Nuttige surfweer info:

Surfweer Zondag 9 Augustus 2020

189 reacties

 1. De meetgegevens liegen er niet om. Meer dan 1 meter noordswell op een frequentie van 150 mhz. Dat is omgerekend naar seconde 1000/150 = 6 a 7 swellperiode. De richting is puur noord, maar toch wordt ook N-H voldoende ‘aangeraakt’ dankzij de push van het inkomende tij. Zuid-Holland ligt in principe meer gunstig georienteerd.

  https://surfweer.nl/surf/spectra/

 2. Prachtig klein clean rimpeltje al hier, heb wel vertrouwen in een leuke sessie einde middag. Hoop alleen dat ik van de boulevard op de tweede bank weet te komen met board en al…….

 3. Hahaha dat is wel exact op juiste moment een screenshot gemaakt! Het ziet er in het echt iets minder spectaculair uit nog, maar zeker al leuk voor de beginners.

 4. Is het nog enigszins mogelijk met eigen vervoer in de loop van de middag die kant op te komen?

 5. Brommertje of fietsje met surf beugels moet nog net lukken. Hoewel het met een 9 footer tricky wordt om ertussen door te slalommen. Auto heeft echt totaal geen zin.

 6. kom net aan op mijn werk in Egmond en dacht huh, ik heb wat gemist! Hopen dat er morgenochtend nog wat binnenkomt.

 7. Rode vlag gehesen in katwijk vandaag, betekent dit dat je helemaal niet de zee in kan gaan? zelfs als ervaren surfer?

 8. Op de webcam zie ik gewoon mensen en surfers in het water in Scheveningen.
  Heb zo’n idee dat de rode vlag puur gehesen word om een reden te hebben om de onwetende/eigenwijze zwemmer uit het water te kunnen laten gaan? En dat de surfer gewoon zijn ding kan doen?

 9. Ik zag ook foto’s met surfers. Dat zag er do-able uit.

  Alleen ligt overdag het water helemaal vol met badgasten en heb je daar met een plank niets (tussen) te zoeken.
  En ga je met een auto niet bij de boulevard geraken, dus vroege locals hebben het rijk alleen…

 10. Nou dit was wel echt uniek genieten, lange ritten op de tweede bank, paar uur in het water in boardshort in Nederland. Echt te gek, heel speciaal.

  Het was toch wel een leuk swelletje met af en toe een setje van 1 meter plus. Niet heel krachtig maar liep geweldig door. Zelden deze combinatie van weer, offshore en swell gezien in Zandvoort.

 11. voor het eerst naar ouddorp geweest. Lag er bij oosterbank moederziel alleen in… wist niet dat dat niet perse de spot was om erin te gaan, maar heb er geen spijt van gehad! Beetje choppy maar heerlijke lange ritten gemaakt! In mn shorty, in het zonnetje, ik ben echt happy!

 12. Zelfde hier @hvh met een oude 4/3 was het goed te doen qua hitte, unieke sessie 33 graden 10.000 man op strand

 13. Ik wil morgenochtend weer gaan, waar kan ik in ouddorp er beter in gaan ipv oosterbank? Lig er om 7 uur liever niet helemaal alleen in

 14. Bij wijk pier moest iedereen het water uit; waarschijnlijk te gevaarlijke situatie met alle zwemmers, stroming, etc? Ze kunnen miss ook moeilijk inschatten wie surfers zijn dus iedereen er dan maar uit.

 15. Op Zandvoort moest iedereen er incl. Surfers uit rond 20 uur. De regels online staat verboden te badderen/ zwemmen. Maar surfen?

 16. De stroming is ook voor surfers verraderlijk. Er is nu eenmaal geen aparte vlag voor “ervaren” surfers.
  Gezien het aantal incidenten en de zoekacties snap ik wel dat de redders zo veel mogelijk mensen op het droge willen hebben.

  Het is natuurlijk ook een combinatie van ongunstige omstandigheden;
  Hitte, veel publiek, warm zeewater dus veel volk in het water, en dan de hoge golven en sterke stroming.

 17. Iemand enig idee of de rode vlaggen er morgenochtend nog staan? Had gehoopt op een fijne ochtend dip…

 18. Het is erg klein helaas nu, wel mooi clean. Van de swell van gisteren is niet veel meer over. De rode vlaggen waren alleen voor gisteravond volgens mij.

 19. Zag ook zwemmers best ver uit zee.. heb nog twee (<10jr) kids op mijn plank gehesen, die waren bijna aan het verdronken. Dochtertje vol in burkini, die ging als bijn kopje onder. Palestijnse vader hield vol dat er niks aan de hand was.. my ass.. kwam met een surfplank al moeizaam weer het strand op (op dat stukje en wel met dat zoontje voorop dus). Had toen al het idee: hier gaat het mis vandaag.. en helaas dus..

  Wel hele lekkere golven zeg, super!

 20. Swellhoogte is niet zo veel anders dan gisteren. Het verschil is echter een paar tiental graden in golf richting. Was het gisteren nog N tot NNW, nu is de oorsprong NNO.
  Op sommige spots pikt dat ook nog goed op, maar in. N-H kan deze richting te veel schampen.

  De stroming en de muien zijn er overigens niet minder om. Take care en ride safe!

 21. Zuiderstrand zag er heel mooi clean uit maar brak helaas nét niet met opkomend tij vanochtend en klapte grotendeels op het strand.

