Nuttige surfweer info:

Surfregels in Nederland en de rest v/d wereld

300 reacties

 1. Hoi!

  Weten jullie of we in NL een surfrack op scooter mogen monteren?

  Thanks!

 2. Artikel 5.6.6
  1. Bromfietsen mogen:
  a. niet langer zijn dan 4,00 m;
  b. niet breder zijn dan 1,00 m;
  c. niet hoger zijn dan 2,50 m.
  2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid, onderdeel b, mogen bromfietsen op meer dan twee wielen niet breder zijn dan 2,00 m.

  Al geef ik het weinig kans dat hier op gecontroleerd word als je deugdelijke steunen monteert.

 3. Hallo heeft iemand ervaring met een compleet uitgerukte finbox + fin? En hoe je dit t best kan fixen, surfshop lijkt mij t beste

 4. Jup! Heb ik ook een keer gehad, bij een surfshop die dit doen kunnen ze dit zo voor je fixen. Was bij mij toen niet een hele dure en ingrijpende ingreep 😉

 5. Tja, daar hebben nu niks aan, helaas. Daar is de surf verboden nu. Dus wees maar blijk met de Hollandse golfjes die we nog mee kunnen pakken. En laten we er alles aan doen dat niet te verpesten.

 6. @ROON ik weet het. Een beetje dagdromen. Normaal rijd ik in deze tijd van het jaar die kant op.

 7. Als het goed is gaan we midden juli richting Lacanau, maar ik weet niet of dat hem gaat worden. Ik vrees dat we ook die vakantie moeten annuleren, al houden we nog een slag om de arm.

  Zat van de week op de webcam te kijken van Lacanau en het ziet er surrealistisch uit om lege stranden en lege lineup te zien als er mooie golven binnen komen rollen daar.

 8. Wil graag een nieuw wetsuit aanschaffen, maar wat een keuze!
  Ik zie op de webshop van deze site mooie aanbiedingen.
  Wil graag een 4/3 voor de koudere zomerdagen en herfst in Nederland (hopelijk hebben we dan weer wat meer vrijheid).
  Hebben jullie tips?

 9. Ik let zelf altijd alleen op dat het borst/buik stuk niet een apart stuk is. die gelijmde naden daarvan gaan bij mij snel verrot en het voordeel zie ik er ook niet van in..

 10. Passen, passen en nog eens passen.
  Een wetsuit moet nauwsluiten, maar niet strak zijn. Welk merk (en type) en welke maat daarvan goed om jouw lijf past kun je maar op 1 manier ontdekken. Passen!

  Sommige merken hebben pakken voor golfsurfen, kitesurfen of windsurfen. Panellayout, materiaalkeuze en versteviging zijn dan wat verschillend.

 11. Dank voor het advies.
  En qua warmte en duurzaamheid?
  Ik draag de laatste jaren O’Neill, en zit bij mij goed.
  Heeft iemand ervaring met Rip Curl en Quicksilver?
  Zie op de surfshop op deze site
  https://surfshop.natural-high.nl/collections/wetsuits-men
  een aantal mooie aanbiedingen staan, misschien een beetje risico om een pak online te kopen, maar in deze tijd zo aantrekkelijk.

 12. Check de size charts van de verschillende merken.. Dan jezelf opmeten, naast die charts leggen en checken welk merk de juiste maten voor jou produceert. Elk merk heeft zo’n beetje een eigen pasvorm. Verder inderdaad passen!

 13. Waarom ontstaat er bij al mijn wetsuits x-cell, visla, en nu dus o,neil een lekje precies bij mijn scrotum? prijs rond 350-400 euro dus daar ligt het niet aan. Het zou kunnen door het fietsen met je pak aan, al heb ik dat bij mijn laatste wetsuit bewust niet gedaan. En wederom in 2e jaar van gebruik weer een lekje op mijn geheime plekje.

 14. Het belangrijkste van een wetsuit is dat die goed op je huid zit, maar wel bewegingsvrijheid heeft. Dat wordt bepaald de pasvorm die wel of niet bij jou lichaamsbouw aansluit.
  De pasvorm kan erg verschillen per merk. Ik weet bijvoorbeeld dat O’neill, Visla, Xcell of Cskin altijd wel goed zit bij mij, maar van Ripcurl en Quicksilver heb ik nog nooit een goed passende wetsuit gevonden..

 15. Dat heb ik nou ook. En dat spoelt dat koude water Zo tegen je achterzak aan. Dodelijk!

  Ik verdenk het fietsen met wetsuit en breed zitten op mijn longboard.

  Verder dit jaar voor het eerst een Srface winter wetsuit gekocht. Prima pak, geen kouwe zak, en voor de prijs koop je gewoon elk seizoen een nieuwe. Recent ook een 4/3 besteld.

  Die zogenaamde A-merk pakken worden mij te duur. Zie soms wetsuits richting de €600 gaan. Crazy

 16. @blauwe ballen
  Of je hebt gewoon een extreem groot pakketje tussen je benen hangen ;0)
  Ik heb er nog nooit last van gehad iig, maar ik fiets dan ook amper met mijn pak aan en zit op een smal shortboardje (en ik ben geen familie van Ron Jeremy).

  Ik heb ook wel eens naar SRFace gekeken maar vind ze echt heel lelijk en dan vooral de opzichtige naden (zie advertentie hieronder met die 4 surfers tegen de muur) Het zal best een goed pak zijn, maar het oog wil ook wat. Heb nu voor de winter een Billabong furnace uit de uitverkoop. Lekker warm en was goedkoper dan een SRFace.

 17. SRFace is echt een toppak voor die prijs. Superflex voor de dikte (winterpak). Misschien niet het mooiste met die naden, maar who cares.

  Ik zou het wel weten.

  Succes

 18. “Dat wordt bepaald de pasvorm die wel of niet bij jou lichaamsbouw aansluit.
  De pasvorm kan erg verschillen per merk.”
  Dus je maten opnemen en deze naast de maattabellen van de merken leggen. Et voila

 19. Lekkage bij je zaakje herkenbaar, ik fiets nooit met mn wetsuit dus denk idd dat het komt door wijd zitten op een breed longboard. Repereren met melco tape, dat strijk je aan binnenkant van je pak over de naden heen. Briljant spul.

 20. Same here.. Rip Curl, Xcell en Vissla, allemaal dure pakken en allemaal na 1 tot 2 jaar lek bij de zaak. Ik fiets er ook nooit mee en ga er voorzichtig mee om. Ik zit zelfs om die reden minder vaak op mn boards. Ik ben wel lang en heb altijd LT pakken, misschien dat daar de crux ligt.

 21. Bij extremtextil, een Duitse webshop kun je hele goede kwaliteit melco-tape kopen. Je kunt ook boven op de naad (buitenkant pak) McNett aquasure opsmeren, net zoals die originele zwarte rubberbandjes.

 22. Ik was vanochtend klaar om te gaan surfen, maar er waren helemaal geen golven. Weet iemand over vanavond goede golven zijn?

 23. Ik vind het juiste hele mooie pakken. Gewoon lekker zwart met een klein logo. De naden zijn ook zwart.

  Hoe een pak eruit ziet hangt voor mij ook wel onderaan mijn prioriteitenlijstje. Ik heb zelfs zo’n blauw witte gehad die je een paar jaar terug zag.

  Prijs/kwaliteit en fit zijn bepalend

 24. Wellicht moet je iets minder in je pak plassen haha… dan slijt het daar ook wat minder snel 😉

 25. Heb inmiddels 2 Srface pakken. Mijn winterpak 5/4 al meer dan een jaar en deze heeft tot nu toe nog minimale slijtage.

  Afgelopen feb een 3mm gekocht voor een surftrip naar Marokko en omdat het 5mm pak gewoonweg te warm is in de zomer.
  De pasvorm is voor mij perfect en vind de prijs/kwaliteit erg goed. Geen enkel ander pak in die prijscategorie gevonden met alle feature die in deze pakken verwerkt zijn.

  De service van Srface is ook top. Dus mocht je twijfelen of het pak jou goed past of over de maat dan kun je dit gewoon proberen. Niet jouw ding? Dan stuur je hem gewoon terug!

