Surfweer Zondag 7 Maart 2021

Deze week begint met eerst 2 dagen swell uit het noorden en weinig wind. Daarna slaat het roer om en gaat het woensdag stevig waaien met nog redelijk mooie golven. Donderdag worden de condities te veel van het goede met een stormachtige zuidwest. Surfen is dan niet onmogelijk, maar wel voorbehouden aan de experts. Vrijdag is dat eigenlijk ook het geval. De wind is dan wel minder hard, maar de golven zijn juist hoger net na de storm. Ook in het weekend gaat het los met hoge golven en een stevige wind. Halverwege de maand keert de rust pas weer terug met ws. een paar mooie windstille dagen met swell. Niets te klagen want elke dag wel surf de komende anderhalve week!

Zondag 7 maart
De wind blijft zwak uit het noordwesten komen, dus helemaal clean is het niet in Noord-Holland. In Z-H en Zeeland nog wel, maar daar trekt het eb getijde de hoogte er uit. Ook in Belgie wordt het te klein, hoewel er volgens de spectra metingen een kleine nieuwe swell onderweg is. De hoogte hiervan is een meter, maar vanwege het tij zijn de golven in de branding vaak wat minder. Toch kant het tot begin van de middag nog de moeite zijn. Later op de middag met helemaal laagwater is er misschien iets meer wind. In Z-H zijn de laagwaterbanken nog prima te surfen. In N-H en vooral richting de noordkop geeft de wind met dit afgaande tij toch echt wel mindere condities. Wellicht als het helemaal laagwater is eind van de dag. Helaas komt de push er niet meer in voor donker, met uitzondering van Belgie en Zeeland. Echter is dat alleen het laatste half uurtje voor donker het geval. Dus voor een korte sessie misschien nog wel leuk met de lange plank en weinig wind!

Maandag 8 maart
Meer swell, meer periode en minder wind. Dat zijn de ingrediรซnten voor een mooier plaatje op het netvlies of vastgelegd op camera. Deze hele maand maart staat nog in het thema van Surf, Wind of Foil ride of the winter, dus tag die mooie golf en win een van de vele prijzen of cash!

In de zuidwest regio’s zijn de beste condities verspreid over de ochtend te vinden. Kan dus prima te surfen zijn in de vroege ochtend, maar ook nog aan het einde. Nog wel even in de gaten houden wat voor wind dat kleine laagje op de Noordzee gaat geven. Deze zorgt in ieder geval niet voor golven, maar wel voor een lichte wind in het zuiden. In een groot deel van Zuid-Holland en sowieso in Noord-Holland geeft het laagje zwak offshore, dus daar in ieder geval mooi clean. Mogelijk zelfs nog de hele dag en met afgaand tij worden de condities niet eens zo veel slechter. Dit heeft ook te maken met de piek van de 12-14 seconde swell die wordt berekend omstreeks de middag (maar er in de ochtend dus al is). Zie berekening in de surf-reports hieronder!

Dinsdag 9 maart
Dinsdag is de swellhoogte al snel gehalveerd en staat er iets meer wind uit het westen (windkracht 2 tot 3). Dat is nog altijd vrij weinig wind en genoeg golfhoogte voor iets van een fun-sessie met iets groter board. Vooral omdat het tij ook meewerkt. In het zuidwesten al vroeg in de ochtend, in het noorden al wat later. Voor Belgie en Zeeland zal de swell ws te veel uitgedoofd zijn, hoewel het zeker nog niet flat is. Dat is later in de middag daar wel het geval, terwijl er in Noord en Zuid-Holland de hele middag en begin avond nog wel gesurft kan worden voor wie er een nat pak wil halen. Overigens zal de middag wel cleaner verlopen dan de ochtend, omdat de wind weer wat gaat liggen en naar zuidwest draait.

Woensdag 10 maart
Zuidzuidwest met in de vroege ochtend eigenlijk nog geen beweging in zee. Tijdens de middag loopt het snel op en gaat de ZZW naar iets meer tussen ZW en ZZW windkracht 6 in Holland tot een klein 7 in de kop van N-H. Genoeg wind voor leuke windlijnen en niet te veel om de sessie te verpesten! Tenminste in de twee Holland provincies, want in Zeeland zijn de golven maar erg klein. Het tij valt daarentegen wel erg gunstig met eind van de middag toch een surf-kans in Zeeland. Wat Belgie betreft gaat dat woensdag nog niet lukken.

