Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week Mei 2023

De terugkerende wind uit noordelijke richting is in de Noordzee iets typisch kenmerkends voor het voorjaar. We zien het elk jaar weer. De koudere luchten boven het koele oceaanwater rond de Britse Eilanden geven een aanzet tot vorming van hogedrukgebieden, waar de wind vervolgens tegen de wijzers van de klok omheen draait. Ook het noordelijk opschuiven van het Azorenhoog in dit deel van het jaar geeft extra hogedrukinvloeden, waardoor het stromingspatroon standvastig kan blijven en het weer telkens uit dezelfde hoek komt. Goed nieuws voor het surfweer, want de golven zijn uit het noorden net altijd wat beter en gaan langer door dan golven door wind uit zuid of zuidwest. Helemaal als de wind even wegvalt, zoals op de eerste dag in dit weekoverzicht. Hieronder per dag de verwachting voor het surfweer in Nederland en België.

Woensdag 24 mei
De swellhoogte blijft gedurende de ochtend, maar draait iets meer Noord NNO waardoor er met laagwater erg weinig branding staat. Vooral in N-H is deze richting te veel parallel of zelfs aflandig van de kust en dus nadelig. Met uitzondering van Texel, want dat deel van N-H ligt al meer gedraaid en pakt wel meer hoogte op de hele middag, maar ook vanavond. Enige probleem is het beetje zeewind, die het minder mooi maakt. Toch valt dat op de wadden wel mee, de richting voor zeewindeffect is daar vandaag niet de juiste (te weinig noordoost). Helaas is de richting in het grensgebied N-H / Z-H wel meer schuin aanlandig waardoor de wind toeneemt naar ondergrens van 4bft eind vd middag. Dat maakt het wel wat rommelig tijdens het opkomende tij. De hoogte is vooral voor Z-H zuid wel goed, zeker nog heuphoog af en toe met opkomend tij. Ook in Zeeland en BE komt deze swell uit NNO toch vrij aardig binnen nog, omdat die haaks op de kust staat. Hoogwater is daar al iets eerder, halverwege de middag opkomend. En dan is de wind nog niet echt toegenomen, dus prima te surfen met long of fun, egg etc. Check de onderste drie spectra plaatjes op de spectra pagina om te zien dat de hoogte op zee rond 1m blijft zitten.

Donderdag 25 mei
Donderdag wordt het vooral surfweer met heel veel wind, tot windkracht 6 beaufort in de avond. Heel veel golven levert deze lokale wind niet op, want is heel lokaal en alleen zo krachtig in het zuidwestelijke kustgebied vanaf Scheveningen tot aan Domburg. Uiteraard maakt het de zee niet flat, er is best wat branding voor een surfsessie te vinden. Zeker omdat het getij in de avond nog net voldoende hoogwater geeft en de stroming niet keihard met de wind mee gaat van noord naar zuid. Wat mogelijk kan helpen is dat er iets van groundswell arriveert voor de kust van N-H, de wadden en mogelijk ook wel Z-H midden. Deze ontstond tijdens het passeren van het koufront bij Schotland woensdagochtend. De swellrichting is dus vrij westelijke (WNW), maar draait wel wat meer NW en komt in de ochtend al binnen. Dat geeft ook nog een kansje voor een golfje zonder al te veel wind bij het dan nog hoge water in N-H ’s ochtends vroeg. En op de wadden ook, alleen is de wind daar vanaf het eerste licht al noordelijke onshore met rommelige condities (ook op Texel). In N-H zou de wind pas tegen 10u gaan toenemen, dus een vroege ochtend sessie met een beetje swell op 11 sec periode is misschien nog best mogelijk. En uiteraard zal er in e avond ook nog wel iets van golven staan. In N-H valt de wind mee en is op het noordelijke stuk maar 4bft en geen 6bft. Later in de avond ook meer NNO en dus niet eens onshore ongunstig. Op Texel blijft dat wel het geval, toch is het donderdag daar het beste surf-eiland van de wadden.

Vrijdag 26 mei
Een kopie van donderdag wat de wind betreft. Die start matig noordoost en wordt vanaf 16u al toenemend onshore NNO in het zuidwestelijke kustgebied. In N-H neemt de wind ook toe, maar blijft aflandig NNO/NO en is 5bft, terwijl Zeeland en Z-H zuid makkelijk 6bft worden. Helemaal in de kop en op Texel minder wind, 4bft. En op de wadden ook niet zo veel wind, 3 of 4. Dat maakt de halve meter swell met hoge periode nog best aardig te surfen de hele dag. In N-H is dat alleen in de ochtend het geval, want de wind blaast er te veel doorheen in de middag en avond. In Z-H en Zeeland is dat helemaal het geval, volle bak onshore rommel met ritjes van 2seconden gemiddeld. Enige voordeel van die zeewind is dat het niet flat blijft in ieder geval. En in België kan het met dit soort condities zelfs vrij hoge chaos worden, 1m einde middag en avond.