  Gr Jozz

 26. Hoi allemaal,

  Even heel ander vraagje. Ik wissel al jaren van zonnebrand voor op het water, maar tot op heden nog niet echt een merk kunnen vinden waar ik heel enthousiast over ben , vooral voor het gezicht.
  Zeker nu de zon weer wat sterker wordt zoek ik een goede zonnebrand voor de zomersurf zowel in NL als buitenland (zodra reizen weer kan natuurlijk). Ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met andere merken.

 27. Zelf erg goede ervaring met Suntribe (all natural), vooral de zinc is erg fijn en blijft tenminste lang zitten!

 28. Sinds een paar maanden mijn eerste plank gekocht en dit is een redelijk stevige maar snelle fish.

  Nu merk ik gewoon dat ik op veel dagen denk: ‘nu was een longboard ook wel lekker geweest’. Die wil ik dus nu gaan kopen om zo meer te kunnen gaan surfen. Nu zie ik verschillende soorten shapes (nose rider vs high performance). Welk type is het meest geschikt voor de Nederlandse condities?

  Ik zou graag cross stepping en nose riding willen leren. Verder ook gewoon lekker lange ritjes maken als mijn fish het niet meer toelaat.

  Advies is welkom!

 29. Met een echt HP longboard kan je beter shortboard achtige moves maken en barrels surfen. Zie bijvoorbeeld Harley Ingleby op zijn HIHP board.
  Zo’n board gebruik je in NL eigenlijk alleen op de hoge dagen. Volume is meestal rond de 60 liter. Omdat deze boards vaak goed kunnen draaien zijn ze minder stabiel voor noseriden en crosssteppen. Je surft vaak harder vanaf de tail en zoekt wat minder de trim van een lange rechte rail.

  Een echte noserider daarentegen is zwaarder en geeft meer stabiliteit voor rondstappen. Deze draaien dan weer minder en zijn door de beperkte rocker vaak lastig in de take-off. Deze boards komen tot hun recht in cleane lange golven. De bumpy golven die hier vrij veel voorkomen zijn niet ideaal. Trim is belangrijk en echte traditionele logs dwingen deze stijl eigenlijk een beetje af. Love it or hate it. Vergis je niet in hoe moeilijk het is dit soort longboards goed te surfen. Maar als je de tijd neemt zal het wonderen doen voor je surf stijl.

  Persoonlijk zou ik je een allrounder a la de Walden Magic aanraden. Een allrounder zit tussen bovenstaande boards in en heeft vaak een 2+1 vin setup. Rocker voorin zodat je vrij goed uit de voeten kan in de wat onvoorspelbare NL golven. Scherpe rails achteraan voor wat agresiever draaien. Daarnaast ook uitermate geschikt om de traditionele longboard moves te doen, zonder deze technieken af te dwingen. Met een goede allrounder zit je in NL nooit fout, en kan je ook de meest gangbare surflocaties in Europa aan. Er zijn in NL geen condities waarin je niet met een allrounder uit de voeten kan.

 30. Thanks voor de duidelijke uitleg!
  Dan ga ik zeker voor een allrounder/hybride longboard.

  Ik zal eens kijken voor een Walden Magic 🙂

 31. Interessant. Mijn huidige winterpak kan met een paar reparaties misschien nog wel een winter mee. Zo ook mijn surfschoenen en handschoenen. Kan melco tape ook aan de binnen- én buitenkant worden aangebracht?
  Bij de knieën ook aardig versleten en lek.
  Ik vind het zo zonde om een pak na 2 jaar al te vervangen.

 32. Melco tape is voor de binnenkant dacht ik. Voor knieen kan je bijvoorbeeld patches (stukje oud wetsuit) aan binnenkant met bison rubber/neopreen lijmen. Zorg voor ongeveer 2 cm overlap. Flatness; lekker knutselen 😉

 33. In mijn mening moet er wel worden meegenomen dat surface een ander model erop nahoud.

  Doordat ze direct verkopen, hebben ze geen kosten aan de shop en de distributeur. Maar dit houd ook in dat shops een gedeelte van hun inkomsten zien verdwijnen. Shops die de scene supporten, webcams sponsoren etc, en gewoon erg fijn zijn voor een blokje wax.

  Nou word Nederland de laatste jaren overspoeld door hippe surfdudes en bergen Duitsers die toch wel naar die shops komen dus is die support wat minder nodig, maar wel goed om in je achterhoofd te houden.

 34. Mij is sika flex 11fc+ aangeraden. Gewoon kit dus en op de binnenkant smeren. Zelf nog niet geprobeerd. Doe het morgen er op, dus zal mijn ervaring hier plaatsen. Heb ook gaatjes bij me billen/tussen me benen.

 35. Ik ga komende dagen met mijn vriendin een strike trip doen naar Frankrijk, ik heb een route uitgestippeld waar we de controles kunnen mijden. We rijden s nachts en zonder verlichting maar op infrarood & radar. Ik heb nog 2 plaatsen over in de auto, stuur een PM als je mee wilt.

 36. Over alllrounders gesproken: ik heb 2 jaar geleden de overstap gemaakt van een robert august noserider…..ook erg lekker board trouwens….naar een stewart redline 11. Zeker naar kijken! Wat een topboard is dat. Niet alleen de goven in NL maar ook Frankrijk, Cornwall en Marokko zijn super met dit board.

 37. @ Frank, die roadtrip van jou doet me denken aan een Belgenmop. Die Belgen zijn n.l. bezig met een missie naar de zon…. een journalist vroeg: “maar dat is toch veel te heet?….jullie zullen verbranden!” “ Nee” zegt die Belgische astronaut… “We vliegen ‘s nachts” 🤪 succes met je infrarood🙈

 38. Ziet idd uit als een goed board! Alleen lijkt hij mij hier wat lastig te krijgen..

 39. Hee nu we toch op de kant zitten. ik heb een vraag over handschoenen.

  Die van mij zijn net een beetje kort en kan mijn pak er wel overheen doen maar deze blijft niet de hele sessie zitten. Vooral op de wat ruigere dagen is het geklooi. Nu zat ik te kijken naar nieuwe maar zie niet echt veel langere modellen. Iemand tips?

 40. Had ik ook, opgelost door medium tall pak ipv medium. Daarnaast zijn vissla handschoenen best lang

 41. Ik doe altijd een bandje met klitteband erover, werkt top en voelt heel secure.

  Zijn te koop voor een paar euro, maar als je lief vraagt bij een surfshop die ook kite spullen verkopen, hebben ze er soms nog een paar liggen.

 42. Ik heb een Stewart ( fish). Gekocht bij de surfwinkel in ijmuiden. misschien heeft hij ook longboards van dat merk. Even bellen, want websites bouwen is geen hobby van de eigenaar 🙂

 43. Hoi iedereen,

  Ik ben momenteel aan het kijken naar een nieuw board aangezien ik toch niet veel te doen heb en ik gelijk de lokale shop kan helpen. Ik zoek iets wat goed in de Nederlandse golven werkt (dus kleine mushy golven) maar ook nog prima werkt als het wat hoger is of in het buitenland. Ik zat te denken aan een Pyzel Phantom 5’11 of een Hypto Krypto 5’10. Iemand tips/andere suggesties?

  Bedankt alvast!

