Nuttige surfweer info:

Surfweer 3e week Oktober 2023

Begin deze week zagen we de allerbeste condities die de Noordzee te bieden heeft. Chocolate brown barrels met kracht en size zonder enige vorm van wind of in ieder geval aflandige wind. En wat bijzonder was, was dat het van noord tot zuid zo goed was. Iedereen deelde mee met de doos bruine bonbons die door moeder natuur werd uitgedeeld, de wadden de Hollandse kust, de Zeeuwse en de Vlaamse. De beelden hiervan zullen nog lang de socials bevlekken met hun groen en bruintinten. Wat daarbij opvalt is het ontbreken van schoentjes en het hoge niveau van de surfers. Nederland en België beginnen volwassen surflanden te worden en daar mogen we beste een beetje trots op zijn gezien onze beperkte surf mogelijkheden!

 

Surf mogelijkheden voor vandaag zijn beperkt, maar toch heel aardig ten noorden van Westlandse Zandmotor en in N00rd-Holland. De golven komen van een kort maar krachtig windveld uit ZZW die langs de kust van Zuid-Oost Engeland stond donderdagochtend. Geen hoge golven, maar doordat het bij ons niet waait wel erg clean. Rond kniehoog in Z-H en iets hoger heup in N-H langs de stranden die een open-face naar de zee hebben. In het buitenland noemen ze dat wel eens Opean Ocean spots. Die pakken altijd veel meer swell op dan spots die bijvoorbeeld gelegen zijn achter een rij met eilanden, zoals je bijvoorbeeld hebt in Engeland maar meest bekende voorbeeld daarvan zijn Channel Islands of Californië waarachter de wereldberoemde spots als Rincon, Malibu en Tresles liggen (voor meer spots zie de bekende Low Pressure Litteratuur hierover). Het grote voordeel van de eilanden is dat ze de kolossale swell in de winter deeels doorlaten en het over het algemeen nooit te groot kan worden. Grappig dat er in Nederland en België dus ook dat soort spots of gedeeltes langs de kust bestaan, waar het vandaag dus plat is. Bij enorm grote swell komen deze plekken echter tot leven, iets vaker in de winter dan in de zomer zal gebeuren.

Vrijdag 20 oktober

Na de rust van donderdag komt het geweld van de bulderende beer uit het oost (beast from the east). Een fenomeen dat ook alleen in de winter of in het vroege voorjaar voorkomt. Zelden dat zo’n setting op de weerkaart verschijnt tussen begin mei en eind september, hoewel dat niet onmogelijk is. De meteorologische setting wordt ook wel de Russische Beer genoemd, vanwege het feit dat de een lange fetch over land koude lucht uit Rusland onze kant op stuurt. In de regel geeft oostenwind geen golven aan onze kust, maar omdat die nu zo hard is en naar oostnoordoost neigt wil dat nu toch lukken. Wat daarbij nog gunstig lijkt uit te pakken zijn de regen en het getij. Vanuit het zuiden schuift de zone met neerslag namelijk de wind weg waardoor het op steeds meer plaatsen in Zeeland en Zuid-Holland clean en zwak offshore zal waaien. In België zal dat sowieso wel het geval zijn en die regio ligt ook nog eens het meest gunstig voor een vroege opgang van het hoogwater en de meer naar het oosten gedraaide kustlijn. Zelfs zo oost dat er gedurende de zomermaanden een zonsopkomst is vanuit zee. Iets dat op de oostelijke wadden ook het geval is, maar daar gaat de wind vrijdag helaas niet minderen in de loop van de middag. Voor Texel en ook elders in N0ord-Holland ziet het er nog wel gunstig uit. Swell uit oost heeft het in N-H altijd wat moeilijk om rond de kust te draaien, behalve op Texel. Dat de Noordzee ondiep is en het tij gunstig nog opkomt voor zonsondergang maakt het toch nog goed mogelijk dat het ‘Oost spook’ zich zal laten zien zodra het regengordijn uit het zuiden is opgetrokken. Wat een leuk surfweer om over te schrijven, hopelijk wordt die net zo leuk om op te surfen. Laat het weten in de surf-reports!

