Nuttige surfweer info:

Surfweer zondag 18 januari 2015

118 reacties

 1. Laat dit vanmiddag aub een heel klein beetje naar rechts verschuiven. 100 km zou daarbij al voldoende zijn!

 2. Dat er wel iets van noordelijke swells de Noordzee in rollen is te zien als je de windguru (of andere) forecasts voor de Engelse oostkust er bij pakt:

 3. @bruce en @ luc

  We hebben gisteren eerst even gekeken bij yport met hoogwater en dit liep idd redelijk.
  het was wel iets te klein waardoor we naar etretat geweest zijn.

  daar was het veel beter qua hoogte toen het nog hoogwater was en idd brak op de stenen ondergrond.
  later eerder naar laagwater werd alles snel veel kleiner, wel nog steeds mooie lijnen.

  wat betreft het uitzicht, een supermooie streek om te surfen met alle mooie kleine baaien en super uitzicht op de “kalkrotsen”? 🙂

  zeker een aanrader

  groeten brecht

 4. Wijk 11:30 – 13:30 was super lekker! Mooie lange, cleane lijnen! Er waren van de pier tot 200 meter ernaast volop golven en daardoor was de crowd een beetje verspreid. Genoeg golfjes voor iedereen! De sfeer was zeer relaxt. Van de motregen had ik geen last en door de zachte-schuin offshore wind waren het echte ‘molehills’.
  Genieten!

 5. het is ook niet mijn stukje cake maar als ik bvb geen goede knieën meer zou hebben of wat voor reden dan ook dan is bodyboarden, windsurfen, kitesurfen of kansen op golven ook erg leuk.. ieder zn ding stoere surfer!

 6. What Neptune said; heuphoog & cleane lijnen. Ik geloof niet dat ik al eerder zo veel longboards in het water heb zien liggen.

 7. Petten paar strekdammen naar noorden 10.30-12.00 was erg geinig. Niet clean, weinig lijn, maar wel hoogte (2 a 3 ft), hol en krachtig.

 8. Ga je nu ook een paar dammen naar het noorden, omdat het zo rommelig is bij de eerste dammen?

 9. Komt dat nou allemaal door die opspuitingen? Dan is het straks st. Maartenszee strandopgang waar je erop moet, want het nieuwe strand komt nog verder dan de dijk gaat dacht ik.

 10. ja klopt, die rommeligheid vandaag direct voor de strandopgang was duidelijk te wijten aan de strandverbreding direct daarnaast iets zuidelijk. Steeds maar weer even kijken waar het het beste loopt. Die strandverbredingen creëeren ook weer nieuwe banken die behoorlijk goed kunnen zijn.

 11. Mmmm.. Snap niet wat je er leuk aan vindt he Laird Mmoonday?

  Surfen met een Peddel? dat kan toch niet pfff..

 12. ‘K weet niet hoor.. maar ik denk dat Nederland juist bij uitstek een ideaal land is voor waveski en sup met onze over het algemeen korte en rommelige golfslag.
  Ik denk dan vaak juist bij mezelf: “wat denkt die gast nou te gaan doen met z’n 6″nogiets?..” als er weer eens niet meer dan kniehoog staat.
  Is ook een beetje een image-ding natuurlijk. Tja

 13. Velsen noord ziet er super clean uit, Heuphoog? Na de lunch erin als het zo blijft! Wel beetje koud met lek pak.. Ieder zijn eigen ding op de zee, is van allen..

 14. Yep Dirbee!

  Na de Waveski is de Sup de wat drijfvermogen betreft ideale en vooral Relaxte sport!

  Heerlijk deinen op de Golven en geen slappe Schoudertjes en waterkou!
  Je blijft vaker droog als je ervaren bent op een Sup of Waveski!

  Maar ik heb wel respect voor die Shorebreak snelle Surfertjes maar is meer iets voor als je 60 kilo weegt en spiertjes nog erg soepel zijn haha!

  De gemiddelde Supper of Waveskisurfer heeft al vele jaren na een bart smit bodyboardje voor zen verjaardag ,zo,n 1e Spartelplankie, toen die jong was en daarna maar ging Longboarden door zen Vet uiteindelijk op een Sup Onderzeeboot met Paddle aangeschaft hahahaha!

