Nuttige surfweer info:

Surfweer Donderdag26 augustus 2021

90 reacties

 1. Gast…. Komt hier genoeg aan… komende 2 weken…Frankrijk word geen pepernoot. Holland surf rules👊👊👊

 2. Zou op niet veel rekenen….. NL daarin tegen krijgt Franse kwaliteit komende 2 weken❤️

 3. Ik heb mijn plannen in ieder geval omgegooid :). Geen enkele reden om naar Frankrijk te rijden voor surf komende twee weken

 4. Even n.a.v. vorige week op Scheveningen Noord met veel beginners en weinig etiquette/ benul.. iedereen mag t leren en ook voor jou is er ruimte. Maar NIET op de plek waar de golven het beste breken en zeker niet als je niet goed om je heen kijkt, je plek kent en andere surfers voorrang verleent als ze al staan/de golf hebben.
  Dus ja, de zee is van iedereen. En Nee, niet gaan liggen kletsen met je rug naar de golven, langs een gedreven surfer peddelen en een meter voor hem gaan liggen of indroppen zonder dat je zeker weet dat er niet al iemand staat graag!!
  Daar komen anders ongelukken van!..
  Dank

 5. Coming from Cornwall and surfing over here i dont see so much arrogance in the dutch surf culture, but I do see way more people super stoked and grateful for chest high lumpy waves and that can only be a good thing!

 6. Blow up England may still be a good idea!!! Then huge swells will hit the weak sandy Dutch coast, which in a while may mean we can surf that super surfspot @Nijmegen aan zee. 😉

  [ For the Brittisch: this a joke ]

  Mooie golven vandaag. Vol gas naar ” the spot that may not be named ‘.

 7. De Belgen raad je aan om een tripje naar Zeeland te overwegen. Zeeland… bedoel je (omwille van swell en wind) Breskens, Zoutelande of Domburg?

 8. Guys, i will be in the water next days. Please pay attention when I pull in the barrel. Don’t drop in. Surf is my work and pays the bills, please respect. Also get out of the way because we’re filming new content. You can recognize me on my blue softtop.

 9. Ik zie het nog niet gebeuren in Zeeland vandaag.. Wind is nog matig en nog geen swell te bespeuren..

  Alle belgen naar Oostende zeg ik 🙂

 10. De wind is gewoon niet hard genoeg om de spots aan de zuidkant van Walcheren goed te laten werken. Je zal er enkele verdwaalde golven vinden maar niet echt de moeite.

 11. Ik was de vragensteller en als ik het juist heb heeft Tobias deze tussen de regels door in het bericht beantwoord, genieus 😉

 12. zou het met 2 uurtjes nog wat upcleanen door de kleine draai in windrichting & opkomend? ik verwacht van niet, maar wat denken jullie? 🙂

 13. wijk liep zoals zou moeten!! 😉
  en niemand in de line-up! zulke dikke bakken, waar waren die pro’s dan? of mischien ben ik dat wel dan 😎hahaha

 14. Idk wie zegt dat de spots bij walcheren niet werken moet het nog een x proberen bij hoogwater :). Heerlijke sessie gehad bij westkapelle. Je moet alleen op het goede getij komen en dan zijn er mooie golfjes te scoren!

 15. Verder zag ik een comment over zoutelande. Ik heb het idee dat die spot sws niet meer werkt. Volgens mij zijn er opspuitingen gedaan waardoor de golfjes sws niet meer chill binnenkomen.

 16. Uitgepeddeld, dikke golven, maar voor mij (geen prof) een maat te groot dus rechtsomkeert gemaakt. Als je dit aan kan is het dik aan.

 17. Vanmiddag rond 14 uur, anderhalf uur tegen wind en barrels gevochten met de Sup voor paar onvergetelijke megaritten op headhigh golven die zeldzaam zijn voor de NL zomers, Stoked!
  Alleen 3 jongens vd reddingsbrigade Petten met hun shortboards in t water. Waarom gaat iedereen op dit soort dagen toch naar drukke spots om vervolgens te zeuren dat t er te druk is?

 18. Mooie avond, supermooie golven. Soms moet je de webcams uitzetten en de SMSjes gewoon volgen. Bedankt Tobias! Missed the fist fight.

