Surfweer Zondag 25 december 2022

De laatste week van het jaar sluit af met zuidwesten wind die hard genoeg is. Naast golven uit deze richting is er ook swell uit het noorden die een veel langere afstand heeft afgelegd. Op zondag zal hoofdzakelijk deze swell voor wat surfbaars zorgen, want het waait dan nog niet hard genoeg voor golven. Dat is pas vanaf maandag het geval met een zuidwester die midden op de dag omgaat naar west tot noordwest. Dat geeft dan net wat te veel onshore condities, hoewel het in België nog wel eens een go kan zijn. Elders is het dinsdag iets beter, dan komt eerst nog WNW swell binnen bij een ZW wind, maar later gaat het harder waaien en is het vooral een windgolf. Woensdag blaast het nog een stuk harder door, is op veel plekken waarschijnlijk al niet meer te doen. In de ochtend valt het misschien nog weet en komt er ook nog eens een goede NW swell van ver bij. Maar in de middag is het vooral de harde wind die het doet, net als donderdag. Vrijdag heel even een moment met minder wind, maar niet voor lang. In de middag opnieuw wind met regen. Op oudjaarsdag is het wel iets rustiger met niet meteen te veel wind. Nieuwjaarsdag is dat ook het geval, er kan dan wat west swell bij zitten, goed genoeg voor een duik.

Zondag 25 december
Er loopt de hele dag een swell uit het noorden die wat gehinderd wordt door de vrij krachtige wind uit het zuiden. Die neemt echter in de loop van de dag af, waardoor de swell steeds beter binnen komt. In het noorden lukt dat in de ochtend ook al wel. Alleen in de kop van N-H en Texel neemt tussen 12 en 13 uur de wind nog wel even toe. Kan net te veel side zijn, dus even wachten en wat later gaan. In Zuid-Holland komt het door, maar is het niet meer dan kniehoog. Helemaal in het zuiden is het net te klein, ook in Zeeland. Of het moet net omstreeks 14u zijn, dat het net wel lukt met longboard. In Z-H komt het tij iets later, na 15u mid-tij naar hoogwater. Maar op zich kan het rond Scheveningen ook wel tegen 12u genoeg surfbaar zijn op de laagwater spots. Verder naar Zandvoort en nog noordelijker is het met de lunch al goed op de achterste banken met laagwater. Hoogwater is het pas na 16 uur, dus net wat laat om helemaal op te wachten. Is wat swell arrival ook niet nodig. Die piekt volgens de verwachting het meest tussen 9 en 13 uur.

Maandag 26 december
De wind uit zuidwest is in eerste instantie nog niet heel hard om hoge golven te geven. Alleen in N-H is het van 8 tot 10 uur wel goed genoeg met wind uit ZZW en swell uit WZW. Tussen 10 en 12 uur draait de wind naar onshore WNW. Eerst heel rommelig met hoogte, maar na 14 a 15u gaat de wind iets minder hard waaien en komt de hoogte er goed in. Het is wel vooral een onshore surfgolf dat er loopt, niet heel speciaal. En het tij komt eigenlijk net wat te laat, m.u.v. opkomend in België dat wel op tijd rond 15u al goed genoeg is. Het zal daar ook niet clean zijn, maar toch prima bakkies zo op tweede kerstdag.

Dinsdag 27 december
Dinsdag lijkt toch aardig mooi te beginnen in Z-H en N-H met een matige ZZW wind en swell uit WNW. Het is wel laagwater, maar dat maakt in Holland niet uit. In Zeeland en België wel, daar komt het niet echt binnen. Overigens is de Maasvlakte ook weer open, maar daar gooit de ZZW roet in het eten en is het rommeliger dan in de rest van Z-H. Op Ouddorp zou het cleaner zijn, als het hoogwater zou zijn geweest (maar helaas). Overigens is het tussen hoek van holland en scheveningen tot 9u nog wel mid-tij hoogwater, dus wat dat betreft zou de vroege ocht de meeste hoogte kunnen. Echter de swell van iets verder weg komt juist later op de dag binnen. Alleen dan gaat het ook weer harder waaien, wat het weer minder maakt. Kortom, lijkt er op dat midden op de dag de beste kansen geeft.

