Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 23 mei 2018

120 reacties

 1. Thanks voor dit goede nieuws Tobias, en de leerzame uitleg 🙂
  Is het bij deze N / NO swell woensdag beter om bij Wijk (lees: noordpier) te surfen of juist IJmuiden (zuid van de pier)?

 2. Om 7:40 lijkt lage golfhoogte op webcam Scheveningen. Regen tot 12u voor Z-H.

 3. 9:10 opkomend tij (10uur) en golfhoogte neemt af bij Maasmond.
  Dat stimuleert niet om te gaan rijden.

 4. …alsof de eerder aangegeven tijden een uitloop kennen. Scheveningen lijkt nu juist beter te worden t.o.v. 2 uur geleden. Kan dit kloppen Tobias?

  1. Kan kloppen, want ik kom er nu pas uit. Was lekker alleen nu zit de wind er op in Z-H zuid en is het crap en kleiner geworden. Vanavond nieuwe ronde nieuwe kansen!

 5. Zijn er al mensen die zonder schoentjes te water gaan? Ik surf veel liever zonder schoentjes dan met..

 6. @twijfel

  schoentjes en handschoentjes zijn niet meer nodig! Water is lekker nu!

 7. Man man man wat een golven 9 tot 13.30, clean krachtig lange lijnen, werd steeds beter en hoger met eindelijk weer is wat wanden

 8. Zit er na 19:00 nog wat in het vat voor Wijk/Parnassia? Kon ik niet uit de forecast opmaken namelijk. Maar aangezien het vanmiddag beter was dan verwacht..

 9. Valt er vanavond nog wat te surfen in belgie ? Of zal het getij net te laat zijn hiervoor ?

  Grz

 10. Hoop rond zonsondergang nog het water in te gaan. Is het de moeite om naar Noordwijk te reizen, of zal het even goed zijn op Wijk?

 11. @ Noordwijk, beter noordwijk. Wijk minder met NO wind en laag water.

  Wij gaan naar Bloemendaeeelllll aan zee…

 12. Idd ging wel af op Wijkiki gister namiddag Dirk achterste banken windmolens!
  Ik heb voor het eerst ervaren wat afdrijven op 100 meter naast de pier is!! Moest enorm terugpeddelen te gen oostenwind in en stroming wat door de surfstoke en onoplettendheid kwam! Leek wel een grote rivier daarlangs naar buiten!

  ik toch eens meer Mauimuiden spotten, jammer dat daar een goede Livecam ontbreekt? Niet echt slim van de strandtenten daar voor meer surfklandizie!

 13. @Ed heb je nog een mooie plaat met die bloedrode zon op de achtergrond? Of bewaar je die voor de verkoop;-)

 14. Ik hoop toch zo dat er vrijdagochtend nog wat swell door pompt in Zeeland.. werk-werk-werk

 15. @Poseidon! dat lijkt mij nou ook een goed idee: webcam bij IJMAUI 🙂 Bij IJmuiderslag zit een strandtent bovenop de duinen; lijkt een mooie positie. Alleen de afstand tot het strand is nogal ver… Is hier vaker over nagedacht door surf-filosofen?

 16. Ja dikke cam op IJmuiden zou tof zijn!!!
  Wellicht een crowdfunding starten en dan aanbieden
  bij een van de strandtenten?

 17. Wellicht Hightide strandtent vragen? De vraag rijst wel of je dit door de fijnstof zwartgeblakerde pareltje op de cammert wilt hebben. Daar is nog de rust Te vinden. Gister bij Bdael aan zee het effect van toenemend aantal gebruikers goed kunnen ervaren daar waar je Jaren geleden ook daar nog in je eentje lag. Zelfde geldt voor Parnassia..

 18. Wat het weekend betreft: wordt België (oostende) dikker dan Zeeland (Domburg)?
  Hoelaat best te water gaan? Opkomende of afgaand tij?

 19. Was een mooie speeltuin gisteren! Super voorspelling goed maakertje van de alerts van afgelopen vrijdag 😛 haha. Als dit zo blijft de rest van de zomer ….

 20. Was gisteravond van 20:00 tot zonsondergang heel nice op verschillende zandbanken bij Duindorp. Schouderhoog, hol, bleef mooi open naar recht. En VEEL steiler dan op de zuid… en rustiger.

 21. #SUP. Rond 12-en erg mooie sets in Noordwijk. Mooi clean tot schouderhoog, soms met een lekkere push voor de SUP. Heerlijk en erg rustig, morgen weer hoop ik 😉

 22. @Ijmuiden,
  Wil jij zo graag alleen liggen dan?
  Niet echt veilig lijkt me heb ik nu echt ervaren en dat strand is zooo groot daar en breed met 200 surfers merk je nog niks met die lange lijnen daar! 4 kilometer strand richting Parnassia!

  Het is idd een pareltje graag met Surfcam!

  Ik snap Hightide niet, zij onderschatten de kracht van een LiveCam daar! Zo heb ik Wijkiki leren lezen en inschatten samen met het Surfweer forecast! Maar de ultieme tricker hangt bij mij echt van een Cam af! Er zijn Toplivecams te koop voor 1000 euro incl montage bij livecam.nl bv!

  Ik wil wel meebetalen voor crowdfunding geen probleem!

 23. Golfhoogte is behoorlijk afgenomen. En wat ook niet helpt is dat het getij pas na zonsondergang opkomt. Uiteraard nog wel genoeg rollers om op te staan en een ritje te maken. Maar geen holle stukjes meer.

 24. Iemand een idee wat over de (in ieder geval zuid Hollandse kust) die stukjes vis/kwal overal zijn die je voelt tijdens het paddelen?

