Nuttige surfweer info:

Surf Forecast Zondag 30 augustus 2020

94 reacties

 1. Wel echt mega vette bakken, uurtje of twee eens even proberen of ik erachter kan komen. Het gaat echt los achterop. Nog zeker half metertje hoger dan die magic beukers van gisteren.

 2. Nog een foto, die ik graag wil delen van afgelopen donderdag 27-08-2020. Nu in afwachting voor morgen. (Oefenen met het fotograferen van golfsurfers).

 3. Het plaatje in de 2e comment in het artikel LOCAL laat de situatie zien bij het noordelijk havenhoofd. Hoe zit het dan bij een zuidelijk havenhoofd?
  Vandaag wil ik er bijvoorbeeld in gaan met opgaand getij. Staat er dan een getijstroming richting het havenhoofd?
  Deze stroming is natuurlijk gunstiger dan de wind en golfstroming naar het zuiden die je hebt op bij het noordelijk havenhoofd.
  Voor zover goed? Of mis ik iets?

 4. Met vloed erin maandag ochtend.. Word daarmee bedoeld wannneer het helemaal vloed is of al met opkomend? Iemand evt nog tips voor een goede spot in Zuidholland voor afgaand en eb?

 5. Hi guys,

  Eyeball van Parnassia. Weinig lijn, veel stroming. Wel wat kiters het water op nu.

 6. @Hoek v holland
  Vloed is de tijd tussen laagwater tot hoogwater. Dus vloed = opkomend
  Eb is de tijd tussen hoogwater en laagwater. Dus eb = afgaand

  Of het in het artikel ook zo bedoeld wordt weet ik natuurlijk niet.

 7. Zit net te kijken op de cam van Scheveningen. Een windsurfer was gevallen net voor t havenhoofd en is de haven ingedreven. Hij moet er nu uitgehaald worden door de KNRM. Eigenlijk zou er nu een verbod moeten zijn voor alle surf sporten om aan de noordkant te gaan surfen.

 8. Ik ga zo een poging wagen op Scheveningen Zuid. Hopelijk neemt het havenhoofd de wind voldoende weg. Even aftasten.

 9. Nat pak! Heerlijk! Kan niet kritisch zijn😃, was enige optie komende dagen🏄🏻‍♀️🥳

 10. Volgens mij is t tijd dat de gemeenschappelijke surf community (surfscholen, reddingsbrigades, jumpteam, HSA, etc) een gemeenschappelijk plan en regels opstelt, en hierop zelf toeziet. Mijn vorige bericht is een voorbeeld van een regel, maar ook het idee om strandwachten a la Frankrijk te introduceren op warme dagen. Er wordt op verschillende wijzen verdiend aan de hordes soft tops die blijkbaar zelf het gevaar niet kunnen inschatten en anderen leiden aan chronische zelfoverschatting. Indien mensen met ervaring nu zelf geen verantwoordelijkheid nemen dan zal de gemeente dit zelf gaan doen. En dan komt er wellicht een lomp verbod a la België dat er boven windkracht 6 niemand het water meer in mag. Tobias, ik vind t goed dat jij al verantwoordelijkheid neemt om mensen op de gevaren te wijzen.

 11. Net op de Zuid de zee in geweest, maar ook daar was weinig lol aan te beleven. De stroming stond, vreemd genoeg, richting het havenhoofd en dus tegen de wind in (achterin misschien niet, maar daar ben ik niet geweest) Ook lag je er ondanks de noordelijke wind, niet echt in de luwte. Het was een wilde klotsbak, met ook hier verschillende softops in het water. Het zal me niets verbazen als er vandaag meerdere mensen in de problemen komen (even afkloppen)

 12. Vanmorgen van 09:00 tot 11:30 aan het ploeteren geweest bij Bloemendaal. Een grote klotsbak, maar niks te surfen. Stroming was sterk inderdaad. Het water in, al afdrijvende de surfschoolstudenten ontwijken, en weer het water uit. Teruglopen, repeat. 🙂

 13. Nou, inderdaad! Met dat gevoel liep ik ook het water uit vanmorgen bij IJmuiderslag. Eerst een longboardsessie geprobeerd, was al geploeter over het strand naar de zee.. sterk naar het zuiden afgedreven bijna op de derde bank aanbeland (waar het overigens waanzinnig mooi liep!!): dikke set op mijn harses hahaha. Shortboard gehaald, stuk noordelijk gelopen. Heerlijke sets gepakt maar ik bleef daar mooi liggen door combi mui en opkomend.. best even moeten peddelen om terug naar het strand te komen (duurde langer dan om naar buiten te komen). Al met al leuke sessie na vorige week alles gemist te hebben door work work work.. hopelijk geen nare toestanden vandaag. Enjoy en be safe all!

