Surfweer woensdag 30 augustus 2017

Een relatief zeer klein lagedrukgebied trekt vandaag vanaf België via het zuidoosten van Nederland naar Duitsland. In de regel niet de meest gunstige uitgangssituatie om goede golven te krijgen. Wie wil weten waarom en meer achtergrondinformatie hierover wil, kan eens een Surfweer meteotraining volgen bij mij. Momenteel alleen op de agenda tijdens twee vakantieweken in het oude deel van Boucau (Fr), waar wij met drie coaches aanwezig zullen zijn.

Woensdag 30 augustus
Het is momenteel even zoeken naar de juiste websites om de golfhoogtes op te vragen. Rijkswaterstaat zit midden in een veranderingstraject waardoor veel bekende bronnen niet meer werken. Gelukkig doen de spectra het nog wel en daar valt nu goed op af te lezen dat de wind rondom het lagedrukgebiedje het goed doet op zee. Het was mooi geweest als het laag bleef liggen, want dan was de wind aan de kust ook nul gebleven. Die gaat echter in de loop van de middag flink toenemen uit een pal aanlandige richting. Dat betekent hoge onshore windgolven later vandaag. De hoogste golven zullen te vinden zijn in België en Zeeland. Vooral aan het begin van de avond kunnen er nog stevige buien in de maak zijn. Later op de avond neemt de wind niet echt af maar zijn de golven wel flink aan de maat.

Richting Zuid-Holland stuk minder hoge condities dan Zeeland of België. Dat komt omdat de richting van de wind op zee voor een deel NNO is en de golven daardoor de kust in het zuiden voller ‘raken’. Daarnaast speelt nog mee dat het op de Noordzee boven Nederland nauwelijks waait. In Noord-Holland is er dus ook minder hoogte te vinden. Wel een voordeel daar is wel dat wind niet zo onshore staat als in het zuiden en ook nog eens een stuk minder is. Dus toch de moeite om nog eens te kijken begin van de avond. Mogelijk vallen de buien mee en gaat het getij tegen donker de golven nog redelijk ok binnen brengen!

Donderdag 31 augustus
De wind draait naar noordwest waardoor de swell meer en rechter op de kust afkomt. Het blijft in de nacht waaien, maar het neemt donderdagochtend eigenlijk heel snel af. Uiteraard is het onshore en dus wat chaotisch. Wat wel heel gunstig uit gaat pakken is het hoge water in combinatie met de twee dagen na halve maan. Uiteraard meer uitleg over de maanstanden tijdens de meteo cursus in Frankrijk (voor ieder niveau – en dat geldt trouwens ook voor de surf coaching)! Voor dit najaar staan er nog geen meteotrainingen in Nederland of België op het programma. Mogelijk organiseren we er wel een aantal in de winter als het flat is. De golven zullen donderdagmiddag in Noord-Holland nog wel even blijven staan. In het zuiden wordt het snel minder na de lunch. In het noorden blijft er iets langer iets te surfen, maar uiteindelijk wordt het ook vrij futloos en heel klein.

Vrijdag 1 september
Vrijdag staat er geen wind. Altijd goed voor cleane condities mocht er toch nog wat swell afreizen naar de lage landen. In principe is de Noordzee niet geblokkeerd, dwz er staat geen harde zuiderstorm. Dus mogelijk komt er wat binnen uit het noorden. Tussen IJsland en Noorwegen geeft een depressiegebied een swell van ver, maar de vraag is of deze vrijdag al arriveert. Waarschijnlijk gaat dit pas zaterdagochtend lukken.

Weekend 2 & 3 september
Het hele weekend golfjes. Heel klein, heel slap en ook nog eens onshore. Toch kan het getij wat gunstige veranderingen geven. Het wordt weer volle maan met wat hogere waterstanden midden op de dag. Daarnaast is de wind ook niet zo erg aanwezig. Eigenlijk is die gewoon vrij zwak uit het noorden op zaterdag. Omdat de zee warm is heb je zelfs kans op het omgekeerde zeewind-effect. De wind is dan de hele ochtend nog oostnoordoost i.p.v. noord(west). Uiteraard mag de swell hoger. In België en Zeeland is het met deze swell waardes namelijk gewoon flat. Zondag draait de wind naar zuid en geeft de hele dag een (vlakke) cleane zee. In het noorden mogelijk minder vlak. We houden het in de gaten in de surf-reports!
 1. Ik ga straks ecen een kijkje nemen aan de beach van Scheveningen en lekker erin duiken met me surfboard, op de cams ziet t er goed uit dus dat belooft veel!! Wie komt gezellig mee een surfsessie maken?!

 2. Windstil in Delft maar op Scheef web cam nog best wat beweging in het water (oogt niet super krachtig maar best wel hoogte)… Helaas work, work, work.

