Surfweer maandag 9 januari 2023

Het jaar 2023 is begonnen met een weertype dat het vaakst voorkomt in de lage landen, namelijk met zuidwesten wind vanaf zee. Ook deze week hebben we daarmee te maken, alleen komt er nu vaker west bij voor in de richting en dat levert hogere golven op. Het verschil is vooral merkbaar in de zuidelijke provincies en België. De fetch waarover golven uit het zuidwesten kunnen worden gemaakt is daar veel korter dan in Noord-Holland, maar met west wordt de afstand wat groter en is de golfrichting ook meer richting de kust. Dat is vandaag al het geval, dus voor België zijn er na een flat weekend nu eindelijk weer golven. In Zeeland ook, alleen is de stroming daar iets meer van invloed. Daarbij speelt ook nog mee dat het net volle maan is geweest en het dus springtij is. Later in de week wordt de stroming minder sterkt als het eenmaal halve maan is geweest. Maar desondanks zal de richting bijna altijd van zuidwest naar het noorden lopen, met de windrichting mee. Pas in het weekend is er kans op een kleine variatie in de windrichting wanneer de kern van een lagedrukgebied pal boven onze omgeving komt te liggen. Heel kortdurend zijn er dan even golven uit het noorden en is er midden in de kern geen wind. Ook wordt het vanaf dit weekend een klein beetje frisser, maar echt koud winterweer is in geen enkele kaartenreeks te vinden. Wat dat betreft lijkt het er op dat we het al hebben gehad. Of het moet in februari nog een keer komen. Tot die tijd iig bijna elke dag surfweer!

Maandag 9 januari
De wind- en golfhoogte neemt toe, als eerste in het zuidelijke deel van de Noordzee. Tot halverwege de middag is het nog wzw, maar daarna kantelt het wnw waardoor het surfen in Zeeland met hoogwater ook mogelijk wordt. In België kan dat al eerder, maar voor een beetje extra hoogte is het nog wel wachten tot een uur of 15:00. De onshore wind geeft meteen hogere golven met hoogwater. Of deze swell ook Z-H nog bereikt is de vraag. Waarschijnlijk pas net voor donker, dus op spots als Ouddorp en Maasvlakte is het niet direct volle bak. Dat is misschien maar goed ook, want echt buitenkomen lukt vaak ook al niet meer met een krachtige onshore. Nu zijn het rommelige golven van gematigde hoogte, voor wie een nat pak wil halen. Het tij is iig wel gunstig hoogwater einde middag, hoewel laagwater in Z-H ook gewoon had gekund. In N-H komt het allemaal wat later aan, maar de wind ook dus dat is een voordeel. Een surfsessie met funboard, egg of fish zit er wel in op alle spots einde middag.

Dinsdag 10 januari
Ziet er meteen een stuk beter uit nu het de hele nacht WNW doorgewaaid heeft en de golfhoogte goed is toegenomen overal. De wind draait daarbij naar ZW in het eerste deel van de ochtend en daarbij wordt meteen heel Z-H al de moeite. Het 2e deel van de ochtend gaat het nog meer naar ZZW waardoor in N-H het mooier clean gaat breken. Het gaat echter ook steeds harder waaien, dus na een uur of 13:00 gaat de westswell over in een zuidswell met wind. Die breekt dan ws alleen nog in N-H, waarbij het zuiden flat wordt. Beetje jammer voor BE en Zeeland dat het dan pas hoogwater wordt daar. Het lage water in de ochtend laat de goede WNW swell wat minder doorkomen, maar een halve meter tot heuphoog is het nog wel. En meteen al clean in België, dus als je de kans hebt dan zeker gaan. Eind vd ochtend waait het al te hard offshore, vanuit het zuiden komt de toename.

Woensdag 11 januari
De wind blijft niet lang, eigenlijk in de ochtend meteen al meer zuidwest ipv west en flink afgenomen. Flat is het niet, maar een minder mooie ochtend want onshore. En voor meer hoogte moet er gewacht worden tot de windtoename weer is geweest later op de dag. Uiteraard zijn het dan windgolven, maar het is een vriendelijke dag zonder echte fronten met neerslag en midden op de dag ook vrij zonnig weertype. Na 14:00 uur wordt het in Zeeland echter niet meer mogelijk ivm de stroming tijdens vloed. In België gaat dit nog wel lukken, maar heel veel hoogte creëert de wind nu ook niet. Beste is dan toch N-H of Zuid-Holland, waar het tij later komt en met hoogwater nog wel iets te surfen is.

Donderdag 12 januari
Donderdag passeert wel een front met regen en even veel wind. Bouwt lekker op met hogere golven en op nadering van het warmtefront neemt de wind even af en krimpt iets meer ZZW. Een kort moment met mooiere golven is mogelijk, waarbij de hoogte er lekker inzit. Het is wel laagwater in de ochtend, maar dat is in Zuid-Holland geen probleem. Na de passage van het warmtefront wordt de wind weer meer west en neemt al snel toe. Blijft te surfen, maar meer onshore rommelig en flink wat hoogte.

Vrijdag 13 januari
Ook vrijdag veel wind uit zuidwest tot westzuidwest. Een groot verschil is echter dat de kern van het lagedrukgebied dat de wind veroorzaakt nu in de Noordzee zelf komt te liggen. Golven komen dan nog iets meer uit west met in het zuiden veel meer hoogte dan eerder deze week. Wind is wel stevig, maar dat is in het zuiden vaak geen probleem. In het noorden en dan met name N-H is dat wel een obstakel, zeker als de wind pal west is. Dan is er geen enkele spot die een beetje bescherming biedt tegen de wind. Gelukkig nemen de kansen op een windafname in het weekend toe. En omdat de kern(en) van lagedruk meer in de Noordzee zelf hebben gelegen zou er best eens wat noord-swell deze kant op kunnen komen. Nu alleen nog afwachten welke moment de wind er echt uit gaat en het mooist om te surfen worden!

Maandag: Een 5/4mm hooded schoen 6mm, hand 4mm
Dinsdag: Hood wetsuit 5/4mm, schoen 5mm en hand 3mm surf ears!
Woensdag: 5/4mm hooded met 5mm schoen en 5mm hand (combideal)
  1. Dinsdagochtend heel even een rug van hogedruk met minder wind (isobaren liggen verder uiteen).

  2. Daarna al snel weer een toename met kortere afstand tussen de lijntjes voor het warmtefront dat later op de middag arriveert:

  3. Zondag langzaam meer NW in plaats van de hele tijd maar zuidwest. Dat biedt kansen op echt even een goede dikke winterswell!

  4. Nou viel best tegen vanmiddag. Had wel wat meer hoogte verwacht met die harde wind.

  5. Inderdaad, dinsdagochtend daarentegen was beter dan ik had verwacht.

  6. Als de voorspellingen zo blijven kunnen we volgende week nog wel eens een dikke dag krijgen met niet al teveel wind..


Je kunt hier gelijktijdig 8 foto's uploaden van 8MB per foto. Url-foto's van elders plakken werkt ook.