Nuttige surfweer info:

Surfweer – Zondag 31 januari 2016

57 reacties

 1. Twee soorten swell. Een uit west en een uit NNW. Die laatste willen we hebben. De westelijke wind/swell mag nog even gaan liggen, maar dat moet goedkomen vandaag.

 2. Mooie report van Bram vanochtend op Wijk:

  “Om te janken. Meer schuim dan bij je moeder in bad. De föhn staat ook op standje 5 recht in je gezicht te blazen. Na 45 minuten peddelen en naar het noorden stromen al vloekend terug naar huis. Zometeen werken. Hoop voor jullie dat de wind er vanmiddag uit gaat. Hoogte was er wel.”

  Das een euro in de pot doen Tobias:p

 3. Dinsdag weer een storm door de Noordzee. Windkracht 10 op deze kaart, maar zou me niet verbazen dat op zee 10-12 bft wordt gemeten.

 4. HvH was mooi en werd almaar beter toen de wind er verder uit ging en getij richting hoog.

 5. Was helemaal top in scheef. Super hol. Af en toe barrelde het. Een vd beste sessies v het jaar!!

 6. Vond Wijk van 15.00 tot 17.00 ook niets, genoeg hoogte maar piekerig. Het brak overal, soort roulette… Was zelf ook niet in topvorm.

 7. Wat een pijnlijk groot verschil tussen z-h en n-h vandaag. En ja… ik lag bij Wijk en niet bij Scheef 🙁

 8. Op Scheef erin gegaan om 14:00, richting vuurtoren (crowdvermijding). Eerste half uur best wat moeite gehad om achterin te komen, en eenmaal achterin gebeurde er niet veel waar ik toen lag. Bleef de hele sessie tot 15:45 (een beetje) naar het noorden afdrijven. Had eigenlijk verwacht dat stroming richting zuiden zou zijn, omdat het om 15:30 laag water zou zijn. Maar de wind uit zuid was kennelijk een sterkere factor???

  Vanaf 15:00 werd het erg mooi, clean en hol. En meer in sets dus uitpeddelen stuk beter te doen. Had toen echter al behoorlijk de pap in de armen en kreeg mezelf daardoor maar matig ingepeddeld. Met een paar dikke wipe-outs en weinig lange ritten als gevolg. Zonde, want ik zag om me heen toch een paar lekkere (vooral shortboard) turns op de clean faces! Volgende keer beter…

 9. Dat er een groot verschil tussen Z-H en N-H zou zijn was vooraf wel duidelijk. Soms loont het om even de provinciegrens over te steken 😉
  Overigens was ik even vergeten te vermelden dat de wind op het warmtefront weer aantrekt. En daarna weer terug ruimt een tikkie. Dat was rond 17:00 het geval en toen was het mooist er wel vanaf vond ik. Verder heeeeerlijk gesurft op dezelfde spot als Maarten om een beetje de drukte te vermijden.

 10. Wijk: 15:00 – 17:30. Leuke sessie, ondanks ik maar weinig heb kunnen pakken, maar dat lag niet aan het gebrek aan golven, eerder aan het gebrek aan ritme, conditie, coordinatie en balans na een korte blessure-periode.
  Tóch, de ritjes die ik heb kunnen maken waren erg lekker.

  In eerste instantie nog duidelijk invloed van de overgebleven W-swell, maar verder buiten (véél verder buiten) zat meer lijn in de golven alleen minder push. Later leek het wel beter te worden, maar goed, duisternis…

 11. Domburg was erg klein, begon clean, maar later meer wind en toen was het eigenlijk niks meer.

 12. @Tobias Ha heb ik je dan misschien eindelijk (onbewust) gezien. Wat was volgens jou de reden voor de lichte noordelijke stroming (waar ik dus in elk geval tot 15:30 zuidelijk had verwacht ivm getij)? Toch de wind?

 13. Meeste stroming van afgaand tij is als de waterstand zakt, dus vandaag van 11-13u ongeveer. Daarna wordt de stroming meestal bepaald door de swell en windrichting. Swell was niet echt noordelijk, meer een mix en westelijk. Scheveningen ligt niet pal noord-zuid dus het zal daar mee te maken hebben gehad.

 14. De swell bij Ierland gaat morgen off the scale, dat houd in meer dan 48 ft. black swell dus.
  Misschien hebben wij er hier later ook nog wat aan.

 15. Is het niet zo dat vooral side shore wind vanaf pakweg 5 Bf de stroomrichting in de branding bepaald/domineert omdat de diepte daar zeer gering is? en dus de grip die de wind er op heeft groot.

  Een storm over een zee met geringe diepte geeft een grotere opzet dan diezelfde storm over een diepe zee, dat is in ieder geval een bekend principe.

 16. Wijk was vanmiddag vanaf een uur of 3 erg fijn. Leuke hoge golfjes ertussen en een lekkere paddle naar achteren toe.

  Ik heb overigens nog steeds een schoentje maar 46 thuis staan die ik gisteravond op de parkeerplaats van WaZ/Venopier heb gevonden. Iemand die er een kwijt is?

