Nuttige surfweer info:

Surfweer Zaterdag 25 maart 2023

Dit weekend komt nog een laatste koude uitbraak uit het noorden die winters zal aanvoelen. Het weer houdt zich niet echt aan de ingaande zomertijd. Wat wel helpt is dat de zon al meer warmte geeft. Dat is dan met name midden op de dag het geval, want in de ochtend en avond voelt het op/in zee nog steeds als winter. Op zaterdag is dat echter nog niet het geval. Een zuidwestelijke wind voert zachte lucht aan vanaf de Atlantische Oceaan. De golven komen ook uit westelijke richting met een korte fetch en alleen windgolven. Die kunnen nog wel stevig worden, maar de stroming wordt dat ook. Alleen met wat beschutting is surfen dan nog een beetje te doen. Zondag staat er in eerste instantie geen wind, maar zijn de golven wat slapjes. Wel zijn hogere golven vanuit de Noorse Zee onderweg en die komen in de loop van zondagmiddag steedse beter binnen. Ook op maandag en dinsdag swell uit het noorden, met vooral op dinsdag de beste surf-condities en een wind die weer terugdraait naar zuidwest. En daarmee wordt het meteen ook weer wat warmer, alleen de ochtend zal nog erg fris aandoen. Dat wordt waarschijnlijk ruitenkrabben voor wie met de auto komt. Pas woensdag stroomt er met de naar zuidwest gedraaide wind minder koude lucht binnen en wordt de temperatuur wat aangenamer. Alleen dan weinig swell meer, alleen nog zuidwest windgolven met in Zeeland en België weinig hoogte. Hieronder de verwachtingen per dag voor de komende vier dagen.

 

Zaterdag 25 maart
De wind neemt eind van de middag af en draait iets bij naar een nog wat meer aanlandige richting. Eigenlijk alleen in België en Zeeland wordt het nog iets de moeite, omdat daar de wind minder naar west gaat en er met de vloedstroming nog wel de nodige beschutting is te vinden. Wel blijft de wind juist in het zuiden langer doorstaan, maar de richting blijft zuidwest. En daardoor oogt het nog redelijk clean, zie de webcams in het zuiden. Heel anders zien de beelden van de cams in Zuid-Holland en Noord-Holland er uit. Daar is het compleet blown-out en breekt het tot ver buien met wit water over het zeeoppervlak. De wind neemt begin van de avond wel sterk af met de regen die dan arriveert. Dus op zich moet een sessie in Z-H in de luwte nog wel lukken, want ook in Z-H zuid en midden blijft de richting ZW. In N-H en op de wadden gaat de windrichting wel naar WNW en ziet de zee er uit als een grote wildwater rivier. Nergens is dan goede beschutting te vinden.

