Surfweer Woensdag 23 mei 2018

In de laatste 300 jaar is de maand Mei zelden zo warm en zomers verlopen. Met deze zomerwarmte zou je normaal gesproken een langdurige flatness verwachten, maar tot nu toe is dat alles mee gevallen. Dat komt omdat de stroming uit het oosten tot noordoosten komt. Die richting geeft net genoeg aanloop uit het noorden om swell bij ons via de wadden ‘om de hoek’ te laten komen. Dus de komende dagen zijn er volop kansen op golven!

Woensdag 23 Mei
Na drie dagen flatness zijn er woensdag weer golven uit het noorden. Deze swell van 0,9m bij 6 seconden zal vlak voor onze kust in combinatie met de wind uit het noordoosten nog aardig doorgroeien. Dan is het meteen alweer de moeite om een nat pak te halen als de stroming van het getij tegen deze wind in duwt (met hoogwater dus). Klein probleempje is dat hoogwater pas is om 23:00 uur. Uiteraard is het altijd twee keer vloed op een dag, dus 11:00 uur in de ochtend kan ook. Alleen is dan de wind er nog niet dus zul je het moeten doen met enkel de swell van 0,9m. Op zich zou dat meer dan voldoende moeten zijn. Helemaal in België, want daar waait het de hele nacht NNW windkracht 6 en is de swell nog vers als het eerste tij komt opzetten. Dat is in Belgie nog iets eerder dan elders en ook daar dan zonder wind. Dit kickt pas tussen 14 en 15 uur langzaam in en neemt toe tot windkracht 6 in de avond uit het NNO-en. Op de wadden is het meer Noordoost, waardoor het in N-H mogelijk nog iet aflandig is. Het tij zit daar echter ook niet meer gunstig in de avond. Uiteraard kun je wel met de stroming mee nog wat golven pakken, maar eigenlijk zijn de kansen dan verkeken.

Donderdag 24 Mei
De swell draait iets en komt meer uit het noordoosten. Uiteraard komt dat doordat ook de wind naar het noordoosten is gedraaid. In de ochtend geeft dat cleane condities, maar is het wel zaak om richting het zuidwesten te gaan. Als er geen swell uit het noorden onderdoor loopt, staat er N-H in de regel niet genoeg hoogte. Daar moet je dus vooral op woensdag naar golven zoeken. In het zuiden is donderdag misschien wel even goed als woensdag. De wind blijft in genoeg in de noordoost hoek, waardoor het clean is. Alleen in Belgie en Zeeland is het met noordoost soms ietwat onshore. Echter zal in die regio de wind minder hard zijn dan in het noorden. Het tij is wel weer belangrijk. Eigenlijk vooral en alleen hoogwater. Nog meer noodzakelijk dan woensdag het geval is, omdat de swellrichting meer noordoost is.

Vrijdag 25 mei
De richting van de wind wordt nog meer oost. Vanuit het zuiden wordt het tijdelijk windstil. Toch zal juist in het windstille gedeelte de beste swell te vinden zijn. Boven de wadden blaast het stevig door, vooral in de nacht van donderdag naar vrijdag. De wind neemt wel weer toe, maar zal te laat zijn voor een nieuwe avondtoename.

Zaterdag 26 mei
De windtoename geeft in het weekend weer meer hoogte. Eerst leek het er op dat zaterdag de beste dag zou worden, omdat dan de richting meer noordoost is. Zondag zou namelijk meer oost worden, maar wel 2 x zo hard. En juist die windtoename zou er uiteindelijk voor zorgen dat er toch hogere golven komen. Ook al moeten die met bijna een U-turn van 180 graden de kust bereiken. Uiteraard gaat dat alleen maar lukken in de regio’s Belgie, Zeeland en Zuid-Holland. En natuurlijk om de wadden, maar daar is de wind dan veelal onshore. Wel zit het getij gunstig voor Texel bijvoorbeeld met op zaterdag en zondag van 16:00 tot 20:00 hoogwater. En een vroege ochtendsessie behoort daar ook tot de mogelijkheden. Elders is het tij vooral gunstig midden op de dag. De ochtenden en avonden geven te veel laagwater stroming en houden de golven op zee.

