Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week juni 2024

Er valt weer iets te surfen na de flatness en de warmte van eerder deze week. Een lagedrukgebied bij Schotland ligt even wat dichterbij de Noordzee en stuurt eerst wind en later een leuke mini-swell onze kant op. Het is nog niet zodanig goed dat je een competitie shortboard zoals in deze allereerste review zou kunnen surfen. Maar met een beetje meer volume valt er vooral langs de Hollandse kust en op de wadden goed te surfen deze dagen. Hieronder per dag de kansen en de beste opties.

Vrijdag 28 juni
De wind is al even sterk genoeg geweest om de windhoogte voldoende periode mee te geven. De metingen van de eurogeul boeien staan het hoogst en geven meer dan 1m W-WZW zeegang op 200 mhz, wat 5 sec golfperiode inhoudt. Immers 1000 / 200 = 5 seconden. Dit betekent dat ook Z-H de nodige golven gaat zien, webcam, superfun voor middelgroot board zoals een egg of iets grotere fish. De wind neemt eind van de middag en vanavond af en dan wordt het iets kleiner, maar wel mooier clean voor longboarden. Dat moment is ook het beste in N-H waar de wind in eerste instantie vrij spel heeft en er bijna recht onshore op staat. Pas tweede helft van de avond gaat het mooier uitcleanen met de windafname. Wel staat er dan wat stroming met vloed. Wat dat betreft zou een sessie eind van de middag of begin avond het beste zijn. In Zeeland en BE moet er juist eerder al rekening gehouden worden met een terugval van de golfhoogte. In Zeeland is het eind van de middag al weer op. Mogelijk dat de condities in België het eind van de middag voor beginners nog wel even kunnen verbeteren als het tij daar op komt.

Zaterdag 29 juni
Het laag bij Schotland schiet weliswaar niet de Noordzee in, maar deed wel een trog even dichtbij komen met een een stormachtige wind uit richtingen tussen WZW, west en WNW. Hierdoor komt er snel swell afbuigen de Noordzee in en arriveert al vannacht, maar neemt daarna in hoogte af. Hoe vroeger hoe beter dus, maar voor de zuidelijke regio’s zal er niet veel bijzitten omdat de swell zo noordelijk west van oorsprong is. Een krappe meter is er wel voor de wadden, een halve meter voor N-H en mogelijk ook Z-H. Maar eerder zal het in Z-H, zeker de onderste zuidelijke helft bij 20-30cm golven net te surfen blijven in de ochtend. In de middag is alles weg, nieuwe swell wordt er niet meer verwacht. Hoewel er op de wadden en aan de hollandse kust nog wel een rimpel voor de eerste surflessen te vinden zal zijn.

Zondag 30 juni
Onshore wind van dichtbij, heel rommelig maar de hoogte is met een halve meter weer voldoende om iets mee te kunnen. Het is niet eens per se beter in de middag/avond dan in de ochtend na het windveld van dichtbij. Wel bouwt het in de avond iets beter op, maar echte periodeswell van meer dan 5 seconden wordt pas in de nacht verwacht. Mogelijk wel hoe later hoe beter zondag, en het is nog steeds tot ruim 22:30 licht!

Maandag 1 juli
Een mooie ochtend als de wind zich nog heel even afwezig blijft. Pas later in de ochtend, vanaf 9 of 10u gaat het iets meer onshore waaien. Tot die tijd dus mooie cleane golven van heuphoog, voor sommige de moeite om al iets mee te kunnen op een dun shortboard. Meer golfhoogte is in zicht voor de dagen daarna, hoewel het steeds korte momenten zijn. Dinsdagochtend ligt er weer een windveld met NW 6-7bft dat nu wel iets beter de Noordzee in duikt. Mogelijk dinsdagavond al iets hoogte, maar waarschijnlijk wordt woensdag ochtend de meeste swell hier van verwacht. Of eigenlijk in de nacht, maar dan is het en nog wat te laagwater en te donker om lekker te kunnen surfen. Woensdagmiddag gaat het harder waaien, maar dan uit zuidwest. Vooral in N-H geeft dat einde dag ook weer hogere golven en Z-H krijgt er waarschijnlijk genoeg van mee. De dagen daarna blijft het waaien, veelal uit west of wzw. Gunstig voor de hoogte, maar wel onshore in het noorden. Hoewel er steeds momenten zijn met even wat minder wind of wat meer zw zuid en het kortdurend nog wat hoogte geeft en toch cleaner wordt. Aan de watertemperatuur zal het in ieder geval niet liggen!
Wetsuitadvies:
Zeewater is rond de 17-18°C
Vrijdag: 4 of 3 mm wetsuit, wind -> dus oor-protectie
Zaterdag: Wetsuit 4mm id ochtend, 3/2mm middag
Zondag4/3 mm wetsuit vanwege NW wind
Maandag: 3/2mm warmt weer goed op

19 reacties

 1. Vandaag vrijdag:
  De depressie zelf duikt niet de Noordzee in, maar een uitlopende trog er van slaat wel een flinke deuk in het zee oppervlak waardoor er swell onze kant op wordt gestuurd.

 2. Zaterdag begin van de middag Wijk aan Zee Noordpier prima condities met afgaand tij. Schuimkoppen op de golven die breken op de zandbanken dwars op uiteinde Noordpier te zien in de verte, zon, bijna geen wind en prachtige golven van regelmatig meer dan een meter dichter bij het strand, die als ze omgeslagen zijn wat schuim op rimpelloos water acherlaten

  • o_1i1ibk8082ojaghka1knb1rm79.png

   Image

 3. Ik wil morgen graag een nat pak halen, maar twijfel tussen de ochtend (langere periode met meer wind) of middag (minder wind, kortere periode).. Was benieuwd wat jullie denken?

    1. 04:45 met een droge pak het water in. Zou wel niet zo verkeerd zijn voor 2-3 uurtjes met een natte pak, afhankelijk waar je erin gaat 💦

 4. Hoe komt deze duin opeens zo hoog? Windsurfpad was al moeilijk te zien. Nu is het onmogelijk 🙁
  Wanneer is windsurfpad weer zichtbaar?

  • o_1i1uhgsvo1j4l1lkl3hihg52o9.jpg

   Image

  1. Al dat zoete water van de afgelopen 10 maanden is waarschijnlijk erg goed geweest voor de begroeiing. En de continue zuidwester voert het zand aan dat dan goed wordt vastgehouden. Zo groeit het vanzelf in dit soort jaren. Top toch! Liever droge voeten dan een uitzicht.

 5. Gisteravond was even heerlijk clean – alleen echt alles was een close-out of hele korte ritjes.
  Terwijl soms met laag het super mooi kan lopen (met N swell en zelfde periode/wind).
  Heeft dat met de stand vd maan te maken? Nieuwe maan gisteravond..

 6. Gisterenmiddag geweest met hoogwater bij t windsurfpad. Qua wind iets teveel van t goede, maar oh oh wat een bakken toch altijd met westenwind. Was behoorlijk abnormaal, ook de spoel partijen. Dikke ritten gemaakt tussen de rommel door 🤙

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here