 22. Zou de NNO richting dan nog genoeg geven voor in België deze avond vr enkele beginnende intermediates ;-)?
  Mooie lijntjes voor grote boards?

 23. Ja klopt helemaal, hij schampt in zandvoort door de richting, kwam vanmorgen bijna dwars aanlopen en liep daardoor niet mooi op de banken.

 24. Even de boeien in de gaten houden op meetnetvlaamsebanken. Deze ochtend was in ieder geval nog leuk spelen.

 25. @Tobias volgens jouw modellen zou het vanavond dus ongeveer net zo hoog moeten zijn als gisterenavond?

 26. Ligt er aan waar. In het zuiden lijkt het niet heel veel kleiner dan gisteren op de metingen.

  Maar neem wel je long mee, want echt shortboarden wordt het nu niet.

 27. Hier nog even de oorsprong van de swell van zondag, de weerkaart van zaterdag 14:00 uur.

  Er moet toch iets van een funneling effect zijn geweest in de zone tussen het koufront en de trog, dat er daar lokaal zo veel meer wind heeft gestaan dan door de modellen verwacht. Ik heb geen metingen uit het gebied kunnen vinden, maar moet tegen de 7bft hebben aangezeten. In ieder geval in de vlagen.

  Zeer interessante case voor in het archief maar nog belangrijker; voor de toekomst. In dit soort situaties in de zomer moeten de Hulpdiensten eigenlijk een dag van te voren op scherp staan. Misschien nog wel belangrijker de media, om iedereen op de specifieke gevaren te wijzen. Een dagelijks advies werkt averechts en is te algemeen. Rode vlaggen wel goed, maar moet dan al in de avond er voor gehesen worden.

 28. Noordwijk ziet er wel heel lekker uit nu met hoog water. Is het nog de moeite om vanavond met opkomend een nat pak te halen in Noordwijk of dooft de swell naarmate de dag vordert langzaam uit?

 29. boeien in België geven toch een ok hoogte aan. Hopelijk met de push vnvd nog genoeg!:) gisteravond was leuk met longboard:)

 30. Gisteravond was lekker. En eerste uur ook nog eens slechts met z’n 2-tjes op de piek (de badgasten daargelaten). Vanochtend was ook clean maar duidelijk kleiner en drukker in het water. Beide sessies nog lekker kunnen doen op mijn seaside overigens.

 31. Vanochtend mooie cleane omstandigheden in Katwijk. Van 7 tot 9 prima sessie. Bedankt voor de goede voorspelling!

 32. Heerlijke dag voor de beginners en foilers op zandvoort. Kleine rollers op de buitenbank, diep genoeg voor foil, en voor de softtoppers genoeg op de eerste bank. Denk toch nog wel 70-80cm op de sets.

 33. Scheef zuid was tot 11.00 te doen op de sup.

  Wel vaak net niet brekend dus veel golven “gemist”
  07.30 opstaan was iig niet voor niks, fijne ochtend gehad.

 34. Zo zie je maar weer, getij is onze vriend en onze vijand. Vanochtend brak het op plekken (net) niet diep genoeg voor mijn vinnen, nu waar diep genoeg voor foils.

 35. Zowel gisteravond van 19 tot donker heerlijke Sessie gehad op Hargen met Longboard SUP als vanochtend van 6 tot 8:30 op Petten.

  Volop gratis parkeerplaats en een lege Line-Up met maar 1 surfer en een Foiler. Oh, en nog wat kleine visjes die steeds op mijn board kwamen liggen en een Zeehondje die het uit de verte allemaal nieuwsgierig zat te bekijken….

 36. Beetje late reactie, maar ter hoogte van surfschool Surfkaravaan in Ouddorp en de strandopgang ten zuiden daarvan tref je soms nog iemand. Mijn vriend en ik zijn wel vaak de enige surfers in Ouddorp geweest.

 37. Zandvoort invasie van personen zonder zwemdiploma.

  Ben het water uitgestuurd met mijn softop. (Rimpels van 20 cm.)
  Ik relateer de code rood eerder aan de hoeveelheid vuilnis op het strand.

 38. Iedereen met een softtop zou het water uit moeten worden gestuurd (en richting zwembad gedirigeerd)… 🙂

 39. Afgelopen zondag tussen wat senior locals en kooks op Zandvoort gelegen.

  Stroomde flink langs de eerste bank met opkomend naar het noorden. Rond 1930 een jetski speurend in het water tussen ons in, gekwetter vanuit de radio van de zodiac. Als snel zag ik een jongen uit het water gesleept worden. Aangrijpende shit.

  Direct eruit gepeddeld, was verbaasd over de pottenkijkers en de korte afstand waarop ze bleven staan. Familie cq vrienden zwaar geëmotioneerd ernaast geknield terwijl hartmassage werd toegepast.

  Heli ingevlogen maar ging met reddingsbrigade naar boven. Het heeft niet mogen helpen.

  Let met het surfen op elkaar, let waar mogelijk ook op zwemmers waarvan je denkt dit is niet ok..

  Stay safe

  Mahalo

 40. Even n check in hoeverre het gevoel leeft bij surf/suppend NL wbt de houding reddingsbrigade en KNRM’s.
  Het is hier misschien niet de plek, maar toch even een poging.
  Ik weet niet hoe het buiten Zandvoort is gegaan, maar code rood betekende hier gewoon alles het water uit. Incl surfers. Iets wat heel vreemd is als je bedenkt dat wij die jongen die overleed hadden kunnen zoeken (en ik denk zelfs vinden) want die lag naast ons.
  Er heeft iemand hulp aangeboden tijdens het zoeken en dat werd afgewezen.

