Nuttige surfweer info:

Woensdag 29 juli

27 reacties

 1. @ flipmode (vraag van di 28 juli)

  Sorry ik kan het niet laten om weer even op je vraag te antwoorden en nog wat meer leuke weetjes vertellen. Want het is een goede vraag die stelt.

  De twee amfidromische punten(kijk kaartje altunus van gister) liggen vast. Ik had in mijn vorige stukje al wat verteld over getijcomponenten.

  Het kaartje van Altunus representeerd de amfidromische punten van maar 1 getijcomponent, namelijk de “semi diurnal lunar tidal constituent” genaamd M2.

  M2 is de belangrijkste getijcomponent (kracht) die het getij veroorzaakt op de Noorzee en zorgt er voor dat we 2X per dag hoog en laag water hebben. Op andere plekken in de wereld kan dit anders zijn, want daar kan bv de zon de meeste invloed uitoefenen op het getij en heb je maar 1 keer per dag hoog water.

  In het nu volgende stukje staan de belangrijkste getij componenten weergegeven met de periode dat ze voorkomen.
  ————————————————————————-
  Tides produced by the moon
  M2 (semidiurnal lunar) 1/2 lunar day = 12h 25min
  O1 (diurnal lunar) 1 lunar day = 24h 50min

  Tides produced by the sun
  S2 (semidiurnal solar) 1/2 solar day = 12h
  K1 (diurnal solar) 1 solar day = 24h
  ————————————————————-

  Het getij is eigenlijk niets anders dan de som van de amplituden van deze componenten.

  Maar zoals je misschien al is opgevallen staat er bij M2 de periode van 12h 25min (ipv 12h). Dit is de reden waarom hoog en laag water niet elke dag precies op hetzelfde tijdstip valt, maar langszaam doorschuift.

  Wat ook wel leuk is om te weten dat de witte lijnen (cotidal lines) op het kaartje van Altunus aangeven wanneer het hoog tij is. Normaal gesproken staat elke witte opeenvolgende lijn voor een uur tijdsverschil.

  Aangezien het getij zich tegen de klok rond het amfidromische punt beweegd kun je zien dat verschil in hoe laat het hoog water is in bv Wijk aan Zee en Petten veel groter is dan in Zuid Holland tussen bv Hoek van Holland en Scheveningen (grotere afstand cotidal lines).

 2. Het zal ook voor de avond gelden….maar de swell neemt wel geleidelijk af, met name in het zuiden. Voor de wadden zal met name einde van de vrijdag het beste zijn. van Hoog naar laag tij.

 3. Dan neem ik het vrijdagochtend het er wel van, smiddags weer aan het werk.

  Wel apart dat wij dan 2 hoog en laagwater hebben en frankrijk maar 1x per dag.
  voor ons wel relax dan.
  Thnx Emilio 😉

 4. @ Altunus: Hoe schat je Wijk vrijdagochtend (vroeg) in? Kleine dawn-patrol voor t werk lijkt me wel wat 🙂

  Thanks!

 5. @PP
  Dan kun je beter naar Petten e.o. gaan vrijdagochtend.
  Vinden de locals daar ook leuk, als het daar wat drukker wordt 😉

 6. gezellig maar ik heb geen zin om morgen in een storm te gaan surfen :S maarja piet heeft t altijd fout xD

 7. @PP Wijk zal zeker goed zijn op vrijdagochtend…dawn patrol zal waarschijnlijk ook beter zijn dan de avond, wijk ligt windtechnisch zuidelijk genoeg,misschien een beetje te laag water in de ochtend, push van het tij komt er pas om een uur of 10 in.

 8. Vrijdagochtend lijkt HET moment te worden… Dikke bakken en geen wind… Maaar… Blijft er nog genoeg over voor een avondsessie Alltunus? Of wordt het zaak om oma lief aan te kijken om op te passen vrijdagochtend 🙂

 9. Hoe noordelijker hoe langer de swell in de avond blijft doorlopen, de wadden en dan met name de oostelijke wadden hebben een erg goed jaar.

 10. youhou!!
  WEsten wind is goed..

  @ danny, ik maak nog een paar plankjes en als ze af zijn, bel ik je

 11. @emilio bedankt dat je ff de tijd hebt genomen om mijn vraag te beantwoorden heb zelf wel de meteotraining gedaan bij neptunis waardoor we meer in het water liggen tijdens de mooiere momenten nu ook de getijde-werking goed zijn uit gelegd …nog meer leipe surf .cheers dude en voor de komen de dagen surf-up!!!

 12. zo nou maar hopen dat die amfidronische punten lekker langs de getijcomponenten bewegen ofzoiets whatever lekker surfen!

 13. @PP , PETTEN heeftjuist slechte kaarten vrijdag avond en ochtend ongeacht die amfidronische punten etc. wat prachtig klinkt zal het eerst blown out zijn en vervolgens klotsbakken omdat de hoek van de swell verkeerd is.

  Ik pak wijk in de ochtend en in de middag de boot naar texel ! ( al heeft de hVH ook wel mn voorkeur voor de ochtend… )

  HANGLOOS

 14. Morgen lekker in de storm surfen! vrijdag ochtend ben ik ook benieuwd naar…

 15. @ Mezz, nee lukt denk ik niet, de swell gaat daar echt solide aankomen….jammer….

  @Ana Vlieland heeft de beste papieren voor morgen en zaterdagochtend, maar de daaropvolgende dagen wordt het onder z & zw stromingen niet zo veel..

 16. Alleen met hoogwater loopt het nog goed….laat deze nou net gunstig vallen morgen ivm swell hoogte en windcondities….maar de vlakte is de vlakte niet meer en kan je het beter meer naar het noorden zoeken