Nuttige surfweer info:

Surfweer update surfregels

<strong>Surfgeschiedenis</strong>

Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was.

Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis). <!–more–>

<strong>Surfregels anno 2020: regel 1</strong>

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts.

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

<a href=”https://youtu.be/XCaiQYVEut4?t=99″><img src=”https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/57031120202412-650×341.jpg” alt=”” width=”835″ class=”size-large wp-image-32387″ /></a>

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

<iframe width=”835″ height=”470″ src=”https://www.youtube-nocookie.com/embed/XCaiQYVEut4?start=8″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

<strong>Surfregel 2: de surf-leash</strong>
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ’turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

<strong>Surfregel 3: peddle out, houd afstand </strong>
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

<img src=”https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/07031220202401-650×387.jpg” alt=”” width=”650″ height=”387″ class=”aligncenter size-large wp-image-32391″ />

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

<strong>Samenvatting</strong>
In dit zeer duidelijke <a href=”https://youtu.be/XCaiQYVEut4?t=17″ rel=”noopener” target=”_blank”>filmpje op youtube</a> staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door <a href=”https://www.theinertia.com/disruptors/pat-oneill-introduces-the-earliest-form-of-the-surfboard-leash/” rel=”noopener” target=”_blank”>O’Neill</a>. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren!

96 reacties

 1. Weerkaart voor donderdag 7 mei, dat ziet er zomers uit! Geen golven, maar zo kan het water wel lekker opwarmen weer.

 2. Wellicht handig om een overzichtje te hebben met de stranden die wel of niet open zijn. Wat ik begrijp zijn de volgende stranden helemaal of gedeeltelijk afgesloten:

  Rockanje
  Oostvoorne
  Zandvoort
  Noordwijk
  Katwijk
  Bloemendaal
  Hoek van Holland

 3. Graag doorgaan met surfberichten en laat iedereen zelf bepalen hoe hij hier mee om gaat????

  Dit is Tobias zijn eigen gratis service aan ons allemaal, ga hem is even lekker niet vertellen hoe hij die moet runnen.

  De rest van je bericht ga ik niet op in jij zal toch niet snappen dat wij een maand of 2 tot 3 ons moeten afzonderen zodat de oudere en zwakkere onder ons minder kans op besmetting en dus meer kans op overleven hebben.

 4. Blijf gewoon lekker thuis kerel. Surf op Scheveningen afgelopen zaterdag was te vergelijken met een reisje OV qua drukte.

  Pro alert-pauze hier!

 5. Zelf je voorspellingen maken, de horror!!

  Je woont zeker “in de polder”?

 6. Niet eens met je man. Tobias zou maar verantwoordelijk zijn voor een samenkomst van mensen die het virus hebben, dan verspreiden en zo indirect zorgen voor verdere verspreiding van dit relatief dodelijke virus.

  Ja, ik zeg relatief. Want als je nu nog niet snapt hoe bizar gevaarlijk deze situatie KAN worden en impact heeft op de wereldeconomie dan leef je onder een steen.

 7. Helemaal mee eens hoor, mijn oom en mijn nicht vechten op het moment voor hun leven. En die zijn echt niet zo oud. Het is serieuze shit. Even geen surfen voor mij, de goede tijden komen wel weer.

 8. Deels met de beslissing eens, echter wel vreemd dat kinderen massaal overal mogen buiten spelen. Ik zie kinderen met z’n 20en spelletjes doen in mijn straat en wij houden ons goed aan de 1,5 meter afstand. Zuur dat ik dan niet één maal per week onze favo sport kan uitoefenen om mijn hoofd leeg te maken. Al ben ik uiteraard bereid dit op te offeren voor het welzijn van ons allen.

