Nuttige surfweer info:

Surfweer Weekend 12-13 maart 2022

140 reacties

 1. De weerkaart voor zondag met het front dat geen terrein wint, maar zelfs terug in de richting gedrukt wordt waar het vandaan kwam:

 2. Hi Tobias,
  In deze flatte tijden mss toch iets erbij zoeken. Kan jij een wing foil school aanraden in omgeving Zandvoort / Haarlem?
  🤙

 3. Heeft iemand tips voor het verwijderen van een vinschroefje dat er met geen mogelijkheid nog normaal uit te draaien is?

 4. Druppel seconde lijm in de schroef gieten. Finn sleutel erin stoppen. Even wachten en draaien.

 5. Is de kop van het boutje dolgedraaid? Of zit het schroefje gewoon echt knettervast?

 6. Boormachines hebben altijd verschillende bitjes, daarvan past er altijd wel een. Dan boormachine op laagste stand zetten en rustig losdraaien. Werkte bij mij altijd goed.

  Btw… Kniehoge perfectie net in NH met zonsondergang!

 7. Ja KaZ linkse tab. Kracht zetten langzaam draaien. Links om draaien en dan bijt ie vast en dan komt je schroefje er uit. Goed spul

 8. Schroefuitdraaisetje heb ik ooit geprobeerd maar heeft zijn naam niet waargemaakt. Ik zou ook gaan voor t advies hierboven. Klaas

 9. Voor alle surfers op wijk: zoals jullie weten is er een hoop gedoe rondom tata ivm door hen veroorzaakte milieuproblemen. Ook wij als surfers van Wijk liggen vaak in de giftige soep van tata, ook al realiseert niet iedereen zich dat… op 25 maart is er een docupremiere in pakhuis de zwijger in amsterdam (zie url). De HSA en Surfrider Europa zullen er ook zijn. Alle surfers van Wijk zijn welkom dus reserveer via de url. Zie jullie daar!
  https://www.dezwijger.nl/programma/premiere-europes-biggest-lie-nl-tata-steel-ijmuiden

 10. Ik heb ook wel eens voorgehad dat geen enkel trukje werkte… Dan uiteindelijk schroefje uitgeboord met fijne metaalboor, nadien gaatje opgevuld met epoxy in een spuitje, tijdens het uitharden nieuw gaatje boren met iets kleinere diameter, en nieuw schroefje erin. Omdat de epoxy nog niet helemaal hard is kopieer je de schroefdraad mooi. eens uitgehard perfect terug in-en-uit te draaien. Wel alles op voorhand mooi proper maken voor goede aanhechting en afplakken!

 11. Ben ik ook welkom als ik een andere mening heb? heb namelijk het gevoel dat dit een avond met gelijkgestemden gaat worden?

 12. In deze swelloze week kan hopelijk deze vraag wel even:

  Ik wil in mei naar zuidwest Portugal met jonge kinderen, iemand tips voor een locatie van waaruit ik zonder al te veel rijden hit-en-run-sessies kan uitvoeren en het leuk ontspannen is voor een gezin? Ander soortige tips zijn ook welkom!

  Qua swell lijkt mij de westzijde het meest geschikt (jaren geleden als eens geweest, zuidzijde is geweldig maar moet maar net zuidswell staan)

  thnx!

 13. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat je een andere (goed onderbouwde) mening kunt hebben, tenzij je mister Tata himself bent..

  De bewijsstukken liegen er niet om, al jaren!

 14. Casa Paço D`Ilhas Ericeira, perfect voor een hit en run gezinsvakantie!

 15. Ik heb net een weekje Arrifana geboekt voor met gezin na een top najaars surftrip daar

 16. Ooit gehoord van NIMBY?
  Stel nou dat dezelfde staal productie in een ander land plaatsvind. Waar vindt dan meer vervuiling plaats? hoeveel invloed heb je daar om de productie te moderniseren en verduurzamen?

  Ik zeg juist meer van de mondiale staalproductie bij TaTa Ijmuiden..

 17. Pfffff, hoe komen jullie deze flat spell door? Alle boards gepoetst, nieuwe wax, nieuwe fins en leashes… Ik krijg de kriebels.

