Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 3 Oktober 2015

86 reacties

 1. De richting van de swell bij Schotland is niet ongunstig op de metingen van dit moment. http://wavenet.cefas.co.uk/Map

  De golfhoogte loopt bij de wadden op tot bijna 1 meter. Vinkje bij Bølgehøjde zetten op deze kaart: http://www.dmi.dk/hav/udsigter/havprognoser/#northsea

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/f5fde.jpg

  Zondag is de hoogte minder, maar de richting meer gunstig noordelijk. Ook de periode is zondag hoger. Mocht het zaterdag niet lukken, dan zal er zondag wel iets zijn. En beter iets dan niets, immers.

 2. @Tobias,

  zal de swell hoek van holland nog bereiken dit weekend of moet je het echt hoger op zoeken ?

  Goodday

 3. Wat bedoel je met “Z-H” of “N-H” in de surfweer sms? Ik lees dit soms maar aangezien ik een surfmaagdje ben kan ik niet goed volgen.

 4. Terschelling begon al te lopen vandaag.super clean. Belooft wat voor dit weekend 🙂

 5. Weet er iemand hoeveel tijdsverschil er zit tussen hoogwater in zandvoort en hoog in wijk?

 6. Golfjes waren zeer mooie en clean vandaag, dikke pret op een 14ft sup, morgen naar Ericeira waar de golfjes dik 10 keer zo hoog zijn komende week!!

 7. Er kwamen leuke kniehoge sets door op Wijk na 15u. Het water was nog redelijk op temperatuur maar wel laatste weekend voor een 3/2. Laat de herfststormen maar komen!

 8. Noortuk prima on sup. Maximaal heuphoog, Maar wie voer daar zo lekker op zijn nieuwe sup??????? Oooo dat was ik zelf!

 9. Vanmiddag nog lesgolje in Domburg voor laatste zomersessie met mn zoon of blijft voospelling vd de surfsms gelijk?

 10. Voor degene die zijn McTavish bij Wijk paar weken geleden verloor. Heb gisteren deel 2 ook gevonden tussen de pier. Staat ook in stalling. Helaas zelfs de vin is niet meer bruikbaar. Groet Andries

 11. Eh… Ik druk kijken op de cam van Wijk aan Zee of daar voor mij als newby vandaag nog wat te oefenen valt… Ik zie geen f#ck… Wat een mist! Iemand in de buurt die weet of het zin heeft om uit Amersfoort te komen?

 12. Loopt een heel klein golfje, ligt er aan wat je verwacht en waar je zin in hebt. Ik ga zo die kant op, lekker buiten spelen!

 13. Ik heb 9u les gehad… Ik wil geen tunnels, gewoon opstaan en bakken rijden oefenen…

 14. Ameland liep super gister van 2 tot 5. Clean, borst- en met uitzondering schouderhoog, lange ritten zo nu en dan op de puddle jumper. 11 tot 2 liep minder goed, maar we lagen toen ook op een andere bank, wellicht dat de oorzaak daar te zoeken was.

 15. Hoi ik ben zoe 5 jaar en wil snowboard les
  Op deze leeftijd is er alleen Prive les bij snowplannet

  Ben jij ook mijn leeftijd en zou jij les kosten willen delen
  Hoor ik het graag
  Artcomp@euronet.nl

 16. @tja…. Totaal niet met je eens, vorig jaar met bewondering staan kijken naar een kind van 3 jaar die de piste af kwam zetten. Zelf leerde ik skieen toen ik 5 was…nog steeds plezier van!

 17. Snowboarden geeft andere belastingen op het gestel van een kind….de hardware is ook gemaakt op kinderen vanaf 6-7 jaar. Hoi,

 18. Hoi Tobias,

  had paar weken geleden ingeschreven op de surfweer sms (door bericht te sturen met JA) maar ik heb niet de indruk dat ik iets doorkrijg? Wat moet ik doen, nog eens proberen?

  Groeten,
  Sms-loze surfer

 19. Hoi,

  Gaat het toevallig om nr eindigend met 296? Stuur anders even nogmaals JA naar de surfweer tel via sms of whatsapp: +31653477587 , dan voeg ik je meteen alsnog toe.

 20. @tja vandaag gaat weer los voor je mooie……… ieniemini lijntjes voor smurfen
  …….. wordt nu echt een beetje wanhopig ….hele week vrij maar geen surf :-((

 21. Ook Ex-Joaqin heeft nog een verassing in petto voor de dagen na het weekend. Het hele gebied met lagedruk komt zeer zuidelijk te liggen waardoor de wind boven de Noordzee oost tot noordoost blaast. En dat geeft in de regel hele mooie golven, ook en vooral ook in België en Zeeland.

