Surfweer vrijdag 27 januari 2022

Na een week met sneeuw en temperaturen rond het vriespunt gaat het de komende tijd waaien met een stuk zachter weertype. Op vrijdag is het nog frisjes, want dan staat er een noordoosten wind. Die is echter vrij lokaal waarbij er dus geen koude lucht vanaf de noordpoolcirkel onze kant op komt. Dat het daarna meteen weer flat is op zaterdag heeft hiermee een direct verband. Was het echt veel kouder geweest dan was de oorzaak daarvan een lange fetch en golven voor dagen lang. Helaas is dit niet het geval en is het dus wachten tot de wind weer naar west draait en toeneemt. Zondag is dit al een beetje, maar levert maar heel marginaal iets op. In het noorden kan het al wel wat hoger worden.

Vrijdag 27 januari
Op de spectra plaatjes zoals die van boei 12, is goed de swell te zien die onderweg is en de hele dag golven geeft. In de ochtend is het nog even hoogwater en is de wind al gunstig noordoost. Dan dus de beste golven met de minste stroming, maar die neemt bij afgaand tij na 10 uur al snel toe. Wel waait het in de ochtend nog vrij krachtig uit noordoost en dat is in de zuidwest regio’s nog niet al te gunstig. Kan nog behoorlijk rommelig hoog zijn, ook in Zuid-Holland op het zuidelijke deel. Wat dat betreft is wachten tot later op de middag een mooier alternatief. Laagwater doet het in Z-H bij noordswell nog meer dan prima en dat beetje zon erbij maakt het ook een stuk aangenamer met de windafname en de 1m hoge golven. Tot en met het einde van de middag is het gewoon nog ok te surfen. In België en Zeeland blijft de wind er helaas wel opstaan. Wordt wel minder, maar side on. Wel komt het tij nog wel goed op eind van de middag, dus toch ook daar een go uiteindelijk. In N-H is de noordoost gewoon aflandig, dat is het voordeel. Het nadeel is dat noordswell met laag/ afgaand tij iets te veel parallel langs de kust loopt dus niet echt goed aan komt. Daar dus gewoon de ochtend het beste en 2e helft van de ochtend ook nog goed. Op de wadden pas later op de middag minder wind, maar blijft iets noordoost. Alleen mooi clean op Texel, best 2e helft ochtend maar de hele middag mag er ook nog zijn. De hoogte komt daar wel vol aan, omdat de kust meer noordwest gelegen ligt.

Weekend
De afname spreekt verder helaas wel boekdelen, want in het weekend is het eigenlijk meteen al weer flat. Heel misschien zaterdagochtend nog een verdwaald setje 10-20cm hoog te longboarden. Later op de dag komt er wel wat hele lange periode van ver aan op de wadden. Wellicht dat het noordwesten daar ook nog wat van meepakt. Zou wel mooi zijn, want het is windstil en mooi zonnig. Zondag ochtend misschien ook nog deze mini swell van ver weg in eht noorden, maar al snel wat wind uit west wat het rommelig en onsurfbaar maakt. Einde middag komen er wel al wat windgolven op bij 5bft westzuidwest in N-H. Zeeland en België blijven iig gewoon flat en Z-H heel klein en pakt nog weinig van de windswell of verre noordswell. Dit weekend dus eigenlijk alleen in het noorden een paar kleine kansjes.

Maandag 30 januari
Maandag dan ineens veel wind en te wild voor een normale surfsessie. Omdat de richting WNW is, zal er niet echt ergens een protectie te vinden zijn. Misschien in de ochtend nog geen massa’s hoogtes, maar al wel de wind. Mocht je toch een duik willen wagen, dan dus toch vooral vroeg in de ochtend. België uitgezonderd, daar kan in de middag met iets van havenbeschutting misschien nog wel gesurft worden (laagwater).

Dinsdag 31 januari
De swell komt goed binnen met 2m noordwest. De wind is zuidwest of westzuidwest in de ochtend. Echt clean gaat het niet zijn met nog zo veel wind, maar de richting is wel goed. Zeker in de ochtend kan het shortboarden nog de moeite waard zijn overal. Iets beter in het zuidwesten, maar Noord-Holland moet misschien ook wel lukken. Minder wind vroeg en tot en met begin van de middag. Aan de golven ligt het niet, de windrichting is bepalend. Al met al een dag om niet te missen als je surfbare hoogte wilt!

Woensdag 1 februari
Woensdag ook gewoon surfbaar, maar dan vooral windswell. Die is WZW, wat hem schuin aanlandig maakt in de zuidwest regio’s. In Noord-Holland is dat vol aanlandig en is het eigenlijk niet te doen. Zeker als de wind later in de middag nog harder wordt. Voor wie wil gaan lijkt iig eerder op middag of ochtend de beste timing te zijn, ook in het zuiden. Hoogwater valt daar nog steeds vroeg, 11:00 uur hoogwater langs de kust van België en Zeeland. In N-H is het pas tegen een uur of 14:00 hoogwater.

Wetsuitadvies (water Noordzee 7gr Celsius):

Vrijdag: Een 5/4mm hooded schoen 7mm, hand 5mm
Maandag: Hood wetsuit 5/4mm, schoen 6mm en hand 5mm surf ears!
Dinsdag: 5/4mm hooded met 6mm schoen en 4mm hand


12 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 13 januari 2023

Aan het stormachtige weertype komt pas na het weekend een einde. Surfen is deze dagen bijna niet te doen tenzij je ergens een plek uit de wind weet te vinden. Heel even is er op zaterdag wat minder wind in de ochtend en is de richting wat beter zuid. Toch waait het dan ook al meteen vrij hard maar omdat het aflandig is, valt er nog wel iets te scoren met laagwater. Zondag storm op de Noordzee met de depressie die dan vrij laag overtrekt. De wind wordt steeds meer aanlandig en eigenlijk alleen in België valt er hier en daar iets te surfen. Wel neemt de wind einde middag af, dus wellicht in Z-H ook nog net te doen met golven van 3m hoog. Vanaf maandag komt er meer variatie in windrichting en windsterkte en nemen de kansen op goede surf toe. Dat zou maandagochtend al het geval kunnen zijn, maar eigenlijk is de hele week kansrijk met wind op de Noordzee uit het noorden en aan onze kust veel minder. Ook wordt het even wat kouder met overdag +5 en in de nachten tot -3 als de wind even wegvalt. Dat is altijd het recept voor offshore wind in de ochtend waarbij de onshore wordt uitgesteld tot de middag. Tijd om je 5mm hand(schoenen) en 6 of 5mm dikke hooded wintersuit te bestellen!

