Surfen, geschiedenis & present (2020 ‘april)

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het covid-19 virus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!
 1. Opnieuw een verse surfweer “liveblog” , omdat het na twee keer 100+ comments de blog weer overzichtelijk te houden.

  Wil je de oude comments nog teruglezen, volg deze link:
  surfweer 27 maart 2020

  En die daarvoor:
  Surfweer 24 maart 2020

 2. Snapshots van de surf van dit moment laten iig de juiste physical distance zien.
  We zijn goed op weg (Op Weg). Nu vasthouden tot en met 28 april AUB!

  Doordeweeks waarschijnlijk niet zo moeilijk, maar in de weekenden graag extra alert blijven op (te) drukke peaks & parkings! Liefst natuurlijk gewoon de weekenden skippen, net als vandaag. En ondertussen fit blijven door thuis van de bank te komen met een goede work-out!

 3. F1, wielrennen, motorcross e.d. zijn wedstrijden en ja dan zijn de verantwoordelijkheden uiteraard anders geregeld/vastgelegd.
  Of denk jij echt dat je op een wielrenfiets ineens geen verantwoordelijkheden meer hebt in het verkeer?

 4. @ discussie tav effect van windmolens. Kreeg dit artikel van een ‘Delfste Student’ die werkt bij Ørsted.

  Effecten lijken mee te vallen dus

 5. Effecten van windmolens op de kust, lijkt dus mee te vallen

  https://tethys.pnnl.gov/sites/default/files/publications/Potential_Effects_of_Offshore_Wind_Developments_on_Coastal_Processes.pdf

 6. Solo surf in NH vanochtend, mooier dan verwacht! Hoofd weer leeg!

 7. Gisteren avond sundown, mooie lijnen. Ruim op afstand!

 8. Even een verwijzing naar onze “vrienden” die vaak op dezelfde spots als wij ‘sport’- ontspanning proberen te vinden: Sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/21075/bestaande-corona-maatregelen-verlengd-t-m-28-april.html

  “Sportvissers die – mits volledig klachtenvrij – tóch willen gaan vissen om een frisse neus te halen, krijgen van Sportvisserij Nederland het dringende verzoek om maatregelen van de overheden na te leven en hoe dan ook de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  – Áls je gaat vissen, ga dan in je eentje – ook als je met een boot het water opgaat.
  – Kies je stekken bij grote voorkeur in landelijk gebied, zodat je weinig of geen andere mensen tegenkomt.
  – Houd je te allen tijde aan de minimale afstand van 1,5 meter.

  Vorige week is er een noodverordening gemaakt waardoor ook boa’s van de sportvisserij kunnen toezien op de naleving van de corona-maatregelen en waar nodig ook een proces-verbaal kunnen uitschrijven. Houd je dus netjes aan deze richtlijnen en blijf gezond, dan kunnen we hopelijk snel weer als vanouds sportvissen.”


 9. Bewijs dat die windmolens de swell behoorlijk blocken, want het is nu helemaal flat terwijl het 1 meter clean had moeten zijn! !!

 10. Vind het vooral lelijke dingen. Horizonvervuiling! Voor de surf ga ik me pas echt zorgen maken als ze Schiphol op zee gaan bouwen.

 11. …of de Noordzee gaan indammen ivm waterstijging. Maar dat zullen wij niet meer meemaken. 🙂

 12. Meter waz er zeker uit het zicht van de camera 🤔🙏🏽

 13. @Windmolens, zei op 1 april 2020 om 14:25

  Zou aan de andere kant ook mooi wezen. Want weer een mega groot bagger project (lees: hollandsch glorie). En een dam die de stroming blokkeert en de golven mooi binnen laat komen als bij skeef.
  Indien dat zou gebeuren krijg je weer zo’n skeefse hotspot waar je met 100en in het water ligt.

 14. Horizonvervuiling?

  Zie je liever kolencentrales dan?

 15. Ja. Veel Liever 1 efficiënte moderne centrale op het land dan honderden (of duizenden) windmolens die de horizon langs kilometers kustlijn vervuilen.

 16. Vergelijking fukushima had 2 kernsites met in totaal 10 centrales. Bij 1 was sprake van de lekkage.
  Per centrale zou je zo’n 2.500 moderne, werkende windmolens en goede windomstsndigheden nodig hebben om vergelijkbare hoeveelheid energie op te wekken. Helaas wordt energie vanuit wind niet mooi constant opgewekt, is de wind niet altijd goed en is er wel eens onderhoud nodig. Gaat dus eerder richting de 3.000 molens om het vergelijkbaar te maken.
  Dat is voor 1 centrale (Fukushima had daar 10 van, dus 30.000 windmolens). Leuke rekenopgave: hoeveel Noordzee is dan nog niet bebouwd?

 17. “Een klap van de molen gehad”

 18. …nu pas doorhebben over de windmolens…pffff…..15jaar oud nieuws…..!!…je moet daar geen Einstein voor zijn om dit te begrijpen!!……

 19. Wijk was prut vandaag

  In het zicht van de camera….

