Wind Donderdag 20 oktober 2022

Donderdag een vaarbare ochtend met OZO 16-20kn tot uur of 13 a 14u vaarbaar op binnenwater. Spots als Edam, Mdam, Hoorn, Enkhuizen, Mirns het best. Muiderberg te aflandig en horst ook niet goed. Na 12u volgt regen en draait het ZZO of Zuid en wordt het nog vlagerig, maar blijft nog wel wat waaien. Na 16u is IJsselmeer te veel afnemend. Aan de zuidwest kust kan de zuidenwind nog even terugkomen met 15-21kn op Slufter, Rockanje etc met ook weer wat zon 15-16. Ook eerder kan daar al, maar dan met heel veel regen (vooral 11-14u) en te veel OZO (voor Rockanje, slufter kan al wel). Beste lijkt dus heel even rond 15u, maar lang houdt het niet stand en is vrij vlagerig. Zeeuws binnenwater 1-2kn minder, maar wel ook even genoeg wind na het front na 14u (tot 17u). Kust Z-H wordt het niet genoeg side. N-H maakt nog de meeste kans op wat langer de zuidenwind einde middag 17-21kn op Bergen/Petten en vooral TexelPl9. Is ook gunstig laagwater later op de middag. Duurt alleen wel heel lang voordat de oost-component er uit is. Voor Wijk komt het dan ook te laat en neemt dan al af. IJmuiden nog wel even vaarbaar 16-18u met 15-19kn ZZO naar ZZW en dan de afname. Voor foil zou zelfs nog tot donker 19u kunnen, want het tij blijft laag.

Vrijdag erg weinig wind, komt wel uit ZZW richting. Foil-heaven op Rockanje, Mvlakte op zee met af en toe open stukken bewolking. Ws einde ocht en juist weer einde middag. Rond 15u toch ook kans op wat dikkere bewolking en heel ms spat regen. Wind is met 13-18kn genoeg op open zee. Neemt id avond toe, maar of dat op tijd is… Voor IJmuiden en IJsselmeer ziet het er minder goed uit dan in de ZW regio’s. Wind is zwakker en ook eerst nog te zuidoost. Ultra lichtweer foilen gaat nog wel lukken na 14u.

Zaterdag interessante dag, omdat de wind meer uit WZW of ZW kan komen en de hele ochtend en groot deel van de middag nog goed kan zijn. Weinig regen, wel wat bewolking.

Zondag weer ZZO en niet veel wind, maar maandag ziet er goed uit met 27-33kn uit ZZW langs de Noord-Hollandse kust de hele middag. Mogelijk dat dinsdag ook nog een staartje meepakt en dan meer ZW of WZW (gunstig voor Z-H en Zeeland/BE). Nog ver weg…

mvg Tobias Surfweer.nl/windsms/

*** Met een NKV lidmaatschap ontvang je vanaf heden een behoorlijke korting op de wind-abonnementen (bij nieuwe en verlengen). Gebruik daar voor onderstaande links:

Heel jaar wind alleen voor NKV leden € 62,50 via
https://tikkie.me/pay/wind/qEdp14PLiRwUo8ezpAiFcL

Half jaar wind alleen voor NKV leden € 32,50 via
https://tikkie.me/pay/wind/FCBcppHzj36BJWAED2Zm6

Vier maanden wind NKV leden € 22,50 via
https://tikkie.me/pay/wind/8qcvzkMFJyVRqT7m4UWFuz

Vergeet niet om je nummer door te sturen naar Tobias op +31681041444 en dit nummer op te slaan in je telefoon waarop je de windberichten wilt ontvangen.

Ps. Ook leuk om op een verjaardag aan een surfer (wind of golf) cadeau te doen!


2 surf-reports vandaag

Windverwachting vrijdag 2 september 2022

Vrijdag begint met wind uit OZO, maar het windveld trekt snel weg naar het noorden. Van 7-10u alleen nog even 17-20kn vaarbaar op Edam en 1-2kn meer op Mirns en spots op de wadden (texel wad kant). Daar blijft het tot 12u nog 17-20kn, terwijl het midden en noorden IJsselmeer van 10-13u eigenlijk alleen nog foilen is 15knjes. Daarna neemt het verder af, op zich nog wel boven de 11kn en id avond weer 1-2kn meer na 19:30u. Is dus vooral een IJsselmeer dagje en NW NL (amstelmeer bv ook prima wind tot 11u voor foil/wing). In Zeeland wordt lastig, van 11-12u lijkt het er even op 16kn OZO op grevelingen. Ms net 1kn meer op Slufter en heel even vaarbaar lichtweer. Blijft wel hele dag iets waaien 10-13kn OZO. Alleen id avond draait het naar ZW of variabel en wordt het nul. Juist dan steekt op Ameland/Terschelling een thermische bries op, rond 18u 18-22kn ONO op zee. Ms al uurtje eerder, 17u, alleen op Terschelling na 20u te veel oost terwijl Ameland side blijft. Getij is ook gunstig. Wind haalt het niet tot de overkant, Lauwersmeer wel even 15kn na 18u, maar komt niet veel verder en is dan wel te foilen tot 19:30u.