  Niks om jouw hoor Dirbee, tranen , ik Sup nu ook en voor het wat Radicalere werk pak ik den Waveskiiiii Yes!

  En geen Kano ja? Thursdaijjj!

  Ik Combineer nu

 15. Iedereen die plezier maakt begrijp ik.

  Behalve natuurlijk suppers,kanoers,skiers, inlineskaters,snelwandelaars,enz…maar nordic walkers vind ik dan wel weer vet.en pandaberenjagers ook.
  Het blijft gewoon allemaal een kwestie van goede of slechte smaak, en daar valt niet over te twisten.

 16. Was prima op de Noord, van 9-10 met longboard. Heuphoog, clean, zonnetje, zeehond: mooie start van de dag.

 17. Man, ongekende sessie op Bloemedaal met z’n tweeën. Biljartlaken clean en lekker hoogte met flink wat kracht. Van 11:00 t/m 14:00 keihard gerockt.

  Tobias, hulde voor je voorspelling. Lekker begin van de week, zon, zee en golven, wat wil je nog meer.

  Cheers

 18. vandaag was wel lekker clean, alleen jammer dat er weinig hoogte in zat. Komt er morgen iets meer hoogte in? Heb 2 dagen vrij genomen namelijk, vandaag en morgen voor de surf..

 19. Tobias (of andere experts),
  Ik heb je cursus al met veel plezier gevolgd een tijdje terug en ik heb nog een vraag: ik hoor vaak dat een swell binnenkomt met het getij en merk dit zelf ook in de praktijk. Wat ik dan niet begrijp: opkomend tij beweegt zich van zuid naar noord langs onze westkust, terwijl een N-swell de omgekeerde richting heeft. hoe kan dit? (heeft het iets te maken met de stroming verder op de noordzee?)

 20. @Arne

  In het meest simpele en ideale geval is het verschuiven van het getij (om en nabij) een beweging die over het oppervlak van de aarde van west naar oost beweegt. Dit zou het geval zijn wanneer het aardoppervlak voor 100% uit water zou bestaan. Omdat dit niet het geval is wordt deze beweging als het waren verstoord en zal het in veel gevallen om een landmassa heen moeten bewegen. Bij ons is het Engeland die er voor zorgt dat deze beweging wordt ‘verstoord’ en daarbij is de trechtervorm van de Noordzee bepalend in de richting van de stroming.
  Waarom het in het ene geval noordelijk stroomd en andersom zou ik je persoonlijk niet kunnen vertellen.
  Maar dit verklaard wel (deels) het verschil in tijd die er is tussen vloed naar eb (langer) en eb naar vloed (langer). Het beste is dit nog te zien als je een getijdengrafiek van bijvoorbeeld Scheveningen en Biaritz vergelijkt.

 21. “De getijdegolf in de Noordzee komt uit de Atlantische Oceaan. Hij begint bij Schotland. Na een dag is deze golf bij de Nederlandse kust. In de Noordzee draait de getijdengolf tegen de richting van de klok om een aantal wervelpunten. Dit komt door de draaiing van de aarde, het verschijnsel heet Coriolis effect. In het centrum van zo’n wervel is heel weinig getijverschil. In de Noordzee liggen drie van zulke punten: in het noordoosten, in het midden en in het zuiden. De centrale wervel is de belangrijkste voor de Waddenzee.
  In Nederland komt de getijdegolf in Vlissingen aan, waarna hij zich naar het noorden verplaatst. Een uur of acht later is hij bij Schiermonnikoog. De hoogte van het getij heeft te maken met de afstand tot het centrum van de wervel.”

  Bron: http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/natuurlijk-milieu/waterhuishouding/waterstromingen/getijden-en-waterstanden/

 22. Heeft het er niet ook gewoon mee te maken dat swell met een beetje periode gewoon wat hoogte nodig heeft om over de ondieptes van de Noordzee te komen? En met lage waterstanden dus gewoon teveel geblocked wordt?

