Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 4 september 2018

153 reacties

 1. Dit jaar hebben we m voor t eerst in lange tijd niet gehad. De wel befaamde 2 daagse perfecte 1,5 meter power franse condities die elk jaar weer in augustus in de boeken staan. Het was een rare zomer… maar wellicht komt ’t met dit laag dan een week later alsnog goed en is de natuur toch niet zo uit z’n doen als gedacht 😉 wat zjin in de afelopen jaren eigenlijk de data van die augustus 2 daagse ? kan iemand dit makkelijk terugvinden? wel interessant eigenlijk of t net zoiets is als een elfstedentocht of schaatswinters die in mn herinnering ook altijd waren en wat ook niet zo is als je de harde data erbij pakt.

 2. Pas echt interessant wordt het deze week vanaf vrijdag mee intens klein lagedrukgebied dat perfect in de Noordzee zou passen. Hopelijk schuift het niet te veel door met een kern boven Engeland, want daar ligt geen fetch op golven over zee op te bouwen.

 3. Surfles afgelopen zaterdag voor mn nichtje was geweldig trouwens. Prima beginnersgolfjes. Nu ben ik op zoek naar een leuke soft top (of 2). dank voor de reacties vorige week!

 4. Ontwikkeling zet door!

  Wel met veel wind op zaterdag, dus voor golven zonder wind beter de dagen daarna in de gaten houden.

 5. Veel west in de forecast tot nu, voor Belgie mag die iets centraler als het kan, voorlopig heeft Nederland de hoofdprijs

 6. 👍. De 6z tussen-run van GFS ook, alleen komt de echte NW swell pas door nadat de depressie op zondag richting Denemarken gaat.

  Dit weekend dus vooral wind&golven (wel lekker hoog).

 7. Gelukkig!! Dat moest ook goed komen met die baby rimpels! Ik voelde het aan Mn water, nee geintje ik checkte windy.com tezamen met MSW getijde hehe. Gelukkig ben je niet gaan suppen zoals tobi zei! No offence tobi! 😂😅

  Teach ‘m young! Volgend jaar is Mn neefje van 4 aan de beurt! Ben benieuwd naar dit weekend en vooral de maandag. Fingers crossed!

 8. belgie was surfbaar , maar ook niet echt top.

  in het water had ik de indruk dat het altijd maar minder werd ( twee uur voor donker er in gegaan tot donker ) , maar als ik op meetnetvlaamsebanken kijk blijkt de golfhoogte juist op te lopen in deze tijdspanne.

  Had er nog iemand die indruk of ligt het puur aan mij ?

 9. Yeeew, welk Canarisch eiland zouden jullie aanraden voor een paar weken in november? Jong gezin met paps die enigszins gevorderd surfer is. Wel plank meenemen of is er prima te huren? Alvast bedankt.

 10. Fuerteventura North Shore en Cotillo aan de oostkust. Andere eilanden zijn nog onbekend voor mij, wellicht kan iemand hier invulling aan geven?

 11. Gisteren over België: het kan zijn geweest dat de swell niet hoog genoeg was om bij vol hoogwater een goede zandbank te raken. Daardoor zou het subjectief minder kunnen zijn geworden. In zo’n geval is het stuk van 1/3 naar 2/3 hoog het best:

  Getijde grafieken te vinden via https://surfweer.nl/spots

 12. Weekend wordt nog spannend wat er nu echt gaat gebeuren, maar ik zie nog redelijk wat kansen hier en daar:

 13. Ik ben aan het plannen om morgenavond (6 tot 9) indien mogelijk, naar Wijk aan zee te gaan.
  Echter ben ik alleen en heb ik hierdoor niet de mogelijkheid om de autosleutel aan iemand te geven.

  Is er een mogelijkheid om ergens om te kleden, douchen, en spullen achter te laten @ Wijk aan zee?