Zondag 26 maart
Het is met het ingaan van de zomertijd pas om 7:15u licht, maar helemaal donker wordt het nu omstreeks 20:15u. Bij het krieken van de dag is er in Z-H midden en heel N-H een swell die op zo’n 300km van onze kust is ontstaan en een periode heeft met net genoeg golflengte voor een leuke shortboard fish of longboard sessie. Het tij in N-H is nog een paar uur gunstig hoogwater, op Texel en in de kop van N-H nog tot einde van de ochtend. Wel neemt de wind dan fors toe en komt uit het noordoosten. Daardoor op de wadden alleen mooie golven op Texel en de overige eilanden onshore wind met iets meer chop. Wel arriveert de swell met lange periode daar al vroeg en de wind is tot 10:30u nog zwak uit noord. Dus mocht je op een ander Waddeneiland dan Texel zitten, dan is de vroege ochtend de enig optie. Op Texel zuid kan ook later nog gesurft worden met de hardere side-off wind uit het noordoost. Die wordt eigenlijk pas echt vervelend krachtig eind van de middag. De laagwater spots tussen de strekdammen breken de eb-stroming een beetje. Toch wordt het waarschijnlijk een stukje over het strand lopen na een lange rechtse golf te hebben gesurft. De tegenstroming naar noord begint 1 uur voor zonsondergang, dus als je die wind voor lief neemt is dat wellicht nog een optie. Elders in N-H is de NNO soms wat choppy, maar het tij komt wel wat vroeger en is 2 uur voor donker al goed de andere kant op dan waar de wind en swell vandaan komen. Uiteraard is voor het mooie de ochtend de beste keuze. Dan wel minder shortboard condities, want de hoogte ontbreekt. Dat is helemaal het geval in Z-H zuid, tenzij je het eerste uur van de dag probeert. Dan nog net genoeg hoogwater tot 8:30 uur. Daarna is het wachten tot opkomend vanaf 16:30u en blijft dan de hele avond goed te surfen. Zeker daar waar de wind er uit NNO niet recht op staat zijn er mogelijkheden. In Zeeland is dat wat minder het geval, echte hoogte ontbreekt. Ook in de ochtend is het heel snel niet meer hoog genoeg voor een sessie. Dat heeft mede te maken met het snel zakken van het tij, enkel het eerste uur van de dag is het net genoeg voor long/funboard. De hoogte komt in Belgie en Zeeland pas v.a. 15:30u. Tot 16:30u nog niet te veel wind, maar al wel rommelig onshore. Het is een peddel sessie waar, maar zeker geen mooie. Wel blijft de wind het langst afwezig aan de Belgische kust met om 15 a 16u nog steeds windstil tijdens de continue regen die daar valt. Pas om 17:00 waait het onshore en wordt het langzaam droger. De regen wordt veroorzaakt door een klein laag met kern bijna precies boven Antwerpen om 14:00 (is 12 UTC op de UK Met Office fax weerkaart). Hoe verder van dit laag hoe eerder wind en hoe minder de regen. Het noordelijke deel van N-H en de wadden blijven dan ook meest droog de hele dag, terwijl de andere helft van NL en dus heel Vlaanderen tot de avond regenachtig blijven.

Maandag 27 maart
In de ochtend spookt het met windkracht 5 op de vlaamse kust en in Zeeland nog niet heel erg en kan er een plons gewaagd worden. In Holland en dan vooral Noord-, maakt de wind het met 6 beaufort te onstuimig. De swell heeft dan overigens nog niet een piek bereikt. De 2 meter bij 9 seconde periode arriveert pas in de middag. En dan eind van de middag of avond zijn de condities wat aan de beterende hand met het afnemen van de wind en het inkomen van het hoogwater tij. Te veel swell voor de meeste spots, maar hier en daar kan het ok genoeg gaan breken voor een sessie. Ook in Belgie wel een kansje, maar beter Zeeland. Is net wat te wild, ook al neemt de wind aan de Vlaamse kust af naar 4bft in de avond.

Dinsdag 28 maart
Pas goed en mooi is het overal op dinsdag en dan met name in de ochtend vanwege het hoogwater. Die blijft tot 10:00 voldoende op peil in Zeeland en Belgie, daarna ebt het snel weg. In Zuid-Holland is het om 8:30u hoogwater en kan het nog wat langer goed hoog blijven, ook voor shortboard. Zelfs met laagwater om 13:00 breekt het nog. Het tij in N-H geeft wat langer de tijd, tot 12:00 staat het waterpeil nog boven de N.A.P. grens en komt het nog lekker door. Daarna meer wind, nog wel offshore zuid. Alleen de swell zakt dan weg onder de 1 meter.

Wetsuit advies met een water temp. van 7 a 8 gr.
Zaterdag: 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zondag: 5/4mm met capje, hand 4mm en schoen 6mm
Maandag: Oor protectie! En 6mm of 5/4mm vaste cap 5m hand en schoen 6mm
Dinsdag: 5/4mn, cap hand 3mm en schoen 5mm

104 reacties

 1. Zondag ligt de kern van een klein lagedrukgebied bijna precies boven Antwerpen. In het zuiden daardoor lang regenachtig maar ook gunstig windstil weer op zee. Helaas is de nieuwe swell dan nog niet gearriveerd en moeten we het doen met een restje swell van dichterbij. Op zich had dat meer dan genoeg kunnen zijn met opkomend tij, maar het is in de ochtend helaas al snel afgaand naar laag water. De gok is om heel vroeg op te staan en toch nog iets hier van mee te kunnen pakken.

