Nuttige surfweer info:

Yes, noordwesterswell

221 reacties

 1. Donderdagochtend is het plan om naar Schiermonnikoog vanaf Groningen te gaan voor een ochtend surfen mits de voorspellingen goed blijven. Heeft er iemand ervaring met een surfboard (6.0) meenemen in de bus (Qbuzz)? En deden ze hier toen moeilijk over?

 2. Plankje in de bus is volgens mij geen enkel probleem. Ik heb wel vaker met een boardbag in het ov gereisd.

 3. @Schier; niet in Groningen geprobeerd, maar wel op andere plekken. Werd tot nu toe nooit moeilijk over gedaan.

 4. Beter vanavond voor beginners. Morgen echt heel veel meer power.

  Maar wordt sowieso beide een zware peddel voor het noorden. Hoewel Petten altijd zo’n nare verre bank heeft die al veel blocken. Na de eerste branding is het meteen diep en wellicht nog easy zijn om door dat stuk te komen. Achter branding is wel een heel ander verhaal. Zeker op Camperduin. Go check ik out vanavond!

 5. blijft er veel wind staan vanavond bij Wijk? Windy en Wind guru geven verschillende voorspelling.

 6. Het default voorspellingsmodel zal mogelijk verschillen. Op windy kan je rechts onderin tussen model switchen(AROME/NEMS/ICON/ECMWF/GFS). Maar op alle modellen blijft er volgens mij wel stevige wind staan.

 7. Net terug uit Frankrijk en dan deze berichten lezen. Nu al zin in morgen en donderdag. Heerlijk dat thuis werken.

 8. Morgenochtend gaan we het proberen bij Bloemendaal of Zandvoort. Ben benieuwd!

 9. Lekkere bakken vanmiddag op de secret spot net ten noorden van het havenhoofd.

 10. Morgen in namiddag naar MV2. Hopelijk gaat die wind ook daadwerkelijk flink afnemen. Holle krachtbakkies nog an toe…zin an!

 11. Heb het vorig jaar ook een paar keer gedaan, met de bus van Groningen Grote Mark naar de boot (met 6’2”), en van de boot naar het badstrand, bij de Marlijn, met de fiets. Gaat prima. Zit ook te denken om donderdag te gaan. Het Getij is niet ideaal, midden op de dag laag en dan houd de buitenste bank de meeste golven tegen. In mijn ervaring is het met opkom mend tegen hoog water beter. Dus donderdag van 4 tot 6.

 12. Ik zit volgende week een weekje op Schier en ga het meemaken qua hoog en laagtij. Ben benieuwd! Laatste eiland van de big 5 die nog op mijn lijstje stond.

 13. Als we het dan toch over Schier hebben: weet iemand of er boards te huren zijn? Ik vind online alleen maar kite- en windsurfscholen…

 14. Heerlijke bakken hier, komt wel van alle kanten maar hoogte zit er zeker in. Peddel viel me mee als je even voorbij eerste bank bent.

 15. @Rick surfboards zijn niet te huur op het eiland.. bij reactief wel een paar leuke supjes

 16. Hoi allen,

  Ik ben een gevorderde beginner 😊

  En zit is naar de van wijkiki te kijken maar dit is niet te surfen toch?

  Grote klotsbak en bakken die recht naar beneden vakken?

  Vanavond iets minder hoogte zag ik maar is het de verwachting dat dit nog wat gaat uitlijnen,

 17. Weet iemand trouwens wie er foto’s maakte vanuit het water gisteren (dinsdag) avond? Ben benieuwd naar de plaatjes, want de golven waren al erg lekker!!

 18. Ik vraag me af hoe ik als matige golfsurfer om moet gaan met de rode vlag van de reddingsbrigade.
  Officieel betekent het: verboden te zwemmen. Wat betekent het dan eigenlijk voor golfsurfers?
  Het wijst natuurlijk oo gevaren van hoge golven, harde wind, muistromen etc. Maar hoge golven zijn juist de bedoeling als surfer uiteraard.
  Het valt me namelijk op dat de reddingsbrigade vaak een rode vlag heeft wanneer er hoge golven zijn. En ik surf daar meestal vlakbij. Mag je daar dan surfen met rode vlag?
  Ikzelf ben wel bekend met (mui)stromingen en heb goede conditie. Maar dochterlief iets minder.

 19. Als gevorderde beginner is dit mijn advies: gaan! Ook daar leer je van. Probeer ney die ene golf ertussenuit te pikken die niet te hoog is en niet direct dichtklapt. Op het strand en in de line-up eerst kijken hoe de golven breken en welke eventueel te doen zijn. Dan maar gewoon gaan op een golf waarvan je denkt dat dat ‘m is. If you don’t go, you don’t know :-).

 20. @peter whaha! ja zo zit ik er ook in! gaan met die banaan dan maar 🙂

  Zo zonde om niet te gaan als er wat te surfen is 🙂

 21. Volgens mij zijn de rode of groene vlaggen van de redders vooral bedoeld voor zwemmers. Zij hebben geen grote drijvende plank mee om op te gaan liggen… Als surfer ga je normaal gezien bewust de ripcurrents (muistromen) gebruiken om makkelijk naar de line-up te geraken.
  Om uit een muistroom te geraken moet je naar links of rechts peddelen en daar dan terug golven meepakken.
  Ik heb nog nooit geweten dat redders surfers uit het water gaan halen als er een rode vlag staat. Maar het is wel belangrijk dat je als surfer de gevaren kent van het strand waar je gaat surfen en weet hoe ermee om te gaan…

 22. Net een nieuwe Torq Summer 5 binnengekregen, finboxen zijn FCS. Nu heb ik nog een paar FCS-vinnen liggen, maar die hebben de schroefgaten beide aan één zijkant. Mijn board heeft echter diagonale schroefgaten: eentje links en eentje rechts. Iemand hier ervaring mee?