  Mijn idee is dat we prima hadden kunnen helpen. Ze spraken zelf ook over capaciteitsproblemen.
  Maar ben benieuwd of dit typisch Zandvoort is of dat er misschien meerdere problemen zijn.

  Ik denk serieus dat we een deel van de oplossing zijn en niet een deel van de problemen.

 41. Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Heb daar echt te weinig kennis over. Wellicht is het voor de brigade ook lastig in re schatten of die hulpaanbiedende surfer zelfredzaam is? Wat we wel kunnen doen: anderen informeren. Heb net in wat groepen een app gestuurd over muistromen en zwemmen. Dat dat gevaarlijk is, ook als je “maar” tot je middel het water in gaat. Eigenlijk vaag dat de meeste Nederlanders dat niet (zo goed) weten. Had zelf oom geen idee, totdat ik begon met surfen. Misschien een idee om bij het C-zwemdiploma ook wat aan te leren vertellen over zwemmen in zee.

 42. De reddingsbrigade in Zv kent zijn pappenheimers wel. Vaak ook even overleg in het water over stroming, muien etc. om te checken of ons nog wat is opgevallen.

  Wij lagen ook op de tweede bank toen het code rood werd en ons is gevraagd om eruit te gaan, niet ivm onze veiligheid maar wel omdat een vol strand al bijna niet te handhaven is en elke Jan L@L naar die paar surfers wijst: …“en waarom mogen zij dan wel, ik ga er ook weer in”.

  In en intrieste strand bezoekers de afgelopen week. Het strand is een vuilnisbelt, onbeschoft gedrag, agressie, etc. Kijk echt uit naar slecht weer en harde wind en een schoon strand.

 43. Ben ik met je eens. Die mensen verpesten het voor ons.

  Rode vlag betekent het volgende: zeer gevaarlijke condities, zwemmen en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

  Ik ben het niet eens met het gedeelte “andere activiteiten”. Bijvoorbeeld surfen is veel veiliger dan zwemmen, dus zou er eigenlijk een vlag moeten zijn voor zwemmers en een vlag voor surfers.
  Ik heb al een mail gestuurd naar de Reddingsbrigade met het verzoek dat ze surfers meer moeten betrekken op het gebied van vlaggen want surfen is best populair in Nederland.

  Als ik mezelf goed ingelezen heb dan mogen ze je officieel niet uit het water halen.
  “Als Veiligheidsregio hebben wij niet de mogelijkheid om te gaan handhaven of mensen zich wel houden aan de adviezen van de reddingsbrigade”, zegt Mariëtte Bakker-Schilder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.
  Bron: https://nos.nl/artikel/2343582-reddingsbrigade-waarschuwt-ga-echt-niet-water-in-bij-rode-vlag.html

  Shaka,
  Marcel

 44. Ik kan me goed vinden in een soort samenwerking.
  Zij helpen ons als wij in lastige omstandigheden verkeren, wij steken een handje toe als er iets loos lijkt.
  Misschien dan wel wat instructie/oefening vooraf, zodat we helpen ipv in de weg liggen.

  Wat betreft de rotzooi op het strand en in het water, daar helpt geen zwemles tegen.
  Van de 10 tot 15 mensen die ik uit het water heb geholpen was er 1 Nederlands en met lichte huidskleur. Ruim de helft kwam uit Duitsland, met roots rond de Middellandse Zee. Dan helpt schoolzwemmen niet echt, nieuws op Nederlandse site ook maar beperkt.

 45. Wat zondag gebeurde, was het erg bijzonder! Nooit zo’n cleane golven in the mid of the summer un mijn swimsuit. Lange gentle fucks with the Ocean, but the other side was there. Nooit zo veel disrespect voor het strand daar in een dag gezien. Ik treur de dood, absoluut, maar zo veel onwetenheid en raping van onze strand wil ik niet meer zien. Als dat de toekomst is, moeten we als surfers iets doen om meer de mensen te boeien met de zee, en meer kennis te brengen over de plezieren en de gevaren hiervan! Lange leve de top mensen van de lifeguard! Laten we net hun samenwerken! Stay stoked!

 46. Surfers gebruiken muien en surfen vaak aan de rand van de mui. Als iemand er in gaat zwemmen kun je hem terug brengen.

  Ieder jaar verzuipen personen langs de kust, je houdt het niet tegen.
  Als je niet kunt kunt zwemmen neem je risico, maar het is je eigen verantwoordelijkheid. Mensen gaan meestal dood door per ongeluk inslikken van water en daarna paniek. Paar surfers in het water = meer ogen als het mis gaat.

  Ik heb in mijn leven 3 personen gered. 2 beginnende surfers en 1 kind. Tip geef eerst je board, met die paniek gaan ze vechten voor hun leven. Bij 1 persoon kreeg ik klappen..

 47. In mijn vorige bericht de locaties niet meegegeven. Betrof verschillende dagen. Zowel in Zandvoort (met plank en zwemmend/spelend), als zaterdag (!) in Langevelderslag. Geen echte reddingen, soms wel een echt handje hulp.

  Een week eerder ook in Wijk aan Zee 2 surfers geattendeerd op de mui. Die waren driftig naar de kant aan het peddelen, maar kwamen niet/amper vooruit. Later op de dag waren op Wijk toen ook problemen (verhaal van Leon Muizer(?)).