 9. Hopelijk als het straks gewoon weer oud Hollands kut weer is de blokkades worden opgeheven.

 10. Ben bang dat het een sneeuwbal effect geeft dat de stranden gesloten worden. Als een bepaald strand geslote wordt gaat iedereen naar een andere plek toe met wrs als gevolg dat daar het strand ook weer dicht gaat

 11. @slay-man En dat is nou net t probleem. Mensen zien dat t ergens anders niet volgens de regels gaat, dus blijven ze ook maar gewoon lekker hun ding doen. Kids buitenspelen mag ja, maar het is niet de bedoeling om dat nu massaal te doen en moet ook enigszins op gepaste manier (bijv. In hele kleine groepjes dus) Spreek liever de ouders dan daarop aan ipv kinderlijk te zeggen “als hun t mogen mag ik t ook”. Denk je dat mijn kids heel de dag leuk buitenspelen met tig andere? Ze kunnen t altijd nog net als wij overbrengen op andere.

  Mensen zoeken alleen maar redenen om wel (in dit geval) t water in te gaan, maar wat is t probleem om dat voor nu gewoon eens ff te skippen? Ja het is zuur ja, maar wat denk je van al de mensen en kids die niet meer kunnen voetballen, zwemmen, volleyballen, fitnessen, bootcampen, atletieken, etc? Dat was hun uitlaatklep. Misschien kan surfen geen kwaad, wie zal t zeggen, maar wat nou als t wel misgaat onderweg of op t strand? Stap alleen in de auto als t echt moet is t advies… is surfen echt nodig? Zijn zat andere manieren om ff t hoofd te legen!

  Zie dit overigens niet als een aanval, ik wilde dit gewoon ff kwijt. Ik snap Tobias zijn bericht volkomen hierin.

  Laten we hopen dat t niet nog erger word en dat deze shit in snel over is, want er is niet mooiers dan zonder zorgen lekker je ding te kunnen doen!

 12. Za lag ik in t water, ik dacht wat doe ik hier, ik realiseerde mij dat t maar een ikke ikke sport is en totaal niet belangrijk is in t leven. Goed besluit hierboven btw zet m’n vizier op andere zaken komende tijd,

 13. Ga alleen de weg op als het echt moet is t advies. Is surfen echt nodig? Is t zo moeilijk om ff rekening te houden met de huidige situatie, dit virus en je omgeving en gewoon ff gepast te skippen de komende tijd?

  Kids mogen idd buitenspelen maar het is niet de bedoeling dat dit massaal gebeurd maar op gepaste wijze, spreek liever de ouders hierop en geef zelf t goede voorbeeld.

 14. Als je gewoon in je eentje de zee in gaat en onderweg naar het strand en in het water bij iedereen uit de buurt blijft is er volgens mij helemaal geen sprake van een risico. Boodschappen doen is veel gevaarlijker. Gebruik gewoon je verstand. Een surfsessie in deze stressvolle tijde kan de mentale gezondheid veel goed doen.

  Verder goed dat de surfweer berichten zijn opgeheven, want die zorgen er wel voor dat veel mensen tegelijkertijd op dezelfde plek zijn.

 15. Vorig jaar slackline gekocht leuk alternatief op surfen en je traint er ook nog eens voor. Voorlopig vermijd ik het sportparkje in onze buurt want ik sport normaal ook in de sportschool en dat zou een mooi alternatief zijn. Ging vandaag maar naar een speeltuin in het bos met een optrek rekje en me slackline. 2 kinderen met 2 volwassenen waren daar en niet dichterbij gekomen dan 50 meter. We moeten gewoon een beetje creatief zijn de komende tijd. Wel zoek ik denk ik nog de zee op om te surfen, maar koos altijd al liever voor Zandvoort dan voor Scheveningen vanwege de drukte. Wel zal ik constant bezig zijn hoe ik alles kan doen zonder in contact te komen met mensen. Dan hoef je niet thuis te blijven denk ik. Wel opletten natuurlijk en begrijp dat het surfweer stopt. Gelukkig gebruikte ik die om me eigen voorspelling te update!

 16. Go see for yourself… De oude slufter (kitesurfstrand) is overigens nog wel bereikbaar maar ligt meestal te beschut voor de swell. Je kunt er gif op innemen dat er vanaf nu ook meer boa’s rondrijden.

 17. Heb negen jaar in Ventura CA gewoond en ben sinds 8 maanden terug NL. Laatste jaren hadden we een aantal verschrikkelijke branden gehad en veel regen (Thomas fire). Surfte bijna elke dag en heb samen met veel andere mensen een pauze moeten nemen. Heb het wel overleefd, andere zaken waren belangrijker, dus dat kunnen jullie ook.

