Surfweer dinsdag 18 januari 2022

Het surfjaar 2022 was al goed begonnen en blijft dit goede begin voortzetten de komende dagen. Dinsdag supercondities met weinig of geen wind en toch krachtige golven. Ja, het kan in de Noordzee. Vooral in de winter, maar dat is geen garantie. Vaak domineren in de winter hogedrukgebieden dit over het Europese vaste land liggen en de westelijke swell onderdrukt houden. Terwijl in de zomer er vaak minder hogedruk aanwezig is en er spontaan (ook over het Europese vaste land) kleine lagedrukgebieden in de Noordzee terecht komen. Die passen met hun formaat dan perfect in de kleine zee, die de Noordzee eigenlijk is. Als je bijvoorbeeld de vergelijking maakt met de vulkaanuitbarsting op Tonga, dan zou die grootte al een perfect formaat Noordzee lagedrukgebied zijn voor optimale surfcondities in de lage landen. Check ook de surf-forecast cursus hierover die we samen met Meteo Morris en Goede Golven gemaakt hebben tijdens alle corona lockdowns. Altijd goed om meer te weten van zelf surfweer voorspellen, en het helpt bij het interpreten van andermans surf voorspellingen.

Dinsdag 18 januari
Een erg mistige start van de dag, waarop het dus moeilijk is om te zien hoe de golven zijn. Eigenlijk is dat nu alleen mogelijk door het tij, de wind en de swell metingen er bij te pakken. Die zijn op de IJmuiden Munitie meting als volgt:
Hs 135 cm TM02 7.3 sec
Hmax 211 cm Hm0 146 cm
Hs7 123 cm

Hs : gemiddelde hoogte van het hoogste 1/3e deel van golfhoogtes
Hmax : Maximale golfhoogte
Hs7 : De golfhoogte van golven met een hogere periode dan 7sec
TM02 : Periode-parameter van golven meer dan 10 sec periode
Hm0 : Sign. golfhoogte van alle frequenties
E10 : Energie van alleen de golven tussen 10s en de hoogst mogelijke periodes.

Hieruit is af te leiden dat de golfhoogte in potentie zeker 1,5 hoog is omdat de golven met een periode van 7 seconden of hoger al 123cm is (de Hs7). Dit is een goede indicatie voor echte noordswell, maar hoeft niet altijd uit te slaan bij epic condities. Het kan namelijk ook zo zijn dat de golven van veel dichterbij komen (door zo’n klein Noordzee lagedrukgebiedje in de zomer) en de periode daarbij precies tussen de 6 en 7 seconden zit. Dat geeft de Hs7 juist een hele lage waarde aan. Gelukkig valt uit het spectra plaatje zelf dan wel af te lezen op welke periode die swell dan precies zit. Voor vandaag geldt in ieder geval dat deze hogere dan 7 seconden periodes het moeilijk gaan hebben om de ondiepe gronden (zandbanken) te passeren. De benaming groundswell is zeker niet verkeerd gekozen, en omdat de Noordzee zo ondiep is hebben we hier eigenlijk met alle soorten swell te maken met groundswell. In ieder geval vanaf een periode van vanaf 5 seconden al, want dan begint de energie van de swell de gronden te raken. En er op af te remmen, organiseren en in het meest gunstige geval ook van richting te veranderen naar de kust toe. Daarbij kan het soms helpen als de richting van het getijde ook even naar de kust stroming geeft. Precies het geval wanneer de laagwaterstand omslaat naar de hoogwaterperiode, het zogenaamde vloedmoment. Vandaag valt dat ergens in de middag en dat daarbij de mist gaat opentrekken is mooi meegenomen.

Op de boei-meting van de Schouwenbank en de Euro platform is de swell toename op de hogere periodes ook goed te zien nu. Spots in Belgie en Zeeland krijgen een mooie longboardmiddag (en fishable in Zeeland) voor de kiezen. De wind blijft daar ook de hele middag aflandig. Eind van de middag wordt het na de hoogste waterstand al wel wat minder mooi in België. De hoogte ontbreekt. Hoewel de Noordzee dankzij de volle maan met vloed een stuk voller loopt met water dan normaal. En dan liggen die banken die alles tegenhouden een stukje dieper. Toch even in de gaten houden dus hoe België gaat meebewegen op deze deining van ver.

Woensdag 19 januari
Woensdag geen swell, maar een matige wind dag met eerst ZW en later W windkracht 5. Tot 10 uur of half tien ongeveer, kan het in Z-H nog wel even offshore zuid waaien met een klein beetje restant van de die mooie swell uit het noorden. Het is dan wel afgaand tij, dus veel hoogte ‘trekt’ zich met de eb-stroom mee terug de zee op. Zeker nu het bijna springtij is. In en nabij het kanaal is dat altijd op de dag van volle maan zelf. In Zeeland 1 a 2 dagen. In Zuid-Holland 2 dagen na volle maan pas het springtij en boven Katwijk voor alles in ook N-H en op de wadden pas 3 dagen na volle maan de hoogste springtij waterstand. Overigens ook bij nieuwe maan, dat geeft geen verschil. Voor woensdag geldt dus dat het in eerste instantie op de middag wel de goede kant op stroomt, omdat de windswell eerst nog ZW-WZW is. In de late middag wordt de wind meer WNW en worden de golven met hoogwater een stukje hoger, maar ook rommeliger. Wat het de moeite zou kunnen maken is het zonnetje dat er laat op de middag bij komt vanuit het noorden. De wind komt niet verder dan een dikke 4 bft of af en toe windkracht 5. Alleen op de wadden zou even een dikke 5bft wind kunnen staan. Valt dus alles mee en eigenlijk gewoon een surfdag voor wie zou willen gaan.

Donderdag 20 januari
Heftige condities, bijna niet te doen. Alleen op de spots die niet direct onshore wind uit noordwest pakken. Dat zijn er niet zo heel veel en het tij is ook niet overal gunstig. Oppassen dus, want de stroming zal ook extreem worden. Zeker in Zuid-Holland bij de havens en havenhoofden. Het immers dan 2 dagen na volle maan en dus de hoogste springtij stroming met vloed. En natuurlijk ook met eb, maar dat valt in de ochtend en is sowieso niet aan te raden moment om te gaan. Vanaf vrijdag wordt het wel een stuk beter te pruimen. Nog wel flink hoog en ook met dik windkracht 4 op de kust, maar toch al wat beter te doen. Zeker in Zeeland en België. Op Zaterdag is het daar ws wat te klein, maar kan het elders in Nederland prima surfweer zijn met niet al te veel wind (max 3bft). Op zondag is het nog windstiller en cleaner, maar eigenlijk ook meteen best wel inimini klein of zelfs helemaal flat.