 48. In La France kan je als surfer gewoon surfen met code rood. Vaak genoeg gedaan. Ook daar zijn er onwetenden die met helicopter gered moeten worden etc.
  Beter ga je surfen op een strand waar het niet zo druk is met mensen 😉

  En vwb het redden: als ze gaan slaan gewoon even kopje onder duwen dan gaan ze weer spartelen en dan van achteren benaderen. Je EIGEN veiligheid dient voorop te staan. Als je een board hebt dan kan je die ook geven natuurlijk.

 49. Immens lagedrukgebied eind deze week/dit weekend noordoosten van IJsland. Ik ben ben benieuwd of dit wat long distance swell oplevert.

 50. Jammer genoeg wel een lagedrukgebiedje in de Noordzee tegen de tijd dat de swell zou moeten arriveren. Mogelijk dat de wadden de beste optie zijn voor dit swelletje uit noord.

 51. Beter perspectief biedt de ultralange termijn. Zowel het Europese model als het Amerikaanse weermodel berekenen substantiële wind vanaf de Noorse Zee tot ver op de Noordzee.

  We hebben het dan al over 18-20 augustus.
  Het noorderswelletje dat ik hierboven beschreef zou maandag-dinsdag op de wadden kunnen arriveren.

 52. @morris: Fijn dat je er weer bent en de (op basis van de kaarten gekweekte) hoop aanwakkert.

  @7@c: linke soep met die fijne opstaande uiteindes. Ik zou er een slijptol overheen halen of een oude tennisbal opschuiven. Wel lekker low-budget rekje. Ik moet nog eens iets fixen voor mijn (Sup) boards.
  Hang ik direct zo’n droger ernaast en dan nog een ongebouwde bladerenblower voor mijn pak.

 53. Hopen mag altijd. Ik hou het op de korte termijn. Zie dat laag (X- je op de zwart-wit weerkaart) voor vrijdag in ontwikkelingen. De kern hoeft maar 200 km naar rechts te schuiven en we hebben zaterdag een herhaling van vorig weekend.

  Ik hou het nauwgezet id gaten, ook ivm de zwemmers-problematiek op de Hollandse stranden. In België is in zee geen probleem geloof ik? Op de stranden wel het asociale gedrag en de rommel na een dagje strand. Wij kunnen alleen maar het goede voorbeeld geven en 1 a 2 stuks van het ergste plastic onder ons surfboard mee naar huis of afvalbak nemen…

 54. Helemaal eens met de rommel, ik zie ook meer rommel dan vroeger op het strand, langs de duinen en op de parkeerplekken heb ik het idee.
  Zeker tegenwoordig waar op milieu gebied voor veel mensen een soort van heilige vloek rust waarbij je al word aangekeken als je met een ‘oude diesel’ rondrijd, maar vervolgens wel met je dikke penlite naar het strand en lekker bbq’en op het strand en alles achterlaten.

  Qua stroming en muien etc vind ik wel ook het niet kloppen dat wij dat vroeger ook nooit op lagere of middelbare zelfs hebben gehad.
  Hoe weinig mensen dat weten terwijl je heel je leven langs de kust woont en elke zomer zwemt verbaast mij ook.

  Nog even de vraag of er iemand op of in de buurt van walcheren een reparatie/dingrepair weet?

  Ik doe altijd alles zelf, maar ivm nieuw bord met transportschade

  En weer even als ‘maandelijkse herinnering’; epstein heeft geen zelfmoord gepleegd 😄 en ik heb nog steeds een tribord sleutelkastje liggen van iemand die op domburg (westkapelle dijk) zn kastje is verloren met de sleuteltjes van zn dakrails erin😇

 55. iemand aanrader voor een bepaald stuk strand waar je kan surfen? Ik ben niet bekend bij surfspots in NL.
  Je kan zeker niet overal aan de kust surfen zomaar?

 56. Gaat idd veel te veel over booties & gloves. Lijkt me niet echt de tijd van het jaar 😉
  Hoewel de pepernoten al weer in de winkel liggen….

  Interessant dat het ECMWF voor zaterdag komt met een lange fetch. Wel maar matige wind, maar dat maakt niet uit als de fetch lang is. Dit zou een go betekenen op zondag.
  Eigenlijk is dat al lange termijn als je ziet hoe de modellen verschillen voor donderdag en vrijdag. Maar even goed in de gaten houden en zorg er voor dat je wetsuit droog en klaar ligt!

 57. Ik heb deze gekocht via marktplaats. Is iemand die allemaal houders maakt. Ook voor skateboards etc.

  Voor info kun je een mail sturen naar smart_stand appestaartje yahoo.com
  Hij heeft pdf-jes met voorbeelden

  Of natuurlijk zelf aan de slag gaan 🙂

 58. De uitvoer laat al iets van golfjes zien. Meeste hoogte ws zaterdagavond of zondagochtend. Ff afwachten tot een volgende update van de modellen. Ik heb wel weer zin om míjn foil in een zandbank te crashen in kniehoge surf!

  Overigens is er vandaag en morgen nog een clinic surf-foilen achter de boot om te wennen aan het surfy gevoel van de foil. Daarna kun je meteen de golven in. Zie https://fone.nl/hydrofoil-introductie-clinic/ of bel +31643974903 om te vragen of er nog een plek beschikbaar is.