 14. @Beginner Mocht je vaker gaan, kun je ook kijken naar een kluisje wat je aan de auto hangt, of een waterdicht tasje wat je onder je wetsuit doet

 15. Donderdag en Vrijdag ziet het er nog redelijk goed uit in belgie of heb ik het mis ? voor het zekerste heb ik 2 dagen vrij genomen

 16. Jazeker, Domburg waren schitterende golfjes!

  @ Beginner: doe je reservesleutel (als het een gewone sleutel is, niet elektronisch aan/uit knopjes erop) aan een koord en hup om je nek onder je wetsuit. Werkt ook uitstekend.

 17. Gaat het nog wat worden in de loop van de middag?
  Ben een middagje vrij en in de buurt van de Maasvlakte

 18. Beter niet je reservesleutel meenemen het water in. Ook die heeft waarschijnlijk electronica die niet nat mag worden (startonderbreker).
  Vervelend als je auto wel opengaat maar niet meer wil starten 🙂
  Voor een paar euro laat je een sleutel zonder chip bijmaken.

 19. Dank voor de vele reacties,

  Dank Tobias, ik denk dat ik een Northcore sleutel lock ga aanschaffen.

  Is er op dit strand nog enig mogelijkheid om jezelf af te spoelen? Ik kom vanuit Hilversum (Niet zo comfortabel om in je wetsuit +/- 50km te rijden.)

  Ook zag ik dat er nog een aantal surfscholen waren. Kan ik hier m’n sleutel afleveren? eventueel voor een kleine bijdrage?

 20. @Beginner: Ozlines (naast aloha strandtent) heb je kleedkamers, douches en lockers:) Geloof dat ze tot 20:00 open zijn en soms langer!

 21. Is er vanavond nog iets over van de golven? Moest helaas de hele dag werken.. webcam ziet er goed uit

 22. De weersverwachting voor het weekend.. Hoe zou die uitpakken voor de eilanden? Zit 4 dagen op Ameland:)

 23. Hoi allemaal!

  Ik ben van plan om in oktober en november te gaan surfen in Mexico – heeft er iemand tips voor goede stranden / gebieden om te surfen op een intermediate niveau?
  Thanks!
  Joris

 24. Kan iemand me dat vertellen? Zijn er donderdag golven in België? bedankt voor je antwoorden

 25. Domburg was leuk begin van de middag. Clean en 0.5 tot 0.75 meter. Wind viel helemaal weg, even offshore. Daarna kwam de wind en was het over.

 26. Toch nog even leuk, zo dichtbij, met even windkracht 8 voor de deur op vrijdag.

  Donderdag nog niet, alleen onshore korte kleine golfslag, wellicht leuk voor de beginner.

   

 27. Domburg gisteravond was rommelig inderdaad. Nou ja, wel lekker weer en goed gezelschap 🙂

  Vooruitzichten voor komend weekend al iets duidelijker? Keuzes, za, zo of beiden even maar moet zondag al weer vrij vroeg weg. Voorkeur ivm reistijd ergens tussen Domburg en Scheef.

 28. Donderdag MV P5 na hoogtij – helemaal alleen – raar – golven tot 1m20 met schuinaflandige wind: eens voorbij de brekende golven was de wind sterk genoeg om je te remmen bij het inpeddellen

 29. die 13 augustus man man man. staat me nog zeer helder voor de geest. barrels & boardshorts

 30. @ jaarlijks augustus swell 2daagse

  Lachen dat je dat ff opratelt ;), daar reageert niemand op maar dat is zeker een waarheid! Kreeg opeens dikke flashbacks en kan me nog een aantal heule goeie epic Big Sunday’s herinneren uit het archief inderdaad… het begin van hurricane season is altijd in augustus en de staartjes daarvan die dan richting the north atlantic overtrekken zijn vaak goed (geweest) voor epic surf in de lage landen in augustus….