 14. Met opkomend Langs de kust van zuid/noord-Holland. staat de stroming toch ook naar noord.. en met afgaand naar zuid.. voor zover ik weet.

 15. Dank Tobias, voor het herhalen van mijn bericht.

  Waren meer mensen die een golfje extra pakten. Man, wat was het druk op IJmuiden/IJmuiderslag.

 16. @ atmosphere; ga jij er dan gewoon op boulevart strandje in ofzo? Of iets hoger richting nolle of dishoek zeg maar?
  Wil daar ook eens kijken, moest nog werken, dus straks even kijken of nog ergens wat is

  @dijk; nog erin geweest? Ik was er gisteravond en eergisteravond nog in, was best zwaar werken, maar beide avonden laatste uurtje daglicht nog best leuk eigenlijk

 17. Het werkt daar helaas alleen rond hoog water (13.00 vandaag) .. Nu beter wachten tot de wind eruit is voor de spots aan de noordkant (wrslk morgen)

 18. Ging om 16:00 het water uit bij duinstrand vlissingen. Toen was het al bijna niet meer te doen. Werkt idd alleen bij hoogwater. Waren wel super golven daar vandaag. Heerlijk genoten.

 19. Thanks👍🏻 Ik zag idd rond 1 uur op een webcam vlissingen boulevart dat het behoorlijk mooie lijntjes waren, natuurlijk net het beste moment.
  Weer wat bijgeleerd🤓

 20. @Flex : Voor surfers is the best place to naast het Nolle hoofd , het loopt daar meer geleidelijk op en de ‘dam’ biedt bescherming tegen de wind

 21. was inderdaad heel druk. Naar mijn idee ook een beste klotsbak voor IJmuiden? Voor de zomer daar nog geweest met hardere noorder wind, maar toen mooie pointbreak achtige golven en redelijk clean. Had eigenlijk de omstandigheden moeten noteren want hoopte eigenlijk op het zelfde. Iemand enig idee waarom?

 22. Is er een archief op deze site waar ik afgelopen week kan terugvinden? Ben benieuwd naar foto’s en comments van vorige week 🙂

 23. Ijmuiderslag met vlieger gedaan. Was clean, hoog en mooie sets die binnen rolden. Veel golfsurfers die in een matige en rommelige Beach break aan het ‘Surfen’ waren. Paar die hards die naar buiten peddelden en daar een paar mooie golven voor zichzelf hadden. Don’t follow the crowds dus.

 24. @atmosphere. Jij bent dus op het nollenstrand geweest? Ik lag iets verderop op het duinstrand. Als je op het nollenstrand bent geweest waar parkeer je dan? ga je voor een lange wandeling omhoog en langs de boulevard?

 25. IJmuiden is een grappige spot; het kan met hoge noorderbakken heel leuk surfen zijn als Wijk niet te doen is, maar met het getij veranderen de omstandigheden ook extreem. Ben het pas deze zomer echt een beetje gaan ontdekken, maar binnen één niet te lange sessie een paar verschillende banken proberen is echt noodzaak, en je kunt ook snel een paar uur te vroeg of te laat zijn en dan is het niets. Ik heb me er dit weekend uitstekend vermaakt op een oud en raar plankje, nadat ik in de “epic” condities van donderdag mijn plank heb gesloopt. Ik was misschien iets te laat toen, maar vond het na hoogwater echt extreem frustrerend; je zag ze achterin mooi opkomen, toch inkakken en daarna voornamelijk als mega-holle close-out op het strand klappen (bij het windsurfpad althans, bij de pier was het lastig anderhalve meter afstand houden in het water…). Met zo’n irritant voorgolfje als hij wél te doen leek. Oh well, goed excuus voor een nieuw stuk speelgoed.