 23. @@stokedmans: thanx!
  Meestal gaan we met een groepje van surfers/bodyboarders/bodysurfers dus dan wordt het voor de bodysurfers bij rode vlag in elk geval niks.

 24. @Peter Denk dat ik ook wel ergens in de categorie gevorderde beginner val. Gisterenavond er ook in gegaan, eigenlijk alleen om te wennen aan / oefenen met de hoogte, die kans krijg je niet zo veel. Paar keer vol voor een hoge golf gegaan en even zo vaak door de wasmachine gehaald. Mocht ik er alsnog niets van geleerd hebben dan heb ik in ieder geval wel mijn peddelconditie op peil gehouden.

 25. Was dik aan hier vanmorgen rond hoog! Wat een jetsers achter de bank.

  Zakte er wel behoorlijk uit in de loop van de dag. Vanavond nog leuk voor de longboarders.

 26. Weet iemand hoe het nu in mekaar zit ? Mogen Belgen nu nog naar Zeeland rijden , surfen en terug ?

 27. Ik kopieer even van een Nederlandse nieuwssite:

  Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van Nederland een oranje bestemming in plaats van een groene gemaakt, wat inhoudt dat er voorwaarden aan de reis zijn verbonden.

  De enige reden is het dringende advies van de Nederlandse overheid dat mensen die in de provincie Antwerpen zijn geweest twee weken in quarantaine moeten gaan, zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Reizen van Knokke naar Zeeland of van Belgisch naar Nederlands Limburg is wat ons betreft geen probleem”, vult hij aan.

  Wellicht had je dit zelf ook kunnen vinden;). Alle informatie staat op de website van Belgische ministerie van buitenlandse zaken begrijp ik.

 28. Morgen ga ik met mijn familie naar Noordwijk en aangezien afgewezen ben op het vervoer van mijn ouders voor het surfen heb ik soms weinig strand keuze. Maar is het de moeite waard om morgen mijn board mee te nemen einde middag?

 29. @@Peter ,Thx voor de info ! Dus enkel een half dagje vanuit alle regio’s in België behalve provincie Antwerpen kan ? Er is zoveel info te vinden online ….😬.

 30. Ik vergat nog wat: achter je kijken (naar de golf dus) terwijl je inpeddelt, scheelt ook een hoop. Als ik zie dat de golf te hoog is en op me gaat dichtklappen, dan laat ik ‘m voorbij gaan door naar achteren te leunen.

 31. ZV viel tegen vanavond, de hoogte was er alleen veel chop. Lange ritten niet mogelijk.

 32. Waren alle Belgische spots zo druk vanavond? In Bredene voelde ik me niet zo op m’n gemak want ze kwamen van alle kanten…

 33. Thanks voor de alerts, helemaal top! Tobias wil er nog wel eens naast zitten, goed dat hij het stokje heeft overgedragen!

 34. @ gerrit fcs

  Ik heb zoiets ook bij een plank, heb ze gewoon zo erin zonder aanpassen, gaat prima.
  Mocht je het graag aanpassen: even je vinnetjes vastzetten, dan zie je de ‘beschadiging’ waar hij de vin ‘in’ zou moeten, dan daar even een klein gaatje in boren, maar niet door en door, mm of 2/3 in je vinnetje, kan ie er nooit uit ook al zit je schroefje niet zo vast

  Domburg stond trouwens vol met belgen ook gewoon hoor, gister ook een paar gezien maar vanavond best wat, dus lijkt me geen probleem

 35. Wat een topdag twee keer gepeddeld dikke golven gepakt werd erg mellow in de avond noordpier Velsen secret spot ging helemaal af mooie ritten goede sfeer locals in the back

 36. Hi vanavond hing er een drone boven ons hoofd in katwijk op de achterste bank. Die moet echt hele mooie opnames hebben gemaakt met de ondergaande zon. Zou top zijn om hier een plaatje terug te zien. 😉

 37. Morgen (donderdag) zou, volgens de voorspelling hierboven, ochtend en mogelijk avond fijn zijn. Dat zijn de momenten dat het laag water wordt. Vanaf het middaguur komt hier het water weer op, dat is dus minder fijn surfen? Kan iemand mij uitleggen waar dst verschil in zit?
  #beginnend

 38. Zo dan, Noordwijk ziet er reteclean uit op de webcam! Als de wiedeweerga richting zee yeeeewww

 39. Iemand een idee wat de golven morgen doen? Zou gaan kiten maar de wind doet stom. Golfsurfen is een zeer welkom alternatief

 40. Mooie kleine cleane rimpeltjes hier, prima voor de beginners, long boarders en suppers. Mild cross offshore briesje erbij en zonnetje. Verwacht geen spektakel maar wel lekkere relaxte sessie.

 41. Hoek ging af gister !!! On 🔥!!! Zeer relaxte sfeer in het water, het was genieten !!!

 42. Ha allen, ik ben gisteravond gaan surfen, maar had toch wel moeite met die hoge golven. Eerlijk, I freezed toen ik een paar van die hogere golven zag. Hebben jullie tips? Vooral hoe je zo’n hoge golf het beste in kan peddelen. Veel dank 🙂 Groetjes van een “ervaren beginner”/ startend intermediate surfer

 43. Die hoge golven kan je het best in paddelen met je armen liggend in de lengte van je board en dan met je vinnen bij je voeten en dan naar het strand toe als je de andere kant op gaat pak je meestal niet veel als dat lukt ga je zo een nivo hoger als intermediate beginnend surfer

 44. Hahahahaha

  Enige tip die ik heb is: veel surfen en ook eens in het buitenland. En nooit twijfelen als je in peddelt, vol gas anders lukt het sowieso niet. Die golven van gisteren waren soms mooi hoog maar deden geen pijn, prima om te klooien.

