Nuttige surfweer info:

Surfweer donderdag 16 mei 2019

114 reacties

 1. Ik kreeg de volgende vraag nog in het vorige weerbericht n.a.v. mijn uitleg over groundswell in de Noordzee. Zie https://surfweer.nl/surf/surfweer-maandag-6-mei-2019/#comment-160791

  Vraag:
   

   “Ik las even je uitleg ivm periode & groundswell. Dit is zo interessante materie, maar het is me nog niet echt duidelijk.

   Zeg je nu dat de definitie van groundswell is dat de golven golven voldoende kracht hebben om tot aan de oceaan/zee-bodem te geraken tijdens het reizen naar de kust? Dit zou de naam wel verklaren. Maar dan zou swell in de grote oceanen een aantal km diep moeten reiken alvorens we van groundswell kunnen spreken, juist?

   Uit je uitleg versta ik ook dat je eigenlijk wilt dat de golven de bodem raken, en dat dit de kwaliteit van de golven verbeterd. Met andere woorden: een 10s swell op ondiepe bodem is top & dezelfde swell op een diepere bodem is crap? Optimaal zou dus een grote oceaan zijn met ondiepe bodem? Of zie ik dat verkeerd? En waarom zou een swell van 20s het nooit redden in de Noordzee?

   Als laatste een vraag over de website dat je doorgaf om golflengtes te berekenen. Daarop kan je zien dat de amplitude van de golf onder de x-as gelijk is aan die van de golf erboven. Dit is ook verwarrend want als de x-as gelijk is aan het zee oppervlak dan wil dit zeggen dat de golven 10 meter boven dit oppervlak moeten komen alvorens ze een 10 meter diepe bodem raken (en we dus van groundswell kunnen spreken).”

 2. De golf is niet alleen een oppervlakteverschijnsel, maar een fenomeen dat zich afspeelt over een veel groter deel van de waterdiepte. Wanneer we het water in gedachte opdelen in kleine volume-elementjes (waterdruppels, watermoleculen, dat doet er even niet toe, zolang de elementjes maar vele malen kleiner zijn dan de golflengte van de golf) en we beschouwen de beweging van de elementjes wanneer een golf passeert dan zou je zien dat alle elementjes een cirkel/ellips beschrijven. De elementjes aan het oppervlak beschrijven cirkels met de grootste straal en naarmate we dieper gaan kijken wordt de straal steeds kleiner. Als je wel eens duikt kan je dat effect mooi waarnemen door naar bv wier te kijken, dit danst, ook op grotere diepte, mee in het ritme van de golven aan het oppervlak.

  De netto-verplaatsing van de elementjes is (bij benadering) nul, een golf is dus transport van pure energie. Pas als de golf breekt vindt er daadwerkelijk transport van water plaats en wordt deze surfbaar.

  Hoe groter de golflengte, des te groter de energie van de golf en des te dieper de cirkelbeweging van de elementjes doordringt. De amplitude van de golf wordt bepaald door de straal van de cirkels die worden beschreven door de elementjes aan de oppervlakte.

  Hiermee is ook makkelijk te verklaren waarom lange periode-swell snel uitdooft in onze ondiepe Noordzee. De cirkelbewegingen van de elementjes op de bodem ondervinden veel weerstand door interactie met de bodem en worden hierdoor sterk ellipsvormig (met de lange as parallel aan de zeebodem), dit zorgt ervoor dat ook de bewegingen van de elementjes aan de oppervlakte ellipsvormig wordt (met dezelfde oriëntatie als op de bodem) en de amplitude neemt dan dus sterk af.

 3. De definitie van Groundswell gaat niet per se over hoeveel kracht de swell heeft, maar over de golflengte (en dus de periode). Hoe hoger periode, hoe langer de golflengte en hoe sneller de bodem van de Oceaan wordt geraakt tijdens het verplaatsen van de golfenergie. Hierbij wordt energie verloren en zal het zand op de oceaanbodem in beweging komen. Optimaal is dus een diepe Oceaan met wel een hele ondiepe kustlijn. Zie bijvoorbeeld teahupoo, waar de swell van ver direct wordt neergegooid om een ondiep rif van soms maar 1 meter diep. Een ander voorbeeld is Hossegor, maar eigenlijk is de de kust daar nog te diep bij de kant. Op La Nord kun je soms met 4 meter swells nog gewoon naar buiten komen zonder te duckdiven. Stukje naar rechts en je zit ineens in 5m hoge big tow in waves. Dat heeft nog al eens voor problemen gegeven, want beginners komen er zelfs naar buiten. Groundswell is daar pas vanaf 18 seconde of meer, omdat het simpelweg de ‘grond’ anders niet raakt.
  In Les Landes worden de zandbanken al vanaf 8 of 9 sec geraakt en zou je dat al als groundswell kunnen aanmerken. De definitie is wel wat vaag. Er wordt ook wel eens gesteld dat alles boven de 10s groundswell is en onder de 10s windswell. Zie ook http://www.surfline.com/community/whoknows/whoknows.cfm?id=1144

