Nuttige surfweer info:

Surfweer Zondag 7 Maart 2021

75 reacties

 1. Stormachtig weertype voor Donderdag. Maar echt heel extreem gaat het niet worden, maximaal windkracht 9.

 2. Die boeien in het noorden van de Noordzee….
  5 meter met 10 seconden periode. Dat is een beetje wat er tijdens de voorjaarsvakantie op de Gascogne boei stond in de golf van Biskaje.

  Zin in morgen!

 3. Kleine rekensom terug naar de bron:

  Afstand tussen deze boei in het noorden van de Noordzee en het begin van de storm bij Groenland is zo’n 1600 km en het tijdstip van onstaan was in de nacht van vrijdag op zaterdag.

  Dit geeft dus 1600 km gedeeld door zo’n 38 uur = een swell-reistijd van 42 km/u.

  Dat komt aardig overeen met die 3 komma nog wat x de golfperiode (piekfrequentie) die hier laatst voorbij kwam. Want 65 a 75 mhz frequentie is omgerekend 14 sec (1000 / 70)

  En 14 sec x 3,2 = 45 km/u

  https://surfweer.nl/surf/wp-content/uploads/sites/3/comment-with-images/showsize/2ea72.jpg

  Uiteraard is het maar een gemiddelde. Dat het nu een paar km p/u langzamer gaat heeft natuurlijk ook te maken met de fetch die nog moest ontstaan. En ook met de manier waarop swell-groups in treinformaat afstand afleggen (de sneltste haalt de langzame, maar wordt als koploper uiteindelijk zelf de meest langzame).

  Zie voor meer info de http://www.goedegolven.nl/cursus die Meteo Morris, Valentijn en ik hebben gemaakt eind vorig jaar!

 4. @Tobias, vanaf Haewene is met een dergelijke golfperiode toch een uurtje of 14 voordat de swell arriveert op de NL zandbanken?

 5. Ja, in de regel wel. De sets met de langere periodes (maar lagere sethoogtes) arriveren als eerst. Die zijn nu al te zien op de A12 meting en arriveren al in het begin van de nacht!

  Als je het zou berekenen met de af te leggen afstand dan kom je op 600km / 42 km/u = 14 uur uit.

  Klopt dus als een bus!

 6. Hoe is de surf op Zandvoort later op de dag, ik zag net op de webcam dat het laag maar best clean is blijft dat zo?

 7. Het wordt tijd dat we de Noordzee eens gaan uitbaggeren zodat die long distance swell wel met volle power hier arriveert.

 8. Noordwijk viel een beetje tegen helaas. Heel af en toe kwamen er wat glimpen van die lange periode swell door maar veel te weinig om alleen die sets te surfen. Ook minder clean dan gehoopt. Als Morris zich tijdens de verkiezingen verkiesbaar stelt met zijn plan om de Noordzee uit te baggeren heeft hij mijn stem

 9. en in combinatie met het doodtij wat zorgde voor relatief lage waterstand tijdens het hoogwater, zoiets draait iedere groundswell met hoge periode compleet de nek om. Met springtij zou het stukken beter binnen komen.

 10. Om 10 uur super Castricum, hoge swell die van ver kwam, heerlijke surfs tot het strand in wildwaterbootje. 10.45 uur voorbij, swell brak niet meer op de banken richting hoogwater.

 11. Met Pipo was alles beter 😉
  Pipo zelf was vandaag zonder board gegaan om bottom turns op zijn schoenen te maken. Ach, vroegah….

 12. Hi! Ik heb een beetje moeite met voorspellen of t morgenochtend first light leuk gaat zijn op Scheveningen. Kan iemand me helpen?

 13. als het al op de cam loopt dan weet je dat je erin moet, wat n sessies gisteren 🤙

 14. Hoeveel verschil in diepte zit er dan in de nz dat het daar in Engeland wel mooi lukt en hier nooit van z’n lange leven dat soort lijntjes binnen komen rollen

 15. Ik ben niet morris, maar vond het wel een leuke vraag. Een snelle google gaf een mooi dieptekaartje. Het hele stuk noordzee tot aan engeland ter hoogte van Nederland is 0 tot 40m diep. Het filmpje van de Engelse kust komt uit Scarborough, wat best noordelijk ligt. Een stuk noordelijker dan bijvoorbeeld de waddeneilanden. Daar is het 60 – 80m diep, met wat verder uit de kust dieptes tot 100m. Ruim dubbel zo diep dus.