 20. Gebruik gewoon minder stroom.. Probleem opgelost..
  Pss kerncentrale levert 4000 huishoudens ongv aanstroom. In Nederland gebruiken ze meer en deel gasturbine. Injecteren ze met poedersteenkool. Puur piek/piek op te vangen.
  Maarja windmolens is meer de intensie van, ” kijk hoe groen we bezig zijn.”
  Beetje als die piep mieps die een *esla rijden.
  Lithium accu die niet aftebreken zijn. Gewicht dat je u tegen zegt. Levens duur van een batterij die niet langer dan 2 a 3 jaar mee gaan(Lithium is net pasta, droogt op). En heeeeeel veel stroom verbruik en verlies om zo een auto op te laden. En de mensen die er in rijden, hebben een Imago dat ze doen dat ze echt heeeeeeel goed bezig zijn voor het milieu.

  Nou wil je de oplossing.
  Gebruik minder stroom en neem meer de fiets.

  Mensen geniet van het zonnetje.. 😉

 21. Haha.. heerlijk! 🙂

 22. Kon het niet laten om te reageren; Een moderne windmolen op zee doet 8MW. Dan praten we over 140 windmolens per Fukushima centrale (geen 2500??). Nog steeds veel helaas.

  Ligt nu 1 surfer op de cam (scheef), groot gelijk, liever surfen dan een internetdiscussie aangaan…
  Gaat die wavepool in den haag al een keertje open?

 23. De windmolens zijn er, komen er meer. Zijn een tussenfase in de energietransitie.

  Plaatsing offshore heeft tijdelijke negatieve effecten op bruinvis en beide zeehondensoorten. Gebruikende permanent op oa vleermuizen en vogels irt aanvaringen. Positief als rustplaats voor vissen daarnaast ook voor ruige dwergvleermuis en bepaalde vogels op trek.

  Ik vind het horizonvervuiling maar zoals hierboven aangegeven weegt dat op tegen luchtvervuiling in mijn optiek. Waterstof gekoppeld aan zon en windenergie is in ons land de future als je het mij vraagt.

  De parken zullen ongetwijfeld een effect hebben maar bepaalde spots lopen legendarisch als je het mij vraagt.
  Swell is in de maak voor het weekend. Kennemerland was aan.. yeeeew!

 24. Ziet er erg goed uit voor a.s. zaterdag!
  Laten we wel éxtra scherp zijn op het volgen van de regels, er zijn méér dan genoeg brede stranden in Nederland dus die 1,5m afstand kan geen probleem zijn.
  Stel je voor dat werkelijk alle stranden dicht gaan met dit soort condities.

 25. Zondag moet er toch ook wat overblijven van die 3m 12 seconden swell bij noorwegen zou je zeggen?

 26. Die anderhalve meter is zeker een probleem aan de kust:
  https://www.surfer.com/features/coastal-breeze-can-carry-covid-19-more-than-6-feet-says-virus-expert/

 27. Sinds laatste paar keren surfen worden me vingertopjes niet meer warm, ik ga vaak te lang door met gevoelloze vingers als het mooi loopt. Heb ik me vinger bloedvaten voor altijd nu verpest? Iemand anders ervaring daarmee of tips om ze weer doorbloed te krijgen
  Dank

 28. Lekker verder kwebbelen op windmolentjes.nl

 29. Veel stranden worden afgesloten a.s zaterdag en zondag ivm het mooie weer. Je kan wel lopen naar het strand maar parkeren wordt een ding.

 30. Dat zou geweldig nieuws zijn voor de locals! :- )

 31. gelukkig ben ik overal local

 32. Zijn je vingertoppen ook gevoelloos?

 33. Nu op moment niet, nu heb ik constant koude vingertoppen en wel sommige vingers een beetje verdoofd gevoel, relatief aan de andere

 34. Ben bang dat je soort frostbite hebt. Het weefsel van je handen (cellen) zijn dan beschadigd door te lang te koud te zijn. Grote kans dat ze de volgende keer in koud water snel weer gevoelloos worden. Als je er ook last van hebt als je nu binnen zit moet je ff naar de dokter. Misschien is er dan wat meer beschadigd.

 35. Zoek even op youtube:
  Asian boss korea covid
  Krijg je een interview met de eindbaas van de Koreaanse virusbestrijding. Heeft hiervoor al SARS, Mers, Ebola en ‘swine flu’ voorbij zien komen. Duurt minuut of 20 maar dan hoor je o.a. ook zijn beeld bij de anderhalve meter, indirecte besmetting enzovoorts.
  Jammer genoeg heeft hij geen ervaring met de Nederlandse griepgolf in 2018.

 36. Heel erg bedankt :). Volgende keren toch wat liever voor me lijf zijn met kou

 37. Zie net op NOS dat de parkeerplaatsen dicht gaan bij de stranden van Den Haag

 38. Zelfde dame maar meer achtergrond… vooral duidelijk dat veel nog onduidelijk is:
  https://www.latimes.com/california/story/2020-04-02/coronavirus-ocean-swimming-surfing-safe-beaches-los-angeles

 39. ‘ When waves break in the surf zone and all the foam and bubbles pop, Prather said, “all that stuff — the viruses, the bacteria, pollutants, all the gooey, oily stuff — just launches into the air.”