 19. Het was dik aan in de bakermat van het surfen in nhn (petten). De pro’s waren hard aan het rippen.

 20. Topcall Tobias ijmuiden ging helemaal af wat een vakantie gevoel goede sfeer ook 👍

 21. Voor wie vandaag wil surfen tussen de kiters en windsurfers (de wind gaat al vroeg aan). Doe je zelf een lol en laat je zien. Fel gekleurd pak, fel hesje en/of helm doen wonderen en voorkomen ongelukken.
  Etiquette van windsporters is anders dan bij golfsurfen. Oa uitvarend verkeer gaat voor, dus niet inpeddelen als er iemand op je route naar buiten vaart. En de line up begint achter op zee.
  Have fun, stay safe en wees lief voor elkaar.

 22. Straks ga je nog zeggen dat wij t water niet in mogen..Ben jij ook zo een Aso die op de noord met Zuidwester dwars door t golf surf gebied slalommend langs de golf surfers met een dikke schijt met een middelvinger aan andermans plezier en veiligheid???
  Jon.

 23. Fight was very sad… it was an unfortunate collision after a big set.. ok shit to have a hole in your nice blue board, but this was out of control…too much adrenaline…

 24. Gister een heerlijke avond gehad op IJmuiderslag. Mooie wanden, zeldzaam lange periode. Competitieve, maar sportieve en vriendelijke sfeer. En men was in vorm, zeg!

 25. Beste wind/kite surfer. Het kan wel zo zijn dat etiquette bij windsporters anders is dan bij golfsurfen. Echter, de spot-regels gelden voor iedereen. Zo is er bijvoorbeeld op IJmuiden een zone (nummer 2) waar niet gevaren en in/ en uitgevaren mag worden:

 26. Waterkwaliteit was ook in Oostende goor, het water voor de eerste bank had iets mee van een pot oude koffie met bruin/zwart schuim. Voor de rest wel pittig sesske 😉

 27. Noordwijk gisteravond mooie dikke bakken. Wind viel na 20.00 bijna helemaal weg. Om rond een uur of 21.30 harder NNO te worden. Mocht de dikke pret niet drukken. Stijle drops 🙂 Vanochtend weer er in. Het was iets meer klots maar de sets waren er nog steeds. Solo in het water met lekkere wandjes. Wel veel water planten/sponsjes ofzo maar water was prima

 28. Handig die info, maar toch zie ik daar veel mensen varen, maar volgende keer jaag ik ze dan weg :-).

 29. Je mag er ook wel varen, maar alleen verder op zee. Ongeveer halverwege het havenhoofd als ik het goed zie op die plaatje. Maar om er te komen moet je dus via zone 1 of zone 3. In principe zou je een kitesurfer hier op kunnen attenderen, als je een beetje vriendelijk over probeert te komen…

 30. @Helmpjes op: dit is ook handig om even te weten. Als ik het goed lees dan hebben golfsurfers volgens deze regels altijd voorrang over speeltjes met een zeil…

 31. @Robz,

  Dat de wind aantrok mocht de pret misschien niet drukken, maar het feit dat ik om 21:30 niks meer kon zien opzich wel, jij geen last van? 😉 Verder was het inderdaad genieten geblazen gisteravond

 32. @Penquino, goed om te weten. Ik irriteer me altijd mateloos aan kiters die ons behandelen als boeien om er lekker omheen te slalommen. Het merendeel houdt zich keurig aan het gebied waar ze in mogen varen, maar je hebt altijd een paar van die prutsers die het voor de rest (en voor ons golfsurfers) verzieken.

  @Tobias,
  Hoe kan je iemand vriendelijk verzoeken weg te gaan als ze met een rotvaart langs je heen scheren?

  On topic. Na een hele dikke sessie gisteravond was het vanmorgen vanaf het eerste licht weer heerlijk surfen. Gisteravond maar weinig echt lekkere golven gepakt, maar vooral omdat het vaak gewoon te dik was. Vanmorgen waren de golven dus beter geschikt voor mij als life-long amateur.