Wetsuit-advies 7 gr C zeewater
Dinsdag: Een 5/4 met vaste cap, 5mm hand, 7mm schoentjes
Woensdag: Wetsuit 5/4mm met cap 6mm schoentjes 4mm handschoen
Donderdag: 5/4mm vaste cap, schoentjes 7mm, handschoen 5mm


34 surf-reports vandaag

Surfweer dinsdag 4 januari 2022

Het nieuwe jaar is niet slecht begonnen met drie dagen surf op rij. De 4e dag is te omschrijven als de vaker voorkomende stilte voor de storm. Toch kan er al iets van swell uit het noorden binnen gaan komen eind van deze dinsdag. Op Woensdag komt de hele bak aan Noordzee swell binnen van noord naar zuid. Inclusief (dode) algen, mosdier-restanten en wellicht wat wrakhout etc. Een noord stroming na een periode van zuidwest is altijd een situatie om in de gaten te houden. Dat er gesurft kan worden staat vast! Met een meer dan een beetje beschutting is dat woensdag al mogelijk. Donderdag nog beter, nog steeds wel met beschutting want het gaat massive zijn. Op vrijdag neemt de zuidwestenwind het weer over, maar loopt er ook nog noordswell van 1 meter hoog doorheen. Een prima combinatie, ware het niet dat de wind steeds meer west aanlandig wordt. Zaterdag juist weer iets meer ZZW en niet zo veel toenemend meteen. De ochtend geeft dan nog een moment met swell en een restje goede noordswell. Zeker op de wadden en in het noorden. Voor België is het dan te klein.

Dinsdag 4 januari
De noordswell komt al goed binnen op de meetboeien in de IJmond regio. Nog een paar uur en dan gaat het net voor donker ook arriveren in Zuid-Holland. De hoogte is beperkt, maar nog net genoeg voor shortboard. Beter fish of longboard, alleen wel met een licht toenemende wind uit zee. Toch is dit moment wellicht de beste optie voor de veel (beginnende) surfers. En als je condities niet al te best is om het geweld van de dagen na dinsdag te verslaan. Ook in België en Zeeland is er wel iets uit aanlandige richting met het afnemende tij einde middag.

Woensdag 5 januari
De wind is pal aanlandig tussen west en westnoordwest. Pas het laatste uur van de dag draait het meer noordwest, wat onmisbaar is om een plek te vinden die beschutting heeft. Met west of wnw is er gewoon echt helemaal niets dat van de chaos een georganiseerde branding geeft. Wellicht het IJsselmeer, er wordt al gelongboard op de kitespot bij Lelystad bij een windfetch uit het westen! Ook zijn er mogelijkheden in België aanwezig en misschien zelfs Zeeland op windsurfspots aan zee. Het is namelijk om 15:00 uur hoogwater in het zuiden, en alle deining komt dan over de verder gelegen ondiepe zandbanken heen. Surfen in Zuid-Holland en al helemaal in Noord-Holland kun je wel vergeten woensdag. Tenzij je gewoon heel veel wilt peddelen in wildwater. Dat kan natuurlijk altijd, zeker als je niet dieper gaat dan sta-diepte. Op zicht is dan later in de middag iets beter te doen, omdat de wind al minder hard is. Wel zijn de golven dan twee keer hoger dan eerder op de dag, door de swell die dan arriveert en het tij dat er dan in komt. Daarbij komt ook nog eens dat het in het noorden springtij is, met snel rijzend hoogwater. Niet echt het beste moment om de zee in te duiken…

Donderdag 6 januari
Wind is er in eerste instantie nauwelijks donderdag, vooral eind van de ochtend niet. Toch zal die beschutting bijna noodzakelijk zijn om de massale swell uit het noorden op te kunnen vangen. Langs de hele kust breekt het tot anderhalve kilometer uit de kust, bijna zo ver als het oog reikt. Eind van de dag zijn in het uiterste zuiden (België en Zeeland) de spots zonder beschutting juist wel goede opties. Omdat daar de hoogte dan al iets afgenomen is door de smalle vorm van de Noordzee. De wadden geven echter Hossegor achtige condities met hoogwater en zuidenwind, in de late ochtend al. Met 2,5m swellhoogte op 12 sec periode zal naar buiten peddelen het grootste probleem zijn.

Wetsuit-advies 7 tot 8 gr C zeewater
Donderdag: Een 5/4 met vaste cap, 4mm hand, 6mm schoentjes
Vrijdag: Wetsuit 6/5/4mm met cap 7mm schoentjes 4mm handschoen
Zaterdag: 5/4mm met cap, schoentjes 5mm, handschoen 3mm


136 surf-reports vandaag

Surfweer voor & na Kerst 2021

December gaat de boeken in als een prachtige maand, maar stiekem was November nog wel een heel stuk beter. Het jaar gaat eindigen met een aantal meest golfloze dagen voor kerst, maar daarna gaat de swellmachine weer aan. Uit welke richting de swell precies zal komen is nog wat onduidelijk. Dat het goed koud gaat zijn, staat wel vast. Inmiddels is de watertemperatuur gedropt naar zo’n 7,5 graden Celsius. Dat kan nog lager, meestal zitten de laagste waarden in januari of februari op 4 a 5 graden. Hieronder per dag de verwachtingen in detail.

Donderdag 23 december
Op woensdag dus al helemaal flat, hoewel de boei-meting nog steeds een enkel-hoge rimpel aangeeft en er heel af en toe een superklein rollertje te zien is. Wellicht op de wadden nog te longboarden, maar pas op voor je fin. Donderdag geen swell, maar een heel klein beetje zeegang door de vrij krachtige wind uit zuidzuidwest. Die is niet meer dan 5bft en over het koude water geeft dat in de regel nauwelijks beweging. Alleen in N-H eind van de middag hier en daar een heel klein rollertje met opkomend tij (en dus ook wat stroming). Niet ideaal, de wadden zijn niet veel beter m.u.v. misschien Texel.

Vrijdag 24 december
Vrijdag ziet er al beter uit met meer iets van swell uit WNW, alleen wel hele grote verschillen tussen het noorden en zuiden. Het windveld is vrij lokaal en ligt vooral recht voor de kust van N-H van Zandvoort tot Den-Helder. Ten noorden daarvan juist weer weinig wind, dus de wadden blijven buiten schot. Dat is voor Zeeland en Belgie ook het geval, maar tussenin Z-H midden en noord doet nog wel mee. Voordeel daar is dan weer dat de onshore wat eerder afneemt en het dus cleaner is. In N-H zal het in de ochtend wel heel rommelig vol aanlandig blazen met windkracht 6. Maar gelukkig neemt de wind al snel af en is het later in de ochtend in ieder geval minder windy. Wat het tij betreft is het wel beter om te wachten tot later en dan is de wind ook nog verder afgenomen. Qua hoogte en kracht in de golven is het dan al wel gedaan, blijft dus alleen iets te longboarden over waarschijnlijk.

