Nuttige surfweer info:

Surfweer Woensdag 19 juni 2024

De laatste weerkaarten laten duidelijk zien dat het luchtdruk regime van de afgelopen 2, 5 of eigenlijk 7 maanden gaat afbrokkelen en er mooi droog, stabiel  en warm weer voor in de plaats komt. Voor het Surfweer is dit minder goed nieuws, want zonder depressies geen golven. Gelukkig is het nog niet zo ver en meestal blijken de lange termijn verwachtingen slechts 1 week tot maximaal 1,5e week in de toekomst van waarde te zijn. Dus hierna een lookout voor de korte termijn. Wat er later nog aan komt zien we dan wel!

Woensdag 19 juni
De metingen van de a12 platform boei zijn helaas al meer dan een week offline en daardoor is daar op nog niet te zien of de swell al binnen nu en een halve dag gaat arriveren.De metingen van de Haewene Brim boei zijn wel up and running. Te zien was dat daar de swell al rond 02:30 iets opliep en na zonsopgang nog verder toenam tot een gem. golfhoogte van 150cm en max peaks van 3m. Dit is ver weg op de Noordzee en meestal duurt het meer dan een halve dag voor hier iets van bij onze kust is aangekomen. Tot die tijd moeten we het doen met wat aanlandige windrollers van knie tot heuphoog, prima voor de beginnende surfer die zijn 1e paar surflessen heeft. De swell met meer kracht en iets hoogte, waarbij die 1,5m zeker door twee moet worden gedeeld, arriveert pas eind van de middag op haar vroegst in het noordwesten. Voor de eilanden dus nog net op tijd met het hoge water, elders zal de surf met afgaand tij wat minder wilde branding opleveren en ook iets met stroming en wind. Die blijft aanwezig en wordt door de opklaringen boven land nog eens extra krachtig, NW draaiend N windkracht 5 bft. Voor Belgie en Zeeland de minst optimale condities, laag water en wind met swell die daar nog niet piekt. Al een heel stuk beter is het in Z-H, want breekt ook voldoende met laagwater en de wind zal vanavond wel iets minder sterk worden. Hetzelfde geldt voor N-H, golven tot donker. Maar let wel op de stroming! Die gaat hard met de wind mee, vooral oppassen niet te dicht bij een obstakel of pier zuidwaarts surfen. Check de webcams op deze plaatsen!

 

Donderdag 20 juni
De wind is compleet weg, maar de swell deint nog na. Epic wordt het niet, want de swellhoogte is al over de max. peak heen en neemt zeer spoedig af. Dat heeft ook te maken met het getij, want heel vroeg is het nog even hoogwater met een snelle inzet van de vloedstroom wordt het al vroeg laagwater in de ochtend. Nog voor de 2e helft van de ochtend zijn de golven meer iets om te longboarden en in Zeeland en Belgie is het zelfs al weer flat. Toch kan het tot en met de lunch nog de moeite zijn in Z-H en in N-H, omdat de wind nog compleet weg blijft. Vooral in N-H blijft de middagwind achter en de golfjes dus lang clean. In Z-H komt de wind tussen 12 en 13 al iets meer uit net NNO en de zeewind neemt daar vanaf 13u het roer over. Met even windkracht 5 eind van de middag zal het nog wel surfbaar blijven, maar clean zeker niet meer. Voor een laatste update over de golfhoogte zullen we de boei-metingen in de gaten moeten houden. Lees of post er zelf eentje in de surf-reports!

Welk wetsuit nu?
Zeewater is rond de 15-16°C
Woensdag: 4/3 mm wetsuit, wind -> dus oor-protectie
Vrijdag: Wetsuit 4/3mm wel-niet schoen-3mm
Zaterdag4/3 mm wetsuit
Zondag: 3/2mm windstil, shortarm met suppen

15 reacties

  1. De gemeten swell waardes momenteel in het noorden van de Noordzee. Het zijn niet hele hoge waardes, maar de golfperiode is wel perfect om over de banken en gronden heen te komen. Dus prima surfmiddag/avond en ochtend in de maak voor de komende 24 uur.

  2. Zandvoort was leuk rond laag. Super clean en redelijk hoog genoeg. Zag op de boeien ook 9 en 10 sec staan en zag je ook wel terug. Later was de shorebreak ook nog wel geinig.

    1. Als ik het zo zie; vrijdag en zaterdag ochtend in ieder geval weer surf 🫠 Vrijdag is het nog even afwachten wat de wind exact gaat doen gok ik zo….

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here