Surfweer Woensdag 8 juli 2020

Wat een mooie dagen hebben we al gehad deze maand. Zowel hoge surfgolven met wind als mooie dagen zonder wind en toch hoge golven. Uiteraard hebben we het liefst golven waarbij het niet helemaal waait, maar we zijn nu eenmaal een van de meest windrijke surflanden ter wereld. Hoewel dit komende tijd wel meevalt, er staat maar heel weinig wind in de forecast. En daarmee ook eigenlijk wat minder golven. Tijd om eens uit te kijken naar een tripje naar Frankrijk of Portugal misschien?

Woensdag 8 juli
De boeien laten nog een golfsoort zien met een bovengemiddelde periode (130-140mhz) wat duidt op zo’n 7-8 seconden per golf. De hoogte zelf ligt daarbij gemiddeld op 80-100cm verder op zee. Zie bv A12 meting voor de periode/energie en op de spectra de hoogte-meting. Er zit ook weer een lichte stijging in, dus dat de golven blijven komen is zo goed als zeker. Verwacht daarbij geen overhead barrels, zeker niet in het zuiden. Daar is het met laagwater ook gewoon flat en lijkt er ook iets van wind te kunnen opkomen uit west. Met een beetje protectie komt er nog wel iets cleans binnen om te longboarden. Ook in Zeeland en rond de spots van Ouddorp komt er nog iets kleins aan rond hoogwater. Verder noordelijk wordt het hoger en kan er ook voor de fish shortboarders nog wat inzitten. De wind is iig helemaal zoek en komt uit oost vanaf de grote rivieren tot aan de wadden. Epic condities dus voor de glassy riders onder ons. Bijvoorbeeld suppen, longboarden, foilen en de dikkere fishes. Hoewel de swell i/h noorden nog gewoon op shortboard hoogte lijkt te zijn (zolang het hoogwater blijft). En het wordt ook daar nog een keer hoogwater, in de avond! In Zuid-Holland gaat het hoge water er in de avond alweer wat uit, dus daar wel een beetje op tijd er in. En vaak lopen de buitenste bankjes ook prima met laagwater, zeker voor de beginnende surfer en ook heel mooi om te longboarden. Het enige minpuntje is vandaag het weer dat niet om naar over huis te schrijven is. Maar ja, we worden toch wel een nat. In de middag wel iets minder regen, maar de zon komt er niet meer bij. Dus een 4/3m is dan toch wel weer aangenaam als je meerdere uren achter elkaar wil dobberen. De watertemperatuur is ook maar iets van 17gr, terwijl je normaal 20gr zou verwachten medio juli.

Donderdag 9 juli
De meetboei die in de Noordzee nog eens 300 km boven de A12 boei ligt, draagt de naam Haewene Brim en dat doet bijna Polynesisch klinken. De metingen zeggen iets over de swell die hier 24 uur later gaat arriveren. De waardes die je daar leest kloppen qua golfhoogte, maar de richting is altijd 90 graden gespiegeld van wat het zou moeten zijn. Dit heeft te maken met de ligging van het felgroene schip, want de Haewene Brim is een zogenaamde Floating Production Storage. Oftewel, als de swellrichting uit het oosten wijst, dan komen de golven gewoon uit het noorden. Deze bug zit er al een jaar of 1,5 in en laat zich makkelijk uitlezen. Bij andere richtingen is het overigens weer 90 of 180 gespiegeld of helemaal correct. Maar dan ook minder bruikbaar, want wij zijn natuurlijk alleen geïnteresseerd in de noordelijke swell die daar vandaan komt.

De metingen staan nu op ruim 100cm noordswell bij een periode van 8 seconde (120 mhz). Daar blijft bij ons op donderdag 1/3e van over. Dus kleine golven, maar wel met kracht! Enige wat nodig blijft is de offshore wind. Die is helaas alleen op Texel aanwezig en in de vroegste uren ook een deel van N-H (het noordelijke deel). Het tij geeft daarbij nog wel wat kleine push, dus om te longboarden kan het nog wel iets zijn.

