Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 4 mei 2021

127 reacties

 1. Vraagje bij donderdag wat is verschil opkomend/afgaand tij voor surfcondities in België? Wind valt wat weg, maar puur op golven? Welke invloed heeft getijstroom op de surf?
  Ziet er in elk geval goed uit voor donderdag!

 2. Als de getijstroom tegengesteld is aan de swell richting worden de golven wat meer opgestuwd (opkomend bij N-swell). Daarnaast moet de waterstand hoog genoeg zijn in BE. Er liggen buiten de kust een aantal zandbanken waar de golven bij een lage waterstand al op stukslaan meen ik begrepen te hebben.

 3. Klopt! Maakt niet zo veel uit, maar de push geeft meest iets meer kracht in de golven. Tenzij de hoogte van de swell toenemend tijdens het afgaande tij, dan zal het juist met afgaand hoger en krachtiger zijn.

  Ziet er nu iig uit al een mooie avond in Belgie. Wind, maar dikke bakken op de kust!

 4. Hulp nodig!
  Hoe liggen de banken in Egmond aan zee? En gaat het donderdag veel uit maken qua wind in vergelijking met bijvoorbeeld wijk aan zee.
  Zou graag mijn horizon qua surf plekken willen verbreden.

  Yieuw

 5. Vannacht winddrop met gunstige richting en morgen hopelijk cleane lijnen!!!

 6. Als we het hebben over zuidelijker gelegen spots die goed werken met eb en hogere swell, waar denken jullie dan aan?

 7. Mooie dikke chaos bakken, veel bruin schuim en redelijk ok te peddelen. Prima Hollandse sessie!

 8. Egmond werkt beter dan Bergen op een Pal N swell zoals we er al zoveel voorbij hebben zien komen deze winterse lente. De banken zijn langer/breder waardoor je meer tijd op een golf surft. Ook ligt er bij mid een mooie mui waar een leuke rechtse loopt. Zie je vanzelf vanaf de boulevard. Wijk is altijd wat hoger en met zw wind ook cleaner, maar daar is het ook 100 x (ik overdrijf niet) zo druk.

 9. wanneer is het het best in zuid-Holland morgen? S´ morgens vroeg met opkomend getij of misschien met afkomend getij iets later s´ middags?

 10. Heeft iemand een werkende link naar de boeidata? Niet de spectra hier op de site maar die uitgebreidere. Alles ligt eruit bij mij

 11. Is langevelderslag een goede hoog water spot?? Ik wilde morgen een nieuwe spot proberen maar kan er weinig over vinden.

 12. Ik lees van alles in de report voor morgen, maar het is me niet helemaal duidelijk hoe het zit qua hoogte?

 13. Ik weet niet of de surfers het zien die me hebben geholpen, maar nog bedankt voor het helpen toen m’n leach brak met de redelijk zware zwem terug en m’n boardje mooi aan de kant hadden gelegd!

 14. Net even vroeg uurtje gepakt maar was eigenlijk erg teleurstellend. Had verwacht dat er nog wel wat over zou zijn van die enorme bakken van gisteren maar was behoorlijk futloos. Wel prima te longboarden maar op shortboard was er weinig te zoeken meer.

 15. ik wil straks naar in spot in de buurt van Nwijk, loopt het daar goed met hoogwater? En hoe liggen de banken er daar bij op het moment?

 16. @Nwijk/Kwijk

  Noordwijk bij opkomend/hoog het beste tussen de strandtenten Nomade en de Zeemeeuw, maar het zijn bij hoogwater vaak korte ritjes shorebreak, tenzij er echt flinke swell is, dan breekt het langer. Ik weet niet wat het straks gaat doen, of er voldoende swell is om iets langere ritten te krijgen maar ik duik er zo bij mid opkomend vast in. Verdere spots in de buurt weet ik niet goed.

