Nuttige surfweer info:

Surfweer in aanloop naar kerst 2023

Het zijn de kortste dagen van het jaar, maar dat maakt de surf er niet minder op. Wel de momenten zonder wind, want die zijn de laatste tijd nauwelijks te vinden. Op deze dinsdag is er wel een moment van minder wind. Alleen de surf zal niet meteen uitcleanen, want de windrichting draait plots van zuidwest naar noordwest tijdens het stilvallen van de wind.Toch lijkt dit nog wel het beste moment tot aan het weekend. Op woensdag is het met de harder wind misschien nog wel te doen, maar donderdag en vrijdag worden blown-away met alleen nog opties in het zuiden van het land als de beschutting afdoende werkt. Hieronder per dag de weerberichten:

Dinsdag 19 december
Golven uit het zuidwesten waarbij op een slepend koufront vanuit het noordwesten het steeds harder langdurig gaat regenen. Als eerste gaat in Noord-Holland de wind er helemaal uit of is dat al. Met golven uit zuid, afgaand tij en weinig wind is het dan overal prima surfen. Ook op de plekken waar het normaal met NW swell en NW wind goed surfen is. Later op de middag neemt de intensiteit van de regen iets af, maar de wind iets toe. Desondanks blijft het prima binnenkomen, ook op spots als Zandvoort en Bergen aan Zee. Wel blijft het vrij ver naar achteren breken door de lage waterstanden en het gebrek aan push. Met een shortboard is het wellicht minder ideaal, maar kan nog wel. In het zuiden van Nederland lukt dat weer minder goed, omdat daar de fetch begint. Ook Zuid-Holland zuid matige condities, de swell wordt te veel geblocked op de meeste plaatsten. Maar zo halverwege Zuid-Holland wordt het beter en beter. Zeker wanneer de wind er ook daar helemaal uit is. Hoewel niet echt nodig om daar op te wachten, want de wind neemt al af en een ZW richting is in principe wel meer gunstig dan een NW. Ook wordt de swell iets kleiner later op de middag, toch blijft het lang genoeg nadeinen. Iig tot donker. Laagwater valt in Z-H rond 15:30u.

Woensdag 20 december
De dag begint met een stormachtige WNW wind boven de wadden en een iets minder harde westenwind voor de kust van Zeeland en Belgie. Daar kan dus meteen al lekker gesurft worden met de windgolven die daar rond hoogwater goed om de beschutte plekken heenkomen. Voor Zeeland kan het nog wel even wachten zijn tot lager water in de middag en elders is dat ook het geval. Niet vanwege het tij, maar omdat de wind toch behoorlijk minder fel gaat worden en niet onbelangrijk van richting veranderd. Waar de wind in Z-H nog de hele ochtend WNW is, wordt deze tijdens de lunch meer W en dan tegen thee-time zelfs WZW. Met laagwater biedt dat genoeg protectie surf op een aantal spots. Zelfs in N-H valt er nog wel iets van te maken, maar dat komt dan omdat de wind afneemt. Naar WZW draaien doet de wind in N-H niet echt en het blijft daar gewoon west, max 6bft halverwege de middag. Een toename van de wind wordt pas weer verwacht in de avond.

Donderdag 21 december
De wind maakt het op donderdag wel een lastig verhaal. Niet eens omdat die te hard wordt, maar vooral omdat die naar recht aanlandig west tot wnw draait. In de ochtend valt het mogelijk nog mee en is met hoogwater en WZW 6-7bft nog prima te doen met beschutting in België, Zeeland en eigenlijk ook nog wel in Z-H. Misschien zelfs ook nog in N-H als je een stevige condities peddelarmen mee neemt. Pas rond 11 uur draait de wind meer west en wordt in N-H harder en harder, tot 8bft onshore. Dit zijn blown-out condities, zelfs als het tijd genoeg laag wordt in de middag. Die piek van de wind uit NW ligt op dat moment midden op de Noordzee, maar de swell daarvan zal pas later arriveren.