Later in de ochtend komt er lokaal een zuidwest 6 te staan voor de kust van Zuid-Holland. De combinatie van het beetje swell en de eigenlijk net onvoldoende wind voor windgolven, maakt dat het toch de hele dag surfable blijft. Zeker in N-H, waar de fetch bij ZW iets langer is. Maar ook in Z-H zijn er spots die golven geven bij lichte ZW condities. Het is een beetje zoeken en vaak alleen bij laagwater. Wanneer het niet al te hard waait, is het met hoogwater vaak juist beter, ook als de golven uit het zuidwesten komen. In de avond neemt de wind af. Op de wadden dan ook een windafname, waarbij het daar opmerkelijk genoeg de hele dag uit het oosten heeft gewaaid! Vooral op de twee T’s (Texel en Terschelling) komt de swell dan in de avond rond hoogwater toch weer vrij aardig binnen met pealers van knie- soms heuphoog.

Vrijdag 10 juli
Boven de wadden draait de wind van oost naar noordoost en later noord. Er is niet veel hoogte en daarom zijn deze onshore golven niet rommeliger te krijgen. In de avond neemt de wind af van 5 naar 3bft en kan er nog wel wat van gemaakt worden. Heel slap en kort. Misschien is nog wel het best om in de vroege ochtend te proberen, met dan nog een lichte offshore wind uit noordoost. De avond er voor even de spectra checken of er nog een minuscuul noord-swelletje staat. Zal hier in de surf-reports even een post over doen tegen die tijd.

Zaterdag 11 juli
Zaterdag ziet er dan wel weer heel aardig uit met nieuwe swell die opgebouwd is uit een kleine NW swell van ver en eentje van dichterbij. Op de wadden kan het nog vrij hoog worden, 1,5m maar zit de onshore er meer in. Op Texel neemt de wind wel af later op de dag, alleen blijf het daar dan wel bij 1m max golfhoogte. In N-H is dat mogelijk, verder naar het zuiden iets onder 1m hoogte maar wel minder wind. In Zeeland en vooral Belgie, dreigt het flat te worden. Er zit net iets te veel west in de twee noordwestelijke swellrichtingen.

Zondag 12 juli
Zondag is het op de wadden de bom met 1m swell 7 seconde en geen wind. Vooral op Ameland en Terschelling zijn dit de condities die je zoekt, alleen de reis er naar toe duurt lang. Texel is dan een stuk dichterbij, maar komt minder hoog binnen. Wel leuk voor een roadtrip met de familie en iets toegankelijker qua bootovertocht, waarbij nog steeds een hoop Covid-19 regels in acht moeten worden genomen. Overigens is dat ook in het water nog steeds het geval. Het lijkt zo lang geleden, het surfweerbericht van 24 Maart met daarin alle surf-adviezen. Overigens is het tweede deel van het bericht nog super actueel, want daarin staan alle internationaal geldende surf-regels uitgelegd.

Hieronder nog even de belangrijkste:

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B?

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Dat betekent ook een stukje lopen als blijkt dat er veel meer surfers op de spot liggen waar jij van plan was om er in te gaan. Gelukkig is de Nederlandse kust een lange zandstrook waarbij een paar honderd meter verderop meestal een vrijwel lege line-up te vinden. Verwittig je wel van de stroming die er staat, want eenmaal buiten kan het zijn dat je zo weer naar de crowd stroomt. Op een aantal van dit soort spots is dat ook een van de redenen dat het zo druk wordt. Bij havens staat de stroming staat 20 uur per dag richting het havenhoofd. Alleen wanneer het net vloed wordt, stroomt het een uurtje van het hoofd af. Eenmaal vloed, stroomt het in tegenstelling tot wat je zou verwachten, er juist weer naartoe (dus naar het zuiden). Pas 500-1000m er vandaan is de vloedstroom weer normaal, dus mee naar het noorden. Dit heeft te maken met de enorme wervelingen (ook gevaarlijk) die er rondom de havenhoofden ontstaan met volle vloedstroom. Met eb-stroom is dit in mindere mate het geval, omdat de eb er in de regel langer over doet voor het helemaal laagwater is. Daardoor is de stroming effectief ook minder. Ten zuiden van havenhoofden zie je dan ook nooit dit fenomeen gebeuren.

Wetsuit advies deze dagen met 17 gr C.
Donderdag: 4/3mm id ocht, middag 3/2mm
Vrijdag: 3/2mm oordbescherming ivm de wind
Weekend: 3/2mm & denk aan zonnecrème!
 1. De weerkaart voor vrijdag. De fetch botst iets te veel op Schotland, maar is wel vrij lang. En het laag ligt daar meerdere dagen voor anker. Dus zal zeker niet flat zijn dit weekend. Zeker niet wanneer het in de Noordzee zelf ook nog een beetje waait uit NNW. Kortom, the search is on!