 2. Gisteren lekker gepeddeld tussen de kiters op de wind golven wel jammer dat er één het leuk vond om over mij heen te springen erg domme actie voor de rest topdag

 3. Bodyboard meegenomen door deze man vandaag op hvh strand 🙁
  Was aan het surfen maar had mijn bodyboard meegenomen voor de lol.
  Was maar 25eu maar toch, wie doet zoiets?!

 4. Huh? Hoe kom je aan dat beeld met de meenemer in beeld.

  Maar belangrijker: op welke manier zou die het board weer bij jou terug kunnen brengen mocht het een ‘misverstand’, een ‘vergissing’ of achteraf spijt blijken te zijn…

 5. Dit is een screenshot van de webcam. Zo zag ik het board nog op het strand liggen en het volgende shot zag ik deze meneer met het board weg lopen. Tja en op welke manier ik het board terug zal krijgen zal lastig zijn. tMisschien toch even aangifte doen zodat er op andere camera’s kan worden gekeken, zoals de camera op de screen.
  Ik dacht ik plaats het hier even misschien hebben andere meer ervaring hiermee.

  Zowiezo even mijn tel.nr op mijn boards zetten vanaf nu (en hopen dat een mooie dame hem vind natuurlijk ;))

 6. Ah duidelijk, thanks. En ja, nummer of naam op je board is eigenlijk een must voor iedere surfer die met 2 boards naar het strand gaat. Bij het vinden van een onbeheerd (surf)board wordt namelijk nogal eens de conclusie getrokken dat er surfer vermist is op zee, met een kustwacht alarmering als gevolg. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een helikopter of een boot van de KNRM op zoek is naar diegene die bij het gevonden surfboard hoort. Een belletje naar het tel.nummer op het board voorkomt dit soort onnodige zoekacties.

  Zo’n gratis sticker plakken helpt een hoop, maar op zich is nummer aan het leash touwtje of ergens met stift op je finbox, onder of bovenkant al genoeg. Beetje creatief en het heeft geen nadelen. Tenzij je niet wilt dat je nummer anoniem blijft, dan zou je zo’n boomtag van bijvoorbeeld boomtag.com kunnen overwegen.

 7. Heb je de camerabeelden bekeken bij The Hook?
  Dat is die winkel op de achtergrond..

 8. Waarschijnlijk (en hopelijk) worden die beelden niet vrijgegeven. Zou een vreemde ontwikkeling zijn als iedereen ‘zomaar’ camera beelden kan opvragen. #camerasmakenmijbang

 9. Nav het surfdrama in Scheveningen heb ik toen die sticker gehaald alleen binnen 10 sec was ik die alweer verloren.

  Tips hoe je die fatsoenlijk op je board bevestigd?

 10. Bij mij hetzelfde; ik heb de sticker op alles zitten op mijn wings na.

  Allereerst ontvet ik het oppervlak zodat ik er geen rommel in schuur. Daarna schuur ik het oppervlak heel licht op, met een van de fijnste korrels. Tot slot nogmaals ontvetten en de sticker plakken. Sindsdien zit mijn sticker er al sinds jaar en dag op.

  Succes!

 11. Hi surfers,

  Zijn er surfers die met als ik regelmatig vanuit omgeving Eindhoven rijden? Wellicht leuk om een groep te beginnen. Dan liggen we igg niet alleen in het water/kunnen we samen rijden.

 12. Volgens mij was ik net iets te laat (08:45). Het was hard werken. Af en toe goed hoog dus alsnog veel fun.

 13. Ik heb zondag gesurfd in wijk aan zee en had echt mega pijn aan mijn keel die nacht. Kan een verkoudje zijn, maar voelde meer alsof ik een of ander type zwaar metaal moest uitdrijven. Hebben meer mensen dat?

 14. De genoemde gezondheidsproblemen rond Tata zijn vooral door langdurige blootstelling. Of je bij 1 sessie er last van hebt? Zoals artikel zegt is windrichting ook wel bepalend en de troep die in zee beland wordt deels snel verspreid doordat ook het water in beweging is.