Vrijdag 13 januari
Een klassieke westzuidwesten wind die de hele dag door blijft staan. Neemt misschien een paar kn af in de middag, maar merkbaar is dat niet. Op de cams lijkt het alleen in België nog te doen, omdat het daar met een westzuidwester meer side dan onshore is. En met de nodige beschutting kan daar ook vanmiddag nog gesurft worden. In Zeeland tussen de rijen met paalhoofden lukt dat zeker niet, de stroming gaat begin van de middag om en de line-up wordt een grote snelstromende windrivier. Dat is elders ook het geval, hoewel er in Z-H misschien nog wel een kansje is om ondanks de wind naar buiten te komen. In N-H geen opties, hoewel er altijd surfers zijn die het toch voor elkaar weten te krijgen om naar buiten te komen en een ritje windmee te maken. Na 15:00 uur wordt het alleen nog meer west aanlandig, wat het nog meer ondoenlijk maakt.

Zaterdag 14 januari
Ook veel wind, maar even uit een andere richting zuid tot zuidzuidoost in de vroege ochtend bij het eerste licht. Binnen een uur verschijnt echter alweer lichte regen en daarmee wordt de wind even meer zuid en harder. Toch zit er dan heel even nog een moment met ZZO omstreeks 10:00 uur. De combinatie van west-swell en deze aflandige wind maakt het voor de meesten wel echt een stuk beter surfbaar. Ook op spots rond katwijk, noordwijk en zandvoort. Het breekt wel ver en diep op zee, maar vooraan is er zeker ook iets te vinden. Heel langdurig zal het gunstige windpatroon niet zijn, want om 11u neemt het alweer toe tot 6-7bft iets verder op zee. De swell neemt dan af en wordt vervangen door windlijnen. Die blijven in principe nog tot 13u goed in lijn, omdat het dan nog zuid is. Daarna steeds meer ZZW en wel heel hard. Toch biedt juist die windverandering in Zeeland, België en Zuid-Holland nog kansen, want in de ochtend is het daar te laagwater met te harde offshore. In de middag is het welliswaar hoogwater, maar de wind neemt af en de zuidwest staat daar side genoeg als je een beetje beschutting er bij zoekt. Spots met paalhoofden gaan echter niet lukken, daar komt er te veel hoogwater stroom op in de middag.

Zondag 15 januari
De laatste storm voordat we in ander vaarwater terecht komen. Echt weer zo’n dag dat het niet te doen is met windkracht WZW 8, in het noorden 9 bft uit WNW. Veel te aanlandig en nu zelfs een te grote uitdaging voor experts. Alleen op de ultra beschutte spots misschien en ook wel een kansje voor België en zuidelijk Zeeland als je de wind meerekent. Hoewel die na 15u wel lijkt af te nemen tot krachtig 6bft in het uiterste zuiden. In het noorden ook, maar met deze aanlandige richting geeft dat daar geen verbetering. In het zuiden krimpt de richting mogelijk wel weer bij naar iets meer zuidwest en dat maakt het dan meteen een stuk beter te doen.

Maandag 16 januari
Maandag eindelijk een gebied met nul wind in de buurt, omdat de kern van een lagedrukgebied langs komt. In die kern is het ook nog eens droog goed weer. Wel is het maar een kleintje en lastig te forecasten wanneer en hoe ver die over de kust gaat bewegen. Voor nu lijkt de nadruk vooral op het midden en noorden te liggen waarbij de wind in België gewoon onshore blijft. De ochtend heeft daarbij de voorkeur, hoewel het dan laagwater is. Swell is er in ieder geval voldoende met 1-2m noordnoordwest en een periode van 11/12 seconde!

Vrijdag: Een 5/4mm hooded schoen 6mm, hand 4mm
Zaterdag: Hood wetsuit 5/4mm, schoen 5mm en hand 3mm surf ears!
Zondag: 5/4mm hooded met 5mm schoen en 5mm hand (combideal)


87 surf-reports vandaag

Surfweer maandag 9 januari 2023

Het jaar 2023 is begonnen met een weertype dat het vaakst voorkomt in de lage landen, namelijk met zuidwesten wind vanaf zee. Ook deze week hebben we daarmee te maken, alleen komt er nu vaker west bij voor in de richting en dat levert hogere golven op. Het verschil is vooral merkbaar in de zuidelijke provincies en België. De fetch waarover golven uit het zuidwesten kunnen worden gemaakt is daar veel korter dan in Noord-Holland, maar met west wordt de afstand wat groter en is de golfrichting ook meer richting de kust. Dat is vandaag al het geval, dus voor België zijn er na een flat weekend nu eindelijk weer golven. In Zeeland ook, alleen is de stroming daar iets meer van invloed. Daarbij speelt ook nog mee dat het net volle maan is geweest en het dus springtij is. Later in de week wordt de stroming minder sterkt als het eenmaal halve maan is geweest. Maar desondanks zal de richting bijna altijd van zuidwest naar het noorden lopen, met de windrichting mee. Pas in het weekend is er kans op een kleine variatie in de windrichting wanneer de kern van een lagedrukgebied pal boven onze omgeving komt te liggen. Heel kortdurend zijn er dan even golven uit het noorden en is er midden in de kern geen wind. Ook wordt het vanaf dit weekend een klein beetje frisser, maar echt koud winterweer is in geen enkele kaartenreeks te vinden. Wat dat betreft lijkt het er op dat we het al hebben gehad. Of het moet in februari nog een keer komen. Tot die tijd iig bijna elke dag surfweer!

Maandag 9 januari
De wind- en golfhoogte neemt toe, als eerste in het zuidelijke deel van de Noordzee. Tot halverwege de middag is het nog wzw, maar daarna kantelt het wnw waardoor het surfen in Zeeland met hoogwater ook mogelijk wordt. In België kan dat al eerder, maar voor een beetje extra hoogte is het nog wel wachten tot een uur of 15:00. De onshore wind geeft meteen hogere golven met hoogwater. Of deze swell ook Z-H nog bereikt is de vraag. Waarschijnlijk pas net voor donker, dus op spots als Ouddorp en Maasvlakte is het niet direct volle bak. Dat is misschien maar goed ook, want echt buitenkomen lukt vaak ook al niet meer met een krachtige onshore. Nu zijn het rommelige golven van gematigde hoogte, voor wie een nat pak wil halen. Het tij is iig wel gunstig hoogwater einde middag, hoewel laagwater in Z-H ook gewoon had gekund. In N-H komt het allemaal wat later aan, maar de wind ook dus dat is een voordeel. Een surfsessie met funboard, egg of fish zit er wel in op alle spots einde middag.