Wetsuit adviezen (temp water 13,5gr)
Woensdag: 4/3mm met 5mm schoen
Donderdag: 4/3mm, 3 of 5mm schoen
Vrijdag: 3/2mm wetsuit, 3mm schoen
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, 3mm schoen & oorbescherming ivm wind!
Zondag: 3/2mm wetsuit, 3mm schoen

Wat na het weekend brengt? Nog meer warmte en aanhoudend oost. Dankzij het vrij koude voorjaar is de temperatuur van de Noordzee flink veel kouder dan de luchttemperatuur en blijft die oost-circulatie overdag telkens de neiging tot noordoost houden. Uiteindelijk wordt het zwakker met een paar dagen wat minder golf en wind. Daarna is de kans groot dat het hogedrukgebied naar het westen opschuift en boven Ierland of Engeland komt te liggen. Vanaf dan zal het echt stevig losgaan en heeft N-H ook een stuk betere / hogere golven. De maand juni zou wel eens veel kouder met veel meer noordenwind kunnen verloopt. Helemaal de eerst helft! Uiteraard kleven er aan zo’n forecast de nodige onzekerheden. Wat in ieder geval nog niet onzeker is, zijn de getijden. De eerste periode verloopt perfect voor de van 9-17u werkende mens, want in de vroege ochtend is het hoogwater en in de avond. Tweede week van juni wordt het nieuwe maan met springtij (op woensdag) en kun je beter midden op de dag het water in. Heerlijk om nu al zo’n ver vooruitzicht te hebben dat richting geeft aan het leven van de surf-verslaafden onder ons!
 1. Swell komt langzaam op gang zo te zien op de Cefas meting.

  Op de spectra is nog niets te zien, maar ws wel vanavond laat (en dan 12 uur optellen voor die bij ons is)!

 2. Thanks voor dit goede nieuws Tobias, en de leerzame uitleg 🙂
  Is het bij deze N / NO swell woensdag beter om bij Wijk (lees: noordpier) te surfen of juist IJmuiden (zuid van de pier)?

 3. Normaal gesproken zuidkant, maar daar is het nu te weinig voor..

 4. Om 7:40 lijkt lage golfhoogte op webcam Scheveningen. Regen tot 12u voor Z-H.

 5. 9:10 opkomend tij (10uur) en golfhoogte neemt af bij Maasmond.
  Dat stimuleert niet om te gaan rijden.

 6. Af?
  Neemt juist toe:

 7. Herstel, voor sup en long ws wel genoeg op ijmauislag:

 8. Maar, hoe zuidelijker hoe beter vandaag:

 9. …alsof de eerder aangegeven tijden een uitloop kennen. Scheveningen lijkt nu juist beter te worden t.o.v. 2 uur geleden. Kan dit kloppen Tobias?

 10. Kan kloppen, want ik kom er nu pas uit. Was lekker alleen nu zit de wind er op in Z-H zuid en is het crap en kleiner geworden. Vanavond nieuwe ronde nieuwe kansen!

 11. Zijn er al mensen die zonder schoentjes te water gaan? Ik surf veel liever zonder schoentjes dan met..

 12. @twijfel

  schoentjes en handschoentjes zijn niet meer nodig! Water is lekker nu!

 13. 300 jaar. Ze meten toch pas 120 jaar ofzo

 14. Is vanavond Wijk aan zee nog te doen?

 15. Plenty Plezier in Wijky-Enjoy

 16. Tis niet niks in Noord-Holland

 17. Man man man wat een golven 9 tot 13.30, clean krachtig lange lijnen, werd steeds beter en hoger met eindelijk weer is wat wanden

 18. Wijk was beter dan verwacht, heerlijk van 10:30 tot 12:30

 19. Gaat maar door..

 20. Idd N-H pakt die 6s swell nog goed op en zit nog net op randje midtij!

 21. Zeeland prima vanochtend. Vooral na 10.30 voldoende lijn.

 22. Scheveningen Noord 12:00 uur

 23. Zit er na 19:00 nog wat in het vat voor Wijk/Parnassia? Kon ik niet uit de forecast opmaken namelijk. Maar aangezien het vanmiddag beter was dan verwacht..

 24. Valt er vanavond nog wat te surfen in belgie ? Of zal het getij net te laat zijn hiervoor ?

  Grz

 25. Knap stukje weer tobias !

 26. Gaat af nu met achterste bank

 27. Hoop rond zonsondergang nog het water in te gaan. Is het de moeite om naar Noordwijk te reizen, of zal het even goed zijn op Wijk?

 28. @ Noordwijk, beter noordwijk. Wijk minder met NO wind en laag water.

