Surfweer woensdag 20 oktober 2021

De herfst komt op stoom en dat geeft deze dagen condities die te veel van het goede zijn. Zowel de wind als golven zijn krachtig, hoewel er ook momenten zijn met af en toe een afname. Juist op die momenten is de surf best aangenaam te noemen. Zeker nu het water nog vrij goed op temperatuur is en zelfs af en toe stoom afblaast tegen het koudere luchtlaagje boven zee. Dat is altijd mooi om te zien, die zeemist of stratus geeft iets magisch in deze tijd van het jaar. Tevens worden de dagen korter en de sessies waarschijnlijk ook… Of je moet nu al je 5/3mm winterpak aan doen met schoentjes en dun capje. Dan is het makkelijk een paar uur uit te houden in zee, maar onderschat de onderkoeling door de windtoename niet. Vooral wanneer de wind op donderdag en vrijdag uit een meer noordwest richting begint te komen. Kan ook weer pijn aan de oren gaan doen, dus die oorbescherming moet echt weer in! Op Zaterdag zal de wind gaan liggen en worden er mooiere condities verwacht. Opnieuw een kans voor het NK surfen op Scheveningen, nu voor de Junioren en de Dames categorieën. Hou de berichten van de NK surftour in de gaten!

Eerst nog even vandaag (dinsdag), want de wind gaat aan en de golfhoogte door wind komt best goed uit de verf eind van de middag. Het tij is eerst nog ongunstig met veel stroming windmee, maar in Zeeland wordt het al sneller afgaand tij met bijna windstilte in de avond. Leuke heuphoge lijntjes geeft dat op alle spots tussen de houten palenrijen! Voor golven in Belgie is deze windswell net e klein, hoewel eerder op de middag met de wind wel iets langs komt. In Z-H gaat de wind vanavond afnemen en geeft dus zeker ook even die mooie surfbare lijn er in. Alleen noordelijke deel van Z-H en ook in N-H blijft het waaien en stromen, want het afgaande tij komt iets later. Wel gaat de wind nog terug van ZW6 naar ZW 5bft op de grens tussen deze twee provincies. In de kop van N-H blijft het ZW 6 tot donker vanavond.

Woensdag 20 oktober
Meerdere fronten trekken over met als een gevolg een paar wisselingen in de windrichting en sterkte. In de eerste uren van de ochtend trekt het windveld met de meest wind over door de passage van een koufront dat loopt vanaf de Canarische eilanden tot over Zweden, waar de kern van de depressie ligt. Heel vroeg gaan betekent dus vol in de wind zitten. Even wachten tot iets later in de ochtend geeft een mooie windafname en even een naar ZZW krimpende wind. Dat is side-offshore in Zuid-Holland en zelfs helemaal offshore in België waar de golven dan te veel van de kant af worden geblazen. Zeeland is wel mooi side-off met de nodige hoogte een paar uur in de ochtend en het tij is dan nog gunstig. Later in de middag te veel wind en stroming met opkomend naar vloed toe. In Zuid-Holland kan het wat langer goed blijven, tot halverwege de middag. Daarna meer en meer wind en stroming en alleen nog in de beschutting hier en daar wat mogelijkheden. Eind van de middag trekt de wind pas echt aan tot dik 7 bft en is het niet meer zo handig. Dat is in N-H al wat eerder het geval, dus daar ook in de loop van de ochtend als de wind even naar ZZW gaat en afneemt na het koufront. Een eigenschap die 9 van de 10 keer plaats vindt na passage van een koufront. Eind van de middag zien we een trog / oud occlusierestant op de weerkaarten dichterbij komen, waarop de isobaren weer dichter bij elkaar komen te liggen. Ook geeft dit eind van de middag de nodige regen en buiten met de kans op onweer. Een beetje voorzichtigheid is dus geboden, mocht je nog het water in willen gaan. Overigens is dit moment wel het moment voor België met eindelijk ook meer hoogte dankzij de meer side-off wind ipv pal offshore. Begin van de avond is de ergste piek dan al geweest en kan er in de beschutting bij nog hoog naar mid-tij prima gesurft worden. In Zeeland lukt dat eigenlijk niet meer, te laat afgaand en te veel side-shore. Echt goed laagwater valt pas tegen een uur of 19:00.

