Nuttige surfweer info:

Een weekje met zomer (wind) swell

69 reacties

 1. Het windveld van maandag en dinsdag onderstaand op het eerste kaartje. Op het tweede kaartje de fetch voor de wadden voor woensdag.

 2. Het lagedrukgebied voor vrijdag ten zuiden van Scandinavie. De zwarte pijl geeft de swellrichting en de fetch aan. Bij de rode pijl het lagedrukgebied dat op zaterdag bij Nederland verwacht wordt met zw winden.

 3. Mooi bericht, thanks. M’n drie kiddos starten morgen hun 3 daagse surfcamp in Zandvoort. Gelukkig zijn er dus wat golfjes!

 4. Mooi om te zien dat er nog iemand bestaat met het talent om surfvoorspellingen in NL te doen n.a.v. boeien, wind en depressies 🙂 Thanks Morris!

 5. Mooi bericht Morris!
  Vanochtend een fijne sessie gehad op de sup. Mooie lijntjes op de achterste bank.
  Forecast ziet er goed uit!

 6. Top dat je het even van Tobias overneemt, zodat ie fijn van z’n vakantie kan genieten!
  Vanmiddag nog een leuke sessie gehad en héél veel pop-ups kunnen oefenen 😁

 7. Ligt het aan mijn realistische kijk op de dingen… maar ik zie niet meer dan enkele rimpels op het water op die geposte foto’s en de webcam in Scheveningen geeft nu ook maar het beeld van een groot meer…

  Toch bewonderenswaardig hoe sommigen onder jullie de stoke vinden bij dit alles…

  Zelf ’s wat kaarten geanalyseerd vr de volgende dagen en zowel hoogte als periode lijken niet veel bijzonder te worden in de Noordzee, ondanks de lange fetch.

  Maar hoop doet leven !

 8. Ik vind het altijd heerlijk als mensen zo kunnen genieten. Ik woon 1 min lopen van de zeereep in Zv en kijk altijd paar keer per dag even, maar vaak herken ik de stoked berichten ook niet helemaal. Vandaag was heel klein klotsje, ben er even op geweest met de sup, maar met het zonnetje erbij was het heerlijk. Anderen haalden er een cleane sessie uit vandaag, weer anderen een mooi heupje. Het kan objectief dan onzin zijn maar ik denk echt dat het voor diegene zo voelde, hoe lekker is dat!!!! Ach wat is dat afgezaagde gezegde ook nog maar: de beste surfer is degene die het meeste plezier heeft? Ook gelul natuurlijk….

 9. Thanks voor de update! Neem jij ook de sms-dienst over tijdens Tobias z’n vakantie? Ik ben niet heel erg geschoold in surf-forecasts, dus de sms-dienst is een zeer welkome aanvulling mbt tijden per spot (inbe4bozelocals en ‘zo moeilijk is het niet’ reacties😜)

 10. Zeker gelijk man..gaan we het hier hebben over hoe de belevenis is van sommige waarschijnlijk onervaren mensen..of zou dit iets van een front moeten zijn waarbij we weten of er golven komen..als je surft kan je het niet maken om dit cleane golven te noemen..waar is het respect voor de golven gebleven

 11. Respect voor de golven. Waar hebben we het precies over?
  Een gemiddelde frambooz zou zijn neus ophalen voor de algemene condities in NL.
  Een beginner zal al stoked zijn met wat voor golf dan ook.
  Een gevorderde zal pas stoked zijn boven de heupen. Of wat dan ook.
  Surfing zal in mijn ogen surfing zijn als men plezier uit een golf kan halen. Al doet ie dat op een houtendeur.
  Wij mogen allang blij zijn dat wij een kust hebben waar ‘wat’ komt.

 12. @wow @realist, het is zomer. Diepe depressies ver weg en dikke swell dito. Bovenstaande berichten zijn vooral voor de softtoppers, beginners, longboarders en groms met weinig gewicht of die enkele die op een dikke fish het maximale er uit weet te persen. Epische toestanden hoef je komende dagen niet te verwachten.

  Een typisch weekje met zomerwindgolfjesl. De geschiedenisboeken zal deze week gegarandeerd niet halen, maar er zullen zeker wat (zomer)surfers zijn die hier toch wat stoke uit halen. En als ik hen een glimlach op het gezicht kan toveren is het surfweerbericht geslaagd.

  Hoe was het ook alweer… ‘de beste surfer is de surfer met de grootste smile’..

 13. Dikke merci voor de uitgebreide update Meteo Morris!
  Ik zal de sneeuw updates deze winter eens voor je doen als je van hut naar hut poedert en geen 4g hebt. Snow is only frozen water.