  Scholen zijn weer begonnen. Enn we beginnen dit schooljaar met een lesje surfgeschiedenis kinders. Enjoy 😀

 31. Vanavond nog iets surfbaars bij wijk aan zee of zanvoord?
  Meer mensen die vanavond in de planning hebben?

 32. Echt …
  Dat was echt niet-normaal vet, ook op HvH. Het bleef maar gaan, lijnen heel de dag.

  En de 11-stedentocht is ook niet elk jaar hè …

 33. Ha lekkere foto en filmpje!
  Herinner me nu dat die Sick Saturday eigenlijk net zo gruwelijk was vond ik toen het opbouwde de dag en vooral avond ervoor….van ’s middags tot donker uren achter elkaar gesurft met korte pitstops voor een turkse pizza bij Timboektoe en je spaghetti armen beloven dat je er dan nog maar 1x terug in ging steeds haha….op zaterdagavond tot donker erin blijven wachtend op die steeds dikkere cleane bakken die binnenkwamen totdat je echt niet anders kon dan eruit moest…. in 2007 was er ook weer zo’n Big Sunday geweest precies rond die zelfde datum meen ik te herinneren?!

  Anyway, back 2 reality….lol…vanavond m’n kleedje maar weer eens naar het oosten leggen ;)…

 34. @@Mexico.
  Been there… is niet echt weggelegd voor ons bruin schuim surfers. Vergt iets andere skills en vooral een wens te sterven in het harnas.

  Heb daar één golf van een meter of 3 gesurft, maar heb me daarna ook weer heel snel naar het strand laten spoelen toen er een set met 5 meter hoge wandjes aan kwam rollen. De zee was iets bruiner geworden door mijn toedoen. Hoorde een paar jaar later dat er ook zout water krokodillen in de line up liggen…

 35. @Mexico Als je naar Puerto gaat heb je aan zuid kant van de baai een pointbreak dat meer toegankelijk is dan de beroemde mexpipe. Heel mooie plek. Geel fotogeniek ook.

 36. Nu teveel zand en windmolens. Maar gelukkig zijn deze condities nog wel af en toe op andere spots. Wijk en Petten echter nooit meer zo mooi gezien. Leuk om weer wat foto’s en filmpjes te zien van die dagen.

 37. mijn shortboardje (een oude Flyer) kan ik wel in de kast laten dan vanmiddag of denk je dat het nog écht aan kan trekken?

 38. Ik ben ook benieuwd of vanavond nog gaat lukken of morgen avond en zondag. Heb zoveel zin om weer wat golfjes te pakken.

 39. goedemiddag lieve mensen,

  Is het al mogelijk om een definitieve(re) conclusie te trekken over welke tijden er morgen gesurfd kan worden in Scheveningen en wat voor golven er komen?

  Ik hoop dat iemand uitsluitsel kan geven. Dan kan de wekker daarop aangepast worden 🙂

  Grt!

 40. De noord zojuist onverwacht krachtige golven. Lekkere steile wandjes en best wel wat lijn. Hopen op meer morgen!

  Even off topic. Zijn er nog mensen die naar de wedstrijd op de Surf Ranch kijken en zo ja, want vind men er van?

  Ik ben na een golf of tien afgehaakt omdat ik het uber saai vond. Geen spanning of er toch net voor de buzzer nog een goede set binnenkomt rollen, geen matige golven die stiekem toch pareltjes blijken te zijn. Van mij mogen ze het volgend jaar dus weer uit de tour gooien

 41. het enige leuke aan het hele gebeuren op de surfranch was de forecast van Surfline. 180 second period. waves coming from the left and than from the right…

 42. 1. Het ziet er niet rooskleurig uit…. gaat er nog iemand in bij wijk?

  2. Surf ranch is te gek (natuurlijk nog niet zelf gedaan): het is history in the making… een complete vernieuwing. En nog niet zo makkelijk, aan de toppers te merken. Dit gaat de sport een grotere boost geven dan internet.

  verandering is eng, maar goed.