 45. Paar simpele tips die al eerder voorbij kwamen:

  – Als je liever niet de hoogte hebt, peddel dan als de golf in aantocht is al van de lip vandaan. Hoe verder je van de lip af bent, hoe lager hij breekt.
  – Kijk achterom. Als je recht voor de piek zit en die lijkt al te breken kun je beter terugtrekken.
  – Als je wilt leren omgaan met de hoogte (en dat zou ik aanraden), peddel dan schuin de golf in dus weg van de lip. Het kost wat oefening, maar op zo’n golf moet je doorgaans wat eerder gaan staan. Je loopt anders het risico dan je met zo’n kracht wordt meegenomen dat je niet meer overeind komt.

 46. Helaas gisteren echt te moe om nog naar het strand te gaan. Dus maar even wat webcammetjes gekeken. Maarre, op Scheveningen, wat was daar aan de hand??? Niet te doen zo druk als ik op de cam keek. Of wat het bedriegende schijn?

 47. Nee hoor, dit is het nieuwe normaal. Kamikazes op longboards en softtops, beginners als zoutzakken op hun board. Echt genieten

  Overigens mooie sessie gepakt, dus allemaal prima jiba

 48. De hoogte en periode vd swell is eerder aan het toenemen dan afnemen. Gedeeltelijk onder invloed van het getij.

  1,5m in het noorden en 1m elders richting het zuiden. Gaat goed worden straks!

 49. Inderdaad een 3tje van hoogte dus zo hoog was het nog niet maar wel leuk en zeker hier in ons landje….

 50. Zo vet als het in Zv gisterochtend was, zo’n deceptie was het vanmorgen. Futloos en laag. Het kan verkeren, ik klaag niet, slechts een constatering! Al met al toch heerlijk weekje. En mocht je willen foilen dan is vandaag subliem!

 51. Erg tegengestelde berichten. De ene zegt is niks meer terwijl de andere juist nog dik is. Zou er vanavond nog wat doorkomen in Zeeland?

 52. Ging af op secret spot ZH vanmorgen. Met z’n vieren in de lineup. Stoked af

 53. Dan ben je er te vroeg uit gegaan. 10-11 echt helemaal knudde. Wilde er eigenlijk ook uit gaan, maar toen kwam het ineens wel goed over de eerste bank heen in Noordwijk en was het echt surf heaven tot half 1. Echt top 3 beste sessies ooit in Nederland. Kon het niet geloven. Hopelijk blijft er vanavond nog wat over met opkomend! Wat een dag!

 54. Ameland was epic. Voorste bank was niks, achterste bank was zooo mooi! Zelden zo gezien in NL.

 55. Hoi,
  Ik ben deze voormiddag in Domburg (op de dijk) mijn wetsuitjase vergeten wat ik onder m’n auto had gelegd en daarna vergeten.

  Je weet maar nooit dat iemand het is tegengekomen?

  Het is een wetsuit vestje met lange mouwen van het merk Seea (vrouwenmodel) en het is lichtblauw/zwart en een oranje rits.

  Mocht iemand het gevonden hebben dan graag reactie!

  Bedankt alvast.

 56. Hopen dat er vanavond nog wat binnen komt rollen in Domburg! Zou zonde zijn om 1,5 uur voor niks te rijden

 57. Hoi Gerda,

  Als er geen golven staan kunnen we altijd wat gaan drinken..? Dan zorg ik ervoor dat je geen spijt krijgt van die 1,5 uur in de auto.

  Mijn nummer is 06-53477587.

  Groetjes,

  Swellanova

 58. gisteravond was super met veel hoogte en vanochtend werd het steeds beter en beter
  tot een uur toen was het hoogwater en liep het over de bank
  maar wat een mooie ritten heb ik gemaakt deze dagen
  met me mini simons was het super op deze golfen

 59. Hallo iedereen,

  ik ben een beginnende dedicated surfer. Ik heb voor een jaar on and off gesurft, en nu echt dedicated. Ik ben niet een ultra beginner, maar zeker geen intermediate. Beetje er tussen in. Ik was gister in het water in Scheveningen en ik had erg veel moeite met achter de branding te komen, uiteindelijk wel gered, maar het kostte me super veel moeite en vraag me af of dit normaal is, en of dit niet sneller zou moeten kunnen? Was dik halfuur bezig namelijk. Eenmaal achter de branding kon ik eigenlijk niet echt iets want moest even uitrusten, en zag iedereen naast mij rippen. Ik heb ook geen een golf gepakt ook dus was echt puur een cardio sessie eigenlijk.

  Afgelopen week toen het wat kleiner was heb ik wel echt wel wat golven gepakt (maar ben nu in het proces om echt goed down the line proberen te surfen). Toen kwam ik ook makkelijk door de branding heen, alleen als het iets groter wordt dan kan ik eigenlijk niks.. Ik surf een 7’3 BIC beginners board, en ben 1,90 lang.

  Misschien dat ik geen goede board stance heb dat ik me board teveel drag ofzo? Any help is appreciated !

 60. Heb wel het gevoel dat ik als ik peddel erg veel van links naar rechts ga op mijn board, heb niet volledige stabiliteit dat ik over het water een schuif. Hoe kan ik dit voorkomen?