Woensdag 28 december
Woensdag volgt een combinatie van krachtige noordswell en zuidwesten windswell. De hele dag te surfen, alleen in het zuiden zitten er niet echt goede momenten tussen. Hoogwater valt daar of te vroeg voor zonsonder of te laat net na zonsondergang. En de noordswell haalt het alleen bij hoogwater terwijl de zuidwester alleen in de namiddag daar krachtig genoeg is. Wat dat betreft dus later gaan daar. Elders lijkt juist eerder op de dag of net rond de lunch het beste te zijn.

Donderdag 29 december
Eindelijk een dag voor het zuiden waarbij er in het noorden veel te veel wind staat om een beetje normaal te kunnen surfen. De windrichting is ZW of WZW, dus de hoogte komt goed door. Ook al is de fetch waarover het moet ontstaan in het zuiden maar heel kort. Gunstig zijn de getijden, want laagwater is nodig om bij deze windsterkte te kunnen surfen. Hoewel dat in België met hoogwater en protectie ook nog mogelijk zou zijn. Overigens in Zuid-Holland ook nog wel een paar opties met protectie en minder harde wind. Maar voor de rest is het vooral wachten op vrijdag, omdat dan de wind weer naar zuid is gedraaid en veel minder hard is. Dat geeft in het zuiden meteen weer (te) kleine golven, maar in Z-H en N-H kan het nog even goed blijven. De dagen na vrijdag blijft het waaien en telkens goede golven als het tij neergaat. Dat is dan iets verschoven, aan het eind van de middag.

Wetsuit advies, water is 8gr Celsius

Zondag: Een 5/4mm hooded schoen 5mm, hand 4mm
Maandag: Wetsuit 5/4mm, schoen/hand 5mm & OORBESCHERMING!
Dinsdag: 5/4mm hooded met 5mm schoen en 5mm hand (korting)
 1. Een golf in het front zorgt er zondag voor dat de wind er helemaal uit gaat. Alles wat er dan nog aan swell doorkomt breekt dan mooi op de buitenbanken in Z-H en N-H bij laagwater.

 2. De J06 geeft een goede swell momenteel, dat blijft wel en is niet zo een twee weg met een beetje wind uit het zuiden. Prima surf dus op de spots die deze verre noordswell goed oppikken.

 3. Weet iemand wat er aan de hand was in Wijk? KNRM, ambulance etc?

 4. Dat was 24e ook al bij opkomend, met boot en 4×4 van KNMR

 5. Is wijk beetje te doen vandaag?

 6. zeker! en je bent dan in je eentje 😎

 7. Zooooo was lekker vanmorgen vanaf het eerste licht. Met zijn tweetjes in zee op de Noord en lekkere lange ritjes kunnen maken. Daarna kakte het een beetje in en werd het wat rommelig maar rond tien uur ging de wind er uit en werd het best wel clean.

 8. Wijk was, en bleef een klotsbak vandaag van 11.00 tot 13.00… jammer

 9. Petten was een grote rommelbak helaas. Wind viel wel mee. Volgende keer beter.

 10. Wijk ziet er redelijk goed uit!

 11. Wijk gaat helmaal Los Naast de PIER!!!! :-p 😎🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️🏄‍♂️

 12. Dag uit met de familie dus kon niet 🙁
  Zag de lijntjes mooi binnenkomen op de webcam toen ik die kerk bezocht in Delft.