Donderdag 21 oktober
Een onmogelijke surfdag met te veel van het goede. De kern van het stormgeweld ligt nu niet bij Zweden, maar ergens ten westen van Londen. In de ochtend stormachtig westnoordwest, met heel even een afname naar hard westzuidwest en een paar opties langs de Belgische kust. In Zuid-Holland en Noord-Holland wordt het al te snel weer te hard west aanlandig. Tijdens het doorkomen van een groter regengebied eind van de ochtend waait het wel wat minder stormachtig dus is er voor de experts misschien nog ergens uit te peddelen in Zuid-Holland. De wind blijft echter west en wordt na de regen weer WNW en later Noordwest. Echt opklaren daarna doet het ook niet, alleen in België meer kans op wat mooier weer, omdat dit deel van de Benelux in de zogenaamde schaduw van Engeland ligt. Met heel veel optimisme is er in het zuiden misschien nog een side-onshore sessie te scoren net na hoogwater 2e helft van de middag.

Vrijdag 22 oktober
Vrijdag nog zo’n dag met veel te veel wind uit de verkeerde richting en een hoop regen van een trog met daarachter volgende een koufront. Alleen in Belgie zijn er plekken te verzinnen waar je misschien het water in zou kunnen gaan zolang de wind nog WZW tot West is. Dat is met name in de ochtend, maar dan is de wind nog wel op z’n stormachtigst. In de middag ruimt de wind naar een onmogelijke WNW richting en neemt af tot krachtig/hard. De kans op onweer is wel een stuk kleiner dan donderdag, maar de wind draait niet verder dan WNW. De beschutte spots bij NW blijven dus buiten bereik liggen. En ook de schaduw van Engeland is nu minder van toepassing, want de fetch over het warme Noordzeewater is nu lang genoeg om weer nieuwe buien te laten onstaan voor de kust van België.

Zaterdag 23 oktober
Wanneer kunnen we wel een beetje normaal surfen deze week dan? Het antwoord is zaterdag en dit beeld is al een paar dagen zeer standvastig terug te vinden op de weerkaarten. Geen speld tussen te krijgen dus, maar wel details gedurende de dag. We zitten met vrij laat hoogwater, pas in de middag en met een nog aanlandige wind in de ochtend in het noorden. Hoe het precies allemaal gaat lopen is dus nog wel iets veranderlijk, maar in ieder geval lijkt de wind hoe later hoe meer offshore te worden. En het tij is overal gunstig hoogwater tot donker. Overigens is ook zondag nog een dag dat de N-swell zal binnenkomen. Wel half of 1/3e zo klein, maar in de ochtend nog met gunstig offshore. Die wind neemt toe, waardoor de swell het wel erg moeilijk krijgt gedurende de dag. Hoewel de periode zodanig is dat het weinig tegenwerking krijgt van de kortere periodes van de zuid-swell.
 1. Vrijdag een lange fetch met swell vanuit de Noorse Zee, maar ook een aantal fronten boven de Benelux met een te veel westnoordwest blijvende wind. Echt noordwest wil het daardoor niet worden.

 2. Er zit veel te veel westnoordwest en noordwest in die zinnen, moest 3x lezen voordat ik begreep wat je bedoeld

 3. 🙈
  Gaat ook zo heen en weer met die windrichtingen de komende dagen!

 4. Zaterdag Wijkiki – Velsen pier noord

  https://youtu.be/9wNeHK4-dik

 5. Vandaag te doen in zuid holland of is de wind te sterk. Ziet er wel hard uit op de cams?

 6. In Scheveningen stikt het op het moment van de windsurfers die volle snelheid door het golfsurfgebied knallen. Ik denk dat je daar meer last van hebt dan de harde wind.

 7. Dag medesurfers, vrijdag ben ik in de omgeving van Petten. Stormsurf vind ik opzich prima maar is Petten of omgeving een optie vrijdag met de westenwind of verwachten jullie overal een grote chaos en is het beter om een mooie wandeling te maken? Thnx alvast!

