Nuttige surfweer info:

Surfweer Maandag 19 oktober 2020

120 reacties

 1. Die cursus lijkt me wel wat! Ik was al een tijdje benieuwd naar de in’s and outs van een surf forecast

 2. Egmond was goed aan vanochted. Om 10 uur stond er nog wat wind maar die viel vervolgens helemaal weg. De chop daarmee ook en het werd steeds beter. Af en toe kwamen er indrukwekkende golven binnen op de achterste bank. 1 van de betere sessies van het jaar…

 3. Uurtje er in om 13h all alone (ja het kan nog/ weer) bij windsurfpad. Met de 8.3. Maar Laagwater en dus (..?…) nog al stijl. Had beter mn fish kunnen grijpen denk ik. Metertje plus. Nice

 4. Ik ram er elk jaar een 3/2 door en om het jaar een 4/3 of 5/4. Ik ga wel hele jaar door en lig erin zodra het kan (surf, foil, sup).

 5. Noordwijk was met laag water inderdaad mooi hol op de achterste bank! Aparte ervaring om 200-300 meter diep in zee te staan tot je middel. Opkomend tij zo zou dik de moeite waard moeten zijn!

 6. Iemand heel toevallig een kleine witte afstandsbediening met 2 knopjes gevonden op de parkeerplaats?

 7. Ik heb net even een rondje gelopen over de parkeerplaats achter mijn huis in lutjebroek, daar ligt hij iig niet

 8. Weet er iemand wat er op de zuid is gebeurd eind vd middag? Politie en ambulance op ‘t strand. Ongeluk?

 9. Petten was ook lekker vandaag. Er zaten steile krachtige golven tussen. Was wel even geduld hebben en op de goede plek zitten.

 10. Wie o wie?
  Op weg naar huis, waarschijnlijk iemand op zijn
  auto laten liggen

 11. @Tobias: compliment voor de windvoorspelling van vandaag. Je zat er goed bij, ik had naar Windfinder gekeken en die gaf toenemende wind op. Zoals je aangaf was de wind zwak en viel helemaal weg. Windfinder zat er naast en jij zat goed. Respect.

 12. @thanks Marty, in het najaar is het altijd rekening houden met de zeewatertemperatuur. Bij dezelfde setting in het voorjaar was het zeker onshore gedraaid (door de zeewindcirculatie). Die is nu eerder omgekeerd of niet aanwezig.

  Voor morgen lijkt er niet veel swell meer in te zitten. Meeste is nu weggeblazen door de zuidzuidoost. Wellicht eind vd dag nog iets in het noorden met windkracht 5-6 uit ZZW.

 13. Was weer gezellig in Wijk. Heerlijk genoten. Vanaf ongeveer 17:30 tot 18:30 was het perfect bij de bunker / windsurfplek. Perfect toen de tweede bank uitdoofde en de kracht op de eerste bank kwam en met mazzel zo op links doorliep tot aan je knieeen. Gezellig in het water, zonnetje erbij. Alles TOP!

 14. Man man man, wat een feestje gisteren! Too stoked :)!. Gesurft tot het (te) donker werd.. had ondanks de lagere temperaturen op sommige momenten flashbacks naar warme cleane boardshort Bali sessies met adembenemende mooie luchten en lekkere lijntjes die nog binnen rollen. En daarna een lekkere Bintang (of een warme chocomel)!

  Wat me wel opviel en eerlijk gezegd toch wel een klein beetje begon te storen op sommige momenten is hoe vaak er wordt ingedropt en hoeveel mensen hun board (onnodig) niet bij zich houden. Daardoor gingen er toch wel heel veel hele leuke mooie golfjes down the drain helaas. Zonde want zoveel hebben we er hier nou ook weer niet!