Donderdag 11 maart
In de ochtend komt door het kanaal even een windkracht 9 voor en met hoogwater in de ochtend valt er nergens te surfen. Te veel wind en stroming van het snel opkomende getij in Zeeland en Belgiรซ. Hoewel er natuurlijk wel de havens zijn, die iets kunnen tegenhouden. Alleszins is het toch aantrekkelijker om iets later op de dag de storm te trotseren, want de wind gaat in Belgie en Zeeland terug naar 6-7bft. In Holland blijft het harder en zit alleen eind van de middag het tij wat meer gunstig. Tussen opkomend 11 uur en nog helemaal hoogwater 16:30 valt er eigenlijk niets van te maken wat nog veilig en verstandig zou zijn. In Noord-Holland gaat dat de hele dag eigenlijk niet lukken, want afgaand tij geeft pas een kentering van de stroming tegen zonsondergang. Laagwater valt in de ochtend, maar dan precies in de piek van het stromachtige weer. Wellicht is een keer een dagje overslaan ook geen gek idee..

Vrijdag 12 maart
Het wordt al iets minder stormachtig met een WZW 6 bft. Nochtans gaat surfen in het grootste deel van Holland niet lukken. Alleen richting het zuidwesten zijn er opties en vooral in Belgie profiteren ze volop van deze storm-condities en laagwater tij. Uiteraard ook in Zeeland al wel beter te doen. Maar nog steeds oppassen voor hoogwater en dat is nu wel een heel groot deel van de dag, van 11:30 tot 17:30 uur eigenlijk niet gunstig vanwege de stroming. Richting het noorden van Nederland is het tij ook een probleem, maar daar is het in de ochtend iets langer laagwater. Op de wadden is dat tot het begin van de middag nog het geval. Echt goed surfen wordt lastig, maar hoge golven zijn er in ieder geval wel. Overigens is dat ook in het weekend zo. De wind op zaterdag neemt flink toe en is hard uit het zuidwesten of westzuidwesten. Niet slecht voor de temperatuur van het zeewater, want de koude laag wordt zo mooi vermengd met de minder koude delen die vanuit het kanaal doorstromen. Het water is daar zo’n 9gr C, terwijl dat bij ons in de Noordzee maar zo’n 5-6gr Celsius is. Daarmee is er voor de komende periode van harde wind, stroming en hoge golven ook een waarschuwing te geven. Mocht je in de problemen komen door een gebroken leash of iets anders, dan ben je na een minuut of 25 al zodanig afgekoeld dat het bloed uit je hersenen wegstroomt naar je vitale organen. Dan nog een besluit nemen hoe je zelfredding te doen of je te laten redden is er niet meer bij. Zie ook surfweer.nl/local/ met een checklist hoe je veilig kunt surfen in Nederland en Belgiรซ. Voor surfen in het buitenland is er ook een aangepaste versie hiervan op https://surfweer.nl/surf/safety-check-local-enough-to-paddle-out/. Die is ook nog eens in het Engels geschreven!
 1. Stormachtig weertype voor Donderdag. Maar echt heel extreem gaat het niet worden, maximaal windkracht 9.

 2. Die boeien in het noorden van de Noordzee….
  5 meter met 10 seconden periode. Dat is een beetje wat er tijdens de voorjaarsvakantie op de Gascogne boei stond in de golf van Biskaje.

  Zin in morgen!

 3. Zag het ook net. Ineens kwam die 10s en verhoging er bij!

  http://wavenet.cefas.co.uk/Map

 4. En daar is die ook op de Haewene Brim boei!

  Vergelijk maar eens de meting van 12:30:

  Met die va 14:30 en zie het enorme verschil :

 5. Kleine rekensom terug naar de bron:

  Afstand tussen deze boei in het noorden van de Noordzee en het begin van de storm bij Groenland is zo’n 1600 km en het tijdstip van onstaan was in de nacht van vrijdag op zaterdag.

  Dit geeft dus 1600 km gedeeld door zo’n 38 uur = een swell-reistijd van 42 km/u.

  Dat komt aardig overeen met die 3 komma nog wat x de golfperiode (piekfrequentie) die hier laatst voorbij kwam. Want 65 a 75 mhz frequentie is omgerekend 14 sec (1000 / 70)

  En 14 sec x 3,2 = 45 km/u

  Uiteraard is het maar een gemiddelde. Dat het nu een paar km p/u langzamer gaat heeft natuurlijk ook te maken met de fetch die nog moest ontstaan. En ook met de manier waarop swell-groups in treinformaat afstand afleggen (de sneltste haalt de langzame, maar wordt als koploper uiteindelijk zelf de meest langzame).