Zaterdag 27 mei
Langzaam arriveert de swell, maar ook staat er nog wel een golfje van de NNO zeewind die is afgenomen naar 4bf en terug uit de oost noordoost hoek is gedraaid. Voor Zeeland en vooral in BE is de vroege ochtend pakken wat er te pakken valt van deze korte periode 5 a 6 seconden heuphoge golven bij hoogwater. De swell die later arriveert in Nederland, komt er niet aan. In Zeeland misschien nog wel, maar ook heel beperkt en samen met een licht zeewind in de middag ook niet al te best. Beter zijn de verwachtingen voor Z-H en al helemaal voor N-H. De wind blijft heel lang aflandig noordoost en neemt pas vrij laat op de middag iets toe naar meer aanlandig rommelig. De condities zullen dus niet eens zo veel slechter worden met laagwater, omdat de swell gedurende dag toeneemt van 0,45m naar 0,65cm. Dankzij de hoge periode is het op de sets soms hoger, 1m. En op de wadden lukt dat ook buiten te sets om en is het de hele dag leuk surfen.

Zondag 28 mei
Zondag slaat het (surf)weer om naar een meer solid surf foreacst met hoge golven in de verwachting. Met name in de avond gaat de wind aan en worden de golven hoger met gunstig hoogwater vanaf 20u in de avond. Eerder op de dag is er nog iets van de verre noordswell dat voor leuke longboardgolven zorgt. Zeker in de vroege ochtend, wanneer het nog zachtje NNO of niet of nauwelijks waait. Opkomend tij rond een uur of 8u werkt het best. Alleen in BE en Zeeland is het er niets of bijna niets. Daar komen de golven pas op wanneer de wind ook op komt in de avond.

Maandag 29 mei
Gedurende de dag wordt de golfhoogte steeds beter, maar het mooiste tijd zit juist in de ochtend. De vroege ochtend al in Zuid-Holland en zuidelijker, de latere ochtend in N-H. Er staat te veel wind om overal goed te kunnen surfen, best is om wat beschutting te zoeken. Maar ook weer niet al te veel, want hoger dan 2m is het ook nog niet. Dat gaat waarschijnlijk pas gebeuren in de avond of in de dagen die na maandag volgen. Hou de forecast en de reacties hieronder in de gaten!

75 reacties

 1. Vanavond arriveert de IJsland depressie in de Noorse Zee. Vanaf dan duurt het zo’n 2,5e dag voordat zeer lange periode swells de kust bij ons raken. Met name op de wadden is dit op zaterdagochtend het geval. In N-H ook, maar in Z-H zou het iets langer tot de middag kunnen duren.

   

 2. wat voor dit weekend? wat betekend de a? komt dit nog:D heb zaterdag eindelijk nog eens een dagje dat ik zou kunnen surfen maar ik twijfel als het in BE zal doorkomen…. wat denken jullie?

 3. Voor NL ziet het er goed uit, maar BE is lastig in te schatten.
  Zaterdag ochtend vroeg de korte periode golven meepakken, dat lijkt me nog het beste.

  Dit is de swellgenerator, heel ver weg op de Noorse Zee op donderdag. Tel daar 2,5e dag bij op en het is hier.

 4. Beste surfers, off topic maar toch ook weer niet…

  Zoals jullie hopelijk weten is het voor ons watersporters superbelangrijk om op onze huid te letten in het water. Een van mijn goede vrienden heeft helaas een melanoom ontwikkeld dat niet meer te genezen is. Een jonge vader midden in het leven… Het raakt onze hele vriendengroep diep.
  Maar, Jasper Rijpma zou Jasper niet zijn als hij ook dit niet weet te draaien naar een impactvolle actie. Hij traint momenteel voor een marathonafstand op paddleboard, waarmee hij meer bewustzijn bij watersporters wil creëren van het belang je goed te beschermen tegen de zon. En om geld op te halen voor Stichting Melanoom. Op 11 juni as peddelt hij de 42 km over de vecht. Ik ben er om hem aan te moedigen en misschien peddel of loop ik een stuk met hem mee. Wil je hem steunen: https://www.dosupport.nl/stichting-melanoom/vecht-met-melanoom/?fbclid=PAAaYFcC-9XEMpQX1GIpYc9IdwbRrHjKkScH7u6TQ0YtarnbEs4NdfiVVVxIg
  Hier lees je ook zijn eigen verhaal.

