Nuttige surfweer info:

Surfweer dinsdag 18 januari 2022

149 reacties

 1. Bergen aan Zee, vanochtend. Werd wakker van een lichte stoke en een fel licht. Wat is dat? De maan! Hoe laat is het? 7 uur… Dan maar gelijk in mn wetsuit, de auto in, de auto weer uit, 5 minuten krabben, de auto weer in… Met beslagen ruiten zo rustig mogelijk naar zee gereden, om daar, in het licht van dezelfde maan, door de mist heen, in mn eentje uit te peddelen. Terwijl de maan langzaam het water in zakte, ontstond er boven het land een ander licht. Even, heel even, stonden zilver en goud tegelijk aan de hemel. Daarna ging ik het water uit. Want de surf… die was wel aardig, maar zo magisch dat ik er hier nou een lange post aan zou wijden

 2. Ik had het niet zo mooi als Wilko vanmorgen maar toch heerlijke longboard sessie. Clean op de achterste bank, niet heel veel power maar af en toe prima hoogte. Het was wel bijzonder in de absolute stilte en met beperkt zicht, beetje therapeutisch zelfs…

 3. De mist was magisch en de golven liepen prima op Zandvoort. Tij zat van 8:00 uur tot 10:00 niet helemaal mee, maar heerlijk gesurft op cleane bakkies.

 4. meest surrealistische sessie ooit vanmorgen. vanaf de kant kon je niet zien of er golven waren en vanuit de line up zag je het strand niet meer. Mooie cleane meter tot anderhalve meter op de sets al miste het iets aan kracht om echt lekker te kunnen shortboarden.

 5. Ik had het geluk er rond een uur of 8 vanochtend in te mogen, naast de pier, Velsen noord.
  Rare gewaarwording, niet weten waar je aan toe bent, maar ik werd meteen gegrepen door brute shortbreak. Deze ging over in mooie surfbare muurtjes, en weer verder naar achteren, glooiende water-heuvels. Moeilijk in te schatten waar te surfen met die mist, maar oh oh, wat waren ze mooi, hoog en krachtig. En heerlijk rustig om.me heen, ja, want andere surfers waren er niet. Of toch wel?

 6. Wat een magische sessie qua omstandigheden en ik moet zeggen zo rond hvh meer dan genoeg power in de golven, de 2e banken liepen heerlijk! Thanks aan die gouwe gozer met jeep die ons van de rechtestraat terugreed naar vlugtenburg, dat we waren afgedreven hadden we pas door toen we de boei daar bijna kopte…

 7. Mooie sessie op Velsen Noord vanochtend. Eerst even getwijfeld vanwege het slechte zicht maar toch maar gegaan. Wel apart om de kant niet te zien (en de golven vanaf de kant ook niet). Bij het windsurfpad erin gegaan en ik kwam er tot mijn verrassing bij Ozlines weer uit 🙂 Er zat aardig wat kracht in de golven. Met een 5/3 en een losse cap was het goed te doen. Stoked.

 8. HvH liep vanmorgen dikke prima.
  Je kon de achterste bank weliswaar niet zien. En daardoor ook desorienterend als je er eenmaal lag omdat je de kust niet zag.
  Maar er zat genoeg hoogte in. En vrij clean op de kruisende golven na.
  Bij Dechi dr in gegaan en zonder echt door gehad te hebben afgedreven richting rechtestraat.

 9. Wijk was echt magisch vanochtend. Heerlijke shorebreak en later verschoven de pieken wat meer naar achter. Lange lijnen, glassy, en power.

 10. Ik kon vandaag helaas niet. Meekijken via de webcam ging door het slechte zicht ook niet en ook geen foto’s. Vandaag blijft voor mij een misterie.

 11. Wijk was top (tussen 1 en 4) en inderdaad apart dat je de golven niet zit vanaf de kust. Ging er in bij laag water wat ook gek was want het was echt heel laag en in eerste instantie niet waar het water begon. Paar dikke bakken kunnenn pakken. Gelukkig rekening gehouden met de stroming dus iets richting de pier gelopen en toen weer netjes afgedreven naar de ingang. Shortboard (6’4) was net te doen.

 12. LW er in gegaan, geen zicht op welke bank ik moest zijn. Uiteindelijk naar achterste bank. Beste beslissing uit mijn leven.