 61. Heb een flink gat (cm of 4) in de onderkant van mijn nieuwe longboard. Voorheen bracht ik mijn boards naar de ding doctor in Scheveningen maar dat is steeds een half uur heen, een half uur terug en dan x 2 voor halen en brengen.
  Weet iemand een goed adres voor reparatie in Rotterdam of omgeving? Eventueel Brielle ook goed.

 62. vanavond surfen in N-H, waar? Liefst waar we een bord kunnen huren, anders wordt het lastig 😆 maar zou er nog genoeg swell zijn?

 63. Positie op je board en kracht van je buik- en rugspieren zijn belangrijk bij het peddelen en met name voor de efficiëntie van het peddelen. Er zijn surfers die vinden dat zonder een goede peddeltechniek je eigenlijk ook gewoon niet kunt surfen. Check eens het youtubekanaal naar Kales Broccoli. Maakt hele leuke en nuttige video’s voor het verbeteren van je surfen, maar ook voor het peddelen.

  Ik raak alleen een beetje in de war van de vraag die je een beetje er doorheen hebt verweven. Je hebt het over je peddel techniek, maar zegt dat je board stance wellicht niet goed is? Anyway, ik ga er maar even vanuit dat je je afvraagt waar het door komt dat je tot stilstand komt en niet down the line de golf af kunt surfen. Als je merkt dat je snelheid verliest op een golf zul je actiever moeten proberen te zijn. Speed pumps aanleren om snelheid te genereren, maar dat vergt wat tijd en oefening.

 64. Gisteren was al top, vandaag was gewoon epic. Wat een condities voor Nederland!

 65. Geen idee hoe hoog het precies was, had geen meetlat mee…maar het was echt, echt heerlijk genieten!!

 66. Mijn ervaring is dat een wetsuit een groot verschil maakt wat betreft je grip tijdens het paddelen. Gebruik je een echt golfsurf wetsuit?

 67. Ochtendsessie was dikke prima!
  Voor Wijkiki-standaarden best rustig en ook nog goede sfeer. Paar goede surfers, SUP-er en surffoilers zien vlammen. Gaf mij ook extra push.
  De smile blijft nog wel even zitten.

 68. Als eerste; door de branding komen met een groter board die niet duck-dived is in hoge golven is altijd lastig.
  Zelf heb ik ook veel te lang met zo’n Bic gesurft en in mijn beleving peddelen die dingen alsof je een kratje bier achter je aansleept. Dat helpt niet met het door de branding komen én ook niet met het aanpeddelen voor een golf. Bovendien vind ik ze echt totaal niet stabiel liggen wanneer je peddelt.
  Als je beter wil leren surfen en dedicated bent zou ik zeggen: koop asap een ander board. Wel iets van vergelijkbare afmetingen, lekker breed en stabiel. Maar dan met een andere board opbouw. Liefst zo’n PS-kern met dunne glassing of evt een Epoxy.
  BICs zijn gemaakt om niet kapot te gaan, niet om goed mee te leren surfen (in NL).

 69. ja, wijko was redelijk rustig, met vier man een peak of 2 gedeeld, sharing is caring….rond 11.30 tot 13.30 richting de bunker

 70. Mij helpt het als ik het goede moment uitkies om door de branding te gaan, bijvoorbeeld net tussen wat sets. Dan krachtige slagen om voor de volgende dichtklapper erachter te geraken. Ook van m’n grote plank afgaan en zelf onder de golf doorduiken doe ik wel eens, maar alleen – heel belangrijk – als er niemand in de buurt is die mijn board tegen zich aan kan krijgen.

 71. Wijkie was heerlijk vandaag van vroeg tot laat veel vertier voor iedereen! Goeie sfeer in het water als vanouds🤙🏻

 72. Gisteravond Stoked in Ouddorp met fantastische dikke bakken….
  Vandaag op Wijkiki franse taferelen…. en wederom kippevel na een fantastische sessie.
  Zowel in Ouddorp was de sfeer zoals het hoort, elkaar golven gunnen en super relaxed…

  Morris en Tobias bedankt voor die fantastische voorspellingen iedere keer weer die het voor een echte landhaas uit Nijmegen mogelijk maakt om de mooiste sport ter wereld met zijn Wave-Sup kan bedrijven….

  Dikke SHAKA voor jullie!

 73. In Ouddorp stond woensdagavond een fotograaf met een megagrote witte telelens, weet iemand hier wie dat was?

 74. Jullie kunnen allemaal vrienden worden met mij en Hazzie. Wat een gel*l. 😁 Haha.
  Enne… ik wil morgenochtend met de kids richting Zandvoort/Bloemendaal. Zijn er nog wat golfjes dan?

 75. @ Leon. Wow man, goed dat je veilig terug bent gekomen! Pak een biertje en weer rustig terug op aarde dalen. Voorzichtig volgende keer. Veel sterke muien langs de kust deze dagen.

 76. Vanochtend was Wijk idd echt geweldig! genoten van mijn derde sessie met mijn nieuwe fish. Suuuper stoked!! Bedankt iedereen voor de goede sfeer. En jullie natuurlijk ook Noutski en Hazzie!

 77. Ha vriend,
  ZV is mijn hood!
  Kids laat ik eerst even thuis zodat papa kan surfen (ik reken op wat leftovers). In loop van de ochtend mogen ze naar het strand en misschien wel even de zee in 😉

  Als je 2 drutels aan de kustlijn ziet huilen en een papa tevergeefse pogingen ziet doen om ze toch op een plank in het water te krijgen, it might be one of your new found friends 🙂

 78. Lijkt toch nog wel wat swell te arriveren morgen ochtend. Laatste restjes / toetje voor het min of meer flat wordt.

 79. !! Surfer gezocht die mij vandaag gered heeft in Wijk Aan Zee !!