Zaterdag 25 december
Tijdens dat windveld op vrijdagochtend voor onze kust is er tegelijkertijd in het uiterste noorden van de Noordzee een windveld dat onze richting op wijst. Deze is maar heel kort qua duur en intensiteit, met swell die dan nog 500 km afstand moet afleggen. Eenmaal aan onze kust krijgt deze te maken met een toenemende OZO of Oostenwind. Het ligt een beetje aan de precies windrichting O of OZO, of deze meewerkt met de swell uit het noorden. In het meest gunstig geval kan in Zuid-Holland met hoogwater nog iets van swell doorkomen uit noorden een paar uur lang. Voor België en Zeeland is het maar een uurtje en eigenlijk ligt het te ver zuidelijk voor de swell uit het noorden. Wel het laatste uur van de middag een kans op oostenwind lijntjes in Zeeland en vooral Belgie. In Z-H gaat dat niet meer lukken, in N-H ook niet. Daar is alleen de ochtend heel even longboardable clean. Met afgaand tij wordt het snel kleiner en volgen er lange wachttijden tussen de sets uit het noorden. Maar al met al toch een dag om in de gaten te houden met longboardkansjes. Shortboarden gaat het niet worden. Daarvoor komt de swell vanuit een te korte fetch en te veel uit NNO richting onder Noorwegen.

Zondag 26 december
In de nacht van zaterdag op zondag wordt de windrichting steeds meer Oost OZO en later zelfs ZZO met een behoorlijke toename. Swell die uit het verre noorden moet arriveren krijgt het nu wel heel moeilijk. Op een bepaald moment einde zondagmiddag gaat de wind wel ineens flink afnemen en kan er weer wel weer wat binnenkomen. Is dan met laagwater alleen surfable in Z- en N-Holland. Zeeland en België pikken het pas op rond 16:30u en dan is het al bijna donker. En eigenlijk komt de deining die doorkomt nu ook van te ver weg om voor het zuiden voor surfbare condities te zorgen. Zondag in het zuiden dus blijvend flat.

Maandag 27 december
Een windstille en veelal golfloze dag. In de middag wel wat meer wind uit zuidoost met afgaand tij. Als het dus nog iets zou kunnen worden, dan is dat in de ochtend met hoogwater in het noorden (Noord-Holland, maar vooral de wadden).

Dinsdag 28 december
Omdat de wind op maandagavond weer zal toenemen uit ONO, is er op dinsdag weer ONO swell mogelijk die genoeg zou kunnen ombuigen voor een surfsessie in het uiterste zuiden. Met name in België en Zeeland nu dus, maar ook Zuid-Holland is een optie met hoogwater van 8 tot 11u in de ochtend. In N-H blijft het helemaal flat en komt niets geen golfhoogte tot aan de kust.

Woensdag 29 december
Een weersomslag zit er op deze dag aan te komen. De oostenwind is er niet meer bij en de windrichting gaat stilaan meer zuidelijk worden. Dat geeft zachtere lucht uiteindelijk, maar ook nog een kans op een rimpel noord-swell uit het verre koude noorden. Denk daarbij alleen aan de wadden en heel misschien iets enkelhoogs in Noord-Holland. Voor het grootste deel is deze dag gewoon echt helemaal flat.

Donderdag 30 december
Een ZZW tot WZW wind brengt een einde aan het koudere weertype. Heel veel golven zijn er niet met deze windrichting, want zeer korte fetch. Tenzij die wind natuurlijk genoeg hard aantrekt. Vooralsnog lijkt dit alleen een dag voor een paar slappe rollers in Noord-Holland te gaan worden. Maar het kan natuurlijk ook iets meer zijn en iets meer west. Dan is in Zuid-Holland ook nog een kans op iets meer surf.

Oud en nieuwjaarsdag
Heel veel zachter met +10 graden en wind uit het westen is de forecast met vrij grote zekerheid (70%) op dit moment van schrijven. Als de wind eerst flink toeneemt op oudjaarsdag dan zou het dan vooral met afgaand tij in de late middag het best zijn. Op nieuwjaarsdag dan eerder andersom, omdat bij een afnemende wind het juist ook goed kan zijn met hoogwater midden op de dag. Uiteraard is dat allemaal nog ver weg, maar de modellen zijn in de laatste runs steeds meer eensgezind aan het worden. Updates volgen in de surf-reports en graag daar alleen discussie over het weer!

Wetsuitadvies Noordzee 6 a 7 gr C
Vrijdag: Wetsuit 5/4mm met cap 6mm schoentjes 3mm handschoen
Zaterdag: 5/4mm met cap, schoentjes 6mm, handschoen 3 of 4mm
Zondag: 5/4mm met schoentjes, 4mm hand
Maandag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 6mm schoen


36 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 3 december 2021

De winter is begonnen en dat is te merken! Kouder water met vaak meer wind, maar ook echt goede golven af en toe! Ook deze winter kun je weer meerdere golfritten insturen en kans maken op 1000,- euro cash of een van de andere prijzen. Iedereen kan en mag meedoen, waarbij de fotograaf automatisch ook deelneemt voor de prijs van Videographer of the Winter. Naast Wave of the Winter is er ook een Jump Big Air discipline, alleen die is niet bedoeld voor golfsurfen maar voor kite. Ook iets wat deze winter zeer goed kan, dankzij de verwachte wisselvalligheden in het weer. Daar hebben we deze week ook al mee te maken, veel wind op vrijdag maar op zaterdag weer helemaal geen. De verwachtingen per dag hieronder.

Vrijdag 3 december
Met de zeer sterke swell van gisteren die uit het noorden kwam, is het vandaag vooral mooi clean in het uiterste zuiden omdat daar de wind aflandig is. Dit duurt zo’n beetje tot halverwege de middag, daarna dooft de swell wat uit. De wind blijft echter mooi aflandig in het zuiden, dus als je kleiner niet erg vindt is het tot twee uur voor donker nog prima voor dikke fishes en longboards. In Zeeland iets langer, maar dat komt omdat de zuidswell daar ook aan de hoogte bijdraagt. De wind neemt na 15:00 uur in de ZW regio af, dus ook in Z-H kan er toch ook nog door gesurft worden na de ergste piek in de wind die van 12 tot 14 uur wordt verwacht. Wat betreft N-H is de verwachting een compleet ander verhaal, omdat de zeegang van de zuidenwind al meer is dan de swellhoogte uit het noorden. In de kop van N-H draait de wind naar aanlandig west 2e helft middag. In zuidelijk N-H blijft die nog wel ZZW en neemt ook wel af van windkracht 7 naar 6. Laatste uur voor donker al iets minder wind dus, maar wel serieus veel stroming en hoogte. Goed om te shortboarden!

