Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 25 maart 2024

Het is een bijzondere surfweer dag vandaag, 25 maart 2024. Zo vaak gebeurt het niet dat er totaal geen wind staat en dat er de hele dag vrij hoge en compleet cleane golven binnenrollen. Wellicht de laatste deze maand, want in de forecast op lange termijn zien we vooral hoge golven die gepaard gaan met wind. Ook fijn en daarom hieronder eveneens de lange termijn verwachting voor de wind en met name de golven in de lage landen

Maandag 25 maart
De metingen op de spectra’s die lastig online te vinden zijn en daarom gesorteerd op surfweer.nl/spectra, zijn aan het oplopen samen met de opzet van het water door de inkomende getijstroming vanuit het noorden van de Noordzee. Voor de surf langs de Vlaamse kust is dit noodzakelijk voor het arriveren van de meer dan 1 meter hoge swells bij een zwakke aflandige wind uit het zuidoosten. In Zeeland is dat ook het geval, hoewel daar net als in België ook al  eerder op de ochtend met laagwater hele mooie deining de stranden op rolt. Opkomend tij zal de condities steeds verder verbeteren en met hoogwater blijft het erg goed en zelfs met afgaand blijft de mooiheid er nog goed in. De waterstanden zijn met eb lager dan gemiddeld, omdat het net een dag geleden volle maan is geweest. Ook zijn ze hoger dan gemiddeld bij vloed, want een volle maan geeft een extra slingerend effect aan al het water op aarde dat er als het ware van af geslingerd wordt. Voor het surfen heeft dit als voordeel dat de shorebreak golven extra goed open blijven met helemaal hoogwater en ook dat de diepere buitenbank surf extra diep en krachtig verder op zee breken. Dat laatste is vooral in Zuid- en Noord-Holland een voordeel. Het bijzondere aan vandaag is dat er de hele dag door goede swell is en dat de wind de hele dag tot ’s avonds laat goed zwak aflandig blijft. Alleen met het wegtrekken van de dikke laag bewolking over Zeeland trekt de wind uit zuidoost even aan tot matig, wat de sprays eigenlijk alleen maar mooier maakt maar het supsurfen wellicht wat lastiger. Eenmaal dat het een paar uur zonnig is, valt de wind weer weg en wordt weer zwak aflandig. Is er dan helemaal niets verkeerd aan vandaag? Natuurlijk wel! De watertemperatuur is niet om te harden, tenzij je volledig in rubber gaat. Zelfs een 6/5mm is nog te adviseren, hoewel een nieuwe 5/4m met vaste of losse cap ook voldoende warm gaat zijn. En uiteraard zijn er Wim Hoffers die de hele winter met 4/3mm surfen, maar voor het gros van de mensen is dat nu echt nog geen doen. Ook zonder schoenen is het niet te doen, zelfs met 3mm schoentjes zal het voor een sessie van meer dan een uur te koud zijn. Surfen zonder handschoenen is nog te overleven, zeker als de handen vaak genoeg even onder je cappie laat opwarmen niet te vaak gebruik met peddelen. Echter is dat met een gewoon surfboard niet mogelijk en alleen iets voor foilers of suppers, die met paddle door de branding navigeren.

Dinsdag 26 maart
Er is niet zo heel veel meer over van de swell, omdat de wind maandagochtend bij Noorwegen al behoorlijk is afgenomen. Toch rolt er nog iets moois om te longboarden of een ritje te kunnen maken met een dikke fish. Met name in de ochtend en vooral in N-H en op de wadden, inclusief een groot deel van de kust van Z-H. Voor zuidelijk Z-H, Zeeland en België is het echter een min of meer platte dag, want het hoogwater valt vrij laat op de dag en dan is de swell al helemaal zo goed als op. Op de wadden en in N-H is hoogwater nog even aanwezig in de hele vroege ochtend. Dus daar nog wel even clean en max 0,5m hoog met soms een uitschietertje naar heuphoog. Wellicht geven de metingen vanavond laat bij de boei met de naam Platform A12 en vooral de boei met de naam Haewene Brim boei nog een wat hoopvoller beeld en kan er overal in Z-H en N-H nog wat heuphoogs tot de wal geraken. Hou de surf-reports hieronder in de gaten voor updates of abonneer je op de surfweer app/ sms.