  Groeten

 44. Dat zijn wel twee totaal verschillende boards die je nu als opties hebt. Misschien eerst meer uitvogelen wat voor soort board je wilt en een toevoeging zou zijn aan je quiver. Hoe meer boards je hebt hoe meer specifiek je voorkeur tenslotte ook wordt bij bepaalde omstandigheden.
  Ik heb een tijd mijn Bradley Thunderbolt 5’11 gebruikt voor alles, dus van kniehoog NL tot overhead Portugal, Frankrijk en Spanje. Daarna kocht ik een Pyzel Shadow 6’1 en gebruik ik die altijd in het buitenland en in NL als het wat hoger is.
  Laatst een One bad egg 6’6 gekocht en daarna deze voor heuphoog en overhead in NL gebruikt. Zodra het echter weer een keer schouderhoog is in NL pak ik graag weer m’n Shadow.
  Ik vind de afwisseling vooral ook wel tof. Anders neem je ze gewoon beiden!! 🙂

 45. Neem een Vision/Catch Surf/ Spooked Kooks 8’ of 9’ foamie. Perfect voor NL!

 46. Zoek een lokale shaper, levert een hoop meer gezelligheid op, en een unieke surfplank!

 47. Gebruik al jaren bio LOVEA 50+ all mineral . 2 maanden per jaar in Bali, met Lovea nooit meer verbrand. Fles EU18 . Echt beter dan de nog veel duurdere

 48. Ik gebruik al jaren vision. Kost wat, maar heb je ook wat. Ik sta soms uren les te geven in de zuid-franse zomer, dus heb het uitvoerig getest. Spoelt er niet af in het water, dus je blijft beschermd en je ogen prikken niet. 1x per dag smeren is vaak genoeg, misschien vaker als je een erg lichte huid hebt. Heb wel wat dames horen klagen dat je er een vette huid van krijgt.

  Verder gebruik ik wel nog zinc voor de wangen en neus. Protip: eerst zinc, dan pas zonnebrand, want anders hecht de zinc slecht door het laagje zonnebrand.

 49. @surfboard advies

  Hoi,

  uiteraard weet ik niet wat voor budget je hebt, maar ideaal zou zijn:
  1) longboard of goede mini mal zoals de one bad egg
  2) hypto of iets wat er op lijkt (een CJ Nelson Music is top)
  3) Nice to have is een step up Pyzel Ghost of DHD Sweet spot.

  Dan heb je van kniehoog tot en met double overhead alles ge-covered.

  Longboard of minimal tot en met heuphoog en daarna je hypto of andere daily driver met veel volume in de neus voor Nederland

 50. Ik heb zelf een Pyzel Phantom 5’9 en een Hypto Krypto 5’8. De Hypto heb ik 2e hands op reis gekocht. Ik had hem initieel liever groter gehad. Maar uiteindelijk blij met de 5.8 (ik weeg 68 en ben 1m79). De Hypto werkt in bijna alle condities en surft meer laid back. Heeft meer volume en daarom vaak te gebruiken in Nl. Dit is inmiddels een klassieker en een van de meest verkochte boards ter wereld. Ook een lekker stevig boardje om mee te reizen. De Phantom is mijn meest recente aankoop. Heeft al wat meer hoogte nodig en surft lekker explosief. Beide boards zijn top en mijn beste aankopen ooit. Dus je kan hier weinig fout doen…

 51. #wazzzz

  Men hoe kan dat.. Zit zandvoort te chekke geen golf.. Daar dikke golf van 1 m..
  Uhmmm

  Snifffff

 52. ga jij maar het water in met je 3/2, als iedereen dat doet is het niet heel lang zo druk in het water 😉

 53. Wetsuit 3/2 handschoentjes en schoentjes aan. 2u erin prima te doen. Ligt eraan wat voor wetsuit je hebt. Ik wil altijd zo snel mogelijk van die dikke laag af

 54. ja kan ook een shorty aan trekken met schoentjes en handschoentjes.
  prima te doen! the Ice man gaat gewoon in zijn zwembroek.

 55. grappig man dat sarcasme. Toevallig lag ik dr ook in met een 3/2. 18 graden volop zon en geen wind is dat prima met een goede kwaliteit wetsuit

 56. @praten

  t’is niet dat we hier het niet mogen hebben over surfen, swell en golven. Integendeel, daar gaat dit forum nu exclusief over! Dat was voor het Corona tijdperk, tijdens deze moeilijke tijd en ook zeker weer na de Corona crisis. Hoewel ik er aan twijfel of we er ook helemaal ‘na’ gaan arriveren. Het is slechts een kwestie van tijd op een nieuw virus of variant daarvan. Iig zijn we dan wel beter voorbereid in dit land, hoop ik.

  Nu flat. Helaas met dit weer was wel een zalig zonnetje geweest!
  Een nieuwe 3mm fullsuit met handschoenen, cap en 6mm schoentjes is prima doable voor 1,5 uur surfplezier. Ik heb zelfs eens eind april een korte sessie in boardshort gedaan. Het ligt er helemaal aan wat de buitentemperatuur is, hoe hoog de zon staat, hoe veel wind er is, hoe hoog de golven en het aantal set-golven, je boardkeuze (meer volume is warmer), en uiteraard je skills en persoonsafhankelijke weerstand voor kou.

 57. Was op zoek naar info over bereikbaarheid spots.
  Volgens de kitesurfvereniging is WAZ gesloten (parkeerplekken dicht), maar op de webcam waren 10 april behoorlijk wat surfers te zien op WAZ. Zoveel echte ‘locals’ zijn er niet op Wijk.
  Verspreidt NKV verkeerde informatie of is de situatie veranderd?

 58. Wijk aan zee zijn de parkeer, de pier valt niet onder wijk aan zee maar velsen. Misschien dat de pier nog wel open is dus.

  Verder zijn er genoeg locals uit Beverwijk, heemie heemskerk en wellicht wat fietsende Amsterdammers die hun auto in Beverwijk parkeren.

 59. Ik had op mijn telefoon altijd een app waarmee ik een deel van een website als widget op mijn homescreen kon zetten.
  Deze gebruikte ik om de getijden afbeelding van msw op me homescreen te hebben.
  Nu doet deze app het niet meer (werkt de afbeelding niet meer bij)

  Hebben jullie nog tips om een soort gelijk doel te bereiken? Een app met een widget van getijden o.i.d. ?

 60. thanks maar ik zoek een widget of een andere manier waardoor ik dit op mijn homescreen kan zien

 61. Wisten jullie dit?

  Op de bodem van de Oosterschelde in het Gat van Zierikzee, voor de kust van Zierikzee in het Nationaal Park Oosterschelde, ligt 30.000 ton overgebleven ongebruikte munitie op een diepte van 30 tot 50 meter. Het is de grootste munitiestortplaats van Nederland. De munitie stamt uit de Tweede Wereldoorlog en werd daar door het leger in de periode 1945-1967 in het water gestort. Door het zoute zeewater zijn de granaten gaan roesten en kan de giftige inhoud ontsnappen. Ook is de munitie aan verval onderhevig waardoor de inhoud langzaam vrijkomt en vermengt in het water.[4][5][6]

  Op de bodem van de Waddenzee bevindt zich tussen Ameland en Schiermonnikoog een munitiestortplaats waar na de Tweede Wereldoorlog 500 ton munitie gedumpt is. De munitie is afkomstig uit de Duitse bunkers op Schiermonnikoog. De granaten roesten onder invloed van het zoute zeewater langzaam door, waardoor de giftige stoffen op termijn vrij zullen komen maar onduidelijk is wanneer.

  Op de bodem van de Noordzee ligt op zo’n 30 tot 40 kilometer uit de kust bij IJmuiden een munitiestortplaats met een omvang van 30.000 ton.[9] Ook bij Hoek van Holland liggen uit de kust twee munitiestortplaatsen.

 62. Hoi, ik kan niks vinden over de blokades in zh. Is het strand van scheef zuid wel met te fiets te bereiken??

 63. Mosterdgas?

  Dat werd toch niet gebruikt in de 2e wereldoorlog dude!

  Wel in de 1e wereldoorlog niet?

 64. Je fiets word ingenomen en je moet zelf een maandje naar een heropvoedingskamp in Siberië.

 65. Mijn vraag was dus: Kan en mag je nog wel surfen bij zuid dit? En ja ik houd alle regels aan en kom alleen..

 66. Probleem is dat wanneer hier het antwoord op jouw vraag ja zou zijn, het laatste van jouw vraagzin niet meer gaat lukken..

 67. Als ze willen dat mensen niet naar de bouwmarkt gaan, moeten ze hem sluiten.

  Niet open houden en dan gaan klagen dat er klanten komen.