Dinsdag 10 januari
Ziet er meteen een stuk beter uit nu het de hele nacht WNW doorgewaaid heeft en de golfhoogte goed is toegenomen overal. De wind draait daarbij naar ZW in het eerste deel van de ochtend en daarbij wordt meteen heel Z-H al de moeite. Het 2e deel van de ochtend gaat het nog meer naar ZZW waardoor in N-H het mooier clean gaat breken. Het gaat echter ook steeds harder waaien, dus na een uur of 13:00 gaat de westswell over in een zuidswell met wind. Die breekt dan ws alleen nog in N-H, waarbij het zuiden flat wordt. Beetje jammer voor BE en Zeeland dat het dan pas hoogwater wordt daar. Het lage water in de ochtend laat de goede WNW swell wat minder doorkomen, maar een halve meter tot heuphoog is het nog wel. En meteen al clean in België, dus als je de kans hebt dan zeker gaan. Eind vd ochtend waait het al te hard offshore, vanuit het zuiden komt de toename.

Woensdag 11 januari
De wind blijft niet lang, eigenlijk in de ochtend meteen al meer zuidwest ipv west en flink afgenomen. Flat is het niet, maar een minder mooie ochtend want onshore. En voor meer hoogte moet er gewacht worden tot de windtoename weer is geweest later op de dag. Uiteraard zijn het dan windgolven, maar het is een vriendelijke dag zonder echte fronten met neerslag en midden op de dag ook vrij zonnig weertype. Na 14:00 uur wordt het in Zeeland echter niet meer mogelijk ivm de stroming tijdens vloed. In België gaat dit nog wel lukken, maar heel veel hoogte creëert de wind nu ook niet. Beste is dan toch N-H of Zuid-Holland, waar het tij later komt en met hoogwater nog wel iets te surfen is.

Donderdag 12 januari
Donderdag passeert wel een front met regen en even veel wind. Bouwt lekker op met hogere golven en op nadering van het warmtefront neemt de wind even af en krimpt iets meer ZZW. Een kort moment met mooiere golven is mogelijk, waarbij de hoogte er lekker inzit. Het is wel laagwater in de ochtend, maar dat is in Zuid-Holland geen probleem. Na de passage van het warmtefront wordt de wind weer meer west en neemt al snel toe. Blijft te surfen, maar meer onshore rommelig en flink wat hoogte.

Vrijdag 13 januari
Ook vrijdag veel wind uit zuidwest tot westzuidwest. Een groot verschil is echter dat de kern van het lagedrukgebied dat de wind veroorzaakt nu in de Noordzee zelf komt te liggen. Golven komen dan nog iets meer uit west met in het zuiden veel meer hoogte dan eerder deze week. Wind is wel stevig, maar dat is in het zuiden vaak geen probleem. In het noorden en dan met name N-H is dat wel een obstakel, zeker als de wind pal west is. Dan is er geen enkele spot die een beetje bescherming biedt tegen de wind. Gelukkig nemen de kansen op een windafname in het weekend toe. En omdat de kern(en) van lagedruk meer in de Noordzee zelf hebben gelegen zou er best eens wat noord-swell deze kant op kunnen komen. Nu alleen nog afwachten welke moment de wind er echt uit gaat en het mooist om te surfen worden!

Maandag: Een 5/4mm hooded schoen 6mm, hand 4mm
Dinsdag: Hood wetsuit 5/4mm, schoen 5mm en hand 3mm surf ears!
Woensdag: 5/4mm hooded met 5mm schoen en 5mm hand (combideal)


6 surf-reports vandaag

Surfweer Zondag 25 december 2022

De laatste week van het jaar sluit af met zuidwesten wind die hard genoeg is. Naast golven uit deze richting is er ook swell uit het noorden die een veel langere afstand heeft afgelegd. Op zondag zal hoofdzakelijk deze swell voor wat surfbaars zorgen, want het waait dan nog niet hard genoeg voor golven. Dat is pas vanaf maandag het geval met een zuidwester die midden op de dag omgaat naar west tot noordwest. Dat geeft dan net wat te veel onshore condities, hoewel het in België nog wel eens een go kan zijn. Elders is het dinsdag iets beter, dan komt eerst nog WNW swell binnen bij een ZW wind, maar later gaat het harder waaien en is het vooral een windgolf. Woensdag blaast het nog een stuk harder door, is op veel plekken waarschijnlijk al niet meer te doen. In de ochtend valt het misschien nog weet en komt er ook nog eens een goede NW swell van ver bij. Maar in de middag is het vooral de harde wind die het doet, net als donderdag. Vrijdag heel even een moment met minder wind, maar niet voor lang. In de middag opnieuw wind met regen. Op oudjaarsdag is het wel iets rustiger met niet meteen te veel wind. Nieuwjaarsdag is dat ook het geval, er kan dan wat west swell bij zitten, goed genoeg voor een duik.

Zondag 25 december
Er loopt de hele dag een swell uit het noorden die wat gehinderd wordt door de vrij krachtige wind uit het zuiden. Die neemt echter in de loop van de dag af, waardoor de swell steeds beter binnen komt. In het noorden lukt dat in de ochtend ook al wel. Alleen in de kop van N-H en Texel neemt tussen 12 en 13 uur de wind nog wel even toe. Kan net te veel side zijn, dus even wachten en wat later gaan. In Zuid-Holland komt het door, maar is het niet meer dan kniehoog. Helemaal in het zuiden is het net te klein, ook in Zeeland. Of het moet net omstreeks 14u zijn, dat het net wel lukt met longboard. In Z-H komt het tij iets later, na 15u mid-tij naar hoogwater. Maar op zich kan het rond Scheveningen ook wel tegen 12u genoeg surfbaar zijn op de laagwater spots. Verder naar Zandvoort en nog noordelijker is het met de lunch al goed op de achterste banken met laagwater. Hoogwater is het pas na 16 uur, dus net wat laat om helemaal op te wachten. Is wat swell arrival ook niet nodig. Die piekt volgens de verwachting het meest tussen 9 en 13 uur.

