Surfweer zaterdag 27 augustus 2016

De flatness gaat tijdelijk de koelkast even in en het wordt weer surfweer!  Vandaag zou er al een eerste sessie mogelijk zijn in het uiterste zuidwesten van onze kust, dat wil zeggen Cadzand en België. Dat het elders vandaag nog flat blijft heeft te maken met de windrichting, die is namelijk oost tot noordoost. In de regel zijn er dan vaak alleen golven in het uiterste zuidwesten te vinden. Een andere reden dat het in het midden en noorden flat blijft is de stand van de maan. Die is van half naar bijna ‘nieuw’ aan het gaan, wat betekend dat de getijden niet meer netjes rond een uur of 9AM en 9PM hoogwater geven, maar alweer richting de 15PM van volle/nieuwe maan gaan. Ofwel, de nodige vloed met noordoost swell, komt voor Zuid-Holland te laat op gang. Omdat België en Zeeland via het kanaal dichter bij Engeland en dichter bij de Atlantische Oceaan liggen, komt daar het getij vanavond nog wel net op tijd omhoog voor zonsondergang. Een sessie met een golfhoogte van een halve tot een meter ligt daar binnen handbereik. Mogelijk wel met de naar het noorden van Zeeland wegtrekkende regen. Voordeel van die regen is wel dat de wind ook helemaal wegvalt. Overigens is dat absoluut niet het geval in het noordwesten van Nederland. Op Texel en Vlieland gaat de wind vanavond juist toenemen en trekken de buien steeds verder noordelijker langs de kustlijn (zie prognose).

Zondag start de dag met weinig wind en is er nog een klein restje van de noordoost swell over. Veel kleiner dan vanavond, dus goed om even de reports te checken alvorens voor zondag-ochtend vroeg de wekker te zetten. Het tij nog weer wat later op, dus zo vroeg zou je ook weer niet op hoeven. Het probleem is echter dat het in de loop van de ochtend uit het zuidwesten begint te waaien. Dan is het meteen flat en wordt het wachten tot die zuidwester aantrekt tot minimaal 6 beaufort op zee. Deze windsterkte is nodig om uit deze richting de eerste surfbare golven te krijgen. Bij noordwest of noord zijn er in de regel al surfbare golven mogelijk bij windkracht 3 tot 5. Uiteraard heeft dit te maken met de zogenaamde fetch waarover de wind over het water kan scheren. Die is vanuit het noorden een stuk langer dan vanuit het zuiden. Met het smelten van de pool loopt de fetch in theorie zelfs door vanuit het centrum van de Noordpool naar Alaska. Met het tempo van de huidige temperatuurstijging moeten we de stormen in de Beaufort Zee ook nog in de gaten houden voor het kunnen maken van een goede Noordzee forecast!

Voor het zover is, blijft het gebied waar deze week de golven vandaan komen beperkt tot de Noordzee. Dat maakt het al een stuk eenvoudiger. Zondag gaat de wind pas na 15:00 echt toenemen boven de 5 beaufort. Het kan nog een paar uur duren voordat de eerst windbewegingen surfbare rollers oplevert. In het zuiden neemt de wind in de avond af, terwijl die in het midden en vooral noorden juist gaat pieken na 19:00 uur. Hoewel er in Zeeland en België weinig golven te vinden zullen zijn, is het time-slot daar eerder het best in het begin van de avond. Op alle ander spots in Nederland juist beter aan het einde van de avond is.

Maandag komt de wind uit het noordwesten, neemt eerst nog even toe van windkracht 4 naar 5 en gaat 2e helft van de middag weer afnemen. De golven zijn voldoende hoog voor een leuke fish-sessie. We hebben er nog een paar van in de surfweer shop, met 1 jaar gratis de surf-sms bij aankoop. Check bijvoorbeeld ook the de ramp voor de kleine of de gevorderde fish golfsurfer. De beste tijd om maandag te gaan surfen hangt af van de regio en het arriveren van de swell. In ieder geval is de hoogste surf te vinden tijdens het moment met de meeste wind midden op de dag. Voor de meeste cleane surf moet je juist in de avond er zijn. Of dinsdag, want dan blijft er nog wel een kleine rest-swell doorkomen. Vanaf woensdag is het weer gedaan met de surf en is het weer wachten tot (na) het volgende weekend. Verwacht van dit weekend en maandag / dinsdag overigens geen bovengemiddelde surf. Waarschijnlijk is het niet goed genoeg voor het sturen van surfweer alerts, maar de dagelijkse tips en fine-tuning volgt natuurlijk wel gewoon in het avond-bericht.
 1. De basis is er, nu nog even doorschieten naar Noordoost 6 en er zijn vanavond golven te verwachten in Zeeland en Belgie!

  http://surfweer.nl/surf/spectra/

 2. ik zie bij de voorspellingen wel slechts een golf periode van 4 vanavond

 3. Flat

 4. Logisch, Ouddorp nog geen hoogwater om 20:00 uur.

  BE lijkt wel iets te zijn geweest. Nog iemand daar iets gezien of gesurft?