  Er zit al weer iets dikkers in het vat voor volgende week. Als dat waarheid wordt kom ik eerder terug uit Frankrijk. Vanaf nu lijken het alleen heup hoge fish/longboard golven te worden. Helaas voor de gevorderde vakantiesurfer die naar Frankrijk gaat. Maar voor beginners is het juist epic!!! En longboard/foil ook.

 14. @Morris: dan was ik gisteravond de beste surfer, denk ik :-))))) .
  Vraagje: over het algemeen aangegeven dat je het beste rond hoogtij kan gaan, volgens mij omdat er dan nog wat extra energie in de golven zit. Ik ben nu echter 2 keer iets van 3 uur na hoogtij geweest en dat was ook prima. Dat was savonds met minder wind. Gisteravond golven van 2 a 3 voet waarbij ik me verbaasde dat niemand anders in het water lag (Petten) .
  Ik ben overigens beginner met longboard en het lukt me steeds vaker te staan maar ben wrsch snel tevreden 🙂 .
  Lange vraag kort: wanneer is volgens de theorie het belangrijk om met hoogtij te gaan? En in welke omstandigheden kan je ook prima met eb (zoals gisteren bijvoorbeeld)?

 15. @stokedmans,

  Het ligt aan je spotkeuze waarom bv hoog of laag het beste genereert.

  Dat vereist kennis van de spot en banken eromheen.
  Ik surf al 20 jaar op dezelfde spot van 1500 meter breed dan leer je waarom je wel/niet moet gaan naar die spot bij welke omstandigheden.

  In zijn algemeenheid voor nederland wordt er door de moderators van surfweersites hoogwater getipt omdat de swell over de banken heen komt en minimaal afgeremd word dus krachtiger.

  Maar heel vaak wordt afgaand tij overgeslagen of laag maar dat ligt weer aan de golvhoogte die dus bij afgaand tij holler wordt en er nieuwe breaks ontstaan op de achterste banken.

  Kijk naar het buitenland bv waar je zoveel verschillende spots hebt bv,points reefs en beachbreaks en beschutting daarbij en eb en vloed etc. In nederland hebben wij eigenlijk een grote beachbreak van 500 km.

 16. @spotkeuze: bedankt voor je toelichting!
  Het is inderdaad lastig: er zijn zó veel variabelen!
  Ik ben begonnen met een surflog voor mezelf waarbij ik een screenshot toevoeg van surf-forecast. Ik hoop dat dat mij gaat helpen.
  Voordat ik erin ga probeer ik te kijken waar hoge golven staan of waar ze het langste doorlopen zodat ik langer kan staan. Dat vind ik nog bedt lastig. Kan je overigens stellen dat hoe langer de zandbank id hoe langer de golf blijft doorrollen? Dan kan/moet ik namelijk ook bij eb eens goed kijken hoe de zandbanken eruit zien en liggen.
  Als er nog meer tips zijn, zijn ze welkom! Een goed boek hierover, is ook welkom.

 17. Ik heb ook gehoord dat DH Zuid het juist beter doet met eb. Hebben jullie hier ervaring mee?

  Thanks!

 18. @tobias,woensdag nog genoeg golven over in het zuiden om wat beginners te trainen?

 19. Wordt helemaal niets qua swellperiode opgebouwd nu. Dus ik vrees het ergste. Iig niet meer golf dan vandaag (en dat was al praktisch niets) of heb ik het mis?

 20. @spotkeuze @stokedmans

  DH Zuid (zuiderstrand) vind ik (met longboard) beter met laag tij als de golven klein zijn, met hoogwater loopt er dan te weinig. Als de swell (voor NL begrippen) wat hoger wordt, richting 1m vind ik inkomend / hoog / afgaand weer beter.

 21. Nou was inderdaad vandaag niet veel op zandvoort. Even uurtje erin geweest met de push, was net te doen met longboard maar brak niet op de tweede bank. Af en toe een setje met halve heupjes maar vrij futloos en periode van 2 seconde. Ach toch lekker nat geworden.

 22. @domburg

  Ja, thuisblijven😄

  En was jij degene met het verloren sleutelkastje (daar is ie weer hoor🤓)
  Dan moet je even contact opnemen, ik heb die nog liggen hier

 23. Hi Tobias, wat zit er in het vat voor volgende week waar jij je vakantie voor zou inkorten? Ik heb net vrij kunnen krijgen om richting Frankrijk te gaan. Of kan ik beter naar het Noorden? Hou me niet langer in spanning. Tx

 24. misschien toch niet echt echt flat met 100cm op de boeien. wel heel slap maar is te surfen

 25. @Zuiderstrand: bedankt voor je toelichting op laagtij/hoogtij voor zuiderstrand.
  Is er ook een verklaring voor dat het daar met kleine golven beter gaat met laagtij? Bijvoorbeeld dat de zandbank dan ondieper ligt en daardoor het effect van de kleine golf relatief groter is tov wanneer de zandbank dieper zou liggen met hoogtij? Of is er een andere verklaring voor?
  Sorry als ik een beetje doorvraag. Ik ben nieuwsgierig aangelegd 🙂 .