  Hier het kaartje: https://deepresource.wordpress.com/2017/01/07/gold-mine-north-sea/dieptekaart-noordzee/

 16. toch wel een behoorlijk verschil, op de foto onder zie je een rood pijltje met de locatie van de Instagram post op de dieptekaart van de Noordzee.

 17. Uitbaggervoorstel van Morris wordt een forse klus. Ook de hele doggersbank moet eruit.
  Misschien al die grond op Nederland/Holland storten. Hoeven we komende jaren niet meer bang te zijn voor zeespiegelstijging… 😉

  Hoe diep moet het zijn om 10sec swell ongehinderddoor te laten?

 18. Het moet dieper zijn dan 1/25 keer de golflengte.

  @Tobias: het is me opgevallen dat je eb en laagwater heel belangrijk vindt tijdens een ZW’ster. Voor een spot zonder beschutting snap ik dat wel, maar wanneer een havenhoofd is wordt de stroming toch opgeheven ongeacht hoog- of laagwater? Of zie ik iets over het hoofd?

 19. Klopt, zeker in Belgie is het met zuidwest gewoon hoogwater pakken. Maar 99 van de 100 keren is toch echt eb nodig. Zelfs bij Scheveningen en andere spots die havens in de buurt hebben. Ga het gewoom eenz proberen zou ik zeggen. Vanaf donderdag 5 dagen lang herfst surfweer. Pas wel op, want dit zijn geen condities om zo maar ‘wat te proberen’!

 20. Iemand bekend met breskens? Morgen 1vd weinige spots met off shore wind? Zou dat morgen gaan lopen?

 21. Hi. Vraagje aan jullie meteo kenners! 🙂 Voor tijdens het surfen heb ik zojuist een goedkoop waterdicht Casio horloge gekocht. Daar kan je nog wel de getijden op instellen. Dan heb je gegevens zoals deze nodig: de longtide, altitude en interval. Zie bijvoorbeeld: https://www.ntslf.org/about-tides/tide-clocks-watches , maar die zijn alleen voor de UK. Hier zie ik voor zandvoort: https://zandvoort.biz/nl/getijden-eb-vloed.php#info
  Daar staat: “Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.”

  Is dat dan de interval die ik voor Zandvoort kan opgeven?

  Het is verder niet belangrijk, maar wel leuk als het werkt natuurlijk.

  Thanks!

 22. Domburg liep heerlijk bij Oase. Eerst bij de dijk gaan kijken maar daar werd toch veel kapot geblazen. Naar oase doorgereden. Niet hoog maar hierna iets naar links gegaan en op een klein plekje langs een paar palen was het opeens een stuk hoger en stijl ook. Mooie lange lijnen ook. Heerlijk genoten!

 23. die horloges zijn zo onnauwkeurig dat je gewoon de dichtsijzijnde passende hoogtij kiest en die instelt [dus met NAP]
  na een maand moet je het alweer aanpassen omdat hij verspringt. Mijn uiteindelijke ervaring is dat ik toch bijna nooit kan als het perfecte getij er is. MAar de casios zijn wel heel vet, heb zelf de gws5600

 24. Volgende week op Texel. Nu ben ik heel benieuwd waar je het best kan surfen met Noord of Noordoost swell.. en welk getij. Ik denk aan de Zuidzijde van het eiland net om het bochtje? Alle tips zijn welkom 😊

 25. Heb ik als enige last van het zwalkende website beleid van Rijkswaterstaat. Er is echt geen touw aan vast te knopen met alle onzinnige veranderingen die ze elke keer weer doorvoeren op hun website. Ik wil alleen simpel de actuele waardes weten van de golven en van de wind van verschillende boeien. Maar het lijkt erop dat de ICT AFDELING elke keer een zak met geld krijgt die op moet, om onzinnige nutteloze toevoegingen te maken. Okay genoeg gezeurd….,