 68. Ze gaan gaan alleen die van Joep vorderen zeiden ze. Ze hebben zijn post gelezen op surfweer.nl

 69. Ik vind het vreemd dat er rijen staan voor de Scheveningse kibbelingen verkooppunten, tuincentra die de beste omzetten ooit draaien, en bouwmarkten gesloten worden omdat er te veel mensen zijn!
  Ik heb nóg nooooit zoveel kiters gezien ( en ik woon aan zee)
  Dus laten we met ze alle gewoon surfen! Niet allemaal op de noord of de zuid maar verspreid over de 50 km kust die zuid Holland kent! Ik ga er zo in! Surfs up ( wel een btje stroming)

 70. Hoi! Ik heb vanmiddag een aangespoeld kiteboard gevonden tussen Noordwijk en Katwijk. Ben je hem kwijt? stuur dan berichtje met omschrijving van je board naar nul zes – 524412 drie vijf

 71. Daar zit heel duidelijk een reden achter, of heb je de intro niet gelezen? ook op de app hoeft je nu dus geen spot specifieke voorspelling te verwachten, een verantwoordelijkheid en ontmoediging vanuit Tobias die gezien de omstandigheden toch niet geheel vreemd zijn?

 72. Ik denk dat ik er morgen weer eens in duik. Kan het al zonder handschoenen of is het water nog te koud?

 73. Vandaag sprak ik met een paar agenten op de boulevard, ze zijde. Dat je een boete van 200 euro kon krijgen als je niet in Scheveningen woont op dat je je sprot In je eigen stads deel moest doen..

 74. Zuid was echt top vanmorgen vroeg maar idd veel te druk begon bij het havenhoofd maar ben steeds verder richting het zuiden gepeddeld om een beetje ruimte te hebben

 75. Die drukte komt ook omdat jij na elke sessie hier komt posten hoe goed het wel niet was.

  Geniet (na) in stilte

 76. @@hazzie

  Ik zou willen dat ik zo veel invloed had, maar ik denk dat de surfers vanmorgen geen aansporing van mij nodig hadden om te bepalen of het goed zou worden of niet.

  Normaal hoor je mij niet klagen over drukte in scheveningen. Als je niet tegen drukte kan , dan moet je niet in scheveningen gaan surfen, zo simpel is het. Maar de omstandigheden zijn nu iets anders en met zijn allen op een kleuitje gaan liggen is niet handig.

  Van mij mag iedereen surfen waar hij of zij wil. Gaat iedereen op de Noord liggen, dan verhuis is wel 200 meter naar het noorden. of ik fiets naar het zwarte pad en zoek daar een zandbankje op. Misschien iets minder mooie golven, maar ik hoef niet bang te zijn dat er iemand op me indropt of in de weg ligt.

 77. @hazzie ik snap ook jouw achteraf berichten nimmer, Dam moet je nu ook nie mekkeren, kan je voorspellen in de toekomst wordt t nog veeeeeeeel erger

 78. You’re missing the point man. Prima dat jij lekker gesurft hebt maar hou gewoon je mond over locatie!

 79. Scheef Zuid is het best bewaarde geheim bij noordenwind. Dat weet toch elke jan doedel. Snap waarom mensen zich druk maken over hazzie. En echte secret spot is een strandopgang precies tussen Groote Keeten en Den Helder, daar komt echt geen hond. Alle golven voor je alleen

 80. Grappig die reacties. Alsof een bericht van mij invloed daarop heeft.

  Als iets heeft bijgedragen aan de drukte op bepaalde momenten op specifieke spots dan is het wel de voorspelling hier en al helemaal de surfweer WhatsApp. Die wordt nu dan wel niet verzonden, maar heeft mensen wel ‘opgeleid’ over waar je moet zijn bij bepaalde omstandigheden, voor zover ze dat zelf nog niet konden verzinnen. Overigens niets ten nadele van Tobias want dat is nou eenmaal zijn werk. Ik zou willen dat ik het concept had verzonnen.

  Dit is toch een website over surfweer waar je kunt lezen hoe mooi de golven hopelijk gaan worden? Mag er dan geen feedback gegeven worden over hoe het was? Al was het alleen maar om je stoke te delen. Of mag je alleen over pak-repratie-kit, mosterdgas en zeehondjes praten (gisteren trouwens een grijze zeehond gespot op spot Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden).

  Maar ik heb de boodschap begrepen en zal me in de toekomst onthouden van ‘specifieke spot info’. Dat zal vast een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de drukte in Scheveningen!

  PS. ik duik er zo in bij het eerste licht om wat leftovers van gisteren te pakken. Zal niet verklappen waar precies.

 81. Tuurlijk joh, zeker in deze tijden. Scroll anders ff naar boven en lees de reacties op Joep.

 82. Ik vind het mooi dat je jouw stoke met ons deelt, houden zo! Daar gaat dit forum volgens mij ook (deels) over. Surfen doe je dan wel (vaak) in je eentje, het mag allemaal wel weer wat vriendelijker worden.

 83. Surfen mag van mij ook een stuk vriendelijker worden. Al dat stressen om dat ene perfecte piekje. Psssttt.. niet vertellen waar die was he!!

  Het is nu eenmaal druk op alle bekende spots en het zal alleen maar drukker worden.
  Dus als we gewoon ff chill doen allemaal

 84. Voor zonsopgang al in het water op onze geheime spot. Clean, amper stroming, setjes van 1,5m. Beste sessie van 2020!

 85. Ik liet gisteren, dinsdag, 14 april, avond m’n winter surf gloves liggen op de dijk aan Westkapelle/Domburg. Merk Vissla – Maat M …
  Iemand iets gezien of wie heeft ze mee ?

 86. ..winterpak zonder schoenen & handschoenen was te doen. Na ruim een uur werd het wel heel erg doorzetten. Wellicht nog heel even wachten. Gr

 87. Snap je het nu nog steeds niet?
  En waarom zou je überhaupt steeds delen hoe de surf was? Altijd het idee dat dat iets voor beginners is. Of wil je de wereld laten weten dat jij veel surft? Daarbij klopt je spot info helemaal niet. Ik zou is wat meer op je fiets stappen.

 88. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de wet in het noorden niet zo streng is als zou moeten

 89. Hi guys!! I got tipped by a friend that Holland can get good waves. Normally I travel around the world this time but my work will probably be canceled, so I have an opportunity to come to Amsterdam. If anybody wants to show me around drop me a PM.

 90. @@hazzie
  Ik begrijp werkelijk niet waar je zo’n probleem mee hebt. Dat ik na bijna 25 jaar surfen nog steeds enthousiast wordt van een goede voorspelling en een top sessie en dat ik dat hier deel? Dat ik ieder moment dat ik kan aangrijp om het water in te gaan?
  Het kan in ieder geval niet zijn dat ik spot info deel want ten eerste surf ik alleen in Scheveningen noord of zuid en er is niets dat ik kan posten wat niet al algemeen bekend is en ten tweede is het volgens jou blijkbaar nog onjuist ook.

  Kelly, I guess anywhere is fine. Just dont go to scheveningen because the water can taste a bit sour. But hey, what do I know.

 91. @ Kelly S

  Lots of fun and happy faces at the noord op Scheveningen!

  Vandaag heerlijk met de Sup rondgedobberd, morgen weer de zon hoor!

 92. Surfplekken zijn overal, zelfs in mijn badkuip.Ik kan een eenduikduik doen, na opsluiting raad ik je aan om een ​​4/3 wetsuit te nemen en te gaan waar je maar wilt, je moet de kust zoeken.

 93. Dat beeld van de surf community die zo lekker relaxt en laidback is en zich nergens druk om maakt kan in Nederland zo te zien met al dat commentaar op elkaar in ieder geval de vuilnisbak in. Jullie lijken wel ongesteld.

 94. hey! Kelly how are you? let’s go to Scheveningen it seems that we can do some tow-in surfing there. 🤙

 95. Morgen 8uur yoga sessie op de noord met paddlesessie aansluitend, gratis!! Be there ☀️🏄‍♂️

 96. @ Victor,

  Leuk!!! Had eigenlijk klein bootcampje willen doen bij Hartbeach…tot morgen

 97. Tip bbq weer op komst en door overschot van slachtvee echt topaanbiedingen overal, pak je kans!!

 98. Bij welke watertemperturen laten jullie de handschoentjes weer thuis? Krijg het idee dat het weer net wel of net niet kan..

