Nuttige surfweer info:

Surfweer Vrijdag 13 januari 2023

87 reacties

 1. Ging best lekker op Noord, lag er in van 10 12.30 leuke speelse golven. Had het iets hoger verwacht, maar toch goed vermaakt!

 2. Helaas net iets teveel gegeten tijdens kerst, ik paste helaas niet helemaal in de barreltjes

 3. beetje jammer van die griet met groen longboard die het steeds nodig vond om in te droppen…. mag best hoor, maar zeg dan ff sorry ofzo, 😉

 4. Ik doe dus aan ‘dry january’

  Maar met al 3 goede sessies zover is het best wel een wet january. Met vandaag barrels ipv borrels.

  Stoked!

 5. Er werd wel meer ingedropt en ‘gesnaked’ op wijk vandaag. Ik vond het voor in de winter erg druk, en vrees een beetje voor de zomer….

 6. Kan zijn dat ik “die griet met groen longboard” was. Hoewel groene longboards erg populair zijn momenten…

  Maar als ik het was.. gezellig, tot de volgende keer dus?

  Groetjes,
  Plien

 7. Dichtbij de pier leek het idd druk. Maar stukje verderop had ik gewoon een prima piekje voor mijzelf

 8. Maar blijf vooral lekker veel updates en fotoos van je sessies posten. Daar wordt het altijd rustiger van in het water

 9. Er lagen heel wat mensen in het water die vandaag beter op de kant hadden kunnen blijven dan vooral in de weg drijven.
  Het zou wel handig als mensen er dan toch tussen komen dobberen, wel even de etiquetten tot zich nemen.
  O.a. over hoe en waar je naar buiten peddelt, voorrangsregels, hoe je je board bij je houdt.
  En surfen is kijken, kijken, kijken. Anders zie je ook niet. En dat scheelt je o.a. om een zoveelste “sorry, ik zag je niet” te moeten uitspreken.
  Aan degenen die bovenstaande wel snappen: leef het ook voor, anders heb je ook geen recht van klagen meer als iemand vervolgens jou een snake of indrop terug flikt.

 10. Geef het op. Wijk is het wilde westen, leashes als lassos en 9ft paarden. Je pakt geen golf in een crowd zonder regels als je zelf de regels niet breekt. Wil wel regels en respect dan ga je stukje van de pier af. Veel gezelliger.

 11. Surfen is ziek. Het heeft koorts en moet even gaan liggen. Het beste medicijn is rust.

  En wat de dokter ook adviseert: niet alles delen met je duizenden volgers omdat je jezelf er beter van gaat voelen.

  Dan zul je zien dat vanzelf over gaat.

 12. De golven bij de pier zijn toch niet heel veel beter, voor die paar procent mindere golven maar rustigere line-up (al helemaal als gemiddelde surfer als ik) ga ik met liefde wat meer naar rechts.

 13. Iemand die weet of er een (app)groep is voor surfers die wel eens met de auto naar wijk gaan om te surfen vanuit Amsterdam? Ga tegenwoordig vaak alleen, maar zou het toch mooi vinden om met anderen te gaan!

 14. Gistermiddag op Zandvoort Centrum/Noord uit gepeddeld.
  Helemaal in mijn uppie, twee uur lang, cleane golven alleen voor mezelf.

  We hebben tientallen kilometers kustlijn, dus als je geen protectie van een pier nodig hebt kun je ruimte opzoeken. Of theekransjes houden in de line-up op een drukke spot, als dat je ding is.

 15. Ik ken het, ga liever ook niet naar Wijk op drukke dagen. Als het rustig(er) is, vind ik het er altijd wel leuk.
  Mijn ‘probleem’; er zijn een aantal spots waar ik vaak helemaal alleen ben, en dat is ook weer wat minder chill. Helemaal met wat wind, als je de spots deelt met kite en/of windsurfers… dus bij enige wind ben ik weer op wijk…..

 16. Niemand vandaag lekker rustig, beetje choppy, maar wel power. Ook paar een lange ritjes. Ik surf wijk pier alleen als het echt hard waait uit zuidwest. Bij 2,5m+ en veel wind. Anders heeft het niet veel zin om bij de pier te liggen. Maarja wel gratis bij wijk en wat andere geheime spots ;p

 17. Ik vond het wel gezellig. Juist geweldig die koppen als je in dropt op iemand die te gretig is en geen rekening houdt met anderen. We lossen het wel op hoor daar, met elkaar. Benoem het gewoon on the spot. Veel beter dan anoniem klagen op internet.

  Voor de rest, als je level het niet toelaat; ga niet alleen!

 18. Ach, ook zonder die posts is het druk. Die 5 post vs 130 man die nu al in het water lag.. Stil genieten vs ‘luidruchtig’ online uiting geven aan plezier, het mag allebei. De reuring ontstaat wanneer het een niet ‘mag’.

