Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Zondag 26 oktober 2014

74 reacties

 1. Dit zit er in het vat voor woensdag. Een lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen. Duurt wel even voor die swell er is, maar woensdag geeft de doorkomst van het koufront ook al wel een golfje.

 2. Zandvoort 11:00-13:30 was echt lekker!
  100% shortboard; gemiddeld was t borsthoog met soms iets hogere uitschieters ertussen. De meesten wel naar links toe.
  Stroming veel reuze mee. Heb de gehele sesh recht voor rapa-nui gelegen.

 3. ook een tip voor surfers: wees zichtbaar, bijvoorbeeld door een fel gekleurde lycra, badmuts of helm.

 4. Het uploaden van foto’s lukt niet, ook al zijn ze kleiner dan 250 kb.
  Waar kan dat aan liggen?

 5. ok , toch wel blijkbaar
  De foto’s zijn van de ‘storm’ van afgelopen Maandag in Vlissingen.
  Toch nog minimaal 25 man in het water daar

 6. Verschrikkelijk nieuws. Het springtij dat van hoog naar laag water ging heeft 3 doden geëist in Cornwall. Water stroomt tijdens afgaand tij van de kust richting zee. Wees je daar altijd van bewust. Niet dat het met vloed niet zo is. Ook dan kan het door vormveranderingen van de kustlijn naar zee stromen.

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/11188795/Three-surfers-die-in-rip-current-off-coast-of-Newquay-Cornwall.html

  ” Mr Abell, 30, said he believes the group that got into difficulty were probably tourists.

  Asked about surfing conditions today, he said it was not as bad as it can be”, but said there were some currents that were slightly more dangerous than usual.”

 7. Wow komt dat soort stroming in NL ook voor dan?

  Maasvlakte was heerlijk vandaag. Mooie lijnen en borsthoog. Blij dat we geweest zijn!

 8. De getijden zijn daar wel extremer dan in Nederland, maar bij de Maasvlakte kan het soms ook heel raar stromen. Vooral vlakbij die blokken aan de noordkant. Verder heb je van die uitwaartse stromingsplekken bij de havens van Scheveningen, IJmuiden etc.

 9. Volgens het nieuws was het een aantal dagen geleden toch al springtij? Of was dat puur bangmakerij en ff een schepje bovenop het storm verhaal doen?

 10. gister van 3 tot 6 in het water gelegen in Scheveningen, na half 5 waren en wel mooie golfjes, jammer van de drukte. met 5 mensen op een golf is toch minder fijn

 11. Wijk gisteren (26 oktober) 16:00-18:00, zoals Tobias al zei wederom behoorlijk druk met kiters (maar wel iets minder extreem dan een week geleden). In het begin (toen er nog relatief weinig surfers in lagen) vlogen ze vrolijk door het golfsurfgebied naast de pier, maar toen het wat drukker werd met (golf)surfers nam dat wel redelijk af en kwamen ze voornamelijk door dat gebied om te starten of weer aan wal te geraken.

  Het lijkt dus wel een beetje “power of numbers” te zijn… wat dat betreft misschien maar goed dat de SMS er is en dat ‘drukte’ in dit opzicht ook positieve effecten heeft.

  Golfjes waren leuk; heuphoog, aardige lijntjes, weinig stroming, prima temperatuur en prima sfeertje in het water.

 12. Bedankt voor de reports iedereen.

  Dat verhaal van springtij tijdens de storm vorige week klopte in de media inderdaad niet. Wel was het zo dat we eind vorige week al richting een springtij-periode gingen.

  Springtij komt bij ons in de Noordzee exact 2 dagen na volle en/of nieuwe maan. En zelfs 3 dagen daarna voor de kust ten noorden van Katwijk/Noordwijk tot en met de wadden. Overigens is deze vertraging aan de andere kant van Engeland (oceaanzijde) een stuk minder groot, misschien maar een halve dag.
  Belangrijk is echter dat het springtij zich niet beperkt tot een dag, maar dat ook de dag daarvoor en daarna min of meer net zo’n groot verschil in hoog naar laag water hebben.

  Het hoge water tijdens de storm vorige week was te danken aan de noordwesten wind die een lange weg over zee aflegt. Als het hoogtepunt van de wateropzet samenvalt met hoogwater zou je dit misschien beter stormtij kunnen noemen of zoiets.

