Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 14 augustus 2018

167 reacties

 1. De depressie die vanaf vrijdag het weerbeeld bij ons gaat bepalen moet nog gevormd worden op de weerkaarten in een gebied tussen Groenland en Canada (bij de Labrador zee). Zolang deze er nog niet is, zullen de berekeningen per weermodel nog behoorlijk uiteen liggen. Dit ligt aan het feit dat de kern van het laag direct wordt beïnvloed door de nabijgelegen jetstream op 12km hoogte. Een mooi filmpje met uitleg over dit fenomeen vindt je hieronder op youtube. Het Kaartje met de wind (bijna 275 km/u op deze hoogte) hieronder.

  Een verschuiving van 50km west of oost, noord of zuid heeft dus compleet andere impact op het verdere verloop. Daarom is pas woensdagavond met zekerheid te zeggen wat het gaat worden vrijdag en zaterdag. Dus eerst maar eens de komende dagen het water in!

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/16147.jpg
   

 2. Heeft het nog zin om zometeen richting de kust te rijden? Op de webcams lijkt t nog aardig rommelig en niet zo groot.

 3. Spot on “fun alert” Tobias.
  Wijk was heerlijk 17:00 – 19:00 bij de windmolens, met in het midden precies een erg mooi half uurtje..
  Ik denk dan, hoe kan dat, dat hele mooie halve uurtje. Mijn logica is dan: precies de juiste hoogte in het tij, oftewel precies de juiste hoeveelheid water die perfect op dat bankje klettert dat ik dan gelkukkigerwijze net heb uitgekozen. Ik bedoel echt even holler, hoger en sneller en dat is dan na dat half uurtje ook meteen weer voorbij. Magic..

 4. Noord was vanavond lekker, vooral direct naast de pier fijne golven 🙂 hopelijk meer deze week!

 5. Op zandvoort iets na 1800 ook een magisch momentje. Wind viel even weg. Mooie cleanere lange lijntjes met power. Volgens mij omdat er een soort van buitje overtrok die het windveld even in de war bracht?

 6. Was heerlijk gisteren van 20:00-22:00 op Wijkie, daar knapt een mens van op! Thanks Tobias voor de call!

 7. S-Noord was heerlijk tussen 18.00 en 19.30 gisteravond. Daarna viel de power wel een beetje weg

 8. Wat heb ik genoten van de golven gisteren met hoogwater! Het brak over de hele breedte dus genoeg golven voor iedereen. En zeehond gezien.
  Vraag: welke GoPro of actioncam raden jullie aan voor surfen? Vooral belangrijk dat je hem ergens kunt vastmaken (pols oid) als je hem even niet gebruikt. Het gaat vooral om het filmen van anderen in het water. Thanks alvast voor de insider tips!

 9. Hey fijn dat je reageert. Ik was gelukkig al zo ver dat ik dat al gedaan had. MSW zegt toch heel wat anders 🙂 in de hoop dat iemand mij even motiverende woorden kon geven.. maar tegenwoordig is dit al te veel gevraagd.

 10. Bedankt voor het delen van je kennis…. echt stoked nu

  #azijn…..
  #begindedagmeteenlach

 11. Ik wilde niet zoveel geld spenderen aan een gopro en heb een jaar geleden een sjcam sj7 gekocht.(185euro) Deze werkt prima. Je gebruikt best de 1080@120 fps ofzo, de 4k opnames onderbreken soms door het steeds op en neer bewegen.
  Ik gebruik wel de waterdichte behuizing van de gopro3 (zelfde afmetingen) en start de opnames met de remote control.
  Vroeger heb ik nog goedkopere actioncams gehad maar die werken niet in de golven (teveel en te plotse beeldwisseling).

 12. Hoever zou het rijden zijn om goeie golven te vinden in frankrijk? Tot la manche? Greetz,
  Reuben

 13. Viel inderdaad niet tegen op Wijk, en het was nog lekker rustig ook ;). Heb je het nog lang uitgehouden?

 14. Depressie trekt mooi noordelijk over de Noorse Zee zaterdag. Twee tot drie dagen later is er weer een goede kans op swell. Tot die tijd alleen wat golven door wind uit zuidwest.

 15. Ik rijd morgenavond voor vier dagen richting Bretagne, en zie de hoogtes variëren van 0,8 – 1,8 meter. Wind lijkt matig onshore te worden. Wat heeft een gemiddelde spot daar nodig qua swell voor wat mooie lijntjes?

  Dank!

 16. @Jeroen
  Auto op het strand lijkt mij nou niet zo’n goed idee. Ga lekker fietsen naar het strand of pak het OV.

