Surfweer vrijdag 27 januari 2022

Na een week met sneeuw en temperaturen rond het vriespunt gaat het de komende tijd waaien met een stuk zachter weertype. Op vrijdag is het nog frisjes, want dan staat er een noordoosten wind. Die is echter vrij lokaal waarbij er dus geen koude lucht vanaf de noordpoolcirkel onze kant op komt. Dat het daarna meteen weer flat is op zaterdag heeft hiermee een direct verband. Was het echt veel kouder geweest dan was de oorzaak daarvan een lange fetch en golven voor dagen lang. Helaas is dit niet het geval en is het dus wachten tot de wind weer naar west draait en toeneemt. Zondag is dit al een beetje, maar levert maar heel marginaal iets op. In het noorden kan het al wel wat hoger worden.

Vrijdag 27 januari
Op de spectra plaatjes zoals die van boei 12, is goed de swell te zien die onderweg is en de hele dag golven geeft. In de ochtend is het nog even hoogwater en is de wind al gunstig noordoost. Dan dus de beste golven met de minste stroming, maar die neemt bij afgaand tij na 10 uur al snel toe. Wel waait het in de ochtend nog vrij krachtig uit noordoost en dat is in de zuidwest regio’s nog niet al te gunstig. Kan nog behoorlijk rommelig hoog zijn, ook in Zuid-Holland op het zuidelijke deel. Wat dat betreft is wachten tot later op de middag een mooier alternatief. Laagwater doet het in Z-H bij noordswell nog meer dan prima en dat beetje zon erbij maakt het ook een stuk aangenamer met de windafname en de 1m hoge golven. Tot en met het einde van de middag is het gewoon nog ok te surfen. In België en Zeeland blijft de wind er helaas wel opstaan. Wordt wel minder, maar side on. Wel komt het tij nog wel goed op eind van de middag, dus toch ook daar een go uiteindelijk. In N-H is de noordoost gewoon aflandig, dat is het voordeel. Het nadeel is dat noordswell met laag/ afgaand tij iets te veel parallel langs de kust loopt dus niet echt goed aan komt. Daar dus gewoon de ochtend het beste en 2e helft van de ochtend ook nog goed. Op de wadden pas later op de middag minder wind, maar blijft iets noordoost. Alleen mooi clean op Texel, best 2e helft ochtend maar de hele middag mag er ook nog zijn. De hoogte komt daar wel vol aan, omdat de kust meer noordwest gelegen ligt.

Weekend
De afname spreekt verder helaas wel boekdelen, want in het weekend is het eigenlijk meteen al weer flat. Heel misschien zaterdagochtend nog een verdwaald setje 10-20cm hoog te longboarden. Later op de dag komt er wel wat hele lange periode van ver aan op de wadden. Wellicht dat het noordwesten daar ook nog wat van meepakt. Zou wel mooi zijn, want het is windstil en mooi zonnig. Zondag ochtend misschien ook nog deze mini swell van ver weg in eht noorden, maar al snel wat wind uit west wat het rommelig en onsurfbaar maakt. Einde middag komen er wel al wat windgolven op bij 5bft westzuidwest in N-H. Zeeland en België blijven iig gewoon flat en Z-H heel klein en pakt nog weinig van de windswell of verre noordswell. Dit weekend dus eigenlijk alleen in het noorden een paar kleine kansjes.

Maandag 30 januari
Maandag dan ineens veel wind en te wild voor een normale surfsessie. Omdat de richting WNW is, zal er niet echt ergens een protectie te vinden zijn. Misschien in de ochtend nog geen massa’s hoogtes, maar al wel de wind. Mocht je toch een duik willen wagen, dan dus toch vooral vroeg in de ochtend. België uitgezonderd, daar kan in de middag met iets van havenbeschutting misschien nog wel gesurft worden (laagwater).