 99. Of publicbeach…. Of de tijd dat er nog helemaal niks was behalve het hsa clubblad

 100. Even een vraagje. Zijn hier mensen toevallig geïnteresseerd in een boardswap? Ik heb een DHD eager Beaver 5’11 liggen, geen dings of cracks. Ik zoek een groveler die lekker gaat in heup tot schouder.

 101. @Hazzie: laat die mensen maar lekker los gaan. Corona houdt niet in dat je niks meer mag en met surfen houdt je normaal gesproken ook 1,5 meter afstand, dus daar zie ik ook geen probleem. Keep de stoke en inderdaad laat de voorspellingen maar lekker doorkomen, want uiteindelijk zijn de surfers niet het probleem (vanwege de geringe hoeveelheid vergeleken met de dagjes mensen die naar het strand gaan om uit te waaien).

  Wat betreft drukte: surfen is momenteel gewoon populair in Nederland, maar eigenlijk overal. Tegenwoordig zijn er geen spots meer die echt rustig zijn dus welkom tot de nieuwe 1,5 meter drukte in het water.

 102. @Sebastiaan en anderen. Thanks. Ik was ook niet van plan me te laten weerhouden van posten als ik daar zin in heb.

  @Soms: pipodekloon… de goede oude tijd.

 103. zou ik ook zeker niet doen, er lopen genoeg moraalridders rond die op basis van NOS berichtgeving denken dat Corona zich in de zee sneller verspreid dan bijvoorbeeld in de supermarkt, waar veel minder spastisch over wordt gedaan. Een blaffend (hoestend) persoon 1,5 meter verder en je bent theoretisch de sjaak. Dat afgezet tegen mensen die jong en gezond zijn en de plomp in willen springen, voorzien worden van commentaar door die eerder genoemde moraalridders.. soms is iets in perspectief plaatsen lastig..

 104. Ik heb altijd gedacht dat er een heerlijk, positieve sfeer om het surfen heen hangt. Na een aantal jaren surfen en lezen op dit forum kom ik tot de conclusie dat dit kennelijk niet overal meer zo is. Hoe vaak ik niet vuil ben aangekeken op spots (ook als ik alle voorrangsregels respecteerde, inclusief het feit dat ik locals altijd voorrang geef), maar ook hoe vaak ik hier surfers hoor beweren dat zij de eindbaas zijn van hun spot of vinden dat je niet naar buiten mag in deze tijd.
  Ik vind het allemaal geneuzel en zou willen dat we gewoon allemaal maximaal genieten met inachtneming van alle regels zoals die zijn gesteld. Hier en in het buitenland. Op virusgebied of ten aanzien van de voorrangsregels.
  @Hazzie, ik vind het dus prachtig als je deelt dat je compleet stoked was, blijven doen. Niet te vaak als ik zelf niet heb gesurft, want dat geeft weer zoveel teleurstelling.
  @iedereen, One love en als je zorgen hebt of boos wilt doen: Laat het los.

 105. Apart ja. Volgens mij jonge jochies vol testosteron. Allemaal niet nodig. Let it goooooo. 👸🏼

 106. hey medesurfers,

  Misschien een off-topic vraagje, maarrr:

  ik surf nu ongeveer zo’n 4 jaar met enige regelmaat.
  Paddelen, staan, down the line is allemaal niet zo’n probleem alleen heb ik het gevoel dat ik niet echt verder kom.

  Hebben jullie tips waar ik bijvoorbeeld een goede intermediate les kan krijgen? Zie dat eigenlijke elke surfschool in Nederland dit aanbiedt dus ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Tips iemand? Waar kan ik goede intermediate lessen krijgen?

  M.K.

 107. Je kan beter zoeken naar coaching trips weg van een week of langer. Ga je meer vooruit dan een les in Nederland.

 108. Hi M.K,

  Als eerste is surfen een sport met een hele stijle leercurve, het duurt een lange tijd voordat je daadwerkelijk een stapje vooruit gaat en je gaat makkelijk weer een stapje “achteruit” als je een tijd niet aan je surfen werkt. Een oplossing zou kunnen zijn om gewoon vaker te gaan surfen en misschien buiten je surfsessies om te werken aan je surfskills zoals surfspecifieke krachttraining, carvertraining en zwemtraining. Alle drie helpen je om facetten van je surfen te verbeteren om zo elke surfsessie beter te gebruiken om vooruit te gaan.

  Elke surfschool heeft intermediate lessen maar naar mijn mening is het belangrijker wie je surfcoach is dan waar je je surfles krijgt. Na 8 jaar surfles geven op verschillende surfscholen merk ik dat een echte goeie intermediate les moeilijk te vinden is omdat het lastig is om in 2 uur tijd op niveau en de diepte in alles te kunnen vertellen wat er nodig is om vooruit te gaan. In zo’n surfles kan je wel een aantal goeie tips mee krijgen waar je aan kan werken.

  Het zou raar zijn om dit niet te laten weten maar ik geef zelf (online) surfcoaching waarin ik surfers voor een langere tijd begeleid met alles van kracht-, zwem- en skatetrainingen tot de details van de surftechniek en mindset die je in het water het beste kan gebruiken om voortgang te blijven zien.

  Je kan mij bereiken via whatsapp op 0645799878

  Een goed begin is misschien de surftips podcast luisteren waarin ik de onderwerpen van zulke surflessen bespreek. Kan je vinden op: https://open.spotify.com/show/4EMIkXW1Ozzxmyn3DE3g5y?si=nBhqV3vMQoOxeFjMKDwkwQ

 109. Je bedoelt dus een vlakke leercurve, stijlecurve betekend snelle voortgang over korte tijd. Als je tijd tenminste op horizontale as uitzet en voortgang op de verticale.

 110. Hi guys, its Sophie here from the WSL. We are currently working on the schedule of the locations of the big wave tour of 2022. We are considering Holland to add to the list since I heard there are some big wave spots there. Can you guys drop me PM to inform me on the best Dutch locations. Of course, I will threat this information as classified and confidential!! Stay safe & stoked in memory of Duke Kahanamoku!

 111. Thanks iedereen voor de tips!!

  Inderdaad even gegoogled voor coachings trips in het buitenland. Ziet er interessant uit. Ik denk dat dit een goede optie is voor mij dus hier ga ik me zeker verder op oriënteren. Zijn hier mensen die dit eerder gedaan hebben en recommandaties hebben?

  Ik heb een carver skateboard, hier oefen ik ook veel op ik geloof dat dit hetzelfde is als een Surfskate. Thanks voor die tip.

  @Pepijn,

  Bedankt voor je uitleg heldere en uitgebreide uitleg. Ik merk ook hoe belangrijk het is om met enige regelmaat in het water te liggen en zo veel mogelijk oefeningen daarnaast te doen zoals Yoga, zwemmen en skateboarden.

  Ik denk dat online Surfcoaching niet iets voor mij is, ik wil juist iemand hebben in het water die mij pusht en tips geeft. Ik zie namelijk zelf niet echt waar mijn fouten zitten. Dan wordt het voor mij ook lastig dit naar jou te communiceren.
  Online heb ik al gezocht en ik kan genoeg YouTube filmpjes vinden over hoe het wel zou moeten, met hele duidelijke uitleg. Maar dit toepassen is een ander verhaal.

  Niks ten nadelen van jouw manier van coaching! Je podcasts zijn trouwens heel leuk, net de eerste geluisterd. Keep up the good work.

  M.K.

 112. Ik heb echt veel surfinstructeurs geprobeerd (nooit in NL trouwens) en in mijn ervaring zijn bijna alle instructeurs zeer ongeschikt voor intermediate surfers. Zeker als je geen chick bent… En met intermediate bedoel ik dat je daadwerkelijk bezig bent met het verbeteren van je techniek. En als je die wilt verbeteren heb je gewoon een coach nodig die er echt voor gaat om jou te helpen verbeteren.

  Ik surf zelf ook ongeveer 4 jaar en ken Pepijn eigenlijk (nog) niet, maar ik zie op z’n website dat hij video analyse doet.
  Dat is de manier om aan de finetuning van je techniek te werken. Zelf zien (onder begeleiding) wat je fout of goed doet. Dan kun je daar gericht aan werken in je volgende sessie of bijv. met surfskate of specifieke fysieke drills.
  Dat kan niet als je coach met jou in het water ligt. Je moet jezelf echt zien.