  Ik zou daarom alle young padawans die de stoke flink te pakken heeft willen aanmoedigen om toch gewoon eens een lesje te nemen bij een gerenomeerde surfschool om de basis (priority en veiligheids) regels nog een goed uitgelegd te krijgen. Die surfscholen zijn er genoeg (zie onderstaande links). Ook de duidelijke posts van Tobias en op Boardshortz zijn heel informatief. De ‘alerts’ haal je ongetwijfeld ook vanuit die bronnen dus neem dan ook de andere nuttige info in je op ajb. Je doet jezelf en anderen daar een groot plezier mee en je helpt om het in het water leuk en veilig te houden, ook tussen de wat grotere crowds..

  THE BEST SURFER IS THE ONE THAT CREATES THE MOST SMILES

  Dus niet alleen dikke stoke alleen voor jezelf en je maten maar ook voor je (onbekende) medesurfers..

  https://surfweer.nl/surf/surfweer-update-leef-en-surfregels-2020/

  Iedereen een golfrijke winter toegewenst!

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/Rules.jpg

 15. Niet het water in geweest (helaas).
  Tussen kijkduin en Scheveningen zag je nu inderdaad mooie golven breken op de achterste banken, zie je niet vaak.

 16. Noordwijk erg druk en veel mensen die zich niet aan de regels houden… claimen en dan het niet halen, indroppen etc.

 17. Was relaxt, goeie sfeer in het water en overal een brekende golf om niet hutje mutje te hoeven liggen…

 18. Hoi Tobias, in de voorspelling voor aankomende woensdag staat het volgende:

  “ Voor de pro’s is de avond wellicht een optie in België, net na het hoogtepunt van de storm. Het is dan hoogwater, maar ergens achter een havenhoofd zou wellicht een optie kunnen zijn. In Zeeland gaat dat helaas niet lukken en ook in Zuid-Holland is het waarschijnlijk gewoonweg te ruig.”

  Heb je enig idee hoe noord Holland zal zijn? Met name wijk aan zee

  Thanks!

 19. Brengt die harde wind tussen Engeland en Frankrijk golven met zich mee tot domburg morgenochtend bij laag? Of wordt alles weggeblazen door de wind?

 20. De windforecasts lijken minder extreem te worden. Geen 60 knopen meer, maar vlagen tot een schappelijke 50 (op IJmuiden).
  Als je ernaar moet vragen dan heb je woensdag middag/avond in het water bij Wijk aan Zee niets te zoeken. Vanaf het strand kijken is ook gaaf.

 21. Niet je vragen bepalen of je er wat te zoeken hebt, maar je peddelpower en doorzettingsvermogen;) let the big equalizer leven this shit out! Peddelpower to the people!!
  Veel plezier iedereen vanmiddag:)

 22. 50kn ZW wind is in de regel iets te veel voor Holland. Wel kansen in België? Tij ongunstig voor Zeeland.

 23. Je bent zelf verantwoordelijk voor je keuze, maar realiseer je dat jouw keuze ook gevolgen kan hebben voor anderen (mede-surfers, KNRM, nabestaanden, etc). Als jij denkt dat je de skills, conditie, materiaal en kracht hebt om in die omstandigheden te gaan, vooral doen. Om grenzen te verleggen moet je ze wel af en toe opzoeken. Zie de Stormchasers (kite/wind) en Big Wave surfers, maar kijk ook even wat zij hebben, kunnen, geregeld hebben en accepteren. Dan kan je op een volwassen manier met je hobby/sport/roeping omgaan.

  Vandaag kan je ook iets eerder (voor 4en) gaan, want de echte wind lijkt pas in de loop van de middag te komen.

 24. Kunnen we niet geld bij elkaar leggen voor een goede webcam in IJmuiden? Hoe chill is die van Aloha in Wijk nu!! 🙂 Mega thanks hier voor!

 25. Voor vieren is de wind nog te zuid voor redelijke golven. Komende dagen wordt het beter dan vanmiddag/vanavond dus pak een lekker cup a soupje, geef je board en vrouw nog een beurt en pak de komende dagen je golven!