Vrijdag 22 december
Op vrijdag zeer hoge golven door harde wind en arriveren van swells uit NW. De windrichting vormt een uitdagen, want die is weer te veel west tot wnw. Pure onshore ellende, want met deze windrichting is eigenlijk nergens beschutting te vinden. Heel misschien lukt dat in Belgie in de eerste uurtje van de ochtend nog wel net, want dan waait het daar nog niet heel erg hard. Helaas zijn er geen opties op de beschutte spots die bij NW werken, want het wordt niet genoeg NW. De golven komen deels uit west door de harde wind en deels uit NW door de swell van een dag eerder.

Zaterdag 23 december
Eindelijk kans op even iets rustiger weer, maar de forecast is nog erg onduidelijk voor deze dag. Meeste kans op minder wind is er met name in midden Z-H en zuidelijk N-H. In Zeeland en België blijft het wat meer waaien. De komende dagen moet duidelijk worden hoe de zaterdag zal gaan verlopen. Een nieuwe depressie voor kerst is onderweg en doet de wind op zondag sowieso weer behoorlijk toenemen. Wel weer gunstig daarbij is de windrichting, want die wordt veel minder west en veel meer zuidwest. Ondanks de windtoename kan er dan weer heerlijk gesurft worden, steeds bij laagwater en op de beschutte plekken ook wel met hoog.

Wetsuitadvies, water is 9 °C (wadden 7 °C)

Dinsdag: dik 5mm wetsuit, boots, capje alles!
Woensdag: Full winter wetsuit, check oor-protectie !!!
Donderdag: 5/4/3mm 5mm shoen, hand etc
Vrijdag: Wetsuit 5mm schoen 5/3mm hand 4mm

18 reacties

 1. Wind is inmiddels noord 2bft. Iemand ter plaatse? Ik kan het niet heel goed inschatten op de cam van bloemendaal/zandvoort of ijmuiden.

 2. Zou toch graag eens weten waar er beschutting in België is… het is 60km strand rechtdoor?? Ik zie geen rotsen van 10m hoog hoor…

   1. Zoeke naar iets wat er niet is??? Ik noem een pier van 2 m hoog nu niet echt beschutting tegen 25 kt westenwind…

  1. zeebrugge heeft een flinke dijk van de zeehaven – ik zie soms foto’s van surfers/SUPpers iets noordoostelijk van staketsel (pier op palen) van Blankenberge

 3. Blijft het zaterdag en zondag nog door deinen van ver? of verwaaid het dan voledig door de wind?

 4. Weet iemand waar de banken in noordholland goed zijn met mid-laag tij? Er staat mij iets bij dat camperduin-petten dan ok is maar die info is inmiddels 15 jaar oud…

 5. Wie heeft de gouden tips om de 3d spectra terug te vinden, zoals ze hier te vinden was:
  https://waterberichtgeving.rws.nl/klanten/regio-ijmond/ijgeul-wind-en-golven/3d-golf-spectra

  Rijkswaterstaat heeft die omgevormd naar een model “Golven”, maar daar vind ik niet wat ik zoek:
  https://rwsos.rws.nl/viewer/map/noordzee/golven/location/SCHW?pd=-2%3B2

  Ik zie dat de oude links nog werken zoals ze vermeld staan op de overview pagina hier op surfweer.nl (https://surfweer.nl/surf/spectra/), maar voor hoe lang nog? En dit is zonder kaart, wat wel handig is. Of weet iemand de lijst van parameters nog, o.a. Cadzand.
  Bvb. de oude links: https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=DEUR&set=metingen&nummer=7&format=wbcharts

  Hartelijk dank!

 6. Ik heb op woensdag 27 december eind van de ochtend mijn ripcurl flasbomb handschoenen laten liggen op de parkeerplaats van Wijk, mocht iemand deze nou gevonden hebben graag even belletje naar 0615236803. Alvast bedankt voor de moeite 🙂