Surfweer Zondag 29 mei 2022

De noordelijke fetch is/was dit weekend lang en krachtig. Daardoor blijven er ook na het weekend nog een aantal dagen golven doorkomen, zonder dat er wind staat. Maandag zodanig hoog dat ook het zuiden veel hoogte meepakt. Daar is het dan ook meteen clean al vroeg op de dag terwijl het in het noorden eerst nog van alle kant komt en wat rommeliger hoog is. Dinsdag wordt dan een dag waar het noorden het meest van profiteert, met offshore wind en een gemiddelde swellhoogte van heuphoog. Het zuiden wordt dan al wel kleiner met langer wachten tussen de sets. De rest van de week eerst wat kleins maar fijns,   ongeveer   kniehoog. Later toch weer een beetje extra hoogte, omdat er weer noordwest over de Noordzee komt.   Lang niet zo veel als dit weekend, maar wellicht genoeg voor heuphoge golfjes in het noorden.   Het zuiden heeft dan het nakijken, want daar komt dan niet veel binnen. Hieronder per dag de details:

Zondag 29 mei
Met hoogwater de juiste condities, ook omdat het dan even wat minder waait. Swell zal bijzonder toenemen met 3m hoogte op de boeien iets verder op zee. Aan de kust valt het nog mee, zeker in het begin van het vloed getij. Met helemaal hoog breekt het vol op de kant, hoewel er ook wel spots zijn waar het meer naar rechts of links afloopt en dus mooier is. Ook in België zijn de condities beter te doen, de volle hoogte komt daar niet zo in en het is vroeg op de middag al mooi vloed met flinke rollers achterin de naar voren doorlopen. Vanavond is wat minder goed te doen, omdat de wind weer wat toeneemt en het wind mee gaat stromen met het afgaande getij. Bij de pieren is dan ook weer oppassen om er niet tegenaan te stromen of eigenlijk lukt dat niet, want je wordt dichterbij snel mee naar buiten de zee opgenomen. Met de maanstand van nieuwe maan is er ook iets meer stroming dan normaal te verwachten. Desondanks kan het met een beetje geluk nog wel prima zijn om in de avond te surfen. Eerder de vroege avond dan te laat.

Maandag 30 mei
Maandag komt de meeste swell van de noordelijke fetch pas binnen en dan geen last meer van de wind. Natuurlijk wordt het een zware peddel op de meeste spots met deze hoogte en periode (2m bij 9sec). De vroege ochtend is nog erg rommelig, hoewel afgaand tij de lijn er wel weer in trekt (maar stroming geeft). In België en Zeeland wordt het tweede helft van de ochtend al snel mooier met eigenlijk geen wind en al veel sneller het begin van de vloedperiode. Daar dus gaan alvast en na de lunch nog een keer en eind van de middag ook het toetje nog meepakken. In de avond met iets meer ONO zeewind 2bft is het met afgaand een stuk minder glassy. Maar blijft de moeite, zelfs met laagwater zijn er bij deze swell opties in België en Zeeland. In Zuid-Holland is dat natuurlijk ook het geval, met elk tij valt er wel goed te surfen. Alleen de hele ochtend is nog vrij ongeorganiseerd. Wel meest windvrij, want vooral noordelijke deel van Z-H lijkt met de vloed toch iets van west wind er bij te krijgen. Niet veel, maar dat strijkt het mooie er van af en is dan toch een klein beetje choppy. Voor de echte clean lines is dus de avond de beste optie, dan valt alle wind weg en draait via noordoost weg. Eind van de avond zelfs licht offshore oost. Dat het dan afgaand tij is maakt ook niet meer uit. Wel een beetje stroming, golven lopen mooi hol over de buitenbanken. Ook in N-H is het dan pas een goed moment met helemaal cleane condities. Wil je echter dikke holle surf meer voor het dunste shortboarden, dan is eerder met hoogwater het beste moment. Klein voordeel van N-H incl de wadden is dat afgaand veel later gaat vallen en er dus met de windafname nog semi hoogwater condities te verwachten zijn. Op de meeste wadden valt het hoge water zelfs pas om 22:00 uur, dat is 6 uur later dan langs de Hollandse kust. De wind wordt offshore vanaf 20:00 uur. Benieuwd naar de foto’s van daar!