 13. Scheveningen laatste anderhalf uur was een teleurstelling helaas. Af en toe kwam er een set door, maar veel close outs en niet de hoogte waar ik op had gehoopt.

 14. @tobias België bewoog zeker mee en vanaf HW kwamen er op de sets glassy schouderhoge lijnen binnen tot dik 2 uur na HW ! Epic magische surf !!!

 15. Godver, gisterenochtend er in gegaan. Kom er net pas uit. Zag haast niets. Geen besef van richting door die mist. Na een flinke peddel eindelijk weer het strand in zicht. Blijk ik bij Lowestoft te zitten. Brak daar voor geen meter dus maar weer omgekeerd. Slechste beslissing uit m’n leven.

 16. Even off-topic vraag:

  Ik krijg al maandenlang de webcam Wijk aan Zee:

  Van Timboektoe en die van Aloha niet meer geopend op mijn IPhone en op mijn IPad…

  Beide devices hebben de meest recente software.

  Ik kan klikken wat ik wil op het startpijltje maar niks reageert.

  Andere webcams doen het prima en bovengenoemde cams openen weer wel op mijn IMac…

  Iemand suggestie ? Alvast bedankt !

 17. @Tobias:

  Bizar ! De cams werken weer na de instructies – hoe kan iemand nou weten hoe je zoiets oplost – knap hoor 🙂

  Dank voor je hulp…

 18. Is de Maasvlakte nog surfbaar dit weekend nu de bulldozers klaar staan om de werken te beginnen?

  Asking for a friend.

 19. Hi guys & girls,

  Afgelopen dinsdag, in de mist, bij Wijk, werd het me pijnlijk duidelijk. Ik bak er echt niks van. In wat kleinere golven gaat het allemaal redelijk, maar ik had m’n nieuwe 9’6 longboard meegenomen, en koos echt precies 0 goede golven uit. Zie plaatje voor de stat 😉 . Dus ik heb les nodig! Ik moet leren golven lezen, en de goede kiezen. De scholen gaan nog niet open, maar ik heb ook liever een ervaren iemand die 1 op 1 een uurtje, twee uurtjes mee het water ingaat en me wat basics gaat leren. Wie raden jullie aan? Omgeving Zandvoort/Bloemendaal of WAZ. Ben benieuwd! Thanks.

 20. Iemand ervaring met het SafeTRX horloge? Ik overweeg hem te kopen. Hoor graag of hij bevalt.

 21. Via de tamtam hoorde ik dat door het opspuiten van het strand, de spot langs de dijk op de Boulevard van Vlissingen verdwenen zou zijn. Kloppen deze verhalen?

 22. Gewoon een privéles nemen bij een van de surfscholen. Verder eens een half uur op je board liggen en goed kijken naar de golven en goede surfers die veel golven pakken. Welke golven pakken ze wel en welke niet, welke golven bouwen op tot een mooie surfgolf en welke zakken weg of worden closeout. Als je dat eenmaal doorhebt kan je met een longboard veel golven al heel vroeg oppakken. Wel belangrijk als beginner dat je echt acht goede peddelstrokes maakt en peddelpower hebt. En zonder angst de grote golf inpeddelen, als je het halfslachtig doet lukt het niet. Voor tips google verder bijv. boardshortz nienke dammeijer

 23. Les is natuurlijk altijd goed, maar ik vond dinsdag met laagwater af en toe ook best pittig om met longboard goed in de golf te komen ivm veel holle close-outs. Dus mogelijk ligt het niet allemaal aan jou. Succes!

 24. Helemaal leeg alleen een Waveski 👍later kwamen er ook wat surfers bij! Lange ritten dikke rollers 🤟

 25. Het strand in Vlissingen is inderdaad opgespoten en de zee is daardoor een stuk teruggedrongen waardoor de ritten vanaf de bunker korter zijn , en dan nog zijn het lange ritten die de meesten nooit maken.

  De spot is zeker niet verdwenen , sterker nog, het kan ook zo maar voor betere golven zorgen.