 22. Hoi Tobias, het gaat om een nummer eindigend op 140. Het ging om de sporadische sms. Heb net nog eens GO SURF AAN en daarna GO SURF OK gestuurd.

 23. Is er iemand die weet wat precies de invloed is van een lange periode met een kleine swellhoogte, bijvoorbeeld swell 0,7 meter met 14s periode?
  Zorgt dit doorgaans voor een hogere golf eens die de kust raakt? …

 24. @ Cubano

  Langere periodes zijn golven die van verder weg komen, dus meer kracht hebben kunnen opbouwen en dus inderdaad hoger zijn. 0.7 meter op 14s kan makkelijk golven van 1.5 meter geven. Meestal is een langere periode wel inconsistent, waardoor je soms een kwartier op een set moet wachten, maar dit is het dan wel driedubbeldik waard. Dat laatste hangt er ook vanaf of het net een nieuwe swell is, of dat ie op z’n retour is

 25. Jelle, thanks voor de uitleg.
  Wat bedoel je met op z’n retour?
  Is dat de ‘secondary swell’ wat magicseaweed ook weergeeft in hun stats. Maar wat is dat dan precies?

 26. wat Jelle zegt, en vergeet ook niet de hoek die de swell heeft tov de kustlijn. Verder is het zo dat voor de meeste beachbreaks 14s al teveel is, maw close outs alom, beter naar een rif of point gaan dan.

 27. @Cubano

  Op z’n retour bedoel ik mee dat de swell bijna voorbij is. Al je een swell van bijvoorbeeld twee dagen in het weekend hebt, dan komt die binnen op zaterdagochtend, blijft ie 2 dagen golven geven, en verdwijnt hij zondag aan het einde van de dag weer. Je zult merken dat het dan op zondag langer duurt tussen de sets dan op zaterdag.

  Die secondary swell waar je het over hebt is wat anders, dat is gewoon een andere swell die er ook binnen komt. Eentje kan uit het noordwesten komen, terwijl een andere uit het zuidwesten komt. Veel swells door elkaar = rommelig en doorgaans moeilijk in te schatten hoe een golf gaat breken

 28. De afstand zorgt er niet voor dat de lange periode swell “meer kracht heeft kunnen bouwen” de lange periode swell ontstaat net als de korte periode swell in hetzelfde windveld. Daar wordt de windenergie overgedragen op de oceaan. Hoe die energie precies wordt verdeeld over de verschillende periodes is moeilijk te voorspellen, maar wel is het zo dat hoe harder het waait en hoe langer de fetch (stuk waar de wind dezelfde richting heeft) des te meer lange periode swell er zal ontstaan. Lange periode swell heeft meer energie dan korte periode swell (vandaar dat het hogere golven oplevert). De voortplantingsnelheid van golven is afhankelijk van hun periode, hoe langer de periode, des te hoger de snelheid. De swells sorteren zich uit, met de lange periodes voorop, die komen dus als eerste aan. Als laatste arriveert de korte periode swell. In theorie komen de golven dan dus juist sneller achter elkaar. Jammer genoeg voor ons verliest lange periode swell veel energie in ondiep water (=Noordzee).

 29. Joe thanks! Ik las het inderdaad ook in het artikel, ik was dus wel slap aan het ouwehoeren 😉

 30. Even aanvullend.

  golven worden inderdaad gegeneerd in een gebied met wind. De golven zijn dan erg rommelig met grote en kleine door elkaar.

  die gemaakte golven gaan op pad, weg uit het gebied waar ze zijn onstaan. Grotere golven hebben een iets hogere snelheid dan kleinere. Die grotere golven halen dus sommige kleinere in en die gaan in elkaar op, dus zo blijft er een grote golf over. Dit herhaalt zich continu, dus a ls er een flinke afstand tussen het gebied waar de golven ontstaan en de kust is, krijg je grotere golven die een voor een het strand raken. Die afstand moet ook niet te groot zijn, want golven verliezen ook kracht terwijl ze afstand afleggen.

  De golfperiode is de afstand ( in sec. Gemeten) tussen twee golfpieken ( of dalen). Als de swell eem grote afstand aflegt zal de periode stijgen.

  Dit is niet altijd voor ons gunstig, golven met een flink hoge periode kunnen moeite hebben om vtij de ondiepe noordzee in te komen. ( ook een reden waarom noordwest deining in nl beter breekt bij wat hoger tij).

