Nuttige surfweer info:

Zaterdag 1 Augustus

69 reacties

 1. Ik kom net uit frankrijk! Na een surftrip naar noordspanje ben ik onderweg een paar dagen gestopt in frankrijk om daar nog wat golven te pakken.. ik had gehoopt dat ik hier ook nog wat te surfen viel.. blehh

 2. Gisteren was een mooie dag qua golven alleen een slechte dag voor mij. Bij het inpeddelen van een golf schoot m’n arm uit de kom… Nu verkoop ik mijn surfspullen dus misschien kan ik er hier iemand blij mee maken…

  Waarschijnlijk kan ik nooit meer veilig surfen dus als ik over een jaar weer ga dan huur ik wel wat.

  Succes met surfen en misschien tot ziens!

 3. Gisteren heerlijk gesurft op de vlakte. Echt lekkere golven voor een beginnende surfer. Naar mijn idee loopt de vlakte dus nog steeds (misschien niet meer zoals voorheen door die eilandjes) maar het is ook een kwestie van de gok wagen.

 4. @ Johan: niet doen! Als het maar een van de eerste malen dat het gebeurd dan is het nog niet zo erg. Ga naar een goede (sport-) arts/fysio en ga maar je rotatorcuff trainen, je moet dan ook je peddeltechniek leren aanpassen.
  Don’t give up.
  foufoune de fysio.

 5. @foufoune23:
  Helaas is het de 4e keer, hoewel er 4 jaar tussen de 3e en de meest recente keer zat. Toen ben ik ook bij de fysio geweest om indd de rotator cuff te trainen.

  Maar ik vraag me af of het nog wel verantwoord is om te gaan surfen en de eerstvolgende keer is waarschijnlijk pas volgend jaar.

  Vraag: hoe kun je je peddeltechniek aanpassen?

  Schat jij in dat het wel weer kan als ik goed revalideer en vind je het niet vrij eng om ver de zee op te gaan met de gedachte dat het zomaar uit het niets kan gebeuren. Mijn schouders waren namelijk niet slap omdat ik het heb bijgehouden met fitness en surfen.

 6. @Johan:
  Ik ben benieuwd wat je onder fitness verstaat. Om deze luxaties op te vangen moet je best pittig trainen met voornamelijk losse gewichten(veel coordinatie dus veel gebruik cuff spieren). Eerst je kracht en daarna ook explosiviteit! Dit laatste wordt meestal vergeten terwijl daarmee het letsel vaak gebeurd.
  Kortom; ik zou nog niet opgeven (deze zomer wel!)

  Gr J (ook fysio)

 7. @ Johan:

  Ja idd je kan weer goed revalideren. 4 jaar tussen twee luxaties is een goed teken!

  Ali J heeft ook groot gelijk, wat versta je onder fitness? Misschien traint je niet goed, wat kan ook leiden tot meer gewrichtsklachten, bijvoorbeeld als je benchpress met een verkeerde techniek (bv. te laag met de ellebogen) of als je met losse gewichten/pulleys traint met een verkeerde houding (bv. schouders naar voren). Ik zou voor de zekerheid naar een specialist gaan om te kijken hoe het zit met je heel schoudelgordel, je trainings schema en techniek, je houding, enzov..

  iig kan je deze zomer niet gaan surfen, idd. maar het gaat goed komen en na revalideren moet je ook idd je angst weer overwinnen en stapgewijs terug in het water gaan.

  Peddeltechniek aanpassen? Dat kan. Vooral reken op late take-offs! Qua houding: overgestrekt bovenrug, schouders naar achter en klein bewegingen met je armen, dicht bij je, nooit te ver naar voren.

  Als je goed traint dan zal je al na 5 weken zien dat het stabieler voelt. Maar houd rekening mee dat je deze spieren moet blijven trainen, omdat ze zich verslappen als je ze niet gebruikt. En dat wil je niet.

  Succes!