 23. Mooie voorspelling,
  Goede surf gehad in Wijk aan Zee!
  Een wat minder fijne ontdekking toen ik thuis kwam was een missend schoentje!
  Deze heb ik waarschijnlijk laten liggen op de parkeerplaats vlak voor See You, rond een uur of 11.
  Heeft iemand deze misschien gevonden?
  Stuur dan alsjeblieft een berichtje: 0622797015

  Groeten!

 24. Wat ook meespeelt is dat met vloed de stroming midden op zee ongeveer 1,5 uur lang min of meer recht naar de kust toe staat. Met afgaand tij is dit andersom, maar dit hoeft niet altijd slecht uit te pakken voor de condities.

  Langs de kust staat de stroming slecht heel even pal aanlandig en is het meer de stroming parallel aan de kust die je opmerkt. Desondanks heeft dat wat er op zee gebeurd effect op de golven langs het strand. Hier een getij van midden op zee:

  http://waterberichtgeving.rws.nl/dynamisch/forecast/image/ea1_4.jpg

 25. Zo te horen was er later in de ochtend toch wat hoogte en was ik net te vroeg vanmorgen 🙁
  Mooi dat de golven niet onbereden zijn gebleven vandaag door anderen, top!
  Volgende keer slaap ik uit

 26. @dirbee,
  Nederland heeft meer dan genoeg prima dagen voor surfers met zelfs 5’4 t/m 6’0 board, mits genoeg volume en juiste skills.
  Ook surfers van ver boven de 60 kilo, die gewoon fit zijn of de skills hebben in tegenstelling tot zij die een bepaalde conditie hebben waardoor ze veroordeeld zijn tot suppen of waveskien, of daar gewoonweg voor kiezen want dat kan natuurlijk ook.
  Gelukkig begin je je bericht met “ik weet het niet hoor”, want uit je bericht blijkt inderdaad dat je wel degelijk weinig van weet. Hoe dan ook veel plezier en als jij nu alleen gaat op de dagen dat er een korte en rommelige golfslag staat, hebben de surfers die het echt kunnen op de dagen dat echt gebruik gemaakt kan worden van de kwaliteit van de golven meer golven waar echt iets mee gedaan wordt;-)
  Geen image ding, gewoon echt surfen. Meeste gasten voor wie het een imageding is surfen juist nog geen deuk in pakje boter.

 27. Excuses.. ik reageer alleen op de zoveelste die zich negatief uit over waveski (of sup, gebeurt ook regelmatig).

  Laat ook maar verder, het was een veels te mooie dag om negatief te eindigen. Echt en heerlijke sessie van 13:00 tot 16:00 op Wijk.
  Ik zal vandaag of morgen nog wat leuke fotos plaatsen van iedereen die vandaag heel veel lol had!!

 28. Wel grappig om te merken dat er dus blijkbaar een duscussie nodig is over een ‘immage kwestie’ terwijl de gene die zich blijkbaar druk maken om wat een ander er van vind zich daarmee onder die groep schaard. Dus…

 29. Stoppen met Zeiken…. Foto,s willen we zien ja?

  Ook van surfers op Opblaaskrokodillen!

  Zat me gister op te vreten van jaloezie achter Cam!

  Vandaag mijn middag hoop ik?

  Met Peddel!

  Cheriooo!

 30. wow neptunes, je bent echt een held. zonder jou waren er waarschijnlijk geen golven geweest. heb je al een vriend?

 31. Ik heb een 4’2 sup. Ik snap de hele discussie niet.
  Maar eh.. wat denken jullie? Word het nogwat met opkomend zodadelijk?

 32. Wat is dit toch een mooi platform om dingen te delen afgelopen zaterdag was mooi maar gevaarlijk mijn maat was bijna onder gebleve hiermee wil ik jullie allen oproepen op erlkaar te letten in het water !ik was gelukkig dichtbij ‼️

 33. Wijk aan zee ziet er nu best oke uit op de cam.
  Had ik niet verwacht… zal t nog even zo blijven?

 34. Ik heb altijd het idee gehad dat de swell met opkomend water pas oppikt omdat deze dan minder verstoord wordt door de ondiepe noordzee. Met het idee, hoe langer de periode, des te dieper is de kracht aanwezig en als het ondiep is met laag water gaat er dus meer kracht verloren als met hoog water.
  Of is dit onzin?