  Ah well, hoop dat iedereen een goede sessie heeft gehad (snik)

 13. Zijn ze beiden tegelijk van het dak gewaaid?

 14. Nee zat zo’n vier uur tussen

 15. Wat kan ik doen als mijn surfboard delamineerd. De bovenste laag gaat er af is dit erg?

 16. Dat is iig niet de bedoeling. Hoe oud is board? Poly of epoxy? Hoeveel laat los? Hoeveel lagen laten los? Persoonlijk zou ik naar redrose gaan in Beverwijk en ff vragen daar MET board uiteraard 😜

 17. Potjandorir wat een mooie voorspelling en uitkomst topgolven vandaag naast de pier niet druk en mooie rollers op de achterste banken Velsen noord 👍🌊👀

 18. Eerste laag laat los, is een klein stukje (grootte van halve hand)..board is van epoxy

 19. In de buidel tasten 😉

  naar de repairshop gaan, die halen het stuk eruit, drogen etc en maken m weer als nieuw.

  Mijne net terugm 180 eu maar dan heb je ook wel weer een board zo goed als nieuw! yeww

 20. Al iemand op mv2 geweest en tussen de molens gesurft?

 21. Tenzij je teveel geld hebt uitgegeven aan een duur board, zou ik het board als verloren beschouwen en lekker naar wat nieuws kijken.

  Delaminatie blijft meestal niet bij 1 plek en is wel een signaal dat je board ‘op’ is.

 22. Een delaminatie van zo’n 10 bij 30cm laten repareren bij Redrose. Prijs goed te doen en reparatie na jaren nog spatzuiver 😉

 23. @gedelamineerd surfboard; je kan ook overwegen het zelf te proberen bij een oud board, is goed te doen. Zat filmpjes op youtube te vinden hierover. Ik heb het zelf ook bij mijn oude longboard gedaan en is goed gelukt.

  In short:
  – Snij het gedelamineerde stuk uit en verwijder al het slappe foam.
  – Schuur alle epoxy randen en het stuk dat je gaat lamineren goed op.
  – Vul het uitgesneden stuk met epoxy gemixt met micro balloons (dit kan je online bestellen) –> zoveel mogelijk micro balloons gebruiken ten opzichte van epoxy om een zo laag mogeijk gewicht te waarborgen.
  – laten uitharden en opnieuw bijschuren
  – Opnieuw lamineren met een of twee lappen glasvezel. Eventueel nog een laag epxoy. Schuren en klaar!

 24. iemand een update voor morgen met de straffe Z wind. Is deze te sideshore dat het geen reflectiegolven kan veroorzaken? Rede is dat met deze windrichting in Belgie geen golven te bespeuren zijn en we de trip evt willen maken.

  We zien het lage druk gebied dat vandaag ten zuidwesten van Engeland lag het kanaal ingaan maar zorgt dit voor voldoende golven vanaf Z-H. Iemand die wat ervaring heeft om het mede te delen. Hoeft zonder spot en getij vermelding daar zijn we uit. Enkel de straffe Z wind doet ons twijfelen. Alvast bedankt

 25. Prachtig schouwspel op de Noord met avondrood, regen en zeehond(en)!

 26. Wind is voor morgen te straf. Jammer

 27. Ontvangen we nog een bericht vandaag

 28. Komt goed aan vanaf zo’n beetje Noordwijk/Zandvoort met deze richting.

  Meer zuidelijk bij Scheveningen etc alleen niet echt hoogte of pas laat bij donker als het hard zzw wordt.

  Forecast is verder ongewijzigd.

 29. Mooi cleane lijnen vanmorgen van 8-10u bij Wijk

 30. Je zou toch zeggen dat er zondag wel wat noord swell door moet gaan komen?

 31. Wijk vanmorgen bij eerste licht was inderdaad erg goed! Genoten.

 32. Ik wens iedereen een golfrijk 2023!! 2022 was naar mijn mening meest slechte jaar om te golfsurfen in mijn 30 jaar surfen.