  Nog afgezien van Corona, je zou na dit te lezen bijna meteen al je gear op marktplaats zetten en een andere hobby zoeken;)

 40. @Tommie

  Just dont eat bird or bat shit! In elke liter zeewater sterft het van virussen en bacteriën.

 41. De golfspectra plaatjes van /surf /spectra zijn voor mij een waardevolle bron bij het korte termijn forecasten. Maar wat zijn ookal weer / hoe bereken je de duur vanaf de boei tot NL kustplaatsen (voor verschillende frequenties)?

  Welke wave wizzard kan dit uitleggen?

 42. Elke dag een teentje zwarte knoflook helpt !

 43. Dit klinkt inderdaad als frostbite. Als het niet te ernstig is kan dit nog herstellen. Ik denk helaas dat je uit het water moet blijven, want anders word de schade alleen maar groter. Als je toch gaat investeer dan effe in goeie handschoenen.

  Het goeie nieuws is dat het water snel opwarmt komende tijd!

 44. Noord-Hollandse stranden gaan op slot dit weekend

 45. Komt weer terug met een beetje geluk, kan erg lang duren (maanden / jaartje).

  Wees vooral voorizchtig met vochtig en wind, hou ze warm en draag absurd vaak handschoenen.

 46. Vanmorgen nog even gesurft, goeie golven en geen wind in Castricum. Helaas laten mijn kwaliteiten nog te wensen over haha..

  Hopelijk kunnen we allemaal blijven surfen en blijven de stranden open!

 47. Aangezien het morgen de hele dag goed is, wil ik een rustig momentje uitzoeken om een beetje de piek te vermijden. Wat zou dat moment kunnen zijn? In de avond wellicht?

 48. Weet iemand waar ik mijn board kan laten repareren in de buurt van Bergen? Het is een classic pu single fin van een bekende shaper uit California. Is er iemand die dat kan repareren, in de buurt van Bergen / Bergen aan zee?

 49. @ handen

  Zou niet gelijk luisteren naar alle dr Googles hier, frostbite krijg je niet zomaar en alleen bij extreme temperaturen en/of wind.
  Bang makerij om niks.

  Doof/tintelend gevoel kan vele oorzaken hebben. Je kan last hebben van winterhanden/tenen, fenomeen van Raynaud maar het kan ook net zo goed hele milde (perifere) neuropathie zijn = zenuwschade (wat vele andere oorzaken kan hebben, van MS, suikerziekte of puur door je beroep, bv langdurig werken met een drilmachine).

  Mijn punt, vervelende klacht, onduidelijke wat het is maar vele (ook onschuldige) oorzaken mogelijk, waarvan surfen en koud water misschien ook wel een oorzaak kan zijn.

  Gelijk termen erin smijten en mensen mogelijk onnodig ongerust maken is niet helemaal juist imo!

 50. Het kan ook de eerste verschijnselen zijn van Ligma.

 51. Even een mail die ik kreeg doorgestuurd (en waar ik de locatie & privé gegevens uitgehaald heb).

  Wees je dus bewust van wat je doet. Elke stap die je zet heeft een gevolg. Zet dus alleen die stappen die een besmetting van jezelf of ander uitsluit. En uiteraard mogen dat 30.000 stappen per dag zijn als je daar zin in hebt. We leven in een vrij land, maar wel in eentje waarbij we heel dicht op elkaar leven…
  _____________________________

  Beste () surfer,

  Allereerst hoop ik dat het met u en uw familie goed gaat en dat u gezond bent en blijft. Het zijn bijzondere en bizarre tijden.

  Op last van de burgemeester zijn deze week extra maatregelen voor ons bedrijf ingesteld, zo is al het sanitair gesloten. De noodverordening die van toepassing is op de jachthaven is ook van toepassing op het catamaran- en surf strand.

  De richtlijnen van het RIVM zijn duidelijk; even niet met een aantal vrienden gaan sporten, en als er meerdere groepjes op het strand zijn die geen afstand van elkaar kunnen houden mag de burgemeester het bedrijf sluiten. Dit een tijd is van social distance: even elkaar niet opzoeken en zeker 1,5 meter betrachten aan vrije ruimte tussen elkaar, en dat blijkt helemaal niet mogelijk. Gisteren zagen we dit al; het was te druk.

  Wij worden bijna dagelijks onder de loep gelegd en complete sluiting van ons bedrijf alsmede boetes liggen op de loer, want voor wie het niet heeft begrepen, u wordt geacht om thuis te blijven en de sport activiteiten met kleine groepen mensen waarbij u niet 1,5 afstand kunt houden staan als verboden in de noodverordening.

  noodverordening_covid-19_veiligheidsregio%20(1).pdf

  Met het mooie weer van aankomende week snappen we echt dat u graag naar het strand wilt komen en gaan surfen, maar met de voorschriften van het RIVM en de veiligheidsregio moeten we voorkomen dat onze locatie in een complete lockdown terecht komt.

