Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 21 Mei 2024

Na bijna een maand lang min of meer flatspel zijn de golven nu eindelijk weer terug in een dagelijkse routine. Dit pinksterweekend begon het al met windgolven, vandaag zijn het golven van heuphoog zonder wind. Alleen op de wadden waait het onshore uit het oostnoordoosten en is de surf erg rommelig. Die wind zorgt er wel voor dat er woensdag ook nog niets van swell uit het noorden arriveert. Hoewel die volledig wordt overschaduwd door de zuidwesten wind die opsteekt. Al deze windvelden uit meerdere verschillende richtingen worden veroorzaakt door een klein lagedrukgebied, dat mogelijk precies past in de beperkte ruimte van de Noordzee. De forecast is echter nog onzeker en van dag tot dag zal moeten blijken of de swell echt doorkomt met bovengemiddelde hoogte. Per dag de kansen hieronder.

Dinsdag 21 mei
De spectra meting K13, A12 en J06 geven waardes aan van solid groundswell op 60cm hoogte en af en toe max golfhoogte van meer dan 1 meter. Een afname op de rug is nog niet te zien, wel is de golfrichting op platform A12 vanochtend weggedraaid van noord naar noordoost. Dat betekend dat voor het einde van vandaag niet veel meer in het vat zal zitten. Echter tot en met laagwater in Z-H en N-H en met opkomend overval, is het nog de moeite. Met fish, long, egg, soft en andere soorten surfboards. Om te shortboarden is het net wat te minimaal. De wind wordt later in de ochtend aflandig, ook in België en Zeeland dus mooi cleane gofljes totdat het weer gaat regenen rond een uur of 15u en de wind onshore draait. In Z-H is dat iets later, einde middag en dan is er meteen die chop die de surf minder mooi maakt. Een mooie dag dus voor de gelukkigen die tussen 9 en 17u kunnen surfen en grote quiver met grotere boards hebben. Hoewel je die natuurlijk ook altijd hier van het strand kunnen pakken of testen!

Woensdag 22 mei
Omdat het tussen 02u en 06u krachtig tot hard waait uit ONO boven de wadden gaat daar in de ochtend nog mooie swell arriveren met een zuidelijke offshore bries. Tot halverwege de ochtend op Vlieland en tot begin van de middag op Ameland en Schiermonnikoog. Op Texel is het al eerder side-shore, maar ook daar een mooie vroege ochtend surf. Elders in N-H komt de Noordoost swell minder goed de bocht om, maar op zich is heel vroeg nog wel even een kansje waard. Omstreeks 7u komt er al een matige ZZW te staan, dus heel lang is het niet dat het leuk klein clean gaat zijn. Wel zorgt de ZZW voor wat windgolven, maar omdat die zo lokaal voor de kust ontstaat ontbreekt de echte periode en hoogte. En eigenlijk is het ook nog wat onzeker, dus ook nog even afwachten. Spots in het zuiden zullen klein zijn, maar met het afgaande getij in Zeeland wel prima te surfen met iets langer board. In België lukt dat ook nog wel met hoogwater en dat lijkt voor de rest van NL ook het beste moment omdat de ontbrekende hoogte er dan wat wordt ingeduwd. Wel met stroming, dus als je daar geen last van wilt hebben is het beste moment om wat later op de avond te gaan. De wind is dan ook weer wat afnemende, hoewel daar de hele dag ook niet echt hinder van hebt. De wind had wel een heel stuk harder gekund voor echt wat hoogte. Wel gunstig is dat er naast die ZW ook wel iets van noordswell 50cm doorheen loopt en dan met name eerder op de dag.

Donderdag 23 mei
Eigenlijk is er voor donderdag niets van te zeggen, behalve deze mooie mini-LP afbeelding. Mocht dit werkelijkheid worden, dan kan er donderdag heel dik gesurft worden. Zo niet, dan schuift de swell uit noord door naar 12 tot 24 uur later en geeft vrijdag nog een goede kans op leuke cleane, maar kleinere golven. Het wordt in ieder geval een interessante week!

Zie de updates in de surf-reports en ook de laatste verwachtingen.

Wetsuitadvies, water is 13°C

Dinsdag: Wetsuit 4/3mm schoen-3mm is nog wel lekker
Woensdag4 mm wetsuit en met de wind oor-protectie!
Donderdag: 4/3mm met schoen (dun)

28 reacties

 1. Gister FCS II 7” single fin kwijtgeraakt in zee bij dijk Westkapelle. Blauw/groen clear. Iemand per toeval deze fin gespot?

 2. Zo vandaag vroeg ff lekker golfjes gepakt. Met mijn 3/2 prima te doen in het zonnetje. De surfweer sms is een ware uitkomst!!

 3. Heerlijk gesurft de afgelopen dagen, Egmond liep weer mooi hóór ! Is er nog iets bekend over de vooroeversuppletie voor de Noord-Hollandse kust?

 4. Pijnlijke zaak, maar depressie gaat veel te ver naar het westen toe en de Noordzee is weer eens een te kleine zee…

  Flat zal het de komende dagen ook weer niet zijn en wie weet is er ergens nog een speld in de hooiberg die het net als gisteren de moeite waard laat zijn! Vandaag iig hogere windgolven. De spectra golfmetingen lopen nu goed genoeg op voor windlijntjes.

 5. Was einde middag en begin van de avond best goed te surfen. Ondanks of juist dankzij de wind!

  Nu ff oogje houden op zaterdag voor de small wave geïnteresseerden:

 6. Vreemd weer met die enorme warmte in het hoge noorden van Europa , wie weet geeft dat nog een verassing wat betreft golven hier.

 7. Tweede weekend op rij mooie cleane golfjes op de secret spot in Oostende.
  Vandaag na hoog water stralende hemel met mooi zonnetje en halve meter golfjes met af en toe een, “clean up” setje van een klein klein metertje.

   1. Gisteren op de secret spot in Oostende 3x zoveel volk, waarschijnlijk door de goeie route beschrijving van anoniem.
    Helaas de golven ook 3x zo klein als zaterdag.
    Pro forma toch enkele mini waves genomen en lekker in het avond zonnetje wat gedobberd op de langplank

 8. Secret spot in Oostende hahaha!!! ken al veel gehoord van onze surfstad Oostende, maar die wint zeker en vast de prijs. but i love the stoked vibes!!!! 🙂

 9. Heb zoveel zin om weer eens te surfen in NL. Zou a.s. zaterdag zin hebben om ergens richting noord holland te gaan kijken?

Laat een surf-report achter

Afbeelding kiezen Drag File Here