Wetsuit advies, water is 16gr (wadden 15 C)

Vrijdag: nieuwe 4/3mm wetsuit schoentjes niet nodig
Zaterdag: Versleten 4/3mm kan nog net
Zondag: nieuwe 4/3mm wetsuit of oude 5/3mm

99 reacties

 1. Een typisch Russian Bear weerkaart met een groot luchtdrukverschil tussen noord en midden Europa. Overal op de kaart isobarenlijntjes, iets dat je in de zomerse periode zelden ziet. Gelukkig valt het nu met de kou nog mee, want de lucht komt via een omweg eerst vanuit de Middellandse Zee en dan via Oekraïne en Rusland onze komt. Met een luchtstroom rechtstreeks uit het oosten had het een nog veel extremer weer opgeleverd inclusief zware sneeuwval op de grens van de warme en koude lucht.

  Meer weerkaarten van de UK Met Office zijn hier te vinden: https://surfweer.nl/ukmo

 2. Morgenochtend zou wel lekker kunnen zijn met wat minder wind.
  Ik vraag me alleen af of het niet TE hard/hoog is. Zo een pro ben ik nou ook weer niet…

 3. Domburg zondag namiddag met W swell is dat surfbaar voor een beginner?
  Volgens surfline zou er wat swell zijn, ook volgens forecast.
  Maar ik dacht dat Domburg alleen werkt met NW of N?

  • o_1hd67e750hfq1n3v1ckmrhe2dnb.png

   Image

   o_1hd67e7504491e1u8lu1gnu1psda.png

   Image

  1. Gast haha, wat is dit met die domburg vragen de hele tijd. Neem gewoon een abbo op surfweer als het allemaal zo pietje precies moet

   1. Mee eens, dan hoef je eigenlijk nooit meer te vragen hoelaat je waar moet zijn en of het wat wordt…
    Kost een paar tientjes, en scheelt een hoop vragen waar je op den duur toch geen antwoord meer op krijgt

 4. Hallo, zijn er nog mensen die recentelijk een boete hebben gekregen voor parkeren met bestelwagen op de vuurtorenweg in Oostende? Daar waar iedereen parkeert.. (Inbreuk bord e9b)
  Vaststelling was begin september, (ik lag toen te slapen, misschien daarom? Niks onder de ruitenwisser) boete nu pas aangekomen

  Pretty fucked up als je daar niet meer zou mogen staan ..

 5. Ik moet denken aan de herfst / winter 2008 Maasvlakte met zieke noord-oosten oosten wind toen. Heel hoge lange bakken gaf dat, kaartje zoals nu.

  1. Ja dat was de enige andere keer, die was nog beter dan deze. Tien zag ik op Scheveningen Noord echte holle barrels, diep zwart. Droom nog van die dag!

 6. Ik kom nu al jaren naar Hoek van Holland om te surfen. Een paar jaar geleden heb ik daar echt fantastische sessies gehad met lang lopende golven van de achterste bank tot de shorebreak.

  De laatste jaren lijken de zandbanken er alleen echt veel minder lekker bij te liggen. Het lijkt erop dat iedere keer dat ik daar kom, de golven wat kruimelen op de achterste bank, dan helemaal wegzakken, en verder alleen breken in de shorebreak. Ook afgelopen maandag (met die epische swell) vond ik het wat matig breken (hoewel ik deze keer wat verderop was, bij ’s Gravenzande).

  Heeft iemand hier andere ervaringen mee? Tips voor welk getij? Alternatieve strandopgangen? Of andere ideeen hierbij?

  1. Zoek en u zult vinden. Vind onderdeel van surfen dat je op zoek gaat.
   Banken veranderen op elke spot, elk moment.

  2. Ik herken dit bij HvH. Toch ook nog steeds goed te surfen, maar misschien beter bij een lager tij? Want wat je beschrijft is typisch voor wanneer er meer water boven de zandbank is. En je hebt ook nog zoiets als zeespiegelstijging..