  Hij, en ik, hopen dat we jullie aandacht bij deze hebben. Surfen is heerlijk, maar smeren superbelangrijk. Helemaal nu het zonnetje weer zo lekker schijnt.

  Dank 🙏🏻

  • o_1h16u1tl3tk1l0l30b1tfo5rl9.jpeg

   Image

  1. Mooie actie Jasper en Laura.
   En sterkte de komende tijd!

   En bedankt voor de awareness; heb zojuist een afspraak gemaakt bij de dokter (twijfelde ook over een plekje)

 5. Vanavond eerst goed ingesmeerd tegen de zon en ruim genoten van de mooie krachtige golven die langs de pier rolden prachtige kleuren in het water en verder niemand in zee heerlijk 👀👍

 6. Iemand een idee of je vanavond rond 19:00 uur goed kunt surfen in wijk aan zee? Wilde vanochtend gaan, maar de webcam ligt eruit en wil toch graag zien hoe de golven zijn voordat ik ga.

  1. Ligt denk aan jou, cams doen het bij mij super. Hier op de site streamt één cam, maar check ook de cam van timboektoe.

 7. Normaal gesproken ga ik altijd naar Zandvoort, bij the Spot. Maar er zijn races vandaag en geen zin in die herrie. Ik wil uitwijken naar Egmond, is daar de surf een beetje ok? Zijn er plekken waar de banken er juist heel goed of juist helemaal niet goed bij liggen?
  IJmijden vind ik niet leuk (weet niet waarom) en Wijk vaak te druk/ gedoe met parkeren en eindeloos lopen.

 8. Egmond zuid is top schoon vandaag weer prachtig dagje noordpier Velsen ben benieuwd naar de beelden 👍👀goede call voor vandaag

 9. Vind wijk vandaag maar matig rond 9-10 bij windsurfpad. Zag er wel een bikkel met een short-sleeve wetsuit. Nu was t niet koud, maar….

  1. ik had ze, heb ze er weer afgehaald. vooral in de zomer, korte broek en blote voetjes kunnen deze plakkers erg scherp en stroef zijn. ik heb er best wat brand en schuurplekken aan over gehouden. bovendien.. Een sessie surfen betekend ook waxen. de geur en de actie. priceless.

   maar qua surfen deden ze wel wat ze moesten doen.

 10. Heeft iemand ervaring met surfen op Texel tijdens verschilllende getijden? Ik heb het gevoel dat het met laagtij beter loopt.

  Vanavond met hoog leek nergens op, gisteravond met mid (hoog > laag) was al een stuk beter.

  Ben benieuwd!

  1. MSW is sowieso niet een goede voor de NL-se kust. Ik gebruik zelf windy zodat ik op basis van diverse weermodellen voorspellingen tegenover elkaar af kunt zetten. Zo heb je EMCWF, maar ook veel meer op detailniveau Arome (wel maar tot 1,5e dag van te voren). Modellen die op het GFS zijn gebaseerd vind ik zelf wat minder betrouwbaar (in Europa).

   Voor plekken aan de oceaan vind ik surfline overigens prima werken. Het nadeel van windy is dat er alleen een gemiddelde wordt gepakt van alle swells en richtingen, maar qua wind e.d. werkt het goed.

   1. msw was wel goed voor de basis en duidelijke interface en verdere voorspelling en aan de hand daarvan inderdaad windy. Surfline zuigt inderdaad, msw zal wel een hele grote zak geld gekregen hebben.

  2. Windguru werkt voor mij heel goed in Nederland! Vaak een week van tevoren is er al wel wat te zien en dan vanaf 3 dagen van tevoren iedere dag nog even checken wat de actuele status is.

 11. Eens, combinatie van windy en windguru. Bij Windy kan je verschillende modellen kiezen en werkt beter om de stormen/wind te tracken (voor lange termijn vooral interessant), windguru is op basis van GFS, dus enigzins beperkt, maar geeft wat mij betreft wel een goede weergave per spot en is makkelijk snel te checken. Daarnaast ook altijd goed om op de dag zelf boeimetingen te checken, hiervoor kan je naar de spectra kijken (zie links op deze site) of actuelegolven.nl voor een snellere weergave. Nadeel van het laatste is dat je geen periode kan zien en alleen de hoogte zegt natuurlijk wel wat, maar niet alles.