  En ja, de zomer wordt v-e-r-s-c-h-r-i-k-k-e-l-i-j-k, berg je, bloedheet, de wintercrowd wordt aangevuld met alles en iedereen die enigzins blijft drijven en geen wetsuit aanwil, en een halve golf om te delen.

 19. vind wijk toch echt beter breken vaak dan Zandvoort hoor. het gaat niet alleen om wind maar ook de zandbanken die regelmatiger liggen door de pier. Zandvoort toch vaak heel dumpy en gevoelig voor getij.

  maar ja met die teringdrukte wordt het wel steeds aantrekkelijker. is allemaal relatief

 20. Just my 2 cents: begonnen met surfen in 1996, heel erg dankbaar dat ik relatief rustig wijk en scheef heb meegemaakt, zelfs frankrijk was tot 2000 prima te doen, daarna is het zoeken naar rustige plekken verheven tot een kunstvorm…sinds de opkomst van internet is het hard gegaan, in NL eerst met publicbeach, daarna pipodekloon en nu dus surfweer…het heeft allemaal bijgedragen aan de populariteit van onze hobby(om nog maar te zwijgen over socials

  Punt is: leer genieten van de zee ipv afgeven op mensen die dat ook proberen, zoek een plek waar je jezelf kan vermaken(geloof me: van de populaire plekken raak je alleen gefrustreerd)

  Rij op een goede dag eens weg van je homespot, misschien verbaas je jezelf wat je gaat vinden

  Peace out

 21. Ik lig er vaak helemaal alleen in bij Bloemendaal. Zelfs na een surfweer alert. En als het druk wordt zoek ik een rustiger plekje op. Laatste tijd vind ik het qua veiligheid wel iets ongemakkelijk worden om alleen te surfen, en ik ben ook niet zo’n babbelaar in de branding… maar ik zou toch graag ietsiepietsie meer mensen in het water om me heen hebben. 🙂

 22. Ik ben het in principe eens dat het vaak loont om verder te kijken dan de bekende spots, maar in de realiteit hebben we in NL gewoon niet al te beste golven. Als je dan ook nog eens de concessie moet gaan maken om niet op de beste plek te gaan liggen dan valt het toch ook vaak tegen moet ik zeggen. Zeker als je daarna de foto’s voorbij ziet komen op de socials van de bekende spots (die wel afgingen).

 23. Wijk aan zee was zo magisch goed vanochtend. Oehhh lekkerste sessie ooit. Altijd fijn om je hoofd leeg te maken in dat zoute water. Die wind door mijn haren doet mij ook altijd goed. Heb daarom zelfs mijn cap even afgedaan tijdens de sessie. #livingthedream
  #wishyouwherethere

 24. Nou nou niet zo overdrijven. Ik kwam niet eens door de branding. Ben het wel eens dat een surf sessie altijd fijn is om de week te breken.

 25. Ha medesurfers, ik wil dit voorjaar graag een week surfen in het buitenland. Goede golven hopen te scoren en een hoop leren! Heb al zitten googelen maar wellicht heeft iemand een goede tip voor voor +/- 1 week surfen dit voorjaar?

  *meerdere jaren surfervaring (dus geen beginners/intermediate camp). Een heel camp hoeft niet, maar medesurfers ontmoeten is fijn
  *liefst redelijk hit-and-run met het vliegtuig, dus zonder al te lang/gedoe reizen.
  *Portugal/Maroc/Canaries oid
  *liefst met enige coaching, dichtbij een aantal breaks, relaxte sfeer
  *ben geen begin 20 meer… dus graag iets geschikt voor de wat oudere surfer

  Mag in de comments maar mailen kan ook naar surftrip@asdasd.nl

 26. Ik kom nooit in Bloemendaal, maar wil er wel eens heen. Herken wat je zegt over alleen in t water liggen, heb dat vaak in Castricum, en kies er daarom vaak voor om naar Wijk te gaan… zal de volgende keer naar Bloemendaal komen, dan ben je niet alleen 😉
  Waar laat je je auto daar?

 27. Parkeren in Bloemendaal kan langs hele duinstrook, meeste surfers parkeren bij Rapa Nui.

  Hoewel vaak de beste zandbanken iets noordelijker liggen ter hoogte van San Blas.

  Kun je ook mooi spotten via de prima webcam van de Reddingsbrigade Bloemendaal.

 28. hallo,

  ik ga al jaren mee trainen met LM surf essentials – Lars Muscchoot van België.
  locatie: Fuerteventura.

  top coach – team Belgium
  check facebook & site:
  http://lmsurf.com/

  enjoy!!!

 29. Wat denkt men van morgen? Voorspellingen zijn ergens tussen de 10off en 30onshore.. Gewoon afwachten?

 30. @Weergoden, ja, ik hoop eigenlijk op toch een nieuw corrigerend appje van onze meester

 31. Ik zie niet zo veel swell voor zaterdag…

  Vandaag wel. Breekt al mooi clean in N-H en Z-H noord wordt straks ook offshore. Helaas het uiterste zuiden van Z-H net niet waarschijnlijk. Belgie en Zeeland blijven sowieso onshore wind houden, dus rommel.