  Vandaar dat per heden de spot is gesloten tot 28 april a.s. Kentekens zijn tijdelijk ongeldig gemaakt en ook de kaart automaat is weggehaald. Tevens is het hek gesloten.

  We hopen vurig met u dat we binnen afzienbare tijd weer gewoon van het strand en onze haven kunnen genieten.

  Hartelijk dank voor uw medewerking, wij rekenen op u.

  Met vriendelijke groet,​

 52. Net in Scheveningen gesurft en het was lekker.
  Maar wat ik werkelijk niet snap is dat er zeker 30 man tegen het havenhoofd zit aangeplakt terwijl het 30, 50, 100 en 250 meter verderop net zo goed breekt. Ik lag helemaal alleen midden tussen de eerste golfbreker en het havenhoofd en heb heerlijke golven gepakt. Eerder deze week ook top golven een paar golfbrekers verderop. En morgen maakt het echt niet uit waar je gaat liggen want dan is het overal goed.

  Al is het in het water zelf praktisch onmogelijk om dichter dan 1,5 meter bij elkaar te komen zonder dat je elkaars board raakt, of je moet wel heel erg je best doen, het is de perceptie die telt. Met andere woorden: vanaf de kant lijkt het op een grote groep mensen die dicht bij elkaar ligt en dus de regels overtreedt.

  We reizen graag de hele wereld over naar allerlei onbekende surfspots maar als we dan in eigen land 100 – 500 meter verder moeten lopen / fietsen dan is dat blijkbaar teveel gevraagd. Maar wil je morgen en de komende weken ook nog surfen: doe eens avontuurlijk en wijk af van je vaste plekje als het daar al wat aan de volle kant is (lees: meer dan 10 surfers). Zie het afsluiten van de parkeerplaatsen als een laatste waarschuwing van de burgemeester. Hij staat er om bekend dat hij graag dingen verbiedt, dus neem die laatste waarschuwing ter harte.

 53. Afgelopen dinsdag vergelijkbare situatie op de Zuid. Ook al ligt iedereen 5 meter uit elkaar, de perceptie vanaf de kant is heel anders. Bovendien zag ik mensen vlak langs elkaar peddelen en surfen, aanleiding genoeg voor mij om een paar honderd meter naar links te lopen en daar een plekje alleen op te zoeken.

  Ben inderdaad benieuwd hoe lang dit nog getolereerd gaat worden.

 54. Dank voor het delen, maar ik mis even voor welk spot het bericht is.
  Ik ben bekend met de werking binnen gemeentes en veiligheidsregio’s. Combinatie van waarneming en signalen/meldingen beïnvloeden de maatregel die worden ingezet. Helaas is afsluiten van wegen en parkeerplaatsen erg makkelijk uit te voeren en staat het lekker daadkrachtig. Dat men daarbij verder gaat dan het kabinetsbeleid en de eigen noodverordening is een zinloze discussie.

 55. We gaan op het slot van het weekend… dus bespaar je de moeite !! En verpest het niet voor de locals 🙂

 56. Localism morgen hier op zandvoort! Blijf maar weg want je krijgt geen vriendelijk onthaal hier van de lokale bevolking vrees ik. De eerste Duitsers zijn net vriendelijk doch dringend het dorp uit geëscorteerd.

  Heerlijke sessie gedraaid vandaag, mooie bakken op de achterste banken, niks mis mee! Morgen een kleinere cleane sessie lijkt het.

 57. Zandvoort, beach of Amsterdam toch? 🙂

 58. Er waren de afgelopen week aardig wat (Duitse) surfbusjes bij de Scheveningse stranden. Begrijpelijk dat de parkeerplaatsen op de drukke spots dichtgaan dit weekend. Als mensen dit weekend (tegen het advies ‘ga niet de weg op om ergens te sporten, doe dat in je eigen buurt) in, toch naar de stranden rijden en hun wagens in de woonwijken gaan parkeren, kun je er vanuit gaan de bewoners van die woonwijken daar niet op zitten te wachten en een telefoontje naar media/burgemeester is snel gemaakt. Dan gaat er een streep door de watersport.

  Neem maar een uurtje vrij en kom doordeweeks surfen, als je per se moet. Sla hem even over dit weekend.

 59. Zo is het! Je moet ook wel echt een oetlul zijn om nu je eigen belang voorrang te geven. Nou ja als het misgaat dit weekend, kunnen de locals een paar weken genieten door de lock down……

 60. Gezellige gast die hier even komt pochen met hoe heerlijk z’n sessie was, om er wel bij te dreigen met localism, een onvriendelijk onthaal en een vriendelijke doch dringende escort het dorp uit als je niet weg blijft. Hou het dan lekker voor je als je niet wilt dat er mensen komen

 61. Eyebal Z town je mag de toon wel wat objectiever zetten. Er staan regelaars bij Nieuw Unicum maar om nou over niet warme onthalen te gaan beginnen… lmao

  Hoop jullie ‘locals’ snel tegen te komen in ieder geval. Hadden jullie 75 jaar geleden moeten doen. Toen bleef heel t dorp stil en waren er veel mensen die zich bij een bepaalde club aansloten..