Dinsdag 31 januari
De swell komt goed binnen met 2m noordwest. De wind is zuidwest of westzuidwest in de ochtend. Echt clean gaat het niet zijn met nog zo veel wind, maar de richting is wel goed. Zeker in de ochtend kan het shortboarden nog de moeite waard zijn overal. Iets beter in het zuidwesten, maar Noord-Holland moet misschien ook wel lukken. Minder wind vroeg en tot en met begin van de middag. Aan de golven ligt het niet, de windrichting is bepalend. Al met al een dag om niet te missen als je surfbare hoogte wilt!

Woensdag 1 februari
Woensdag ook gewoon surfbaar, maar dan vooral windswell. Die is WZW, wat hem schuin aanlandig maakt in de zuidwest regio’s. In Noord-Holland is dat vol aanlandig en is het eigenlijk niet te doen. Zeker als de wind later in de middag nog harder wordt. Voor wie wil gaan lijkt iig eerder op middag of ochtend de beste timing te zijn, ook in het zuiden. Hoogwater valt daar nog steeds vroeg, 11:00 uur hoogwater langs de kust van België en Zeeland. In N-H is het pas tegen een uur of 14:00 hoogwater.

Wetsuitadvies (water Noordzee 7gr Celsius):

Vrijdag: Een 5/4mm hooded schoen 7mm, hand 5mm
Maandag: Hood wetsuit 5/4mm, schoen 6mm en hand 5mm surf ears!
Dinsdag: 5/4mm hooded met 6mm schoen en 4mm hand
 1. Vrijdag 12 uur, de hele centrale Noordzee is windstil zonder drukverschillen. Dat maakt dat het zaterdag dus vrij vlak zal zijn, tenzij er nog wat swell kan arriveren vanuit de Noorse en/of Barentszzee.

 2. Windverwachting voor vrijdag 9 uur. Lijkt toch aardig goed aflandig te worden al! Ook in Zuid-Holland op de meeste plaatsen.

 3. Wind dan om 15:00 uur eigenlijk meer onshore. We gaan het zien.

 4. Komt de swell een beetje aan op de maasvlakte vrijdag? Wind is daar aflandig vrijdag namelijk 😛

 5. Leuke sessie gehad vanmorgen. Korte, maar cleane golfjes. Zonnetje erbij yeeeeew!

 6. Wat een deceptie in Scheveningen 14:30-16:00, zit nauwelijks wat surfbaars tussen…

 7. Is toch mooi om te lezen. Cam zag er idd ruk uit, toch met goeie hoop om 16:00 er even in gegaan tot 17:45 en man wat was het heerlijk! Hoe meer het tij in kwam hoe hoger, krachtiger en meer lijn de golf had. Ik ben stoked! Toch heerlijk die sessies met z’n tweeen op scheef.

 8. Was idd niet al te best eerder op de middag. Ik lag er zelf ook in, maar de wind was spelbreker, zoals in dit kaartje hierboven te veel noord ipv noordoost. Gelukkig ging de wind er laat in de middag weer uit. Ochtend schijnt wel echt goed te zijn geweest, maar frisjes.

 9. Ziet eruit alsof je er met een hele dikke softtop of longboard nog niet iets van kan maken… maar vooral die zon! Ben benieuwd hoe het was. (Ga lekker met een auto vol kinderen naar de voetbal velden 🙁

 10. Wijk was echt genieton

 11. Inderdaad! Vanaf 16:00 tot donker bijna geen wind meer, prima golven hier en daar en amper mensen!

 12. 6,50 per uur tegenwoordig op Scheveningen en Duindorp. Dat begint aardig aan te tikken voor een sessietje

 13. duindorp is ander tarief hoor.

 14. Lekkere sessie, ongelofelijk verschil met gisteren, toch altijd grappig om te zien dat die windrichting zo bepalend kan zijn.

  Prima lijn en hoogte

  oh ja en +1 natte zeehond

 15. Zijn er t.o.v de app van gisteren nog updates voor morgen/weekend of blijft het redelijk als beschreven?

 16. je gaat nu toch niet surfen, ben je gek geworden ofzo…..