Maandag 26 december
De wind uit zuidwest is in eerste instantie nog niet heel hard om hoge golven te geven. Alleen in N-H is het van 8 tot 10 uur wel goed genoeg met wind uit ZZW en swell uit WZW. Tussen 10 en 12 uur draait de wind naar onshore WNW. Eerst heel rommelig met hoogte, maar na 14 a 15u gaat de wind iets minder hard waaien en komt de hoogte er goed in. Het is wel vooral een onshore surfgolf dat er loopt, niet heel speciaal. En het tij komt eigenlijk net wat te laat, m.u.v. opkomend in België dat wel op tijd rond 15u al goed genoeg is. Het zal daar ook niet clean zijn, maar toch prima bakkies zo op tweede kerstdag.

Dinsdag 27 december
Dinsdag lijkt toch aardig mooi te beginnen in Z-H en N-H met een matige ZZW wind en swell uit WNW. Het is wel laagwater, maar dat maakt in Holland niet uit. In Zeeland en België wel, daar komt het niet echt binnen. Overigens is de Maasvlakte ook weer open, maar daar gooit de ZZW roet in het eten en is het rommeliger dan in de rest van Z-H. Op Ouddorp zou het cleaner zijn, als het hoogwater zou zijn geweest (maar helaas). Overigens is het tussen hoek van holland en scheveningen tot 9u nog wel mid-tij hoogwater, dus wat dat betreft zou de vroege ocht de meeste hoogte kunnen. Echter de swell van iets verder weg komt juist later op de dag binnen. Alleen dan gaat het ook weer harder waaien, wat het weer minder maakt. Kortom, lijkt er op dat midden op de dag de beste kansen geeft.

Woensdag 28 december
Woensdag volgt een combinatie van krachtige noordswell en zuidwesten windswell. De hele dag te surfen, alleen in het zuiden zitten er niet echt goede momenten tussen. Hoogwater valt daar of te vroeg voor zonsonder of te laat net na zonsondergang. En de noordswell haalt het alleen bij hoogwater terwijl de zuidwester alleen in de namiddag daar krachtig genoeg is. Wat dat betreft dus later gaan daar. Elders lijkt juist eerder op de dag of net rond de lunch het beste te zijn.

Donderdag 29 december
Eindelijk een dag voor het zuiden waarbij er in het noorden veel te veel wind staat om een beetje normaal te kunnen surfen. De windrichting is ZW of WZW, dus de hoogte komt goed door. Ook al is de fetch waarover het moet ontstaan in het zuiden maar heel kort. Gunstig zijn de getijden, want laagwater is nodig om bij deze windsterkte te kunnen surfen. Hoewel dat in België met hoogwater en protectie ook nog mogelijk zou zijn. Overigens in Zuid-Holland ook nog wel een paar opties met protectie en minder harde wind. Maar voor de rest is het vooral wachten op vrijdag, omdat dan de wind weer naar zuid is gedraaid en veel minder hard is. Dat geeft in het zuiden meteen weer (te) kleine golven, maar in Z-H en N-H kan het nog even goed blijven. De dagen na vrijdag blijft het waaien en telkens goede golven als het tij neergaat. Dat is dan iets verschoven, aan het eind van de middag.

Wetsuit advies, water is 8gr Celsius

Zondag: Een 5/4mm hooded schoen 5mm, hand 4mm
Maandag: Wetsuit 5/4mm, schoen/hand 5mm & OORBESCHERMING!
Dinsdag: 5/4mm hooded met 5mm schoen en 5mm hand (korting)


58 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 2 december 2022

Na een vrij onder gemiddelde maand november lijkt het er op dat december het een stuk beter gaat doen wat betreft het doorkomen van swells uit de Noordzee. Dit heeft alles te maken met het feit dat de stroming naar het noorden gaat draaien. Dit brengt wel een portie ijskoude lucht met zich mee en vrijwel zeker ook sneeuwbuien, omdat de Noordzee nog aardig op temperatuur is. Het waddengebied en het midden van de Noordzee meten nog zo’n 9 a 10 gr, terwijl het meest zuidwestelijke deel voor de kust van België nog 12 a 13 graden is. Dat brengt meteen de vraag wel wetsuit en gear te moeten dragen de komende dagen en weken. In principe is het al tijd voor handschoenen, schoenen en cap. Qua wetsuitdiktes is minimaal 5mm aanbevolen, hoewel er ook merken zijn die een 4mm met vaste cap uitbrengen waarbij dit in de zuidwestregio’s nog meer dan genoeg zou moeten zijn. Zodra de temperatuur bij het vriespunt komt is dit echter ook niet voldoende en zit je al snel op een 5/4mm hooded, bijvoorbeeld deze Rewired, die online met 10% korting te bestellen is op surfweer.nl/shop als je de code gebruikt uit de surfweer sms. Eigenlijk is dit het beste wetsuit op markt voor deze lage prijs dat in de shops te verkrijgen is. Maar uiteraard is pasvorm het allerbelangrijkst en dus ga je het best niet online, maar offline er eentje passen. Dat geldt ook voor handschoenen en schoentjes, waarbij diktes momenteel nog op 5mm voor de schoentjes liggen en 2 of 3mm voor de handen. Mocht het koude winterweer een paar weken aanhouden, dan gaat het al snel naar 6/7mm en 4mm voor de handen. In ieder geval is het eerst nog even wachten tot het echt door gaat zetten, want de komende dagen is er nog niet heel veel surf. Hieronder de verwachting per dag:

Vrijdag 2 december
Na 5 winstille dagen staat er eindelijk een beetje wind, maar het is nog niet genoeg om de zee in beweging te zetten. Pas later op de middag is dat wel het geval, alleen zijn de getijden dan niet gunstig meer om het door te laten komen naar de stranden in het zuidwesten. Helemaal flat blijft het dan ook niet, dus voor een eerste nat pak in lange tijd kan er een ritje worden gescoord in het uiterste zuiden. En dan nog de meeste kans in België, omdat daar het tij van 16 tot 17u alweer licht opkomend is. Wellicht is het in Zeeland en Zuid-Holland zuid ook nog een poging waard, maar eerlijk gezegd is het nog te klein en zonder kracht.