 18. if flat: work your ass of. mooi moment om zoveel mogelijk moneys te stapelen voor surftrips……..

 19. Interessante forecast voor morgen via Windguru: 18s nnw swell en .4 m bij aflandige wind. Iets te surfen denken jullie? Ga in ieder geval spectra in de gaten houden en wie weet…

 20. Als er morgen een surfbaar golftje loopt met een 18s period eet ik mn suit op. Dan moet dat vanaf Canada/Groenland om Engeland heen de Noordzee in draaien.

 21. @ put van de flatte pet… koop een wing en schroef een foil onder je board. Ik woon in de buurt van Utrecht, surf niets liever dan op zee of nog liever een oceaan, maar met een foil onder je board ga je al uit je dak op een hekgolf van een binnenvaartschip.
  Dus ben ik sinds het wingen ook regelmatig op de rivier te vinden en er zijn sessies bij dat ik het gaver vind dan die klotsbak die de Noordzee regelmatig is🤙

 22. Begin maar vast aan je suit dan , was vandaag al te surfen met juiste getij. Wel veel close outs, te lange periode voor onze kust is mij idee.

 23. Ik ben al aan het kijken toevallig. Zie mooie filmpjes van hele mooie ritjes! Even youtuben maakt je wel helemaal gek als je gaat zoeken naar wat voor materiaal je nodig hebt. Volume board, m2 wing, carbon, aluminium, maat foil…. En best prijzig. Maar ziet er interessant uit!

 24. Lijkt nu iets minuscuuls binnen te komen op de metingen. Periode bijna 20sec, maakt in Nederland idd nauwelijks kans. Maar is iig niet 100% flat op de wadden en het noorden. Voor surfles in de zomer zou dit heel welkom zijn iig.

 25. als het voor een lange periode flatt is.
  zou mijn wijze leraar hebben gezegd: “was ik maar een mier, dan had ik elke dag wel wat surfplezier”.

 26. Vanaf komend weekend een weekje op Terschelling. Zien jullie er nut in om boards mee te nemen, of wordt het waarschijnlijk echt echt niets? 🙁

 27. Wat een heerlijke sessie zo tussen de flatness door. Toch best wel dikke bakjes gepakt met het longboard. De pier gaf wat beschutting tegen de stroming en ZW wind. Morgen misschien weer Tobias?

 28. Zandvoort was erg prettig hoor gisteren tussen 16:30 en 18:00. Zit nog lekker na te genieten

 29. Was best wel lekker gisteren waz windsurfpad 16:00 – 18:30
  Wel heel messy, maar genoeg hoogte en kracht. En héérlijk weertje

 30. Gevonden gister op Scheveningen.
  06 een 49 negen 46 twee vier

 31. Voor het dolgedraaide vinschroefje eerst secondelijm geprobeerd, maar dat hechtte niet. Waarschijnlijk te oude lijm. Toen kwam ik er achter dat in de FCS ratchet ook zo’n linkse tap zit. Die pakte helaas ook niet. Dus maar geprobeerd om iets verder uit te boren, om meer grip te krijgen. Geprobeerd… want het voetje brak en daardoor schoot ik met boorkop in m’n board. Ik ga dus binnenkort wel ff langs bij mijn boardrepair guy, want dit gaat niet de goede kant op hahaha

 32. Zonde! Pak gewoon iets grotere inbus sleutel, dan is je probleem opgelost. Zelf ook op die manier opgelost

 33. Wadden metingen Eierlandse gat schiet nu omhoog, maar golven komen wel uit ONO. Zal lastig worden voor N-H (muv Texel).

  Nodig is nog dat de wind wegvalt, het tij iets inkomt en er genoeg zand ligt in de juist shape om mooi te kunnen longboarden. In het zuidwesten lijkt dat nog het meest te gaan lukken (naast natuurlijk de wadden zelf).

 34. Voor de rest erg flat deze week, maar na volgend weekend gaat het weer omslaan en gaat het los, zoals het er nu naar uitziet!

 35. Wel op de wadden / in het noorden a.s. woensdag nog iets dat van ver de Noordzee in zou kunnen ‘binnen druppelen’. Klein maar fijn en eerste surfje dit jaar zonder cap en handschoentjes in 4/3mm ? Wie weet!