 5. Zeeland wordt nu te donker helaas. Heerlijk in boardshort met cleane kleine golfjes.

 6. Leuke sessie gehad tussen 19h30 en 21h met de 7’2 Sim’s SUP, het was klein (+_ 50 tot 70 cm) maar clean @ TWINS Bredene, BE

 7. Wat zal voor morgen de beste keus zijn, Domburg of Maasvlakte?

 8. Maasvlakte. Golven zijn daar hoger.

 9. He allemaal,
  Is maasvlakte een aanrader voor vandaag?

  Ps. Weet iemand een maasvlakte webcam website?

 10. @ bvb oudorp is top vandaag, vooral die bank moet je eens proberen

 11. @ Ramon Dank je wel !! Top!

 12. Maasvlakte heeft geen cam…daarnaast uitdeinende noordoostswell met opbouwende zw swell kan erg rommelig worden daar.Plus dikke stroming… Zou andere spot doen…

 13. Word domburg bij laagwater nog de moeite of

 14. Yep

 15. Zou Twins Bredene nog iets zijn? Boeien geven hoogte aan, maar serieuze wind wel..://

  thx

 16. Thx Niels ik zal het eens proberen!

 17. https://www.change.org/p/noplasticsinmybody
  De moeite wel waard om te tekenen!!

 18. Wordt het vandaag nog wat met hoogwater? Het ziet er op dit moment niet veel belovend uit.

 19. Hij komt al op, hoor! En richting is steeds meer noordwest. Lekker surfen zo dadelijk.

 20. Is zandvoort vanavond nog te doen?

 21. Kleintjes maar het zal wel gaan.

 22. Fun waves in Dburg 12-16, en niet druk 😀

 23. Was idd niet verkeerd. Ben blij dat ik (we) gegaan zijn!
  En surfles gehad van Yannick de jager, ook altijd leuk 🙂

 24. Ja was weer leuk surfen gisteravond op Wijki na smash en boardbreuk in Portugal!
  4 weken strugglen maar nu is Boardje beter en de Vibe terug😍!

  Rommelig als gewoonlijk op Wijk bij een Noordwester 4 maar in de avond ging de wind er een beetje uit en werd wat chiller bij zeer laag water! Goed sfeer daar! Surfertje of 50 goed te doen!

  Iemand interesse in Boardstalling ( halve kast, geen Sup! ) voor een jaartje voorlopig op Wijk ( ozlines) Met douche en omkleed mogelijkheden! Bel Bertski: 0655157132

 25. Hey Tobias,

  Bedankt voor de goede call gister via de app. Op basis van de webcams in de ochtend dacht ik dat het niks zou worden. Toch gegaan en rond 17:30 het water in bij Wijk….was lekker longboarden!

  Jeroen

 26. Hallo Tobias

  Zie op cam paar golfjes doorkomen in wijk>>>is dit vanavond ook nog het geval denk je,of word het minder juist

 27. t’ kan misschien nog net, maar eigenlijk is het wel heel minimaal…

 28. Ouddorp was heerlijk vandaag

 29. @Tobias,

  bedankt.,,

 30. Zit er onder die lage druk gebieden tussen IJsland en Noorwegen nog genoeg wind voor een N-swelletje voor van het einde van de week? weekeind?

 31. Die noordelijke fetch is te slap en te ver weg om echt iets door te stoten.

 32. Dat laag voor zondag ziet er echter kansrijk uit. Eerst windgolven (vrij hoog). Later ook swell zonder al te veel wind.

 33. Hey Tobias, zowel windguru en windfinder geven iets meer dan een halve meter aan morgen en ik MOET echt ff surfen…. Geven jouw gegevens daar helemaal geen info over? Ik hoor graag van je.

 34. Er staat nu ook al een halve meter. Alleen heb je er niets aan met 2 seconden periode. Pas vanaf een periode van ong 5 sec ga je er iets van kunnen surfen.

 35. iemand enig idee wat er met windguru aan de hand is? Zoekresultaten naar bestaande links (spots) werking niet meer. Irritant!!!

 36. @windguru: Windguru heeft een nieuwe weergave. Dat is weer ff wennen, ben er ook nog niet gelukkig mee. maar dat hoort zo bij een verandering.

 37. Dan neem ik morgen golf en windsurf set mee, komt wel goed. Bedankt Tobias.

 38. Ik zoek voor morgen middag een leuke golfsurf spot in de omgeving van Renesse. Wie kan mij iets aanraden?

 39. Hi Tobias,
  Sunday evening & Monday Surf is coming back no??
  Thanks for your confirmation 🙂

 40. Dat moet wel gaan lukken:

 41. On its way

 42. Dag Tobias, hoe zie jij de surf zaterdag? Ik zie golfhoogte en relatief weinig wind maar kan niet inschatten hoe betrouwbaar die hoogte van MUMM is voor België…

 43. Ik zie kleine lijntjes op de cam in Domburg. Wordt het wat tegen hoogwater denken jullie?

 44. Nee, maar misschien met laag water wel iets

 45. Merci, Tobias! Ik hou het in het oog!

 46. Best te doen op de noord..
  Nu alweer beter zelfs

 47. De luchten zijn igg goed te doen!

 48. Hoi Tobias, wacht je sms af, vooral benieuwd of het morgenochtend of avond beter is in Callantsoog! Al te lang niet meer gesurfd 🙁

 49. Ben er net mee bezig. Komt er dus zo aan!

 50. Thanks! Helaas geen weer om te surfen