 17. Want?

 18. Wasda

 19. als ik je dat moet vertellen….

 20. Is de maasvlakte al terug open?

  Hier staat er nog een waarschuwing dat er werken zijn:
  https://rotterdam.info/locaties/maasvlaktestrand/

 21. 16-17 best goeie sessie zuid Holland!
  Daarna werd t wat mindâh

 22. slappe surf nu…. een uurtje voor hoogwater zou beter zijn denk ik zo maar 🤔

 23. Ik denk dat het om 12:00 nog wel eens bovengemiddeld goed kan worden. Het zal zeker te doen zijn met mijn fish.

 24. Wie was er vanochtend met een drone aan het vliegen bij Petten? Mocht je gefilmd hebben zou ik het graag willen zien 🙂

 25. Het wás bovengemiddeld goed vanochtend Wijk op de buitenbanken. Lekkere temp ook en glassy windstil.

 26. WIjk was echt goed met hoogwater.
  Mooie lijn, clean en genoeg kracht.
  En heeerlijk rustig,

 27. wat een prut surf in wijk! Jesus jullie doen net alsof dit golven zijn, waar kan ik die paddo’s kopen die jullie gebruiken? in Beverwijk op de zwarte markt 🤔

 28. Was lekker rustig en toen het getij hoger werd, kwam de hoogte er goed in. Paar keer in de barrel gezeten maar er helaas niet uitgekomen. Op de wat minder stijlen bakken ook wat leuke turns kunnen maken. Leek wel Frankrijk power clean en mooie ritjes. Was af en toe ook even schrikken als er uit het niets een hoge set kwam.

 29. Hahaha

 30. Zou het morgennamiddag surfbaar zijn rond Vlissingen? 1m50 – 2m in Domburg en noordenwind, dus daar offshore.

 31. Waz lekker

 32. Super nice. Lange ritjes en steile wanden.

 33. Golfhoogtes zijn te laag om tot in Vlissingen te geraken en om daar iets fatsoenlijk surfbaars te geven. De wind wordt niet zo hard dat Domburg niet meer surfbaar is.

 34. Morgen ochtend nog surf na deze noorder wind van vandaag?

 35. Geen Jezus of paddo’s maar blijkbaar meer kennis van de verschillende spots… Als je zelf precies wist op welk moment je waar moest zijn met die omstandigheden had je echt een topsessie kunnen hebben.

 36. Weet iemand wie de fotograaf was in het water vanochtend op scheef noord?

 37. Waarschijnlijk Ruud Zwaan. Check 65things op insta

 38. Kan iemand verklaren waarom er een swell van 13s en een energie van 55’000 zojuist onder de haewene binnen komt gelopen?

  Dit is vanuit Noord/Noorden westen richting toch?
  Haal door dat draaien/spiegel de richting soms door elkaar.

 39. Vanuit het west, noordwesten, van de Oceaan. Draait zo de Noordzee in, maar is niet genoeg om bij ons iets te doen.

  De Haewene is een schip en ligt 180 gedraaid. Dan zie je uit welke richting deze lage frequentie swell komt:

 40. Maandag ochtend sunrise wijk was top! Genoeg hoogte helemaal voorin met snelle ritjes.

 41. Was lekker, tot een uur of 9.15-9.30, toen werd t rommeliger.
  T was voor wijk lekker rustig 🙂
  Heerlijke ritjes gehad idd!!!
  Zondag weer zo een sessie?

 42. Ben dit weekend op Texel. Wat zijn de mooiste spots ?

 43. de mooiste spot op texel is aan de overkant 😂

 44. Iemand een adres voor wetsuit reparaties in Amsterdam? Zit een redelijke scheur bij mijn kuit.

  THanks 🙂

 45. Niet in 020 maar wel in 010.. Dufare heeft mijn wetsuit netjes en goed gerepareerd voor een schappelijke prijs. Je kan je pak naar ze opsturen.