 26. Goedmorgen Loes ja de G shock is van mij, gisteren na mijn sessie miste ik ‘m al! :0 Hoe kunnen we elkaar vinden? Gek hoe ik m kwijt ben geraakt? Alvast Super bedankt!! Martijn

 27. Wat was dat zaterdag tussen 11 en 14 zeg, tsunami’s, zelden gezien in BE ! Bedankt voor de alert Tobias, weeral perfect getimed moet ik zeggen, erg blij met de alertservice !

  vraagje 1 over techniek: Ik moet wel zeggen, dat de golven eerder snel waren voor mij waardoor ik toch moeilijk golven kon pakken, in de Atlantische met zelfde grootte, op andere spots soms gezapiger breken en makkelijker te pakken… ik ben nu toch al een tijdje aan het surfen en cleane golven surfen, bottom-turns lukken al aardig maar ik denk dat ik erg veel snelheid verlies bij mijn pop-up waardoor ik vaak wat laat ben voor een deftige bottom-turn. Hoe evolueer je van een pop-up in 2 tijden naar een pop-up sprong in 1 tijd? Tips, filmpjes? Ik kom net niet meer met mijn voeten op mijn 7′ plank, mocht dit relevant zijn voor de pop-up techniek.

  vraagje 2 over wind en beschutting vanuit Knokke: zondag was het veelal blown-out, geen doorkomen aan in Knokke. Ik merkte bij sterke ZW dat achter CZ haven een goeie beschutting kan zijn, heeft iemand ervaring met andere beschutte spots nabij Knokke, werkt bijvoorbeeld de haven van Zeebrugge als beschutting bij harde ZW of N wind? Mede gezien verzanding ten N van Zeebrugge-pier?

 28. Thanks voor de pro-tip in vorig bericht! Had gisteren m’n wetsuit met 6€ aan nutella ingesmeerd en totáál geen last van de stroming gehad!

 29. Hey Stephan,
  Ik ga er 14.15u in op Cas, op de cams nog niet goed, maar het is nog erg laag water. Komt wel goed straks lijkt me

 30. Ik zie dit steeds vaker…. opkrabbelen ipv pop-up.. m.i. verkeerd aangeleerd. Vingers naar voren in opdruk stand en in 1 keer staan(bijna gehurkt in begin).Geen rails aan zijkant pakken, hierdoor verlies je ook weer snelheid.
  Oefenen op het strand/thuis voor tv of combineren met paddeltraining op een meertje/recreatieplas.

  Succes met opnieuw aanleren!:)

  Succes me

 31. Het was een top longboard dag hier. Van 11 tot 14 op de tweede bank en daarna tot 16 op de eerste. Zeldzaam lange ritten voor zandvoort. Dikke meter swell met uitschieters richting de anderhalf op de tweede. Wind was cross en weinig stroming. Wat een maand is dit zeg.

 32. Absoluut! Nu nog leuk beetje shorebreak spelen maar momentum is wel beetje weg. Gewoon weer een topdag! Vrijdag-Zondag was heerlijk rammen, nu was gewoon echt relaxed surfen. Mooi man!

 33. Als jullie het over ‘de tweede bank’ hebben, bedoelen jullie dan een zandbank verderop zee? Surf nog niet zo lang dus ben nog niet zo bekend met alle termen😅

 34. Wij hebben hier vier banken als één van de weinige spots. De derde en vierde kom je eigenlijk niet als golfsurfer. Gisten wel even met de wing en daar gaat het echt los, maar niet te peddelen. Eerste bankje valt droog bij eb en is leuk met vloed als ie over de tweede bank loopt. De tweede bank gaat lopen met redelijke swell van laag tot ongeveer driekwart hoog en met afgaand vanaf driekwart. Met dikke swell zoals de laatste paar dagen loopt de tweede ook goed met hoog en is het echt feest. De banken variëren enorm in hoogte en verloop dus je moet wel je eigen feestje zien te vinden. Ik ken de plekken precies bij elke hoogte en getij maar dat mag iedereen lekker zelf uitzoeken, Tobias verwent iedereen al veel te veel met zijn sms jes.

 35. Ijmuiderslag, was vandaag zeker niet aan. Kwam te weinig push binnen. Paar kortte ritjes die al gauw inzakte.. helaas volgende keer weer beter!