 35. gisteren was wat mij betreft super lekker wat een top dag zonnetje erbij en clean .
  en ik wil niet zeiken hoor maar gisteren paddelde een beginnende supper (roodboard) 2x bijna over mij heen …..dus vergeet niet voor je tekijken als je inpeddeld en ga niet in de drukke lijnop liggen.
  verder geen kwaad woord over waveskiers of suppers hoor het gaat om de fun!!

 36. lol, Ik weet alleen niet of Wouter snapt wat je bedoelt met dat hij wat minder moet spijbelen….

 37. Vanmiddag ook nog leuk spelegolfje gehad op de zuid. Maar een uurtje ingelegen maar met dit heerlijke weer heb ik nog wel ff een glimlach op m’n gezicht! 🙂

 38. Dirbie wie verslaat dit filmpie nog in 2015!

  Prachtig en gaf een goede inndruk die Zondag op Wijki man!

  Maar tjesus? hoe lang is die Titanic van jou? ik zie je bijna niet in de verte hahahaha! Pensioen!

  Cherio!

  SupsUp !

 39. @Dirbee1971

  Super tof filmpje van afgelopen maandag… Dankjewel voor het maken en het nemen van de moeite om ons er zo mooi op te zetten… Best B-day ever…

  Tot snel in het water….

  WASSSSSUP….!!!

 40. Mooie movie Dirk.
  In het filmpje gebruik je een ander board, een nieuwe?
  Ben benieuwd naar je ervaring.

 41. @Malcolm: No thanx buddy (ondanks je me bijna van m’n board beukt 🙂 )
  @Mark: Hoopte ik al, ik kon me namelijk niet zo iets herinneren. Eigenlijk alleen een dame van redelijk dichtbij gepasseerd die ik bij deze een klein excuusje schuldig ben…
  @Ductape: Yep, is een Starboard Hero 9,0″ errrug blij mee.

 42. Iemand anders last van de geur van zijn pak en equipment na het surfen in scheveningen.
  Ik heb ze al een half uur in bad gelegd met Piss off, niks helpt. 🙁

 43. Komt er zo aan.

  @Sjoerd, misschien is het Styreen dat vorige week de zee in spoelde bij Zeeland.
  http://www.nu.nl/binnenland/3974479/chemische-stank-aanvaring-tussen-tankers-westerschelde-breidt-zich-.html

  Je kan de geur verwijderen met Ecosorb 206 als het echt Styreen is dat in je wetsuit zit. http://www.lenntech.nl/styreen.htm Ik weet alleen niet of het middel kwaad kan op het Neopreen. Het woord Eco doet vermoeden dat het niet al te heftig spul is.

 44. Hoi Tobias, op de vorige website van surfweer stond bijna altijd de datum waarop je het surfweer bericht schrijft in de titel. Nu zie ik dat bijna nooit meer en moet ik naar de eerste reacties scrollen om te weten over welke dag je het hebt. Zou je de datum misschien weer in de titel kunnen zetten, of staat deze nu ergens waar ik hem niet zie op mijn mobiele telefoon?

  Thnx

 45. Ik herken je probleem: meestal check ik surfweer via mn mobiel (iphone6) en dan lukt het niet om de desktopversie te openen. Voor mij zou het ook fijn zijn als de dag/datum in de titel staat…

  ***in afwachting van een nieuwe post voor dit weekend***

 46. Om deze flatte dagen nog enigszinds te benutten, weet iemand een soort workout/trucjes om je schouderspieren te trainen op het droge?
  Merk bij mezelf dat uitputting van m’n schouders/bovenrug toch de limiterende factor is tijdens een stevige uitpeddel, als je weer eens met veel moeite door een brede close-out moet komen..

  Heeft het veel zin om standaard pushups te doen? Ik heb wel eens gedacht om m’n board op een bankje te leggen en dan peddelen met elastieken of zoiets..iemand tips, die uit te voeren zijn zonder grote apparaten aan te schaffen?