 43. Noord was lekker net! En idd, surf ranch is echt super saai om te zien. Na 1 golf was ik er al klaar mee…

 44. Ziet er opeens niet zo goed meer uit op windguru voor belgie morgen… of zie ik het verkeerd?

 45. @eerlijk

  Welkom in NL, maar met de juiste mindset en quiver is het elke dag een surfdag 😉

 46. België ziet er morgen toch iets te klein uit… ? Msw geeft 50cm. Tips waar het morgen het best is? Wil gerust een uur rijden.

 47. @domburg

  Hoe noorderlijker hoe beter qua consistentie en golfhoogte. Volgens de voorspellingen waait het het aan de andere kant van de Noordzee nog flink en vol west. Gezien de eigenschappen van de oostkust van Engeland heeft het noorden een langere fetch.

  Dat denk ik althans…

 48. Ziet er nog ok uit voor beginners, misschien dat opkomend tijd wat meer brengt?
  Is het nog te doen in een 3/2?

 49. Vanochtend op ZW Walcheren nog best een leuk golfje met side off wind. Nu meer side on en lastiger

 50. Lieve lezertjes,

  Je verzint het niet, maar gisteren ben ik op Scheveningen noord mijn surfboard vergeten op de parkeerplaats voor HK visspecialiteiten. Scheveningen noord dus. Iemand die iets heeft gezien/meegenomen? Gaat om een 6’2 van EXP

  Help me out!

 51. Dat is gewoon stom. Een handschoen vergeten oké, maar een surfboard…Hoe dan!?!? Maargoed..hoop dat je hem terugkrijgt.

 52. Tobias was helemaal juist. Tussen 9 en 10 vanochtend draaide de wind en was het leuk surfen. Clean maar kort. Je hoefde helemaal niet dichtbij de havenmuur te liggen.

 53. Inderdaad: tussen 9 en 10 was het prima op Katwijk. Redelijk clean. Daarna al heel snel klotserdeklots…

 54. Heerlijk net achterin op Zandvoort. Chaos natuurlijk maar wel lekkere dikke bakken. Wordt nu meer shore break.

 55. Oh dat werd toch wel een lekker dagje!!! Hoogte genoeg. Beetje rommelig maar prima te surfen en zat leuk spul tussen. Topdag!

 56. zandvoort 13-15 was fijn. pittig peddelen maar werd beloond zeker achterin. hoogte nu wel minder maar heb genoten

 57. scheveningen tussen 11 en 13 ook best lekker. Minder krachtig dan gisteren, maar voldoende hoogte en lijn.

 58. Was wat te hoog en ruig in Zandvoort voor een beginnertje zoals ik!!!!! Meer oefenen want heb gezien hoe het wel moet.

  Vraagje: hoe peddel je in godsnaam zover de zee in???? Ik kom er niet doorheen….

 59. Zappie, ik kreeg hier laatst de goede tip om vooral de stukken met ondiepe zandbanken te mijden, die breken voortdurend. Probeer er omheen te gaan, en gebruik stroming om even gas te geven. Geen 100% succes, maar het werkt goed!

 60. Is het surfbaar morgenochtend voor 10 uur ergens tussen Hvh en Scheveningen?
  Hoop voor m’n werk nog even het water in te gaan!

 61. WAZ idd dik aan, tweede bank liep als een malle, zo ver naar achter zat ik nog vaak gewoon alleen (met 11’3 )

 62. @Zappie, als er niemand in de buurt is die ik kan raken ga ik soms gewoon zwemmen met mijn board achter me aan.

 63. Tobias wat voorspel je voor Wijk? Vanmiddag nog iets? Of zakt het af? Moet aardig wat uurtjes in de auto maken dan ;). Dus even extra check! Thnx.

 64. Lekker strandweer toch? Samen gezellig een nat pak halen en daarna koffie met appeltaart!
  Beter dan thuis zitten lijkt mij..