  Irritatie van ogen en luchtwegen kan wel (net als hooikoorts / allergie). Misschien heb je te hard geschreeuwd bij “claims” of naar kooks en surfbuddies :-).

  Ik zwem ook niet graag in de troep en zou (als ik de keuze had) niet snel in Wijk aan Zee, Beverwijk en IJmuiden gaan wonen (in cirkel van 5 km van zware industrie en haven), maar mondiaal gezien is het beter als er meer van de staalproductie bij Tata IJmuiden gebeurt. Dat is weer een ander issue…

 15. Naast de opmerking van daarboven, had ik afgelopen week stookolie in m’n wax en op mijn booties. Geen idee of dat het veroorzaakt kan hebben?
  Iemand nog tips om stookolie uit neopreen te krijgen?

 16. Ook met olie, bijvoorbeeld zonnebloem olie. En als dat niet werkt, dan met stickeroplosser. Dat goedje lost alles op, waarschijnlijk ook je lijm, dus pas goed op waar je het precies gebruikt!

 17. ik had ook last van mijn keel… maar is ook niet zo gek als je zag wat er voor rook uit gestoten werd (oostewind)😉, vergeleken met dinsdag, toen ging de wind over wijk heen…. boefjes zijn het hoor 😶‍🌫️🤢🤮

 18. Handschoentjes ProLimit verloren na epic surfsessie op Scheveningen dinsdag… Heeft iemand iets gevonden? 0612749279. Thanks!

 19. Wellicht bij gevonden voorwerpen bij t Jumpteam. Van de week waren handschoenen gevonden. Liggen in de box naast de ingang van de stalling.

 20. Beste surfweer, wat is er met de webcam van Egmond aan zee gebeurt? Ik mis hem heel erg!

 21. Vandaag heb ik in Den Haag op de Valkenboslaan een ripcurl 5-3 surfhandschoentje (type mitten) gevonden. Als je deze kwijt bent stuur even berichtje naar ivooosterbaan##yahoo.com (##=@) en dan kunnen we even afspreken( the glove ligt nu bij mij thuis).

  Graag delen onder je vrienden zodat we weer iemand blij kunnen maken.

 22. Wow, nu je het zegt. Had de link niet gelegd, maar same here, geen mega last zoals jij het beschrijf maar wel flink schor en duf…

 23. Vanmiddag op hoogte van HIGHTIDE kleine golfjes gepakt. Niet heel bijzonder bij IJmuiden, maar wel lekker.

  Pas op: iemand/idioot heeft weer over een lengte van 50 meter een staand-wand (net) geplaatst, je ziet het niet, behalve de boei met anker. Kwam met mijn boord even vast te zitten, hopelijk dat een surfer niet verstrengeld raakt.

 24. Ik heb na m’n sessies bij Wijk altijd last van m’n holtes en voel me de dagen erna soms ook ziekjes. Toeval of niet…?

 25. Ik voel me altijd prinsheerlijk na een sessie in Wijk. Beste spot van NL

 26. Ik na een sessie wel vaak last van mijn oren door al dat geschreeuw bij de pier. Wooooooo, Ouweeeeee

 27. Vanaf welke watertemperatuur zou het lukken met een 4.3mm wetsuit incl. Cap, handschoenen en schoentjes?

 28. Vandaag rond 18u erin gegaan, viel vies tegen! Heup hoog, 1sec piekjes en heel af en toe een mooi lijntje ertussen maar meestal net 50mtr van locatie op dat moment en inderdaad stroming van hier tot aan jeruzalem.

 29. Op Scheveningen vorige week zowel handschoentjes als cap verloren. Gevonden? Let me know! 0612749279

 30. Dat is heel persoonlijk. Grofweg kun je een 4/3 vanaf 10 graden aan als het een goed zittend en redelijk nieuwe wetsuit is. Mijn ervaring is dat wind, luchttemperatuur en wel of geen zon eigenlijk belangrijker zijn. Zelfs luchtvochtigheid speelt een grote rol.Zo zal een dag zoals vandaag met wind en lage luchtvochtigheid veel kouder aanvoelen dan bijv dezelfde temperatuur en mist.