  Waarom hogere periode golven meer kracht hebben dan golven van een zelfde hoogte met een kleinere periode? Omdat een langere periode golf ook daadwerkelijk langer is ( van voor naar achter gezien) als de voorkant van deze golf wordt afgeremd door een zandbank dichtbij de kust begint de achterkant van deze golf de voorkant in te halen en stapelt hij zichzelf er boven op. Er is meer om te stapelen bij een lange periode golf dan bij een korte periode golf.

 31. Ik vlieg morgen naar Lissabon met Easyjet. Ik heb opgegeven dat ik als extra bagage 1 surfplank meeneem (kosten: E90,-). Nu heb ik een boardbag waar 3 planken in passen. Aangezien mijn vriendin ook meegaat wil ik meerdere planken meenemen. Controleren ze de boardbags op hoeveel planken erin zitten of kan ik er gerust 3 boards in stoppen?

 32. Van https://www.facebook.com/noodplanning.westvlaanderen :

  Aanvaring LNG-tanker Al Oraeq en vrachtschip Flinterstar –
  Voorlopig geen oliebedreiging voor de kust

  Om 4u10 kwam het tot een aanvaring tussen de LNG-tanker Al Oraeq (Marschall Eilanden vlag) en het vrachtschip Flinterstar (Nederlandse vlag).
  Het vrachtschip Flinterstar is gezonken ter hoogte van Blankenberge, op ongeveer 8 km van de haveningang van Zeebrugge. De 12 opvarenden van het vrachtschip zijn gered, waarvan 2 personen overgebracht zijn naar het ziekenhuis van Blankenberge. De LNG-tanker is ondertussen de haven van Zeebrugge binnen gevaren. Er is lichte schade aan de tanker, deze is onder controle.
  Het scheepvaartverkeer verloopt terug normaal.

  https://pbs.twimg.com/media/CQnX-0RUkAAIo8w.jpg
  Uit het vrachtschip is olie vrijgekomen. De gevolgen voor het milieu worden nauwgezet opgevolgd. Een schip van de scheepvaartpolitie werd ingezet om ter plaatse te gaan.
  De Civiele Bescherming is onderweg met oliebestrijdingsmiddelen. Voorlopig is er echter geen indicatie dat de olie aan de kust zal komen.
  De Gouverneur heeft de kustgemeenten ten oosten van Zeebrugge opgeroepen om toch preventief controles te doen. Ook de Nederlandse autoriteiten heeft hij ingelicht.
  Het Vogelopvangcentrum van Oostende is paraat voor de eventuele opvang van vogels besmeurd met olie.

  https://pbs.twimg.com/media/CQnQuJ3UsAA60XH.jpg

 33. als je pech hebt controleren ze het, als je geluk hebt niet, Ligt ook vaan net wie je voor je hebt staan

 34. Als het maar binnen de 20 kilo blijft kun je zoveel boards in de bag doen als past. Gaat niet per plank maar per tas

 35. @Rein Ik ben net met transavia naar marokko gevlogen en daar mag je voor 40 euro per vlucht ‘watersport-gear’ meenemen. Staat dus niet specifiek dat het om één board gaat, zolang je maar onder de 32 kilo blijft. Heb dus twee boards en twee wetsuits er in gestopt. Er werd nog wel gevraagd hoeveel boards er in de tas zaten en daar werd niet moeilijk over gedaan.

  Ik kreeg trouwens een mail dat je binnenkort bij KLM een board mee mag nemen in plaats van een koffer. zonder extra kosten. Moet je natuurlijk nog wel een koffer bijboeken, maar dat is allicht goedkoper dan de 80 euro die ik bij Transavia kwijt was.

 36. Vraagje: ik moet dr komende maand veel in zeeland, stellendam,werken.ook in een hotel slapen enzo.. surfboard maar meenemen? Wat is daar in de buurt een beetje okay spot?heb er helaas geen auto bij me.

 37. ik denk dat ik gewoon ga donderdag en als er geen golven zijn ga ik wel een paddel workout doen gewoon een natte neus halen

 38. De dam zal dienen als bescherming voor natuurgebied ‘T Zwin.
  Deze zal voor de ingang hiervan worden geplaatst, is al eens eerder voorgekomen. Gelukkig geen swell block voor ons 🙂

 39. Dichtstbijzijnde “ok” spot vanaf Stellendam zou dan “het hekkie” zijn bij Strandtent Iloon in Ouddorp. Gaat een bus vanaf Stellendam maar dan zou je het laatste stuk moeten lopen naar de spot, ong 10 min. (uitstappen bij de Klepperstee).

 40. hekkie is leuke kitespot echt helemaal geen surfspot. over het algemeen kan je het best naar de maasvlakte. is vaak 3 x zo groot en clean.