  1. Ochtendsessie op Zandvoort was ouderwets. Oogt rommelig en laag vanaf de kant, maar op de 2e bank was het chesthigh en voldoende lijn om (met longboards) een turn te maken.
   Ook ouderwetse stroming, dus in een uurtje heel ZV voorbij zien glijden.

   @spotinfo
   Both the tide and tidal current have a large effect on the waves and sandbanks that do/don’t work. If you’ve found a decent spot in a place like Zandvoort you might find out that within half an hour it has become worthless or you have not been able to stay at that take off zone.
   Most important thing to consider are the currents. Along the coast when there’s no pier or jetty, Or going out alongside A pier. Best to ask at the spot how conditions are and what’s expected. Kindly asked, most surfers will share their view.
   Go and explore !

 12. De boeimetingen zien er goed uit, alleen de cams laten een heel ander beeld zien. Wordt het zo beter? Gaat opkomend het (zoveel) beter maken? Heb echte een goede sessie nodig! Wie het weet mag het zeggen….

 13. Low-tide vs. high-tide spots:

  Any experience with the current sandbanks?
  Are the good low-tide spots around?
  E.g. how is Egmond, Camperduin, Zandvoort, Kijkduin currently around low?

  Cheers,
  Marco

  1. You cannot expect local surfers to disclose all the ins and outs of their spots to the public. Go searching and find out yourself. Besides, its mostly a combination of swell size and direction, swell period, wind, spring or neap tide and ever changing sandbanks.

 14. Tij begint nu ook pas te komen. Zal van grote invloed zijn op de hoogte.

  De definitie hoge golven is overal ter wereld anders. Hoog op Nazaré is pas vanaf 10 meter of zoiets.

  Wat de Nederlandse Noordzeekust betreft is net boven heuphoog met niet al te veel wind of aflandige wind, in de regel al redelijk hoog te noemen, want dat is bovengemiddeld. Onder heuphoge golven zijn het imo echt kleine golven, maar te klein is dat ook weer niet. Vanaf enkelhoog of minder: dan is het wel echt een dag dat er alleen iets met een lange plank of softtop in beweging te krijgen is.

  Wat is de hoogte in branding nu? Iemand een live update vanaf het strand?

  • o_1h1tpf5o71pvs6v2remsbp1o6p9.jpg

   Image

  1. Bedankt voor de uitlegging Tobias! Natuurlijk verwacht ik geen Nazare of zelfs Santa Cruz als ik naar Wijk of Bloemendaal ga. Alles is relatief, zelfs “heuphoog,” want de gemiddeld Nederlander is een stuk langer dan iemand uit California, toch? Wat mij betreft vind ik in Nederland 1,5m (6-7 sec periode) bijna altijd genoeg om het woord “hoog” of zelfs “stoked” te gebruiken… maar meningen kunnen verschillen!

 15. Vandaag rond 10u een mooie snuiter op de aloha cam in scheveninge gezien, richting zuid. Was even verschieten, Ik had liever naar de golven gekeken.

  1. Enige minpunt vond ik eigenlijk de stroming tgv de wind. Hoogte en zonnetje waren er. Geen zeehond… dat dan weer niet.

 16. En morgen dan? Verwachten we hetzelfde als vandaag? dan is het mij helaas niet de moeite…. man, wat heb ik behoefte aan een goede shortboard sessie….

 17. Gday. Magicseaweed.com is gestopt en nu surfline geworden.
  MagicSW had een geweldige Per Dag getijden grafiek, die van Surfline vind ik minder.
  Weet iemand een grafiek te vinden die er (per uur) ongeveer hetzelfde uit ziet?
  PC of android-app?

  Thnx

  1. Grappig, in Zandvoort vond ik het met de SUP al schraal. Was er tussen 6 en 8.
   Had al steeds het idee dat het stroomopwaarts beter was, maar er tegenin peddelen viel vies tegen ;-).

 18. Komende dagen noorder wind vanuit Denemarken.. Extra hoog op wadden eilanden? Tripje waard? Ben benieuwd naar jullie ideeën.

  1. Op de windkaart zie ik ook een windveld voor de zuidkust van Noorwegen. Dat is meer NW dan de wind hier. Levert dat nog wat surfbare (knie/heuphoge) deining op voor de Hollandse kusten?

 19. Weerkaarten zien er toch wel erg mooi uit voor het noorden van onze kustlijn richting het einde van de week niet? Heuphoog golfje, side/side-offshore met 20+ graden… 3/2 misschien wel?

 20. Helaas ging de wind al vroeg aan. Toch lekker in de golven gespeeld. Meer hoogte en kracht dan eerder deze week. En toen was er een gunstige voorspelling.

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here