 8. @ Ali J en Fourfoune:

  Ik trainde op apparaten in een sportschool nadat ik bij een fysio ben geweest. Vaak gewoon abductie – adductie en anteflexie. Verder nog een apparaat waarbij je een exorotatie en ab- en adductie moet doen. Daarbij af en toe thuis wat met dumbells gedaan. De fitness stond de laatste tijd wel op een lager pitje, ongeveer 1x per week om dat ik moest werken (verpleger). Tot 2 jaar terug was het 2/3x in de week.

  Over de houding: kleine bewegingen zodat je geen grote exorotatie en retroflexie krijgt voordat je je arm naar voren beweegt? Het is denk ik het beste om daarvoor surfles te nemen, denken jullie ook niet?

  Ik neem aan dat ik de nadruk moet leggen op de M. subscapularis en de M. Pectoralis major om de voorkant van het glenohumerale gewricht te versterken, is dit juist?

  Dat van de explosiviteit zal ik onthouden als ik aan de slag ga met m’n fysio. Het komt er dus op neer dat ik in de toekomst iedere dag met dumbells moet spelen om de schouder zo sterk mogelijk te maken / houden…

  Bedankt voor jullie reacties!

 9. @ Johan:

  Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan dan kan je thuis trainen met dumbbells en dynaband.
  Elk dag:
  Exorotatie in zijlig met handdoek onder oksel (alles in 90 graden) explosief van buik naar max. horizontaal (niet verder), langzaam naar beneden. Streef onder de 12 herhalingen te blijven trainen (min 6 herhalingen en min 6 series).
  Alternate (om en om) anteflexie in buiklig op swissball of poef met duimen naar boven (caput longum biceps, ook een belangrijk stabilisator)

  Minder belangrijk maar wel een keer per week te trainen:
  -Latissimus Dorsi (chin ups, straight arm press en/of 1 arm row)
  -Serratus anterior (pas op voor de techniek, geen extreme pull-overs)
  -Endorotatie
  – adductie (nog minder belangrijk)

  Ali J, wat andere suggesties?

  Mazzel

 10. Prima oefeningen voor in de eerste fase Foufoune! Ik zou daarna wel aan de slag gaan met dumbell press, pull over en barball rotation (éénhandig) omdat je die ook explosief kunt trainen. Maar eerst weer opbouwen Johan. Mijn kennis heb ik pas opgedaan als sportfysiotherapeut. Ik zou in jouw geval ook naar een sportfysio gaan.
  Met 3x per week trainen moet je er komen.

  Gr

 11. Ja top boek kheb het zelfs.

  ps: ik bedoelde: straight arm press voor de serratus niet voor de lats.

 12. Thx Ali J voor je feedback, ben net afgestudeerd!
  Zie je veel surfers als sportfysio?
  ltr

 13. Ik lees hier vooral over krachttraining; hetgeen zeer belangrijk is, maar volgens mij slaan jullie enkele belangrijke stappen over.
  Het gaat hier om een instabiliteitsprobleem, maar wat is de oorzaak hiervan? traumatisch, congenitaal? (TUBS, AMBRI of AIOS?)
  Aan de basis van het oefenprogramma bevinden zich de doelstellingen proprioceptie en spiercontrole. Dit zijn basisvoorwaarden waaraan voldaan moet worden vooraleer je aan complexere doelen zoals coördinatie, uithouding, kracht en explosieve kracht kan beginnen werken.
  Kortom ik mis nog repositioneringsoefeningen, aanleren van bewuste spiercontrole van rotator cuff of deltoideus (naargelang het type van instabiliteit) en ritmische stabilisatie-oefeningen.
  Vergeet ook eerst niet het scapulothoracale gewricht te evalueren daar scapulothoracale stabiliteit een vereiste is voor glenohumerale stabiliteit.
  Bonne chance!

 14. ja man , geef surfen zomaar niet op .
  aan alle mensen van goede wil koop geen surfspullen van die ‘uit-de-kom-gevlogen-arm-en-daarom-stopt-hij-met-surfen’ surfer.