 26. Is er iemand wel is bij hargen in gegaan?
  Er lijkt daar een knik in het strand te liggen waardoor theoretisch wat zuidelijkere golfjes meer recht op het strand aan zouden kunnen komen.
  Of ziet het er allemaal leuk uit op windy maar niet de moeite?

 27. @stokedmans, ik vermoed zelf inderdaad wat jij ook al aangeeft, dat de ondiepe bank bij laag water er voor zorgt dat de kleine golf alsnog breekt. Bij hoog water gaan de golven er dan gewoon overheen.

 28. “@ Tobias, toch mooie woord keuze, voor de beginners is het juist epic….

 29. Gister en eergister best wat leuk ritjes gemaakt en ook wat neus tijd ondanks de wat uitdagende kleine golfjes!! Lekkere zonsondergang en rust in het water. 🤙

 30. Ik bewonder jouw vasthoudendheid.
  Overweeg zelfs een oproep om een award (met beloning) in het leven te roepen. Heb je zelf al een mooi sleutelkastje?
  *crowdfunden voor zo’n ding bij Natural high?*

 31. Hahaha ja, sorry😇, ik gooi dat ding liever niet weg, hij gaf zelf al aan dat de sleuteltjes van z’n dakrek erin zitten, die zal toch af en toe wel meelezen lijkt me als je zelf al hier een oproep hebt gedaan (zet er in het vervolg dan ook je email ofzo bij, of lees een paar dagen later ook even of er iemand gereageerd heeft, mgoed)

  Ik ben zelf geheel verzadigd en verzot joh, enige wat soms mist is een mooi golfje👍🏻
  Ik zou het fijn vinden als een ander de (kleine) moeite zou nemen als het andersom zo was.

 32. Blijven toch in Frankrijk, want volgende week dinsdag/woensdag wel een mooi duikend Noordzee laagje maar dat gaat ook geen dagenlange golven leveren.

 33. Ik heb zelf een indo boardje gemaakt en zoek een pvc buis met een diameter van 200mm om die te gebruiken om op te balanceren zoals op het internet wordt aangeraden. Echter ben ik al in veel winkels geweest die het niet hebben en heb ik een hoop websites afgestruind maar dat is veelal vrij duur. Nu vroeg ik mij af aan de indoboarders onder ons waar jullie die pvc buis van 200mm hebben gehaald? Of gebruiken jullie iets anders?

  Groetjes!

 34. Hoe lang duurt het voor de swell dat gemeten wordt door de boei van het platform J6 Nederland/ België bereikt?
  Is dat sterk afhankelijk van de windkracht en richting en valt hierdoor geen eenduidig antwoord te geven?

  En waar vindt je deze 3D-boei grafieken?

  Dank u medesurfers om mij iets wijzer te maken.

  Aloha

 35. @indobooord
  heel simpel een stukje boomstam (rubber omheen( diameter 25 cm en een plank

 36. @indo board
  inderdaad alleen in de handel te verkrijgen en niet de consumentenbouwmarkt. Ik heb een stuk op marktplaats gescoord tijd terug, en anders word het zoals vroeger stiekum over de bouwplaats ’s avonds 😉

 37. Forecast voor gisteren was spot-on. In de ochtend prima golven. Met een zonnetje erbij helemaal top.

 38. Unieke maatregel, strand afgezet met linten. Dit keer niet vanwege corona, maar ander gevaar:

  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/270432/kind-en-drie-volwassenen-gered-uit-ongekend-sterke-muistroom-wijk-aan-zee

  Het blijft uitkijken met de zee. Lees ook de surfweer uiteenzetting over Veiligheid: https://surfweer.nl/LOCAL/

  En ga nooit alleen zwemmen. In het geval van surfen, laat thuis of een vriend of de KNRM weten waar en hoe lang je gaat.

  https://www.nu.nl/uit/6065798/veilig-buiten-zwemmen-spring-niet-in-woeste-zee-en-ga-nooit-alleen.html

 39. @indoboard: dikke rechte frisdrankfles vullen met water en onder je plank kan ook…zo doen mijn zoontjes dat tenminste