 17. Ik wil graag in wijk aan zee gaan surfen vandaag rond welke tijd is dat het beste?

 18. Wat een vragen zeg mensen! Hoe laat, waar, hoe liggen de banken? Ga naar een meubelwinkel, probeer wat hoekbanken uit en doe ervaring op. Je vraagt de verkoper toch ook niet bij iedere bank hoe ie ligtt/zit? Dat moet je zelf ervaren! Go explore!
  Of is dit de nieuwe generatie/ nieuwe lichting coronasurfers waarbij alles voorgekauwd moet worden?

  On topic: surfffffff!

 19. Swell komt vanaf nu wel echt goed binnen dus de hele dag is er surf.
  Plek tijd maak niet uit je komt wel aan je trekken 🙂

  HAVE FUN ALL!

 20. @Meine Geute – im sure Manon like many of us only has a small window of time to fit in a surf between all the extra pressures from Covid. We all want the best surf possible in that time!

  Share the stoke. not the lectures.

 21. @Sharestoke: What a terrible excuse! And what a horrible life you must live when someone else has to tell you when of where to go….not my cup of tea.

  Waves all over today. Go to the beach when you have time. Find out if its good, or not….sometimes you win, some times you loose….but you always learn!
  Stop asking stupid questions….all Tobias updates tell when and where. Share you’re experience over here after you’re session so others can learn…and make them jealous :).

 22. @sharestoke @manon @nwijk / kwijk de founder van deze site (Tobias) heeft een excellente service ontwikkelt voor als je swell window kort is, je druk bent met je werk, niet snapt hoe golven werken, het graag op een presenteerblaadje hebt: https://surfweer.nl/surf/sms/

  Abonneer je op bovenstaande dienst en je mist geen golf meer.

 23. Beetje Frankrijk gevoel hoor na vanochtend 10/11 uur, in Zuid NH. Yeehw

 24. Neem een abbonement op de surfsms, dan weet je altijd hoelaat je er ongeveer in moet.

 25. Genoten in domburg vanochtend!!

  Ervaring opdoen is echt een must wil je een beetje voorspellen. Zeker spot kennis is van belang hoor. Dat gecombineerd met de surf sms van tobias is echt goud. Nooit zomaar op andere afgaan op een platform 🙂

 26. Damn, Tobias spot-on. Wat ging het toch af van 11:15 – 12:45. Hoogte, lijnen en vol gas rippen (regio NW). Lekker met 3 man te water en wat zeewier. 3 blije koppies, top sessie.

  Stoked

 27. Hahaha lol @sharestoke! When you’re asking these kind of questions you probably won’t even notice the difference between times, tides and spots…

 28. Helemaal eens met Meine Geute. Tuurlijk, super handig die sms-dienst. Je weet ook zeker dat je op dat moment midden in de drukte ligt. Sorry Tobias, ik denk echt dat je service een meerwaarde is, maar dat is niet het punt dat ik hier wil maken.

  Ik ben van mening dat je al die info niet nodig hebt. Check de webcams, check de voorspelling hier. Dat is al zoveel info. En natuurlijk moet je daarna gaan leren hoe jouw spot werkt. Waar de banken liggen, bij welke getij het het best werkt. Zo werkt het hele leven. Ga gewoon en ontdek. Mijn beste sessies zijn nog steeds de sessies waarbij ik met een hand vol mensen op een niet voorspeld moment ineens toch de push kreeg. Als je moet vragen wanneer het goed is, dan weet je zeker dat je met 50 man op 2 pieken ligt. En dan gok ik dat je toch niet zo gek veel golven gaat pakken.

  Go explore, daar haal je zoveel meer surfplezier uit. Have fun!

 29. @NorthNl

  Je moet ook niet in je broek kijken maar naar de golven 😉 Was top vandaag bij Paz. Van 10.00 tot 13.00 heerlijk gesurft. Lekkere hoogte, genoeg kracht en een wandje om een beetje te draaien.