  Verschil is alleen dat toen het kwaad al geschied was, buiten de zeer slechte waterkwaliteit. Nu kunnen we nog wat doen, vooral voor een ander.

  Goede stelregel als je iets doet en de je jezelf afvraagt; what would happen if everyone would do this? is het antwoord: het wordt een grote klote zooi dan weet je wat je moet doen

  Live to shred another day, return of the gnarl

 18. “Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge.”

  1. Indroppen staat dan gelijk aan sexuele intimidatie. #metoo
  2. ‘Surfgemeenschap’ betekent iets anders dan ik altijd dacht.

 19. Ik wou vanochtend even mijn hond gaan uitlaten op de Maasvlakte. Word ik tegengehouden door oom agent die zegt dat het betreden van de Maasvlakte vanaf gister verboden is??? Ik kan er tot nu toe niks van vinden op het internet maar ik snap niet waarom ze zo nodig de Maasvlakte dicht moeten gooien. Agent vertelde me dat dit sowieso geldt tot 6 april. Dan maar weer surfen op Ouddorp m’n oude home spot

  Stay safe

 20. Bij bijna iedereen ongetwijfeld bekend, maar als je uitgekeken bent op het surfen op het web en het water niet meer in mag kun je ook de ’true surf’ app downloaden om nog je dagelijkse portie stoke op te halen.. Desperate times need desperate measures!

 21. “Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is.”

  Wat bedoelt Tobias hiermee?
  Dat je meer risico loopt omdat de zee nu koud is? Of omdat de coronacrisis ongeveer voorbij is zodra je geen handschoenen en schoenen meer nodig hebt?

 22. Wijze beslissing die je genomen hebt Tobias, ook al is het nefast voor jouw bron van inkomsten. Het is tijd dat iedereen de ernst van de zaak begint in te zien en daarnaar gaat handelen.

  Ik kijk uit naar de verschillende ‘artikeltjes’ de komende periode 🙂

 23. Chapeau Tobias dat je over je eigen schaduw bent heen gesprongen. Is het een idee om een oproep te doen de webcams uit te zetten? Dan is er nog minder verleiding om richting zee te gaan.

 24. Maasvlakte is dicht. Parkeerplaatsen zijn afgesloten. Politie rijd ook steeds langs. Heel jammer.

 25. Keep strong soul surfer…
  I am going to stay at home. Firstly because I like life. I am respectful, I take care of the planet and because I am intelligent. Surfing will be for this summer maybe. But it is certain that the objective is still there (always evolving)

 26. Afgelopen zaterdag op het strand van Dombug een FCS Vin gevonden (9.0).
  Mocht je de eigenaar zijn laat dan even je telefoonnummer achter zodat we contact kunnen opnemen met elkaar!

 27. Ik weet nog dat vorig jaar met de extreem lange flatness je heel wat oude voorspellingen van epische dagen uit het archief haalde en op de website postte. Ik vond dat echt onwijs tof, vooral om weer al die oude foto’s terug te zien die door allerlei mensen in de surf-reports waren geplaatst. Bracht van heel wat vergeten sessies weer herinneringen naar boven. Is het wellicht mogelijk om in deze tijden weer zoiets te doen?!

 28. Voor iedereen die wel het water in gaat: ik hoop dat we ons kunnen verspreiden en spots als Scheveningen Noord kunnen vermijden. Ik hoop dit weekend te surfen maar ga daar zeker niet heen. Ik ga mijn fiets pakken en ergens een lege bank proberen te vinden, want er is maar een foto op social media, artikel in de Scheveningse courant of oplettende wijkagent voor nodig om surfen tot het einde van de maatregelen te verbieden en dat zou doodzonde zijn. In veel landen in Europa is het al niet meer toegestaan en ik reken erop dat wij met zijn allen zorgvuldig zullen omgaan met de verantwoordelijkheid die we gekregen hebben. Thanks iedereen!

 29. We zitten niet in lockdown hoor. Quote uit maatregelen ” Een frisse neus halen of even sporten mag, maar niet in een groep.’