Woensdag 27 maart
Woensdag komt de wind weer in actie door het enorme lagedrukgebied dat is ontstaan voor de kust van Ierland op de Atlantische Oceaan. De kerndruk zakt naar diepe 958 hPa en daardoor neemt de wind toe, met name langs het Engelse deel van de zuidelijke Noordzee. Toch kan de beperkte zuidenwind aan ons deel een voordeel hebben, zolang de golven vanuit het Engelse deel de oversteek maken. Dat lijkt wel te gaan gebeuren, zeker in N-H overal en ook een goed deel van Z-H dat daar aan grenst. Door het occlusie front dat afbrokkelt eenmaal in de buurt van Nederland heeft als gevolg dat de wind ook afbrokkelt en in de middag weer mindert en zelfs krimpt naar een meer aflandige zuid tot zuidzuidoost stroming. Leuke lijntjes zullen vooral op spots als Zandvoort en bijvoorbeeld Egmond aan Zee aan de horizon verschijnen. En dat bij steeds minder wind en goed hoogwater. Normaal wil je laagwater bij zuidswells maar omdat de wind wegvalt, gaat die regel nu niet op. Wel zullen de golven zodanig zuidelijk van oorsprong blijven dat Zeeland een België grotendeels plat blijven.

Donderdag 28 maart
Bijna dezelfde forecast als woensdag wat de richting en de verandering in wind betreft door de dag heen. Echter, er staat meer wind en de lijntjes kunnen door uitlopen tot echte golven die met fish of shortboard zelfs te surfen zullen zijn in N-H. Er is wind, vooral in de ochtend. In de middag steeds minder wind, omdat een front de wind doet krimpen naar zuidoost. Veel later op donderdag, waarschijnlijk pas in de avond, gaat het wel weer hard waaien uit zuid en later zuidwest.

Vrijdag 29 maart
Wederom bijna exact hetzelfde verloop van de windrichtingsverandering en toe- en afname van de wind als op de woensdag en donderdag in de verwachting staat. Wel kan de wind al iets eerder naar zuidoost draaien bij laagwater midden op de dag. Dat zou een mooi begin van het weekend betekenen. En dat mag ook wel, want het weekend zelf staat er in de verwachting niet al te best voor. Alleen een kleiner zeer lokaal lagedrukgebiedje boven de wadden geeft heel misschien nog een golf uit het west of noordwesten. En op de wadden en in N-H is er de verwachting dat een hele verre noordswell uit de buurt van Spitsbergen vandaan gaat arriveren met een hoogte van 20 tot 40cm. Bij weinig wind kan dat dan opeens wel echt de moeite zijn, maar alleen in het noorden en noordwesten. Grootste kans op meer dan 40cm is zaterdagavond of zondagochtend, omdat de piek van de swell in die nacht staat geforecast.

46 reacties

  1. Een Gun….. ik weet nog dat ik 18 was en op vakantie in Frankrijk (inmiddels 26 jaar geleden). Wilde wel een surfboard kopen dus in Biaritz in een shop een 2e hands board gekocht die wel lekker groot leek dus zal wel prima zijn voor mij als beginner….
   Uiteindelijk het board waar ik het minste aantal golven op heb gesurft natuurlijk.
   Wel mijn eerste lesje geleerd over waar je even op moet letten als je spullen gaat aanschaffen.

   1. Haha en die heb je toen aan deze destijds argerloze beginner verkocht hè… jeeez wat een K*t Gun was dat..
    zeker in combinatie met die Hollandse schuimrollers.. mooi wel qua ying-yang plaatje erop..

    1. Nee, uit mijn hoofd geen ying-yang plaatje erop.
     Heb hem toen wel verkocht als een gun.
     Heb wel ooit iemand horen zeggen dat er een handje vol guns in nederland rond gingen die doorgeschoven werden als het zwarte pieten spel.

 1. Swell meting J6 is wel mooi aan het toenemen en ook de K13 ziet er meer dan dik uit. Even geduld, niet te vlug gaan is voor nu het beste advies.

