Nuttige surfweer info:

Surfweer maandag 13 maart 2023

De week begint met een stormachtige (zuid)zuidwestenwind. In eerste instantie lijkt de wind te veel te zijn voor een goede surfsessie, maar omdat er toch een sterke zuid component in zit zijn er hier en daar toch wat mogelijkheden. Als je tenminste met board en al het water weet te bereiken, want over het strand waait het harder dan eenmaal in het water. Dat heeft te maken met de watertemperatuur, die de uitwisseling tussen hoger gelegen luchtlagen beperkt. Boven strand en land heeft de halfmaartse zon al zodanig veel opwarming dat de hardere wind op een paar honderd meter hoogte wel naar het oppervlakte komen. Vandaar ook dat de gemeten windstoten boven land in N-H over de 50knopen, terwijl die op zee net boven de 40kn blijven zitten. Uiteraard geldt een WAARSCHUWING voor alle watersporten, op een dag als vandaag. Ondanks dat de Noordzee een relatief ongevaarlijk gebied is, kan het op onverwachtse momenten toch nood aan de man zijn (of vrouw/ of kind). Daarom is het werk van de KNRM ook zo belangrijk. Ken jij iemand die als bijbaan op de waddeneilanden deze zomer als lifeguard aan het werk wil? Een 18+ of nu nog 17 en straks 18 jaar? De laatste kans om je op te geven is door aanstaande zondag 19 maart mee te doen aan de selectiedag. Aanmelden via de link of browse naar Surfweer.nl/knrm

Maandag 13 maart
Windkracht 8 is eigenlijk niet te doen, tenzij de wind iets wordt gebroken door enige vorm van land of bebouwing/havens. En daarbij is ook nog noodzakelijk iets dat de stroming breekt of het juiste getij met de stroming van laagwater tegen de windrichting in. Dat moment is nu juist midden op de dag, wanneer de meeste wind wordt verwacht. Ongunstig hoogwater voor bijna alle spots volgt dan einde middag. Vanaf dan is een groot havenhoofd of lange pier een must tenzij je in het zuidelijke deel van de Noordzee zit. Anders dan langs de Hollandse kust doet de wind daar vanaf eind van de middag ineens 3 stappen terug. De windvlagen komen dan niet eens meer boven de 24kn uit en daarbij is de wind zelfs aflandig. Voor de Belgische kust ziet het er dus goed uit deze eerste ‘warme dag’ van de lente. Zuidelijk Zeeland ook, maar voor de spots tussen Westkapelle en Oostkapelle is het eigenlijk nogo ivm de stroming tussen de paalhoofden met hoogwater. Zie 2e linkje op https://surfweer.nl/spots. Verder noordelijk is zuid-holland zuid mogelijk nog wel een optie, omdat de wind daar aflandig is. Wel veel hoogwaterstroming, maar geen palen om tussenin te blijven hangen. Check deze strand-opgang. Verder naar Z-H noord en middag blijft de wind doorjakkeren de hele avond en stroomt het als een wildwater rivier. Niet alleen evenwijdig aan de kustlijn met de wind mee, maar ook de zee op door havenhoofd wervelingen. Zie deze afbeelding boven de webcams.

Dinsdag 14 maart
Compleet uit de tegenovergestelde richting komt de wind in de ochtend met dik 5bft nog doorzetten. Niet de beste condities, maar in N-H toch wel weer doable surf helemaal noord of zuid in de provincie. Betere condities en opnieuw de beste plek van de regio is België en mogelijk ook wel Z-H zuid met Zeeland. Voordat de wind weer ontzettend uithaalt eind de middag is het daar tijdelijk een paar uur zwak tot matig west zuidwest. En de golven komen met hoogwater dik binnen door de wind die in de ochtend noord is geweest. Kansen te over dus voor de zuidelijke regio in de namiddag en begin avond. Echter uiteindelijk komt daar ook pal aanlandig de WNW-er de surflijnen kapot en chaos blazen. In N-H is de onshore het sterkst en komt zelfs al om 15:00 uur binnen. Mocht je willen surfen, dan is het toch een laagwater aangelegenheid eerder op de dag. Voordeel van de ochtend is dat het dan nog noord is en tot 11u hoogwater. Begin middag wel wat minder wind, maar al iets meer onshore NNW en dan pas echt de wat hogere swells die arriveren.

Woensdag 15 maart
Wat een goede dag, zoals het er nu naar uitziet. Hele dikke swells die dinsdagavond al begonnen en de hele dag blijven doorlopen. Het had nog beter gekund als de wind ZO was geweest in plaats van de ZW 3bft die er nu op staat. En in Noord-Holland 4 of 5bft in de middag is ook echt heel fijn. Maar eerder op de dag met 4bft en flinke paddle power is het genieten geblazen. Wel wat aan de hoge en vooral krachtige kant met 1,5m en een zeer lange golfperiode. Dan is het geen slecht idee om wat uit te wijken naar de meer zuidwest gelegen spots in midden en Zuid-Holland. Daar is de wind dan ook minder side en neigt al offshore en is de windsterkte veel minder. Nog minder is die wind in Zeeland en België, dus derde dag op rij dat daar een goede surf kan worden gescoord. Nog wel even het tij in de gaten houden, want wordt in de ochtend wel snel minder water over de voorste banken. Nogmaals hoogwater is het later op de middag, echter dan zou ook iets meer wind uit ZW kunnen opsteken. Uiteindelijk is dat nog altijd schuin of schuin-aflandig en blijft goed. Alleen voor sommige disciplines, zoals bijvoorbeeld Suppen, zit er dan mogelijk net even wat te veel chop in. Maar check de laatste windkaartjes in de surf-reports hieronder of post zelf je bevindingen. Altijd leuk om te zien welke bronnen er gebruikt kunnen worden voor een juiste inschatting hoe epic het gaat worden. De swell is in ieder geval de hele dag van vroeg tot laat aanwezig!