 30. MV2 was echt wel dikke prima vandaag. Genoeg headhigh mini tubes.
  Wel flinke zijstroming.

 31. Gisteren en vandaag leuke sessie gehad in Westende. Al waren de lijntjes niet zo mooi als foto’s van Tobias. Vandaag over de middag wel mooie lijntjes

 32. Heerlijk genoten vanochtend! Was die 3 1/2 uur in de auto zitten wel waard!

 33. Dik aan!! Dik Dik aan.
  WaZ 12:30 – 15:00 bij de molens. Niet al te druk, mooi zonnetje en wat een wandjes. Heerlijk die kracht. Je weet dat het goed is als je af en toe flink genomen word 🙂

 34. Keihard genieten op Wijk aan Zee in de vroege ochtend. Was even peddelen met de single Fin om achter te komen. Spot on forecast, thanks Tobias

 35. Gesurft in Petten vandaag. 15:00-17:00 Wat een verademing zo veel rust in de line up. Golven zijn wel even wennen hier, maar heel veel lol gemaakt met mijn longboard. Wijk aan zee is nog steeds mijn spot sinds 1994, maar die drukte is echt vervelend aan het worden, dus dit was echt ff lekker!

 36. Eén ervan was ik. Maar ik maak alleen foto’s van bekenden. Daarnaast plaats ik deze foto’s niet of alleen in besloten groepen online ivm de AVG.

 37. Net na hoogwater erin gegaan @ijmuiden. Relaxte sessie met mooie longboard golven. Verder was er niemand. Na 1700 uur werd het minder. Met een zonnetje erbij prima. Met dank aan Tobias voor de spot on forecast.

 38. Top foto’s, blij dat ik nu kan laten zien hoe groot het was 😉

  Er is ook sinds kort een facebook groep ‘surf fotografie Scheveningen’ waar dit soort foto’s ook een toevoeging in zouden zijn denk ik.

 39. Mocht iemand komende dagen in Zandvoort een FCS2 single Fin 9.0 tegenkomen, ik ben hem helaas kwijtgeraakt.

  Thanks in advance!

  0640439491

 40. Dan koet ik toch maar is met meer mensen gaan kletsen 😜 😉

 41. @@ domburg, geen foto’s ivm AVG?
  Volgens mij moet je die AVG dan even gaan lezen want dat snijdt geen hout wat je zegt hoor. Tuurlijk kan je foto’s delen.

 42. Ik heb maar een paar minuten kunnen schieten want heb zelf te lang gesurft en moest daarna dringend door om tijdig op werk te zijn, maar moest de longboarder zich herkennen, daar heb ik wel een leuke sequence van, dan geef je maar een seintje!

 43. Ik eet ook iedere avond AVG, maar ik zie de link niet echt met het plaatsen van foto’s.

 44. Om problemen te voorkomen met mensen die niet willen dat hum foto’s online komen plaats ik dus geen foto’s van onbekenden. En doe dus derhalve ook geen moeite om ze vast te leggen. Ondanks dat de avg dit misschien wel toelaat. Ooit zijn nl van mij zelf surffoto’s online geplaatst waarvan ik niet wilde dat deze openbaar kwamen. Wist ook niet dat deze genomen waren. Vervolgens moet ik de moeite doen om de fotograaf en website aan te schrijven om de foto’s offline te halen. Dus als fotograaf moet je er op bedacht zijn dat mensen niet zomaar op de foto gezet willen worden. En als je een goede foto wil gebruiken altijd toestemming van de persoon op de foto vragen. Al hoeft dit misschien niet volgens de avg.

 45. Daarnaast werk ik veel “in opdracht” dus dan kan ik de foto’s, zoals je weet, niet zonder toestemming plaatsen. En veel van deze mensen willen dat dus idd ook niet hun foto’s zomaar online.

 46. Van de website autoriteit persoonsgegevens.
  Lees vooral de tweede alinea. Benieuwd naar jouw grondslag om zomaar foto’s van een onbekende te plaatsen.