Zaterdag 4 december
Zaterdag zijn meer fish- en longboardcondities met 1m golfhoogte en niet al te veel power in de golven. Dat komt omdat de deining van niet al te ver weg is ontstaan. Het langst clean blijft het in Noord-Holland, tot een uur na de start van opgaand tij. Dan komt de wind meer uit zee en wordt het rommeliger. Toch zal het tot een uur voor donker nog ok te doen zijn, dus de hoogwaterperiode is nog een optie. Op de wadden sowieso, daar blijft de wind afwezig de hele middag nog! Swell is er ook iets hoger met goede shortboard condities. Alleen op Texel komt de wind net als in Noord-Holland wel iets eerder licht aanlandig opzetten later op de middag. De kustregio’s van België en Zeeland hebben min of meer geen voordeel van de golven die in de nacht zijn onstaan. De dag begint daar meest flat, maar al snel in de middag gaat het flink waaien uit zee, zo’n 6 beaufort WNW. Die wind geeft natuurlijk meteen hogere golven en het tij is ook nog goed. Surfable, maar alleen als zondag een optie zou zijn.

Zondag 5 december
Voor zondag wordt er namelijk nog wat meer swell verwacht die langs en vrij smalle strook aan de Engelse Oostkust zal ontwikkelen in de nacht van zaterdag op zondag. Het ziet er vooral goed uit voor N-H en Z-H. Of juist precies daar tussen in op de grens. Een lagedrukgebied met een grote kern zonder wind beweegt van de wadden richting de Vlaamse kust. Juist die twee regio’s pikken de meeste wind of te veel wind op en verlopen dan onstuimiger en zelfs chaotisch onshore (op de wadden vooral). Alleen Texel ligt bij de noordoosten windrichting wel mooi in de luwte en loopt clean met goede hoogte. Richting N-H en Z-H nog wat hoger, de golven zijn immers meer uit de westelijk Noordzee afkomstig dan de centrale of oostelijk Noordzee. Dus als de wind in België toch afwezig blijft is het daar mooi surfen in de middag. De Oost Vlaamse kustregio minder kans op wind dan het West Vlaamse deel. Het meest zeker zijn offshore windcondities en genoeg inkomende cleane swell dus tussen in het uiterste noorden van de Benelux en het uiterste zuidwesten. Uiteraard altijd even de laatste windkaartjes bekijken, maar op zich is de forecast vrij betrouwbaar. Anders dan een tijdje terug is de kern van de depressie namelijk erg groot en niet heel klein. Daardoor maakt een kleine verschuiving bij ons niet meteen een groot verschil.

En de rest van de week?
Maandag start nog erg windstil en met kleine leuke golfjes langs de Hollandse kusten. Zeeland en België zijn te klein en hebben te laagwater. Mogelijk dat de middag wel wat kleine surf kan geven, maar dan komt ook een toename van de wind uit het zuiden. In het noorden is het dus ook alleen clean in de ochtend en staat er in de middag wind (wat dan ook weer voor iets van hoogte kan zorgen). In Zuid-Holland is de wind niet genoeg voor golven uit het zuiden. Dat zou wel op dinsdagochtend het geval kunnen zijn met even wat meer wind die uit het westen komt. Dinsdagmiddag nadert het polaire front en daardoor draait de wind langzaam naar zuid. Precies op dat moment zou het even mooi te surfen moeten zijn, want later op de dag is de wind weer flink toegenomen. De windrichting daarbij is wel vrij zuidelijk of zelfs zuidoostelijk en mooi aflandig. Te harde wind blaast deze west-golven echter te snel weg. De veroorzaker van deze weersverandering met toenemende wind is een diepe depressie die eigenlijk heel dichtbij ligt, maar wel op de Oceaan. In Engeland en zuid Ierland gaat dit laag mogelijk voor storm problemen zorgen. Bij ons blijft het beperkt tot een aflandige harde wind. Dat geeft na dinsdag dus waarschijnlijk even geen golven. Met uitzondering van de wadden, want daar kan bij een oostenwind nog iets van swellhoogte ontslaan uit het oosten. En misschien lukt dat in de zuidelijke regio’s ook, maar dan moet de kern van de storm eerst wel over ons heenkomen. Dat het bij ons tot storm komt is een kans te klein om te noemen. Geen enkel model of pluim-verwachting geeft meer dan 30kn op dinsdag en woensdag. Eind van de week is de tendens ook meer matig zuidwest. Goed voor het noorden, maar de kansen op solide golven zijn dan in het zuiden wel flink minder. Dat lijkt ook de tendens te zijn voor de rest van de lange termijnverwachting met een vrij zachte aanloop naar de kerst.

Wetsuitadvies Noordzee 8 a 9 gr C
Maandag: Wetsuit 5/4mm met 5mm schoentjes 3mm hand en 2mm cap
Zaterdag: 5/4mm of 5/3 met cap, schoentjes 5mm, handschoen 2mm
Zondag: 5/4mm met schoentjes, 3mm hand
Maandag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming met deze koude wind.


194 surf-reports vandaag

Surfweer Maandag 22 november 2021

Dat was een lekker weekend met swell uit het noorden! Maar het is nog niet gedaan, want deze hele week loopt er swell uit het noorden en ook het weekend zit mooi in het verschiet met een noordstroming. Enige nadeel is dat uit deze richting de temperatuur snel daalt, zowel van het oppervlakte zeewater als de lucht. Maar daar tegenover staan lekker hoge golven en vaak ook nog zonder wind. Het windveld zit wel vlakbij, over de Britse eilanden en dicht tegen de Vlaamse kust aan. Daar kan het later in de week en in het weekend dus wel onshore windchaos worden, terwijl de wind aan de Hollandse kust gedurende het weekend sterk afneemt. De dag met de meeste wind is waarschijnlijk vrijdag. Uiteraard kunnen de verwachtingen nog wat gaan schuiven, maar in principe is het verloop t/m aanstaande zaterdag weinig onzeker.

Maandag 22 november
Na een op de boeimetingen zichtbare afname is de swell weer aan het toenemen. Ook de golfperiode gaat omhoog met meer kracht in de golven op het laagste moment van het getij en met vloed. De wind is begin middag helemaal afwezig en blijft dat nog tot ver in de middag. Vooral op het stuk Holland wat op de grens tussen N-H en Z-H ligt blijft de wind lang offshore en zwak. Vanuit het noorden arriveert een nieuwe windveld al veel eerder. De wadden zijn een hoge chaos, Texel valt eerst nog wel mee. Begin middag neemt de wind echter ook daar toe, terwijl die in zuidelijke deel van N-H veel langer weg blijft. De windtoename komt zelfs helemaal niet in Zuid-Holland aan. Echter staat daar wel een permanent zwak briesje schuin uit zee tegenover. Dus uiteindelijk wordt het ook goed surfen in Zeeland en België in de middag met vloed. De hoogte zit er daar ook goed in. Mocht je puur het moment willen met de minste wind, dan is het beste deel van de dag eerste helft van de middag. Hoewel in het zuiden de wind later op de middag ook steeds minder voorstelt en de waterstanden gunstig blijven. En het meer noordelijke deel van N-H blijft ws ook wel clean, ook al neemt de wind iets toe na drieën. De richting is daar NNO en dat is op spots in de buurt van Bergen en Egmond toch al snel aflandig. Wat naar het zuiden is het wel sneller aanlandig, maar daar komt de windtoename dan wel wat later op gang. Een dag met mitsen en maren, zoals altijd in de lage landen. Echter, de zon schijnt en de swell is volop aanwezig!