 32. Je zat er perfect bij Tobi!! Geen idee welk model je hebt aangehouden, maar was een prachtige dag.

  Bij wijk dorp lag het water en strand vol met schuim met een vrij chemische geur.
  Iemand anders last van gehad?

 33. Petten was mooi clean en krachtig tussen 14.30 en 16.00. Wel veel close outs.Sterke offshore wind wat het lastig maakte op de sup.

 34. Lekker hoor! Dit keer kwamen de runs van het KNMI Harmonie model en Icon het meest betrouwbaar over. Dat zijn meer fijnmazige modellen en die scoren met dit soort kleine laagjes vaak significant beter.

 35. App kwam wel heel laat en die er voor was negatief over vrijdag…. terwijl een aantal modellen het al aangaven

 36. Jeetje wat zijn we verwend de eerste weken van 2023, desalniettemin staat er een surftrip naar Panama op de agenda in maart. Heeft iemand nog bijzondere tips voor die ene super (secret) spot of een tof hostel, een goede gids, alles is welkom.
  Bij voorbaat dank.

 37. Ik dacht eerst ook dat vrijdag door een onshore 12 tot 20 knopen zou worden bepaald. Vrijdagochtend was mijn kans/moment voor een nat pak.
  Gelukkig had ik donderdagavond al even de update van de windmodellen bekeken. ‘S ochtends weer en toen toch snel de plank in de auto gepropt zodat ik later die ochtend even het water in kon.
  Was nog erg chaotisch, maar surfable.

 38. Guanico: altijd chesthigh of meer, met elke getij surfbaar, (bijna) altijd offshore, en -last but not least – 16 stappen van m’n slaapkamer tot de vloedlijn. Mooie spot midden in de natuur. Ik was er in feb, mr werkt het hele jaar door schijnt.

 39. Wie is er gisteren een vin kwijtgeraakt? Rond een uurtje of vier half vijf lag er Futures K2 Twin zoals op deze foto weer op het droge. Als je ‘m mist weet je waar je ‘m verloren bent en of het de linker of de rechter vin is.

 40. Ben ook al een tijdje single, misschien kunnen we samen wat leuks doen…

  Ik had eerst iets met een ander, but I don’t thruster. Volgens mij had ze niet genoeg aan mij alleen. Ik zoek wel iets serieus, wil wel even proberen voordat ik een finkeys.

 41. @ Remco
  Genoeg spots uncrowded zelfs santa catalina is niet heel druk.
  Cambutal heb je koffiewinkeltje vlakbij de supermarket. Die gast achter de bali kan en wil ook wel surfers guiden! Is 10min van strand dat klein toeristisch koffietentje

 42. Sms komt iedere 2 dagen zowat?
  Tobias je site bestaat heel lang en ik ben al volger vanaf jouw dos berichtjes op internet 23 jaar geleden
  Kun je hier ook wat vaker updaten
  Dat hoeven geen lappen tekst te zijn toch
  Groet Bertski

 43. Voor discussie… vragen… zo nu en dan een mooi foto, en achteraf de mening over hoe de golven die dag waren…
  Voor de voorspellingen hebben we de app updates 🙂

 44. Playa Venao in 2007 nog leeg en krachtig, wel veel kwallen toen, die zijn misschien al doodn nu 🙂

 45. @stoked. Ja mooi strand ook! Alleen toen ik er was 2022 sept. Veel close-outs.
  Voor quatro once (cambutal) had ik 4×4 wheel nodig , schijnt in droge seizoen niet nodig te zijn

 46. Morgen ziet er mooi uit op MSW. Maarja dat is MSW… Komt er nog een verwachting van Surfgod Surfweer-meneer?

 47. Wat hierboven wordt geschreven over Playa Venao kan ik beamen. Krachtige beachbreak met veel closeouts. Beter om wat reef of pointbreaks te zoeken. Cambutal werd al genoemd. Zelf vond ik El Palmar erg leuk, rechtse point break.

 48. @remco eens palmar, ook chame banks, check in bij surf shack chame (surf house op strand)

 49. Hi allemaal!

  Ik heb het idee om binnenkort een tripje naar Marokko te maken, heeft iemand tips over waar ik het best een auto kan huren, welke spots een must zijn om te bezoeken en welke hotels, hostels ik het beste kan boeken?
  Alvast bedankt!

 50. @Martijn
  Auto huren kan op het vliegveld van agadir. Keuze genoeg daar. Wel handig om dat vooraf even uit te zoeken want de.prijzen verschillen nogal. Taghazout heeft vaak mooie golven, maar grote kans op buikloop. Ik zoun de stormrider er op na slaan en me laten verrassen. Genoeg relaxte plekjes te vinden daar langs de kust