  Groet
  Sandevoerde local

 62. Ja laten we de oorlog erbij halen! Leuk!

 63. als we er dan toch een oorlog bijhalen vind ik wel dat het de golfoorlog moet zijn ;0)

 64. Just saying.

  Mentaliteitsprobleem.

  Waarschijnlijk import, maar kan het mis hebben.

 65. Sandevoerde…..serieus…die camping met Amsterdammers en seizoenswerkers? Haha, daar wil geen zandvoorter dood gevonden worden. En geliefd is die locatie bij “ons” al helemaal niet 😉

  Wel jammer van de toonzetting van Eyeball ZV…

 66. Sandevoerde is de oorspronkelijke naam van het drop. ‘Open plek door het duin’ … Alwaar de viswijven doorheen liepen over het pad richting Haerlem.

  Snap je associatie met de camping hahaha Classic!!

  ‘Vroegah’ lag ik alleen met Mn vrienden op verschillende spots. Nu soms drukker dan sommige havenhoofden

 67. Ok ok kwam er wat lullig uit!

 68. Wilde dat ik mee kon ouwehoeren over localisme…….maar ben veel te verstandig en sta al weken droog in Drenthe 🙁

 69. Hi guys. Iets vrolijkers; misschien wel leuk om elkaar iets beter te leren kennen? Ik zal me eens voorstellen, wellicht kunnen jullie dat ook doen?
  Mijn naam is Arnout. Ik woon in Santpoort-Zuid (vlakbij Bloemendaal). In mijn jeugd veel gebodyboard in Zuid-Frankrijk. 9 jaar geleden bij Surfana wat lessen gehad en met surfen begonnen. Toen kwamen er drie kids en werd het heel lang niks meer. 🙂 Afgelopen najaar het toch weer opgepikt. Eerst op de oude Bic 7’9 en toch een 8’ Vision foamie gekocht. In het white water gaat het nu goed, en het wordt tijd voor de eerste green waves denk ik. Ik ben 47, en ik wilde dat ik hier 30 jaar geleden al mee begonnen was!
  Zo… nu jullie? 🙂

 70. Noutster, mocht je behoefte hebben aan spotskeuzes en omstandigheden in ons Kennemerland paas je mail adres maar.

  Ik probeer voor de regelaars boven het kanaal erin te gaan, als dat niet lukt ga ik ‘het hierboven beschreven dorp’ op.

  Eigenaar surfana woont bij jou op het dorp dus die kun je ook eens aanspreken. Maarten Z. aka ‘martey’

  Shaka

 71. @Verdwaalde talenten
  Thanks! Afgelopen maanden ging ik zondagochtend vroeg naar Bloemendaal. 08:00 er in, half tien weer er uit. Kon ik daarna weer met de kids op pad. Dus met die stormdagen lag ik ook te worstelen in de golven. Ach, heerlijke manier om je hoofd leeg te maken. Soms ga ik naar WAZ. Kids op het strand, na afloop snel een lekker biertje bij Aloha pakken met m’n vrouw. That’s how i roll. Haha. Maarten heeft ooit die Bic voor me geregeld, als ‘betaling’ voor een serie Flash banners voor Surfana 😃. Oldskool. 🙂 Mail: hello at wastelets punt nl Lijkt me leuk om van je te horen!

 72. Parkeerplaats gaat op slot morgen. let op; Duindorp en Scheveningen zijn per 01 april 2020 vanaf 13:00 tot 24:00 betaald parkeren (was vanaf 18:00)

 73. Iedereen bedankt, ik ga voorzichtig doen met me handjes 🙌👍

 74. Lag iemand net lekker te hoesten op Scheveningen Noord

 75. Fuckoduck, alle stranden gaan op slot 😔

 76. Morgen met m’n Swelltech surfskate op pad naar het skatepark. Ik kan het iedereen aanraden om aan te schaffen. Krijg je ook geen geneuzel over localism als Nederland bij een volgende griep weer wordt afgesloten🤙🏻. Nederland kent gelukkig een stuk minder skateboarders dan surfers in de omgeving Haarlem😅

 77. Shit scheveningen helemaal gesloten voor surfers. Balen

 78. Kunnen mensen bij claims als ‘strand X gesloten’ of strand Y gaat sluiten’ svp bron erbij zetten indien mogelijk?
  Anders wordt het gissen wat wel/niet waar is

 79. Wegens drukte vanavond is het vanaf morgen verboden te surfen op Scheveningen noord en zuid. Jammer maar ze hebben het verpest voor de rest!