Zaterdag 3 december
Dat ziet er al stukken beter uit, maar let op, alleen voor België en in mindere mate ook Zeeland. De wind heeft de hele nacht uit ONO doorgestaan, waarbij het windveld met de meeste golvenaanmaak wel heel ver uit de kust richting Engeland ligt. Dat maakt het mogelijk aan de West-Vlaamse kust nog iets beter dan de Oost-Vlaamse. In ieder geval is het tij vanaf het eerste licht al goed en komen dan de hoogste golven toe. Iets later wordt de wind meer oost, waardoor het cleaner wordt, dus van 10-12u lijkt nog het mooist. Voor Zeeland is de wind al eerder offshore oost en kan meteen al een poging gewaagd worden. Wel minder dan België, maar ws toch wel een halve meter tot heuphoog de hele ochtend. In Zuid-Holland dan ook nog wel een kans op dat halve metertje swell, zeker in het uiterste zuiden rond hoogwater later op de ochtend (het getij komt daar 1,5 a 2 uur later door dan in België). Ook richting het midden van Z-H is er nog wel iets te scoren, waarbij de golven voor beginners ook nog met afgaand tij en laagwater in de middag voldoende zullen zijn. Richting Nwijk of Zandvoort en nog noordelijker komt er helaas echt helemaal niets van de noordoost windgolven binnen. Daar blijft het zo goed als flat. Pas vanaf Texel en de overige wadden loopt de hoek weer goed en valt er iets kleins te surfen. Op Texel nog offshore met de beste condities juist later op de dag net na hoogwater op de spots zonder strekdammen. Overige wadden ook wat later, met uitzondering van Vlieland. Op Terschelling lijkt de wind net voldoende aflandig en is wel heuphoog iets te surfen. Op Ameland en Schier verpest de wind het, omdat de oost 4-5bft er daar te veel blijft op staan. Die neemt pas eind van de dag af naar 3 of 4bft.

Zondag 4 december
In de nacht naar zondag waait het minder door en wordt er geen nieuwe swell aangemaakt, ook neigt de windrichting boven de wadden iets te veel oostzuidoost. Beneden de grote rivieren blijft het wel oostnoordoost, waardoor het in België niet helemaal flat wordt. Wel kleiner dan zaterdag, maar met longboard misschien toch nog te surfen in de ochtend tot en met begin van de middag. Wel heel erg klein, dus minder de moeite dan zaterdag. In Zuid-Holland is het wachten tot er toch iets van swell van verder weg gaat binnenkomen net na hoogwater en ook met laagwater in de middag. Echt mega klein, maar wel redelijk clean met wind uit ONO. Alleen als de wind echt uit een NO richting begint te komen wordt het rommeliger (maar wel hoger).

Maandag 5 december
Maandag wordt nog wel een interessante dag. Er staat niet veel swell, maar toch heeft het er 2 dagen over kunnen doen om ‘in het zadel’ te komen. Daarbij gaat de wind voor onze kust afnemen en valt het tij gunstig met opkomend gedurende de ochtend en hoogwater begin van de middag. De wind is wat minder geworden, maar wel meer noordoost zodat de golfrichting die gemeten wordt gewoon pal noord zal worden. Gunstig voor alle spots in Zuid-Holland, maar ook voor Zeeland en België. Hoewel dat beetje meer noordoost in de richting nu wel veelal aanlandig kan zijn. Maar toch omdat het minder wind is, zal het goed te surfen zijn in de hele zuidwestregio. Op de wadden is de noordoost echter wel een nadelige richting en is het hoge rommel. Alleen op Texel buigt het er cleaner omheen en is het wel de moeite, heuphoog.

Lange termijn forecast
Op zich blijft er nog wel iets swell over voor dinsdag, waarbij het nog 1 dag rustig weer blijft in de Noordzee. In het zuiden de meest gunstige condities, omdat het daar echt windstil is. In Z-H ook nog ok met kleine golfjes, maar in N-H komt er weinig binnen en staat er een lichte chop uit noord op. Rommelige kleine surf, niet de moeite.

Pas op woensdag komt de noordelijke fetch voor de Noordzee in. De af te leggen afstand is echter nog lang, dus de vraag is of het woensdag op tijd voor donker binnenkomt. Het tij is dan sowieso niet gunstig, dus hoeft het eigenlijk ook nog niet te arriveren. Mocht het toch al arriveren, dan is goede surf bij laagwater in de zuidwest regio’s mogelijk. En anders wordt het donderdag met nog wel de twijfel of dan de wind er niet bij mee komt. Vooralsnog lijkt dat niet het geval te zijn en is het begin middag opkomend tij. Toch kan ook de ochtend al goed zijn gedurende laagwater in de zuidwest regio, zeker als dan de wind er nog niet in zit. De dagen daarna blijft de wind licht uit het noorden komen en blijft de surf doorgaan. Er is vanuit die richting niet veel nodig om beweging er in te houden. Tijdens het weekend draait de wind meer oost en wordt het mogelijk nog kouder, maar ook dan blijven de golven binnenkomen vanuit de noordoost hoek. Zou mooi zijn om nog eens zo’n sneeuwsituatie als deze te mogen mee maken!


132 surf-reports vandaag

Surfweer woensdag 9 november 2022

Vanaf het begin van de maand komt de wind al uit het zuiden tot zuidwesten en dat lijkt de rest van de maand ook zo te blijven. De herfst houdt zich dit jaar helemaal aan het spoorboekje en de dominante zuidwesters zijn weer terug van weggeweest. Voorgaande jaren leken die wel verdwenen, zowel in het voorjaar als zomer en herfst. Nu hebben we een zomer zonder echte wind gehad en al helemaal niet uit zuidwest. Wel een zomer om u tegen te zeggen met hoge temperaturen en veel zon. Als de winter zich nu ook eens aan het spoorboekje houdt dan kan het nog wel eens goed gaan vriezen! Vreemd genoeg geeft dat vaak ook weer golven, omdat de windrichting dan uit oost of noordoost komt en er dus boven de wadden een goede fetch voor golfopbouw is. Voor het zo ver is eerst nog even genieten van die zuidwesters. Iets wat met name in het noorden het geval is, maar vandaag ook zeker in het zuidwesten gaat lukken.