 59. @Dave de Jonge: Reddingsbrigades nemen nu adhoc beslissingen i.v.m. de vele incidenten, evt. druk vanuit gemeente (veiligheid) en media aandacht. Tenminste, dat is wat ik persoonlijk bij Monster/Ter Heijde zie en meemaak als surfer.

  Afgelopen zondag…super dag! Hoge golven, veel wind en stroming. Geen bijzondere maatregelen getroffen door reddingsbrigade. Maandag, kleine golven, weinig wind (op een gegeven moment wel aflandig), weinig stroming. Strenge maatregelen getroffen door reddingsbrigade, omdat de dag ervoor een zoekactie werd gestaakt. Helaas jongens…jullie zijn 1 dag te laat, want die strenge maatregelen waren nodig op zondag, toen de golven hoog waren, de stroming heftig was en er meer wind was.

  Het feit dat de aanpak van de Reddingsbrigades in NL niet echt overeenkomt met de internatione aanpak heb ik altijd raar gevonden. Plant 2 vlaggen voor de zwemmers. Tussen de vlaggen is het controle gebied. Hoe meer gevaar, hoe dichter de vlaggen bij elkaar staan. Ga je er buiten zwemmen? Dan wordt er gefloten en je gesommeerd er uit te komen. Doe je dat niet, dan wordt je er uit getrapt !!! Surfers (of andere watersporters) mogen zich niet tussen het gebied van die vlaggen bevinden, maar juist daarbuiten. Stuur een zooi gasten van de reddingsbrigade op stage naar Spanje of Portugal of zo. Daar gaan ze veel leren van échte lifeguards (waaronder veel hele goede én fanatieke Brazilianen) en leren ze adequaat om te gaan met de situaties, welke de afgelopen 2 weken van toepassing waren: temperaturen boven de 30 graden, hoge golven, veel stroming, een massa aan badgasten, watersporters, enz.. Een combinatie welke in NL bijna niet voorkomt. Maar NL zou NL niet zijn, als alles weer af dient te wijken en anders moet. Daar zijn wij weer meester in.

  Overigens vlak ook de mentaliteit van de badgasten niet uit. Als surfers geven we op de homespot regelmatig aan dat ze niet bij de strekdammen moeten zwemmen vanwege de stromingen. In de meeste gevallen negeren ze je en doen ze lekker toch wat ze willen, want dat dagje strand hebben ze toch verdient? Dus wie gaat dat van ze afpakken? 1 woord: onwetendheid.
  Maar vlak ook surfers niet uit: beginners (niet locals) welke de situatie niet kennen en op m’n homespot bij vloed uitpeddelen, zonder te weten dat ze op een strekdam liggen. 1 woord: onwetendheid.
  Rule of thumb: Spot nog nooit gesurft? Check eerst laag water, zodat je ziet waar de obstakels liggen. In NL misschien van toepassing voor spots met paalhoofden en strekdammen, in Spanje, Portugal, Marokko, Zuid Afrika enz. van toepassing voor elke spot ivm rotskust en riffen. Dan ben je écht wel gemotiveerd om dat te weten …voor je eigen veiligheid!

  Redt je een drenkeling als surfer? Weet dan wat te doen. Ze zijn in overlevingsmodus (paniek), dus ze grijpen alles vast om te overleven, inclusief jou, waardoor je jezelf in een uiterst gevaarlijke situatie plaatst (lees: je wilt niet zelf verzuipen!). Sommeer hem/haar op afstand om zelf op je plank te klimmen! Heb je een longboard? Dan kun je in de meeste gevallen half op de drenkeling liggen en terug peddelen. Je eigen veiligheid gaat boven alles, want anders zijn er opeens 2 drenkelingen! Dus is je eigen veiligheid er niet…dan snel naar het strand en verwittig je ASAP de reddingsbrigade.

  Stay fit, stay safe, stay stoked!

 60. Haha, ik crash ook meer in de zandbank dan dat ik op de foil vlieg.

  Zit er voldoende verschil in omstandigheden goed voor surfen en voor foilen? Bijvoorbeeld als met opkomend golven te mushy worden voor surf worden ze juist goed voor foil.

  M.a.w. Is het zinvol om in de forecasts /alerts daar een knip in te maken?

 61. Momenteel zijn er in NL 10-20 foilsurfers dus het is nog niet echt een ding.

  Als de swell klein is prefereer ik de achterste bank met laagwater.
  Met veel swell de middelste of achterste bank liever hoogwater.

  Maar eigenlijk maakt het niet uit. De golven zijn altijd epic voor foil surf! Wind, daar heb ik wel een hekel aan. Vooral als die pal on is..

 62. @Tobias: dat was het eerste wat we leerden van trainingen van Sergio Brandao in het Volcom House in Carrapateira, dus alle credits gaan naar hem.

  Hij nam ons (groepje gevorderde surfers) mee voor de eerste trainingen naar een baaitje met hoog water, waar het heel mooi brak. Vroeg ons: Gaan we er in én waar gaan we er in? Natuurlijk gingen we er niet in. Hij nam ons mee naar een ander mooi rif. Met laag water kwamen we terug. De gehele bodem gevuld met naar boven staande rotsvingers.

  Hij zei: Lesson 1 for kooks, know the obstacles in the water.
  Lesson 1 for intermediates, know the obstacles in the water.
  Lesson 1 for advanced, know the obstacles in the water!
  Safety first!