Dinsdag 31 mei
De swell blijft komen en de wind is in de ochtend in ieder geval aflandig waardoor er cleane golven staan van heuphoog. Alleen in het zuiden moet je er op tijd bij zijn, nog voor het helemaal hoogwater is. Vanuit het kanaal dreigt er namelijk toch wat wind uit zuidwest er bij in te komen. Dat zouden wat mindere condities kunnen opleveren en ook wat minder hoogte. Maar ws komt dat allemaal pas in de avond en is er in het zuiden dan toch niets meer te halen met de lagere waterstanden. Juist in het noorden is dat niet het geval. Op de wadden gewoon nog de hele dag goed en clean offshore (geen wind). In Noord-Holland gaat het ook nog lang goed, ook met opkomend. Eind van de middag wellicht wel iets van invloed uit zuidwest op het wateroppervlak. Dit heeft geen impact op de golfhoogte, het wordt alleen wat rommeliger op spots als Noordwijk/Zandvoort. Verder zuidelijk heb je daar niet snel last van, omdat het side side/of neigt. En noordelijk dus ook niet, omdat die wind pas laat op de middag of avond komt. Wordt een geval van in de gaten houden over de loop van de dag. Vroeg gaan is iig een slim plan voor het noordelijke deel. In Zuid-Holland is even wachtend tot echt helemaal laagwater vaak ook nog goed genoeg, maar de voege ochtend kan natuurlijk ook. Is iig clean.

Woensdag 1 juni en verder
De laatste restjes arriveren met name in de ochtend en met de meeste hoogte nog in het noorden. De swellperiode is ook vrij lang, waardoor het zuiden een deel gaat missen. Zeeland, België maar ook Z-H zuid zijn dus niet veel meer. Echt helemaal flat kun je het ook nog niet noemen. Betere vooruitzichten in die regio’s later in de week. De wind in de Noordzee wordt dan op een wat meer lokaal gebied noord en golven komen dan van wat dichterbij. Dat is per definitie altijd wat beter om de golfhoogtes over de ondiepe Vlaamse en Zeeuwse banken heen te krijgen, omdat de golfenergie minder diep naar de bodem toe circuleert. Allemaal nog onzeker, dus hou de weerkaartjes hieronder in de gaten! Zou mooi zijn voor het Cross Step NL Longboarding Championship dat zondag 6 juni plaats vindt ( https://www.instagram.com/nk.longboarden2022 )!

Wetsuit Advies, water is 14 gr C

Zondag: Wetsuit 5/3mm dik schoentjes 3mm
Maandag: Solide 4/3mm 3mm schoen is wel lekker
Dinsdag: een4/3-tje schoentjes kan, hoeft niet
Woensadg: Suit 3mm neopreen, schoen niet nodig
 1.  
  Lange fetch vandaag. De batterij wordt opgeladen voor een swell meerdaagse!

   
  Ook in het zuiden nu behoorlijk veel hoogte op de metingen.

  Het leek nog goed te doen iig op de cams de eerste helft van de hoogwater periode.

 2. Lange fetch vandaag. De batterij wordt opgeladen voor een swell meerdaagse!

 3. IJmuiden was geweldig vanmiddag! Hele fijne golven en goede sfeer. Top.

 4. @modder eens

 5. Aan het einde van de ochtend gaat de wind er uit en komt de swell er in, zo te zien op de kaarten en metingen. Blijft vanaf dan de hele dag binnenkomen, steeds minder wind.

 6. Vanuit het zuiden begint het mooi op te cleanen / klaren:

 7. Yes nu nog wachten op een cleaner NH. Het zuiden ziet er al heel goed uit!

 8. hoi Tobias, waar haal jij die foto van Oostende? we dachten dat de webcam out was via meteobelgië.be

  merci!

 9. https://surfweer.nl/surf/zeeland/

 10. Had het beter verwacht. Het is bijna flat

 11. Ik heb mijn board naar SRFboards gebracht. Vorige keer ook.

 12. Yep, vond het ook een tegenvaller vanochtend

 13. Mennnn het is aardig plat.

 14. Begint beetje te lopen op derde bank maar niet veel nog. Hoop zo op een extra zetje met de push. Klein metertje nu 🤨 maar we houden hoop!

 15. Zometeen richting IJmuiden of wijk aan zee?

 16. Beste kerel met je blauwe walden, net op de noord, ik vind het serieus knap.
  Hoe je met de dodelijke precisie je board zo kan laten schieten dat ik je singlefin moest blocken met mn onderarm. Met het hele gewicht van je board erachter.
  Had n dagje vrij genomen van werk ervoor.
  Nu kan ik tenminste nog wat administratie dingen doen thuis.
  Ipv surfen.
  Met 1 functionerende arm.
  Jij weet wat het beste voor mij is, dankjewel.