Dinsdag 23 november
In de nacht van maandag op dinsdag staat er boven de wadden een windkracht 6 uit noordwest. Dinsdagochtend begint dus vrij choppy, hoewel het in Zeeland/BE nog even windstil kan zijn (maar met het te lage getijde). Langs de Hollandse kust staan in de ochtend wel golven, alleen met afgaand tij komt er stroming voor en met de onshore noord windkracht 4 is het wel wat rommelig. Eind van de ochtend wel een snelle windafname, om begin vd middag toch weer iets toe te nemen. Toch ziet de verwachting voor later op de middag er weer gunstig uit vanwege de vrij zekere windafname, het opkomende tij en voldoende nieuwe swellhoogte uit noordwest. Alleen de wadden blijven te hoog en chaotisch. Terwijl de golfhoogte in Zeeland en België dan weer wat aan de kleinere kant is met maar een halve meter swell. Tocht is het wel de moeite, want de wind stel heel weinig voor het het tij doet de lijn er terug in komen einde middag. Dat is elders ook in min of meerdere mate het geval, hoewel N-H nog wel vrij choppy zal blijven ogen.

Woensdag 24 november
Woensdag compleet windstil en veel mooie clean in Noord-Holland en deels Zuid-Holland. Ook op de wadden is het eindelijk mooi surfen met eerst geen wind en later op de dag een zwakke ZZW toename. Alleen op Texel en N-H noord zou dit nadelig kunnen zijn, daar blijft de mooie surf dus beperkt tot de ochtend. Sowieso dan de meeste swell, maar wel het snelle afgaande tij. Dat is in Zuid-Holland nogal nadelig, maar daar kan einde middag wel weer wat opgepikt worden. Verder zuidelijk is de hoogte ws te weinig voor mooi surfweer. BE blijft flat en Zeeland en Z-H zuid zijn erg klein. Dan is de vroege ochtend dan toch het beste moment om te gaan, ook wat zuid-holland betreft.

Donderdag 25 november
Donderdag in de vroege ochtend mogelijk ook nog even windstil, maar al snel draait het van zuid naar noord en worden er choppy golfloze condities verwacht. Eind van de middag komt er wel wat windhoogte in, maar nog geen kracht van swell van verder weg. Die arriveert pas vrijdag.

Vrijdag 26 november
Nog een vrij voorspelbare dag met licht onshore, maar goede swellhoogte uit noordwest. In Holland is het tij gunstig. Dat wil zeggen hoogwater met de noordswell in de ochtend. En in de middag met de toenemende zuidwest juist gunstig eb-tij. Eind van de middag gaat de wind steeds verder toenemen, maar de stroming komt er in Noord-Holland pas in als het donker wordt. In Zuid-Holland hoeft de combinatie van NW swell met toenemende zuidenwind niet echt een probleem te zijn. Ook in België is hoogwater in de middag het alternatief, maar in Zeeland wordt het waarschijnlijk spelbreker. Daar is alleen de vroege ochtend goed mogelijk, ook al staat het afgaand tij er bij.

Het weekend wordt bijzonder en met zeer grote verschillen binnen een klein gebied. Zo zijn er nu berekeningen voor wind tot 140 km/u op de Vlaamse kust, terwijl het richting Zeeland en Z-H windstil is. Uiteraard heeft dit alles te maken met de kern van de lagedrukgebieden die dichtbij liggen. Daar is namelijk windstil en tevens is het aan de andere kant van de kern rustiger met offshore wind uit de andere richting. Het lijkt er dus alleszins op dat de surf in ieder geval gaat arriveren en dat de wind hoe oostelijker en/of noordelijker meer gunstig en afwezig zal zijn. Dat maakt ook nogal uit voor het wetsuit-advies. Meer wind levert een veel snellere afkoeling op.

Wetsuitadvies Noordzee 11 gr C
Maandag: Wetsuit 5/3mm met 5mm schoentjes 2 of 3mm hand en 2mm cap
Dinsdag: 5mm of 4/3 met laagje extra, schoentjes 5mm, handschoen 2mm
Woensdag: 5/3mm met schoentjes, 2mm hand
Weekend: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar!


117 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 12 november 2021

De forecast voor komende dagen is nog altijd niet helemaal eenduidig. Het zal dit keer vooral een kwestie zijn van de boeien checken op de avond voor de dag dat je wilt gaan. En voor je gaat de webcam, hoewel dat minder betrouwbaar is dan de combinatie van boei-metingen en windverwachting te interpreteren. Meer hierover op 27 november in de Houten Kaap aan de Westerweg in Ouddorp (workshop golven voorspellen bij Natural High). Trouwens ook daar vandaag eenmalig de Single Day korting op SingleFin boards, fins etc. Omdat het de 11e van de 11e was, kreeg je %11 korting op alles wat maar iets met Single Fin surfen te maken heeft! Online bestellen en zelf ophalen een van de komende dagen. Dat combineren met een surf sessie gaat waarschijnlijk nog lukken ook. Hieronder het weerbericht per dag:

Vrijdag 12 November
Donderdag dus nog flat, hoewel er voor de liefhebbers altijd nog 20cm deining uit het noorden te vinden is in N-H en de wadden. Vrijdag worden de golven echter consistenter en komen meer uit noordwest, terwijl de wind uit het zuiden komt. De oorsprong van deze swell bevindt zich bij de kern van een depressie boven Schotland die vanochtend kortdurend langstrok (zie weerkaart). Waarschijnlijk zit er vrijdagochtend genoeg swell in de Noordzee voor een hoogwatersessie, ook al is de wind zuid en neemt toe tot vrij krachtig. Deze wind is van de depressie die op dezelfde weerkaart nog op de oceaan ligt. Dit systeem maakt de verwachting zo onzeker, want het vervaagt (vult op) en is misschien al te veel uitgeraasd als het de Noordzee bereikt zaterdag. In ieder geval geeft het vrijdagmiddag nog voldoende wind voor windlijnen in de kop van N-H. Zuidelijk N-H moet het vooral hebben van de NW swell die nog binnen blijft komen tot begin van de middag. Wellicht dat een combinatie van beide het in de middag toch nog klein en fijn houdt. De wind blijft in ieder geval aflandig tussen ZZO en pal Zuid. Alleen op Texel neigt de wind iets meer side-shore, maar dat geeft dan ook meteen genoeg hoogte uit de winddeining die dan ontstaat. Verder is daar namelijk niet veel van te verwachten. In Zuid-Holland niet genoeg wind en maar (te) kleine NW swell, alleen voor fun- of longboards.