   1. Denk niet dat de 1,5 tot 1,9 mm per jaar zeespiegelstijging merkbaar is bij een surfsessie waarbij het getij normaal gezien een meter of anderhalf, dus 1500 mm, overbrugt…

 7. Pas op als je komende dagen gaat surfen, er is een extra hoeveelheid olie, zwerfvuil en radioactiviteit gemeten in de Nederlands kustwateren. Het onderzoek is nog in volle gang naar de oorzaak. Klachten kunnen zijn hondsdolheid en stokedheid.

 8. Ook het niveau van de waveski riders onder ons is flink gegroeid net zoals de aantallen in de sport het zijn wel tien keer zo veel beoefenaars dan in de jaren negentig geweldig toch

 9. Holy shit! Wat was dit dik! Niet normaal wat een golven achterin zojuist op Zandvoort. Wat meer voorin dikke steile geile barrelende bommetjes. Net iets te veel voor een lange plank ;).
  Deze is wel weer hype-waardig hoor…! Wat een unieke sessie en omstandigheden! 🤟🤟

 10. Een van de beste sessies ooit in nl voor mij.
  15-25 knopen strak offshore, eindeloze overhead lijnen en niemand erin…

  Ongekend om de cams van bv hoek en wijk te zien met offshore lijnen en bijna niemand erin.

 11. @Rokus
  Ik merkte het ook, maar dat effect is met te veel hoog water meer aanwezig dan bij laag naar opkomend.

 12. Ik zeg het bij deze swell van het jaar!! niks kan nog hoger en beter worden dan dit. 10 seconden met 1.7m op met uitschieters naar 2-3m op hvh waaaaat! paar goeie kunnen pakken maar ook even lang de chiropractor geweest, wat een brute kracht!!

  • o_1hd77rva8f9qbrj4a4m6fpus9.png

   Image

 13. zuid ook heulll mooi. met af een toe een line up verpulverende knaller over de achterste bank

  1. Oeps, was niet helemaal wakker meer gisteren. Gelukkig klopte het wel met de swell die er deze ochtend arriveerde!

 14. Hmm… ziet er op sommige van de boeien in NH op dit moment minder goed uit met best wat SW swell en weinig NNO/NNW. Gaat dit wel nog veranderen door het getij in de vroege ochtend? Twijfel of WAZ of Zandvoort wel gaat werken 😬

 15. Waaw wat een zotte sessie! In BE toch wel een unieke omstandigheden, die golven kwamen echt vol door deze keer en wat een kracht! Ik zag veel surfers moeite hebben om door de branding te geraken! En idd Nice op te zien dat er toch ook zeer goeie BE surfers zijn die dit echt wel aan kunnen!
  Eens van achteren: genieten!!! What a scenery! Dikke golven overhead, de offshore wind die een nevel over de brekende golven blaast… dream!

 16. Weer een record verbroken als ik dit zo zie. Niet eerder zal ik een oostswell vanaf Denemarken met 10m swellhoogte op de Haewene Brim boei in de meting. Dit komt zelfs niet eens voor als de storm uit het noorden is, ook al is de fetch dan vier keer langer!
  Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat de Noordzee richting het Skagerrak nog dieper is en daardoor de oostenwindgolven nog minder afgeremd worden.

  Hs 1009 cm gem. hoogte van het hoogste 1/3e deel van golfhoogtes
  TM02 9.9 sec Periodeparameter van golven meer dan 10 sec periode
  Hmax 1561 cm Maximale golfhoogte
  Hm0 1055 cm Sign. golfhoogte van alleen golven met een grotere periode van 10s.
  Hs7 1017 cm De golfhoogte van golven met een hogere periode dan 7sec
  E10 52417 cm² Energie van alleen de golven tussen 10s en de hoogst mogelijke periodes.

  De golfrichting is licht ONO en ik denk dat ik daardoor mijn bericht voor zondag moet herzien. Er blijft de komende 24 uur namelijk een noordswell van af buigen richting onze kustgebieden. Anders dan met oostswell van dichterbij, arriveert dit juist beter in N-H en Z-H in plaats van in Zeeland en België. Grappig hoe er in elk detail weer een andere uitkomst kan zijn. Dat maakt het maken van verwachtingen voor de Noordzee ook zo interessant. Leuker eigenlijk dan er eentje voor Open Ocean gebieden, waar het vrij rechttoe rechtaan is en de MagicSeaweeds forecasts goed te gebruiken zijn.