  Hou je gewoon aan de regels en dan kan je prima sporten, dus ook surfen. Ik word persoonlijk een beetje moe van de schaamte cultuur die rond het surfen ontstaat.

 30. Amen, drukke spots No go. Maar ga gewoon ergens waar het rustig is en je 10 meter afstand kan nemen. Die plekken zijn er genoeg. Niet wijk tegen de pier met 1000 man.

 31. Hi Tobias! Vraagje, in de eerste zin staat: ” Tot en met 6 juni ” bedoel je 6 april en bepaal je dat opnieuw, of 1 juni ( datum die puur is bepaald voor evenementen)?

  Ik vind het begrijpelijk dat je je nieuws tijdelijk hebt aangepast.

 32. Dat Tobias besluit door de crisis geen surfvoorspellingen meer te doen vind ik een behulpzame en nobele actie. Daarnaast vind ik dat ieder voor zichzelf mag bepalen hoe volkomen veilig individueel te sporten en surfen. Wat ik alleen niet begrijp is dat anderen dan hier surf voorspellingen gaan plaatsen. Wil Tobias dat nou net niet voorkomen? Straks gaan de comments ook nog in lockdown 🙁

 33. Je kunt toch gewoon het water in? Wat is er mis met de weg op gaan om even ergens uit te waaien of in ons geval te gaan surfen? Zolang je maar uit elkaars buurt blijft. Zoek een plek of tijdstip op dat het rustig is. Zeker als over een week de zon weer verdwijnt zal het op de stranden weer rustig worden.
  Stel, ik rij 15 minuten in de auto naar de noordpier of één van de strandopgangen daarvoor. Is het druk, dan ga ik weer naar huis. Maar is er bijna niemand, dan parkwer ik, hijs ik me in mn wetsuit en ren ik naar het water. Pak wat golven een uurtje of anderhalf. Ga terug naar mn auto en weer naar huis. Is dat niet goed?

  Ik sta open voor een andere gegronde mening.

 34. Laatste alinea schrijf ik dit:

  “Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten “

  ——————————

  Dus de comments worden zeker niet gesloten. Er komt morgen wel een nieuwe ‘liveblog’ om verder te gaan en het overzichtelijk te houden.

 35. Vandaag is de Haagse markt gesloten omdat er teveel mensen bij elkaar waren en de gemeente Den Haag geeft op haar website het “dringend advies” om niet het strand te bezoeken. Burgemeesters willen graag laten zien dat ze daadkrachtig optreden in deze chaotische tijd. Afgelopen zaterdag lagen er rond de 40 man op een kluitje op de Zuid en werd er zeker geen 1.5 m afstand gehouden.

  Geen surfweervoorspelling, maar desalniettemin een voorspelling: zodra er meer dan 25 man op de Noord liggen gooit ook gemeente Den Haag haar stranden dicht.

 36. Ga dan ook niet op een kluitje liggen en zoek een tustig piekje. Dan is er geen argument, want je houd je aan de richtlijn.

  Het is niet zo moeilijk…

 37. Is het zo moeilijk om een tijdje niet te surfen? Ik zit vast in Nieuw-Zeeland, waar we sinds gisteren in volledige lockdown voor minstens de komende 4 weken zitten. Hier vroeg iedereen (ik ook) zich af , kunnen we nog surfen? Maar hoe egoïstisch is dat? Zou je je niet beter afvragen wat jij kan doen om deze situatie zo snel mogelijk voorbij te laten zijn? Hier was het al verboden om met de auto naar t strand te gaan, maar nu roept ook iedereen (surfers en hulpdiensten) hier op om niet het water in te gaan. Zeker nadat gisteren iemand met helicopter afgevoerd kon worden na een surfongeval. Ik kan te voet naar t strand, maar blijf voorlopig uit t water

 38. De nieuwe ‘regels’ van Rutte blinken niet uit in helderheid. Geeft wel meer ruimte aan lokaal bevoegd gezag om met noodverordeningen het gedrag te kunnen sturen. Afsluiten van plekken waar -bedoeld of onbedoeld- teveel mensen bij elkaar komen is daar een middel bij.