Zaterdag 13 november
In de nacht van vrijdag op zaterdag belandt de kern van het lagedrukgebied in de Noordzee. Hierdoor zal de wind niet zuid, maar meer zuidwest of west zijn met golven uit die richting als resultaat. Voor de meeste spots waarschijnlijk het beste moment om te gaan dit weekend, korte periode swell maar vers en een redelijke hoogte. Ook in België in Zeeland is de ochtend het beste, afhankelijk van de exacte richting. Is het echt zuidwest, dan beter wachten tot later in de ochtend. Is het al echt west en valt de wind weg, dan beter met hoogwater in de vroege ochtend. Of gewoon de hele ochtend reserveren en de situatie ter plekken bekijken. Dat geldt ook in Zuid-Holland, maar niet per se in Noord-Holland. Daar kan het juist in de middag met laagwater nog iets beter gaan breken als de wind echt minder is of wordt met een langere swellfetch uit noordwest. Ook zal er nog iets van N-swell arriveren van de eerdere depressie die naar Noorwegen opschoof. Ook op de wadden is dat het geval. Overigens zal er in Zuid-Holland in de middag ook noordwest swell arriveren. Klein maar fijn en dat blijft zo met eb tot einde middag. Er staat daarbij de hele dag een zwakke tot lichte wind uit noord of noordwest. Niet echt een probleem, maar dan wel wat choppy golven. In N-H en op de wadden is er minder of zelfs geen wind. Of het daar dan meteen wel heel clean is, is nog maar de vraag. Verder op zee waait het namelijk wel noordwest matig tot vrij krachtig. Maar daar komen de golven dan ook weer van, wel zo fijn.

Zondag 14 november
Zondag beloofd een mooie, maar kleine cleane dag te worden. Er staat ongeveer 0,5-1m noordwest swell en de wind komt uit het oosten. Dat laatste maakt het clean zo lang die wind niet te hard wordt of op sommige plaatsen te veel noordoost draait. Is alleen iets voor de wadden en dan vooral de oostelijke om iets in de gaten te houden. De wind in de ochtend voor het hoge water in Belgie en Zeeland is nog niet genoeg toegenomen om het cleane er af te halen. Daar dus ook gewoon een go voor de grote volume boards! Elders zal iets later in de ochtend de swell nog door blijven gaan en zelfs bij afgaand tij tijdelijk iets verbeteren. In de middag wordt het dan minder en minder met uitzondering van het hoge noorden wellicht. Maar de ONO wind is zelf niet voldoende voor de aanmaak van nieuwe NO-swell die de zuidkusten zou kunnen bereiken. Ook maandag lukt dat niet en de dagen daarna verlopen helemaal flat. Woensdag in de middag wel steeds meer wind en nieuwe swell of windgolven uit west, later westnoordwest. Een echte westcirculatie geeft een herfstachtig weertype met lekker veel golven en wind. Momenten zonder wind of even wat minder wind zullen maar heel kort duren. Maar als ze overdag langskomen, dan is het meteen ook heel goed en de moeite waard!

Wetsuitadvies Noordzee 12 gr C
Vrijdag: Minimaal 4/3mm met 5mm schoentjes
Zaterdag: 4/3 met laagje extra, schoentjes 3mm, handschoen 2mm
Zondag: 5/3mm met schoentjes, 2mm hand

– Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar.


68 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 1 november 2021

November start met een klassieke zuidwester waarbij het in het zuiden min of meer flat is en in het noorden veel te hoog met veel te veel stroming. De wind wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat opvult, maar wel heel mooi kantelt met later deze week een restje noordstroming. Eerst is het dinsdag en woensdag nog zo goed als flat, vanaf donderdag komen de golven binnen en wordt het steeds hoger. Ook het weekend wordt er swell verwacht, maar dan van de wind die uit het westen weer harder wordt.

Maandag 1 november
De wind is 6bft in het zuiden en 7bft (29-36kn) in N-H tot ongeveer 2 uur voor donker. Dan neemt het iets af, maar stroomt het bijzonder wind mee door het hoge water dat in Noord-Holland pas eind van de middag verwacht wordt. In het zuiden is het tij wel op tijd afgaand, maar daar staan dan weer helemaal geen golven. In ieder geval in België geen golven, dat is goed te zien als je bijvoorbeeld kijkt naar de meting van Cadzand waar de periode boven de 200mhz (onder de 5 seconde) blijft. Vergelijk maar eens met die van een stukje hoger, daar een piekperiode van 6 a 7 sec (150 mhz) en meteen ook twee keer hoger. Op zich geeft dat nog wel positieve kansen voor Zeeland en Z-H, want die swell blijft wel doorstaan ook als de wind terug gaat naar 5-6bft einde middag. Zeeland wordt dus nog wel op tijd afgaand tij, maar Z-H is net aan. Vanaf tweede helft middag stroomt het hard genoeg terug naar het zuiden om overal wel te kunnen surfen. Eerder op de dag kan ook in de beschutting of gewoon een heel eind met de wind mee stromen. Let wel op dat het om 17:25kn al helemaal donker is. Het blijft wel overwegend droog met opklaringen en wolken. Buien zitten mogelijk wel in het zuiden van Zeeland en BE later op de dag. Kortom een prachtige wind en surfgolven dag, helemaal later op de dag tussen zuid en noord. Echt compleet afnemen gaat de wind waarschijnlijk niet, maar het helpt wel dat de richting weer ZZW wordt na 15u en dus lichtelijk aflandig met cleane windlijntjes.

Dinsdag 2 november
Dinsdag de left-overs in N-H tussen 7 en 9 uur. Dat kan best wel de moeite zijn als je van mini maar wel clean houdt en een longboard hebt. In Z-H is het te klein, het is pas bij Zvoort hoog genoeg, want de swellrichting is nog ZZW. Na 10 a 11 u is het waarschijnlijk al niets meer. Gunstig is in ieder geval laag water, waardoor het in de kop en midden N-H ook kan longboardable is op de achterste banken. Texel inclusief, maar de andere wadden blijven flat door de zuidelijke richting van de swell. In de middag geen wind en geen golven. Heel misschien kan opkomend tij einde ochtend toch nog wel iets van de condities laten verbeteren. Verwacht er erg weinig van, maar is wel een ochtend om in de gaten te houden!

Donderdag 4 november
De swell komt binnen van het laag dat dinsdag tussen IJsland en Noorwegen lag. De golfperiodes pieken nu naar 10-12 seconden, waarbij er ook swell van 7 seconden uit de Noordzee zelf doorheen loopt. Wat betreft de golfhoogte is het dus voldoende en het is alleen nog even kijken naar het getij en de wind. Hoogwater is in de middag en valt dus gunstig met de aankomst van de swell. In de ochtend nog laagwater en mist waarschijnlijk nog hoogte. De ochtend kan dus geskipt worden, hoewel dan wel nog niet meteen waait. Wellicht in Z-H midden en in N-H toch al genoeg swell en niet al te veel last van laagwater. In de middag wind en hoge golven, die het mooist breken met een beetje beschutting. Maar op zich waait het ook weer niet zo hard dat dat per se nodig is. En anders is het wachten tot vrijdag. Dan ook nog de hele dag swell bij een wat meer wzw windrichting. Cleant dan beter uit in het zuiden, maar ook in Z-H en N-H. De wind is met 3-5bft ook een stuk minder aanwezig. Alleen op de wadden blijft de onshore er in (wnw) en is er tot en met de middag veel meer wind. Wel een betere dag dan donderdag, maar nog geen echte reden om er een trip in eigen land van te maken. Wellicht in het weekend. Depressies blijven ver over Noorwegen aan met swell die vooral de wadden bereikt. Zodra de wind zuid of zuidwest is en niet te hard, is het wel een goede optie om de noord en de oostelijke wadden aan te doen!