 47. lees met interesse het stukje over avg… ben zelf fotograaf

  totaal niet van toepassing. Je kan aan een dergelijke surffoto niet achterhalen wie iemand is, waar hij woont en wat hij zou doen, maw identiteit achterhalen dmv een foto (basic idea achter avg)
  Straatfotografie, of publiekelijk fotograferen mag gewoon. Helemaal wanneer je een foto maakt met meerdere mensen gelijktijdig op de foto
  Wordt het een full close up portret, dan is het absoluut netjes om jezelf even kenbaar te maken. Maar dan nog mag de foto gewoon gemaakt worden.

 48. Ik weet niet waar dit vandaan komt:

  “totaal niet van toepassing. Je kan aan een dergelijke surffoto niet achterhalen wie iemand is, waar hij woont en wat hij zou doen, maw identiteit achterhalen dmv een foto (basic idea achter avg)
  Straatfotografie, of publiekelijk fotograferen mag gewoon. Helemaal wanneer je een foto maakt met meerdere mensen gelijktijdig op de foto
  Wordt het een full close up portret, dan is het absoluut netjes om jezelf even kenbaar te maken. Maar dan nog mag de foto gewoon gemaakt worden.”

  Dit klopt juridisch echt van geen kant. Ik zit op dit forum voor het surfen en niet om juridisch advies te geven, maar dit was echt te grote onzin om te laten schieten. Als je fotograaf bent en dat je business is, zou ik me toch even goed laten voorlichten door een advocaat die er verstand van heeft. Mij niet bellen!!!!

 49. Waarom zou iemand er zowiezo een probleem mee hebben dat er een surffoto van je wordt gemaakt en ergens geplaatst, Je gaat toch ook niet met een Boerka op over straat als je even naar de bakker moet zodat niemand je kan herkennen????/

 50. Even iets anders dan de heerlijke discussie over foto’s op dit surf forum. Morgen lijken de voorspellingen het eens te zijn over een half metertje met een offshore briesje. Blijft dat ook over aan de kust, eventueel zelfs met laagwater. Of zal het eerder gewoon flat zijn?

 51. Omdat ik tijdens kantooruren meestal moet spijbelen van mijn werk wil ik niet herkenbaar op surffoto’s. Top dus dat fotografen daar rekening mee houden.

  In kennelijke toestand op een terras of festival wens ik ook niet door anderen te worden gefotografeerd of gefilmd. Wat ben ik blij dat er in mijn jeugd nog geen internet was… 🙂

  Dit oude lijk moet even bijkomen van 2 uurtje knallen in de branding op 6 mei en wat werken. Hoe is de surf vandaag?

 52. Vet filmpje en mooi scherp! Maarreeh.. 0:32.. met zo’n board vraag je er toch om om mensen op je in te laten droppen haha!

 53. als je niet in de openbare ruimte gefotografeerd wilt worden dan kan je natuurlijk altijd een prive sessie boeken op Mentawai. Probleem opgelost!

  verder klopt het bovenstaande inderdaad (was mijn favoriete onderwerp tijdens rechtenstudie omdat ik zelf ook fotografeerde)

  Zolang je niet overdreven herkenbaar wordt uitgelicht op een foto die in de openbare ruimte is genomen is portretrecht daar niet op van toepassing. Een closeup van je gezicht of een andere foto die duidelijk herkenbaar is en die jou echt als onderwerp heeft kan je wel wat van zeggen.

  Verder mag iedereen mij fotograferen filmen en zet dan de linkjes svp op surfweer

 54. Leuk filmpje, maar wat een drukte!!!! Ik zie wel 20 mensen met camera’s op de pier.

  Nou ja, beter 20 camera’s op de kant dan 1 malloot met z’n vishengels midden in de break (nu op Wijk aan Zee).

 55. Ja die visser stond echt heel slecht daar. Toch maar op gewaagd om daar te surfen. Hij ging ook nog fluiten naar twee surfende dames omdat ze te dicht bij zijn lijn kwamen, tsss.

 56. ja je kan het ook omdraaien, en btw wie het eerst komt wie het eerst maalt. 😉 niet zo piepen hier…

 57. Netjes van die visser dat hij die 2 dames even waarschuwde! Niets tsssss dus. Hij heeft in principe net zo veel recht om daar te vissen als dat wij daar surfen.