  Gebruik je gezond verstand en je eigen gevoel of je het water in kan. Extreme condities zou ik sowieso overslaan om zo geen hulpdiensten onnodig te belasten. Drukke spot? Doorrijden of lopen tot een rustig stuk. Ga een uurtje ipv 4 uur. Kijk extra goed uit in het water en het verkeer. Deel geen pompen of blokjes wax…

 39. RIVM: Coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater
  In rioolwater in Tilburg en Amsterdam en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Loon op Zand is het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het virus in de ontlasting, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.

 40. Voor zover alle onheilspellende berichten. Geluk bij een ongeluk is het nog steeds flat vandaag:

 41. Nee, de komende dagen is het flat en ga ik niet. Tegen dat het april is, is de situatie wellicht weer anders. Ik leef van dag tot dag momenteel.

 42. Wij zitten in een andere situatie als Nederland in België is surfen verboden… Dat is mss de meest accurate beslissing maar zo is het voor iedereen gelijk willen of niet.. In Nederland word op dit moment te laks om gesprongen met bepaalde maatregelen, jullie zien nu al een daling in de curve terwijl er pas drie dagen strengere maatregelen zijn.. Wees op je hoede dat het niet uit de hand loopt de komende maand. Dan zal je beseffen hoe een echte lockdown er uitziet.. Mvg de domme belgen

 43. Het zal pas achteraf blijken wat de beste maatregelen zijn geweest. Nederland ging massaal naar het strand en het bos, maar wellicht is daar de verspreiding van het virus vele malen kleiner dan thuis binnen en/of in de stad blijven. Uiteraard was het wel heel dom dat de parkings, boulevards en de viskramen open bleven. Neem gewoon je eigen eten mee als je de natuur in trekt.

 44. Het punt is dat de maatregelen zijn genomen hier teveel ruimte voor individuele beslissingen overlaat. Bij jullie is het simpel: surfen is verboden. Vrij straightforward en makkelijk te handhaven. In Nederland is het advies om niet in groepen te sporten, minstens 1,5 meter afstand te houden, maar een ommetje of individueel sporten mag wel. Dan is het natuurlijk niet gek dat mensen zeggen dat in je eentje surfen niet verkeerd is. In je eentje hardlopen mag namelijk ook of mountainbiken etc. Waarom zou surfen dan ineens een no go zijn als je je aan de gestelde adviezen houdt? Wat je je wel kunt afvragen is, wat Tobias ook schetst, of het verstandig is. Surfen is niet zonder risico op lichamelijke schade en de zorg is al redelijk overbelast.

  P.S. welke zieke vrucht gaat er nou staan filmen bij iemand waarvan z’n been eraf gebeten is en half dood bloed?

 45. In België mag je ook individueel sporten wel niet surfen idd… Maar niet id auto stappen om bv naar zee te rijden om zo verspreiding id provincie tegen te gaan. Jammer maar zo is het mss de korte pijn..

 46. Ik denk dat er in Nederland meer ongelukken op de fiets voorkomen dan in het water met surfen! Dat daar gelaten, zo lang deze maatregels staan zoek ik gewoon een mooi plekje op het water en op afstand van de meute. Stay healthy🤙

 47. Ik ben ook vriendelijk verzocht door om agent om weg te blijven. Voor die 400 euro was dat makkelijke keuze. Westland nu ook dicht zag ik op nieuws. Weet iemand stranden waar we nog wel mogen?

  Thanks

 48. Scheveningen ook dicht lijkt mij!? Ik hou het wel even bij p$rnhub.com komende weken.

  Gr

 49. Laten we hopen dat dit alles van korte duur is. Alhoewel ik ook van mening ben dat ze juist nu de stranden afsluiten waar het normaal gesproken niet heel druk wordt en niet de stranden die afgelopen weekend veelvuldig negatief in het nieuws waren. Althans die indruk wordt gewekt! Voor de rest maar zorgen dat we in shape blijven met andere sporten die we wel alleen kunnen doen. Stay safe and see you all back in the water soon:-)

 50. Parkeerplaatsen zijn dicht in het Westland, op je fietsje of wandelend mag / kan je gewoon het strand op. Stranden zijn niet afgesloten. Maar verstandiger is zoveel mogelijk thuis te blijven.