Wetsuitadvies Binnenwater 11 gr, Noordzee 14 gr C
Maandag: Een 4/3mm met 3mm schoentjes.
Dinsdag: 4/3 kan nog, schoentjes 3mm
Woensdag: 5/3mm met schoentjes
Vergeet oorbescherming niet in deze tijd van het jaar!


53 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 20 oktober 2021

De herfst komt op stoom en dat geeft deze dagen condities die te veel van het goede zijn. Zowel de wind als golven zijn krachtig, hoewel er ook momenten zijn met af en toe een afname. Juist op die momenten is de surf best aangenaam te noemen. Zeker nu het water nog vrij goed op temperatuur is en zelfs af en toe stoom afblaast tegen het koudere luchtlaagje boven zee. Dat is altijd mooi om te zien, die zeemist of stratus geeft iets magisch in deze tijd van het jaar. Tevens worden de dagen korter en de sessies waarschijnlijk ook… Of je moet nu al je 5/3mm winterpak aan doen met schoentjes en dun capje. Dan is het makkelijk een paar uur uit te houden in zee, maar onderschat de onderkoeling door de windtoename niet. Vooral wanneer de wind op donderdag en vrijdag uit een meer noordwest richting begint te komen. Kan ook weer pijn aan de oren gaan doen, dus die oorbescherming moet echt weer in! Op Zaterdag zal de wind gaan liggen en worden er mooiere condities verwacht. Opnieuw een kans voor het NK surfen op Scheveningen, nu voor de Junioren en de Dames categorieën. Hou de berichten van de NK surftour in de gaten!

Eerst nog even vandaag (dinsdag), want de wind gaat aan en de golfhoogte door wind komt best goed uit de verf eind van de middag. Het tij is eerst nog ongunstig met veel stroming windmee, maar in Zeeland wordt het al sneller afgaand tij met bijna windstilte in de avond. Leuke heuphoge lijntjes geeft dat op alle spots tussen de houten palenrijen! Voor golven in Belgie is deze windswell net e klein, hoewel eerder op de middag met de wind wel iets langs komt. In Z-H gaat de wind vanavond afnemen en geeft dus zeker ook even die mooie surfbare lijn er in. Alleen noordelijke deel van Z-H en ook in N-H blijft het waaien en stromen, want het afgaande tij komt iets later. Wel gaat de wind nog terug van ZW6 naar ZW 5bft op de grens tussen deze twee provincies. In de kop van N-H blijft het ZW 6 tot donker vanavond.

Woensdag 20 oktober
Meerdere fronten trekken over met als een gevolg een paar wisselingen in de windrichting en sterkte. In de eerste uren van de ochtend trekt het windveld met de meest wind over door de passage van een koufront dat loopt vanaf de Canarische eilanden tot over Zweden, waar de kern van de depressie ligt. Heel vroeg gaan betekent dus vol in de wind zitten. Even wachten tot iets later in de ochtend geeft een mooie windafname en even een naar ZZW krimpende wind. Dat is side-offshore in Zuid-Holland en zelfs helemaal offshore in België waar de golven dan te veel van de kant af worden geblazen. Zeeland is wel mooi side-off met de nodige hoogte een paar uur in de ochtend en het tij is dan nog gunstig. Later in de middag te veel wind en stroming met opkomend naar vloed toe. In Zuid-Holland kan het wat langer goed blijven, tot halverwege de middag. Daarna meer en meer wind en stroming en alleen nog in de beschutting hier en daar wat mogelijkheden. Eind van de middag trekt de wind pas echt aan tot dik 7 bft en is het niet meer zo handig. Dat is in N-H al wat eerder het geval, dus daar ook in de loop van de ochtend als de wind even naar ZZW gaat en afneemt na het koufront. Een eigenschap die 9 van de 10 keer plaats vindt na passage van een koufront. Eind van de middag zien we een trog / oud occlusierestant op de weerkaarten dichterbij komen, waarop de isobaren weer dichter bij elkaar komen te liggen. Ook geeft dit eind van de middag de nodige regen en buiten met de kans op onweer. Een beetje voorzichtigheid is dus geboden, mocht je nog het water in willen gaan. Overigens is dit moment wel het moment voor België met eindelijk ook meer hoogte dankzij de meer side-off wind ipv pal offshore. Begin van de avond is de ergste piek dan al geweest en kan er in de beschutting bij nog hoog naar mid-tij prima gesurft worden. In Zeeland lukt dat eigenlijk niet meer, te laat afgaand en te veel side-shore. Echt goed laagwater valt pas tegen een uur of 19:00.

Donderdag 21 oktober
Een onmogelijke surfdag met te veel van het goede. De kern van het stormgeweld ligt nu niet bij Zweden, maar ergens ten westen van Londen. In de ochtend stormachtig westnoordwest, met heel even een afname naar hard westzuidwest en een paar opties langs de Belgische kust. In Zuid-Holland en Noord-Holland wordt het al te snel weer te hard west aanlandig. Tijdens het doorkomen van een groter regengebied eind van de ochtend waait het wel wat minder stormachtig dus is er voor de experts misschien nog ergens uit te peddelen in Zuid-Holland. De wind blijft echter west en wordt na de regen weer WNW en later Noordwest. Echt opklaren daarna doet het ook niet, alleen in België meer kans op wat mooier weer, omdat dit deel van de Benelux in de zogenaamde schaduw van Engeland ligt. Met heel veel optimisme is er in het zuiden misschien nog een side-onshore sessie te scoren net na hoogwater 2e helft van de middag.

Vrijdag 22 oktober
Vrijdag nog zo’n dag met veel te veel wind uit de verkeerde richting en een hoop regen van een trog met daarachter volgende een koufront. Alleen in Belgie zijn er plekken te verzinnen waar je misschien het water in zou kunnen gaan zolang de wind nog WZW tot West is. Dat is met name in de ochtend, maar dan is de wind nog wel op z’n stormachtigst. In de middag ruimt de wind naar een onmogelijke WNW richting en neemt af tot krachtig/hard. De kans op onweer is wel een stuk kleiner dan donderdag, maar de wind draait niet verder dan WNW. De beschutte spots bij NW blijven dus buiten bereik liggen. En ook de schaduw van Engeland is nu minder van toepassing, want de fetch over het warme Noordzeewater is nu lang genoeg om weer nieuwe buien te laten onstaan voor de kust van België.