  Wij gaan naar Bloemendaeeelllll aan zee…

 29. En vergeet je accountabillebuddy niet.

 30. Was vandaag lekker aan op Wijkie! Spot on Tobias jiihaaa!

 31. Ja, niet verkeerd vanaaf met laag. Achterste banken wilden wel..

 32. Wijk windsurfpad viel niet tegen

 33. was be wat. zou morgenavond late sessie kunnen doen

 34. Sunset beach

 35. Idd ging wel af op Wijkiki gister namiddag Dirk achterste banken windmolens!
  Ik heb voor het eerst ervaren wat afdrijven op 100 meter naast de pier is!! Moest enorm terugpeddelen te gen oostenwind in en stroming wat door de surfstoke en onoplettendheid kwam! Leek wel een grote rivier daarlangs naar buiten!

  ik toch eens meer Mauimuiden spotten, jammer dat daar een goede Livecam ontbreekt? Niet echt slim van de strandtenten daar voor meer surfklandizie!

 36. @Ed heb je nog een mooie plaat met die bloedrode zon op de achtergrond? Of bewaar je die voor de verkoop;-)

 37. Ik hoop toch zo dat er vrijdagochtend nog wat swell door pompt in Zeeland.. werk-werk-werk

 38. @Poseidon! dat lijkt mij nou ook een goed idee: webcam bij IJMAUI 🙂 Bij IJmuiderslag zit een strandtent bovenop de duinen; lijkt een mooie positie. Alleen de afstand tot het strand is nogal ver… Is hier vaker over nagedacht door surf-filosofen?

 39. zou het vanavond nog wat worden in Domburg?

 40. @Jeroen vanavond meer 🙂

 41. Ja dikke cam op IJmuiden zou tof zijn!!!
  Wellicht een crowdfunding starten en dan aanbieden
  bij een van de strandtenten?

 42. Wellicht Hightide strandtent vragen? De vraag rijst wel of je dit door de fijnstof zwartgeblakerde pareltje op de cammert wilt hebben. Daar is nog de rust Te vinden. Gister bij Bdael aan zee het effect van toenemend aantal gebruikers goed kunnen ervaren daar waar je Jaren geleden ook daar nog in je eentje lag. Zelfde geldt voor Parnassia..

 43. Wat het weekend betreft: wordt België (oostende) dikker dan Zeeland (Domburg)?
  Hoelaat best te water gaan? Opkomende of afgaand tij?

 44. Scheveningen Noord 12:01 uur

 45. Was een mooie speeltuin gisteren! Super voorspelling goed maakertje van de alerts van afgelopen vrijdag 😛 haha. Als dit zo blijft de rest van de zomer ….

 46. Was gisteravond van 20:00 tot zonsondergang heel nice op verschillende zandbanken bij Duindorp. Schouderhoog, hol, bleef mooi open naar recht. En VEEL steiler dan op de zuid… en rustiger.

 47. #SUP. Rond 12-en erg mooie sets in Noordwijk. Mooi clean tot schouderhoog, soms met een lekkere push voor de SUP. Heerlijk en erg rustig, morgen weer hoop ik 😉

 48. Domburg nog de moeite vanavond?

 49. @Ijmuiden,
  Wil jij zo graag alleen liggen dan?
  Niet echt veilig lijkt me heb ik nu echt ervaren en dat strand is zooo groot daar en breed met 200 surfers merk je nog niks met die lange lijnen daar! 4 kilometer strand richting Parnassia!

  Het is idd een pareltje graag met Surfcam!

  Ik snap Hightide niet, zij onderschatten de kracht van een LiveCam daar! Zo heb ik Wijkiki leren lezen en inschatten samen met het Surfweer forecast! Maar de ultieme tricker hangt bij mij echt van een Cam af! Er zijn Toplivecams te koop voor 1000 euro incl montage bij livecam.nl bv!

  Ik wil wel meebetalen voor crowdfunding geen probleem!

 50. Scheef noord best lekker tussen 12/15,nu nog steeds denk ik.

 51. Wijk
  9-11 = 🙂

  (met een longboard dan)

 52. Is het de moeite waard om vanavond te surfen bij Zandvoort

 53. Golfhoogte is behoorlijk afgenomen. En wat ook niet helpt is dat het getij pas na zonsondergang opkomt. Uiteraard nog wel genoeg rollers om op te staan en een ritje te maken. Maar geen holle stukjes meer.