 31. Is heel afhankelijk van persoon, materiaal, weersomstandigheden en duur van je sessie. Bij weinig wind, zon en temperatuur boven 10 graden is anders dan bij 5 graden met regen en wind.

  Heb deze winter vooral SUP en Wingfoil gevaren, met afwisselend 3 en 5mm schoentjes aan en ook op binnenwater. Natuurlijk minder warmteuitwisseling met het water, maar wel windchill en luchttemperatuur was soms lager dan watertemperatuur.
  Kan me niet herinneren dat ik last heb gehad van koude voeten (koude vingers wel).

 32. Diegene heeft ws een vergunning om dat te doen. Iets met eeuwen oude visrechten. Als het goed is staat Er een nummer op de boei. Wellicht even verhaal halen bij die idioot…

 33. iemand interesse om mee naar hossegor te rijden op 15 april en benzine etc te delen?
  laat even je nr hier achter en ik neem contact op 🙂

 34. Meneer Hellboy.
  Als je een anker van een net snijd, dan gaat het net zwerven en maakt het meer slachtoffers onder het zeeleven todat de duikers van DUIK DE NOORDZEE SCHOON,
  het net bergen en recyclen tot synthetische sokken. Denk dus even verder dan,
  net los snijden, het is bovendien ook strafbaar onder de noemer ,, vernielen van eigendom. Er sterven jaarlijks veel zeehonden in zwervende netten. Laat ze dus liggen
  op anker en probeer de eigenaar te achterhalen.

 35. Zou er vrijdag middag nog wat lekkers in het vat zitten of wordt het behelpen?

 36. Hoezo, denk dus even verder dan? Er is niets geschreven over los snijden (goed lezen is een kunst), slechts een waarschuwing dat je als surfer niet onder het netje moet raken. Want verdrinken is best ruk.

 37. In petten ook vast gezeten in een net na een wipe out. No fun, gelukkig was het ondiep genoeg om te staan en ben je er ook snel uit.

  Snap de frustratie maar volgens mij hebben ze vissers een hekel aan ons en wij aan de vissers. We hebben allemaal plezier op onze eigen manier aan de zee, laten we het respectvol houden, beste voor iedereen.

 38. Wind is op Texel al eerder offshore in de middag. Elders in N-H pas laat op de avond, maar rond Zvoort/IJmuiden draait ie niet echt en blijft het onshore choppy. Maar de swell lijkt ook daar wel voor een golfje te gaan zorgen.

 39. Hoe laat op z’n vroegst komt dat beetje swell aan in Wijk? Net na hoog? Of nog later…

 40. Niet te veel van verwacht, maar viel alles mee. Gewoon een leuke avondsessie gehad!

 41. Bedankt voor de succes wensen! Heeft geholpen. Was erg leuk van 17-19 bij Wijk!

 42. Wijkiki rond HW was super. Kwam een verrassend mooi swelletje binnen. Fijne sessie ter hoogte van het windsurfpad. Wind ging er helemaal uit en met een zonnetje erbij helemaal goed. Mooie ritten kunnen maken. Lekker rustig ook in het water. Stoked !

 43. Aloha,

  Tijdens de meivakantie zijn wij (gezin met twee kids) van plan om af te reizen met een camper richting Frankrijk. We twijfelen nu tussen La Torche (bretagne) of ergens in Vendee. We zijn opzoek naar een camping of plekje waar we kunnen longboarden en het liefst direct aan het strand staan (of loopafstand, de kids zijn jong dus ver lopen gaat niet lukken). Dit klinkt vast als een utopie maar geloof wel dat er plekjes zijn die wij nog niet kennen.

  Wie heeft er tips??

  Thanks alsvast!

  Frank

 44. let goed op het seizoen. De kans op een camping in Bretagne of Normandie die in april al open is , is bijna nihil. Juni op zijn vroegst. In het zuiden denk ik grotere kans……..

 45. Hey heyy,

  Wanneer is het goed in Zandvoort? Bij een paar locaties zoals wijk aan zee en Domburg kun je ermee weg komen om met aanlandige wind erin te gaan, voor mij tenminste. Maar ik wandelde een keer bij Zandvoort met aanlandige wind en er was echt niks te surfen.