 2. Nieuwe run ook een hoop wind voor donderdagmiddag, vlagen van 30knopen zuidwest !

 3. Goed geschreven weerbericht wederom en prettig hoe je de details uitdiept. Ideale aanvulling op je sms-service.

  Misschien toch eens de wadden proberen komend weekend.

 4. Dankje Meteo Morris! Doe jij de weerberichten als ik op vakantie ben de laatste week van juli 😉

 5. @Tobias, prima. Laat maar weten hoe en wat.

 6. Top, zal ik doen!

  Hier mooi grafisch weergegeven wat dat laagje tussen IJsland en Noorwegen doet.
  In principe de swellrijkste bron op de hele Atlantische Oceaan.

 7. Omstreeks de 15e lijkt er weer een te liggen.

 8. En dan de 20e opnieuw.
  Depressies lijken in dit model de voorkeur te geven om op te vullen in de driehoek IJsland, Schotland, Noorwegen. Niet heel vreemd gezien de periode van het jaar. De straalstroom is zwakker en schuift de depressie dus niet sneller door naar het oosten.

 9. Man, wat was dat nog ff genieten op wijk vandaag. Gisterochtend gemist door werk, maar vandaag maakte heel veel goed. Ter hoogte van eerste windmolen om 9u erin. Het liep al mooi, maar rond 10:30 viel de wind compleet weg en was het echt heaven on earth (sea eigenlijk). Zó glassy zelden gezien in Nederland. Samen met 1 andere hele chille surfer alle golven netjes gedeeld, zoals het hoort! Thanks tobias voor de call!

 10. Phoe…wat een goede en uitgebreide info allemaal! Ooit over nagedacht om je ‘weerkennis’ in een (online)-cursus aan te bieden?

 11. Was dat de poedersneeuw Morris daarboven?

 12. yes, Snown is only frozen Ocean!

  Vrijdag moet ik al weer bijstellen. Ws meer wind en dan ook betere lijn/ hogere golven:

 13. Wauw mijn twee favoriete weerzeggers met elkaar in gesprek!

  Samen verantwoordelijk voor zo veel van mijn sessies in (frozen) water, hero-ism! Ik word er emotioneel van…

 14. Goeie combo!

 15. Shit….door dit geneuzel met Morris hierboven stond ik net met mijn snowsurfer aan het strand en lag mn surfboard thuis…. Kappen nou!

 16. Ga ik ook een keer op vakantie. Het ‘binnenland’ in. 🙃 Wat een mooie verhalen. Stay stoked dudes.

 17. Zalig!! Morge nog es een Noordzeetje doen. lang geleden. Stoked nog eens Surfweer.nl te chekken. Dus domburg ZW te klein, beter Scheef dan?

 18. De moeite eind vd middag? Of klotsbak?

 19. Over vakantie gesproken…. wie wil er een vakantie plek overnemen op Texel een mooie Grote plek met stroom duincampning bij paal 19 van 24-08 tot 11-09
  Kan een mailtje sturen naar [email protected]

 20. Klopt de voorspelling van zaterdag nog ?

 21. Mooi, wadden zien er goed uit!

 22. Goedemiddag geachte Weerzeggers!~

  Kunnen jullie toevallig nog wat zeggen over de swell in de buurt van Biarritz?
  De standaardbronnen schatten in dat het er voorlopig nog even rustig blijft, jullie?

 23. daar staat meer surf dan hier! 😉

 24. Na vandaag geen golf te bekennen ben k bang

 25. Hoop dat die Kiters echt uit het surf gebied gaan, zo vervelend

 26. Iemand nog zeehondjes gesignaleerd onlangs?

 27. Komend weekend nog wel een swelletje dan blijft het even rond de 2-3 ft hangen, wat overigens voor een aantal spots hier prima is. Anglet met een metertje op de voorspelling kan gewoon oorlog zijn in de shorebreak hoor. Maar over het algemeen is juli/augustus absoluut niet the time of the year to be here, zowel qua swell als drukte.

 28. Ik ga rond de lunch vanuit Rotterdam Noord naar Hoek van Holland. Is er nog een surfer die mee wil rijden? Ik heb nog 1 plek in de auto voor board (tot 8″) en mensch.