 8. Ik zou naar IJmuiden gaan. Enige plek die het vrijdag houdt aan de Noord Hollandse kust.

 9. Petten kun je volledig van de lijst afstrepen enige leuke hier in het dorp is de Spar

 10. Lekker weer Dirbee thnx!

 11. Ik moet zaterdag in de buurt van Petten/Callantsoog zijn, dus wilde daar gaan surfen. Welke spot loopt beter, Petten of Callantsoog? En zit er in beide plaatsen een verhuur? Een vriend van me wil nl. een keertje mee…

 12. Mooi filmpje dirbee 👍

 13. Iemand vandaag bij IJmuiden gesurfd en hoe was dat? Staat bij mij voor morgenochtend op de planning

 14. 20 oktober was lachen, lekkere chaos, veel wind, heel even ook flink golven op Scheveningen de Noord. En mooi al die verschillende sporten weer los te zien gaan!

  Met de nodige sociale interactie!

 15. Petten loopt iets beter dan C’oog. bij camperduin kun je misschien bij “De Jongens Uit Schoorl” een boardje huren.
  Ik duik er meestal tussen Petten en C’duin in. Niet omdat het perse beter is, maar wel omdat je de enige 2 bent. Beetje zoeken naar een leuke bank waar de golven wel mee werken.

  have fun

 16. Bedankt voor de tips, wie weet zie ik je morgen 😉

 17. Nog effe het filmpje van 20 oktober:

  https://www.youtube.com/watch?v=jkR812T2hlk

  Weet niet of vandaag nog veel gaat worden qua surfen op Scheveningen maar morgen ziet er goed uit! Dus NK Groms en Junioren kan leuk worden!

 18. Wat denken jullie over de wadden zaterdag en zondag?

 19. Morgen een 4/3 met schoentjes en cap, of alleen schoentjes?

 20. @wetsuit, morgen bijna geen wind, maar warmte is altijd iets persoonlijks. Voor mij geldt: geen wind = cap is dan nog niet nodig en het kan nog net zonder schoentjes. Water = 15 graden.

  Maar dit is echt iets persoonlijks. Ik weet dat @Tobias nu al wel met schoentjes te water gaat.

 21. Vandaag echt onmogelijk ?

 22. Dat ligt aan jou. Check de webcams en beoordeel of dit voor jou mogelijk is of niet.

 23. Vd week 3 uur erin gelegen met alleen m’n 5/4, geen schoentjes of cap..

 24. ik vond het vandaag toch erg koud zonder schoentjes, na een half uurtje aangedaan en dat verschil merk je goed

 25. Wat een golven gister!!! Helemaal stoked. Vandaag en morgen de leftovers. Ik

 26. Petten is niet veel momenteel. Zou het nog wat worden?

 27. Hvh momenteel ook niet veel, hopelijk komt het nog?

 28. Hoe zijn de verwachtingen voor zondagmorgen? Loopt er dan nog wat of is alles er dan uitgewaaid?!

 29. Zou er nog wat binnenkomen op Domburg later op de dag?

 30. Zier er prima uit!! Genieten

 31. Grapje zeker om de rest af te schrikken?

  Het was een groot feest vanmorgen bij hvh!

 32. Een mooie dag voor de grommets en junioren op scheveningen…
  Er werd supermooi gesurft door onze jonge goden. En over 2 weken naar la france.

 33. @ lostrider : ja , en hoe !

 34. Waar heb je vrijdag gesurft?

 35. Katwijk was super: hoogte,hol,lekker veel kracht…

 36. Damn wat een dag! Domburg ging af, en wat een hoeveelheid mensen in het water. Genoeg plaats voor iedereen want overal super mooie lijntjes! Stoked!

 37. Topdag vandaag lekker druk dik en knallen velsen noord pier

 38. Wijk viel tegen, zag er mooi uit met genoeg hoogte, maar eenmaal in het water bleek het slap en was er weinig lijn te vinden.

 39. Het was aan! Zoooo’n fijne dag

 40. Ik deel de mening van Co. Paar mooie rides, maar vooral pieken en harde stops/korte rides. Goede hoogte, weinig lijn.

 41. Stops=drops

 42. Legendes zeggen dat ie nog steeds in de barrel zit. @pica@ferdy

 43. Ik ben vanmiddag bij Maasvlakte P6 mijn autosleutel verloren. Weggereden terwijl sleutel op het dak lag 🤦🏻‍♂️ (Keyless start). Merk is Volkswagen. Mocht iemand iets gevonden hebben in de buurt van Maasvlakte P6, neem heel graag contact op 0650449043.