 17. Werken is toch ook veel leuker

 18. Deining is te laag en noordelijk om echt lekker om de pier te draaien.
  Zonder beschutting meer hoogte!

 19. Weet iemand of IJmuiderslag wel loopt vandaag? Lijkt ver genoeg van de pier vandaan.

 20. Meer van verwacht…

 21. Van 11 tot 13u viel toch wat tegen. Om 11u af en toe nog steile wand, vanaf 12u werden het trage rollers. Vooraan nog wat shortboard-fun in de shorebreak gehad, maar had er toch meer van verwacht. (Mss dat het top werd namiddag, maar toen kon ik niet meer). PS: surfen begint aardig dure hobby te worden met al dat parkeergeld in Zeeland.

 22. liep best aardig achterste bank rond laagwater en eerste 1-2 uur opkomend. genoeg push en metertje op de sets. nul wind, redelijk clean en met zonnetje erbij helemaal top. geen zeehond gezien, dat dan weer niet.

 23. Is mooi werk nu hoor

 24. Scheveningen was lekker met opkomend. Kwam veel meer door dan ik had verwacht; was op longboard maar fish had ook gekund. Eindelijk ff goeie surf gehad

 25. Was vandaag met de bakfiets en bodyboard naar Parnassia in NH. Ook een optie. 🙂

 26. Vrijgenomen en met 7.3 richting IJmuiden gereden. 13:30 erin, viel tegen, weinig energie en weinig hoogte. Jammer dat ik mijn 8.3 niet mee had. Wel genoten van de zon en af en toe een redelijke set. Werd beter rond 15:00, maar moest helaas om 16:00 weer terug.

 27. Zit nog wat swell aan te komen voor een volgend etmaal:

  A12

 28. Vanmiddag (12u30-15u) was lekker surfen hoor! De sets met hoogte waren echt mooi te surfen, en vaak echt wel clean!
  Op de piek van HW kwam er even de ene achter de andere mooie rit zich aanbieden, genieten.

  @Tobias Thanks voor de voorspellingen met details voor BE!

 29. Zag er goed uit bij jullie ook! Deze kreeg ik doorgestuurd (Bredene).

 30. Foto

 31. Scheveningen was aaaaaaan!

 32. Half uurtje voor hoog water ging de verdubbelaar erin

 33. Gisteren het licht uit gedaan op wijkie. Het was megadruk maar ook mega lekker. Nu nog stoked.

 34. Hoek helaas niet goed genoeg vanmorgen

 35. Had alleen tijd aan het einde van de middag. Goede timing voor de wind, voor de golven vond ik het tegenvallen. Misschien door de voorspelling, want op zich waren ze hoog genoeg voor een aardige sessie.
  Misschien kwam het door verkeerde getij voor IJmuiderslag (rond hoog water), de meeste golven kabbelden wat aan de bovenkant af en werden nauwelijks steil genoeg om mee te blijven rijden. Of door de hoogte (80 tot 110 cm op de boei).
  Was leuk, maar niet geweldig.

 36. IJmuiden heeft wat meer West in de NW swell nodig. Gisteren (en ook vandaag) is het pal noord. Stukje van de pier af (slag of bloemendaal) scheelt al een heel stuk.

  Metingen zien er nu nog goed uit, let’s go!

 37. IJmuiden zag er niet uit. Ik stond in m’n wetsuit op t strand, dacht wat doe ik hier, wat doen die “surfers” hier..
  Linea recta omgedraaid en een best wel erg lekkere sessie gehad op Wijk windsurfpad 14:30 – 17:00

 38. wat is er met die bank aan de hand t breekt voor geen ene meter

 39. Dat ligt niet aan de bank, maar aan het gebrek aan golven.
  Zandvoort liep ook alleen in kniediep water. Op achterste bank konden alleen een SUP-foiler en iemand in een kano meekomen.

  Voor mijn gevoel is er veel kracht en hoogte verlies van de golven t.o.v. de meetpunten J7 en K13. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen? Lijkt soms bijna alsof de meetboeien de hoogte in feet doorgeven…

 40. don’t blame the bank!

 41. Tsja…als ze die banken ook maar blijven ophogen, dan heb je geen meter maar zeker 3 meter swell nodig…!

 42. Als je surft in zandvoort, zoek is een andere spot. Voor mn gevoel is zandvoort altijd wat minder omdat er meer banken liggen dan op andere plekken. Heb genkeg sessies gehad waar de a12 hoogte 1:1 hoogte was op de kust.