 3. Er zijn in ieder geval weer wat golven in de Noordzee!

 4. Is de kans op onweer vanavond nog groot in regio zuid Holland ?

 5. Nee valt wel mee. En het loopt al best ok!

 6. Vanmiddag..

 7. En Donderdag ? Ik hoop op Domburg voor minder wind

 8. EddyC

  Lees ff het stukje van Tobias (Y)

 9. @G – de wind : afnemend hopelijk – Als je RWS bekijkt gaat die ‘raar’ doen: effe minder en dan naar 14 u terug meer.

 10. @G – na midderrnacht https://www.ventusky.com/ bekijken en ICON, GFS en GEM vergelijken – ook nog WRF op http://www.meteobelgique.be/previsions/modeles-meteo/wrf.html?type=10mwind&time=0

 11. Valt oostende(staketsel) mee v wind? Zit er iets v lijn in? Ik vrees ervoor..
  Thx

 12. Iets minder wind in Domburg dan MV – dus Domburg

 13. Staat er vanavond nog een golfie?

 14. Er zijn toch best wat golfjes op scheef..shortboardbaar zelfs.
  niet teveel van verwachten,maar toch!!

 15. Domburg, had ik iets vroeger moeten zijn, niettemin toch paar takeoffs 😁 9:30-11:45

 16. Fingers crossed dat er zondag (ochtend) toch stiekem nog wat komt in Hoek van Holland of Maasvlakte2, maar ik heb weinig hoop…

 17. Waz prima van 11-13! + zon

 18. Is wijk nu de moeite?

 19. als ik zo op de cam kijk zou ik zeggen: droogoefenen op de keukentafel

 20. Iemand die dat hier vraagt is ws een echte beginner. En dan is het nog wel de moeite nu!

 21. Ook voor niet-beginners was het vanochtend op het longboard erg lekker.

 22. Verwarrend die tegenstrijdige berichten 🙂
  Als je je je afvraagt of zondag misschien nog iets gaat opleveren

 23. HvH… foto is gemaakt door aviateurs van de Luchtvaartafdeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht ergens in de jaren 1913-1938

  bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/30/toen-de-randstad-nog-niet-bestond-12737924-a1571586

  Toen liepen er al lekkere lijntjes 🙂

 24. Bizar idee hè dat al die golven al duizenden jaren, nee miljoenen jaren gelopen hebben zonder dat iemand er ooit op surfte.

 25. @Frederik En ook nog de golven op andere planeten.. 😛

 26. Hoppa 🙂 Summerswells!

 27. zou die advertentie met geluid weg kunnen, kan nu namelijk niet meer op school deze site kijken zonder dat iedereen het hoort.

 28. Haha, is goed. Ik haal het geluid er maandag af als de scholen weer beginnen!

 29. Iemand in oostende die kan zien of er iets van golven zijn? Bedankt!

 30. Off topic vraag, heeft er hier iemand ervaring met het meenemen van een boardbag met kleren Transavia? Op de site staat namelijk dat kleren meenemen in de boardbag niet toegestaan is, iemand hier ervaring mee?

 31. @Pascal, ik doe het altijd zo maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Triple bag met 2 boards en kleding, hoe je geen bagage te boeken..

 32. Nice vanochtend waz 10:00 – 12:30. Eerste anderhalf uur geen zuchtje wind, cleane heuphoge sup-heaven, daarna windje 2bft en al snel iets minder.
  Genoten met zonnetje en doenbare drukte!! Lekkerrrrr

 33. [email protected] 13:00-15:00 – softtop fun!!

 34. Is het water nog goed voor een 3/2??

 35. Morgen nog te soft/longboarden??

 36. Afgelopen winter richting Marokka hield ik me ook soort va netjes aan de regels (wel twee boards mee). En toen heb ik toch een paar epic volgepakte boardbags zonder problemen het vliegtuig in zien gaan.
  Terug heb ik mijne ook volgestouwd met wetsuits en aangeschafte meuk. Niks over gehoord.

 37. Tobias,

  Gaat de toename in periode nog iets opleveren morgen?

  Dank!

 38. Kan het water nog warm genoeg voor 3/2?

 39. Is*

 40. Ja 3/2 is prima zag zelfs lui met boardshort en lycra maar met die wind lijkt me dat iets koud als je er wat langer in gaat

 41. ‘3/2, kan dat nog?’

  Man man man

 42. Zo maar eens lekker ff in shorty nat worden. Where to go? Alles tussen Domburg en IJmuiden is een optie, maar het lijkt wat minimaal op de webcams. Kijk voorlopig naar Scheef of Katwijk

 43. @Dave @Transavia bedankt voor de ervaringen, ik ga me voor de zekerheid toch voor deze keer maar aan de regels houden

 44. Gewoon vol proppen die boardbag. Ik heb afgelopen paar jaar regelmatig met Transavia gevlogen, altijd een boardbag met 2/3 boards, wetsuits en spullen meegenomen. Nooit iets over gehoord.

 45. Einde ochtend

 46. Denken jullie dat woensdag een surfdag kan worden voor beginners? 🙂

 47. Ja, genoeg golven in ieder geval. En niet al te wild als die wind bij 20 knopen WNW blijft.

 48. Top weekend achter de rug! Vrijdag na even Cam check meteen in de auto gesprongen en een mooie warm up gedaan op heup hoge golven. Zaterdag met een smile zo groot als m’n Sup van het water gekomen en zondagochtend een nat pak gehaald op de tweede bank van bloemendaal! Dik turns draaien op cleane golven. En nu wind en golven voor de boeg… Winning!