  Nadeel van online video analyse is dat je iemand zo gek moet krijgen dat deze al je golven van het liefst elke sessie gaat filmen. En dan zo ver ingezoomd dat ieder detail van je techniek goed te zien is… hahaha succes daarmee!

  Ik ga iig vanaf vorig jaar zelf twee keer per jaar naar ‘mijn coach’ in Portugal voor een intensieve week met iedere dag prive les met video analyse en surfskate en drills.

  Een goede coach die echt bij jou past is lastiger te vinden dan je eigen secret spot in NL 😉

 113. Kijk anders even bij de Surf Academy, die gasten zijn gespecialiseerd hierin en coachen bijvoorbeeld ook het NL surf team.

 114. De online surfcoaching kan en is vaak ook in combi met video-analyse en/of 1-op-1 surfsessies.

  Als je dus eens een videoanalyse sessie of privé surfcoaching wilt doen dan ben je welkom!

 115. Heeft iemand toevallig gister avond een paar Xcel 5mm drylock gloves gevonden op de parkeerplaats bij de noordpier? Ben ze daar rond een uur of 20.00 kwijt geraakt.

 116. Iemand nog tips als het gaat om de aanschaf van zo’n Carver of Swelltech surfskate? Waar op letten? Er zijn nogal wat verschillende modellen en trucks zie ik. Denk erover eentje te bestellen om in deze tijd nog iets aan mijn surfskills te kunnen doen. Thanks!

 117. Ik zou aanraden naar een skateshop te gaan er eentje te proberen.

  Ik heb zelf de Carver Greenroom met de soort van normale trucks. Je hebt ook trucks die nog meer carvy zijn maar die hebben vrij veel onderdelen en ik heb een voorkeur voor onverwoestbaar minimalistisch design.

  Qua carven is het een super board. Het was vorig jaar de langste uit de range. Hoe langer het board hoe groter de carves en hoe hoger de topsnelheid. Klein is uiteraard meer wendbaar.

 118. Thanks! Naar een skateshop zal ik ook wel gaan, om wat te proberen. Maar het advies in winkels is vaak gebaseerd op wat er op voorraad is, dus vandaar ook wat research.

 119. Boek een weekje naar een wavepool! Met les.
  Daarna veel oefenen in zee zodat je de techniek due je hebt aangeleerd ook kan toepassen in andere omstandigheden.

  Vanochtend lekker gepeddeld in de stank van een niet nader te noemen industrieel complex. Was aardig, maar niet super.
  Hoop dat meer mensen een fijne plons hebben gemaakt, ik gun het jullie… @hazzie: dat geldt dubbel voor jou (En blijf lekker de stoke sharen). 🙂

 120. Kan iemand mij meer informatie geven over kwallen? Die komen altijd na een paar dagen oostenwind toch?

 121. Yo mensen! Ik heb even een vraag.

  Nu na 4 jaar mijn winterpak te gebruiken verschijnen er na een surfessie rode blaasjes op mijn huid. Het lijkt erg op een allergische reactie. Dit heb ik hiervoor nooit gehad dus ik vraag mij af of het ligt aan de lijm die oplost in de naden omdat het een vrij oud pak is.

  Iemand ervaring hiermee?

  PS ik pis niet in mn pak en was m na elke sessie

 122. Op dit moment gigantische hoeveelheden bastaard satijnrupsen in de duinen. Daar zou het ook mee te maken kunnen hebben.

 123. Smoothstar is heel goed als je een surftrainer wil. Mijn turns zijn er echt door verbeterd.
  Carver kun je denkik fijner afstanden mee maken, maar geen scherpe surf turns mee maken.

 124. Waar op je huid? Ik heb zelf wel dat oudere pakken op een gegeven moment rash gaan geven op de bekende plekken.

  Maar vorig jaar ineens op een nieuwe hele vervelende plek.

  Tijd voor een nieuw pak denk ik

 125. Waarschijnlijk zijn het de bastaard satijn rupsen inderdaad. Je ziet tussen het helmgras nu massa’s wit suikerspin achtige substanties. Dat zijn de geboortekamers van deze krengen.

  Als beginner heb je meestal geen idee waar en hoe je een wetsuit moet aan en uittrekken. Misschien moet ik daar maar eens een blog over schrijven in deze tijden van Corona crisis…

  Samenvatting alvast: zorg dat je pak niet op of tegen de straat komt en gebruik een ton of plastic vuilniszak, waar je op staat bij het uitkleden. Een zo’n haartje van deze rups kan al fataal zijn en zorgen voor een hele dag en nacht jeuk…

 126. Thanks for alle reacties!

  Het zit voornamelijk in mijn nek, naast de rash van het wetsuit van afgelopen dagen. Na vandaag ook wat in mn okse. Het is dus echt iets anders.

  Het zou best kunnen dat het met de rupsen te maken heeft. Normaalgesproken hielt ik mijn wetsuit aan maar nu ik een nieuwe auto heb kleed ik mij om op de parkeerplaats en heeft het wetsuit
  de grond wel aangeraakt. Cheers!

 127. Pak in een ton (action) uit doen werkt voor mij het best. Zelf een aantal jaar geleden helemaal onder de uitslag gezeten en meerdere nachten niet geslapen! Door een tip op deze site mijn suite met kokend water gewassen en daarna in de machine gedaan (60grdn). De jeuk kwam daarna niet meer terug en geen idee hoe lang het pak nog goed bleef. Stay safe

 128. Thanks voor de tip maar koken lijkt mij niet zon top idee

  Ikno maar het is geen rash, het lijken wel een soort blaasjes. Had even gegoogeld naar de uitslag van de rups en kan wel bijna zeggen dat dat de boosdoener is!

  Cheers

 129. Thanks voor de tips maar het wetsuit koken lijkt mij niet zon goed idee.

  Iknow! Maar het is sowieso geen rash. Het zijn een soort blaasjes en heb het vergeleken met de uitslag van de rups en weet nu wel zeker dat dat de boosdoener is.

  Cheers

 130. @Daniël @@Daniël

  Heb zelf een maand terug een surfskate Slide DIAMOND BELHARRRA 32” aangeschaft. Qua lengte en wendbaarheid is hij echt top, al helemaal als je nog nooit op een skateboard/longboard hebt gestaan. De trucks zijn van zeer hoge kwaliteit. Goed aan te raden als je een beginner bent en graag wat turns wilt oefenen en lekker carven over de weg. Ook als je al prima overweg kan op een dergelijk board heb je nog steeds veel lol met deze variant.

  Cheers!

 131. Oksels en nek standaard plekken voor rash. Vooraf insmeren met vaseline doet de trick

 132. Swell tech Jamie O’Brien pro model for sure! M’n beste aankoop op skate gebied ooit. Weet niet of je dicht in de buurt van Schiphol woont. Je mag best een proef sessie ermee doen als je wilt.

 133. Dank allen voor de Carver, Smoothstar, Swelltech, Slide info. Dank ook voor het aanbod om die Swell tech Jamie O’ even te proberen. Schiphol is alleen niet naast de deur voor mij, dus dat laat ik even schieten. Vandaag mijn handen vrij, dus ga nog maar even wat YouTube filmpjes kijken

 134. Gistermiddag ben ik na even heerlijk afspoelen mijn handschoenen op de parkeerplaats bij wijk verloren. Op het dak laten liggen… lobster gloves maat S.

  Heeft iemand ze gevonden? Dat zou geweldig zijn! Ik ben rond 1300 weggereden.

  Fijne zondag nog!

  Martha

  06-45536797

 135. tip voor blijfblijvers die op zoek zijn naar kwalitatief uitstekend interviews:
  Boardroom legends of surfboard shaping (op YT)

 136. Ja, in aangepaste vorm zonder spots en meer zelflerend vermogen stimuleren. Eigenlijk is de sms daardoor langer dan in het oude normaal. 😄

 137. Wie heeft een nummer van iemand die werkt bij de noordzee boardstore? Niet normale winkelnummer maar iemand die er werkt. Mijn handschoentjes en schoentjes heb ik uitgeleend en diegene heeft ze daar gebracht. Thanks!