 29. Gisteren zwaaide er eentje mij nog gezellig gedag in Petten!

 30. zeehond ✅ net onder Schoorl gisteren😃

 31. Als je kan kiezen aankomende twee weken bretagne of zuid frankrijk? Ik zie weinig swell:(

 32. Portugal…
  ECMWF geeft voor eind volgende week prima golven in Bretagne!
  i.t.t. GFS. Afwachten maar.

 33. Ben stoked om vandaag nog ff een golf te pakken 🤙🏻

 34. Hey hoi,

  Zijn hier ook surfers uit de Zaanstreek?

  Ik rij regelmatig naar Wijk. Meer dan genoeg plek in de auto voor mensen en planken op het dak!

  Contact me op Twitter: sjoerddruiven

  S

 35. Zou ik weer kiezen voor BAIE DES TRÉPASSÉS (LESCOFF)
  Één van der meest westelijke puntjes van zuid finistere.
  Altijd een swell groot of klein. Mooi surfen in dat baai.

 36. Lruk leuk dat maakt toch altijd wel je sessie.. een rxtra zeehondje hier of darr.

 37. Zie dat laag rond de 16e op de Oceaan. Wordt overal heel dik in Frankrijk, Spanje en Portugal.

  Normandie, Zuid-Engeland en het Noordelijke deel van Bretagne missen natuurlijk de boot, omdat de swell meer NW dan west is. Maar de rest zit goed, zou nu alvast maar gaan plannen, want NL lijkt idd niet heel spectaculair te gaan worden. Vergeet alleen niet dat de Pandemie nog gaande is. In België zijn er zeer strenge regels en in Frankrijk is het ook al strenger dan hier in NL.

 38. Hi iedereen,

  Heeft er toevallig iemand ervaring met surfen na een kruisbandreconstructie en/of surfen na het scheuren van een kruisband?

  Dit is mij overkomen (met voetbal) en vraag me af na hoeveel maanden jullie weer ongeveer zijn gaan surfen, of het gevaarlijk voelde, etc.

  Thanks

 39. Loopt er wel genoeg in Normandie vanaf zondag en later les conches en verder zuid voor beginners? Msw geeft 1 ft aan maar ik heb geen ervaring met de app.
  De kids gaan ook mee rocken, vandaar…

 40. De vkb….Gaat al jaren goed en heb met surfen geen last. Weet niet hoe snel je er weer op staat. Zorg dat je fit onder het mes gaat en vind een goede fysio voor er na. It s about the muscles en het brein…. qua fysio: Heb er wel een voor je in Amsterdam, laat maar weten

 41. Ben al geopereerd, 9 maanden geleden. Sindsdien 3x per week naar een goede fysio. Volgende week nog een krachttest en dan mag ik (geloof ik) in ieder geval rustig aan beginnen met longboarden.. Mar ben beetje benieuwd wanneer ik weer op mijn shortboard kan (wil wel weer eens richting frankrijk gaan)

 42. Is het morgen (zaterdag) bij Scheveningen nog afhankelijk van het getij wanneer je leuk kan surfen? Of gewoon heel de middag krachtig genoeg voor leuke golfjes? Ik ben nog wel een beetje beginnend maar het moet wel een beetje leuk zijn 🙂

 43. Zal in de vroege ochtend voor of rond een uurtje of 8 gaan, dan is het hoog water en heb je ook nog de minste wind. 🙂

 44. Hi Johan, succes met je herstel.
  Zelf geen knie beschadiging maar 3 schroeven in mijn voet. Hiermee kan ik mijn scheen niet ver naar voren buigen. Kan minder diep door de knieen moet dus eerder op de bal van mijn voet staan als ik laag sta.
  Om te trainen heb ik een carver skateboard (merk Slide, klein maatje)
  Hiermee kan ik mijn andere manier van surfen oefenen en houding verbeteren. Ga lekker longboarden en niet te haastig opstaan.

 45. Dit is een bericht naar alle mensen die een camper hebben, en naar Noord of Zuid Frankrijk willen/gaan rijden om daar wat heerlijke surf te pakken. En omdat het natuurlijk gezellig is. Als je nog iemand zoekt die mee gaat (hoe meer zielen hoe meer vreugde) en natuurlijk om de kosten te verdelen contacteer mij 0626854140

 46. Ik zit op dit moment op de boot naar texel met board achterin de auto. Nog niet eerder gesurft daar. Heeft iemand tips, waar t best surfen en welke tijden wel niet.

 47. Aan de westzijde van het eiland….

 48. Ik zit nu heel jaloers te kijken naar de surfers op Scheef mooie lijntjes..
  Is hier morgen middag nog iets van over? Om met me zoontje beiden beginnend erin te kunnen?