 17. Hi Tobias, tof om te zien hoe je dit analyseert! Dus met deze nieuwe inzichten, zou je zeggen dat het vandaag prima hoogte is, morgen kleine restjes en maandag nog steeds de grote 2m swell aankomt in Noord Holland?

 18. Er is niks meer in België. Misschien met hoge water ? Of maandag ?
  Nu, helemaal flat in de panne

  1. Vanaf 16:30 tot het laatste licht was het super op de de secret spot in oostende.
   Dikke meter en af en toe wat hogere setjes en super clean.
   Aflandige wind met een zalige spray van de golf die je net niet had…

  1. Blijf het bijzonder vinden dat je met dit type weersomstandigheden oost Noordoosten wind zulke dikke swell aan de Nederlandse kust kan krijgen.

   • o_1hd9ua9bno0k1r6p1v531ceb1dlo9.png

    Image

 19. Vreemd, niet eerder gehad. Stuur anders even naar de Surfweer telefoon lijn: +31653477587

   1. Foutje. Ik ga straks wat foto van gisteren plaatsten. Van vrijdag niet zoveel foto’s omdat het stortregende.

 20. Was vandaag ook heel decent nog. SCHEV
  Lekkere meter met niet al te veel wind maar wel zon

  1. Morgen niks meer van over zeker?
   Wil met een 9′ softtop gaan, maar 0.3-0.4 is volgens mij niet vaarbaar

 21. Zondag twee uur voor hoog tot laatste licht nog wat leftovers op de secret spot in oostende.
  Super clean, nagenoeg geen wind en met wat moeite toch een klein metertje.
  Perfect om de nieuwe Sup eens te testen.
  Zat er helemaal alleen in.
  Iedereen al voldaan van pipeline friday en clean saturday waarschijnlijk … 🙂

 22. Afgelopen maanden veel gesurfd; ook in het buitenland. Ook hoge golven (1,5m+) en heerlijke sessies gehad. En lekker kunnen werken aan turns etc

  En dan afgelopen vrijdag/zaterdag erachter komen dat je eigenlijk helemaal niks te zoeken hebt in zulke condities haha!
  Op een paar close-out barrels (+wasmachine) na dan..

 23. Ja mensen! Paar mooie dagen achter de rug. Ik surf normaal atijd op Wijk aan Zee maar sinds kort verhuisd nabij Zandvoort. Iemand tips & tricks tav getij, spot en beste moment surf op Zandvoort? Alvast dank!

  1. Hey big peter, spots in de winter: parnassia, rapa nui en zandvoort centrum/ the spot… werkt allemaal.. shortboard bij opkomend met push maar stiekum bij laag altijd het best met elk ander board! Zie je in het water!

 24. Zaterdag waz lekker tot een longboard ridder weer lekker makkelijk van zijn plankje af sprong omdat het even te moeilijk was en ook zijn leash was lang genoeg om mij een zeer pijnlijke heup te bezorgen jongens en meiden houdt je plankje bij je laat em niet schieten aub

 25. Gister de hele middag ook na 13:00 nog uitstekend vermaakt in velsen, bijna lege line up, 10 knopen offshore tata steel in de neus en heuphoge lijntjes onder het board.

 26. Je zou het niet geloven,
  als je het niet had gezien,
  was ‘ie daar echt, well, well, well,
  zomaar opeens: een magic-mini-swell.

  Helemaal in mijn eentje,
  de zee voor mijn alleen,
  elke rimpel mijn mijn mijn,
  agressief paddel ik om mij heen.

  Glad nie nodig,
  verman ik mijzelf twee keer,
  iedereen zo fijn aan ’t werk,
  behalve ik, wat ik mij kostelijk amuseer.

  Maakt dát de sessie des te magischer,
  of is het toch die zilverzachte regen?
  als diamantjes plinken ze op de zee,
  terwijl ik plons, de zoveelste golf aan mijn gegeven.

  Golven, neen, niet zo hoog als vorige week,
  maar scherpe lijntjes, kracht genoeg,
  voor mijn lange plank en ik,
  verrassend rijdbaar barreling spiteroni goed.