  Ik was vanmiddag lekker aan het zwemmen bij de Pier in Wijk Aan Zee. Het was prachtig weer en het was heerlijk om even te gaan zwemmen. Voordat ik het door had werd ik al aardig meegezogen door het water. Ik dacht oei, tijd om maar weer even een stuk terug te gaan naar de kust. Kort daarna kwam ik in een hele krachtige stroming terecht waar ik niet meer uit kwam. De golven bleven maar over mij heen komen en tegen de stroming in zwemmen lukte niet.
  Ik riep om hulp maar had echt het gevoel dat niemand mij kon horen. De golven hielden niet op en het koste mij veel moeite om überhaupt nog boven water te blijven om adem te halen. Ik probeerde zo rustig mogelijk te blijven. Ik ben geen surfer en totaal geen ervaren zwemmer dus ik wist ook niet wat ik nou moest doen. Er was gelukkig een oplettende surfer in de buurt die mij gehoord, geholpen en gered heeft. Als hij er niet was dan was ik echt verdronken.

  Ik heb er niet veel verstand van dus excuses als ik ernaast zit; een surfmaat van mij zei dat ik tussen een mui en een branding in zat. Achter mij was de branding en voor mij was die mui weer.

  Helaas had ik door de schrik niet de gelegenheid om je goed te kunnen bedanken, en daarna kon ik je niet meer vinden.

  Ben of ken jij diegene die op donderdag 30 juli rond 17:00 uur een zwemmer gered heeft in het water in Wijk Aan Zee bij de Pier? Ik zou je graag willen spreken om je persoonlijk te bedanken. Mijn telefoonnummer is 06 12 07 00 77

  Hartelijk bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Leon Muizer.

 80. Lijp verhaal. Zo zie je maar weer hoe “vriendelijk” de zee is en toch zo verraderlijk. Gelukkig een goed einde!

  Maar oei wat was het mooi clean vanavond en het bleef maar komen met mooie setjes niet zo hoog maar toch aardig krachtig en stijl 🙂

 81. @@Noutski, ik houd m’n ogen open morgen. 😁 Ik neem wat boards mee en mss klikt het wel tussen de kiddos. 🤙🏻

 82. Fijn dat je weer in veiligheid kon worden gebracht met hulp man! Mooi gebaar zo van je om nog even te zoeken naar. Stay safe dude💪🏻🍀

 83. Oei wat is het clean, mooi zeetje voor de suppers. Foilen is lastig doordat ondiep breekt. Longboard zou ook nog kunnen. Zou niet te lang wachten als je er hier in wilt gaan. Wind echt perfect offshore. Klein maar fijn dus!

 84. Ook mooi klein en poepieclean. Wel nog wachten op opkomend tij. Denk dat het nog best wat kan worden.

 85. @ Leon en onbekende surfer, lekker samen pilz drinken en hamburgertje eten….wellicht worden jullie nu vriendjes voor het leven! verder driewerf bvo voor die gast…

 86. Zag op de pier van velsen noord ook nog iemand met een flinke fotocamera, ben benieuwd of we daar nog wat van terugzien

 87. Is er morgen nog ergens wat swell te vinden die de moeite waard is om vanuit het oosten van het land af te reizen?

 88. Twee geweldige dagen op Texel Koog gehad op de wave sup.

  Gister lekkere hoogte en redelijk clean. Vanmorgen iets minder hoogte maar super clean. Helaas is mijn GoPro gaan zwemmen door een afgebroken casing. Dus geen epische beelden om te delen.

 89. Vergeet de kitesurfers. Pootjebaders zijn het nieuwe kwaad. Golven werden vandaag alsmaar beter, maar er staan ongeveer een paar duizend pootjebaders te staan in de branding. Doodzonde haha.

 90. Voorspelling voor vanochtend was spot on. Om 5 uur opgestaan maar was het waard. Mooi cleane golven.

 91. Nu het flat is even resumeren;
  Woensdagavond in het pittoreske IJmuiden was het genieten. Wel steeds even zoeken naar de juiste bank met het veranderen van het getij, maar t kwam heerlijk uitgelijnd door.
  Donderdagochtend Wijk was leuk, maar niet bepaald uitgelijnd.
  Donderdag tussen de middag daarentegen. Wouw. Wat een heerlijke bijna Atlantische lijntjes. Fijn dat we hem zagen aankomen en opa en oma wilden oppassen. Mooiste sessie van de zomer.
  Gisterochtend leek niets, maar werd rond 10 toch nog iets. Daarna wel een hels karwei om tussen alle pchoofttractoren weg te komen van de parking…

 92. Ben gewoon nog steeds aan het nagenieten van afgelopen woensdag, kan niet wachten op de volgende sessies!

 93. Sorry Tjerk, ik was gisteren wederom aan zee en ben voor de 4e dag alsnog gaan surfen (zonder wetsuit deze keer).
  Sorry maar het was dus zeker wèl de moeite om voor naar zee te rijden (zelfs in regio Denhaag) alleen ben je heel wat files bespaart vanuit het oosten als je iet ging.
  You should also have been here yesterday 😉

 94. Voor morgen mogen we blijkbaar enkel maar rimpels verwachten in België maar op windguru zie ik wel 0,9m en 5s periode, wat nog wel mee lijkt te vallen vr met een groot board.
  Waarom dan maar rimpels? De swell richting die niet OK is?

 95. Wie pakte gisteren in de ochtend die cleane golfjes op een mooi McTavish longboard (?) Waren een paar mooie ritten! Was jij niet zeker, Hazzie? 🙂

 96. @leon:
  Fijn dat je veilig terug bent gekomen..jammer dat sommige mensen er grapjes over maken.zij zullen zelf waarschijnlijk nooit echte golven hebben meegemaakt als zwemmer.je zult wel behoorlijk geschrokken zijn.