Woensdag 9 november
De golfhoogte start meteen al met zo’n 2m uit zuidwest, maar wordt nog enigszins tegengehouden doordat de wind side off uit zuidzuidwest komt in Z-H. Al heel snel met de push komen er hogere lijntjes binnen, ook even in Zeeland en België. Tussen de palen in Zeeland gaat het dan eind van de ochtend al te snel stromen, maar kan nog net zolang de wind side off staat. In de middag echter geen mogelijkheden meer, want afgaand begint pas een half uur voor donker. In Zuid-Holland is de wind tot een uur of 12:00 nog side-off en lopen de lijnen mooi binnen. Daarna neemt de wind toe, blijft nog een uurtje ZZW maar gaat dan na het front met klein beetje regen naar zuidwest schuin aanlandig. Dat maakt het meteen een stuk minder clean en ook gaat het onder invloed van het getij hard stromen. Eigenlijk is tweede helft van de middag dan ook alleen te doen daar waar de stroming wordt gebroken. In noord-holland geldt dat al helemaal, want de golven zijn er vanaf de ochtend al hoog en komen wel recht op de kust af. Ook de neerslag komt er recht op af en geeft veel meer buiigheid dan in het zuiden met kans op inktzwarte luchten en korrelhagel + onweer. Weertechnisch niet de meest gunstige condities dus. Later op de middag wordt het droger maar is de wind wel WZW, wat op sommige plaatsen in N-H al pal onshore is. Met daarbij het inkomende tij maakt het een grote snelstromende rivier met de wind mee.

Donderdag 10 november
Mooi weer met zon, wind en geen enkele kans op regen. Op zee is de windrichting ZW, aan de kust ZZW. Daardoor komen de golven waarschijnlijk nog best aardig binnen in Z-H en zorgt de schuin aflandige wind er voor dat het clean is. Het is net wat onzeker waar de hoogte precies landt. In Zuid Zuid-Holland in elk geval niet, want Ouddorp en Hoek van Holland liggen te veel in de ‘luwte’. Klein stukje naar het noorden en het is meteen al beter. En Noord-Holland helemaal goed, want daar komt de hoogte er later hoe meer in, omdat het ook steeds harder gaat waaien. Niet te hard, want het blijft bij iets van een 6bft. Alleen het noordelijke stuk van N-H wordt harder, dik 6bft of zelfs even windkracht 7 eind van de middag. Tijdens deze toename gaat de wind de grens van zuid- en noord-holland juist behoorlijk afnemen naar een kleine 5, wat de golven daar dan weer mooier maakt. Wel met de nodige stroming, maar al veel beter te doen dan een dag eerder, op woensdag.

Vrijdag 11 november
Vrijdag is de wind aan de kust niet veel meer, maar op zee staat er nog altijd een stevige zuidzuidwester. In Zuid-Holland geeft dat flat, maar op spots als Zandvoort en Bloemendaal lopen mooie lijntjes binnen met laagwater in de ochtend en ws ook nog wel later in de middag. Hoe verder naar het noorden hoe hoger, alleen alles ten noorden van bergen of egmond gaat wel iets van windeffect krijgen met meer chop en ook wind op het strand (5bft, op Texel misschien zelfs windkracht 6). Desalniettemin leuk te surfen daar, want goed hoog en de wind is eigenlijk het beste te doen van al deze dagen. Met dank aan de wind, want in het weekend is die afwezig en zijn de golven ook echt helemaal weg. Zelfs voor de allereerste surfles zit er dan niets van beweging in de zee. Wel weer een aangename 17 graden en met volop zon zeer aangenaam buiten te vertoeven!

Wetsuit advies, water is 14gr Celsius

Woensdag: Een 5/4mm of nieuwe 4/3 met schoen 4mm
Donderdag: Wetsuit 5/3mm, schoen 3mm & OORBESCHERMING!
Vrijdag: 4/3mm nieuw is prima, schoentjes 3mm


140 surf-reports vandaag

Surfweer Vrijdag 4 november 2022

Een nieuwe swell is onderweg en komt uit het noorden. Deze doet onze kust 2 dagen aan, dus zowel vandaag als morgen (zaterdag). Een klein beetje wind is van grote invloed, maar eigenlijk valt het wel mee. Ook zijn er plekken waar het een stuk minder waait en het mooier clean is, op zaterdag met name in het zuiden. Omdat de wind vrijdagavond naar noordwest gaat stroomt er ook koudere lucht mee met polaire oorsprong. De temperatuur zakt naar 5 graden, terwijl de zee nog zo’n 15 graden is. Heerlijk voor de handen en de voeten, maar wat minder voor de oren. De koude wind snijdt de gehoorgang in en veroorzaakt onzichtbare bot-aangroei met na 5 tot 25 jaar een surfers-ear als resultaat. Net zoals we ons beschermen tegen de directe kou van de Noordzee die we wel meteen voelen, zouden we dat ons ook moeten doen aan dit vrij belangrijke zintuig dat behoorlijk in de kou wordt gezet. Een operatie kost een lange hersteltijd en succes is zeker niet gegarandeerd. Draag daarom altijd iets, zeker in de herfst en in de winter. Al was het maar zo’n dun 2mm capje, wat zelfs in de nazomer niet eens echt warm te noemen is. Of investeern in echt goede oorbescherming zoals die van Natural High (is met 5 euro korting via code van de surf app) of de plugs van Eq-earplug-seals/ als ze passen. Helaas zijn die niet op maat te krijgen. Dat kan wel bij de betere gehoorspecialist. Alleen wel vier keer zo duur en heeft als nadeel iets minder geluid door te geven dan de bovenstaande opties. Het zit wel weer iets comfortabeler, want het is op maat product en het gaat niet je oren in (alleen je oorschelp). Oordoppen die je echt in je gehoorgang moet proppen, eigenlijk alle goedkope dopjes uit het schap, beschadigen je binnenoor permanent. Bij het in en uit doen veroorzaak je steeds kleine onzichtbare wondjes waar korstjes opkomen. Daarmee wordt de bot aangroei alleen maar versneld en heb je dus nog sneller surfers ear. De mens is niet gemaakt om de hele dag in het water te liggen. Zeker niet in de koude Noordzee. Maar daar is gelukkig iets op gevonden in de jaren ’60 en wordt wel massaal gebruik van gemaakt, omdat je de gevolgen van de kou aan je lichaam direct voelt. Aan je oren komt dat pas binnen na (tientallen) jaren. Een gewaarschuwd mens telt hierbij voor twee!