  Dit verhaal geef ik altijd door in alle surftrainingen die ik geef. Komt altijd goed aan…en gelukkig maar! Safety first!

  Mahalo!
  Marco Bruin

 63. cool Marco!

  De O van obstakels is in ieder geval aanwezig in de Local check tool die nu beschikbaar is in zowel het Engels als het Nederlands.

  In NL levert het niet veel op om met eb te gaan kijken muv de spots met strekdammen en paaltjes zoals Domburg en Callantsoog en Kijkduin. Daar moet je echt even goed kijken.

 64. naast die nietszeggende fetch van zaterdag op de Noorzee (kaartje 2) hebben we natuurlijk ook nog die mega fetch langs Groenland. Daar gaat sowieso 15sec periode swell van arriveren maandag en dinsdag. de wadden liggen vol in de frontlinie!

 65. Dus een vlag in den helder en een in Domburg 😂 de Nederlandse kust is gewoon grillig uniek en never the same dus gewoon op elkaar letten! Duh

 66. Surf normaal altijd rondom Zeeland, maar ben dit weekend in noord/zuid holland. Is het beter om zaterdag middag in wijk aan zee met hoogwater rond 2 uur erin te gaan of wachten tot meer hoogte rond laagwater in Scheveningen?

 67. Ik ga dit weekend naar Petten, ben nog flink bezig om voor mezelf een goede voorspelling te kunnen geven want ben graag te optimistisch.
  Kan het nog leuk worden dit weekend? het windveld lijkt wel wat zwak.

 68. Dikke duhu om een nieuwe spot altijd eerst te verkennen, met laag water meest handig, maar met wat ervaring zie je met hoger water snel “aan het water” EN de locals waar je wel en niet moet zijn…

  Soms heb je de tijd niet om eerst een laag water af te wachten (roadtrip of gewoon ongeduld), maar dan nog even de tijd nemen om even goed te kijken hoe de spot is. Zou idd les 1 op elk niveau moeten zijn

  @Tim een skimboard om te wavesurfen klinkt wat raar, maar volgens mij bedoel je spote waar bij je een shorebreak hebt zodat je vanaf het strand een shorebreak in “skimmt”…zeker bij hoog water en goede swel vind je dat in NL ook wel op diverse spots

 69. Leuke knutsel werkjes allemaal.
  Ik trek mn schoentjes tegenwoordig ook gewoon binnenstebuiten om te drogen. Veel minder last van smelly boots sindsdien.

  Hopelijk kan iedereen zn mooie planken weer van zn mooie ophangsystemen afhalen dit weekend!
  De hittegolf is weer voorbij en de regen is voorspeld dus het strand is weer van ons!

  Enjoy!

 70. Ik ben dit weekend in de buurt van Cadzand in Zeeland en zou graag even een sessie inlassen. Domburg is toch een beetje te ver, zijn er nig andere goede spots die wat dichterbij zijn? Alvast bedankt

 71. Er zijn voldoende shorebreaks hier in nl waar je lekker met een wave skimboard los kunt gaan op de dagen dat er niet genoeg is om te surfen.

 72. Kunnen wel al iets zinnigs zeggen over de swell die volgende week lijkt binnen te komen in Frankrijk? Lijkt goed los te gaan vanaf donderdag avond 🙂

 73. Tim , waar wil je skimboarden?
  Plaats Zandvoort loopt vaak beter met eb.
  Duindamseslag/langevelderslag nabij Noordwijk zijn soms heerlijk skimboardgolven te zien bij vloed.
  Verwacht geen toestanden zoals in aliso beach California of hossegor Frankrijk maar dat geld ook met golfsurf.
  Laat me even weten als je in die omgeving gaat .
  Ik heb een exile carbon die je mag proberen en testen.

 74. @spotcadzand: aan de westkant van je jachthaven, bij de gele toren is niet verkeerd. Domburg is wel altijd beter.

 75. Over de “gevaren” van spots gesproken, ik vertrek volgende week zaterdag voor het eerst naar zuid-frankrijk (mimizan) om daar te surfen. Nog gevaren die je niet direct ziet daar?

 76. Waar de rivier uitmondt in de zee ben ik eens op een heftige dag akelig ver de oceaan opgesleurd. De muistroom was extreem daar. Letterlijk God zij dank dat ik na een lang gevecht mijn voeten weer op het strand mocht zetten.

 77. Kwam ineens wat opzetten. Dus nu ook goede hoop voor morgen!
  Het is wel nog steeds hoop. Schrijf morgen pas nieuw bericht met meer zekerheid hoe het rond hoogwater s middags gaat worden.

 78. Skimboarden! Vroeger was er zelfs een skimboard tour in Nederland, aantal jongens zijn op flatland gebied wereldtop (zie adrien raza op youtube en insta) en kunnen ervan leven. Ja echt. Zijn Fransen, Engelsen, Portugezen, Duitsers, Polen en gasten uit Tsjechie hierheen gekomen voor wedstrijden.

  Waveskimboarden in Nederland is lastiger, je hebt een steil stuk strand nodig en de Nederlandse kust is daar te slap voor. Ook een cleane swell met een goede period helpt, maar is niet onmogelijk. Wel sessies gehad met een goede meter op het zand. Check vooral spots als vrouwenpolder. maasvlakte, Ter Heijde & Petten is. Stukje rijden over de boulevard van Zandvoort helpt ook. Meestal is de kans op een slope (=steil stuk strand) dan een stuk groter. Hoogwater, kleine swell geeft vaak wel wat.