———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!
Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!
———————————–

Zaterdag nog zo’n dag, maar heel vroeg wel even wat beter op Edam, Mirns en midden IJsselmeer + west wadden. Wind is tot 10:30u nog lekker aan 19-24kn OZO en draait ZO. Dan neemt ie ook af, tot 13u nog wel 15kn+ foilen op de meest gunstige locaties midden op het ijsselmeer. Na 14u onder de 15kn en minder. In Zeeland is dat al eerder, staat eigenlijk geen wind of het moet van 9-10u heel even 13kn ZO zijn. Slufter nog meer kans heel even rond 10u lichtweer grote maten vaarbaar. Overigens id avond opnieuw de thermische opsteker voor Ameland/Terschelling met oost 20kn rond 19u die voor Terschelling eigenlijk te snel oost aflandig weer wordt.
Zondag allemaal veel minder, Nog wel 15kn ZO in het waddengebied id ocht, maar ijsselmeer blijft onder de 10kn en rest van NL nog minder.

Mvg Tobias surfweer.nl/windsms/


Lees verder

Sneeuw op 31 maart en 1 april 2022

Donderdag komt tussen een hoog boven IJsland en een laag boven Italië een NNO-er storm tot stand langs het ZW kustgebied en vooral BE. Ook zeeland krijgt te maken met wind uit NNO met max gusts van 100 km/u in de avond. Hier valt eigenlijk geen verwachting van te maken, want de strook met storm, sneeuw en wind is zo klein dat erg dichtbij ook een zone zonder wind langstrekt. Wordt iig nat (van de sneeuw of smeltende) de hele middag en de avond. In de ochtend nog wel even droog, alleen nog geen wind. Daardoor warmt het eerst nog op, met name in Zeeland. Terwijl vanuit de noordoost hoek tussen 14 en 15u de eerste negatieve temperaturen aan de grond zullen doorkomen. Begin van de avond zijn deze in midden NL en iets later ook in de zuidwest regio. Omdat de wind bij NNO pal op de kust staat, blijft de temperatuur daar +. Het getij is echter totaal nadelig voor een sessie op zee, afgaand tij begint al later op de middag en hele avond vol stroming wind mee naar het zuiden, ook in BE. Enige opties zijn dan Bdam of wellicht Vpolder, iig een spot waar geen golven zijn. Dat is ook niet IJmuiden, is vanwege de aflandigheid een absolute nogo.

———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!
Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!
———————————–

*Vrijdag* betere vooruitzichten, of SNOW kite condities met hier en daar 5cm sneeuw bij het eerste licht en nog een goede 19-27kn wind uit het noordoosten. Bericht daarover volgt later, hoewel de exacte dump niet goed te forecasten is. De wind wel, die is gewoon goed aanwezig. Ook en vooral in het zuiden, incl op de Brabantse velden. Daar blijft het dan ook nog het langst licht doorsneeuwen. Alleen de vraag is hoeveel sneeuw er blijft liggen met de inmiddels behoorlijk opgewarmde ondergronden. Op het water zou met vloed een sessie mogelijk zijn, met name in Zeeland en Z-H (bdam en HvH, Zmotor). Tij is goed van 14-16u met name. Daarna ook nog wel opties.

*Weekend* 20knjes NNO kansen op zaterdag, nog wel bewolkt en fris. *Zondag* draait het west, nauwelijks wind alleen op de wadden 15kn in de middag. De dagen daarna een meer westelijke of noordwestelijke stroming en weer wat normaler weertype voor de tijd van het jaar.

Wetsuitadvies Noordzee 7 gr C
Donderdag: Wetsuit 5/4mm met 5mm schoentjes 6mm hand en 2mm cap
Vrijdag: 5/4mm met vaste cap, schoentjes 6mm, handschoen 2mm
Zaterdag: 5/4mm met schoentjes, 3mm hand
Zondag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming met deze koude wind.