  Zie voor meer info de http://www.goedegolven.nl/cursus die Meteo Morris, Valentijn en ik hebben gemaakt eind vorig jaar!

 6. @Tobias, vanaf Haewene is met een dergelijke golfperiode toch een uurtje of 14 voordat de swell arriveert op de NL zandbanken?

 7. Ja, in de regel wel. De sets met de langere periodes (maar lagere sethoogtes) arriveren als eerst. Die zijn nu al te zien op de A12 meting en arriveren al in het begin van de nacht!

  Als je het zou berekenen met de af te leggen afstand dan kom je op 600km / 42 km/u = 14 uur uit.

  Klopt dus als een bus!

 8. @Tobias: welke app gebruik je om de hemelsbrede afstand te berekenen?

 9. https://www.afstandmeten.nl/

  De swell is al gesignaleerd in het zuiden van de Noordzee!

 10. ik zie m hier nog niet op de banken

 11. Hoe is de surf op Zandvoort later op de dag, ik zag net op de webcam dat het laag maar best clean is blijft dat zo?

 12. hier ook nog geen stoke

 13. Het wordt tijd dat we de Noordzee eens gaan uitbaggeren zodat die long distance swell wel met volle power hier arriveert.

 14. Te hoge periode voor Noordzee inderdaad.

 15. Noordwijk viel een beetje tegen helaas. Heel af en toe kwamen er wat glimpen van die lange periode swell door maar veel te weinig om alleen die sets te surfen. Ook minder clean dan gehoopt. Als Morris zich tijdens de verkiezingen verkiesbaar stelt met zijn plan om de Noordzee uit te baggeren heeft hij mijn stem

 16. Wijk was aan

 17. en in combinatie met het doodtij wat zorgde voor relatief lage waterstand tijdens het hoogwater, zoiets draait iedere groundswell met hoge periode compleet de nek om. Met springtij zou het stukken beter binnen komen.

 18. Om 10 uur super Castricum, hoge swell die van ver kwam, heerlijke surfs tot het strand in wildwaterbootje. 10.45 uur voorbij, swell brak niet meer op de banken richting hoogwater.

 19. Kan met google maps

 20. @Marcel Google Earth

 21. In de tijden van pipo was dit gewoon een epic dag…

 22. Met Pipo was alles beter ๐Ÿ˜‰
  Pipo zelf was vandaag zonder board gegaan om bottom turns op zijn schoenen te maken. Ach, vroegah….

 23. Pipo was heer en meester in zijn tijd… ver vooruitstrevend.

 24. Hi! Ik heb een beetje moeite met voorspellen of t morgenochtend first light leuk gaat zijn op Scheveningen. Kan iemand me helpen?

 25. Heey man net als vroeger ๐Ÿ˜‚๐ŸคŸ

 26. Iets meer naar het westen liep het wel. Beelden van de Engelse oostkust van vandaag… pffffff

  https://www.instagram.com/p/CMK69s8H4O2/?igshid=9mpm5ankkaqz

 27. Daar is het wel diep genoeg voor de kust….

 28. Hoge verwachtingen gister… maar uiteindelijk een enorme domper.

 29. Waz leuk pier velsen noord van het weekend

 30. Oja rad dad nog bedankt voor de foto’s ๐Ÿ‘

 31. als het al op de cam loopt dan weet je dat je erin moet, wat n sessies gisteren ๐Ÿค™

 32. @eilandje, wat een lekkere a-frame zeg.

 33. Hoeveel verschil in diepte zit er dan in de nz dat het daar in Engeland wel mooi lukt en hier nooit van zโ€™n lange leven dat soort lijntjes binnen komen rollen

 34. Ik ben niet morris, maar vond het wel een leuke vraag. Een snelle google gaf een mooi dieptekaartje. Het hele stuk noordzee tot aan engeland ter hoogte van Nederland is 0 tot 40m diep. Het filmpje van de Engelse kust komt uit Scarborough, wat best noordelijk ligt. Een stuk noordelijker dan bijvoorbeeld de waddeneilanden. Daar is het 60 – 80m diep, met wat verder uit de kust dieptes tot 100m. Ruim dubbel zo diep dus.