Vrijdag 4 november
De swell uit noord komt al goed op gang getuige de webcams op Texel , waar de zon mooi schijnt en de wind licht aanlandig is en blijft. Ook blijft het tij er lang goed hoog, waardoor de shorebreak er goed loopt. Vooral op de spots zonder strekdammen. Elders in N-H wordt het alweer eb en zijn de condities een stuk minder te noemen. De Surfweer webcam van Aloha doet het weer en laat een rommelige heuphoge branding zien. Eigenlijk is de orientatie van de swell ook iets te pal noord om de kust daar direct te raken. Dat lukt beter in Zuid-Holland, maar daar duurt het weer langer voor het er is en staat ook iets meer wind. Toch is het prima dag om een beetje te oefenen. Alleen in zuidelijk Zuid-holland ontbrekend de golven, hetgeen ook het geval is in België en Zeeland door de te lage waterstanden. Wel is de swell er op tijd gearriveerd, want op de euro maasmond metingen is die er nu al.

Zaterdag 5 november
De wind komt eerst uit het zuidwesten, maar neemt in de ochtend eerder af dan toe. Omdat het tij juist opkomt is het prima surfweer langs de gehele kust. Zelfs in België en Zeeland komt er iets binnen, te meer omdat het tij daar als eerste hoogwater geeft. Vroeg gaan dus. Elders kan het nog even wachten zijn en de wind blijft toch wel vrij matig tot een uur of 12 a 13 uur. Daarna komt er meer wind en moet er gezocht worden naar een stukje beschutting. Omdat de richting iets meer ZZW wordt lukt dat in Zuid-Holland over een heel groot stuk. Ook in Zeeland en Belgie ligt de kustlijn gunstig voor deze windrichting, allen wordt het daar in de middag al snel te veel afgaand tij. Na 13 uur is het beste er wel vanaf. In Z-H en ook in N-H kan het nog wel veel langer op de middag leuk blijven doorgaan. Zelfs nog tot donker.

Zondag 6 november
Zondag is gewoon weer een echte winddag. Wel eentje die vrij aflandig is en ook eentje die vrij nat gaat verlopen. Desalniettemin zijn de golven van formaat en nog in lijn ook. Dat komt omdat de harde wind niet sideshore of aanlandig blaast, maar juist aflandig richting zee. Het is altijd een beetje afwachten hoe laat de hoogte er in komt en waar die te vinden is. Ergens op het snijvlak tussen te klein of te veel wind ligt het punt met de mooiste condities. In België dus te klein, in Zeeland net hoog genoeg misschien en in Z-H zuid ook net wat weinig. Ergens op de grens met N-H gaat het steeds hoger breken en is de wind meest offshore. Hou wel rekening met het tij en de stroming. In de ochtend valt die nog mee, maar in de middag wordt het flink meeblazen met de wind. Nog wel parallel aan de kust, heel veel uitgaande stroming is er niet. Met vloed worden de golven wel steeds hoger en hoger, dus wie een stukje teruglopen niet erg vind, kan dan gewoon nog gaan. De wind lijkt dan tijdens de zwaardere regenval ook minder hard te zijn in de middag. Vaak haalt de regen de eventuele chop er ook nog af en is het ineens wat cleaner. En nat worden we toch wel!

Wetsuit advies, water is 15gr (wadden 14 C)

Vrijdag: 4/3mm wetsuit nieuw, schoentjes 3mm
Zaterdag: Wetsuit 5/3mm, schoen 3mm
Zondag: Een nieuwe 4/3mm schoen en zeker oorbescherming!


28 surf-reports vandaag

Surfweer Zaterdag 22 oktboer 2022

Na een mooie woensdag met 1m hoge golven, zonnig weer en offshore wind is het de komende dagen even wat minder weer en ook minder golfrijk. Diepe depressies op de Oceaan zakken veel te zuidelijk uit waardoor de wind bij ons niet genoeg aanlandig waait, maar pal aflandig. Met een een zuidwest swell van 3m op 12 seconde periode probeert er vrijdag wel iets door het kanaal heen te komen wat de branding voor het oog heel even doet opleven tijdens het opkomende tij. En dan met name op de spots die niet ver van de zuidwestelijke oceaan liggen, zoals die in Zeeland en in België. Condities die zelfden surfbare golven opleveren, maar mocht je even iets zien opleven, dan weet je waar het vandaan komt. En daarbij hoort natuurlijk het boterzachte weertype met 18 graden overdag en een flauw zonnetje. Je zou er bijna voor naar Frankrijk rijden, ware het niet dat de wind in het kanaal zelf wel wat steviger opsteekt en dan te veel sideshore noord-zuid wordt langs de kust waar deze swell het meest direct arriveert. Zaterdag gaat het dan ook wat harder waaien in de Noordzee zelf, maar dat zet geen enkele golf in beweging met uitzondering van een paar lijntjes in Noord-Holland gedurende de ochtend. Daarna neemt de wind al weer af en is het weer flat. Ook zondag is het dan zo goed als flat. De dagen daarna gaat de wind aan en komen er wel golven.

Maandag 24 oktober
Een stevige zuidzuidwesten wind stuwt de golven mooi op. Daarbij is het tij zowel in de ochtend als avond gunstig, maar in het zuidwesten zal de golfhoogte pas later op de dag voldoende zijn. In het noorden daarentegen is juist de ochtend het meest geschikt, omdat de avond te hoog en te verwaait zal zijn. Ook komt het 2e laagwater daar te laat met pas om 19u een daling van de waterstand. Wel kan het erg goed zijn met wat beschutting of een lift met de wind en golven mee naar het noorden. In het zuiden heb je dat probleem niet, want het stroomt daar met het eerdere laagwater goed tegen de wind in. In Zeeland en België is dat eind van de middag al het geval. In Z-H aan het begin van de avond. Echt compleet laagwater wordt het in midden Z-H eigenlijk ook wat (te) laat, rond 19 uur pas. Maar zuidelijk zuid-holland al eerder, hoewel de zuidwest swell daar minder hoog doorkomt. Ook is er nog wat onzekerheid over de absolute sterkte van de wind, die gaat van een windkracht 6 naar een dikke 7 beaufort. De boel wordt aangestuurd door de depressies verder weg bij Ierland, maar er zou ook een aparte extra kern vlakbij onze kust kunnen onstaan (GFS model) waarbij het weer veel slechter wordt en de wind veel harder. Hou de updates en kaartjes in de gaten hieronder.