 33. Ik heb schitterende surfsessies gehad dit jaar, ook bij matige condities. Thanks all en op naar een mooi 2023!

 34. Het was weer een topjaar om te surfen mede dankzij de goede voorspellingen van surfweer bijna iedere week wel golven je moet natuurlijk wel gaan als ze staan laten we vooral op elkaar letten out there see you in the water 🌊😜

 35. België vanmorgen top met aftrekkend.

 36. Yep, eerste dag van het jaar met het eerste licht er in.
  Kan geen nieuwjaarsduik tegenop

 37. Iemand een tip voor wat te doen met oude surfpakken? Allen zijn zeer lek of gescheurd. Meer bewaard uit sentiment denk ik, en omdat het rot voelt om weg te gooien. Maar nu is de kelderopruiming aanstaande dus moet ik ze alsnog weggooien of….?

 38. Valt onder (gebruikte) kleding, dus zou denk ik gewoon inleveren: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/kleding-textiel-en-schoenen/ Of je zet het op marktplaats met gratis af te halen?
  Verder kan je er zelf ook wat nuttigs van maken. Laptop sleeve, fietszadelhoesje (spaart ook je nieuwe wetsuit als je daar mee fietst) etc.

 39. iscolatie

 40. Valt er wat te surfen vandaag bij wijk of scheveningen in de vroege ochtend?

 41. Ojee, kwam uit het water en zag ineens dit. Waardoor zou dit komen? Ben nergens tegenaan gebotst of iets dergelijks. Iemand een idee of dit te repareren valt of is het klaar?

 42. waarschijnlijk heeft je punt de bodem geraakt tijdens een wipe-out en is daardoor “geknakt”. Ik heb het ook een keer gehad en zag er vergelijkbaar uit….

 43. Easy fix. Iedere repair shop weet hier raad mee. Board kan nog jaren mee.

 44. Is zeker te fixen. Alleen geen noserides en hang tens meer voor jou…

 45. Machtig mooie zee met kite- en wind- en golfsurfers!! ZW 7, vlagen van 8 bft

 46. Ik zag laatst dit reparatiefilmpje online. https://youtu.be/sVJcpQUBYYw Lijkt mij hetzelfde probleem. Ben zelf geen expert maar lijkt mij wat lastig om zelf te maken. Al is niets onmogelijk 😉

 47. Korte vraag (en misschien wel een kort antwoord):

  Ik heb een nieuw leash nodig; welke is het beste?
  (welke voel je niet tijdens je sessie…)

  Voor zowel short- als longboard.

  thanks !

 48. Ik heb sinds april vorig jaar de nieuwe Wireless leash van Creatures. Voel je totaal niet tijdens een sessie. Nooit meer je poten verstrikt in je leash. Ideaal. Deel 1 fix je gewoon aan je leash-plug, en deel 2 om je been.

 49. Ik heb die ook, alleen draag ik deel 2 altijd om mijn nek, geeft aanzienlijk minder blauwe tenen door afknelling.

 50. Haha lol; dit is precies het antwoord wat ik had gehoopt.
  Bedankt he 😉

 51. Als jij er een fietszadelhoes van wilt maken, of een stuk wilt afstaan voor een fietszadelhoes, dan hou ik mij aanbevolen.
  Maar echt!

 52. Ze zijn alweer weg..

 53. Zal er morgen wat te surfen zijn?

 54. Zeker!

 55. Prima te doen in de Algarve. Afgelopen dagen niet heel hoog, maar leuk. Heb 3 dagen een longboard gehuurd, wat is dat leuk zeg! Heerlijk

 56. En morgen ook?

 57. Hoi surfers, mijn naam is Lasse en ik zit in mijn examenjaar (klas 6) op het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Dit jaar moet ik een profielwerkstuk maken over een onderwerp dat aansluit op mijn profiel (Natuur en Techniek). Ik houd van surfen en leek me daarom vet om een profielwerkstuk te maken over het perfecte surfboard voor de Nederlandse golven. Ik zou het erg waarderen als je deze enquête wilt invullen! Alvast bedankt!

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6M6CrvtqvyKcP-LF3kyr3x14m8nBwCQXad33hNHVirFJ8Ow/viewform?usp=sf_link

 58. heb hem ingevuld, succes