 17. @Jeroen

  Prima als het alleen daar in Oostvoorne mag/kan. Het laatste wat ik zou willen is auto’s zien op het strand waar ik surf & chill. Ik snap de logica ervan niet echt. Krijg je vast ook alleen maar van die chappies die willen posen met hun bolides…

 18. @Random dude

  Ik zie wel een voordeel. Misschien, heeeel misschien zijn mensen dan een keer niet te lui om hun afval mee naar huis te nemen. Maar kijkend naar de gemiddelde McDonalds parkeerplaats vrees ik het ergste.

 19. Domburg nog een kans vanavond rond hoog?
  Staat een hele dag nog redelijk wat hoogte op de boeien.

 20. Tijdens het wachten op golven even de petitie tekenen zodat we weer met de vliegtuig het strand op kan.

  tuuut tuuut…

 21. …intussen kon er tussen 19-21 heel leuk gesurfd worden bij de Zuid! Wind draaide offshore terwijl ZW windswell binnen bleef lopen. Hoe bijzonder is dat!

 22. Deze week al drie keer wezen surfen. Dinsdag en gisteren met mn Plunder 6.2 van Hayden shapes.
  Tip aan iedereen koop een mooie egg!
  Mijne is 40,5 liter (weeg 75kg). Ik heb nog nooit zo veel plezier gehad in best wel matige golven.
  Best makkelijk inpeddelen en staan is gaan! Weer helemaal Stoked!

 23. Was heerlijk gister! 20.00 tot donker, offshore briesje en daardoor heerlijke holle golven! Genieten!!

 24. bretagne heeft zoveel mogelijkheden en er zijn binnen een uurtje rijden zoveel spots dat je met deze verwachting zeker ergens goede surf hebt.

 25. t was slap niet holle zuidwest uitlopertjes en volkomen windstill, met holle offshore… sorry hoor maar zullen we de reports even realistisch, mag best positief, maar wel realistisch houden

 26. Hi all,

  Apologies for not speaking Dutch. I am planning to visit Wijk aan Zee or Bloemendaal aan Zee tomorrow. Do you think it will be good surf?

  thanks in advance

 27. @illias, the end of the day should be coparible to yesterday. So nothing special, 1meter surfable waves.

 28. @Baukus

  Thanks for the response. I guess that is good for beginner/intermediate surfers?

  thanks again

 29. Niet relaxed zoveel volume op dat gewicht. Ooit een Santa Cruz gehad met zulke verhoudingen. Harde turns en cutbacks zijn dan niet te doen omdat je board zoveel volume heeft dat je teveel ‘float’ in je turn.

 30. Mooi dan heb ik nog iets om naar uit te kijken. 😉 Ben nog niet klaar voor een echt shortboard denk ik. Met mn egg hoop ik de overgang te kunnen maken tussen funboard en short. Voor nu ben ik blij als ik hard ga en makkelijk turns kan maken. Hij voelt wel erg los en skatie aan dus ik heb wel gevoelt wat je bedoelt. .

 31. Ik heb ook een eggboard met veel volume. Gisteren ook heeeeeerlijk kunnen surfen. Maar ook in hogere golven prima, mensen verbazen zich hoe scherp ik kan in zetten met dit board 🙂 alles is mogelijk. En lol hebben is het belangrijkste toch? 😉

 32. Zal nog flat zijn hoor. Misschien later op de dag wat kleinere windgolven om op te oefenen. Zal geen vetpot zijn.

 33. Ik twijfel om te gaan rijden le rozel geloof ik wel maar vind ik net te ver voor weekendje… Gaat vooral om maandag.. Iemand bekend met deze voorspelling!?

 34. Uit de krant zo-even:
  In de Noordzee bij Hoek van Holland geldt sinds donderdag een negatief zwemadvies. In het zeewater daar is een hoge concentratie ‘intestinale enterococcen’ (poepbacteriën) gevonden.

 35. Het zag er net damn goed uit bij Scheveningen! Tobias, wanneer komt de update voor de komende dagen? =)

 36. Gisteren in Nwijk ging in de avond de wind er helaas niet uit. Veel, heel veel stroming, maar van 20 tot donker wel flinke bakken. Soms rommelig, maar af en toe een mooie lijn. Makkelijk te doen met shortboard overigens.