  Voor de Noordzee geldt dat een swell die 500 km verderop is gegenereerd al voldoende periode en golflengte heeft om ver genoeg te kunnen reizen en daarbij energie in de ondieptes in de zeebodem verliest. Dit soort swells hebben een periode tussen de 6 en 7 sec en zijn dus al groundswell. Samen met de TU Delft heb ik een aantal jaren geleden onderzocht welke golfperiode de beste dagen in de Noordzee hadden. En dat bleek constant tussen die 6 en 7 sec te zitten. Natuurlijk komt er ook wel iets door van golven die een periode van 15 of 20 s hebben. Zeker als de hoogte bij aanvang al meer dan 3 meter is. Dan gaat er meer dan 2/3e van af en hou je dus 1 meter over. Alleen dat komt nauwelijks voor. Meestal zijn de golven bij aanvang rond 1m en blijft er 33 cm van over. Toch is dit dankzij de energie nog altijd een goede golf. Zeker op de wadden en in N-H, die dichter bij de verre oorsprong van dit soort golven liggen.

 4. @Tobias, is dat onderzoek ergens te vinden? Gepubliceerd of een ander artikel?

 5. Super bedankt voor deze uitgebreide uitleg. Geweldig om hier beter inzicht in te krijgen.

 6. Vrijdag wordt dus een goede dag lees ik :-)! Ik als beginner + ben van plan om het surfen bij te houden in Nederland. Raad je aan om naar Zeeland te reizen of is Scheveningen vergelijkbaar?

 7. Voor diegenen die het water wat later bereiken (omdat ze moeten werken), zou er richting lager water in de latere namiddag of avond nog wat van die veelbelovende swell overblijven in België (Knokke) ? Merci alvast voor jullie gedacht hierover.

  Een off-topic vraagje hierbij: in mijn surfevolutie, lijk ik nu tamelijk vlot de pop-up te kunnen doen na snel peddelen en de golf inschatten en vooral op een cleanere golf te surfen… maar hierbij zie ik dat andere surfers toch veel langer op die golven kunnen profiteren. Hoe komt dat, is dat spelen met snelheid en hoe doe je dat dan? Is dat snelheid maken maar hoe dan? Is dat bottom-turns leren? Wat zouden jullie denken dat nu de volgende stap is in het surf leren spelen, waarop moet de focus liggen en hoe doe je dat? Misschien moeilijke vage vraag hier, maar toch benieuwd naar de reacties 😉

 8. Ik vindt het er mogaahh ochtend nog wel prima uitzien!het is wel windt maar mooi offshore

 9. Late namiddag en avond wordt krap denk ik, maar je hebt natuurlijk niet veel nodig om met een longboard/dikke softtop wat plezier te hebben. Het hangt er sterk van af hoe goed de swell doorkomt morgen dus gewoon even de webcam van surfersparadise checken bij hoogwater en/of voor je zou vertrekken.

  Je tweede vraag is heel simpel, veel surfen. Het is een kwestie van golfkeuze en je vaardigheid op de golf. Veel surffilms kijken en zo van die carverskateboards(geen ervaring mee) kunnen ook helpen.

 10. Is Scheveningen tussen 12 en 3 ongeveer goed te doen vandaag? Wat voor golven zal ik ongeveer aantreffen? Alvast bedankt 🙂

 11. Wat jammer!! Dan ga ik me vandaag maar niet wagen aan een treinreis van 1,5 uur.

 12. Wat jammer!! Dan ga ik me vandaag maar niet wagen aan een treinreis van 1,5 uur.

 13. Ja, lijkt me verstandig. Zelfs op Texel maar een rimpeltje. Dat zegt al genoeg.
  Lang geleden dat een noordooster zo heeft teleurgesteld…

 14. Ik was van plan om een surfje te wagen met HW maar dat lijkt bij nader inzien niet echt de moeite?

 15. Ik heb net vrij genomen voor vanmiddag. Dus op zn mist kunnen we er hopelijk nog in met een longboard in Scheveningen, haha.

 16. De verwachting was dat het lager werd gedurende de dag, ziet er niet best uit.

 17. @Tobias kan het kloppen dat het aantal goeie surfdagen aan het afnemen is? Er lijken steeds langere flat periodes te zijn. Heeft dit te maken met de klimaatverandering?