 25. dat zijn scholen jonge spiering die met miljoenen tegelijk vlak onder kant zwemmen

 26. Ik zie ook veel zeedruiven (kleine bol kwalletjes) liggen overal. Die kunnen het ook zijn.

 27. ALS je aan jonge spiering ruikt Dan zou je komkommer moeten ruiken. Kwallen zijn onder de kust door oosten wind.

  @Ijmuiden, niet helemaal met je eens maar je zult het zien de komende 5 jaar.

 28. @Ed thnx voor die mooie platen! Die zonsondergang maakte het weer een bijzondere avond.

 29. Ha Tobias, de wind zaterdag vanaf Noorwegen over de Noordzee lijkt een beetje op de aanmaak van die 6sec swell waar we zo’n plezier (ook in NH) van hebben gehad toch? Of is dit wishful thinking? 🙂

 30. Is het morgen nog de moeite ? En zo ja waar ? Noordwijk, scheveningen of wijk 🤙🏻

 31. @Tobias Bedoel je daarmee dat het zelfs met een longboard morgen in Scheveningen echt niet de moeite is? Jammer, had voorafgaand aan een kinderfeestje in de Vogelwijk graag voor het eerst in maanden weer eens een golfje gepakt (ben nog steeds geblesseerd aan knie dus op zich zijn rustige condities wel fijn, maar helemaal flat schiet natuurlijk niet op)

 32. Idd, niet de moeite / zo goed als flat. Er zijn op zee wel golven, maar de richting is te veel oost.

  Morgen zou er meer noord bij moeten zitten dus hopelijk dan wel ok met een longboard.

 33. @Tobias Denk je dat het zondagochtend in Zandvoort wat kan worden? Windguru (0,6 meter en met ster) en Magic Seaweed (flat) lijken elkaar een beetje tegen te spreken.

 34. @Tobias Thnks, jammer maar helaas. Sleep ik in elk geval niet voor niks m’n surfspullen mee.

 35. Is het meer in het zuiden bijvoorbeeld Ouddorp ook niet meer te doen met longboard met hoogwater?

 36. Ik ben benieuwd of er morgen door refractie nog een klein golfje doorkomt in de zuidelijke nederlanden

 37. Tja, wie het weet mag het zeggen. Het ziet er alleen niet echt hoopvol uit helaas..

 38. vandaag wel mijn dochter lekker laten surfen op golfjes tot 40cm hoog. Ze heeft haar eerste golven gepakt waarbij ze zelf heeft ingepeddeld (voorheen gaf ik haar een duwtje). En ik als trotse vader juichen bij iedere golf! Gouden momenten.

 39. Er zal niet veel lopen. De boeien geven nog geen halve meter aan. Plus het onweert op dit moment.

 40. J6 platform nu iets boven de 100 cm. Zou hoogwater in ZH dan toch nog iets worden?

 41. Solo Singlefin Sunset Session (gisteren 20:00-22:00 Wijk@windsurfpad, kniehoge lijnen… blij dat ik de gok gewaagd heb; webcams vandaag zien er – nog – minder uit)

 42. Kleine update met betrekking tot eerdere constatering op waterinfo site van RWS (ik dacht van singlefin:orange?). Ik ben er nog maar een keer achteraan gegaan en ze hebben nu de oorzaak gevonden van het missen van de parameters voor golven. Je kan ze nu weer zien op waterinfo.rws.nl en dat werkt ook automatisch door op http://actuelegolven.nl (zowel kaart als “lijst”, zie screenshot). Dit ter info. Hopelijk blijven hun feeds stabiel.

  En zoals iedereen hier: ik kan niet wachten tot weer wat beweging in het water!

 43. Hi Tobias,

  Denk je dat er nog iets van golven en/of wind aankomt deze week?
  Zou nice zijn!
  THx

 44. ze wordt over een week 9. Maar ze is erg klein van stuk dus het ontbreekt haar vooral aan kracht. Ze heeft wel voldoende lef (ze wil zelfs een parachutesprong voor haar verjaardag) en vraagt regelmatig of ze mee kan het water in. Over een paar jaar surft ze me er uit vrees ik ;0)

 45. @GuusC: top! Ik heb rijkswaterstaat zelf ook een paar maanden geleden gemaild (met enkele vragen over de nieuwe ‘look & feel’), maar tot op heden geen reactie ontvangen. Ik ben blij dat ze wel met jou in gesprek zijn gegaan.

 46. Mocht je ze nog eens mailen; ik blijf het jammer vinden dat ze alle gegevens m.b.t. golven (richting & hoogte) hebben verwijderd van golven met een golffrequentie tussen 100 en 200 mHz… aangezien dat in feite het bereik is (periode tussen de 5 en 10 seconden) waar wij als Noordzee surfers voornamelijk in geïnteresseerd zijn (30-100 mHz is uiteraard ook waardevol, maar dat komt gewoon wat minder vaak voor bij ons).

 47. Graag gedaan! Je moet af en toe even de goede route vinden daar. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer, maar het is weer gelukt 🙂

 48. @singlefin:orange: Nog even kort gezocht, maar ik zie 100-200mHz inderdaad ook (nog) niet in de aangeboden feeds. Dit zou nog wel eens een lastige kunnen zijn om voor elkaar te krijgen. Als ze het specifiek meten moeten ze het misschien wel aanbieden (in het kader van open-data), maar als het een afgeleide waarde is waarschijnlijk niet per se.

  Ik zal nog even zoeken, maar kan ik deze niet beloven, helaas :-(. Tenzij iemand weet hoe deze te berekenen met de beschikbare data.

 49. In noord Holland is het perfect voor kleine kinderen met een soft top.
  Goede hoop dat het langplankbaar wordt later deze week.