 44. Ik vond Wijk 11 tot 2 prima, dikke bakken, lekker steep drops voor mensen op kleinere voertuigen…

 45. Wat een dag…STOKED!!!!

 46. …wat een dag. Ochtend nog choppy at wijkiki, middag clean maar zeker niet minder hoog en mooie lijnen…. STOKED!!!

 47. Today was a good day

 48. Ben m’n surfers ears verloren op het strand bij Wijk. Heeft iemand die toevallig gevonden?

 49. mischien moet je maar een andere sport gaan doen 😀

 50. Ouddorp

 51. Gaat af nu in Noordwijk beter als gisteren!!

 52. lekkere plaat @ Ed,

 53. Wijk was lekker vanochtend; heerlijk met zonsopkomst in het water ^ _ ^ genieten. Werd wel wat minder naarmate het later werd. Golven rolde niet meer lekker door. Komt dat omdat het dan eb wordt en al het water terug stroomt of waren de golven gewoon op?

 54. Verrassend goede sessie gehad @Velsen Noord. Wind werd steeds minder, goede sfeer en een zonnetje erbij. Niks te klagen.

 55. Afgaand tij zorgt er in het algemeen inderdaad voor dat de golven minder krachtig gaan breken

 56. @Broer K Thanks bro!

 57. Heerlijke cleane golfjes gisteren. Echte Hollandse setting met dat licht

 58. Heeft iemand nog foto’s van Domburg van gisteren

 59. Insta #domburg misschien?

 60. Is ook compleet het verkeerde tij voor daar..

 61. Er stonden best wel veel mensen foto’s te maken idd. Ik ben stiekem ook wel benieuwd.

 62. https://www.instagram.com/explore/tags/domburg/

 63. Ik ben van plan volgend weekend naar Noord-Franrijk te gaan om te surfen. Heeft iemand ervaring met surfen in Wimereux? Of misschien tips voor andere locaties met oog op de voorspellingen? Dank!

 64. Wimereux gaat niet werken met de huidige depressies op de Atlantische Oceaan. Voordat het daar lekker loopt moet er precies swell in het kanaal worden gepompt door het laag. In 2011 ben ik er een keer geweest..’als het loopt dan is het ook zeer goed surfen daar. Kijk naar de kaarten op deze site en je ziet wel redelijk of de swell de noordkust haalt..

 65. Overigens was het zondag prachtig op Wijk van 9:30 tot 11:30! Lekkere kleine lijnen met de lange plank. Precies zoals Tobias had voorspeld (midtij). Thanks Tobias!

 66. Wow… waar is die plaat van je geschoten?

 67. Iemand ervaring met surfen in klitmøller Denemarken? Ben daar volgende dagen, wel onshore wind swell forecasts.

 68. Was mooi op Scheveningen afgelopen zaterdag!
  NK heats waren top en condities perfect!

  https://www.youtube.com/watch?v=-cDrUmdk26M

 69. Ik ben er nog nooit geweest maar wel ooit eens opgezocht; westwind.dk en dan naar de spotguide.

 70. Ik ga ook die kant op maar wacht nog even wat de fronten gaan doen op de Atlantic. En dan wordt t ws vanaf Bretagne naar beneden- geen Normandië lijkt mij. De vraag is wel of alles mooi door gaat komen tot aan helemaal onder in Les Landes. Maar kijk vooral naar de satelietkaarten de komende dagen ver uitzoomend naar de oceaan en volg die fronten iedere dag. Want dan kom je een heel eind in je voorspellingen. Ook zonder allerlei boei-hoogtes. Is iedereen aan te raden overigens, want out-in-the-ocean…daar begint t…Veel plezier.

 71. Zal er vanavond nog wat te surfen zijn bij beschuttting?

 72. Ik heb de kans om mijn spullen bij een vriend in ijmuiden te stallen, maakt de reis met de motor mogelijk ipv ov. Zelf twijfel ik over Ijmuiden als spot qua consistentie, mensen met meer ervaring met ijmuiden die hier iets meer over kwijt kunnen? is dit de moeite of eindigt het met weinig surfbare dagen in vergelijking met wijk of Petten.