Zaterdag 23 oktober
Wanneer kunnen we wel een beetje normaal surfen deze week dan? Het antwoord is zaterdag en dit beeld is al een paar dagen zeer standvastig terug te vinden op de weerkaarten. Geen speld tussen te krijgen dus, maar wel details gedurende de dag. We zitten met vrij laat hoogwater, pas in de middag en met een nog aanlandige wind in de ochtend in het noorden. Hoe het precies allemaal gaat lopen is dus nog wel iets veranderlijk, maar in ieder geval lijkt de wind hoe later hoe meer offshore te worden. En het tij is overal gunstig hoogwater tot donker. Overigens is ook zondag nog een dag dat de N-swell zal binnenkomen. Wel half of 1/3e zo klein, maar in de ochtend nog met gunstig offshore. Die wind neemt toe, waardoor de swell het wel erg moeilijk krijgt gedurende de dag. Hoewel de periode zodanig is dat het weinig tegenwerking krijgt van de kortere periodes van de zuid-swell.


93 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 15 oktober 2021

Iedere dag deze week en volgende week zijn er te surfen golven in de Noordzee, maar de ene dag is wel beter dan de andere. Zo is dit weekend zaterdag de call en wordt in Scheveningen het Open NK Shortboarden Men en Women georganiseerd. De jurering wordt gedaan vanuit het hoger geplaatste beach-stadion, maar het spektakel is natuurlijk het best te zien vanaf het havenhoofd of vanaf het strand. Graag rekening houden met he feit dat het eerste stuk dus wedstrijdgebied is en niet mag worden gebruikt voor vrij-surfen. Is ook totaal niet nodig, want zaterdag wordt een windstille dag en heb je eigenlijk nergens beschutting nodig om goede cleane golven te surfen. Vrijdag is dat nog even een ander verhaal met de wind die uit het noorden komt. En zondag later op de dag ook, met wind die uit het zuiden komt. Meer daar over in de updates per dag hieronder.

Vrijdag 15 oktober
Na het overtrekken van een actief koufront draait de wind al snel van WZW naar Noord. Alleen in Zeeland en België is de wind nog even west tot een uur of 10:00. In België is voor het front nog een optie, want west geeft hier en daar toch nog wat protectie en al te hard waait het niet. In Zuid- en Noord-Holland tot 10u echter nog te hard, maar al wel noordwest. Daarna neemt de wind af naar 5bft en wordt het met protectie steeds leuker surfen met de mix van westgolven en nieuwe swell uit het noorden. Op spots als Zandvoort en Egmond is het wel erg rommelig, hoog met vette bakken voorin als je ze weet te pakken. Het begint alleen na 13u al wel steeds meer te stromen. Op Texel is het tot 13u met de wind eigenlijk geen beginnen aan. Gelukkig blijft het tij daar wat langer en kan tweede helft middag ook nog gunstig uitpakken. Op het uiterste zuiden van het eiland einde middag en avond. Wel voor ervaren surfers. Eigenlijk heel N-H op een uitzondering na met protectie. En eigenlijk ook Zuid-Holland overal behoorlijke chop met stroming, al vanaf 11:30u. Er zit dus maar een klein moment tussen dat het de moeite is tweede helft van de ochtend. En wat beschutting zal nodig zijn. Pas na 17:00 uur echt minder wind en dan lijkt de eb-stroom wel te zijn uitgewerkt met nog wat meer opties om te surfen op spots met en zonder strekdammen in Zuid-Holland. In N-H gaat dat niet meer echt lukken, want de eb-stroom blijft tot donker. In Zeeland komt het tij nog wel om 19:00 al hoog genoeg, echter dan is het binnen 15 minuten donker. Een alternatief lijkt dus alleen net na het koufront in Zeeland tweede helft ochtend. Begin middag te veel noordswell met afgaand tij en opkomende stroming. Dat is ook het geval in België. Wordt een lastig verhaal. Hoewel soms ook niet te hard is en er ook een paar laagwaterspots bij de Havens zijn die kunnen werken omdat de swell voldoende toeneemt.

Zaterdag 16 oktober
Zaterdag is een stuk minder gecompliceerd surfen. Eigenlijk is het meest ingewikkelde nog de surf-regels. In het weekend kan het op de vier best bezochte spots van de Benelux (Oostende, Maasvlakte, Scheveningen en Wijk aan Zee) nog wel eens druk worden in de line-up. Helemaal op Scheveningen, omdat daar de hele dag een groot deel van de spot zal worden ingericht als wedstrijd-arena. Er zijn overigens nog een paar plaatsen beschikbaar! Zie @NKSurftourvoor info en updates gedurende de dag. Gelukkig bestrijkt Scheveningen meerdere kilometers strand waar zaterdag de hele dag goed gesurft kan worden. Het mooist breekt het dan met laagwater, omdat dan alle banken breken. Maar zeker ook met hoogwater in de middag met de dikste shorebreaks en leuke barreltjes. Voor zuidelijk Zuid-Holland geldt dat moment ook als het beste moment, hoewel er halverwege de kust ook met laagwater uitstekende bankjes te vinden zijn. Voordeel van de ochtend is de rust, de meest cleane golven en in principe ook nog de meeste swell. Neemt niet weg dat er in de namiddag en avond ook nog gewoon 1m swell te vinden zal zijn. Tijdens afgaand heb je alleen van mid naar laag soms een moment van 45 minuten lang dat de golven helemaal weg lijken te zijn. Eenmaal helemaal eb begint het dan gewoon weer goed te breken op de achterste banken. Voor het zuiden (Zeeland en België) gaat die uiteraard niet op. Daar is het met name het opkomende en het hoge water met in Zeeland ook nog een deel van het afgaande, waar het mooist gesurft kan worden. De swell zal iets kleiner zijn dan in Zuid- en Noord-Holland, maar ook nog voldoende voor alle categorieën. Hoewel je eerder aan een fish zou moeten denken dan een aardappelschil lijkend shortboardje. Die komt meer van pas op de wadden en ook wel in Noord-Holland. Mogelijk in de ochtend, maar zeker ook nog in de middag. De bovenste helft van Noord-Holland zit alleen met een klein kansje op 2-3bft uit zee (zuidwest) later op de middag. Daar is het dus mooier om de achterste laagwater banken te pakken en de hoogwatersessie wellicht te laten liggen mocht je vooral op zoek zijn naar die glassy rides van ver in zee naar voren. Voor het shortboarden is dat beetje wind niet zo’n punt en is het hoogwater moment in Noord-Holland eigenlijk gewoon het beste. Geniet er van, want zondag zal er nog maar de helft of nog minder van over zijn!

Wetsuitadvies (water nog rond de 16gr C)
Vrijdag: Minimaal 4/3mm met 3mm schoentjes
Zaterdag: 4/3 warm zat, maar wel lekker. Schoentjes wel/niet 2mm
Zondag: 4/3mm met schoentjes


44 surf-reports vandaag