 15. @ ungar60: klinkt bekend idd, best zou zijn dat Johan gewoon naar een sport- fysio of arts zou gaan om wat duidelijkheid te kunnen krijgen over het oorzaak en het best aanpak.

  @ Johan: stabiliteitsproblemen in de schouders kunnen idd van meerdere oorzaken zijn en er is geen aanpak dit voor alles werkt. Best is toch naar en specialist te gaan. Ik hoop dat je goed verzekerd bent ’s anders als je dit als ongeval declareert dan ben je gedekt qua kosten. Succes.
  ps: als je hiervoor niet kiest dan pas goed op, als je geen duidelijk verbetering ziet, ga dan maar toch.

 16. Haha, dank voor alle goede reacties! De trainingen sla ik even op op de computer en die ga ik voorleggen aan de fysio waar ik heen ga. Durf er niet zonder begeleiding aan te beginnen, de dokter adviseerde namelijk eerst een week complete rust.

  Ben gelukkig aanvullend verzekerd voor de fysio, komt nu toch nog van pas.

  Als jullie allemaal denken dat het weer verantwoord kan dan ga ik er gewoon voor. De schouders van Jean Claude van Damme zijn binnenkort niets meer vegeleken met die van mij :-).

  Mocht het nou niet lukken dan is er toch nog iemand die me kan duwen, thx! Kan ook een reddingsvest aantrekken als ik er voor het eerst weer in ga!

  Fijn weekend en nogmaals bedankt.

 17. Ik merk hier positieve flow…..
  That’s the spirit….

  maar wel sterkte en ik zie in die ultra late take-off na een mooie rustig aan tijd!

 18. probeer flowfysio als je in buurt van Haarlem woont of sport medisch centrum fysiomed als je in buurt van amsterdam woont. veel kennis van zaken!

  take care!

 19. een franse vriend van mij had hetzelfde probleem en is hier twee keer aan geopereerd…. Hoe en wat die operatie inhield begreep ik niet helemaal. Zodra hij zich opdrukte tijdens een take off schoot zijn arm uit de kom, arm bleef recht staan en romp zakte naar beneden, geen leuk gezicht!!
  Ik ben blij dat er op deze site veel kennis is op dit gebied, mocht ik ooit problemen krijgen dan zal ik het hier posten. Op dit moment zijn mijn schouders gelukkig van beton! Mag ook wel na vele jaren rondpeddelen!!

 20. Opereren is een mogelijkheid, maar daarbij richt je ook veel schade toe aan het gewricht en de spieren. Vandaar dat de voorkeur veel meer ligtbij het trainen van de spieren.

  De rotator cuff spieren zijn daarbij de belangrijkste stabilisatoren, de humerus en het scapula hebben namelijk een zeer los contact. Het is geen mooie kop en kom constructie zoals bij het heupgewricht.

  Bij operaties maken ze over het algemeen het gewrichtskapsel strakker. Afhankelijk van het soort luxatie (voor of achter) worden bepaalde ligamenten verkort. Maar nogmaals ligt de voorkeur bij het trainen van de spieren!

  Pinkflamingo geneeskunde student

 21. Opereren is altijd de allerlaatste optie. Eerst goede diagnostiek. Kortom het verhaal van Ungar60 is erg belangrijk!
  Succes

 22. Ja idd, de frequentie van luxaties is ook bepalend. Ik heb ooit een patiënt gehad (een fanatiek motorcrosser) die moest in België geopereerd worden want zijn arm schoot eruit elke dag.
  Ik ben ook blij dat er hier zoveel vakkennis te vinden is, van surfers en op deze site. Dat is voor mij een erg leuk verassing.
  Pinkflamingo succes met je studies! Ga je sports-arts worden?
  😉