 80. Niet alleen de noord en zuid, ook de rest van scheef. liep net op de boulevaar. De hekken staan al bij de parking.

 81. Scheef, hvh, Maasvlakte, Ouddorp allemaal gesloten…fuckoduck…😔😔😔

  Noordelijker weet ik niet

 82. Alleen de parkeerplekken op scheef zijn dicht en ook het strand pas als dit weekend alsnog teveel mensen komen.

  https://www.de-scheveninger.nl/2020/04/03/parkeerbeperkingen-bij-bos-en-strand/

  Hopelijk kunnen we nog wel blijven surfen voorlopig.

 83. Verpest voor de rest? Dus enkel een paar gelukkige mogen daar surfen zodat het niet gesloten wordt? Onhaalbaar en oneerlijk. Zat er sowieso aan te komen.

  Met een beetje geluk wordt nu de surf populariteit een beetje de kop ingedrukt

 84. Mensen. Ga gewoon niet surfen. Alleen naar buiten als het moet. Even doorbijten nog.

 85. Beste medesurfers,
  Tenzij het je lukt om heel veel afstand te houden van voordeur tot line-up/zee en ook daar ver uit de buurt te blijven bij anderen (aerosolen die we gewoon uitademen willen zich ook nog wel eens wat verder verplaatsen van mens op mens als je in de windrichting van elkaar bent) : ga niet surfen.
  Mensen op de intensive care, waaronder enkele mij zeer dierbaren, werken zich momenteel een slag in de rondte met gevaar voor ook eigen gezondheid door verhoogde blootstelling/virusload. Je wilt het bijdragen aan extra drukte daar echt niet op je geweten hebben omdat je het tóch nu nog overdraagt op anderen of het via jou bij je eigen dierbaren terecht komt. Weet dat komende weken er afschuwelijke keuzes gemaakt moeten worden omdat de behandelplekken op de intensive cares nu al vollopen. Keuzes waarbij ff een paar weekjes niet surfen volledig in het niet vallen.
  Weken waarin mensen op die intensive care mensen onder hun ogen gaan zien sterven. niet alleen ouderen onder ons. Medewerkers en medemensen voor wie het extra lastig gaat zijn om te verkroppen dat terwijl dat gebeurt er anderen bijv. nog zonodig gezellig met elkaar in de auto naar de zee moesten gaan zitten. Als je daar zelf onverhoopt komt te liggen zullen zij voor je zorgen. Ook als je teveel risico’s genomen hebt. Wrange is dat jonge vitale mensen voorrang zullen krijgen op de meer kwetsbaren, ongeacht hoeveel risico’s beide namen, waarbij degenen met de grootste overlevingskans die plek op de intensive care bezet gaan houden juiste ten koste van de kwetsbaardere. Het is geen griepje. Het is geen grapje. Het is een golf. En de swell is onderweg. Met grotere kracht dan ons lief is.
  Respecteer je medemens komende tijd, zoals altijd. (Re-spect betekent omzien, naar elkaar)

 86. Mijn auto gisterenavond ingepakt, kleren op de bank klaar gelegd om de rest van de gezin niet te storen, helemaal klaar voor dawn patrol!

  Maar mijn morele kompas weegt zwaarder en zwaarder. Waarom zouden de regels om thuis te blijven niet voor mij gelden?

  De knoop is door, mijn plank in de garage, kleren zijn weer uit. Heb meelij met mijn hond, die krijgt nu dauw aan haar pootjes.

 87. Weetje wat het probleem is.

  Er leven 10,9 miljard mensen op deze planeet. We rijden elke dag en vliegen elke dag met die plastic bolide. Dan komt er nog eens bij, dat we kappen elke dag amazone bos weg. Dan vraag ik me echt af.. Wat denk nou een mens, dat we doen met de longen van de planneet.

  Ik denk dat mensen letterlijk denken, dat die auo`s van jullie een gezonde en sterke longen geven aan de planeet. En daarom heel veel geluk. Let veel op elkaar. En rij nog veeeeeeel meer met jullie auto.. Kap genoeg bomen en maak veel meer mensen..

  Dan komt het allemaal goed met de planneet!!

  PS.

  Koop nog grotere auto! (Of een oudere auto) Die nog iets meer indruk kan maken dan andere auto`s.!!

 88. 10.9 miljard???

 89. Wat een halfjes. Vanmiddag zullen de bekende spots wel vol liggen. Sommigen begrijpen er echt geen z.k van.

 90. Moeilijk volkje in holland zeg!!

 91. Er vanuitgaande dat deze foto hierboven echt is:

  Namens collega’s van de intensive care aan die 6 “toppers” sámen hierboven: fantastisch mensen!
  Jullie dragen echt je steentje bij.
  Alleen juist niet door een steentje tussen de domino-rij uít te halen.
  iets met sámen versus “dikke ik”
  There is no “i” in a “team”

 92. De webcam op Scheveningen laat duidelijk zien dat het sommigen geen reet interesseert. Helaas

 93. Ik neem aan dat je geen vlees meer eet?
  De impact van vlees eten is groter dan het rijden van een auto.
  Als iedereen zou stoppen met het eten van vlees hebben we 1. geen coronaziektes meer en 2. houden we de opwarming binnen het 1 graden scenario.