  Wat betreft dat Santa Cruz / Roush boardje, ik heb nog nooit een skimboard met finnen gezien. Wil niks verpesten, maar heb erg mn twijfels

  Belangrijkste van alles, heb plezier!!

 79. Kwam einde middag klein choppy windgolfje binnen, half uurtje gepeddeld maar was niet veel meer dan nat pak halen en een paar mellow glijders. Toen de wind ging liggen was het ook snel weer gebeurt. Op naar het weekend!

 80. Swell komt nu opzetten, denk dat de noordelijke provincies al zijn bereikt.
  Geef het een x aantal uren voor het zuiden. Periode zit met 200mhz (is dus 1000 delen door 200 = 5 seconde) wel echt op het randje van surfable. Moet wat tij-push hebben of wat extra uitdeinen (daar gaat de periode ook weer van omhoog).

  Heb nog steeds goede hoop dat dit allemaal gaat lukken, dus let’s go!

 81. Hey folks,
  Zondagmiddag wil ik graag eens Ouddorp verkennen kwa golfsurfen met een local. Is er een local die mij zijn plank wil verhuren of lenen en evt wetsuit erbij? Ik surf al 25 jaar dus ken veel ins en outs. 1m88_80kg.
  En heeft ooit iemand de aardappel bult gegolfsurft?
  Groetjes Wouter Oosting
  0681473057

 82. BE mist dit eerste hoogwater een beetje de boot, wel al kleine lijntjes.

  Maar des te beter voor de avond, want BE is de enige regio in de Benelux die nog een keer hoogwater krijgt voor donker. Net niet helemaal hoog, maar hoog genoeg:

 83. Waren echt topcondities voor beginners/gevorderd met funboard/longboard met opkomend tij tussen 10 en 12 vandaag bij ter heijde

 84. Is al verstuurd en komt vanavond nog een. Niet ontvangen? App dan even naar +31653477587 want via de site kan ik niets zien.

 85. Dikke prima met opkomend 14-16. Lekker met de korte dikke plank toffe ritjes gescoord. Hopelijk vanavond of morgen weer!

 86. 2 kids hun eerste echte padden-in op een multi-culti surfspot! Top dag voor een geezer in eigen land.

 87. @Tobias kan je morgen surfen of is dat nog lastig te zeggen zou willen surfen in wijk aan zee of bergen aan zee? Ben nog een beginner.

 88. Of je kan surfen, dat is niet zo moeilijk. Ja, morgen kan je als beginner gaan surfen.

  Lastiger voorspellen is op welk moment op welke spot de golven het best lijken te worden. Dat is waar ‘master’ Tobias om de hoek komt kijken.

  Je noemt specifiek Bergen aan Zee. Ik neem aan dat je daar dichtbij woont of makkelijk kunt komen. Er is morgen amper wind, dus de beschutting van de pier van IJmuiden (Wijk aan zee) heb je niet nodig. Dat opgeteld zou ik zeggen, ga lekker in Bergen aan Zee. Heb je meer ruimte voor jezelf en dat is om te oefenen veel belangrijker dan precies de krachtigste break of mooiste lijntjes.

  Wat je ook kiest, veel plezier!

 89. Maandag 5 dagen Bloemendaal.
  Was daar 15 jaar geleden.
  Maar dat is het nieuwe Scheveningen.
  Hebben ze een pier nu?
  En is er golf slag volgende week Neptunus?

 90. Heeft er iemand ervaring met surfen in nieuwpoort achter het staketsel van de ijzer monding? Lijkt mij een goede optie om beschutting te vinden bij een sterke zuid- wester. Staat er een sterke stroming door de ijzer?

 91. En kijk uit voor je enkels! Want het breekt enkel-diep. Loopt wel heel mooi op Egmond en Bergen nu. Beter dan op Wijk. Helaas niet diep genoeg voor foil, want moet dan echt wel richting kniehoog gaan. Of ik moet mijn 55cm mini stuk er weer op zetten.

 92. Was jij toevallig aan het foilen bij Zandvoort /Bloemendaal gistermiddag?
  Was er 1 bezig die zich met een rubber spoedboot liet slepen om vervolgens deining te pakken en richting strand te rijden (en onderweg paar keer een golfje terugpompen) om daar weer het touw van de boot te pakken.

 93. Helemaal golden. Machtig wat was het fantastisch. Vrijwel geen wind maar wel dikke bakken Katwijk aan zee, ICE ICE baby schreef:

  Wat was het prachtig vandaag. Heerlijk om te longboarden.
  Groet uit Katwijk aan zee

 94. Net naast de pier is het beschermd natuurreservaat en ook nog eens militair domein.
  Wanneer ik er geweest ben braken de golven helemaal niet goed, geen lijn en geen lengte, onsurfbaar.

 95. Katwijk was vandaag tussen 11 en 1300 uur prima. Mooi cleane golven met offshore wind. Niet hoog maar fijn voor de sup. Weer een sessie erbij 🙂

 96. Bij het militaire gedeelte bij Nieuwpoort mag je gewoon surfen als je via de zee of strand komt lopen. Golven zijn nooit bijzonder (er zijn betere plekken in België), maar de pier biedt wel beschutting tegen de zuidwesters. Een combinatie van ZW wind met dikke NW swell geeft wel bijzondere golven (een paar keer per jaar).