 73. Een week lang zuidwesters gaat het waarschijnlijk worden.

 74. Goed board rack op die motor lijkt me een beter plan. Kan je overal heen.

 75. Ja hier dacht ik ook aan, maar durfde het niet aan. Iemand met een boardrack opde motor hier? Is dat een beetje te doen?

 76. Check het boardrack van Torren Martyn in The Lost track New Zealand…(YouTube)

 77. Spullen in IJmuiden stallen, én boardrack op je motor. Dan ben je vanaf IJmuiden zo bij pier, Slag, of straks weer via de sluizen in Wijk. Hoef je geen snelwegen te doen met je motor+board, maar ben je toch redelijk flexibel. Ik heb het vermoeden dat je een stukkie moet rijden?!

 78. zou zeggen dat IJmuiden misschien juist wel meer goede dagen heeft dan Petten of Wijk. Bij noordenwind heb je bij de pier beschutting, en bij swell meer uit het noorden of bij zuidenwind kan je beetje afzakken richting IJmuiderslag of nog wat verder. bij wijk en petten heb je met noordenwind helemaal geen opties

 79. No way dat velsen zuid meer goede dagen heeft dan Noord.

 80. Check YouTube; lost track new zealand, dat is zeker te doen. Mits juiste steunen en wat voor board je hebt. Vaak ben je te bang..

 81. waarom niet?

 82. Omdat, maar verbeter mij als het anders is, we overwegend zuidwest hebben met harde wind, dus wel west-swell maar ook veel wind/ niet ideaal. Tenzij achter een pier in de luwte.

  Of juist noord(oost) swell waarbij juist die swell niet om de zuid pier heen komt. Vaak gaat daarna de wind liggen of draait meer naar oost waardoor wijk (velsen noord) goed is. Vooral in de zomer gebeurt dit lijkt mij.

  Het is ook niet voor niets vaak gekkenhuis op noord en veel minder dan op Velsen zuid. Natuurlijk, als Zuid afgaat heb je daar geweldige(re) sessies maar veel minder qua aantal. Daarnaast helpt de betere cam op noord ook dat je minder vaak voor niets gaat.

  Kortom ik zou t plankie leggen bij Velsen Noord.

 83. Gewoon een extra plank ik IJmuiden leggen. Wetsuit kan wel in een tas mee op de motor. Dan heb je thuis nog een plank om naar andere plekken te reizen. Ik heb ook planken op verschillende plekken 🙂

 84. Dit weekendje staat er weer een uitje naar het strand gepland! Weet iemand of er surf is dit weekend? Maasvlakte of scheveningen?

 85. Of de motor verkopen voor een auto. Alles voor het surfen!

 86. Boardrack op de motor is prima maar longboard zwabbert mij teveel. Ik knoop mijn longboard op mijn 1200GSA met FCS single soft racks. Staat vast wel ergens op internet, gewoon om je motor voor en achter bij de beugels: muurvast.

 87. Ik heb een nieuwe telefoon (iOS). Hij laadt de webcam niet. Ik zie zwart beeld. Terwijl op mijn oude telefoon de webcam wel doet (Android).

  De webcam via de site van Timboektoe is op mijn telefoon ook zwart. Iemand tips om te verhelpen?

  De webcam Zandvoort en Egmond aan zee laat hij wel direct…

 88. Iemand had hier de oplossing geloof ik: https://surfweer.nl/surf/surfweer-donderdag-23-september-2021/#comment-176298

 89. Bedankt Tobias!! Het staat staat er:

  Voor diegene die door de update van IOS 15 de cams niet meer kan bekijken je kan dit fixen door de volgende stappen te doen:
  Open Settings and browse for Safari.
  Scroll all the way down to Advanced.
  Go for Experimental Features.
  Disable GPU Process: Media!

  En dan even je telefoon aan en uit doen en de webcam doet het weer!! Thanksssss!!

 90. Iemand zicht op de surfmogelijkheden in zeeland volgende week?

 91. Iemand een idee over de golven maandag in Scheveningen?

 92. Heyyy valt er vandaag denk wat te surfen op noordwijk met een softtoppie?

 93. Ja want we hadden verse ZZO-swell vandaag vers uit Maastricht, dus was epische surf…