 13. @warm ik surf vaker alleen gewoon goed opletten en niet in paniek raken maar als het “je tijd is” is het je tijd

 14. hahaha ga zelf met een badmuts op of jaren 80 lycra het water op zeg @magic ed , de surf gemeenschap is wel erg aan het vertrutte

 15. Zo dacht ik ook tot er een paar jaar geleden een kiter op mn rug landde in wijk. Zit er nu sterk aan te denken een gekleurd tshirt aan te doen op dagen als deze week, wordt zo druk met kiters en die blijven het blijkbaar leuk vinden om te slalommen. Zelf een beetje moeite doen om meer op te vallen voor je eigen veiligheid lijkt me meer common sense dan vertrutting.

 16. Als je alleen bent is een fel gekleurde lycra geen gek idee. Ben je met meerdere dan lijkt het mij ook niet nodig. Feit blijft wel dat veel kiters een lak hebben aan surfers. Bij ons is er een zone aangegeven waar kiters het water op mogen en er weer uitgaan. Maar groot gedeelte heeft er lak aan, heb ze zelfs tussen surfscholen door de kant op zien komen. En ja als er iets is, kan ik het nog begrijpen, maar om vervolgens weer om te keren en zelfde plek terug het water op, dan ben je bewust dom bezig.

 17. @kelly,

  Ben net terug van een weekje Madeira. In porto da cruz zit een hotel (vila bela) waar ze je mogelijk verder kunnen helpen. Er is ook wel een surfschool op het eiland maar surfshops heb ik niet gezien (wel wat stickers van een omni surfshop dus misschien effe googlen).

  Groeten en veel plezier!

 18. Daar komt de swell aan inderdaad. Voldoende hoogte voor een fish (heuphoog ongeveer) en lekker clean dankzij de noordoosten wind. Tenminste, als die niet sideshore staat afhankelijk van de locatie/spot.

  Later vandaag schrijf ik een nieuw bericht met de verwachting voor morgen. Hopelijk zie ik ook nog wat swell van verder weg deze kant op komen zonder dat deze al te veel verstoord wordt door wind uit het zuiden.

 19. Ziet er inderdaad nog akelig flat uit…
  Hopelijk komen er straks met opkomend tij een paar mooie golfjes binnen.

  Ps. Tobias, nog even een mierenneukerijtje… De site staat volgens mij nog op zomertijd….

 20. Vanochtend samen met een maatje het water ingedoken bij Noordwijk aan Zee net voor 7 tot 8. Was echt dikke prima met mn 7’6. heuphoog, niet te chaotisch.
  Lekker wakker worden zo.

 21. @Remi
  idd ik surf ook vaak alleen: it’s called karmic surfing… 😉
  zoals je zegt als het je tijd is is het je tijd, er ook wat gebeuren op weg naar huis.

 22. Dacht heel even dat iemand misschien toch een oranje badmuts had opgezet op de noord…
  Maar is dat nou inderdaad een boeitje van een net ofzo?
  Midden in het surfgebied??!?!….

  Ergens al iets surfbaars trouwens?

 23. Voor zulke slechte golven, nog best een paar leuke ritjes gehad op de noord…
  Je merkt ook wel dat t alweer rustiger word in het water…zomer is duidelijk voorbij.

 24. In Bergen aan Zee was t vandaag PRIMA te doen! Heuphoge golfjes en offshore wind zorgde voor wat leuke barreltjes. En het namiddag zonnetje was ook wel een pluspunt!

 25. 14:00 – 15:00 Scheveningen Zuid: geen goed moment om een thruster setup onder je longboard te proberen. Een beetje relaxt inpaddelen op die slappe golfjes kon ik wel vergeten met de weerstand van drie vinnen.
  Ondanks de ietwat tegenvallende golven toch weer blij dat m’n wetsuit nu hangt uit te druppen.

 26. De grijze deken die over Nederland hing liet net genoeg licht door om iets van de actie vast te leggen op Zuid. Morgenvroeg eerste-licht toch zelf nog even zelf erin, zag er wel fun uit net voor donker!

 27. @Zuid
  Ik zal kijken of ik nog iets kan maken van de gemaakte foto’s op de Zuid gisteren…beetje grijs en grauw 🙂

 28. Gaat iemand toevallig (of ken je iemand) die tussen eind november en eind december reist van cornwall naar Nederland? Heb een board besteld bij een shaper daar en verzendkosten zijn 100 euro. Hoop het goedkoper te doen. Uiteraard een passende vergoeding voor diegene die het board mee zou kunnen nemen!

 29. @ Tobias
  Kan je de sms/whatsapps niet wat eerder sturen? Dan kan ik ;savonds mijn excessieve drankgebruik aanpassen aan de omstandigheden ^^