 36. Op veel nederlandse spots breken de golven op wg naar het strand een paar keer. Beetje afhankelijk van getij en wie je het vraagt kan je daarmee tellen hoeveel banken er zijn. Tellen begint vanaf het strand.
  Vraag is even of je de golven die op de kant breken al als 1 telt.

 37. Merci voor de tips. Het filmpje van Lanzarote coach had ik al gezien, maar ziet er niet simpel uit, zo met die flick van de achterbenen, maar ik ga erop oefenen, het ziet er wel goed uit. Ik hoop dat het lukt 😉

 38. Correctie: als we bij eb over de tweede hebben dan over de tweede natte bank. Da’s dus eigenlijk de derde bank, maar soms ook nog naar de tweede bank. Ahhhhh gewoon lekker zelf uitpluizen.

 39. Sowieso ben je verplicht de kustwacht /knrm te bellen als je je surfboard op zee bent kwijtgeraakt. Anders is de kans groot dat ze nu met groot materieel op zee aan het zoeken zijn naar de bij het ‘vaartuig’ behorende persoon.

 40. De golfhoogte wordt door MSW hoger voorspelt in Bredene dan in Domburg… .
  kan dat ? Zal dit ook effectief zijn dan rijdt ik naar Bredene … of zal het overal in BE en Zeeland eerder een slappe hap zijn ?

 41. @Peter, de swell is vandaag pal noord. De golfhoogte is bij NW normaal gesproken hoger in Domburg. Vandaag zal het elkaar niet veel ontlopen. Het zijn de restanten die binnenkomen.

 42. Eind van de ochtend was super op de tweede bank bij Langevelderslag. Super clean met offshore wind en mooie periode. Na de middag draaide de wind en werd het minder mooi. Verrassend goede omstandigheden met de door Tobias voorspelde cleane lijnen.

 43. Die barrel is op domburg? Was dat afgelopen vrijdag ofzo, laag of hoog water?
  Toen stonden er echt dikke bakken daarom hoor,

 44. @tobias hoe zou ik loes kunnen bereiken (daar zijn mijn horloge heeft gevonden, zie hierboven?
  Bij voorbaat dank
  Martijn

 45. @Nick : Het parkeer terrein daar beneden en de parkeervakken achter de boulev. zijn de enigste opties.
  Ik heb daar alleen wat foto’s gemaakt , by the way.

 46. Hi, je hebt foto’s van Vlissingen Nollehoofd van afgelopen zondag? Ik lag erin van 12 tot 2. Kan je de foto’s met mij delen?
  Dank!

 47. Perfecte ochtend voor de klasjes en beginners. 50 cm prachtige cleane mini swell, erg makkelijk te pakken met softtoppie. Ook leuk met dikke sup om al golfjes pakkend paar kilometers te maken. Bijna geen wind en heerlijke temperatuur. Fijn dagje zo weer hoor!

 48. Mag ik even een off-topic vraagje over handschoenen en schoentjes. Die waren oud en heb k weggemikt. Maar ben vergeten welke dikte ik had. Ik ben geen koukleum en kom prima met m’n oude 4/3 de winter door. De koudste maanden een thermal met hoody eronder. Maarrrr ik denk schoentjes 5 mm en handschoentjes is 3 voldoende? Hoor t graag. Groetjes

 49. Helaas ben ik – die zijn horloge op Maasvlakte afgelopen zondag is verloren – nog niet in contact met gekomen Loes, nadat zij mijn horloge had gevonden en een foto plaatste op deze surfweer site, Hierbij nogmaals de oproep voor de ware Loes om mij even te bellen 06 41760432
  Bij voorbaat dank
  Martijn

 50. @Tobias, helaas geen zeevonk. Wel blauw lichtgevende kwalletjes in het water wanneer je door het water loopt ook erg bijzonder om te zien!

 51. Wat is een goede spot voor de aankomende dagen, net terug van surf-trip maar wil nog ff doorpakken 😉

 52. Wat is jullie mening als het gaat om vrijdag? Ben net voor het weekend vrij en wil surfen rond scheveningen.

 53. ai jammer van die zeevonk. Toch te weinig tijd en zonlicht.

  vrijdag nauwelijks golven, maar weekend ziet er goed uit. Vooral zondag, maar zaterdag kan ook.