 43. Parnassia heeft juist een bankje minder volgens mij, maar is een kwestie van juiste getij en swell dat ie daar mooi loopt.

 44. Hoogwater ZuidHolland Noord was lekker vanmiddag. Mooi heuphoog en weinig wind. Superrrrr

 45. Gisteravond indd allemaal close outs en op de buitenbank brak het niet door 🙁

 46. Ben blij dat ik in zuid-holland woon inmiddels als ik dit zo lees. Vind de kwaliteit van de golven hier zoveel beter dan omgeving Amsterdam. Destijds zandvoort, bloemendaal etc vaak geprobeerd, maar zelden echt goed gehad. Zelfde vind ik trouwens wat betreft Wijk, in mijn ogen de meest overrrated spot van Nederland (mits je een longboard surft). Ijmuiden idem, kan heel mooi lopen maar ook vaak teleurgesteld.

 47. Wijk Zvoort, IJmuiden en Bloemendaal zijn vaak echt super in vergelijking met scheveningen of zuidelijkere Zuid-Holland spots.

  Het is maar net op welk moment je er bent.

  Misschien zijn de echte shortboard klappers (soms close-out) wel wel wat korter in tijdsduur in het getij dan in Zuid-Holland. Maar voordeel dan dat het vaak ook wat minder close-out is.

 48. Egmond viel niet tegen de afgelopen dagen!

 49. Aan de meteo-experts…

  Behoudens de negatieve sms voorspellingen en de weinig veelbelovende voorspellingen op de modellen van Windy bijvoorbeeld, zie ik op mumm golven ( http://odnature.naturalsciences.be/marine-forecasting-centre/nl/graphs/wind_speed/Oostende ) toch een periode van 6,5s, 0,8m hoogte 80% groundswell , wel wat onshore 3Bf wind..

  Zeker dat dit geen mooie golven gaan opleveren deze namiddag rond HW ?

 50. BE = Schouwenbank meting het beste gebruiken.

  Zie weinig swell (minder dan 1.000 cm/s) , misschien enkelhoge rollers voor de beginnersles. Dat nog wel. Laat maar weten hoe het was!

 51. Ps. Weekend ziet er goed uit. Een go voor de longboard in wijk aan zee.
  En dat houdt in een NoGo voor mensen die op wijk aan zee in het wedstrijdgebied willen surfen. Stuk naar rechts lopen kan natuurlijk wel, bij windsurfpad, bunker of parkeren in het dorp.

 52. Op http://www.meetnetvlaamsebanken kun je alle boeiwaarden volgen. Als de periode de 4s niet nadert is het meestal niets.

 53. De “beste spots” (meest overrated) in Nederland zijn vaak de spots met de meeste bevolking dichtbij:
  Wijk aan zee/zandvoort – Amsterdam/Haarlem
  Scheveningen – Den Haag
  Hoek van Holland – Rotterdam

  Meeste mensen op wijk gaan er heen uit gewoonte en omdat de rest er ook is.

 54. En waar woon ik? Midden in t mierennest..
  Maar verhuizen naar nieuw zeeland alle rust ruimte en golven…….

 55. Wat was de link/insta ook alweer voor de longboardwedstrijd?

 56. Volgens mij wordt de grootste reden van de populariteit van Wijk en Scheveningen, namelijk de beschutting voor harde wind door de pier, achterwege gelaten in de discussie over populaire surfspots. Ik woon in Noordwijk maar zoek toch regelmatig mijn toevlucht in Wijk/IJmuiden bij te hevige wind en/of stroming.

 57. Zo is het

 58. Maasvlakte was de beste spot van NL…

 59. Terschelling liep wel aardig, met laag en hoog water en verschillende banken over het hele eiland. Miss vanavond een sun set sess

 60. De A12 is rijzende! Morgenochtend wordt ie wel lekker hoor, op de lange plank!

 61. Bedankt Tobias en surf BE,
  Al veel gehad aan de Goede Golven boeken, Golven Jagen en de SMS service. Ik merk dat mijn eigen voorspellingen toch nooit zo verfijnd zijn als deze van Tobias. Via Mumm golven benader ik de Belgische voorspelling toch meestal het best, maar deze keer klopte het inderdaad niet en had Tobias weeral gelijk.