 23. Johan,

  Ik surf nu al 34 jaar met een rechter arm die af en toe nog wel eens uit de kom schiet. Om dit te voorkomen moet ik inderdaad regelmatig trainen met dumbells en bankdrukken. Met het trainen mee gaat heet surfen mij altijd goed af, wanneer ik voor een paar weken lui wordt (ja dat kan wellis gebeuren…) en ik ga dan ineens een zware paddle sessie doen dan kan mijn arm nog weleens ‘uitschieten’ en heb ik een paar dagen goed last van, maar met het trainen erbij ben ik gewoon weer aan het surfen binnen een paar dagen. Dus geef het echt niet op want het kan echt, net zoals ik zei doe ik dit op deze manier al 30 jaar plus. Oh ja de oorspronlijke ‘uitschieter’ was gebeurd tijdens het ijshockeyen…

 24. haha,
  ik heb echt nog geen idee. Ga aankomend jaar beginnen aan mijn co-schappen, en dan ge ik eens goed kijken wat ik echt leuk vind. Maar momenteel hang ik eigenlijk het meest naar neurologie, ik vind het wel bizar dat ze eigenlijk nog zo weinig weten over de hersenen…

  Maar ja, het moet natuurlijk wel te combineren zijn met surftripjes en regelmatig strandbezoek….

 25. Hi Johan,

  Surfspullen lekker houden!

  Ik heb zelf meerdere keren beide armen uit de kom gehad (niet tegelijk) en ook met aanpeddelen. Nu zonder operatie of specifiek onderhoud alweer een paar jaar luxatie-vrij.

  Is inderdaad peddeltechniek. Ipv tegen het water te duwen wrikte ik mezelf tegen het water naar voren, waarbij ik finke hoek in mijn ellebogen had. Dus bovenarmen zijwaarts en onderarmen door het water malen.
  Nu peddel ik met mijn bovenarmen meer het water in (ik steek dus meer naar beneden) en gaat het goed. Wel in slappe surf altijd bang bij de laatste harde peddelslag, maar ik vind het de kans dat het nog een keer mis gaat zelf meer dan waard.

  Keep surfing man! Over het algemeen wordt je er alleen maar beter van.

 26. @johan: mooi om te zien dat iedereen zo druk bezig is met je schouder. ik heb precies hetzelfde probleem gehad met rechter schouder. Na 2 jaar alle vormen van fysio etc geprobeerd te hebben bleek bij mij dat er een scheurtje zat in het kapsel van mijn schouder (er zit een soort van kapsel om je humerus en het scapula die alles bij elkaar houd samen met je rotator cuff spieren). om een kort verhaal samen te vatten. ik ben geopereerd , heb 3 maanden gerevalideerd en sinsdien surf ik minstens 4 keer per maand zonder oefeningen what so ever! Ga naar je orthopeed en vraag of hij dmv contrast vloestof in je schoudergewricht te spuiten kan kijken of je een scheurtje in je kapsel hebt. Weet je in 1 keer of je dat hebt, en zo ja een operatie en je bent er vanaf

  Heel veel succes

 27. Vluchten naar frankrijk is zeker een goeie optie!
  (elke dag surf gehad)
  Asp comming up in lacanau, surft neerlands pro daar ook niet in mee? Pays vasco Vans grommet contest rockte dik op zurriola st seb verrry nicce!

  hang ten

 28. @simpele dude:

  Zaterdag 1 Augustus
  Gepost op 1 August 2009 door Alltunus

  Gisteren was een fijne dag! Dan geeft de dag van vandaag toch een beetje een kater. Er lopen nog wel hier en daar een paar verdwaalde lijntjes om een beetje fun mee te hebben, maar onderhoud van je sociale contacten is ook geen slecht idee. Voorlopig gaan we een lange flatspell tegemoet. Hier en daar zal wel de mogelijkheid zijn voor beginners om de eerste beginselen onder de knie te krijgen, maar daar is het dan ook mee gezegd. Tijd om naar andere mogelijkheden te zoeken om de zojuist opgebouwde conditie te onderhouden. Of toch maar ‘vluchten’ naar Frankrijk?