 97. Vandaag in Scheveningen heerlijk gesurft op mijn nieuwe 7.3 big shortboard. Hier endaar toch nog setjes van 1.5 meter

 98. @noutski
  nee ik heb alleen een paar golfjes gepakt op de 5.2 surftech softie van mijn dochter en verder mijn zoontje in wat golfjes geduwd. was dus ook genieten.

 99. @Voorspellingbegrijpen

  De ene 1m bij 5 sec is de andere niet. Modellen geven de periode weer als gemiddelde, terwijl het bij ons toch vaak de sets met meer periode zijn (6 tot 9 sec) die daadwerkelijk goede surf opleveren.
  Een klein beetje wind en het model vertaald de te verwachte golven al naar 5 sec en 1m, terwijl het gewoon flat is. Als de golven van verder komen en er staat 1m met 5 seconden dan heb je wel kans dat het echt goed is.

  Het beste kun je de windkaarten van de hele Noordzee bekijken om in te schatten of het van ver of dichterbij komt. Bijvoorbeeld deze: https://www.dmi.dk/danmark/ (even naar beneden scrollen en Vind selecteren in het menu).
  Of deze: http://www.meteociel.com/modeles/gfs/royaume-uni/vent-rafales/3h.htm

  Of deze: http://webservice-nl-nl.weeronline.nl/vakman_hirlam

  Eigenlijk zijn dat precies de drie kaarten (verschillende modellen) die ik gebruik.
  Naast ecmwf die te vinden is op windy.

  Dit is Oostende op het moment. Wellicht dat het getij nog iets meer rimpels maakt.
  Meer kans in Holland, en dan vooral N-H omdat de fetch met WNW 4bft vanaf Engeland iets langer is.

 100. Net toch even stiekem uurtje erin geweest en viel niet tegen. Vanaf de kant leek het niks maar toch een goede meter op de sets en het trok redelijk uit elkaar achter de banken. Zou er niet voor in de auto springen overigens!

 101. Gewoon uit pure interesse en omdat ik er zelf geen verstand van heb: Hoe kon het afgelopen week zo ontzettend goed zijn? I know, het is een beetje een aparte vraag, maar ik heb echt met ongeloof naar onze Noordzee zitten kijken. Donderdag was al bizar met een dikke 1-1,5 meter golven met offshore wind. Dit is natuurlijk niet helemaal nieuw, maar vaak zien we toch wel andere condities in NL. Echter, de vrijdag was echt apart. Ik kan me niet heugen dat ik in Nederland ooit met 30+ graden nog zulke onwijs lekkere golven binnen heb zien rollen. Meestal is de Noordzee zo glad als een spiegel als het zomerweer hier om de hoek komt kijken, maar ik waande me echt een beetje in zuid-frankrijk afgelopen vrijdag. Volle bak offshore, bloedheet, maar echt gewoon prima golven met flink wat power. Het leek eigenlijk op beide dagen alsof de golven van van de Atlantische kust een verkeerde afslag hadden genomen richting ons landje.

  Ik ben gewoon benieuwd of er een bijzondere reden voor is dat het zo ontzettend on-Nederlands was of was het gewoon puur toeval?

 102. Was na lunch innZandvoort. Zat best hoogte in, maar korte periode. Voor (beginnende) surfer nog best te doen. Voor SUP lijkt het me te choppy.
  Wind zakt eruit. Misschien lijnt het nog wat uit.

 103. Is er een leuke singles groep op Facebook of ergens om andere singles te leren kennen die ook van golfsurfen houden? Ik heb begrepen dat de kiters zo’n FB-groep zijn gestart en er ‘mogen’ alleen kiters in 🙁
  Zijn er meer mensen die behoefte aan zo’n initiatief hebben? Ik ben Tinder echt helemaal zat

 104. Ohja, en wie heeft er tips voor me om een GoPro op een foam surfboard te plakken of te bevestigen, de sticker laat makkelijk los. Ik heb You Tube filmpjes gezien om gat te boren in je board, en spullen te gebruiken van een bodyboard ofzo, wie heeft daar ervaring mee?

 105. Een partner die ook surft is niet meer leuk als je kinderen hebt, dus weet waar je aan begint 🙂

 106. Valt me op dat iedere beginner alleen maar bezig is met foto’s maken. Dus je zult ze binnenkort vast ook gewoon kunnen vinden via tinder

 107. Met opkomend tij nog verrassend goed. Niet hoog, en alleen voorste banken, maar heel mooi als je eigenlijk niets verwacht.

 108. Hahaha ja. Goeie reacties😄

  Tegenwoordig is ergens fotos van nemen ook vele malen belangrijker om te kunnen ‘delen’ geloof ik dan dat er daarwerkelijk ‘in het moment’ geleefd word, wat volgens mij ook iets is waar een surfer z’n hele surfleven naar zoekt (flowstate was het geloof ik toch😉)

 109. Super bedankt voor de tips allemaal, ik ga het aankomende week weer proberen!

  Voor degene die het had over het BIC board, mij is juist verteld dat die super beginners vriendelijk is, en dus ook een prima beginners board? Ik kan me wel erin vinden dat die moeilijk peddelt, maar dat zou ook aan mijn techniek kunnen liggen, alhoewel ik best goed peddel naar mijn mening.

  Ik heb dit board denk ik maandje geleden gekocht, dus om hem nu alweer te verkopen… Wat voor board zou je beginners aanraden? Want ik zat meer te denken, als ik goed leer op deze 7’3 BIC te surfen, dan kan ik mijn eerstvolgende board een shortboard kopen, want dat lijkt me erg leuk om te surfen. Maar daarvoor moet ik alseerst echt een goede basis hebben op de 7’3 lijkt mij niet?