 2. Goedemorgen medesurfers,

  Een week geleden ben ik tijdens het surfen mijn rode longboard fin (FCS Connect 9″) verloren bij ter Heijde.
  Vandaag veel mensen op strand en in zee verwacht ik.
  Mocht je hem vinden, hoor het graag.

  Thnks!

 3. Wijk was heerlijk wat mij betreft!

  Als iemand een URL of account heeft van de drone-piloot dan hoor ik het graag! Leuk om de actie van vandaag terug te kijken

 4. Bij Westkapelle liep het mooi binnen. Veel blije gezichten gezien in get zonnetje.

  Onderweg ben nog een paar mittens gevonden. Wie is ze verloren?

 5. Wat was het lekker vanmiddag van twaalf tot twee op Scheveningen. Heerlijke golven met kracht en lijn. Goeie forecast! Morgenochtend nog left overs?

  1. Waz heel fijn 11:30 – 14:30
   Werd steeds mooier en met opkomend steeds krachtiger. Eindelijk. Lang geleden zo’n on-Nederlands goeie 🤙

 6. Vond het erg tegenvallen. Zonnetje was heerlijk en lekker even in zee maar dat was het dan ook. In NHN/Petten stond op hoogtepunt niet meer dan een navel tot borsthoge golf (was er tussen 13.00 en 18.00). Ook hadden de bankjes het lastig met de periode waardoor er niet veel piekjes waren (en die er waren vielen snel dood) en veel close-outs. Beetje gehypde dag als je het mij vraagt.

  1. Beste Lars,

   Wellicht dan je spotkeuze. Ik was in NH en daar ging het echt af. Dikke barrels en krachtige sets.
   Echt knallen. Helemaal stoked.

   1. Ligt Petten niet meer in NH? 😀
    Wij lagen ochtend rond 10uur in wijk. Lekker bezig geweest al was verwachting vooraf groter. Golven liepen lastig binnen. Wel heerlijk weertje absoluut blniet koud.

  2. Petten is soms best een lastige spot. De enige bank die er ligt heeft met met mid-hoog vaak te weinig zand (teveel water) om echt goed te breken maar verrommeld wel de hele shorebreak.

   Een van de beste sessies die ik heb gehad in NL was in Petten in de shorebreak met springtij, 0.8m op 12 sec en dat werkte echt perfect.

   Even de dijk afrijden richting camperduin kan soms wonderen doen :), verder heb je in noord holland geluk met 100 webcams langs de hele kust…

  1. Als je toch vrij bent; rij naar de kust en kijk of er golven zijn?
   Zo ja: topdag! Zo niet: bakkie koffie bij een strandtent en volgende keer beter 🙂

 7. Obv de app vanmorgen vroeg IJmuiden gegaan maar dat viel tegen. Grote klotsbak, ver achterin een paar schuivers gepakt maar was geen goede sessie.

 8. Uitstekend vermaakt gisteravond op wijk. Mooie hollandse meter op 11 sec, beetje kracht, beetje hoogte, weinig wind en heldere zonsondergang.

  15 surfers in het water en niemand die het nodig vond te schreeuwen als iemand een golf pakte…. Nog even genieten voordat het zomer is.

 9. Vanochtend bij Ter Heijde een heerlijke sessie gehad! Mooie en krachtige golven.

  Sinds een half jaar maak ik nu gebruik van de berichtenservice van Surfweer en hierdoor heb ik heel wat meer super surfsessies mogen ervaren! Helemaal top. Dikke aanrader dus.

 10. Vandaag moet toch iedereen gescoord hebben. Dat zo einde van de middag zowel vloed de wind en de swell op het juiste moment vallen is toch waanzinnig. en ZON!

 11. Dag allen,

  Is er iemand die geïnteresseerd in een wingfoilvakantie 2 a 3 weken rond september?
  Graag wil ik naar een bestemming waar het i.i.g. mooi weer is en die met de auto (i.v.m. eigen set wings etc.) prima te bereiken is, max Portugal/Zweden.

  Bij interesse graag reageren op dit bericht en laat je nummer/e-mailadres achter.

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here