 26. Kunnen we hopen op nog wat hogere golven vanmiddag in Zuid Holland als hoog water erin komt? Groet Richard C

 27. Het strand in Vlissingen is inderdaad opgespoten. Nu breek er alleen nog maar een close-out. Jammer maar helaas…..

 28. Zo simpel kun je het niet stellen , we hebben nog niet eens 2 meter plus swells gehad sinds de opspuiting daar .

 29. Ik heb ondertussen een paar filmpjes van afgelopen donderdag gezien. De golven waren op dat moment ong een meter hoog en braken wel heel mellow en al vrij kort op de kant.
  En ik heb een paar oudere locals gesproken. Sommige surfen daar al sinds 1995. Zij zeggen allemaal dat wanneer de golven hoger worden het gewoon een close out gaat worden. Zij hebben dit al eerder meegemaakt. Er zal een jaar of meer, en een paar flinke stormen voor nodig zijn voordat het weer een soort van surfbaar word zeggen ze. Behalve dan als je van hele mellow golven houdt natuurlijk.

 30. Wat een heerlijke golven vandaag. Lange ritten op mijn gato heroi singlefin. Ook goeie sfeer, weinig gesnake en drop-ins. Wijk zoals Wijk hoort te zijn. Share the stoke.

 31. uit wat voor app komt dat plaatje? En 1u45 in het water gelegen en dan nul golven … I feel your pain …

 32. Laatste kook spam hoor. Vandaag ging een stuk beter! Stoked again! 🤙 En… dank voor de tips!

 33. De app heet ‘Dawn Patrol’. Apple watch goed inpakken onder je suit en gloves en dan heb je achteraf wat leuke stats. Snelheid, afstand etc..

 34. Vanmiddag met opkomend op scheef was lekker, weinig wind en inderdaad mooie golven! Stoked!!

 35. Ja ben idd benieuwd of er nog een update komt of ik morgen de wekker vroeg moet zetten of niet 🙂

 36. Hahaha ja same hier twijfel een beetje of het surfbaar word door de korte periode en de niet hele vette hoogte (0.5) haha ga het denk wel ff proberen mocht iemand morgen vroeg gaan hoor ik graag hoe het was thanx!!!

 37. Het windorgel staat op de bunker aan het einde van de Nolledijk. De spot die bedoeld wordt ligt aan de zuidoostzijde van de Nolledijk op het badstrand. Dat om zijn beurt dan weer aan de Boulevard Evertsen ligt.
  Dus windorgel is bunker is Boulevard, één pot nat.
  Er werd ooit ook op het Nollestrand (aan de noordwest kant van de Nolledijk) gesurft voordat dit werd opgespoten

 38. Egmond was super vanochtend. Vanaf 10 uur ging het steeds beter lopen met genoeg hoogte op de sets. Mooi clean door de afwezigheid van enige wind. Lekkere temperatuur voor januari 🙂

 39. De spot in Vlissingen is in ieder geval niet opeens voorgoed verdwenen , één dikke noordwester heeft al een enorm effect (3 meter boven NAP of meer) op de zandverplaatsing. We gaan het vanzelf zien !

 40. Wijk is morgen nou niet bepaald voor beginners. Vind het erg gevaarlijk dit soort berichten. Het brengt niet alleen jezelf in gevaar maar ook je mede surfers.

 41. Zomer 2020 waren ze druk met opspuiten vanaf het strand, september 2021 stond het water alweer tot het duin en konden we surfen tussen het helmgras.

  Die windmolens staan 100en meters uit elkaar en creeeren misschien zelfs een pointbreakje erom. Beetje positief houden 🙂

 42. Stroperig is misschien wat overdreven 😉 maar het is idd wel zo dat water bij 4°c een grotere massadichtheid heeft dan pakweg bij 20°c. Geen idee wel of dat echt je peddelen bemoeilijkt

 43. In winter paddle je moelijker door dikker wetsuit.
  Dat het water “dikker”is, daar merk jij niks van. verschil is te klein.

 44. In de winter is het over het algemeen koud en heb je soms spijt dat je niet in je bed bent blijven liggen. Je spieren zijn dan ook een beetje stroperig waardoor je minder makkelijk peddelt.

 45. Hi, IJmuiden was vet dikke bakken. Nou heb ik een nieuw boardje en dir wildr ik ff testen. Nu merkte ik dat me leashplug vrij smal is en krijg ik de touwtjes van mijn leash er niet door heen. Ik een klein touwtje geprobeerd die nog in de auto lag maar die brak af na een uurtje en moest ik helaas het water uit. Iemand een tip voot sterke dunne touwtjes? Of een leash merk met dunne touwtjes? Volgens mij zijn ze over het algemeen 5mm? Dus ik heb kleiner nodig.

