

 39. Wat een surfdag, van 14 tot 18 erin bij Wijk, leek wel steeds hoger te worden. Eerst head high relaxte supercleane lange lijnen, later iets minder strak, maar kwam de beuk er nog wat meer in, zeker naast de pier dik overhead. Stond een fotograaf met superzoom op de pier, toevallig fotos online?

 40. Wat was het weer gezellig in velsen naast de pier mooie golven en niet eens druk . Dirb nog bedankt voor de fotos , gaat het weer een beetje ? Volgend weekend alweer ? Golven see u then.

 41. Drukte gister op de MV2…
  Maar op zich wel begrijpelijk met dit soort bijna on-Nederlandse condities…
  Met laag tij al smullen zo nu en dan van zeer mooie en cleane golven, maar ergens tussen 14 en 15 was het echt even fenomenaal!
  Getij zorgde voor een mooie push in de swell en de dikke bakken die je eerst nog helemaal in de verte zag breken kwamen nu vol binnenrollen.
  Gecombineerd met slechts een zuchtje offshore….
  Cleane holle headhigh bakken!
  De Noordzee op zn best.
  Leek ook even echt overal goed te breken dus de crowd verspreide lekker en dunde mooi uit.
  Uurtje later draaide de wind naar licht onshore en leek het mooie er wel vanaf te zijn.
  (Alhoewel het natuurlijk nog steeds bovengemiddeld goed bleef….)
  Maar mn armen sleepten toen toch al over het zand…
  Meesterlijk dagje Hollandse surf.

 42. @Jaap Tja als ik meerdere korte boards had gehad, had ik misschien een wat grotere gekozen. Maar dat is niet het geval dus dan is de keuze makkelijk 🙂 Voordeel van m’n BP 5’7″ is trouwens ook dat die, met enige moeite, te duckdiven is. Nu even kijken of er met de langplank nog vooruit te komen is.

 43. @maarten : Toevallig stond ik ook op die locatie foto’s te maken en was ook even op de palen gaan staan (kwartiertje)
  Mogelijk heb ik nog pics voor jou , moet het nog checken.

 44. Zandvoort 1630-1830 was te gek gister . Good old go pro er weer is opgedaan. Clean en minstens schouderhoog . Met een dikke stoke t licht uitgedaan !

 45. @atmosphere Dan lijkt het erop dat ik jou met je camera heb gezien, niet Jeroen. Want ik lees net pas dat hij bij Oase stond en ik lag er dus bij Noordduine in.

  Vandaag was het daar precies zoals Tobias had voorspeld: vooral veel lesgolfjes in de shorebreak met best veel side tot onshore wind. Het gezinsvakantieleven stond niet meer dan een half uurtje enkelsnappers pakken op het longboard toe, van 15:30 tot 16:00. Daarna zag ik van de kant dat er tot 16:45 vanaf achterin af en toe nog een best een leuk longboardritje gemaakt werd op de knie- tot heuphoge sets. Daarna leek het niet veel meer.

 46. @hang 11 en wat oude foto’s verward? Schoentjes aan op de foto.. T was toch echt niet zo frips😂👍

 47. Dudes hier nog wat Waves ter herinnering aan afgelopen Zaterdag16sep16

  De Cleanste bij de Bunker and ruigste bij de pier!

  Slechst 500 meter verschil!

  Cherio!

 48. @ Eline, bedankt voor je hulp gisteren op scheef-zuid……mn voet is toch nog heel! Drankje doen?

 49. @Poseidon , stuur die foto’s die je wilt uploaden anders even door naar mij op tobias@surfweer.nl
  Mogelijk pakt ie ze niet, omdat er bijvoorbeeld nog een spatie in de bestandsnaam staat.

 50. Even een oproepje als het mag,
  Zaterdagochtend lag ik met deze fantastische omstandigheden bij Petten in het water, voor het palen kunstwerk. Daar lag ook iemand foto’s te maken, alleen nu weet ik niet wie het is of wat zijn naam is.
  Als iemand weet wie het is, of iemand kent die er toen ook in lag dan hoor ik het graag!

 51. Wat was zaterdag een lekker dagje! Helaas wel een crack opgelopen in m’n board. Weet er iemand een adresje in de buurt van Utrecht waar ze m kunnen fixen?
  Bedankt alvast

 52. @lennart,

  Redrose is de beste, goedkoop en duurzaam!

  alleen wel in haarlem maar is het zeker waard!

  Google voor zijn nummer

 53. Ha😀Nu wel!

  Komen ze, wijk, van Bunker tot Pier!

  Waves, wavesssss en wavessss afgelopen zaterrdag!

 54. @atmosphere: mij niet meer gevonden in je fotoverzameling van zaterdag?

  @Tobias lekkah filmpje ja

 55. Hello iedereen!

  Korte vraag…
  Is Siouville en omgeving de moeite om een weekendje heen te trekken in oktober of zijn er andere plaatsjes meer aangeraden? Suggesties zijn altijd welkom!

 56. @maarten : ëén van m’n geheugen kaartjes is helaas onleesbaar geworden, en op die andere stonden geen pics van jou. Dus helaas.

 57. Ik zou persoonlijk bretagne of vendee pakken voor een tripje. Bij Souiville is het water redelijk vies, mede door de nabij gelegen kerncentrale. Souiville heeft wel een mooi breed strand trouwens

 58. @Atmosphere, thnx voor reactie en ’t checken. Was leuk geweest. Jammer maar helaas. Shit happens.