 138. @Tobias, gezien de huidige voorspellingen voor de rest van de werkweek teken ik voor 1,5m! Maar dan wel in de vorm van swell.

 139. Ik ben het niet helemaal eens met je nieuwe manier van sms. Uiteraard snap ik de goede bedoelingen, maar is het niet zo dat we hebben betaald voor een eerlijke en juiste surfforecast? Dan bepalen de mensen vervolgens zelf wat ze doen.

 140. Laten we even wachten tot wat de Rijksoverheid te zeggen heeft morgen tijdens de persconferentie en over wat er vanaf 28 april gaat veranderen.
  Daar pas ik mijn dienstverlening zowel on- als offline op aan.

  mvg Tobias Surfweer

 141. Komt er nou nog iets humanitair of wat? Volgens mij is hier geen update meer over gekomen?

 142. blij met de aangepaste sms voorspelling van ons surf orakel. Zorgt voor een pietsje meer spreiding. Normaal gesproken als je zegt vanaf 15:30 erin bij Wijk dan loopt het ook precies op dat tijdstip helemaal vol

 143. Hallo, ik ben sinds het begin van de opsluiting van mijn eigen wil en om mijn familie, mij en anderen te beschermen, beperkt tot mijn huis. Maar ik kijk naar de evolutie van de golven. En ik zie op de dijk van Scheveningen alsof het zomervakantie is. Sorry voor de vertaling

 144. Net vakantie man. Van mij mag het altijd lockdown zijn

  Heerlijk rustig, heldere lucht en ik surf me het leplazarus

 145. Krijg al jaren de sms en vind het eigenlijk top de laatste weken! Je weet ongeveer de condities, maar ga daardoor juist vaker op de gok. Verwachtingspatroon is wat lager en sessies beter! Kortom keep it up Tobias, wat mij betreft houden zo die sms. Mensen die klagen moeten zich sowieso achter de oren krabben. De value for money lijkt me dik in orde, dus kappen met zeiken:).

 146. Tot het geld op is.. Wel een echt old school surf-mentaliteit! Nu nog een jointje er bij? Maakt het nog meer nostalgie bij los 😉

 147. … altijd naar Scheveningen gaan, je wordt altijd met liefde ontvangen als je in peddelt…. als een warm bad

 148. Hi Tobias,

  Als de golven het toelaten, wil ik er morgen even induiken.
  Wat is het wetsuit advies?

  Gr, Don

 149. Beetje persoonlijk natuurlijk, maar vind handschoenen wel net lekker nog, zeker ’s ochtends of ’s avonds. Cap kan inderdaad af.

 150. Ik had een ee vraagje over surf forecasting in Nederland. Toen ik in Indonesie surfde gebruikte ik eigenlijk elke dag magicseaweed voor mijn surf forecasting en deze klopte vrijwel altijd. Als ik in Frankrijk surf dan gebruik ik surf-forecast.com aangezien ik hier magicseaweed er heel vaak naast vind zitten. Nou werken beide sites totaal niet in Nederland. Dit jaar ben ik ook veel in Nederland aan het surfen om toch het niveau hoger te krijgen als ik weer op surfvakantie ga te krijgen. Nu heb ik deze herfst gehad dat ik toch wel met shoulder high aan t surfen was en dat magicseaweed zei dat het niet eens een halve meter zou worden en het zelfde geldt eigenlijk ook voor surf-forecast.com. Nu gebruik ik nu ook de surfberichten van Tobias. Deze voorspellen veel meer naar de waarheid dan de twee sites die in andere landen goed werken. Nou was ik benieuwd waardoor dit komt. Komt dit doordat het in Indonesie vooral gewoon veel beter te voorspelen is omdat er veel groundswell ipv windswell? Of ligt het ergens anders aan?

 151. Ik heb een vraagje over de surf forecasting in Nederland. Toen ik in Indonesië was gebruikte ik altijd magicseaweed en als ik in frankrijk surf dan gebruik ik de site surf-vodcasting aangezien ik magicseaweed daar slechter vind werken. Nou ben ik sinds dit jaar ook veel in Nederland aan het surfen. Alleen ik merk dat beide sites hier veel minder accuraat zijn. Op dagen in de herfst dat t shoulder high is zeggen die sites dat het bijv maar een halve meter is. Nou was ik benieuwd hoe dit komt. Komt dit doordat zeker in vergelijking met Indonesië hier gewoon veel minder groundswell is en dat het daardoor veel lastiger is te voorspelen. Of ligt het totaal ergens anders aan? Heb al een abonnement op tobias ze surf berichten en deze kloppen vrijwel wel altijd. Het kan dus wel, maar ben benieuwd waarom het deze sites hier niet lukt.

 152. Volgens mij performen de golf-modellen die op beide websites worden gebruikt niet zo goed in ondiep water (zoals onze ondiepe Noordzee). In sommige gevallen zullen ze een te hoge golfhoogte aangeven, en in sommige gevallen een te lage golfhoogte.

  Daarnaast is het, zoals je zelf al aangaf, een stuk eenvoudiger om groundswell te voorspellen. Zeker in Indonesië is deze vaak al 4 tot 5 dagen onderweg, waardoor je relatief eenvoudig middellange- tot lange termijnvoorspellingen kan doen daar.

 153. @noordzee diepte; gemiddelde diepte is 95 meter, wat zeer ondiep is vergeleken met oceanen.

 154. Die diepte is heelplaatselijk. Vlak voor de Noorse kust. Dingen als de Doggersbank, en straks dat kunstmatige windmoleneiland in die regio, maken dat op het binnenzeetje genaamd Noordzee nauwelijks groundswell is.

 155. Tijd geleden werd hier ook over gesproken, wat was toen het uiteindelijke oordeel? Had de bouw nu een veel betekenende invloed op het doorkomen van surf uit het Noorden en/of op de windswell van dichterbij? Dank

 156. Of moet je het eerder hebben over, in hoeverre we daar nu al een juiste inschatting van kunnen maken met de plannen die er liggen?

 157. Er waren een aantal mensen met kennis van zaken (studie/werk achtergrond) die beweren dat het echt een marginaal effect zal hebben op de surf.

  Er waren ook een aantal mensen die meer op hun gevoel afgingen, en die vonden dat het wel effect ging hebben.

  Een beetje net als met 5G zendmasten dus. De benzine is nu in iedergeval goedkoop, dus als je alvast wat jerrycans wil inslaan zou ik het nu doen.

 158. Tobias, wat is jou kijk op de wereld in het algemeen en die van nu in het bijzonder?

  Geen azijnpisser maar,…mensen kom op, zoek zelf iets uit, zoek het op,….

  In de nasleep hiervan, geweldig dat er geen voorspellingen meer worden verstuurd zoals voorheen. Denk zelf en doe zelf.

 159. @longali; ligt er wel echt aan naar welk model je kijkt, maar laten we hopen dat die van GFS uitkomt!

 160. Zijn er hier landgenoten die af en toe de grens oversteken om te gaan surfen? Asking for a friend!

 161. Windmolens… liever een 2 tot in het ergste geval 10% golfhoogte verlies dan hier een Fukushima 2.0 in de Noordzee. Het verhaal van veiligheid en zal niet zo’n vaart lopen, daar geloof ik niet in. Zei men begin dit jaar ook van dat virus…

  Daarnaast zouden die windmolenparken ook voor een betere refractie en sortering kunnen zorgen. Dankzij de ondiepe Noordzee hebben wij in verhouding hele goede windswell surfcondities. Dat is in diepe Oceanen en zelfs op de middellandse zee wel anders. Een windkracht 5 a 6 bft geeft daar helemaal niets aan surf, terwijl dat hier in de Noordzee bij WNW, NNW of N eigenlijk al best wel top-condities kan veroorzaken. En dat allemaal dankzij de ondieptes van de Noordzee.
  Kortom, die hele windmolen hetze is gebaseerd op angst c.q. veiligheid. Net als bijna alles in het leven.
  Neemt niet weg dat het voor sommigen een afzichtelijk uitzicht geeft over de eens zo mooie woeste en natuurlijke Noordzee.
  Maar dat geldt ook voor de havens, de tankers, de vliegtuigen (en sporen) in de lucht, de trein starlink satellieten die de laatste weken in een bizarre polaienese de sterrenhemel bevuilen etc etc.