 26. Texel, paal 15, 17, het strand bij de Koog, de hors is te ver lopen, bij de vuurtoren ben je kansloos… te veel stroming, go explore 😉

 27. En let op, het strand is bezaaid met strekdammen die je niet ziet tussen mid hoogtij.

 28. @next week

  Ik raad je aan met begeleiding het water in te gaan op Texel. Het feit dat je aan de zuidkant wilde gaan surfen en daarnaar vraagt zegt me genoeg. Blijf aub weg van de noordkop daar zul jij verdrinken.

  Rond de palen 15 tm 21 zijn surfschooltjes met instructeurs aanwezig, boek een lesje en geniet ervan.

  Ga met laag water dan zie je de dammen liggen. Mid tij en hoog is veel te gevaarlijk voor je.

 29. Texel paal 9 vond ik ook goed te doen 2 weken geleden.

  Vanaf parkeerplaats zo het water in. Let idd op de strekdammen. Ook bij hoogwater zichtbaar als je goed op de golven let.

  Bij twijfel liever via de surfschool een lesje doen 🙂

 30. Hi allemaal,

  Ik heb vanmorgen een zwart tonnetje met een Srface wetsuit (MT), boots (c-skins) en handschoenen (5/3 flashbomb lobster) laten staan bij Hoek van Holland. Heeft daar gestaan vanaf 9:30.Toen ik mijn fout realiseerde was ik terug om 10:30 en toen was het allemaal weg. Info word super gewaardeerd!

 31. Heel erg bedankt voor de tips. Ik zal het meenemen in het water. Was inderdaad niet van plan om bij de noordkop te gaan… met noordwest noord lijkt me het midden en zuiden een beter idee. De getijden lijken ook heel anders dan het vasteland als ik de getijdengrafiek zie.😅

 32. Bij 9 tussen de twee dammen aan de zuidkant of bedoel je aan de zuidkant van de linkerdam? Dus buiten het stuk waar je tegenaan kijkt tussen de dammen?

 33. Bij paal 9 hoofdopgang tweede pier naar links (zuid) ligt een bunker in de break. Dus kijk uit.

 34. Hi, heb er wel al een keertje gesurft maar toen was het on-shore weet niet of de golven zo ver terug buigen maar je kan altijd even kijken. Als het niks is kan je altijd naar Domburg rijden

 35. Het is al lang geleden dat ik er gesurft heb maar Cadzand is ook surfbaar.

 36. Iemand boardadvies voor Nederland? Is bijvoorbeeld de Torq Thruster geschikt voor de goeie dagen in NL?

 37. Dat hangt van zoveel factoren af, hoe goed je bent. Hoe groot/zwaar je bent. En nog 100 andere dingen. Het beste kan je langs de surfshop en je goed laten inlichten.

 38. Bij de beschrijving van de torq thruster staat dat die gemaakt is voor topdagen. Ik vroeg me af of topdagen in NL ook goed genoeg zijn. (MV is ook NL)
  Surfshop vraag ik ook weleens wat, maar soms zijn ze daar vooringenomen. Ik hoop hier op surfweer een onafhankelijk advies te krijgen.
  Bovendien, iedereen van zichzelf het beste hoe goed die kan surfen. Een surfshop medewerker vaak niet want die surft nooit met je.

 39. Hoi Marcel, helaas is surfweer niet voor dit surf gear vragen bedoeld. Het forum staat in principe alleen open voor het delen van surf-reports, zoals de naam op de knop verzenden ook doet vermoeden als je die indrukt.

  Kijk even op de diverse discussie groepen op Facebook of vraag even bij natural high of andere surfshop om advies!

 40. Zojuist in Zandvoort wat leuke whitewash golfjes gepakt. Geen olympisch niveau, maar wel lol gehad 🙂

 41. First light was te vroeg maar 10 uur was perfect grote dikke golven die goed te rijden waren zwaar genieten achter de branding! Lekker gepeddeld 😁