Dinsdag 25 oktober
Dinsdag is de wind weer weg, maar kan het in de ochtend in Noord-Holland nog even de moeite zijn met een WZW swell van 1 meter hoog. Het tij is afgaand, dus al te veel stroming zal er niet inkomen. Zeker omdat de wind dan afneemt, hoewel nog niet helemaal zeker is wanneer. Dat zou in de ochtend al snel kunnen zijn, maar ook pas begin van de middag. Iig blijft het tij lang goed in N-H dus de hele middag redelijk surfbaar. In het zuiden is het flat en in Z-H waarschijnlijk ook. Na dinsdag blijft de windrichting vrij zuidelijk, wat niet al te veel kansen op golven geeft. Eind van de week wel een toename en dan ziet het laatste weekend van oktober er in eens herfstachtig goed uit!

Wetsuit en watertemperatuur:

Maandag: Wetsuit 4/3mm wetsuit, schoentjes niet per se of 3 a 5mm
Dinsdag: Wetsuit 4/3mm, kan nog steeds zonder schoen
Daarna: Een nieuwe 4/3mm voldoet of al 5/3mm wetsuit

De zeewatertemperatuur is nog zo’n 16 gr Celsius (wadden max 15 C)


69 surf-reports vandaag

Surfweer vrijdag 7 oktober 2022

De wind pikt deze vrijdag al vrij snel weer op en duwt de golfhoogte over de kritieke grens dat het goed te surfen wordt. In eerste instantie vooral in N-H, maar later ook in Z-H genoeg golven voor funboards of longboards. Shortboarden is er daar nog niet echt bij, daar is het net wat te slap en te klein voor. In België is en blijft het vrijdag helemaal flat, de wind is te aflandig. Zeeland kan nog wel een lijntje oppakken, maar echt alleen maar voor de beginners en ook pas laat op de middag, nadat er daar genoeg wind is geweest en het laag water wordt. Daar komt het afgaande getij mooi op tijd. Ook in Z-H zal het op tijd afgaand tij zijn. In N-H, en dan met name het noordelijke deel, is het afgaande getij te laat op de avond. Geen opties meer tenzij je vol met de wind mee naar het noorden wil stromen. Wel is vroeg op de dag nog goed mogelijk, omdat het tot en met begin van de middag nog laagwater blijft. Hoogwater in N-H zuid valt vanaf 14:00 uur, in N-H noord pas na 16u. Toch gaat het vanaf 14u daar al stromen, omdat het vanaf dan vol loopt. De noordelijke (of lees oostelijke) Waddeneilanden hebben deze vrijdag weinig golven, omdat de swell/wind uit het zuiden komen. M.u.v. Texel en heel klein stukje Vlieland, draait het er niet genoeg omheen. Zaterdag is dat wel anders!

Zaterdag 8 oktober
In de nacht van vrijdag op zaterdag draait de wind van ZW naar NW en wordt er swell uit die richting opgebouwd. Er staat vrij veel wind 5-6bft en met laagwater in de ochtend is het nog een behoorlijke soep machine overal. Al snel gaat het in België en Zeeland beter uitcleanen, omdat de wind afneemt. Het tij komt er snel in, dus zaak om er dan meteen bij te zijn, want heel veel swell voor het zuiden zit er niet in. Dat komt doordat de richting eigenlijk WNW is en het stuk tot Engeland drie keer minder afstand heeft om golven op te bouwen dan het geval is voor de Hollandse kust. Dit laatste blijft wel erg aanlandig met 4-5bft wind de hele middag. Toch kan het einde middag wel wat verbeteren en swell is er dan nog genoeg. Ook het tij blijft lang goed, zeker in N-H waar het tot donker hoogwater blijft. Op de wadden ook, maar eerlijk gezegd blijft het daar een onshore zooitje met een WNW 5bft die doorstaat tot en met de avond.

Zondag 9 oktober
De wadden geven nog genoeg golfjes met clean aflandige wind in de ochtend tot een uur of 9:00 a 10:00. Daarna doof de swell al uit en wordt het afgaand tij met meer wind uit de aflandige zuid richting. Die krimpt later nog naar zuidoost, dus blijft het langs de gehele kust uiterste clean. Groot is het niet, zeker om dat het laag tij is, maar dat heeft wel als voordeel dat het goed op de achterste bankjes breekt in N-H en Z-H. De push in de middag geeft ook nog wat hoog, omdat het zo clean off is. Wel is de swell dan al weer gehalveerd. De boei-metingen zullen moeten uitwijzen of het de moeite is om heel vroeg op te staan of juist iets later te gaan. Stay tuned!

Maandag 10 oktober
Maandag begint flat of heel ini mini klein. Er staat namelijk wel iets van 1ft swell uit het noorden die met een beetje geluk nog mooi kan breken. Clean is het daarbij tot iig de lunch, daarna gaat de wind naar ZW en later NW. Dat geeft ook weer golven die langzaam opbouwen naar grotere hoogtes. Echt de moeite wordt het nog niet, daar voor komt de meeste wind te laat en is het te rommelig onshore.

Dinsdag 11 oktober
Dinsdag wordt een mooie dag. Of beter gezegd een mooie middag en avond, want in de ochtend is de wind nog vol aflandig en zit het tij nog niet helemaal lekker. In de middag en vooral namiddag wordt het beter en beter. Hoewel middag en namiddag voor de Vlaamse lezer hetzelfde is en hier uiteraard laat op de middag wordt bedoeld. Hoogwater is op de meeste plaatsen tussen 15:00 en 18:00 uur. In het uiterste noorden nog wat later. Voor een BE surfje moet er wel wat eerder worden ingepland, omdat de swell daar niet zo hoog is. Die mist echt noordelijke oorsprong om de kustlijn daar goed te raken. Wel is de wind er daar het snelst uit en wordt het mooi clean.

Wetsuit-watertemp advies:

Vrijdag: Wetsuit 4/3mm wetsuit, schoentjes niet per se of 3mm

Zaterdag: westuit 4/3mm, de NW is fris dus 3mm schoentjes

Zondag: Een nieuwe 4/3mm voldoet schoentjes 3mm (middag zonder).

De zeewatertemperatuur is nog zo’n 17 gr Celsius (wadden 15 a 16).


122 surf-reports vandaag