 18. Wij gaan net een weekendje met de mini-camper op stap.
  Het idee was richting waar er golven zijn maar we kunnen de boards precies thuis laten dan :-(…

  Wimereux lijkt ook zo plat als een vijg dit weekend.
  En heel Frankrijk doorkruisen gaan we ook niet doen. Waarom is Bretagne zo ver…

 19. @Tobias
  Helaas soms is onverwacht beter en soms niet.

  Aangezien komende week in NL helaas niet veel is, hoe zit het met spots als Wimereux of iets zuidelijker?

 20. Longboarden moet nog wel lukken vandaag. Ik ga kijkduin proberen. Op de cam lijkt er werl iets te lopen.

 21. Ik ben ongeveer twee maand geleden per toeval op deze site gestoten, op zoek naar lokale interpretatie van het surfweer. ik heb net ook het boek surf science gelezen die ook helpt bij de interpretatie van drukgebieden, golfspectrums, wind .. (alhoewel theorie en praktijk toch nog ver uit elkaar liggen)
  Maar de info die Tobias geeft is echt wel super! bedankt om jouw kennis te delen!

  ik heb echter nog wat moeite om die 3D golfspectrums te ontleden, bovenstaande screenshot ziet er voor mij wel goed uit, da’s toch een mooie hoogte? Maar ik zie dat de hoge delen rond de 200mhz zitten, en bij goede golven zit de piek meer naar links. Als ik het goed heb, dan moet de mhz vertaald worden naar periode. is de periode dan zo bepalend, of spelen er andere zaken in dit beeld om te spreken van goede of slechte golven? zouden deze golven wel iets zijn met een beginner- of longboard?

  Ik zie ook dat op ndlse sites alle boeien mooi gevisualiseerd worden in spectrums, maar het stopt aan de Belgische grens. Doet België dit niet of is die site ergens goed verborgen? 😉

 22. Goede morgen,

  Euh Tobias, ik sta op het punt te vertrekken…(1,5urijden)dus toch geen surft in zeeland dan? sms van gisterenavond N(meer)VT?

 23. In Knokke ziet het er op de webcams nog wel leuk uit vr wat te spelen met een groot board. Als het morgen in Zeeland vergelijkbaar is, dan nemen we de boards nog wel mee.

 24. Dank je wel voor de updates Tobias! helaas pindakaas, maar scheelt straks wel een rit van de Amsterdamse vijzelstraat, naar Wijk aan zee of Scheef!

  Hartelijke groet,

  Broer Konijn!
  (tot in de line up of op het bevroren henschotermeer!)

 25. Hoi Tobias,

  Dank je wel voor de update! helaas pindakaas, maar scheelt in iedergeval weer een rit van de Amsterdamse Vijzelstr. naar Wijkio of Scheef!

  Hartelijke groet,

  Broer Konijn

  (tot in de line up of op het bevroren Henschtr meer! )

 26. Mja ziet er erg klein uit hier nu.. Dan maar even een stukkie paddelen voor de conditie en hopen dat er nog een longboard golfje tussen zit hier op Scheef :p

 27. Eybal, Scheef niks ,kijkduin ook net was ook niks nopes zelfs niet met longboard …

 28. Fijn, de sms.. écht op het punt te vertrekken richting zuiden.
  The Good, the Bad, and the Jammerdan… Thanks Tobias

 29. Tot 16u toch nog wat kleine doch leuke cleane beginner-kniehoge-golfjes kunnen pakken in Knokke.

 30. Bij HW net op de Zuid toch nog een paar knie/dijbeen hoge rollers kunnen pakken. Bij de beste peak nog een paar lange lijntjes gescoord, viel erg mee met longboard gezien negatieve berichten.

 31. Het was wel echt inie-minie hierzo in het zuiden, maar toch lol gehad. Hoe blij kun je zijn met een halve meter en 3.5 sec periode x’D

 32. Ben ik blij dat ik gisteravond nog even op Domburg ben geweest… Klein maar fijn!

 33. @singlefin : bedankt! Nu snap ik het (iets beter). Van daar de opmerking van Tobias dat het te veel ONO is, het gaat glad aan onze kust voorbij. En de periode is te kort, anders was er mss nog kans dat een deeltje zijdelings onze kant op ging 🙂

  ik denk dat ik nog veel fouten ga maken en nog veel onder te hevige golven ga liggen of dobberen op praktisch niets, maar het is geruststellend om te lezen dat ik niet de enige ben. 😉

  en blij met deze site natuurlijk, een grote hulp.