3 surf-reports vandaag

Windwaarschuwing Donderdag 24 februari 2022

Niet al te beste vaarcondities door het onstaan van een lagedrukgebied op het polaire front dat om 11u overtrekt. Tot die tijd nog wel een ZZW 23-29kn en laatste uur toenemend 27-38kn in N-H met regen. Rond 8u nog even droog, dus dan zou Zvoort. IJmuiden, Wijk nog wel gaan. In zuiden iets later het front, tot 11u vaarbaar op Slufter, Rockanje, Borssele en Zeeland binnenwater, maar pas op bij nadering koufront op windmax van 40-45kn ineens. Die zit met name op de Bdam, ouddorp en Slufter in de forecast, maar kan ook iets zuidelijker of noordelijker uitpakken. Van 11:30-14u vrij veel regen en daarbij ook vaak windvrij en dan weer een vlaag van 25kn. Geen vaarweer. Achter het polaire koufront volgt nog een trog en die ziet er helemaal extreem uit. Tenminste, voor de vlaamse westkust met kans op 30-55kn WZW een kort moment van 14-15:30u. Uiteindelijk wordt het einde middag minder buiig, wellicht is dus laatste uur voor donker nog het best met west 30-40kn en iets minder kans op een bui en uiteindelijk ook opklarend als alles snel genoeg is gepasseerd. Mooiste spots i/h zuiden, want daar als eerst al droger 16:30u op Bdam, maar ws ook Vpolder, Cadzand en hele kust van BE. Tij is wel niet ideaal met vol opkomend vloed. Dan is Zeeland wat beter en bv ook Ouddorp, maar stroomt daar ook wel sneller door opkomend. Best dus op spots blijven die daar minder last van hebben. Ook Oostvoornestrand, naast Slufter of Zmtor en Schev ook nog te doen met hard side-on west 33-42kn tot zonsonder. IN N-H komt het allemaal net wat later over en is eigenlijk ook te aanlandig W-WNW. Harde onshore 34-44kn om 18u (daarna snel donker). Binnenwater komt nog niet door voor donker. Is tot 11 a 12u nog wel een ochtendmogelijkheid 20-25kn ZZW op Hoorn, Mirns en ook Almere. Horst te aflandig en 15-22kn minder kansrijk. Wind gaat net voor het front 11:30u a 12u wel even naar 30kn voordat de regen lostbart. Minder extreem dan a/d kust.

———————————–
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan!
Ga naar surfweer.nl/windsms/ en doe de proef!
———————————–

Vrijdag mooi 27-36kn meest droog weertype, maar wel occlusiefront met vooral in nw NL buien van 11-14u. Zuiden blijft droger en pakt side/side-on condities in BE met laagwater, vooral voor het front tot 11u. Vanaf 13u is het meer WNW of zelfs NW, dus dan zou later op de dag IJmuiden nog best vaarbaar kunnen worden. Wel laagwater, maar stroming valt mee. Ook binnenwater later op de middag beter weer en wind blijft aan. Richting Stavoren en Friesland blijft het ook hard boven de 30kn, terwijl het in de ZW regio’s een paar kn mindert, maar nog goed blijft tot 16u 22-26kn. Daarna wel net onder de 20kn voor kust van BE en Zeeland. In N-H blijft het nog 20-25kn tot donker.

Zaterdag geen wind, maar van 12-14u wel foilkansjes op Rockanje met Z-ZZO 14-17kn. Daarna afnemend, blijft ook hele dag aflandig ZZO. Alleen in de kop van N-H meer Z-ZZW.

Wetsuitadvies Noordzee 7 gr C
Donderdag: Wetsuit 5/4mm met 5mm schoentjes 6mm hand en 2mm cap
Vrijdag: 5/4mm met vaste cap, schoentjes 6mm, handschoen 2mm
Zaterdag: 5/4mm met schoentjes, 3mm hand
Zondag: Een 5/4mm met cap, 3mm hand en 5mm schoen

Vergeet oorbescherming met deze koude wind.

Zondag OZO en midden op de dag 19-23kn mogelijkheden op binnenwater, Oostvoorne of slufter bv. Stuk meer wind dan zaterdag, alleen nog meer aflandig (dus niet ok op Rockanje. Maandag wordt wel weer genoeg Z-ZZW 18-21kn lichtweer. Dinsdag echter windstil. De dagen daarna ook niet veel en blijft eigenlijk tot halverwege maart vrij rustig. Af en toe wel een kans op 25kn WZW, maar nooit langer dan een halve dag zoals de weerkaarten er nu bij liggen.


Lees verder