 37. Suffe vraag misschien,maar aangezien er tussen hoek van hollan en leeuwarden een negatief zee zwemadvies is uitgevaardigt ivm de ‘poepbacterie’E-coli zijn er misschienmensen uit denhaag/scheveningen die er na de uitstekende gofjes van gisteren last van hun maag hebben??ik heb niets maar twee anderen wel onder andere mijn zoon,misschien kan het er iets mee te maken hebben?

 38. Ja gistermiddag/avond was lekker! Nu weinig bij het havenhoofd in scheef zo te zien. Wel weinig wind dus wordt mooi om te longboarden als er (hopelijk) nog wat hoogte in komt.

 39. @Joost deze site heet surfweer.nl. Dat kun je zien in die balk bovenaan je schermpje. En NL staat voor Nederland. Dus wil je dit soort jaloersmakende foto’s gewoon op een andere site wereldkundig maken svp?

 40. @Dirbee1977 die foto van Palue voegt ook niet veel toe aan dit forum. Het enige is dat er nu meer mensen deze wonderschone spot gaan bezoeken 😩

 41. @Joost: leuke foto…maar Is dat Deba wel??? De baai van Deba, welke als een supertrechter werkt bij NW swell, ligt bij de uitmonding van de rivier, pal naast de dam. Dit is het rif buiten Deba.

 42. Wat een schoonheid van golven ‘right now’… @Tobias, dat ‘straks’ hoe lang duurt dat? De piek strekt over een periode van 3 zie ik….

 43. Lekkere cleane lijntjes op wijk vanmorgen. Perfect om mn crosssteps te oefenen. Op Cornelia haar verjaardag.;)

 44. wijk was verrassend goed met opkomend. Mooie cleane wandjes, heup tot sporadische schouderhoge sets en geen drukte. Top!!

 45. Heerlijke golven vandaag, maar slippers op de parkeerplaats laten liggen van Wijk. Bruine Reefs maat 45. Als je ze hebt gevonden hoor ik het graag!

 46. Wat gebeurd er morgen? Zelfde praktijken zoals vandaag in waz, heb me goed vermaakt namelijk!! Heel relaxt sfeertje

 47. @Tobias
  Welk Platform moet ik aanhouden op de golfspectra voor recente metingen in Zuid-Holland?? A12 of F16?

 48. Beiden niet. Dat is meer een ‘forecast’ wat er nog aan zit te komen in de komende 6 tot 12 uur.

  Actueel zijn meer de IJgeul of DWE boei, afhankelijk of de golven uit noord of zuid komen. Helemaal onderaan op https://surfweer.nl/spectra/ staat een kaartje met de locatie van de boeien. Beetje puzzelen, maar nu het flat is wel een leuke oefening 😉

 49. Altijd leuk om een fotootje te zien (van welke locatie dan ook….).
  Maar, surfpicsscheveningen, dat watermerk….serieus?!

 50. Komt er hierover dan ook een nieuwe update? Zondag ziet er ook nog clean dagje uit.
  Stoked 🤙🤙

 51. De forecast voor Lacanau ziet er vrij goed uit voor volgende week. Wil er iemand mee rijden? Shortboard only.

 52. Yo guys and girls, woensdagmiddag tijdens het surfen mijn appeltjesgroene fcs dolphin fin 9,0 longboardfin verloren in wijk….heeft iemand deze toevallig gevonden? Ik ben bereikbaar op bovenstaande naam op fb.

 53. Watermerk is nodig. Stel je voor dat ze op het surfforum van tahiti deze surfpics gaan gebruiken.

 54. Ha Tobias,

  Hoe gaat het koufront over nl vandaag? Dit ivm wegvallen van de wind zoals beschreven in je windverwachting.

  Gr Pim

 55. Ik wil binnenkort een trip met mijn vader maken, maar we willen niet te lang rijden. Heeft iemand tips voor spots in normandië?

 56. Een vraagje, ik heb besloten mijn (6.0 ft) in Australië te laten. Nu zit ik te denken aan een surfboard rond de 7.0 Ft, vrij smal en puntige neus voor de golven in Nederland. Surfgebied zal Noordwijk/Scheveningen worden. Iemand tips hiervoor?

 57. Beter een breed board voor de slappe golve in NL.

  Die smalle 7 ft met puntige neus klinkt als een gun, heb je in NL niks aan.

 58. Als je al een 6ft gewend bent kun je beter een groveler kopen voor in Nederland bv baked potato / puddle jumper
  Zal beter surfen dan een 7ft smal / puntig

 59. Mmmmm als ik mijn glazen bol kijk:

  vrijdag: leuke chop
  Zaterdag: windy chop
  Zondag: vroege ochtend kerkdienst op het water 😀

 60. Hmm fair enough allemaal! Binnenkort maar eens de zee op met een huur board of iets, even kijken of het was is! Bedankt allemaal voor de reacties 🙂

  In OZ blijven, I wish! Ik ga er zeker ooit nog eens heen!