 17. @Tobias&Atmosphere, thnx voor jullie reacties. Geloof dat ik het wel ongeveer begrijp. Was uitgegaan van getijplaatje van MSW, en die geeft minder duidelijk het verschil in waterstandverandering voor en na 13:00 aan dan het plaatje van Tobias (van welke site is die?).

 18. Wauw de middag is dus echt mooi geworden. Wat een contrast met de ochtend. Better luck next time

 19. Noord was echt top gistermiddag vanaf 15:00! Drukte viel heel erg mee. Sfeer was goed. 20+ golven. Lang geleden dat ik in NL zo stoked ben geweest!

 20. Dmg 12-14 alles was aanwezig: Hoogte,kracht, (beetje) lijn, veel wind en te veel stroming(zelfs met afgaand). Eigelijk niet te doen dus, maar desondanks toch nog een aantal leuke ritjes kunnen maken, armen zijn aardig zuur nu:)

  Er vast vaak al over geschreven, maar ik zeg het nog maar eens om toekomstige ongelukken te voorkomen: Voor (verse) surfers die een ZW, en dan zeker een die vol aan is als vandaag, willen surfen in Dmg…Ga voor je eigen veiligheid en gemoedstoestand aan de RECHTSTE kant van de paalhoofden in het water. De stroming parallel en noordwaarts is echt te krachtig om tegen in te peddelen en en zal binnen no-time tegen de palen schuren, met zeer waarschijnlijk kapot pak, board en vast ook wat mosselen in je huid. Gebruik de palen als een lift naar buiten en beschutting voor de wind, maar dus wel door aan de juiste kant erin te gaan, alhoewel het zelfs vandaag aardig aanpoten was.

  Zal voor de gein ff een tekening maken, gezien vanaf de dijk uiteraard:

  0 0
  0 0 /\
  x 0 0 |

  Degene die vandaag dit zelf ondervond, mag echt van geluk spreken dat er net 2 bredere opening tegenover elkaar waren, waardoor hij er zonder nattepak scheuren ervanaf is gekomen. Kijk gewoon ff uit naar wat ander doen of vraag het ff.

  Gegroet

 21. ok, mn kunstwerk is helaas niet echt duidelijk weergegeven na het posten, maar denk dat het wel duidelijk:)

 22. @ys
  Vandaag was inderdaad een echte onshore zuidwester met meer west in de windrichtig( 235 graden), en dan gaat het hard stromen zeker bij hoog water.
  Een zuidwester zoals afgelopen vrijdag ZZW 2010 graden geeft totaal andere condities, omdat deze tegen de andere kant van de duinen(en golven) blaast. De duinen vormen dan een enorm windscherm en geven wat beschutting in de branding, het stroomt een stuk minder hard, en de golven worden holler en cleaner, maar wel kleiner over het algemeen.

  kortom, de ene zuidwester is de andere nog niet

 23. Ik was mij er van tevoren al bewust van dat er een aantal graadjes meer W in zat (je hoeft tevens maar naar het zand dat parallel met de kustlijn over het strand wordt geblazen te kijken) en dat die bijkomstige side- Offshore daardoor ontbrak , maar had gewoon teveel dagen gemist en moeste er eventjes in:) Zijn alleen geen handige condities voor “studenten” 🙂

 24. @ Jos

  Gast…je had me moeten zien! en horen! Een grijns van oor tot oor, zingen….elke keer wanneer er weer zo’n wand(je) (ja ik blijf een zeurpiet…het blijft wel Nederland ( ; ) aan kwam rollen gilde ik ff KOEKOEK en gaan! Het was feest! Zelfs nog een klein barreltje richting havenhoofd. Ik ben zo blij dat het dan af en toe toch nog kan in NL.
  En toch ook altijd gewoon gaan als het niet goed is en dan een beetje mopperen dat het niet goed is. Als je juist op die dagen niet zou gaan ben je nooit zo stoked op momenten als gistermiddag. Wie het slechte niet eert……is het betere niet weerd.! Maar mopperen als het niet echt, of echt niet goed is……dat moet wel kunnen vind ik.
  Zie je vast snel weer in het water. Neem ik een pot zuurpruimen mee : )

 25. Roy van EIjk zat er tijdens het vorige swell-event en maakt deze video. Dus ja, maar als je goed kan surfen dan tweede vraag Nee.

 26. Net van 09:30 tot 11:30 op Sxheveningen Noord gelegen.
  Mooie ritten gehad en maar met zijn drieën in het water. In het begin nog niet zo steil, maar gelukkig veranderde dit in de positieve zin.

 27. Benieuwd wat morgen brengt als die kern van lagedruk en windstil weer precies over Noord-Holland trekt..

 28. Ik was even van plan om naar Texel te rijden met de belofte van offshore wind, maar ’t is nog steeds dik onshore. :-/ Misschien dat de wind nog afneemt en draait, maar clean zal het dan niet echt worden denk ik.