  Wel leuk om te zien, de tijden van dit fenomeen zijn te vinden op: https://findstarlink.com/ en de info over dit project op https://starlink.com/

 162. Losse windmolens of een aangelegd eiland voor energie-industriele activiteiten is nog wel een verschil.

  Op Earth day de documentaire van Michael Moore bekeken. Geloof wat je wil, maar verlies het (eigen) belang niet uit het oog.
  Ik geloof zelf overigens dat piloten worden gedwongen om 5g poeder verstrooien om het zelfdenkend vermogen te verstoren en de bevolking tot willoze slaven van het grootkapitaal te maken. Maar ik heb als kind dan ook een klap van de windmolen gehad.

 163. Ook ik ben aan het kijken voor een leuke surfskate. En zeker om ook echt te trainen voor het surfen. Daarmee vallen er eigenlijk al een aantal merken af waaronder carver omdat je minder scherpe bochten kan maken ten opzichte van bijvoorbeeld smoothstar. Nou lees ik op internet over het merk YOW die ongeveer de zelfde prijs is als carver en smoothstar. Het merk YOW is uit Spanje en heeft veel meer aanbod in europa en keuze uit meer modellen. Ook een leuke onderdeel is dat je de voorste truck kan vast zetten waardoor je langere afstand kan longboarden ipv surfskate doe je dat niet beweegt die als een smoothstar. Iemand ervaring met dit merk?

 164. Yow ziet er wel tof uit. Kijk ook eens naar een slide surfskate board. Is een relatief betaalbaarder en kwalitatief goed boardje t.o.v. de carvers en smoothstars. Weet niet of t boardje beter/slechter is in t maken van scherpere turns tov van de anderen, maar heb er zelf iig super veel plezier van.

 165. Ik heb ervaring op de Yow, Slide en Smoothstar. Wil je het beste, kies dan voor Smoothstar, maar daar betaal je dan ook voor. De Yow is perfect om het surfskaten op onder de knie te krijgen en van de drie de goedkoopste. Slides zijn over het algemeen net ietsje duurder maar krijg je naar mijn idee meer kwaliteit voor. Met name de wieltjes van de Yow zijn vrij smal, waardoor je snel gaat glijden met krachtige turns, leuk voor t wow effect, maar geeft mij persoonlijk wat minder vertrouwen goed de turn in te duwen zoals je tijdens het surfen wel doet. Zeker met wat zand op de weg wel spannend. Overigens slijten hierdoor de wieltjes snel met veelvuldig gebruik. De slides surfskates hebben bredere, kwalitatief betere wielen en de trucks voelen soepeler dan de Yow.

  Mijn advies; ga voor Slide!

 166. Ik heb een YOW en werkt goed, iets minder radicaal dan SmoothStar en daardoor makkelijker om wat afstand mee te overbruggen. Vastzetten van de truck is in mijn ogen te veel werk en nog nooit gedaan. Prima degelijk ding, dus het hangt van je eigen voorkeur af.

 167. Over een N 5 a 6 bft gesproken…daarzo naast noorwegen…gaat dat nog een leuk heuphoog golfje opleveren…!?? 🤙🤙🤙

 168. Top bedankt voor de tips! Ben wel aardig lang (193) en 75 kilo. Dus heb wel een 35′ nodig, alleen zie ik deze maten niet echt veel op internet? Iemand nog tips voor winkels/webshops met smoothstar yow pf slide?

 169. Kan iemand mij vertellen of er morgen een beetje golven zijn?

  Geen zorgen ik ga alleen 😉

 170. Ja, er zullen morgen een beetje golven zijn op Scheveningen. Alleen zijn zal je niet, dus geen zorgen.

 171. Windy.com.. Reken er alleen wel op dat alle parkeerplaatsen bij de stranden zijn afgesloten

 172. Van andere bronnen vernam ik dat er 4 Mei weer gesurft mag worden bij jullie in België. Maar goed, stuur maar even een sms of whatsapp naar mij als je weer terug aangesloten wilt worden!

 173. Het lijkt er inderdaad op dat vanaf 4 mei er oa gesurft kan worden en andere sportactiviteiten, men moet wel niet verbaasd zijn als de tweede “golf” Covid uitbreekt binnenkort die zoals destijds met de Spaanse griep veel meer slachtoffers zal eisen…

 174. De boeien zien er wel aardig uit (a12 en j06) echter de cams zien er slecht uit.

  Iemand een verklaring? Springtij?

 175. Iemand bij wijk erin geweest? WAs echt top. Zag er niet zo uit op de cam. Toch heen gereden en gescoord. Was zeker heup/ schouderhoog op de setjes. Miste wat kracht maar wel lange ritjes. Ook goede sfeer in het water omdat het niet zo druk was. Ook genoten van de goede local longboarders.

 176. Yes! Was zeker genieten vanmorgen bij de pier.
  7 weken geleden dat ik naar de pier ben gereden. Dorp WaZ liep de afgelopen weken ook goed genoeg, dus deed geen moeite om tussen een groep te gaan liggen in deze tijd. Ik was verbaasd dat er vanmorgen maar een stuk of 3 in lagen toen ik op de cam keek, dus ben er snel naartoe gereden voordat het te druk zou worden. Maar het bleef heerlijk rustig. Zal ik nog iets zeggen over die zeehond die gedag kwam zeggen? 😉

 177. Ja die zeehond heb ik ook gezien. Was jij die gast met dat gele single fin board? Dan heb ik je gezien. Ik was met mid afgaand zo rond een uur of half 12. Is volgens mij ook wel het beste getij moment in Wijk, zeker vandaag Toch Tobias?

 178. Ha! Nee, ik ben een vrouw, maar ik weet wel wie je bedoelt. Hij is er vaak idd en heel goed. Ik lag er eerder in. Mid-tij bij de pier is vaak wel het beste, maar moet het doen met de momenten waarop ik kan.

 179. 🆘❌SURFBOARD GESTOLEN❌🆘
  ❌❌❌Please share!❌❌❌
  Vandaag tijdens mijn surfsessie op Scheveningen Zuid is mijn custom TORQ surfboard gestolen. Tussen 17:00-18:00 uur. Het board stond op het strand naast de prullenbak terwijl ik in het water lag met een ander surfboard. .
  Board is custom made dus mijn naam staat op de onderkant. Het board heeft een roze Vans sticker op de nose en een grijze tailpad ( zie foto twee)

  Anyway ik zou m graag terug krijgen dus mocht je iets gezien hebben of iets weten let me know.
  06-36575985

 180. Balen man, maar als ik een board onbeheerd naast een prullenbak zie staan zou ik wellicht gedacht hebben dat hij was weggegooid en hem meegenomen hebben. Ik zou hem uiteraard na jouw oproep wel weer teruggebracht hebben.
  Hopelijk denkt de ‘dader’ er ook zo over en heb je hem snel weer terug.

 181. Balen man!
  Mensen moeten met hun tengels van andermans spullen blijven. Misschien goed bedoelde actie.
  Wel even nieuwsgierig waarom je op deze manier een board (onbeheerd) achterlaat.

 182. Ik had een nieuw board om te testen en had m’n oude board ook meegenomen.

  Board in het zicht neergezet om halverwege de sessie te switchen.

 183. Dat tegen de prullenbak zetten maakt het idd aannemelijk dat iemand dacht dat het afval was.

  Zou ik zelf ook denken. Letterlijk overal op het strand is een betere plek dan tegen een afvalbak

 184. Jongens het gaat hier om een nieuw surfboard. Elk weldenkend mens kan zien dat dit geen afval was.

 185. Ja TORQ doet ook customs. Deze gast wordt ook gesponosrd volgens mij. Ik heb het even uitgezocht, want wist het ook niet. Ik surf zelf trouwens een single fin longboard. Goed board nooit iets mee gehad. Is ook minder makkelijk te jatten dan een klein boardjes 😉