  Hier het kaartje: https://deepresource.wordpress.com/2017/01/07/gold-mine-north-sea/dieptekaart-noordzee/

 35. toch wel een behoorlijk verschil, op de foto onder zie je een rood pijltje met de locatie van de Instagram post op de dieptekaart van de Noordzee.

 36. Uitbaggervoorstel van Morris wordt een forse klus. Ook de hele doggersbank moet eruit.
  Misschien al die grond op Nederland/Holland storten. Hoeven we komende jaren niet meer bang te zijn voor zeespiegelstijging… ๐Ÿ˜‰

  Hoe diep moet het zijn om 10sec swell ongehinderddoor te laten?

 37. Het moet dieper zijn dan 1/25 keer de golflengte.

  @Tobias: het is me opgevallen dat je eb en laagwater heel belangrijk vindt tijdens een ZW’ster. Voor een spot zonder beschutting snap ik dat wel, maar wanneer een havenhoofd is wordt de stroming toch opgeheven ongeacht hoog- of laagwater? Of zie ik iets over het hoofd?

 38. Klopt, zeker in Belgie is het met zuidwest gewoon hoogwater pakken. Maar 99 van de 100 keren is toch echt eb nodig. Zelfs bij Scheveningen en andere spots die havens in de buurt hebben. Ga het gewoom eenz proberen zou ik zeggen. Vanaf donderdag 5 dagen lang herfst surfweer. Pas wel op, want dit zijn geen condities om zo maar ‘wat te proberen’!

 39. Wijk aan Zee maandag 8 maart

 40. Iemand bekend met breskens? Morgen 1vd weinige spots met off shore wind? Zou dat morgen gaan lopen?

 41. Hi. Vraagje aan jullie meteo kenners! ๐Ÿ™‚ Voor tijdens het surfen heb ik zojuist een goedkoop waterdicht Casio horloge gekocht. Daar kan je nog wel de getijden op instellen. Dan heb je gegevens zoals deze nodig: de longtide, altitude en interval. Zie bijvoorbeeld: https://www.ntslf.org/about-tides/tide-clocks-watches , maar die zijn alleen voor de UK. Hier zie ik voor zandvoort: https://zandvoort.biz/nl/getijden-eb-vloed.php#info
  Daar staat: “Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.”

  Is dat dan de interval die ik voor Zandvoort kan opgeven?

  Het is verder niet belangrijk, maar wel leuk als het werkt natuurlijk.

  Thanks!

 42. Domburg liep heerlijk bij Oase. Eerst bij de dijk gaan kijken maar daar werd toch veel kapot geblazen. Naar oase doorgereden. Niet hoog maar hierna iets naar links gegaan en op een klein plekje langs een paar palen was het opeens een stuk hoger en stijl ook. Mooie lange lijnen ook. Heerlijk genoten!

 43. die horloges zijn zo onnauwkeurig dat je gewoon de dichtsijzijnde passende hoogtij kiest en die instelt [dus met NAP]
  na een maand moet je het alweer aanpassen omdat hij verspringt. Mijn uiteindelijke ervaring is dat ik toch bijna nooit kan als het perfecte getij er is. MAar de casios zijn wel heel vet, heb zelf de gws5600

 44. Volgende week op Texel. Nu ben ik heel benieuwd waar je het best kan surfen met Noord of Noordoost swell.. en welk getij. Ik denk aan de Zuidzijde van het eiland net om het bochtje? Alle tips zijn welkom ๐Ÿ˜Š

 45. Heb ik als enige last van het zwalkende website beleid van Rijkswaterstaat. Er is echt geen touw aan vast te knopen met alle onzinnige veranderingen die ze elke keer weer doorvoeren op hun website. Ik wil alleen simpel de actuele waardes weten van de golven en van de wind van verschillende boeien. Maar het lijkt erop dat de ICT AFDELING elke keer een zak met geld krijgt die op moet, om onzinnige nutteloze toevoegingen te maken. Okay genoeg gezeurd….,

 46. Eenzame strijder op wijk.

 47. Texel, paal 15, 17, het strand bij de Koog, de hors is te ver lopen, bij de vuurtoren ben je kansloos… te veel stroming, go explore ๐Ÿ˜‰

 48. En let op, het strand is bezaaid met strekdammen die je niet ziet tussen mid hoogtij.

 49. @next week

  Ik raad je aan met begeleiding het water in te gaan op Texel. Het feit dat je aan de zuidkant wilde gaan surfen en daarnaar vraagt zegt me genoeg. Blijf aub weg van de noordkop daar zul jij verdrinken.