 36. Onverwacht een leuke cleane sessie ! Zonnetje erbij en de lente is begonnen !!!

 37. Nice!

  Dit is de weerkaart van nu met het lagedrukgebied bij Groenland.
  Alleen een groot deel van het (voor ons) gunstige deel van de depressie ligt nog in het ijs. Daar gaat de swell creatie dus aan voorbij…

 38. En anders herkansing voor vrijdag (+ 2 dagen ongeveer) met opnieuw low pressure in de maak:

 39. En anders na het weekend wel. Maart gaat echt niet voorbij gaan zonder een laatste goede surfdag!

 40. Hi Tobi! De Cefas boeien kaart lijkt nog weinig te geven voor morgen. Denk dat we het wel mogen vergeten he (helaas)?

 41. @Paul de surf in baskenland is redelijk stabiel. Zelf vind ik Zarautz een fijn surfplaatsje, maar dit is wel een uurtje rijden vanaf Bilbao. In San Sebastian kun je ook prima surfen (wel druk want stad). In Mei is dit denk ik prima te combineren met een dagje in die stad, in de zomer is het er naar mijn smaak veeeeel te druk. Verder heb je voor de gevorderden natuurlijk Mundaka.. Hier moet je wat geluk hebben dat het loopt, maar het is een van de meer bekende spots van Europa en niet zonder reden.

 42. Pas beetje op met Mundaka. Locals en stroming maken het niet de spot voor iemand die advies vraagt voor plekken om te surfen.

  Surfrider europe boek geeft heel veel info over de spots daar. Zarautz inderdaad mellow break die vaak als eerste werkt, maar je hebt ook mooie pointbreaks met minder crowds in de buurt. Elke strand heeft weer voor en nadelen met wind en swell(richting).

 43. Ik keek vandaag in mijn glazen bol genaamd windguru, en zag dat zondag en de dagen erna er veelbelovend uitzien! (maar ja ik heb dan nog toetsweek)

 44. Dus mag ik hier een niet surf-report gerelateerde vraag stellen? Door een motor ongeluk kan ik geen fatsoenlijke popup meer maken, maar wil toch graag in zee blijven spelen. Dus kijk nu naar een sup, maar wel een beetje met een budget. Starboard en Infinity zijn prijzige boards. Ik kwam ook Gong tegen. Is dat een beetje kwaliteit, volgens de kenners onder jullie? Hoeft geen top of the market te zijn, ik ben al blij als ik weer een golf kan pakken. Dank!

 45. Bedankt voor de tips heren! Mundaka lijkt me op dit moment inderdaad wat te veel van het goede, maar ik ga me zeker eens verdiepen in die andere spots.

 46. Surfweer

  Er wordt wat swell gemeten id Noordzee!

  Alleen is allemaal net te klein. Opkomend gaat het nog wel verdubbelen.

 47. zou er het weekend wat te surfen vallen in het zonnetje met een longboard of groveler? Yeww

 48. vooral zondag ziet er wel aardig uit en ik ben toevallig op Schiermonnikoog. Inschatting of een plank mee gaat? Het is wel nogal een gesjouw met een longboard.

 49. Van het weekend een Tiny swell uit het noorden. De dagen daarna gaat het echt los. Zondag even met de boys naar Wijk.

 50. niet te hypen, denk dat de swell te klein is voor de wadden, heel miss maandag longboard ses

 51. Ik ook, Swell is iig gearriveerd in de noordelijke Noordzee. Te zien aan de hoge periode en de golfhoogte.

  Niet aan de richting van de pijlen, want dat is de windrichting. Het hoeft maar licht te waaien (in dit geval maar 1 bft) en die pijl staat al de andere kant op dan waar de golven vandaan komen. Natuurlijk alleen als de wind ook zuidoost is bij die boeien, zoals nu het geval is.

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/a806c.jpg

  Zie legenda onderin de kaart. https://wavenet.cefas.co.uk/Map

 52. Nee het zal morgen wel heerlijk te surfen ik op een single Fin of een dikke retro fish. Het wordt zoiezo wel nice hoor.