 65. Dinsdag voorspellen ze voor belgië en zuid-holland WSW swell. Iemand hier ervaring mee? Komt dat goed binnen? Geen ervaring mee. Thanks!

 66. golfhoogte is aan het toenemen op de boeien. Zou idd wel eens kassa kunnen zijn, wel afhankeklijk hoe de wind evolueert

 67. Jammer is alleen dat het uit het zuid-zuidwesten waait op zee, dus dat die golven de verkeerde kant op gaan en met pech ook de resterende noorderswell wegblazen. Jammer dat er nog geen goede bronnen zijn die de richtings component samen met de hoogte laten zien, of hou jij die stiekem voor jezelf tobias? 😉

 68. Inderdaad, dat zou een topsite zijn mocht die wind en swell kunnen combineren. Ik zie in surfers knokke wel al lijntjes, maar wel beperkte hoogte. Wachten tot hoogwater daar. Helaas voor mij geen optie meer, file naar zee en aankomen op hoogwater is te laat.
  @ Knokke lichte offshore wind dus mogelijkheid tot longboard of veel volume.

 69. op het zuiderstrand tussen scheef en kijkduin was het ook zeker leuk golfen pakken
  heerlijke sessie met max een klein metertje

 70. Was heerlijk bij Scheef vanmiddag tussen 12.30 en 15.30.
  Leuke golfjes gepakt met me zoontje puur genieten 😎😎

 71. Gisteren een houten vin verloren tussen westkapelle en domburg. Als iemand hem vind hoor ik het graag.

 72. Paar uurtjes erin gelegen en was gewoon lekker met het zonnetje en een beetje ouwehoeren. Voor de golven alleen had het vandaag niet gehoeven hoewel er op de push best nog een paar leuke setjes binnen kwamen rollen. Gistermiddag was top, dit was lekker ontspannen. En inderdaad zoals Tobias zegt, maak er gewoon een lekker dagje van. Cheers!

 73. Volgende week nog wat in het verschiet? Windguru geeft nog wel redelijke golven aan in Domburg. Beginner, dus ben met klein tevreden 🙂

 74. Weet iemand of de WSW swells van morgen goed aankomen aan de belgische kust? Is Walcheren een betere optie? Bedankt

 75. Vraagje,
  Is er ook een nederlandse site met gewoon eyeball reports voor de belangrijkste surfspots?

 76. Weet iemand of de WSW well voor morgen er goed doorkomt op de belgische kust of is dit het moment om naar walcheren te gaan?

 77. Nee, wel heb ik zoiets in het verleden proberen op te zeggen met een losse app.

  Maar… als het goed is kan dat hier op surfweer.nl

  Deze wens gaat ws niet uitkomen, want ik denk dat de webcams hier al te goed voor te zijn te gebruiken… (op een enkele spot na dan)

 78. @Tobias

  Ja webcams zijn natuurlijk prima inderdaad. Zou denk ik wel lekker zijn als we de combi kunnen maken van webcam op kaartje (indien beschikbaar) en eyeball report erbij. Melden zou je zelfs met whatsapp kunnen inschieten :), scheelt je weer een app.

 79. Ik was van plan om morgen middag naar Domburg te gaan, ben beginner maar maak mij wat zorgen over de voorspellingen er staat een 3de swell bij (rood) en energie 0 en dan 2 uur later is dat weg en heb je energie 65 wat wil dit concreet zeggen ? Komen er dan surfbare golven binnen of totaal niet ?

 80. Ik ga liever naar Domburg IVM afstand, maar mijn vraag was eerder naar wat het gevolg hiervan is, wil dat zeggen geen golven ? Want er staat 1m hoogte maar energie 0,ik ben nieuw in de surfsport dus moet nog veel leren

 81. Golfenergie 0 wil niet zo veel zeggen en kun je beter helemaal niet naar kijken of pas als laatste. Hoe meer energie hoe groter de kans op krachtige golven (als de hoogte er dan ook in zit)