  Tobias nog steeds niets op de kaarten voor Domburg t/m vrijdag hè? Dan dus alle tijd om met de boys herhaaldelijk naar de molenspeeltuin te gaan…

 59. Hooi,

  Aangezien ik vorige week ziek wakker werd (ja precies toen 🙁 ) wil ik zsm proberen mijn rentree te maken 🙌🏽 Nu ben ik alleen nog niet zo goed in het lezen van magic seaweed… morgenochtend lijkt er iets te gebeuren maar kan iemand mij vertellen of het een beetje surfable is voor een semi beginner met softtop? En welke plek t beste is.. ik gok op Scheveningen.. many thanks ✌️️

 60. Zal niet veel zijn. Beste nog in de ochtend gaan, van 10-12u voor een absolute beginner ok. Spot maakt niet uit, kan je kiezen what so ever..

 61. Leuk filmpje en mooi stukje proza van Yannick! Denk dat het noorden wel wat hoger was zaterdag. 🙂

 62. @scheef ,als ik naar alle foto’s hierboven kijk zie ik toch echt dat het een stuk beter/hoger liep bij wijk en hoger in nh afgelopen zaterdag….. maar goed laat iedereen vooral naar scheef gaan .

 63. Weekend zo goed als flat. Die zuidenwind brengt alleen in het noorden misschien wat schuim. Net zoveel als het nu is ongeveer:

 64. Bummerrrr… Nog wat langer teren op afgelopen zaterdag
  Wellicht zondagavond / maandag wat?

 65. Ik was zaterdag de hele dag in Zuid-Holland. Op diverse spots. In de ochtend in het noorden van Z-H en in de middag in het zuiden. Toch vond ik het daar, in het zuiden, een stuk groter. Wijk ziet er ook wel ok uit, maar wel heel veel pieken. Op de foto’s en het filmpje van Camperduin lijkt het daar een stukkie kleiner te zijn geweest. Maar goed, allemaal details. Golven waren overal goed. Jammer dat het maar 1 dagje was..

 66. Nu het toch zo goed als flat is wil ik jullie graag wat vragen:

  Ik kreeg laatst aan de stok met een longboarder. We peddelden allebei voor dezelfde golf. Ik lag dichter bij het brekende gedeelte van de golf, maar hij lag iets dieper, maar verder van het brekende deel. Aangezien hij surfte op een longboard, stond hij een seconde eerder. Wie heeft er dan voorrang? Ik was pissig omdat ik dacht dat ik recht op de golf had en hij op me indropte, hij werd boos omdat hij vond hij recht op de golf had, omdat hij eerder stond.

  Graag duidelijkheid om volgende conflicten te voorkomen!

 67. @Gekke Gerrit. Tja, eeuwige discussie die hier op dit forum al vaak gevoerd is. Ik dacht dat de internationale regel is: dichtste bij het brekende deel heeft voorrang (zou jij in dit geval dus zijn). Maar vorige week zag ik tot mijn verbazing bij het strand Noordduine (waar surfschool Domburg zit) een bord met de regels aldaar en daarop stond dat degene die het eerste staat voorrang heeft (wat dan de longboarder in kwestie gelijk zou geven). Lijkt dus per plek te verschillen…

 68. @Maarten: ik hoop dat hetgeen op dat bord in Domburg staat de waarheid is!!!!! Ik sup namelijk en sta dus nagoeg continu op m’n board, dus heb ik volgens die regels altijd voorrang, hahaha! Maar ik denk toch dat gekke Gerrit in het voorbeeld voorrang had moeten krijgen

 69. Weer een heerlijk dagje op de lange plank gehad. Zeker de eerste 2uur tijdens opkomend water. En de kids maakten het verhaal helemaal af. Mooi om die twee te zien groeien in zelfvertrouwen met de golven. Ze krijgen er echt lol in.

 70. Volgende week maandag;
  8sec met een swell van 2.3 meter… magicseaweed kan zo lekker dromen… (en ik droom stiekem een beetje mee;)

 71. Zit te denken om loop volgende week naar de Quik pro te rijden…
  alleen werk en thuis nog ff regelen
  @Tobias
  weet jij of er mensen gaan?

 72. @Dje Dje vanaf welke leeftijd heb jij je nageslacht op een surfplank gezet? Die van mij zijn nu 10 weken en 2,5 jaar, dus ik moet waarschijnlijk nog wel wat geduld hebben…

 73. Degene die de golf eerder heeft heeft natuurlijk voorrang (de ander dropt per definitie in).

  Bij gelijk inpaddelen heeft degene voorrang die het dichtst bij het brekende gedeelte inpaddelt.

 74. Als de longboarder de golf al had snowballed hij normaliter al jouw kant van de golf. Dus heeft paddlen voor die golf niet zoveel zin.

  Moet je trouwens eens op een goede spot proberen als longboarder. Dan word je gelinched. Dichtsbij de peak heeft voorrang.

 75. Daarom laat een goede longboarder ook zo nu en dan golfjes door voor de hitsige shortboardmacho’s 😋

 76. First to feet geldt als de golf nog helemaal niet gebroken is. Zodra de golf gebroken is, heeft de surfer het dichts bij het brekende gedeelte voorrang, ook als als die later staat.

  Snowballen als er iemand op de inside ligt is een heel aardig..

 77. I agree! En dan nog, het is toch niet erg om even je hand op te steken en sorry te zeggen ook al ben je in recht? 🙂

  Ik ben dus die gek die naar iedereen ligt te wuiven en goedendag zegt 😀
  Maar echt indroppen is inderdaad niet zo fijn :/