 49. @PG ja. Morgenmiddag is het wel laag water. Zal met de swell die van wat verder weg komt wat close outs opleveren, maar dat is voor de eerste take offs geen probleem. Veel plezier en check nog even de surfregels die Tobias hierboven beschreven heeft.

  En als je nog vaker wilt gaan: abonneer je ff op de sms service van Tobias (http://surfweer.nl/surf/sms/) dan mis je geen golf meer. Beste investering ooit kan ik je garanderen.

 50. ik ben een beginner en wil zondagochtend om 11 uur in hoek van holland een surfles nemen. Kleine golfjes vind ik prima- juist wel chill om op te oefenen, maar ik was er ook een keertje toen er helemaal niks was en dat vind ik toch een beetje zonde van mijn geld. Dus raden jullie me aan zondagochtend (of maandagochtend of dinsdagochtend) een les te nemen?

 51. @Morris thanks man!! Abonneren gaan we zeker! Op naar een mooie zaterdag 🤙😎

 52. Zondad kan en maandag ook. Dinsdag te flat:

 53. Welk station hierboven is dat van windguru? ☝️
  Ik gebruik altijd: NWW3 50 km. Is deze ook reliable/betrouwbaar?

 54. Ameland was lekker vanochtend!

 55. Ik merk dat ik vaak na een halfuur op het water last begin te krijgen van misselijkheid en hoofdpijn. De hoofdpijn is het meeste als ik op mijn plank zit en wordt minder als ik lig. Ik heb het zowel in de ochtend als avond, dus het zal niet aan de voeding liggen. Ik windsurf ook en heb dan geen last, dus zeeziekte heb ik ook weggestreept. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?

 56. Dat klinkt vreemd en naar. Ik zou geen idee hebben, misschien even de huisarts vragen?

 57. Kan met je houding te maken hebben en dan je nekwervels. Idd ff langs fysio zou ik zeggen…

 58. Van op je plank liggen naar zitten naar staan met surfen, heb je wel steeds een andere lichaamshouding, waardoor de kegeltjes in je evenwichtsorgaan een error kunnen geven (om het maar even makkelijk te zeggen). Misschien is de extra inspanning die je levert een trigger en zit er ergens iets niet helemaal lekker. Rond de nek zitten spieren welke aanhechten aan je schedelrand. De SCM hecht o.a. aan de schedelrand bij het deel onder je oor aan. Als deze een blokkade heeft, kan dat wellicht problemen geven. Maar dat moet men dus even uitzoeken. Denk aan een manueeltherapeut/acupuncturist/chiropraktor/osteopaat, welke evt. verharde spieren kunnen aanpakken en losmaken. Fysio laat je meestal oefeningen doen. Wellicht goed om dat daarna te doen…tenminste als de spieren rondom je nek ook daadwerkelijk vast zitten. Laat je ff checken dus ! Overigens…als het niet aan je spieren, maar aan je gehoororgaan ligt, dan zou ik naar een acupuncturist gaan. Heeft bij een maat van mij heel goed geholpen voor problemen met zijn gehoororgaan.

 59. Vanaf half 8 ruim anderhalf uur heerlijk kunnen surfen in Scheveningen! Weet iemand wie daar fotos stond te maken? (kerel, witte trui /vest) het zijn vast mooie plaatjes geworden, met de zakkende zon en de boten die toen voorbij kwamen.

 60. Wie surft er vandaag op Terschelling, wat is de beste optie vh eiland, locatie, tijdstip, getij?

  Ik hoor het graag… Ik zit nu in Terschelling West.

  Thx alvast

 61. Ameland stond aan gisteren en vrijdag!

 62. Locatie; paal 8. Tijdstip; uur geleden. Ik zou zeggen trek de stoute schoenen aan en neem een gok ergens tussen paal 6 en 27. Veel plezier!

 63. Surf school Terschelling googelen en bellen ook nog een idee misschien, gaan!

 64. Was heerlijk genieten vandaag van zon zee en golven!

 65. Opkomend best bij paal 8 , tot rond hoog, na hoog wordt het rommeliger,lifeguards surfen ook dus die kan je ook vragen. Net was het leuk surfen tot 14, daarna krijg je zeewind met mooi weer

 66. Is het morgen bovenste helft Noord Holland een beetje de moeite waard voor de beginnende surfer? Rond Petten/Bergen aan Zee wellicht?