 54. http://hdtv.webcam.nl/ijmuiden/ Webcam ijmuiden. Draaid rond dus soms even wachten. Verder prima.

 55. Nog een paar plaatjes van gisteravond.

  http://www.surfed.nl/sessions/2018/180523/index.htm

 56. Mooie cleane golfjes in Bloemendaal van 18-19, was genieten!

 57. Lekker gesurft in zandvoort🤙🏻🏄🏻‍♀️

 58. Iemand een idee wat over de (in ieder geval zuid Hollandse kust) die stukjes vis/kwal overal zijn die je voelt tijdens het paddelen?

 59. dat zijn scholen jonge spiering die met miljoenen tegelijk vlak onder kant zwemmen

 60. Ik zie ook veel zeedruiven (kleine bol kwalletjes) liggen overal. Die kunnen het ook zijn.

 61. ALS je aan jonge spiering ruikt Dan zou je komkommer moeten ruiken. Kwallen zijn onder de kust door oosten wind.

  @Ijmuiden, niet helemaal met je eens maar je zult het zien de komende 5 jaar.

 62. wordt het nog wat vandaag ? Lijkt klein op de webcam scheveningen

 63. @Ed thnx voor die mooie platen! Die zonsondergang maakte het weer een bijzondere avond.

 64. Scheveningen vanmiddag nog wat of morgen beter?

 65. @Jeroen bedankt!

 66. T is zo goed als weg, de swell…

 67. Ah bummer…!

 68. Hoe ziet het Za/Zondag op Scheef uit?

 69. Morgen zonnig en warm = bomvol strand en einde dag vuilnisbelt. https://goo.gl/images/XCwYFw

 70. Ha Tobias, de wind zaterdag vanaf Noorwegen over de Noordzee lijkt een beetje op de aanmaak van die 6sec swell waar we zo’n plezier (ook in NH) van hebben gehad toch? Of is dit wishful thinking? 🙂

 71. Dus zaterdag te klein en zondag terug NOoosten feest??

 72. In Nood voor Nuttige Noorderwind

 73. Wordt het wat in België dit weekend?

 74. Hmm. Jammer dat het woord werk bestaat.

 75. Zaterdag of zondag beter? (Voor in Zeebrugge, Belgie)

 76. Yes, dus eindelijk weer eens op lange plank in NH zondag!

 77. Kap nâh, met die pallets stokerij, #rook #vuur #zeevlam #scheveningen

 78. Is het morgen nog de moeite ? En zo ja waar ? Noordwijk, scheveningen of wijk 🤙🏻

 79. Ben bang dat er zondag pas echt iets doorkomt.

 80. @Tobias Bedoel je daarmee dat het zelfs met een longboard morgen in Scheveningen echt niet de moeite is? Jammer, had voorafgaand aan een kinderfeestje in de Vogelwijk graag voor het eerst in maanden weer eens een golfje gepakt (ben nog steeds geblesseerd aan knie dus op zich zijn rustige condities wel fijn, maar helemaal flat schiet natuurlijk niet op)

 81. Idd, niet de moeite / zo goed als flat. Er zijn op zee wel golven, maar de richting is te veel oost.

  Morgen zou er meer noord bij moeten zitten dus hopelijk dan wel ok met een longboard.

 82. @Tobias Denk je dat het zondagochtend in Zandvoort wat kan worden? Windguru (0,6 meter en met ster) en Magic Seaweed (flat) lijken elkaar een beetje tegen te spreken.

 83. @Tobias Thnks, jammer maar helaas. Sleep ik in elk geval niet voor niks m’n surfspullen mee.

 84. Is het meer in het zuiden bijvoorbeeld Ouddorp ook niet meer te doen met longboard met hoogwater?

 85. Nee, lijkt niet meer te gebeuren vandaag helaas..

 86. Misschien vanavond..?

 87. komt de swell morgen door?

 88. Weet iemand hoe de swell maandag is?

 89. Five am letsgoooooopooo

 90. Zal geen avond sessie zijn..

 91. Ik ben benieuwd of er morgen door refractie nog een klein golfje doorkomt in de zuidelijke nederlanden

 92. Tja, wie het weet mag het zeggen. Het ziet er alleen niet echt hoopvol uit helaas..

 93. En ik wil morgen op de longboard in NH…. wordt niets? Please good news…

 94. vandaag wel mijn dochter lekker laten surfen op golfjes tot 40cm hoog. Ze heeft haar eerste golven gepakt waarbij ze zelf heeft ingepeddeld (voorheen gaf ik haar een duwtje). En ik als trotse vader juichen bij iedere golf! Gouden momenten.