 94. Hoi,
  Ik wil vandaag weer gaan surfen, kan ik mijn shorty aan? en is een helm verplicht tegenwoordig?

 95. Pols en knie bescherming is ook verplicht…

 96. Ja kan prima, bikini is ook een optie!

 97. Het bericht van intensive c

 98. Wat een drukte op scheev….wat een asociale instelling . Zeer jammer met alle gevolgen van dien
  Zoals ic boven aangaf…geen griepje, geen grapje

 99. Zolang je lopend naar het strand kunt en 1,5m uit elkaar blijft is het prima toch. Hardlopen mag ook nog gewoon. Lekkere surf vandaag!

 100. Betongolven zijn ook leuk en het is makkelijker afstand houden🤙🏻

 101. Hi!
  Ik ben mijn fin kwijtgeraakt in de zee tijdens het surfen. Dit was bij Scheveningen Zuid, bij la Cantina rechtdoor. Hopelijk spoelt deze snel aan en als je deze vindt hoor ik het heel graag!
  Het is een single fin fcs, 9.0 🤞🤞
  Groetjes Nicole

 102. Als je ergens komt waar het lekker rustig is, moet je daar vooral niet over gaan posten op een drukbezocht forum.

  Jij hebt een fijne plek gevonden. Wat probeer je nu te bereiken met een online bericht daarover?

  Pure egotripperij

 103. Vanochtend prima uurtje gehad. Onderweg van huis naar surfplek alleen in de auto. Op de kant en in het water minstens 2 meter afstand gehouden, ik denk zelfs 3 meter. Meestal 10 of meer. Enige lastige stukje was de strandopgang. 7 mensen tegegekomen. De 2 die alleen liepen pakten net als ik de uiterst rechtse kant van het pad. helaas ook een groepje van 5 knuppels die en als groep de afstand niet hielden maar ook geen rekening met anderen. Heel appelige blikken op mijn vriendelijke groet “goedemorgen. Veel plezier, maar denk aan de afstand”.
  Afstand houden vergt iets van 2 kanten, samenwerking dus. Zo mijn meeste riskante activiteit van het weekend ondernemen. boodschappen doen voor mezelf en 2 paar oudere straatgenoten.

 104. Haha ok dude. Wees niet zo butthurt man. Was bedoeld om mensen aan te sporen iets anders te ondernemen dan naar het strand gaan met z’n allen. Neem nog een fles azijn anders. Je bent vast ook gezellig op feestjes😘

 105. Ga alleen naar buiten als het moet.
  En toch, dit:

  https://www.ad.nl/video/toch-drukte-op-strand-ondanks-maatregelen-haaglanden~p138998

 106. Sensatie media. Het gaat hier om honderden meters die in een enkel shot worden platgeslagen

  Verder uiteraard gewoon locals only

 107. Tja…niet iedereen snapt het blijkbaar..

 108. Je maakt een geintje hoop ik? Op de voorgrond zie je zelfs meerdere surfers lekker op hun board naast elkaar zitten keuvelen. Dat heeft niks met de lens van een camera te maken.

 109. Zie ik zomaar een groepje (5 surfers) naar hun auto’s lopen….. Blijf lekker thuis! Er surft in Wijk dorp bijna nooit iemand die niet uit het dorp komt.

  Als je niet aan het strand woont en niet met je plank vanaf het huis naar de zee kan lopen; blijf dan thuis en hou het bij de mogelijkheden binnen je eigen blokje-om!

  Verpest het dan niet voor degene voor wie de surf wel tot het blokje-om hoort!

  Beslissingen worden gemaakt op de beeldvorming, straks gaan we met z’n allen de deur niet meer uit……

 110. Jammer van de schade aan je board. Ik heb goede ervaring met srfboards uit Alkmaar. Dat is ook wel bij Bergen aan Zee in de buurt. Is niet een bekende dingrepair maar wel goed, en shaped ook boards. Ik vind het zelf altijd tof om mn board door iemand te laten maken die ook golfsurft en wat weet van shapen.

 111. O ja. Hier is het nummer van srfboards 0651881471. Surfsup. Timo

 112. “Als je niet aan het strand woont en niet met je plank vanaf het huis naar de zee kan lopen”

  Je bent wel lekker vanuit jezelf aan het redeneren. Er lijkt mij niets mis met in de auto stappen en naar het strand rijden mits je afstand kunt houden. Deze vijf surfers hadden dat wel moeten doen. Maar wie weet zijn het wel huisgenoten. Oordeel niet te snel.

 113. Helaas lijkt het surf volk hedendaags op het voetbal volk. Ik heb op wijk 50% gezien die netjes afstand hield en de golven deelde, shaka. Helaas was de andere helft asociaal en egoïstisch😶 Een beetje tokkie volk zit er zeker tussen. Ik skip de volgende sessie.

 114. De adviezen zijn:
  – blijf zoveel mogelijk thuis
  – ga alleen naar buiten als dat nodig is

  Het is zo simpel.