 26. Er is wel een cam op IJmuiden, maar die draait rondjes en geeft beeld van ver. Het is een kwestie van tijd voor er een goede zoom camera hangt, hoewel het strand een van de breedste van Nederland is. Daardoor altijd wel behoorlijk kwaliteitsverlies.

  https://webcam-marinaseaport.nl/

 27. Ik laat mijn man maar thuis met een cup a soupje, zodat hij zijn board kan oppoetsen ofzo. Haal ik wel even die beurt in de zee.

 28. Ik zie allemaal windsurfers, kiters en jetskis in Scheveningen …. mag dat ???

 29. Goed zo vrouw! Was het wat? Wind behoorlijk zuid en hard dus met zuiden swell weinig aan beschutte plekken

 30. Hee oldfart. Dank voor je bericht over de regels! Fijn dat je het op een positieve manier brengt. Ik geloof er in dat dat veel meer oplevert dan het vaak voorkomende klagen op surfweer.nl

 31. Waarom is met een Noord- of NW-swell opgaand getij goed? Ongeacht de stroming.
  En waarom maakte het afgelopen maandag niet zoveel uit welk getij het was? De golven liepen de hele dag wel goed door volgens mij behalve in de ochtend met mid afgaand tij.
  Met laagtij was er ook geen gebrek aan golfhoogte terwijl je dat wel zou verwachten. Hoe komt dat?

 32. @Marcel hangt ervan wanneer de swell er is, met een krachtige swell peakt die een tijd , als het vol binnenkomt tot het begint uit te deinen… jammer dat het op zee harder ging waaien anders hadden we het op dinsdag ook nog geweten

 33. Al die theorie is prachtig maar het gaat nu gewoon heerlijk af, wacht even paar uurtjes na hoog maar dit wordt weer top. Niet voor de beginners, niet fitte peddelaars of mensen die altijd om cleane omstandigheden zeuren. Wel voor de Hollandse herfst surfers!

 34. Hey, ik wil ook graag weten of er mogelijkheid is tot surfen zaterdag. (ik zal er ook meteen bij zeggen ik ben ECHT een beginneling wat betreft lezen van weervoorspelling). Ik zit tegen Domburg aan en heb daarom eens op Windy gekeken. Wetende dat er na 15u terug het hoogtij is dat begint aan te rukken (en dat goed uitkomt voor mijn dagindeling :-P): zie ik op Windy wel heel veel wind 6 tot 7 BFT, Off-shore. Off-shore wind van ZW richting. Misschien iets te fel voor aangenaam surfweer gezien te woelige zee?
  Er zit anderszijds een voorspelling van golven met een periode van 7seconden. Wat wel een goeie is. Ik plak er een screenshot bij. De golfhoogte heb ik al geleerd is altijd wat relatief bij die voorspellingen, toch?

  Bedankt al voor de feedback!

 35. Neem een abbo op de surf sms, dan leer je gaandeweg ongeveer wat wel / niet werkt + je kan je dag indeling erop afstellen

  Zaterdag zullen we het moeten hebben van de zw’er en bijbehorende golfhoogte m.a.w je kan surfen zaterdag

 36. Ik ben ook geen kenner, maar ik doe eens een poging…

  Als je weet dat we hier vrijwel altijd afhankelijk zijn van golven veroorzaakt door wind van verder weg (die de golven onze kant op blaast) raad ik je aan om wat uit te zoomen naar de Noordzee als geheel.

  Op deze site (https://www.dmi.dk/) bijvoorbeeld zie je de pijlen op de Noordzee (zeker op zaterdag) vrijwel overal richting noord wijzen en er dus waarschijnlijk weinig spannends zal gebeuren langs onze kust.

  Maar alles is relatief natuurlijk en misschien zoek je juist een mooie golf om te leren.

 37. @ Niels
  Neem een surfsms abbo: Dan mis je niks meer en begrijp je gaandeweg welke spots wanneer lopen.