  Alvast bedankt!

 110. Hey verrek, ziet er nog golverig uit. Wel heel slap en kort. Leuk voor de softtop / beginners.

  @Beginnersboard, laat je adviseren in de shop. Die kunnen jou surfskills het beste beoordelen en een board adviseren met de juist verhouding aan jouw postuur en schoenmaat.

 111. Zolang je go-“pro” (hahaha, het woord alleen al in combinatie met een beginners-foamie) maar vast zit zodat alle beelden heel insta-grammable en FB- en of Tindersharp zijn hè. En dan met z’n allen “live in the moment & hang-loose uitdragen? “ hahaha.
  Tja, we hebben allemaal graag een toffe pic op een vette golf van onszelf (me too) maar probeer vooral ook te genieten van het surfen als er niemand meekijkt on-en offline buiten op een stille spot zonder toeschouwers.

 112. Ik heb ook graag een leuke foto of video van mijn surf acties. Helemaal schuldig. Zie boven.

  Echter houdt er rekening mee dat dit niet zonder risico is. Afgelopen vrijdag voorover gevallen ( gebeurd mij eigenlijk nooit) op mijn sup. Met mijn hand en borst geland op de GoPro die daar met een surfmount vast zat.

  Resultaat: casing afgebroken, GoPro is gaan zwemmen, vinger gekneusd en bijna een stuk plexicase door mijn wetsuit in mijn borst.

  Ik ben blij dat ik er enigszins heelhuids vanaf gekomen ben. Zelf ook nooit goed nagedacht over de gevolgen van een camera op je board zetten.

  Dus wees gewaarschuwd!

 113. Vorige week op woensdagavond de dikste golven gesurft en op donderdagmorgen de mooiste golven gezien, waarvan getuige deze foto 🙂 Dit mag nog ‘s komen in augustus…

 114. Dank voor jouw/jullie vooruitblik en het delen daarvan.
  Ik kijk zelf naar de kaarten, maar mis nog weleens wat. Zeker in de zomer. Komt er een update of betekent de aanstaande hittegolf ook een kalme zee?

 115. Wij zijn op zoek naar een woning vlakbij zee en hebben een leuke gevonden in Petten.
  Iemand ervaring hoe het is om daar te wonen (zijn het een beetje gezellige mensen daar)? En de surf? Ik ga nu zelf altijd naar Wijk en ben nog niet naar Petten geweest om te surfen, maar ik begreep dat het minder is geworden door het opgespoten zand. Iemand ervaring mee?

 116. Beelden van je surf zijn zeker cool, maar dan wel iemand anders die je filmt. Wat doe je nou met al die uren materiaal vanaf je board, kijk je daar nog naar in de praktijk?

  Ik zit ook wel eens te denken om een go pro mee te nemen, maar dan vraag ik mij al vrij snel af waarom eigenlijk…

  Beelden van iemand anders die je filmt lijkt mij leuker

 117. Woensdag genoeg om mee te pikken? Of te lokaal? Lijkt op een zw zonder wind in het kanaal wat dus niet kan. Word deze gwn aangezoge naar boven en krijge we hier dan golven of enkel klotsbak?

 118. Misschien moeten we afspreken dat iedereen een GoPro koopt en “verkeerd-om” op z’n board monteert. Neemt iedereen anderen op. Dan materiaal op site met wat metadata (spot, datum, tijd). kan je terugkijken of je ergens op staat.

  Sterk spul dat kantoorkoffie… 🙂

 119. Surf al 20 jaar in Petten (en Callantsoog). Is zkr minder geworden, maar de laatste tijd weer best goed. Zkr met opkomend en vloed een mooie steile shorebreak. Met eb kan de tweede bank ok lopen. Callantsoog heeft pieren, maar de banken liggen er niet echt top bij. Als het hoog is is Callantsoog altijd een goede optie. Petten is een rustig plaatsje, verder niet echt bijzonder. In de winter, net als Callantsoog, behoorlijk verlaten. Je zit vlakbij de Schoorlse duinen, wat erg mooi is om te fietsen. Woon zelf in Schagen, leuk stadje. Succes met je plannen!

 120. Kom er sinds een jaar wekelijks voor werk en probeer zo nu en dan een surfje mee te pakken maar dat is nog niet echt gelukt. Misschien teveel verwend omdat ik normaal naar hvh/domburg of maas ga en daar meer bekend ben. Nu is het heel druk met toeristen maar wel een gezellige sfeer. Rond april/mei heb je mooie bloemen velden in de omgeving en in de winter is er echt helemaal niemand aan zee op een enkeling die zijn hond uitlaat. 2 keer een gesprekje aangegaan met wat sup’ers en begrepen dat sinds de op spuiting van de dijken de goede ritjes aan de pieren (die nu helemaal weg zijn) een stuk minder zijn. Misschien moet ik nog een keer het goede moment met hoogtij meemaken want dat is nog niet gelukt.

 121. Als iemand wat van surfen in Petten weet is het wel deze vriendelijke local: https://www.facebook.com/davesurfboards

  Al vele sessies mee gehad. Vroeger kwam ik er elke week wel een keer. 3 topspots om uit te kiezen: Camperduin, PettenDorp of tussenin.

  Helaas is de knik in de dijk weg en de strekdammen ook. Daar moet je nu iets noordelijker voor zijn. Er is genoeg te beleven dus toch nog!
  Laatst nog een sessie op Grote Keeten.

  Overigens lijkt Petten nu het beste met laagwater en Camperduin eerder met hoogwater.