 33. Ik wind- en golfsurf meer dan 30 jaar met veel plezier op de Noord. De regels op de noord zijn nog van 35 jaar geleden, het was toen veel rustiger en er waren geen kiters. Daarnaast is t jumpteam verplaatst door de gemeente tot voor de rechterkant van t golfsurfgrbied. Volgens mij is t beste om tijdens klassieke kite- en windsurfdagen (zw 6/7) de rechterkant van t golfsurfgebied voor windsurfers te laten, dit ligt dan ook vol in de wind.

 34. Iemand een idee hoe hoog het gister avond nou echt was in IJmuiden (sets)? Ik denk zelf rond de 1,5 meter, maar vind het zeer lastig meten😜

 35. Vanavond de Zuid te doen voor gevorderd beginner denken jullie? (Ja ik zal goed opletten en voorrang geven🙄)

 36. Volgens mij is het paaltje/piertje een stuk makkelijker aan te houden dan ‘de rechterkant van t golfsurfgebied’, want dan krijg je schuivende interpretaties en daar is niemand mee gebaat.

 37. Gisteren in een Petten op het strand een forse woordenwisseling gehad met Kite Foilers nadat ze door de line-up langs ons naar buiten kwamen. Toegegeven niemand had hier verkeerde intenties en we waren naderhand allemaal weer vriendjes maar duidelijkheid over de regels tav de andere watersporters zou helpen. Ook hier werd ons te kennen gegeven dat uitvarend verkeer voorrang heeft maar die regel ken ik zelf als bodyboarder en golfsurfer niet en lijkt me ook vrij vreemd.

  Cheers.
  L

 38. Dat veel kiters die extra 100 m niet willen lopen is natuurlijk geen goede reden om dan de zone voor golfsurfers maar kleiner te maken. Gewoon de 35 jaar oude regels volgen, dan blijft het voor iedereen leuk en veilig, en zijn woordenwisselingen niet nodig.

 39. Goede discussie. Op de volgende wijze is t veiligst en leukst voor iedereen op drukke winddagen:
  – Links van t paaltje (midden tussen pier en havenhoofd): golfsurfen;
  – Rechts van t paaltje/ links van t piertje: windsurfen
  – Rechts van t piertje: kiten.

  Een oplossing is ook om de kiters verder op te laten schuiven naar rechts (kiters moeten lager liggen dan windsurfers/ golfsurfers)

 40. Weet niet waar de wing foilers onder vallen maar die waren gisteren bij ijmuiden ook volop tussen de golfsurfers in zone 2 aan het varen, niet relaxed….de golven waren wel top!!

 41. Alles met een foil zou zo laag mogelijk moeten liggen, levensgevaarlijk die dingen. Lijkt me iets voor de partijen die hun business hebben gemaakt van surfen en windsporten om nieuwe regels op te stellen en af te stemmen met de gemeentes. Wel geld verdienen en allemaal nieuwe sporten introduceren, maar blijven leunen op 35 jaar oude regels van gemeenten die geen benul hebben. Is dan ook niet verrassend als er ongelukken gebeuren.😳

 42. Wat een heerlijke surf de afgelopen twee dagen. Lekker eerst bij IJmuiden en toen het later goed te doen was in Wijk. Dikke bakjes en drops.

 43. Gisteren was het zeker geen 1.5 meter.
  Toen ik er in lag (van 1800/2200) was het denk 1 meter ongeveer!
  Was wel heel erg lekker!

 44. ik vind dat er hier veel gezaagd kan worden… meters, pro’s, regeltjes, golf of wind, dikke tetten of liever een mooie glimlach? doe gewoon je pak aan, geniet van TOBIAS zijn voorspellingen en stop van ZAGEN

 45. Etiquette is iets anders dan regelgeving.
  Je kan iemand er wel op attenderen, maar dat is het wel zo’n beetje.
  Voor ieders plezier en veiligheid helpt het om van elkaar te weten/begrijpen wat bijvoorbeeld lastige situaties zijn. In windsport etiquette gaat uitvarend verkeer in de branding daarom voor. Die mag zijn/haar route bepalen. Maar weer niet zodanig dat je anderen hindert/in gevaar brengt. Springen bij naar buiten varen moet je als uitvarende dus beoordelen of het veilig kan.
  Met windsport pak je meestal de deining op voordat het een golf gaat worden. Degene die al op de deining rijdt heeft in principe voorrang. Iemand die van achter de deining zich ervoor wringt of bij uitvaren omdraait en op die deining gaat rijden zijn vergelijkbare acties als indroppen en snaken met golfsurf.
  Hoe dat moet gaan met wingfoilers (en wellicht ook andere foilers) erbij is best een goede vraag. Zullen de manier waarop we de gedeelde speelplaats gebruiken van elkaar moeten leren begrijpen.