Wetsuitadvies Water Noordzee 7gr C

Vandaag: Een 5/4mm hooded schoen 6mm, hand 4mm
Dinsdag: Hooded 5mm wetsuit, schoen 7mm en hand 5mm surf ears!
Woensdag: 5/4mm hooded met 6mm schoen en 4mm hand

44 reacties

 1. Icon-d2 laatste run laat nog wel een vies windje zien op woensdagmorgen, is het niet?

 2. Morgenavond ook nog in België, of neemt de deining daarvoor al te veel af later op de dag?

 3. Was aan vanochtend. Windstil tussen 7 en 9 met hele lekkere golven. Wat blijft er morgen van over met zzw wind?

 4. Ey mede opstokers

  Ziet er prachtig uit vandaag. Is hoogwater nodig of gaat het van mid naar hoog 17-19 nog surfbaar zijn? Vorige keer waren het veel close outs op t strand

 5. Was leuk met opkomend. Nog geen wind en de hoogte was aan. Voor de natuurliefhebber een aanrader want ik was in mijn uppie. Voor de sociale surfer dan weer niet.

 6. Ik kom net het water af in IJmuiden. Man wat mooi. Wind ging er mooi uit en krachtige golven. Mooie sessie die met de sup goed te doen was.

 7. Een typisch geval van de juiste prioriteiten stellen, op het juiste moment.

 8. Ouddorp was zeer mooi van 8-10, wel veel stroming. Wederom sublieme forecast Tobias🤟🏽

 9. waar was je dat het zo druk was? wijk was rustig, heel makkelijk om een eigen piekje te vinden

 10. Lijkt alsof de afgelopen jaren sommige swells kleiner uitvallen dan daarvoor, en ook alsof kleinere swells in verhouding (veel) beter op de kust aankomen dan grote.
  De noordzee is natuurlijk ondiep dus het is een logische gevolg daarvan.

  Maar lijkt voor mn gevoel soms erger te zijn geworden afgelopen paar jaar. Zou het iets te maken kunnen hebben met zandbankvorming door offshore windmolenparken?

  Swell gister van 3m+ op A12 leek niet veel groter dan eerder dagen met 2m swell op A12.

 11. Vanochtend van 7-9 was nog heerlijk blij Wijk! Lange ritjes door offshore wind. Heel rustig.

 12. Deze week gaat wel naar doodtij. Vorige week tijdens springtij liep het veel beter. Met ongeveer de zelfde hoogte en periode etc. Misschien net pech?

 13. Ik denk dat de lange periode swell van ver te klein gaat zijn, m.u.v. de wadden. Arriveert zondagochtend en er komt dan ook wat wind uit west op te staan. Voor Surfles softtop fun is het wellicht nog wel leuk in Z-H en N-H.

  Interessanter ziet de kortere periode uit die zondag overdag zou moeten onstaan. Echter gaat deze zondag pas in de avond arriveren of is er pas maandag. Dan wel clean met een zwakke wind uit zuid.

 14. Yes, zojuist eentje verstuurd!

  Helaas is dat lagedrukgebied te zwak em komt er voor maandag geen nieuwe swell bij.

 15. Waz weer veel mooie rrrr dan verwacht lange ritten goede call topdag 👍🌊👀

 16. Topdaggie zondag, ik heb gefilmd in Wijk. Heb een filmpje gemaakt, wie weet sta je er nog tussen als je vandaag in wijk hebt gesurfd. Staat op de Instagram van De Surfbus (let op de special guest in het laatste shot 😉 ). Ik heb nog veel meer footage dus je kan me altijd een berichtje sturen om te vragen of ik je toevallig op de film heb. Ik heb gefilmd van 12.30-14.00 ongeveer, dichtbij de pier

  https://www.instagram.com/reel/Cp_ExmJoUmH/

 17. Wij gaan de afgelopen jaren elke zomer richting Bidart en nu wil vrouwlief met Guernsey op de proppen.
  Wat je met wat googlen ziet, ziet er mooi uit maar ik hoor natuurlijk liever de praktijk ervaringen.
  Alvast bedankt voor de input.

 18. Hey! Volgens mij heb je mij ook op film, ben benieuwd naar je footage. Waar kan ik een bericht heensturen? (Heb geen instagram nl)

 19. Helaas gemist, ziet er lekker uit!

  @Tobias, had je het onverhoopt mis? In de sms was dit niet te lezen, al lag je er wel zelf in?

 20. Zou het zondagochtend genoeg breken met laagwater voor een sessie in België?

 21. Het zal zo goed als flat zijn dan, zondagavond en zaterdag wel opties