 46. je kunt bij de meeste buitensportwinkels (Bever, e.d.) zgn prusiktouw kopen. Dat hebben ze in 2, 3, 4, 5 mm etc. De breeksterkte is erg groot (van ongeveer 85 kg voor 2mm tot 550 kg voor 5mm) dus ideaal als leash touwtje.

 47. Wat een heerlijke ochtend. Aardige golven, wind die steeds verderweg zakte, “gezellig” druk en met een lekker zonnetje. En voor ieder wat wils, shortboard, longboard, waveski, foil en Sup. Iedereen met smiles.
  Na afloop nog een leuk gesprek met de grote guru! Ik kwam helemaal Zen thuis.

 48. 11 uur in at secret spot tussen Bloemendaal en IJmuiden. Dikke bakken, hoogte, kracht, weinig wind, misschien 5 mensen in het water… yahoo!

 49. Parnassia wordt nooit een hit, betaalde parking is een hoge drempel en er zijn vergelijkbare alternatieven. Maar dat ene bankje van Parnassia is wel top notch ;-). Dat weten er maar enkelen haha. Misschien worden het er nu meer

 50. Best ride of my life, head high muur van water die maar bleef gaan. Kan iedereen de app aanbevelen, brengt de stoke terug als je uit het water bent

 51. Veel gelachen vandaag. Een alert met twee meter swell en dan massaal op de noserider uitpeddelen. Zelden zoveel party wipe-outs gezien.

 52. Wat is er mis met stoked zijn over de mooiste golf van je leven?!
  Ik bemerk hier enige minachting,…. helaas…

 53. Weekendje in de buurt van Breskens/Cadzand, iemand goeie tips om zondagochtend te gaan checken?

 54. Als je niet in Cadzand gaat surfen is Blankenberge de dichtste. Je hebt altijd hogere golven in Blankenberge dan in Knokke. Bij hoogwater natuurlijk.

 55. Eye ball 2, ijmuiderslag, rommelig en dikke bakken, voor wie gaat ….het beste is om langs de pier uit te peddelen. Succes allemaal

 56. Dry January morgen (ma) eindigen met een natte sessie incl. monster swell is cadeautje. Dinsdag weer de kroeg in !

 57. Morgen dikke noordwester met een voorspelde waterstand van plus 375cm NAP te Vlissingen , en het is niet eens springtij. Kan mooi het opgespoten zand weer terugspoelen.

 58. Hoop dat ze morgen op de maasvlakte ook meteen inzien dat het plaatsen van molens, in los zand in de branding, geen goed plan is…

 59. Zeedijk bij Westkapelle was fantastisch van 13 tot 14:30. Franse taferelen zeker 3 m op de sets en superclean. Wel zware peddel door de branding maar de beloning was onbeschrijfelijk voor de doorzetters….

 60. Belgie was toch wel heel mooi vandaag, weinig wind en de hoogte mocht er ook wel zijn. STOKED!

 61. Domburg was ernstig surfbaar vandaag.
  Er stonden mensen met dikke lensen tfoto’s te maken op de dijk. Waar zijn deze te vinden?

 62. Was goed te doen. Dichter bij de pier. Rond hoog water ging de power alleen er wel uit toen wat meer vd pier af. En jee wat was het druk in het water maar ook op het strand. Gelukkig golven genoeg en de kooks lukte het toch niet.

 63. Vanmiddag was gewoon mega dik. Echte hollandse bakken. Een goede paddle out, maar de beloning was prachtig. Totaal niet onmogelijk om te surfen en pro’s only is echt flauwe kul. Soms is de berichtgeving wel een beetje te terughoudend. Beetje ervaring en flink gas geven.

  Beste sessie van de winter.

  Stoked !!!

 64. Helemaal eens met Modder.
  Wind zakte er langzaam nog wat uit. Liep niet zo mooi als vrijdag, maar het was wel een flink stuk hoger. Uitpeddelen ging best eenvoudig. Even wachten op een set en dan stug doorpeddelen.
  Achterop was het lekker hoog. Mijn SUP had het er maar moeilijk mee. Of waren het toch de grenzen van mijn skills?

 65. Ben met Katrien nog bij de secret spot gaan kijken, maar op andere plekken liep het veel beter. In de stoke zijn we vergeten je daarbij uit te nodigen.