 97. Viel me net pas op hoeveel havenhoofden, hoeken in de kust en strekdammen er in Belgie eigenlijk zijn. Toch zijn de condities er vaak minder toch? Puur omdat de swell teveel kracht verliest in onze ondiepe noordzee?

 98. Maar 30 cm, dat gaat niet veel worden morgen.

  ps. cam @ aloha heeft een tik gehad van de hittegolf. wordt een nieuwe besteld.

 99. Hey iemand er komt weer goeie swell aan in frankrijk. Iemand idee welke dagen je het beste vrij kan nemen? Vrijdag lijkt te hoog en maandag al weer korte periode.

 100. Zijn er vandaag spots waar we kunnen surfen? Bij voorkeur N-H ivm reistijd. Het ziet er niet zo best uit 🙁

 101. Er is nog wel wat swell komen te staan, maar deel dit door 2 en dan heb je vandaag als hoogste golf ongeveer 30cm. Is te surfen op wijk, egmond, bergen, texel en de overige wadden met een longboard / softtop.

 102. Ik zou vandaag willen surfen? Is het de moeite vandaag. Ik woon in antwerpen. Rijd ik naar oostende of naar zeeland ?

 103. Dagje om te wing- en kite foilen hier op Zandvoort, nu zo rond de 15 knots en neemt nog wat toe. Misschien straks even wat break op de tweede bank maar het zal allemaal niet bijzonder zijn. Teveel wind ook voor fijne sup sessie.

 104. Op de E13 boei staat nu ruim 110cm op zon 6 seconden. Moet toch wel iets surfbaars geven in de buurt van de grote haven? of blaast de wind alles kapot

 105. Net even met de windsurfer de zee op geweest en er loopt een kleine anderhalve meter achter de tweede bank, op zich prima te surfen maar verwacht geen makkelijke omstandigheden; klots, korte periode, wind, stroming, etc. Hoog water kan hem zo wel eens gaan killen.

 106. Was mijn kans geweest om je in levende lijve te treffen… 🙂
  Ben tussen 12 en 14u in ZV het water op geweest (2e poging wingfoilen). Alleen kiters en andere wingfoilers gezien. En beginnende surfers op softtops. Die hadden hun handen vol aan de windgolven. Was behoorlijke hoogte, maar inderdaad niet makkelijk.

 107. Opkomend tij in Wijkie was leuk voor de kids en klasjes. Prachtige stranddag en het water is warm.

 108. Wauw, prachtig!

  Iemand nog geweest vanavond? Als ik had gekund had ik het wel geweten. Net voldoende schuim om op te starten met de foil.

 109. Was best nog leuk tussen 1900 – 2100. Prima voor longboard / softtop. En door wegvallen van de wind verrassend clean.

 110. Trek de grote sups maar uit de garages, heerlijke zee om beetje de spieren te trainen en kilometers te maken. Verder is er weinig mogelijk op het water vandaag vrees ik.

 111. Sorry of topic maar heeft iemand ervaring met waveskimboarden? Wil dat een beetje in de noordzee? Iemand tips over waveskimboards voor de noordzee.heb ik een breed board nodig om draagvlak te creeren en in de golven te komen of juist smal en wendbaar?

 112. Wave skimboard is net als golfsurf , verwacht geen golven als Frankrijk of California.
  Soms heb je prachtige dagen voor skimboard.
  Over het algemeen ben je beter uit met een 3/4 skimboard, zeker met eb.
  Voor vloed wil een 5/8 soms beter uitpakken.
  3/4 geeft meer drijf, en beter voor kleiner golven.
  5/8 is meer voor wrap en is lichter ideaal voor holle golven,maar is zeldzamer in de Noordzee.
  Wil je het serieus aanpakken neem exile carbon board, denk om je board maat,liever een maat groter dan te klein. Een goed alternatief is Victoria of zap.
  Mocht je toevallig in Zandvoort willen skimboarden let me know .

 113. Nog 1 tip achteraan , zoek naar de juiste plek. Soms loopt de hele strand niet , maar juist op 1 plek (vaak bij een mui gezien de golven doorrollen tot aan het strand) perfect.

 114. wow dat helpt, thnx!!

  ik sta op het punt een board te kopen, ik kan laten bouwen bij exile maar dat duurt ruim een maand, waarschijnlijk koop ik in mijn ongeduld, te duur, een zap mr incogninto.

  hoe dan ook, met een paar dagen wil ik los, en dan kom ik zeker een keer naar Zandvoort!!

 115. Exile maakt leuke boardjes voor perfecte breaks in Californie, maar voor Nederland zijn er echt betere opties te vinden. De Zap die je noemt is een veel beter board voor Nederland, meer drijfvermogen. Kijk ook is naar Dune uit Spanje en Eden uit Frankrijk. Allemaal dezelfde kwaliteit als Exile (of daarboven) en vaak iets beter geprijst omdat ze uit Europa komen. 34 of 58 maakt minder uit dan de shape en de grootte van het board. Breed board geeft meer drijfvermogen, iets dat je goed kan gebruiken in de slappe golven in Nederland, die vaak ook moeilijker te halen zijn. Carbon is leuk, maar voor de meeste skimboarders maakt het geen verschil. Zeker in de nederlandse wind is glasvezel prima.

 116. Ik vertrek morgenochtend naar Etretat/Yport. Nog een plaats over in de wagen, en nog ruimte vr surfboard. Indien interesse om mee te rijden, let me know! Mn nr is 0032476564878.

  Grtz