  Bedankt voor de Schouwenbanktip en de meetnettips, ik keek meestal naar de eurogeul… Begrijp ik dat de swellmeting van de Schouwenbank ook bij laag water meetbaar is overheen de zandbanken en dat ik dus kan extrapoleren naar HW ?

 62. wat nou….

 63. J06 ook al binnen, hoogte gaat vanavond toenemen. Helaas de wind ook toenemend, dus zal niet al te best zijn. Beter wachten tot morgen idd

 64. Maasvlakte was de laatste jaren helemaal niks…echt zonde van de lange rit

 65. Zou het vanavond nog wat worden Noord Holland uur of 20? Bergen/Castricum.. is wel hoog dan.. twijfels twijfels.. maar zo een beetje de enige optie die ik deze dagen heb :S

 66. Dan zou ik wel gaan, waardes op de boeimetingen lopen nu op. In noorden minste wind en langer goed tij. Texel nog het beste.

 67. Thanks! Dan ga ik!
  ps. Ik dacht dat mid-tij het beste moment was in deze regio.

 68. Nee, juist met/na hoog. Ziet er goed uit op de Egmond cam. Enjoy

 69. Zal BE morgen wat meepakken van de swell bij HW in de namiddag?
  Tnx!

 70. Onderweg naar Texel. Hopelijk van 20-22 lekker golven en morgen ochtend. Is beste opkomend of midtij daar?

 71. Heerlijke ochtend sessie @wijk

 72. Was top in ZH noord!

 73. Egmond was kniehoog plezier!

 74. Heerlijke ochtendsessie @ waz 7-9

 75. Vandaag hele dag dikke prima. Golfspectra ziet er nog niet verkeerd uit. Straks ook weer Hw. Geniet ervan iedereen 🙂

 76. Egmond was super ter hoogte van Bad Noord. Werd in de loop van de ochtend alleen maar beter. On-Nederlands mooie lijnen die goed bleven staan. Er zat genoeg push in waardoor lange ritten mogelijk waren. Met de zon en de helder groene zee erbij een topsessie. Veel golven gepakt. Uber stoked 🙂

 77. Morgenochtend iets in wijk?

 78. Kan wel met iets.

 79. Was vanochtend in Wijk tussen 8-10u. Hoogte was goed maar de wind was vaak spelbreker. Vraag me dan af of ijmuiden lekker liep, daar in de luwte.
  Was overigens nog steeds de moeite vanochtend. Paar heerlijke golfjes gepakt

 80. Ergens eerder gelezen dat morgen longboard wedstrijd in wijk is , klopt dat ?

 81. Forecast SMS for mv was absolut correct this day from tobias. Well done 😎

 82. Klopt! NK Longboard in Wijkiki.

 83. Dudes ik krijg surfweer cams wijk niet meer door op ipad pro ook niet via chrome
  Wel op mijn iphone

  What happens?

  Help please!

 84. Succes alle longboarders in wijk!!

 85. Hij was weer errug lekker vanochtend vroeg (ZH Noord) Het begon een beetje lafjes, maar zodra het tij er goed inkwam kwamen er echt heeeeele mooie golfjes door. De wind was mooi cross off. Af en toe nog wel fel. Op naar dinsdag!

 86. Domburg was ook lekker in de vroege morgen.
  Clean en zat nog goed wat hoogte in.
  Helaas sessie wel eerder af moeten breken door hele donkere wolken en hierna onweer. Better safe then sorry👍

 87. @waveskisurfer same here met iPad Pro! Eerder stond hier een oplossing alleen die werkt helaas niet meer (bij mij). Weet iemand wat je kan doen?

 88. Idem cam trouble, mocht iemand de tip weten……..graag thnxs

 89. Je zou toch denken dat het morgen een goeie dag gaat worden

 90. Gaat een lekker dagje worden zo te zien

 91. Rommelige slappe hap…

 92. Vond hem echt vies tegenvallen in t zuiden vanochtend. Geen hoogte, geen power. Hoop dat ie vanavond beter doorkomt.

 93. @Cam trouble en @waveskisurfer

  Ik had mij ook al eerder gemeld met dit probleem en vervolgens de instructies van een collega surfer opgevolgd…de boel werkte weer. Maar ik loop nu weer tegen hetzelfde probleem aan…

  webcam van Timboektoe draait niet op mijn iPad / iPhone en iMac

  webcam Aloha doet het wel op iPhone en iMac (niet op iPad dus)

  alle hulp HEEL erg welkom…alvast bedankt !!