 122. Heb je er wel eens aangedacht om voor alle spots in Nederland een gids te maken wanneer deze het beste lopen? Dat zou wel heel relaxed zijn

 123. Voor de duidelijkheid..
  Met zw lig je aan de noordelijke kant en met nw aan de zuidelijke kant

 124. Er bestaat al een soort gelijke wave finder/ guide. Surfer map.com gewoon een boekje in je local surfshop! En Tobias ik hoop dat je Petten niet te veel aankaart. Enige plek om nog naartoe te vluchten! Haha

 125. Wie heeft afgelopen donderdag Leon Muizer (27) uit een mui gehaald bij WaZ? Waren 2 surfers en ik las op fb dat hij op zoek is naar zijn redders. Op zich wel grappig dit verhaal met zo’n achternaam 😉

 126. Twijfelen om het aanstaande weekend voor een 10-tal dagen richting hossegor te rijden. Denken jullie dat het de moeite waard is?

 127. Zit even te kijken naar voorspellingen voor morgen. Als ik het zo zie kan het misschien wel de moeite waard zijn om heel vroeg erin te duiken (met hoogwater/afgaand) in Zuid Holland. Wat is jullie inschatting?

 128. Het zou kunne, maar ik twijfel of het krachtig genoeg zal zijn. Extra volume kan geen kwaad denkk

 129. Wanneer komt de weekupdate er weer op?
  En kan je morgen surfen ben een beginner. Wil gaan surfen bij ijmuiden

 130. Kijk ik naar verkeerde kaarten?
  Lees enthousiasme voor woensdagochtend. Als ik kijk naar NL dan zie ik Vandaag windstil, vanavond trekt ZW wind aan tot 4 bft. Die blaast wel door tot morgenochtend. maar dat geeft toch maar beperkt golfslag?
  Hoger op Noordzee zie ik ook niet direct een stevige noordelijke bries.

 131. Ik heb ook een gopro op me board, ik gebruik de beelden hoofdzakelijk toen ik net begon met surfen om van te leren, stand van me voeten hoe ik me handen hou tijdens pop-up zulke dingen.

 132. Nee will beter wacht je tot zaterdag middag en de dagen er na.
  Ziet er tot nu toe best goed uit.
  Hopen dat het door zet.

 133. Ik probeer een soort logboek te maken van de sessie die ik heb gedaan. Vooral om te kijken wanneer ik met welk materiaal het meeste lol had 🙂

  Nu ben ik een aantal keer vergeten om de meetgegevens van Rijkswaterstaat op te slaan. Windgegevens kunnen bijvoorbeeld voor een periode tot 28 dagen terug. Weet iemand of je van eerdere periodes nog meetgegevens kunt ophalen?
  Ik ben vooral op zoek naar mei 2020, bij voorkeur IJmuiden stroommeetpaal.

 134. Hi allen… volgens Windy en MSW wel, maar wordt het volgens jullie nog wat morgen bij ZV? Voor een longboard of softtop.

 135. Ik vrees voor grote klotsbak en nul periode morgen, maar zal zeker te surfen zijn hoor. Ik ga in ieder geval even peddelen. Softtop vind ik zelf ongelofelijk ruk als er flinke wind staat, golven kort op elkaar komen en je vaak weinig tijd hebt om hem goed in de golf te zetten, maar da’s een kwestie van smaak…..

  Morgen is wel zo’n dagje dat je precies even het juiste uurtje er uit moet zien te pikken qua getij. Hoog/Mid afgaand zou op papier de beste kansen moeten geven op tweede bank, HW wordt close out op de kant en moet je wel heel vroeg erbij zijn. Bottom Line: niet teveel verwachten en erin als maar enigszins de moeite is.

 136. Dat vind je op waterinfo van RWS, bv voor wind: https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/wind/. De 28 dagen is standaard, maar boven rechts kan je op “meer data” klikken. Dan moet je waterkwaniteit (of alleen wind) selecteren, op verder en dan kan je de datum kiezen, krijg je binnen een uur per mail.

 137. Mijn neefje wil graag eens mee surfen, wat is handiger denken jullie vrjdagmiddag met opkomend tijd of zaterdagochtend met afgaand water. Ik ga naar hvh krijgt ie daarna een patatje ofzo 😉

 138. @Jhonjohnsjonshön: het is een wormvormingaanhangsel van de kust. Niet gaan surfen daar als het nog niet gegeten heeft ! –> lees: waarschijnlijk is dat de afwatering van het kanaaltje achter de duinen. Dat is verbonden met een hoop riviertjes/kanaaltjes door heel het Westland en wordt opengegooid bij immense neerslag, waarbij het riool voor hemelwater het niet meer zelf aankan (denk aan een paar jaar geleden toen De Lier (gem. Westland) onder water stond (volgens mij kwam dat, omdat ambtenaren de afwatering niet tijdig hadden geopend). Die afwatering werd op een gegeven mment vernieuwd en volgens mij is dat de situatie op de kaart.

  Dacht vroeger wel eens dat de oude afwatering wellicht ook een riooloverstort was. Dat is het in de nieuwe situatie zeker niet meer….gelukkig maar. 🙂

 139. Vandaag op wijk aan zee ter hoogte van de zwaanstraat (zone 1). Veel kiters ook tussen zwemmers en over het strand. Ik vroeg mij af:
  Is dit niet heel gevaarlijk?
  Is het wel toegestaan?

 140. Nu de natuurlijke surfmotor weer even uit staat… Iemand een idee wanneer de Surfpoel nu verwacht open te gaan?

 141. De planning is nu 15 september officiele opening! Voor grotere publiek waarschijnlijk een weekje later.