  Ja, ik en mijn eentje,
  samen op de plank,
  twee briljante uren lang,
  één met de zee, die vriendelijk geeft, wat ze kan.

  Je zou het niet geloven,
  als je het niet had gezien,
  verdween ‘ie voor je ogen, well, well, well,
  zomaar opeens, die magic-mini-swell.

 27. Tobias, bij een flinke ZW stroomt het vaak hard richting het Noorden langs de kust. Als je daar minder last van wilt hebben, welk getijde pak je dan het beste?

  Thnks!

  1. Afgaand, 4-5 u na hoogwater begint het pas afgaand te stromen tot 2u na laagwater.
   Maar de windstroming wint alsnog als de wind harder dan 25kmpu naar mijn mening. beschutting zoeken dan of genieten van een lange wandeling met je board langs het strand 😀

  1. Dat ligt echt aan de richting en kracht van zowel de swell als de wind en welke spot je precies bedoelt met Wijk aan zee… dus op je vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Na vele sessies (zowel goed als slecht) zou je zelf ook een patroon moeten kunnen ontdekken en dan kom je er achter dat de meesten zeker niet altijd op het juiste moment op de juiste plek zijn. Spots echt leren kennen en zelf de beste momenten weten te voorspellen is een belangrijk en tof onderdeel van surfen. Heb je echter geen zin om met veel moeite de spot zelf echt te doorgronden, dan gewoon dat boekje van Goede Golven kopen en abonneren op de surfweerapp 😉

  2. Alles wat Dennis zegt. Maar toch:
   Wijk pier (velsen) – bijna geen verschil qua banken want die zijn er niet of nauwelijks.
   Wijk Dorp (over het algemeen) 1 goede bank die werkt met laag tot 1-2 uur voor hoogwater.
   Daarna werkt de shorebreak soms wel soms niet, ligt aan de hoogte van het getij en hoogte van de swell. Laagwater breekt het soms nog op de bank naar achter met grote swells/periods.
   Zijn richting het noorden wat aan het opspuiten.

   Tussen de pier en dorp liggen nog best wat spots die ook weer allemaal op bepaalde momenten werken maar dat mag je verder zelf uitzoeken.

 28. Ben benieuwd wat komende dagen brengt.
  Als je op de quiksilver webcams kijkt in Frankrijk, staat er zelfs een waarschuwing in beeld om mensen te waarschuwen. Om niet naar de kust te komen.

  1. het is nog niet veel. 2 wingfoilers en 3 windsurfers. Golven zijn nog mini. Zou in de loop van de middag wel wat kunnen worden. Maar of je de plank vast kan houden als je over het strand loopt, is de vraag.

   1. Ben wel benieuwd of die gasten die er nu in liggen nog wat hebben kunnen pakken! Cam gaat te snel. Maar er zitten wel wat mooie lijntjes tussen. Of is het vliegeren met een board aan je been?!

 29. Belgisch drukste spot was AAN deze middag. Super crowded met kwallen maar slechts 4 man in het water, raar maar waar. Steile drops en een lekkere wall erna. Schouderhoog (1.5m) op de sets. Blijkbaar werd het advies om binnen te blijven goed opgevolgd! Altijd leuk onverwachte goede sessies.

 30. Hi allen, ik ga januari / februari met het gezin overwinteren in Costa Rica en ben op zoek naar goeie tips qua huur auto. Bij de ‘gewone’ rental-bedrijven zit je voor 2 maanden al rond de 4k. Dit moet goedkoper kunnen. Heeft iemand ervaring met kopen van een 2e hands auto? (Andere tips over lege breaks, betaalbare accommodatie of leuke dorpjes waar je met kids goed kan vertoeven zijn natuurlijk ook zeer welkom!!) Dank jullie

 31. Ik herinner mij nog een magische dag op 11/11/22 in Wissant/Wimmereux …:-)!
  Een nieuw boardje voor mijn vrouw,Super Clean, 1m, zon en geen wind
  Nog zoiets id pijplijn?

  • o_1heifko9ui1g5ir52ncvs10vg9.jpg

   Image

   o_1heifks5c1jdub710cq1l9l18k1l.jpg

   Image