 58. Officieel mag je in zone 1 ( naast de pier) niet vissen tussen 1 april en 1 oktober. Maar ja ruimte genoeg, vandaag zeker. Top golven!

 59. Vandaag op Ter Heijde wat gespeeld. Vóór hoogtij liepen er leuke kleine lijntjes op de achterste bankje.
  Met hoogtij was het niks. Met om de 5 a 10 minuten kwamen er wel eens hogere setjes die al om begonnen te krullen bij de achterste bank met hoogtij.
  Was a little bit of fun.

 60. @Visser….je hebt helemaal gelijk..! ik had wat beter moeten googlen. Niet alle sites gaven/geven aan dat je in hoogseizoen niet in zone 1 mag vissen. Ik ga maar even uit dat die van de reddingsbrigade klopt…:) Vanaf nu dus alle lijnen van vissers daar kapot surfen! 🙂

 61. Niks daarvan. Je mot die resten lijn en haken niet in dat gebied hebben liggen.
  Voor je het weet raakt iemand er in verstrikt of krijgt een vishaak door zn donder heen.

 62. Heeft er iemand toevallig ervaring met surfen links naast de strekdam bij paal 30? is het daar een beetje te doen qua stroming? of is daar uberhaupt een golfsurfverbod? Thanks alvast!!

 63. Hoi iedereen, zijn er morgen toevallig beginnersgolven in hvh of scheveningen?

 64. U can do better than this!

  Een suggestie: probeer dit eerst zelf even in te schatten aan de hand van de bronnen die tot je beschikking staan, bijvoorbeeld: WIndguru, Windy en MSW, Leg je voorspelling dan hier ter beoordeling voor. De kans op een antwoord (op de vraag of er morgen beginnersgolven staan) is namelijk wat groter wanneer je aantoont zelf moeite te willen doen voor de beantwoording van de vraag.

 65. Zou graag binnenkort is op surftrip in eigen land gaan. Heeft iemand ervaring met surfen nabij de strekdammen bij Callantsoog? Geeft dit zulke pointbreaks als bij Domburg bijvoorbeeld? hoe is het met stroming en veiligheid?

  @tobias, ik herriner mij een video van jou uit 2018 ofzo, was dat bergen?

  Wil vooral zelf ontdekken maar altijd top om alvast wat info te hebben, zeker als het onveilig is.

 66. Iemand ervaring met surfen bij de strekdammen in de kop van NH? Geeft dit mooie piekjes zoals Domburg of is het vooral tricky met losse stenen?

 67. hii, weet iemand wanneer we morgen het beste kunnen surfen? is dat s’ middags als het iets harder waait of later op de dag als het bijna wind stil is? of rollen de golven later op de dag niet meer zo door?

 68. Zelf wel een paar keer gesurft. De break loopt niet mooi. Veel close out. En ontiegelijk veel stroming. Ik raad het niet aan.

 69. Ja sorry dubbel berichtje, lange reacties duren soms lang voordat ze online staan, zal wel komen door een spamfilter ofzo. Thanks voor de info! Jammer wel. Had potentie voor zuidwest in NH. Scheelt me rijden!

 70. Zelf paar keer callantsoog gesurfed, ik kan ook de heftige stroming bevestigen. Met straf windje erbij is het wel heel veel lopen.

 71. Die stroming bij calantsoog viel mij ook al op, het zijn een soort kommen die vollopen en als een malle begint te zuigen. Vorig jaar meerdere doden daar ook volgens mij (zwemmers) Ik vind het zelfs een beetje eng om het water in te gaan daar 😊 Is petten beter? Stroomt het daar minder? Zijn er andere mooie plekjes in de kop die wat beter lopen? Ik ga naar die regio verhuizen en ben eigenlijk wel heel benieuwd!

 72. Petten hoogwater shorebreak, soms wat veel closeout. Laagwater Foil/Langplank golven op de bank. Loopt vaak hetzelfde omdat het eigenlijk een dijk is met een bak zand ervoor. Nooit rare dingen meegemaakt met de stroming.