 51. Voor iedereen die t dan echt niet kan laten:

  In het water is 1.5m missch (veel) te weinig!

  Houd rekening met de wind. Afgelopen weekend bliezen de druppels uit mn haar zeker 10m ver. Hoest- en andere zooi wsch nog verder (kleinere druppels).

  Dus als je het risico acceptabel wilt houden moet je al snel echt in je eentje op een peak liggen. Strenger dan de regeltjes van rutte dus. Jouw keuze.

  Doe er je voordeel mee.

 52. @Afstand in t water!

  druppels uit je haar?
  zou maar een cap opdoen met deze temperaturen en wind anders belast je straks het zorgstelsel nog met je surfers-ear..

 53. jo broeders,

  Hoeveel zou een stuk PU-schuim 2000x1000x200 mm kosten?

  Kent iemand een leverancier?

  de groetjez

 54. Geen hond op het strand.
  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/79b68.jpg

  En idd moest 1 juni zijn ipv 6.

  Nog even antwoord op deze vraag:
  “Dat je meer risico loopt omdat de zee nu koud is? “

  Of omdat de coronacrisis ongeveer voorbij is zodra je geen handschoenen en schoenen meer nodig hebt?

  Dat laatste. Kou is in misschien juist minder gevaarlijk.
  Dankzij al het beschermend neopreen dat je aan hebt (zoals cap, schoenen en handschoentjes) is de kans op een diepe snijwond die gehecht moet worden, veel kleiner.

 55. Ziet er goed uit. De parkeerplaatsen worden afgesloten, maar lopend of fietsend kan je wel terecht.

  Dan heeft de lokale bevolking er ook niet zo’n last van en kan iedereen eenvoudig afstand houden

 56. De boulevard op Scheveningen loopt al aardig vol, 100 punten als je onderweg naar het strand 1.5 m afstand kan houden van de menigte. Een gedeelte van hun loopt zonder na te denken zo door je heen.

  Waarom zal je niet kunnen surfen als iedereen zich aan de regels houdt? De enigste reden die ik kan bedenken is je maatschappelijke verantwoording. Maar ik vraag me af, waarom zou je nou echt niet verantwoordelijk kunnen surfen? Overtuig me :p

 57. Nederland is niet zo goed bezig.. Jullie gaan op iets humanitair af stevenen… Maar niemand ziet het blijkbaar… Ook jullie testen zijn heel misleidend word amper getest op verschijnselen alleen bij ouderen… Dat heeft niets te maken met surfen en waar wanneer en hoe je alleen kan liggen in het water.. Wel over het feit dat jullie omwegen zoeken om toch maar je wandelingetje op de boulevard te doen met velen met hetzelfde gedacht…hier gaan we nu bijna twee weken aan het zelfde eind getrokken hebben als Belgen en zien we nog steeds hele hoge stijgingen van het klotevirus

 58. Weer nieuwe maatregelen met een mogelijk dikke prent bij overtreding.
  Ben je ook een groep als je individueel aan het surfen bent maar er liggen toevallig ook andere mensen in het water?

  Het continu aanpassen van de regels en de ruimte voor interpretatie die daarbij ontstaat is een waardeloos beleid. Zou graag weten waar ik aan toe ben als me een boete van 400 euro boven het hoofd hangt.

  Van mij mogen ze er een lockdown van maken, dan is het tenminste duidelijk
  Nederland maakt er inderdaad een potje van.

 59. Ben ik de enige die klaar is met Belgen die denken dat ze zoveel beter weten hoe we in Nederland de situatie moeten aanpakken? Vooralsnog heb ik íets meer vertrouwen in de Nederlandse regering dan in de Belgische gezien het track record. De tijd zal het leren…

 60. @ Belgie,

  Ga eens aan een grensovergang staan met nederland en kijk dan hoeveel van je landgenoten goed bezig zijn….Ga eens naar een nederlandse supermarkt en kijk eens op de parking naar de kentekenplaten…..Nee echt goed bezig jullie!!