  Er ontstaan idd golven van dichtbij met >6Bft:
  Afhankelijk vd windrichting zijn sommige plekken goed/slecht. Bv harde ZW’er is slecht voor Zandvoort/Ijmuiden/Zoutelande(aanlandige wind) en juist top voor Wijk/Scheef/Domburg(ivm beschutte ligging. Zit er een N component in de wind, dan is het precies andersom.

  Golven van ver weg(bv door storm tussen Schotland en Noorwegen) kun je opmaken uit de windkaartjes icm boei metingen (soms hier op de site).

  Dan heb je nog verschillende getijden waar sommige spots juist wel of juist niet werken.

  Zoals gezegd, beter is de surfsms, dan krijg je het kant&klaar;)

 38. Was goed. Wel een vliegertje op maar kwamen wat goeie cleane bakken door. Goeie beurt gehad hoor!

 39. Nou ook prima sessie hier vanmorgen. Ja het is wat het is he met dit weer, maar er zat wel goede hoogte in en achter de tweede bank trok het enigszins uit elkaar. Stroming viel mee doordat eb beetje terug drukte. Geen lange ritten uiteraard, maar als je precies goed lag was het zeker lachen en goed crashen!

 40. Helaas niet eerder aan toe gekomen om dit te posten, maar dindsag ochtend op de parkeerplaats Scheef Zuid een paar vergeten surfschoenen gevonden na het zwemmen. Als ze van jou zijn, stuur me even een app-bericht op 0648 796802 met merk en size om ze op te halen…

 41. Ik heb mijn timbertek shortboard laatste laten repareren. Maar surfboards repareert ook longboards met kleur herstel. Hier is zijn nummer: 06-51881471

 42. Zo zo, 941 mbar op de Atlantiek komende week. Dat gaat bijzondere foto’s opleveren vanaf de big wave spots in Portugal, Spanje en Frankrijk.

 43. Wijkiki ladies, nog bedankt voor de hulp. 🤙 Na 1.5 uur had ik de sleutel eindelijk te pakken👌😁

 44. Kan iemand mij vertellen hoe het is om bij IJmuiden te surfen met (sterke) zuidwesten/zuizuidwesten wind?

 45. Na de middag EgaZ. Onwijs sterke stroming richting noord. Had ik niet verwacht bij afgaand, iig niet zo sterk. Misrekening van mij? Bijna niks kunnen pakken. Wel genoten van de golven en lekker gezwommen.

 46. Niet onaardig bedoeld, maar… wat verwacht je?
  De wind blaast jou en de golven tegen een paar honderd meter aan gestapelde blokken steen. Afhankelijk van getijde komt daar stroming bij.
  Ik neem aan dat je het vraagt met de huidige windswell door de ZW wind en er geen stevige noordelijke swell is die om de pier heen kan buigen.
  Ik zou denken dat de pier dan alleen maar in de weg ligt en je bijvoorbeeld beter naar IJmuiderslag kan gaan. Dan meestal vergelijkbaar met Parnassia, Bloemendaal, Zandvoort, Wijk aan Zee (dorp), etc..

  Ik weet dat met zuidelijke wind er wel kite/windsurfers naar IJmuiden gaan, omdat die daar beter doorkomt dan op Wijk.
  Als je vanwege vervoer alleen naar IJmuiden kan dan kan je vast een nat pak halen.

 47. Tijdje terug kreeg ik hier wat info over Portugal van een local. Dank daarvoor. Ook ik heb nog een tip: van 30 oktober tm 3 november is er een regeling dat je niet tussen gemeentes mag reizen. Ik kon niet helemaal er uit opmaken op het ook geldig is voor toeristen, maar dacht het wel.
  @Woogeveen, lekkert.
  koob

 48. Pffff dat was hard werken hier einde middag. Hoop gedoe voor weinig rides. Hoogte viel ook wat tegen, ben maar stuk tegen de stroom gaan peddelen als training 😉 Morgenochtend in de herkansing twee uurtjes voor hoog water! We gaan gewoon lekker door, het is toch je hobby hè……

 49. Ebstroom legt het hier altijd hard af tegen Z/ZW/ZZW, zal bij Egmond niet veel anders zijn denk ik, tenzij je ergens voor de eerste bank blijft keutelen.