 29. @Johan, @Sjoerd
  Ben het met Sjoerd eens. Ik heb wel 10 keer mijn linker schouder uit de kom gehad, voornamelijk tijdens windsurfen, maar ook een week voor mijn operatie tijdens golfsurfen. Krachttrainingen zijn zeker goed, wil je alleen zeker van je zaak zijn dat je nooit meer gezeik met je schouder hebt, dan is een operatie de oplossing. Ik heb helemaal nooit meer problemen, zwem wel 2 keer per week en surf zo vaak als er golven/wind is, maar sindsdien nooit meer last gehad. Als je er meer over wil weten, laat dan even weten. Succes!

 30. Scheveningen was weer de bom. Geen kooks te zien, lekker rustig en super vette golven!

 31. Super chill. 1 dag wordt er even niet voorgekauwd dat je moet gaan surfen en hop: het is ineens de helft minder druk op scheef. zelf nadenken staat uit bij veel mensen. heerlijk.

 32. hahaha, inderdaad, super lekkere golfjes vandaag, kort maar krachtig…en geen hond in het water. De invloed van Herr Neptunus moet niet onderschat worden

 33. Lees het artikel van Martijn Boot in de six 😉

  Vandaag was voor de wakkere onder ons 🙂

  Morgen is Neptunus weer terug van de holidays en zal hij het weer oppikken…

  Bedankt voor de lekkere discussies!

  Cheers Alltunus

 34. Ja lache, heb op domburg rond hoog nog vet chill kunnen shortboarden, niet verwacht! Lag n hand vol surfers verspreid over heel noorduine, chill

 35. he alltunus weer bedankt voor je meteo voorspellingen, en ja wij waren wakker. zandvoort tussen 2 en 4 was erg leuk te doen.. cheers dude

 36. Ook ik moest helaas werken, en morgen ook, dus nou maar hopen dat er dinsdag wat binnenrolt!

 37. Jep was lekker net op Noord :D. Zonnetje, de wind eruit, en her en der een mooie rit, erg lekker.

 38. …leest eveneens in stukkie van martijn dat surferslatijn ook erg wijdverbreid is. Evengoed geinige rollertjes.

 39. Alltunus hartstikke bedankt!

  Was vandaag ook nog wel leuk plonzen …

  [img]http://www.surfed.nl/wecolumn/090802.jpg[/img]

 40. idd erg lekker gesurft nog zondag, en wat een relaxt sfeertje was het ook op scheveningen, zag veel brede grijnsen, er waren dan ook golven zat voor iedereen

 41. Nogmaals bedankt voor de reacties mensen!
  Over een week een afspraak bij de heelkunde, ga dan vragen naar de operatieopties/ diagnostische mogelijkheden.

  Het fit-to-surf boek heb ik besteld, zal een dezer dagen wel binnen komen!

 42. Wintersport zit er voorlopig niet in. Ben weer terug thuis. Ziet er dramatisch slecht uit wat betreft de sneeuw. En wat betreft de swell ook. Waarschijnlijk pas ergens in het weekend weer surf….

 43. Onderschat surfweer niet, fit to surf ff niet leverbaar via play punt kom. Maar bol heeft um ook voor een paar € meer..
  En nu bidden voor het weekeinde. Amen.

 44. @ martinus, swellhoogte zegt niks over facehoogte, omdat de facehoogte bepaald wordt door de swell-hoogte gecominbeerd met de golfperiode. Hoe hoger de golfperiode hoe meer ‘water’ (lees energie) er in een swell hoogte van vergelijkbare hoogte zit en hoe hoger de facehoogte…..

  Keb er effe een pica bijgezet en de link laten werken 😉

 45. @ alltunus

  Bedankt voor de uitleg! Maar ik was op de hoogte… Ik vind die indianen verhalen dan altijd wel mooi vandaar mijn reactie! 🙂 heb je die andere shots ook gezien?