 49. Het water gisteren in domburg was vrij helder , waande me precies in spanje ! heeft er iemand een verklaring voor dat het geen donkere groene soep was zoals gewoonlijk ?

 50. De combinatie van noorden storm(achtig) afgelopen woensdag en daarna 4 dagen complete rust.

  Geen wind en geen korte golven. Alleen swell met hele lange periode ontstaan bij IJsland. Zand blijft dan liggen op de bodem. Scheelt ook dat het doodtij was waardoor het ook minder diep/ondiep komt met de wisseling van hoog naar laag. En die noorder storm bracht schoner water uit het noordelijke deel. Hoewel je bij domburg ook altijd verser Atlantisch zeewater hebt uit het kanaal.
  Dit zijn maar een paar mogelijke oorzaken. Misschien zijn er wel meer.

 51. Is het aankomende vrijdag in Zandvoort de moeite waard?

  Gr Jaro

 52. Hoop op (zee)gen vanavond.. 😊

 53. Zou het morgen einde van de ochtend surfbaar zijn met laag water ter hoogte van Noordwijk of katwijk? met een zuidwestelijke swell zou het met afgaand of laagwater beter moeten zijn dan opkomend tij of hoogwater ?

 54. Nope, nog helemaal flat helaas.

  surfweer.nl/sms

  Ik zal morgen ook maar weer eens een nieuwe bericht op de site zetten!

 55. Komt er ooit een app van deze site met push-notificatie bij nieuwe berichten? Zit hier met smart op te wachten.

 56. Tobias; is er nu een login nodig voor ECMWF? Dat zou wel bijzonder jammer zijn…

 57. @singlefin: orange
  Je kan zowel ECMWF als GFS bekijken via weer.nl

 58. Ecmwf kan tegenwoordig ook via windy.com Erg fijn! Met ook de optie voor windstoten.

  Verder nog geen plan hier voor een app van deze site. Als je houdt van push notificatie dan moet je zeker de surfweer sms nemen!!! Wel een idee om inderdaad als extra service optie een extra smsje te doen bjj een nieuw weerbericht op de site. Bedankt voor het idee! Dat doen we al via Facebook maar niet iedereen volgt dat zo. Je kan wel een melding instelling maken op de surfweer Facebook pagina voor nieuwe berichten.

 59. Wat klinkt dat lekker zeg die week! Ik wil mee! Maar… Ik ben verkocht aan het longboarden. Kan dat ook of is het echt alleen voor de shortboarders?

 60. De coaching weken zijn zeker ook voor longboarders. Ik neem zelf ook mijn CJ Nelson classic 9’5 mee naar Vieux Boccau!

 61. Hoe is surfen op Schiermonnikoog? Iemand ervaring? Ik ga er dit weekend heen en vraag me af of het zin heeft om surfboards mee te nemen.

 62. Ik was even op camperduin strand vandaag maar daar viel op de 2 bank rollende golven plus minus half metertje..

 63. Als ik de windkaartjes bekijk, blijft het de komende tijd (zuid)west meuk. Of zie je in jouw glazen bol iets mooiers, Tobias?

 64. Waar kan ik meer info vinden over die coaching weken?

 65. Komt er nog een weerupdate vandaag?

 66. Sorry komt pas laat deze ochtend of begin middag.

  @ https://www.surfblend.nl/coachingweeks

  Stuk van mij staat er nog niet bij, maar is als volgt:

  Weten waar de beste golven zijn te vinden in Nederland en Frankrijk? Doe de Surfweer Meteo Training voor, een cursus waarbij het lezen van weerkaarten, boeigegevens, getijgrafieken op een leuke manier onder de knie te krijgen is. Voor en na iedere oefening volgt een uitgebreide uitleg. De cursus zit vol met voorbeelden uit de praktijk, in beeld gebracht met getijdengrafieken, weerkaarten, surffoto’s, webcambeelden, boeigegevens etc. Na afloop weet je precies hoe je deze moet combineren, zodat het een stuk eenvoudiger wordt om te bepalen wanneer en waar er golven naar jouw smaak te vinden zijn. De trainingslocatie is dichtbij het strand, zodat de theorie meteen in praktijk kan worden gebracht.

 67. Bizar kort windfetch maar wel goede hoogte nu in Holland/ Zeeland.

  En dat terwijl het op de wadden helemaal flat is:

  IJmuiden:

 68. Helaas blijft het ook met hoogwater vrij hard waaien in N-H. En nog eens nog meer onshore ook (WNW tot West).

  Zeeland minder sterke wind en ws een beter alternatief voor vanmiddag vroeg.

 69. Die coachingsweken zien er tof uit! Best goedkoop eigenlijk. Duimen voor goede golven!

 70. @Tobias & wavefunction: bedankt voor jullie reacties.