 53. Nog wetsuit advies; 5/4 in ieder geval maar kap/handschoenen?

  De eerste korte broeken al gespot op straat, maar het water met 7 graden is nog pittig.

 54. Weet er iemand een app waar de waterstanden/golfhoogtes/periode/watertemperatuur van Rijkswaterstaat te vinden zijn? De mobiele site is mega traag de laatste tijd..

 55. Rijkswaterstaat heeft al jaren moeite met een fatsoenlijke website in de lucht te houden. Alternatieven zijn er wel geweest maar zijn afhankelijk van de data van rijkswaterstaat (zoals Surfsupmap – http://zoomtolayer.com/surfsupmap/ ).

  Ik ben best bereid te betalen voor een goede app, mocht iemand zich geroepen voelen.

 56. NH zeker lekker. Werd aan het eind v d ochtend steeds beter. Behaaglijk in 4/3. Zonnetje plus zeehond erbij, ik doe het ervoor.

 57. Shortboarden was goed te doen vannochtend uurtje of 10 tot 13 daarna werd het wel wat minder ivm getij.

 58. Het was heerlijk in Waz en ook helemaal niet zo druk voor een zondag. 4/3 aan zonder handschoenen. Smiles en Duimpje omhoog en lekker gaan op de single Fin.

 59. Is de swell vertraagd, heb ik de cursus (nog) niet goed begrepen of bouwt de deining geleidelijk op en is het morgenochtend ook al een klein beetje feest.

 60. Beetje houtje touwtje. De noordelijkste boei (North comarant) pikte de swell om 12 uur op. De Nelson boei (ongeveer tussen de a12 en North comarant) kwam rond 6 uur omhoog.

  Omdat hij ongeveer halverwege is zal het dus nog is 6 uur duren voordat het aankomt op de a12. Dat is rond 11-12 vanavond de eerste verhoging. Dan nog 8 uur wachten en dan is het smorgens rond 7 de eerste lijntjes

 61. Petje af!

  We weten het over een uurtje. Iig is Shearwater al binnen. Gaat volgens planning zo 🙂

 62. Komt nu binnen! Berekening klopte aardig 🙂 Hogere period reist een stuk sneller.
  Fingers crossed en op zoek naar de juiste zandbank morgen. Boven de 10 seconden is het vaak meer verwachting dan echt de mooiste surf

 63. Knappe berekeningen Nootje, want het kwam exact om 23 uur binnen op de A12 en was door de hoge periode heel snel ook hier. Iets van 8 a 9 uur, terwijl ik normaal zo’n 12 uur aan hou voor die platform meting.

 64. Goeiemorgen!
  Als het in het goed begrijp kan ik prima een nat pak gaan halen in NH met de lunchpauze?

 65. Ja, en in Z-H ook. Daar komt het nu uurtje later ook al voor het eerst binnen.

  Wind blijft eigenlijk hele dag aflandig, alleen Z-H zuid gaat naar onshore NNO einde middag.

 66. Bedoel je alleen t stuk onder mv met zh zuid? Of alles onder de middengrens van ZH?

 67. Domburg lijkt niet echt door te komen. Je ziet dat er swell in het water zit. Maar met een golfhoogte van 30 cm zit een surfje er nu niet in.

 68. Er kwam echt wel iets binnen ten zuiden van Scheveningen, maar ik vond het lastig te surfen want er stroomde over de hele breedte water in golven terug (er zal vast een woord voor zijn) en dat botste letterlijk met de inkomende golven. Bovendien was er dat fenomeen dat er steeds twee golven dicht bij elkaar zaten, één klein en direct daarachter één groter. Wellicht dat dit alles specifiek voor mijn spot was, heeft iemand anders dit ook ervaren? En onder welke omstandigheden gebeurt dit? Ik was er met inkomend tij.

 69. Heel vroege lunchbreak gepakt, maar ik vond het belabberd lopen in Zandvoort (Noord).
  Hoogte viel tegen, futloos. De buitenbank brak heel af-en-toe, maar was met wind tegen heel vlak voor take-offs, ondanks mijn mid length. Dichterbij de kant liepen de golven raar. Net alsof de buitenbank de deining in stukken brak en die in meerdere rimpels naar de kant kwam. Wel benieuwd of het pech is dat de banken liggen zoals ze nu liggen.