 50. @Laurens: Bij 0,0 wind en 0,0 stroming en dezelfde swell richting en hoogte, zal de surf bij hoog water nog steeds anders zijn als bij laagwater.
  Er is dus nog een factor die meespeelt.

  Met het verschuiven van de waterlijn als gevolg van het getij verandert ook de vorm van de zeebodem waarover de golven breken. Zo kan hoog water ook juist zorgen voor meer energie verlies (in dat geval kun je spreken van een laag water spot naar mijn idee)

 51. Een leuk weetje is het verschil in getijden tussen noord nederland en België
  Bij Wijk aan zee heb je vaak een metertje onder , en een meter boven NAP , pakweg 2 meter verschil in waterdiepte, terwijl we aan de Belgische kust 7 a 8 meter verschil zien.
  Dus hoe zuidelijker des te hoger de getijde golf is, en des te groter de invloed op de surf.

 52. 😅verstopt op een plek waar hij in een klein gat viel waar niemand bij kon met de handen. Dan is het wel een halleluja moment als het eindelijk lukt om hem met zelfgebouwde ideeën eruit te vissen🤣🙏

 53. Harmonie, windy en windfinder geven allen verschillende windsnelheden aan vandaag. Windy gooit er gewoon continue een 6 op, windfinder en harmonie wisselen wat maar op verschillende uren en verschillende richtingen. Waar op te letten? Heeft dit met de buien te maken op zee? Gokken op erin te duiken voor of na een bui? Of moet ik naar de luchtdruk kaartjes en occlusies kijken?

 54. En weet iemand hoe het met de updates zit van deze kaartjes. Ik heb nu de versie op weerplaza die bij 04:00 ochtend begint.
  Windfinder Pro, weet ik niet precies wanneer die update in de superforecast. Lets talk about forecasting!! En surf!!

 55. @Koob,

  dat was ik. Er komt hier inderdaad een tijdelijk uitreis verbod van je gemeente. Dit heeft meer te maken met het weekend van dia dos Mortos.( e Santos ) in combi met halloween. Ze zijn bang dat mensen anders massaal met de familie samen gaan komen. Je mag dus je gemeente niet verlaten. Volgens mij is dit voor toeristen niet van belang en mag er gewoon gereisd worden voor niet inwoners van Portugal maar dit is nog een beetje onduidelijk.

  Echter nemen hier ook de besmettingen flink toe dus het zal me niet verbazen dat we weer richting een lockdown gaan. Voorlopig zijn de restaurants gewoon geopend maar moet er op drukke plekken ook buiten een mondkapje worden gedragen. Boete kan oplopen tot 500 euro. De stranden zijn nog gewoon geopend maar van het voorjaar was surfen een paar maanden verboden.

  Groetjes Casper

 56. Even terug naar waar deze site uiteindelijk voor bedoeld is, de surf was vanochtend lekker hoor. Langevelderslag van 8 tot 11.30, wind viel mee en was zelfs licht offshore. Golfhoogte was in het eerste uur prima, daarna werd het snel lager. Wel lang wandelen.

 57. Wat een onverwachte mooie golven vandaag helemaal buiten voorbij de eerste molen dikke grote rollers zwaar genieten vanavond Velsen noord yihaa

 58. Heerlijke sessie vandaag op wijk tussen 10.30 en 13.00. Niet heel hoog en krachtig maar wel lange lijnen.

  Vraagje; in mn timeline van insta veel fotografen die hun shots van Scheef plaatsen, altijd mooi om te zien. Weet iemand 1 of meerde insta accounts van mensen die regelmatig fotos van Wijk plaatsen?

  Bvd

 59. Ik ben aangenaam verrast bij Windsurfpad WIjk aan Zee. Vorige week meerdere dagen bij LW. Krachtig en vooral wat holler dan usual, maar dat is vaker bij laagwater geloof ik.