 34. Het is toch wel ongelofelijk jammer dat er nu geen swelletje aankomt.
  Zou ultra glassy condities hebben opgeleverd……..#nulwind#spiegeltjeglad

 35. Idd meer glassy dan dit gaat het niet worden. En ws toch nog net genoeg voor een longboard ritje met korte vinnen!

 36. Heerlijk was het gisteren in Oostende! De ene na de andere golf rolde uit de automaat. Totaal stijf nu 🤭 laat de volgende golven maar komen!

 37. Hopelijk clean kniehoog… Aan de andere kant van het kanaal momenteel lekkere condities voor de lb

 38. Groene gekte hier ook al sommigen die nu weer denken dat de flatness veroorzaakt word door klimaatverandering denk eraan als je graag surft en je rijd met een diesel camionet rond zou ik maar 2x nadenken want met de groene jongens is het voor velen gedaan met surfen binnenkort

 39. Zo is dat. En over die rimpels hier zijn we nu ook wel uitgepraat. Misschien kunnen jullie beter mij een plezier doen en vertellen welke Blackstix vinnen ik goed naast mijn Marzo Techflex zou kunnen inzetten. Gewoon een M als de Marzo, of toch beter een L voor maximale fin output? 85kg. Thanks.

 40. De groene gekte dumpt een eiland voor de kust met windmolens, zon en waterstof… zal je bootje moeten hebben om er omheen te gaan en om dan vervolgens tegen een bonnetje van ca. 1250eetjes aan te lopen omdat je er niet mag surfen. Mark my words!

 41. Wellicht ken je hem al, maar check eens noel salas van surf n show reviews op youtube. Hij heeft enkele interessante video’s over het kiezen van de juiste fins. De blackstix zijn ook al verschillende keren aan bod gekomen.

 42. Het perfecte voorbeeld dat golfhoogte ook niet alles zegt. Er staat 1m op de boeien met een periode van 250mhz – 4 seconden.

  De zee beweegt wel, maar er slaat niks om vanwege het ontbreken van ‘voeling’ met de zeebodem. Wellicht dat het later op de dag nog wat gaat uitdeinen en die 4 s overgaat in 5 sec.

 43. Het begin nu toch wel ergens op te lijken voor later in de week (en voortzetting in het weekend). Gelukkig maar, anders zou ik echt depressief worden…

 44. Wegens dreigende depressie bij onze geliefde forecaster…
  Iemand nog goed nieuws over 1 van de wavegardenplannen?

 45. Toch lekker gesurfd gister velsen noordpier met ze drie best nog golven recht op de pier topper

 46. Voorspellingen voor eind vd week alweer drastisch verandert helaas 🙁

 47. Niet te ver vooruit willen kijken. Woensdag en ook donderdag zien er alleraardigst uit:

 48. Goedemorgen surf-orakels,

  Mijn vriendin en ik hadden een tripje naar de Vendée of Bretagne op de planning staan van morgenavond t/m zondag. We zijn erg benieuwd naar jullie meningen (wel/niet gaan, waarheen?), gezien de voorspellingen.

  Lijkt erop dat woensdag en donderdag (te?) rustig worden, en vrijdag gaat het los. Zowel qua golf als qua wind. Teveel van het goede misschien?

  We zouden erg geholpen zijn met jullie deskundige adviezen.

  Alvast bedankt!

 49. Ziet er heftig onshore NW uit dit weekend in heel Europa.
  Voor Nederland juist goed, maar als ik naar Frankrijk zou moeten, zou ik niet heel blij worden. Donderdag nog windstil, maar idd nog niet veel swell. Beter op een meer exposed spot. Bv in Les Landes of meer richting het westen van Frankrijk.

  Met die NW wind vanaf vrijdag zou ik niet weten waar wel heen te gaan. Misschien de zuidzijde van Bretagne een of 2 overcrowded spots die wel offshore zijn? In de Vendée heb je natuurlijk wel de haven van Sables, maar om daar naar blij van te worden weet ik niet. Heb nog nooit 1 goede golf zien breken op de foto’s van https://www.surf-report.com/reports/sables-olonne-archives-s1092.html

 50. Net de nieuwe sms gehad. Ga je nu 2 weken op rij voor gaas met de voorspellingen? Woensdag gaat gwn een deceptie worden zoals ik het zie maar uit de sms lees ik een alert?

 51. @ Max, ik ben niet zo’n expert als Tobias maar volgens mij is l’embarcadère in La Tranche sur Mer een mooie beschutte spot waar de golven mooi kunnen rollen.
  Wel druk vaak omdat je vanaf de Pier zo op de golf springt…
  Zie filmpje link:
  https://www.youtube.com/watch?v=GYchMZKY3Qs

  Naar boven toe liggen een paar mooie spots als de wind wel offshore is.