 61. @Edwin
  Je zou ook kunnen gaan voor een fish met wat meer volume. Die pakken hier lekker golven en dan hoef je ook over te gaan op een groter board. Ik heb zelf een 6’2 en ben er heel tevreden over!
  Voor dagen dat t klein is heb je toch een longboard nodig en heb je aan zo’n 7 ook niet veel. Succes!

 62. Ik zat inderdaad aan een Fish te denken! Bovendien zal ik eerste en 2e hands board kopen om te zien of het überhaupt wat is hier surfen, gezien ik ook nog wakeboard.

  Volgens mij is het idee hier in Nederland, of het is longboard weer, of je kan ” gelijk ” naar 6 +/- boards. (Maar dat is een gedachte)

 63. @Random dudette

  Dan gaat de windmachine eindelijk aan dus golven zullen er sowieso zijn! Of ze mooi zijn is een ander verhaal…

 64. Wat denken jullie van Domburg vrijdagavond? Wordt het iets of te veel wind? We hebben enkel longboards…. Zijn er nog andere meer beschutte spots in Zuid-Holland? Thx

 65. zoekt en gij zult vinden, het is echt niet zo moeilijk allemaal hoor met dat internet van tegenweurdig!

 66. Zoekt en gij zult vinden…. Als startend golfsurfer zoek ik mij suf maar weet ik niet hoe de kaarten te lezen. Welke golfhoogten ik aan moet houden en in hoeverre de wind van invloed is. Ik woon in Noordwijk en ben zo in zee en toch komt t er vaak niet van, omdat ik onzeker ben over de surfcondities. Welke app of site is goed leesbaar voor een leek als ik?

 67. Noordwijk ziet er voor vanavond niet echt goed uit, Onshore en veel wind… Scheveningen daarin tegen gaat richting Cross/Onshore, wat denk ik beter zal zijn.(Correct if i’m wrong)

 68. Zelfde probleem als Marjan. Vind kaartjes nog lastig te interpreteren. Kan nergens goede uitleg vinden. Swell, golfhoogte en getijden snap ik, maar cross winden ed 🤔. Ik ga vaak gewoon maar surfen. Soms klotsbak en ben ik zo weer thuis en soms valt het supermee en kan ik paar leuke golven pakken. Maarrrr… suggesties voor links waar een duidelijke uitleg staat (voor beginners) is welkom 🙂

 69. Newbie Surfen en Marjan,

  Wordt lid van de surfwhatsapp van Tobias!.
  Het kost in verhouding niet veel en je weet (haast) altijd of er goeie golven zijn. Als je investeert in een pak of een plank kan je ook investeren in goeie info.
  Bovendien motiveert zo’n whatsappje ook nogal om te gaan

  @ Edwin, koop een goeie egg van rond de 40 liter. Dan heb je haast altijd het goeie board om te gaan surfen in NL. Ik ben heel heel tevreden met mijn 6’2 Plunder
  Als je een echte beginner bent zou ik een longboard kopen of een flinke mini malibu. Die boards hebben een ruimere fout marge. Hoe vaker je staat hoe leuker het is.

 70. @ Baukus,

  Mijn eerste gekochte board in Australiê was een Egg, veel plezier mee gehad maar het was het altijd net aan niet! Uiteindelijk beland op een Byrne Dragon Slayer 6’0, voor de golven daar echt een perfect en heerlijk board!
  Grote boards blijven een grote ” fun factor ” hebben. Ik wacht het nog even af hoe het er hier aan toe gaat in Nederland. Bedankt voor de info in ieder geval 🙂

 71. In Nederland zijn de golven het vaak net niet. Dat compenseer je dan weer mooi met een egg. Voor de echt mooie dagen zou ik dan er ook een kopen als die byrne. Mooie quiver maken.

 72. Investering is zelf proefondervindelijk achter komen. Dus ja, naar alle waarschijnlijkheid in het begin relatief veel meuk-windchop golven surfen waar je ook nog eens stoked over bent. Door veel naar de zee te rijden kom je er vanzelf achter wat crosswind (tip, denk aan een vertaling vanuit het Engels) en zelf offshore betekent.

  Investeren in zelfkennis dus wat mij betreft ok. En voor de goede orde, het een kan het ander natuurlijk prima aanvullen. Persoonlijke note: wel jammer van de piek-crowds.