 95. Good busy!

 96. Weet iemand hoe t in Domburg loopt? cam’s staan te ver weg

 97. Is het vandaag nog de moeite ?

 98. Er zal niet veel lopen. De boeien geven nog geen halve meter aan. Plus het onweert op dit moment.

 99. Jessy Domburg oogbal heel af en toe minimaal setje over t algemeen niks

 100. Misschien met push van hoog water? Wel je grote board pakken…

 101. Geen golven wel busjes, veel busjes..

  http://surfweer.nl/surf/scheveningen/

 102. J6 platform nu iets boven de 100 cm. Zou hoogwater in ZH dan toch nog iets worden?

 103. Solo Singlefin Sunset Session (gisteren 20:00-22:00 [email protected], kniehoge lijnen… blij dat ik de gok gewaagd heb; webcams vandaag zien er – nog – minder uit)

 104. Hoe oud is je dochter? was namelijk vandaag hetzelfde van plan 🙂

 105. Dinsdag / woensdag lijkt er wel weer wat beweging te komen!

 106. Hoe zien de komende weken Frankrijk eruit?

 107. Laat die beweging maar komen,ik ben er helemaal klaar voor.

 108. Kleine update met betrekking tot eerdere constatering op waterinfo site van RWS (ik dacht van singlefin:orange?). Ik ben er nog maar een keer achteraan gegaan en ze hebben nu de oorzaak gevonden van het missen van de parameters voor golven. Je kan ze nu weer zien op waterinfo.rws.nl en dat werkt ook automatisch door op http://actuelegolven.nl (zowel kaart als “lijst”, zie screenshot). Dit ter info. Hopelijk blijven hun feeds stabiel.

  En zoals iedereen hier: ik kan niet wachten tot weer wat beweging in het water!

 109. Stilte voor de storm!!!!

 110. 👍 Guus!

 111. Hi Tobias,

  Denk je dat er nog iets van golven en/of wind aankomt deze week?
  Zou nice zijn!
  THx

 112. ze wordt over een week 9. Maar ze is erg klein van stuk dus het ontbreekt haar vooral aan kracht. Ze heeft wel voldoende lef (ze wil zelfs een parachutesprong voor haar verjaardag) en vraagt regelmatig of ze mee kan het water in. Over een paar jaar surft ze me er uit vrees ik ;0)

 113. @GuusC: top! Ik heb rijkswaterstaat zelf ook een paar maanden geleden gemaild (met enkele vragen over de nieuwe ‘look & feel’), maar tot op heden geen reactie ontvangen. Ik ben blij dat ze wel met jou in gesprek zijn gegaan.

 114. Mocht je ze nog eens mailen; ik blijf het jammer vinden dat ze alle gegevens m.b.t. golven (richting & hoogte) hebben verwijderd van golven met een golffrequentie tussen 100 en 200 mHz… aangezien dat in feite het bereik is (periode tussen de 5 en 10 seconden) waar wij als Noordzee surfers voornamelijk in geïnteresseerd zijn (30-100 mHz is uiteraard ook waardevol, maar dat komt gewoon wat minder vaak voor bij ons).

 115. Graag gedaan! Je moet af en toe even de goede route vinden daar. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer, maar het is weer gelukt 🙂

 116. Mooie kaart. Dank voor het werk!

 117. Was super longboard dag vandaag! Optimaal genoten!

 118. @singlefin:orange: Nog even kort gezocht, maar ik zie 100-200mHz inderdaad ook (nog) niet in de aangeboden feeds. Dit zou nog wel eens een lastige kunnen zijn om voor elkaar te krijgen. Als ze het specifiek meten moeten ze het misschien wel aanbieden (in het kader van open-data), maar als het een afgeleide waarde is waarschijnlijk niet per se.

  Ik zal nog even zoeken, maar kan ik deze niet beloven, helaas :-(. Tenzij iemand weet hoe deze te berekenen met de beschikbare data.

 119. In noord Holland is het perfect voor kleine kinderen met een soft top.
  Goede hoop dat het langplankbaar wordt later deze week.

 120. Heeft het vanavond nut om Mn plankje te pakken en te surfen in zantvoord