 67. Vast wel.
  Was vandaag ook weer heel mooi, de hele dag. Eigenlijk al sinds vrijdag met alle hoogwaters. En laagwater niet per se slechter, maar wel meer wind omdat dat midden op de dag valt.

 68. Dank je Tobias.

 69. Woensdag was leuk en lekker rustig surfen in wijk maar veel placebo golfjes. vandaag omdat het mooi weer werd naar wijk gereden surfboardjes voor de zekerheid mee, met het idee lekker chillen op het strand. Maar toen ik aan kwam waren de golven al redelijk en werden later nog beter en hoger. Zoooo verrast vandaag! Heb bijna niet op het strand gechillt haha. Behalve om even te eten en te drinken. En wat me nog het meest verbaasde was dat het super rustig was in het water zelfs bij de pier. Thanks Noordzee!

 70. Thanks voor het geweldige bericht weer Tobias! Tijdens de flatness maar rondgescrolled op social media en deze Nederlandse heerlijke video tegengekomen: https://youtu.be/ms8pZPxivig

  Nog nooit zo’n grote barrel in Nederland gezien. Jullie?

 71. @hoofdpijn, waar heb je precies pijn in je hoofd?

 72. Goedemorgen! Wordt het vandaag een beetje goed weer om als beginner in Zandvoort te gaan surfen? Groetjes!

 73. @Hella, 20 cm deining en heuphoge golf is ideaal voor het oefenen van je take off en wat eerste ritjes down the line.

 74. Prima beginnersgolven nu op Zandvoort bij The Spot:

 75. Belgie is echt platteland en -zee :/

 76. Hallo, weet iemand of de surf aankomende week in Bretagne goed is? Is het waard om daar heen te rijden? Voor een beginner-intermediate.

 77. La torche bijv

 78. Heb 10 jaar geleden m’n VKB gescheurd, reconstructie gehad, getraind, en weer geprobeerd te voetballen maar ben daarmee gestopt toen ik merkte dat ik te bang was geworden om te spelen.

  Tien jaar later prijs ik mijzelf gelukkig met het feit dat snowboarden en vooral surfen nog gewoon mogelijk zijn. Heb eigenlijk nooit last, doordat er geen ‘impact’ is. De enige spannende momenten zijn bijv. als mijn sterke been van m’n board afglijdt, waardoor al mijn gewicht onvoorzien op m’n zwakke knie komt. En de kracht van het water tijdens een stevige duckdive is ook niet altijd fijn. Het blijven echter uitzonderingen.

  Al met al is surfen echt prima te doen. Succes met je revalidatie en viel Spass im Wasser!

 79. Eneco heeft het idiote plan een windmolenpark op het !! strand !! van de maasvlakte te bouwen..
  zie video:
  https://www.youtube.com/watch?v=FQ5XGLSL5kQ&feature=youtu.be

  tijd om als surfend Nederland van ons te laten horen!
  je gal spugen kan hier:

  https://www.linkedin.com/posts/rijksvastgoedbedrijf_duurzame-elektriciteit-met-windpark-tweede-activity-6648673887330541568-BH1W

  en hier:
  https://www.linkedin.com/posts/eneco_duurzame-elektriciteit-met-windpark-tweede-activity-6648863993542782976-kNBX

 80. Hi Gerrit,

  Dank je! Bemoedigende woorden.

  Wil voetbal ook achter me gaan laten en vooral op surfen en kitesurfen gaan focussen (wat ik dus altijd al veel deed maar soms sessie moest laten schieten door voetbal).

  Maar goed om te horen dat impact relatief weinig is 🙂

 81. Nou voorlopig zakt heel t zooitje langzaam maar zeker letterlijk in t water en brokkelt de hele kust weer af…

 82. Vanavond nog kansen voor een beginner in Zeeland/Maasvlakte?

 83. Is dat project al.begonnen bij maasvlakte!? Slechtste idee ooit!

 84. Jan ik ben bereidt om mezelf de dood in te vechten om dit te voorkomen. Ik surf hier al bijna mijn hele leven. Ik zeg petitie tekenen en zoveel mogelijk statements maken naar de overheid dat dit niet kan en nodig is. Rustig ademhalen en allemaal even de schouders eronder. Ik vraag mezelf af dit wel kan vanuit de kustwacht…. Ver op zee kunnen ze genoeg doen met die windmolens

 85. Zijn er vanavond nog kansen voor een beginner in Zeeland, Maasvlakte?

 86. @anoniem petitie tekenen? Moet er eerst een petitie gestart worden. Is die er al?