  In NL zijn nu 1651 bevestigde direct coronagerelateerde overlijdens. Als je de kisten daarvan in een rij opstelt met die beruchte anderhalve meter ertussen, dan strekt die opstelling van De Noord tot ruim voorbij De Pier.

  Blijf thuis!

 115. Bedankt dat iedereen thuis is gebleven! Was lekker rustig in de lineup!👍🏻👍🏻👍🏻

 116. Rutte: ‘ga niet naar het strand… sporten in je eigen omgeving mag.’
  Zie daar je antwoord.
  Er staan leuke woningen in WaZ te koop!

 117. Stranden en straten uitgestorven ondanks zonnig lenteweer
  https://nos.nl/l/2329395

 118. tis idd maar net waar/wanneer je kijkt…

 119. Begin mij steeds meer te realiseren dat surfen nergens over gaat, je hebt altijd lui die niet loslaten, heb totaal geen spijt dat ik daar niet bij hoor

 120. Is het jullie ook opgevallen dat kijkduin live en hartbeach webcam van youtube zijn gehaald? Of heb ik het mis?
  PS: Ik merk dat er de laatste tijd veel negatieve berichten worden geplaatst hier. Kan dat wat positiever of op zijn minst neutraler?

 121. Te veel volk voor te slechte golven is altijd gezeik.
  Als de beginners om mee te beginnen nou niet op de beste piek gaan liggen scheelt het al een hoop gezeik en spreiden de surfers ook nog een beetje uit. Oftewel ken je plek. Ben je buiten je postcode? ook dan, ken je plek.

 122. Lijkt mij beter dat dit forum tijdelijk op slot gaat, reacties zijn onvriendelijk, belerend en dragen totaal niet bij om deze periode een beetje normaal door te komen. Laat mensen aub in hun waarde, wat en hoe ze ook met deze vervelende situatie omgaan. Ga lekker surfen als je denkt dat het kan , blijf lekker thuis als je denkt dat het onverstandig is. Iedereen heeft zo snel een (negatief) oordeel klaar, echt bizar.

 123. Ik vind het bijzonder dat als er duidelijke beperkingen worden ingevoerd om een pandemie in te perken en we die maatregelen allemaal kennen, dat dan nu de doeslief kaart wordt gespeeld als mensen gewezen worden op dat surfen niet volgens die richtlijnen is.

  Het gaat echt niet om mijn opvatting of de jouwe, het gaat niet om hoe er wordt gecommuniceerd. Het gaat erom dat surfen gewoon niet de manier is om iets bij te dragen aan de inperking van een pandemie.

  Blijf binnen, ga alleen naar buiten als het moet. Simpel, toch?
  Als je je daar niet aan wilt houden, loop dan niet te klagen als mensen onaardig zijn, nu gaan surfen is onaardig voor de zorg, voor ouderen, voor alle mensen die in de problemen komen als dit allemaal langer gaat duren dan nodig is.
  Lees het stukje van intensive care anders terug.

  Lief zijn begint met binnen blijven

 124. Vanmiddag wezen surfen bij Wijk. Niet naar de pier gegaan, eerste parkeerplek uitgekozen. Daar was voldoende ruimte en veel legen plekken om de afstand te bewaren. Vervolgens in het water lag ik met 3 man verspreid over 200 meter.

  Sorry hoor maar als ik dan lees dat er vele op hoopjes liggen bij de bekende spots. Denk een beetje na, het kan prima! Zelfs op zaterdag middag prime-time.

 125. Ik neem de situatie zeer serieus, maar weiger met de huidige richtlijnen niet meer buiten te komen om te bewegen. Vandaag fors wat uren met veel plezier doorgebracht op zee op de hotspots, maar een peakje of 6 verder dan de meute. Echt prima te doen, zowel naar het strand als in het water makkelijk 5 meter plus afstand kunnen bewaren.

  Ik begrijp twee dingen niet:

  1) waarom de main peak op zoeken in deze tijden en bewust onnodig risico lopen, terwijl er echt mooie peaks te vinden waren vandaag langs de gehele kust.

  2) waarom @Intensive care spreekt over 1.5 meter is niet genoeg, het virus verplaatst zicht buiten op grotere afstand. De hele wereld houdt Max 2 meter aan of is in lockdown? Ik vind dit soort meningen maar verwarrend

 126. @tommie; buiten is door wind een veel grotere afstand verstandig om aan te nemen, denk aan 5-6 meter. Er is onderzoek naar gedaan. Bovendien is de spray afkomstig van golven een mogelijke bron doordat er inmiddels ook corona in het riool is geconstateerd

 127. Rioolwater is daardoor wellicht een verhoogd risico. Door de zee zwaar verdund rioolwater zitten toch echt te weinig virusdeeltjes in om nog een deuk in een pakje boter te slaan..

  Verder, laat iedereen die het wil graag thuis blijven, Er is ruimte zat aan de kust, laten we deze tijd inderdaad gebruiken om wat meer op zoek te gaan naar anderen peakjes. Dat doe ik en ik kan nog lekker door surfen en kom bij niemand in de buurt 🙂