  Bij welke omstandigheden is Zandvoort goed? Of ook gwn bij noorderswell

  Als student in Amsterdam is Zandvoort natuurlijk wel lekker met de trein

 46. @LUKE. ff komende tijd de webcams van zandvoort.com en reddingsbrigade-bloemendaal.nl in de gaten houden. Kun je zelf een beetje je conclusies trekken 😉

 47. Baie de trespasses in Bretagne, niet ver van La Torche is mij altijd goed bevallen. Camperen rond die tijd wordt nog wel wat gedoogd en anders zijn er erg leuke pitoreske plekjes in de dorpjes daar Plogoff is leuk en practisch.
  BdT is qua longboarden ideaal. rustige baai met voor elk niveau wel een golfje.

  have fun. Arjen

 48. Als we het toch over vakantie hebben. Iemand ervaring met Sri Lanka in de zomermaanden? Nog tips of aanbevelingen?
  Thanks alvast aan iedereen voor de hulp!

 49. Whiskey point kan heel mooi lopen in de zomer.. en heeft geen scherp koraal…

 50. In juli/aug moet je in ArugamBay zijn, wel een hele drukke line-up. (rechtse pointbreak – niet indroppen ). Daar zijn ook de meeste hotels. Om naar de spots in de omgeving te gaan heb je een tuktuk nodig (taxi). De mainbreak in Arugam (ook de enige) is wel een redelijk grote golf in vergelijking met de golven hier. Whiskey point vond ik ook goed (niet te groot).

 51. In de zomer werkt in Sri Lanka de oostkant het beste en rond Arugambay zijn vele spots. Al kan het wel erg druk zijn vooral rond de Mainpoint maar als je wat meer naar het noorden of zuiden gaat, daar heb je Crocodile rock, Elephant rock en Peanut farm. Als je een auto hebt kun je best wat leuke plekken ontdekken die ook minder druk zijn. Wel kan het zijn dat je wat sneaky kwallen in het water tegenkomt. 🙂 Als je in hostels slaapt, ik vond The Long Hostel in Arugambay echt nice! Ook prive kamers btw.

 52. Dank voor het uitvinden van de zomertijd. Hele dag werken en dan nóg genoeg daglicht voor een sessie. Still stoked!

 53. zandvoort is in mijn ervaring stuk gevoeliger voor zuidwesterwind dan Wijk, in Wijk is het dan vaak nog redelijk clean, in zandvoort een teringbende en stroming van heb ik jouw daar. Let ook op de richting van het getij, opkomend tij is stroming naar het noorden, als je dan ook nog zuidenwind hebt is het niet te doen.

 54. Iemand deze vin gevonden op Scheveningen? Is zojuist onder m’n longboard verdwenen tijdens de surf 🙁

  Je kunt me appen op 0641736639

 55. Lekker gesurft vanmiddag op de Noord! Zal er morgenochtend nog wat van over zijn?

 56. Is er dit weekend nog goede surf in regio Wijk/ Zandvoort? En zou ik mijn 4/3 aan kunnen? Het lijkt al wat warmer te zijn dan in de winter.

 57. Ik hou hoop. De beimetingen lijk wat omhoog te gaan. Misschien toch een surfje zondag.

 58. Zandvoort is gevoelig voor (getijde)stroming, net als de andere spots langs de Nederlandse kust waar geen pier, strekdam of andere stromingbreker ligt.
  Tegelijkertijd worden de golven daar ook niet doorgefilterd. Soms is het dus hoger, maar vaak ook rommeliger.

  Ik vind Zandvoort vaak beter werken bij laag, terwijl de die-hard short boarders zweren bij hoog. Als het waait dan is het handig om te kijken welke kant de getijdestroming staat. Dan voorkeur voor stroming tegen de windrichting in. Dat scheelt peddelen en/of lange wandeling terug.

 59. Waar kan er morgen eventueel gesurfd worden? Wijk of juist IJmuiden ? Longboard of zelfs shortboard?