  Rond de palen 15 tm 21 zijn surfschooltjes met instructeurs aanwezig, boek een lesje en geniet ervan.

  Ga met laag water dan zie je de dammen liggen. Mid tij en hoog is veel te gevaarlijk voor je.

 50. Texel paal 9 vond ik ook goed te doen 2 weken geleden.

  Vanaf parkeerplaats zo het water in. Let idd op de strekdammen. Ook bij hoogwater zichtbaar als je goed op de golven let.

  Bij twijfel liever via de surfschool een lesje doen ๐Ÿ™‚

 51. Hi allemaal,

  Ik heb vanmorgen een zwart tonnetje met een Srface wetsuit (MT), boots (c-skins) en handschoenen (5/3 flashbomb lobster) laten staan bij Hoek van Holland. Heeft daar gestaan vanaf 9:30.Toen ik mijn fout realiseerde was ik terug om 10:30 en toen was het allemaal weg. Info word super gewaardeerd!

 52. Heel erg bedankt voor de tips. Ik zal het meenemen in het water. Was inderdaad niet van plan om bij de noordkop te gaan… met noordwest noord lijkt me het midden en zuiden een beter idee. De getijden lijken ook heel anders dan het vasteland als ik de getijdengrafiek zie.๐Ÿ˜…

 53. Kijk uit bij paal 9 daar ligt aan de zuidkant een bunker in de lineup

 54. Bij 9 tussen de twee dammen aan de zuidkant of bedoel je aan de zuidkant van de linkerdam? Dus buiten het stuk waar je tegenaan kijkt tussen de dammen?

 55. Idem

 56. Auk

 57. Idem als Foto 1 maar dan beter.

 58. Bij paal 9 hoofdopgang tweede pier naar links (zuid) ligt een bunker in de break. Dus kijk uit.

 59. Mooie plaatjes Surf hb! ๐Ÿ™‚

 60. Hi, heb er wel al een keertje gesurft maar toen was het on-shore weet niet of de golven zo ver terug buigen maar je kan altijd even kijken. Als het niks is kan je altijd naar Domburg rijden

 61. Het is al lang geleden dat ik er gesurft heb maar Cadzand is ook surfbaar.

 62. Iemand boardadvies voor Nederland? Is bijvoorbeeld de Torq Thruster geschikt voor de goeie dagen in NL?

 63. Dat hangt van zoveel factoren af, hoe goed je bent. Hoe groot/zwaar je bent. En nog 100 andere dingen. Het beste kan je langs de surfshop en je goed laten inlichten.

 64. Bij de beschrijving van de torq thruster staat dat die gemaakt is voor topdagen. Ik vroeg me af of topdagen in NL ook goed genoeg zijn. (MV is ook NL)
  Surfshop vraag ik ook weleens wat, maar soms zijn ze daar vooringenomen. Ik hoop hier op surfweer een onafhankelijk advies te krijgen.
  Bovendien, iedereen van zichzelf het beste hoe goed die kan surfen. Een surfshop medewerker vaak niet want die surft nooit met je.

 65. Hoi Marcel, helaas is surfweer niet voor dit surf gear vragen bedoeld. Het forum staat in principe alleen open voor het delen van surf-reports, zoals de naam op de knop verzenden ook doet vermoeden als je die indrukt.

  Kijk even op de diverse discussie groepen op Facebook of vraag even bij natural high of andere surfshop om advies!

 66. Zou het morgen beetje te doen zijn in Scheveningen first light ๐Ÿค”

 67. Valt er met hoogwater nog wat te surfen in het noorden.

 68. Zojuist in Zandvoort wat leuke whitewash golfjes gepakt. Geen olympisch niveau, maar wel lol gehad ๐Ÿ™‚

 69. Ijmuiden zag er bagger uit, rechtsomkeert..

 70. First light was te vroeg maar 10 uur was perfect grote dikke golven die goed te rijden waren zwaar genieten achter de branding! Lekker gepeddeld ๐Ÿ˜

 71. Donโ€™t feed the troll….

 72. Hoek van h was ook aan deze namiddag met hoog. Lekkere bakken ๐Ÿ’ฆ

 73. Is het morgen ochtend de moeite waard om te gaan surfen in Zandvoort?

 74. Scheveningen was best goed na hoog. Wind ging er flink uit en prima golven

 75. Surfen!!!