  Zag 1 supper wel wat golfjes pakken, met hard peddelen. Meer dan heuphoog was dat ook niet.

 70. Bijzonder dat het plaatselijk zo anders was. IJmuiden Zuidpier was tussen 1300 en 1430 iig supermooi. Swell kwam mooi de pier langs en dat leverde lange rechtse lijnen op. Mooie ritten gemaakt. Verder was er niemand. Superstoked 🙂

 71. Weet iemand misschien of er nog ergens bij de maasvlakte aan het strand geparkeerd kan worden of is dat op dit moment helemaal niet mogelijk?

 72. Hoek van Holland liep top tot en met hoogtij, mooie lijntjes en met een fish was alles prima te peddelen!! Top sessie!

 73. Op de Zuid van SCH ligt een Vissla Handschoen maat M met groen/blauwe letters bovenop het kastje waarin soms zakjes liggen om afval te verzamelen.

 74. Alles behalve P5 en P6 plus de weg erheen zijn open. Zeg maar alle plekken waar geen golven zijn mag je surfen

 75. Dat heet backwash en dat komt omdat -bij gebrek aan golven de laatste weken- de kustlijn extreem steil is geworden. De golven op de vloedlijn spoelen aan en gaan met bijna dezelfde energie weer terug de zee in.Ik heb tiental jaar geskimboard en kon alleen maar dromen dat alle stranden er zo bij lagen als nu. In noord Holland 4-5 stranden met hetzelfde probleem. Nog nooit zo gezien.

 76. De period van de swell is de dooddoener met die meerdere golven. Een golf met 15 second period heeft veel meer diepte nodig om door te rollen dan een kleinere period. Doordat (vooral bij zv) veel zandbanken liggen in de Noordzee word die golf beetje uit elkaar gerommeld en is het weg. Bij een swell zoals vandaag is het goed zoeken naar de juiste spot.

 77. Ja ik was rond 11 tussen zuid en kijkduin en daar ook backwash vanaf 12. Bij de strekdammen wat minder maar damn dropte je in en dan bam een golf van voren. Mooie ervaring

 78. Op Scheveningen in de juriaan kokstraat cap en handschoenen gevonden. Ze liggen op zo’n groene bak/stalling waar een scooter in zit.

 79. Wederom dank, heel tof om te weten.

  @backwash, er zaten inderdaad een paar gekke maar leuke drops tussen!

 80. Mooie plaat Ed! Hier in de ochtend zelfde maar dan de andere kant op!

 81. Wijk liep als een malle van kwart voor 2 tot 4! Prima te doen met 1 schoentje, mocht mensen willen experimenteren. Makkelijk te shortboarden, anders dan de reports die ik hier van bijv ZV lees haha

 82. Gistermiddag bij Zuid mijn handschoenen op de auto laten liggen… heeft iemand ze gevonden?

 83. Vanaf morgen weekje vrij Denken jullie dat het de moeite zal zijn komende week in NL? Speler niet makkelijk met komende windrichting vrees ik.

 84. Voor alle Wijk locals die bij de premiere waren van de film over de vervuiling door Tata Steel, was leuk jullie te spreken. Voor diegenen die hem gemist hebben (en de critici…) hierbij de link naar de film. Er is nu toch geen swell dus kun je je informeren in wat voor omgeving je eigenlijk surft. Enjoy (of juist niet…).
  https://youtu.be/EGcVeRR6Ahg

 85. @Ronald goed en belangrijk werk!
  En walgelijk dat TATA en de overheid zo opereren! Heel goed daar jullie dat blootleggen

  Steun die campagne mensen!

 86. @ Ronald goed werk! Donatie gedaan. Mevrouw Ficq krijgt wel vaker dingen gedaan, dus er is hoop!

 87. tweede helft van de week lijkt me een paar mooie sessies te brengen op de noordzee!

 88. Lunchpauze in de Noordzee de moeite waard? Met longboard of midlength? Volgens mij is de wind dan net wat minder. Wat denken jullie?