  Misschien wel ook iets Nederlands. Op veel plekken in de wereld stoppen golfsurfers bij een onshore/sideshore briesje omdat het best al geweest is :-).

 46. Noordwijk was ok vanochtend, hoge bakken achterin maar ook een flinke bak stroming naar het zuiden. Stoked!

 47. Klopt.
  En wellicht aardig als golfsurfers (alvorens te beginnen over kiters en windy’s waarvan de meesten echt wel weten wat ze doen en ruimte laten), onderling elkaar ook eens de ruimte laten, en niet direct met een groepje van 4 tegelijk uitpeddelen naar een zandbank waar er al 4 liggen te scoren. Laat de ruimte en ga niet meteen op 3 meter van anderen liggen dobberen en al helemaal niet direct voor of achter iemand.
  Er is echt ruimte zat ten zuiden van de IJGeul en er gaat nog altijd veel meer mis tussen golfsurfers onderling dan tussen golfsurfers en kiters/windsurfers/foilers.

 48. Gisteren lang getwijfeld tussen Wijk en Ijmuiden. Om 20.00 bij Wijk erin gegaan. Snel er weer uit; stroming naar de pier en geen echte ritten, wel wat leuke take offs… maar ja…
  Toen uit nieuwsgierigheid ook nog naar Ijmuiden gereden. Daar was het om 21.00 erg klein. Wellicht dat Ijmuiderslag hoger was? Conclusie; misschien aardig om te longboarden; maar m.i. echt niet om te shortboarden. En ik kan echt wel een potje surfen (als je me niet vergelijkt met de Texelse boys ;))

  Ik lees dan ook met verbazing hier alle mega verhalen. Blijkt maar weer: zoveel mensen, zoveel smaken.

  Maar nu de vraag; is er vandaag nog iets te surfen al dan niet met longboard?

  groet! En hou t rustig!

 49. IJmuiderslag gisteravond was een beetje af en aan, niet zo hoog. Vanochtend nog wat kleiner maar wel clean en consistenter. Team Rocket Power die blijkbaar van elke golf een party wave wilde maken met een onweerstaanbare drang om daarbij zo vocaal te zijn dat je het idee kreeg dat de swell van het decennium binnen kwam rollen moet wel weer even de surfregels gaan doornemen want niet iedereen gaat voor die party wave elke golf weer. En als je al per ongeluk indropt kick je er zsm uit, steek je even een handje op en doe je het de volgende keer niet weer.

 50. Donderdag avond had je op IJmuiden moeten zijn😁 echter was het volgens mij op meerdere plaatsen aan!

 51. Donderdag was idd heel erg aan in IJmuiden en slag (ik ben shortboarder), maar dit was wel echt uniek. Ben daar ook zo vaak teleurgesteld geweest. Moet wel echt een flinke periode plus hoogte zijn wil het echt goed breken daar.

 52. Net IJmuiderslag gekeken maar super klein. Is de swell voorbij? Vanochtend was Scheveningen nog super dik.

 53. vroeger waren het de windsurfers, daarna de kiters en nu de foilers. misschien zijn wij het wel en moeten we de plank aan de wilg hangen. een jet-surfboard is next level😜😜

 54. ZAGEN. dit forum kan er weg mee. geniet gewoon van die zomerswell en kijk naar je lekker wijf erna ipv naar je forum. ist echt zo saai daar? TOBIAS: don’t give up! merci maat voor je wijze praat

 55. Een paar weken geleden na 13 jaar het golfsurfen weer opgepakt. Gisteravond naar wijk aan zee geweest. Het viel me niet mee. Bij het bordje van begin zone 2 erin om vervolgens 15 minuten later vlakbij de pier,er weer uit te komen. Ook al gaat het nog niet zoals ik zou willen, het is wel super lekker om weer met mijn plankje in de zee te liggen en af een toe golfje te pakken.