  Egmond – Castricum – Wijk dorp allemaal hetzelfde naar mijn mening. Beetje pech of geluk hebben met de banken. Egmond heeft wat meer boulevard waardoor je meer strand kan kijken binnen korte tijd.

 73. Bij petten, eigenlijk Korfwater liggen er een zandbanken verder uit de kust waar het met goede swell, weinig wind en laagwater heel goed kan breken. De golven kunnen daar krachtig en hoog zijn. Het is alleen wel een flinke peddel dus meestal is daar niemand dan. Dichterbij de kust vind ik het meestal niet echt goed breken. Vroeger voor de kustverbreding moet het beter geweest zijn. Maar toen woonde ik nog niet hier in de buurt.

 74. genoeg parels tussen hargen en pakweg huisduinen, allemaal met hun eigen recept. Callantsoog kan zeer goed zijn met de wederom de juiste condities, zo ook petten (zowel bij hoog als laag water). Bij Zuidwest en zuid hebben we aan dit stuk kust een aantal zeer mooie opties, kwestie van de kaart bekijken. Zoeken surfen en uitvinden!!

 75. 7sec noord(west)swell 0.2m; gaat dat nog iets opleveren voor beginners vanmiddag met opkomend tij? Ik dacht altijd dat noordswell wel golfjes geeft….

 76. Tsja ga maar eens 20cm afmeten op een liniaal 🙂 lijkt mij niet de moeite

 77. Hoe hoog de golven gaan zijn hangt nogal af van de periode. In het plaatje zie je dat een swell van 30cm bij 7 sec resulteert in golfjes van 60cm. Bij 15 sec wordt het 90cm en bij 20 sec al 1m20!

 78. Heemskerk heeft ook een hele mooie break maar is alleen bereikbaar met de fiets of lopend maar daardoor ook heel rustig voorheen ging ik fietsend op zoek naar mooie golven van de pier in Velsen richting Egmond en verder Egmond heeft veel mooie pieken en banken maar veel is ook veranderd met de opspuitingen langs de kust 👍

 79. Ik weet dat de golfhoogte van A12 gedeeld door 3 is als het in ZH aankomt. Maar hoe zit het met J06?

 80. Leuk plaatje, maar ik begrijp ‘m niet.
  Als ik het lijntje van 0,3 volg, dan loop hij eerst iets omhoog en vervolgens naar beneden naarmate de periode langer wordt. Dan resulteert een aanvangshoogte van 0,3 m bij een periode (T) van 20 seconden in een breker van 0,1 cm hoogte.

 81. Op de rechter vertikale as staat de swell hoogte. Die volg je horizontaal naar links totdat je periode kruist. Daarbij zoek je de kromme lijn die het dichtst bij dit snijpunt ligt. Stel je hebt een swell van 60 cm bij 10 sec. Volg de 0,6 m lijn vanaf de rechter (of linker) y-as horizontaal totdat het de 10 sec lijn (vertikaal vanaf beneden) kruist. In het plaatje zie je dat een gebogen lijn met 1,2 erin dit snijpunt zo goed als kruist. Dat is de breker hoogte dus, 1m20 in dit voorbeeld.

 82. Waardevolle grafiek dit! Maar: ik begrijp dat de de af te lezen brekerhoogten alleen gelden voor aanvangshoogte (swell) “welker kammen overal evenredig aan de dieptelijnen zijn.”

  Dus: alleen indien de swell loodrecht op de kust af komt en er geen sprake van refractie is, kun je de golfhoogte hiermee bepalen. Weet iemand welke correctie (brekerhoogte naar beneden bijstellen) toegepast moet worden voor een afwijking in de golfrichting ten opzichte van de kust?

 83. Dank. Van rechts naar links lezen, dus.

  Niet alleen refractie, maar ook onregelmatige dieptelijnen zullen wat verstorend werken. Denk dat een plek als Nazaré juist een afwijking omhoog geeft.

  Dit weekend maar eens starten met de Cursus Golfvoorspellen van Tobias&co.