 52. Vorig jaar nog in de Vendee geweest. Twee keer uit het water gehaald door redder omdat je als surfer niet naast de haven Les Sables d’Olonne mag surfen,…

 53. Ik zie een lange fetch op dinsdag. Veel beter dan vorige week. De hele Noordzee windkracht 5, dan komt er echt wel een swelletje. Ik zeg niet dat het epic wordt, maar wel mooi zonder wind 1m kansen.

 54. Woensdag ligt het windveld iets verder weg, maar is wel harder. En daarbij waait het langs de 1000 km lange kustlijn van Noorwegen ook uit het noorden. Swell blijft dus wel aanhouden de komende x dagen. Klein maar fijn en af en toe toch flink hoogte.

   
  Woensdag windkaart:

 55. Ja en toen had je niemand een noemenswaardig alert gegeven!!! We betalen niet voor niets gelijk de laatste keer geweest na deze reactie.

  Een fout is oke maar ik kan er niet tegen als mensen fouten niet durven toe te geven. Altijd super blij geweest met je berichten maar de laatste tijd zit je er een paar keer goed naast!

 56. Paar keer rond La Tranche geweest. Nog nooit die embarcadere gezien 🙁
  Waar ligt deze? Links van het dorp in de baai?
  In dorp zelf 1x een kniehoog lijntje gezien waarop vooral skimboarders bezig waren.

 57. Tobias ik vind het laf dat je reacties met een kritische blik op de voorspellingen verwijderd. -1 klant verder jammer..

 58. Hee Max (iets hierboven)
  Afgl sept in de Vendeé geweest, bij Longeville sur Mer. Breed strand, lange vlakke zeebodem. Afwisselend een kilometer of wat zand / strand en dan weer een strook met keien / rotsen. Prima te doen op de blote voetjes Heb toen bijna elke dag kunnen surfen op een 7” hybrid/funboard, golven 1 – 1,5 meter, zelfs bij weinig wind. Ga zelf deze zomer weer naar die kust, ander spot.

 59. Wat zijn de laatste voorspellingen voor deze week? Heb voor donderdag Wijk in de planning.

 60. L’Embarcadere is een soort van pier waar alle bootjes achter liggen. Werkt alleen bij hele grote swells, iets van 3 meter of meer bij voldoende periode (>12s). Vergeet het maar als spot voor de zomer, je kunt beter meer exposed spots opzoeken.

 61. Met 15kts morgen middag met opkomend tij, is dat niet teveel wind van het goede??

 62. Hallo,

  Ik heb onlangs een klein scheurtje in de seam van mijn Billabong wetsuit ontdenkt, niet echt lang (max 2 cm). Online lees ik dat ‘Neoprene Cement’ een goede oplossing is, maar kan nergens iets vinden over waar dit te koop zou zijn.
  Voldoet gewone neoprene glue ook? Of ga ik voor een scheurtje in de naden best naar een professional? Indien ja, iemand tips voor België?

  Alvast bedankt voor de hulp!

 63. Oostende was gisterenavond tot donker nog te doen. Af en toe kwamen er goeie sets door van 1m. Wel af en toe lighte klotsbak maar werd minder en minder ( wind viel ook wat weg )

 64. Nice!
  En het is nu het dubbele van gisteravond. Dus ikheb er nog wel vertrouwen in!

 65. Hoe moeten we die ijg-1 interpreteren? Is dit nu de stand van zaken of voorspelt deze de surf binnen x aantal uur?

 66. Dat is de juiste volgorde. IJbal, zvoort beetje rommelig. IJmuiden plat. Tussein prima te doen vandaag.

 67. Spectra is alleen een meting maar het voorspelt meestal wel iets. Zeker als de boei verder weg ligt.

 68. Ik heb onlangs ‘neopreen queen’ gebruikt, stond ervan te kijken hoe goed dat werkt.

 69. Knokke ziet er toch klein uit. Iemand eyeball van Blankenberge of Knokke? Thx;)

 70. Wordt scheef morgen nog de moeite waard? Heb ’n dagje vrij en wil die kant op gaan

 71. Dinsdag 19:40 metingen zijn 30 à 50cm hoger dan de RWS voorspellingen. Dus kans voor morgenochtend dat de voorspelde hoogtes ook nog link hoger zullen zijn – en weinig wind.

 72. Mooi gesproken. Vanmiddag moet het tij wel wat brengen ja. Iedere dag wel iets van beweging zie ik.