 60. In principe is iedere spot een laagwater spot met harde zuidwest, zowel in Zeeland, Zuid-Holland als tussen de pieren van Noord-Holland.

  Als het niet waait, dan zijn vooral de spots in Zuid-Holland een goed alternatief, hoewel de buitenbanken bij Bloemendaal, Wassenaard en Nwijk ook erg lekker kunnen lopen. Het moet dan alleen echt nul komma nul waaien. Of pal offshore zijn. Geldt trouwens ook voor het stuk in N-H noordelijker waar geen strekdammen zijn.

 61. Grote range van 14-30m, ik zie 19m op kaartjes staan, nevertheless, groot wordt het vast en zeker! En in Nazaré de ideale swell-richting en lichte offshore wind, dat belooft!

 62. Je hebt helemaal gelijk. De schaal begint bij 14m en gaat richting de 30m.
  De swell zelf gaat dit niet halen, maar eenmaal aan de kust is die 30m wel het resultaat:

 63. Ja hierop inhakend. Wijk aan zee is wel echt een laag watersport. Want de golven krijgen minder energie met hoog water dus. Wel lekker om te longboarden dan. Dus eigenlijk is Wijk met alle getijden goed. Behalve om te shortboarden. Laatste jaren is het naast de pier niet meer wat het vroeger was.

 64. Wijk vanochtend was leuk van 8.00 tot 10.30 bij de 4de molen (alleen ik dus)mooie dikke lijnen maar wel veel stroming dus 4x terug moeten lopen daarna bij de pier tot 12.00 mooie longboard lijntjes superclean maar na 12.30 was t niks meer. Toch best stoked

 65. Gisterenavond tussen 17:00 – 18:00 nog even geweest bij het windsurfpad.
  Windsurfers waren vet aan het rippen, ideale windrichting voor mooie sideshore bakken. On sup was het een beetje te zwaar doorheen te komen, maar eenmaal op de golf waren ze heerlijk heavy en snel. Ook best stoked!!

 66. Lezer, normaliter geen reaguurder, Met verbazing lees ik de typische onzin en over IJmuiden, als men continu aan de andere kant ligt, geef dan geen advies over waar men niet komt, men lult alleen maar mee of na wat een ander zegt, als men er wel ligt dan ligt men blijkbaar verkeerd. Ijmuiden is vaak prima toeven ook bij ZW, men moet wel weten waar, er zijn er genoeg die dat weten, zelfs van de rotsblokken is onzin,
  @eeuwigewijkersukkel @1jaaropeenboardwijsneus

  @ijmuiden stuur even bericht naar surfhb@hotmail.com
  jou out of the box vraag beloon ik graag met alle ins en outs van Ijmuiden.

  Kijk eens wat verder dan je neus lang is.
  In grote lijnen idem voor Scheef Noord-Zuid
  Mennnnnn
  Einde bericht en vaarwel weer voor een jaar.

 67. Klopt het dat de webcam van WaZ aloha niet beschikbaar is? Of heb alleen ik dit probleem?

 68. Oh wat lullig. Maandag was het, met zuiden wind en vergelijkbare cijfers op de boei
  op de Schouwenbank, zeker heuphoog. Dat was wel rond laagtij.

 69. Bij dit soort weer al te koud, maar er zijn dagen in december dat het nog kan (zon 15 graden, geen wind).
  Van jan t/m maart lukt het alleen echt niet meer om er lang in te blijven. Onveilig ook, zeker als je dieper de zee in gaat.
  Kortom, op kleine dagen zonder wind dichtbij de kant is het prima te doen tot de kerst. Wel schoentjes en cap en op een gegeven moment ook handschoentjes.

 70. Mooi glijden hoor op de achterste banken vanmorgen. Viel me mee qua stroming en klots, hoogte was echt dik! Bloemendaal zag ik ook lekker afgaan in de verte.