Surfweer zondag 25 april 2021

Een hogedrukgebied hangt deze dagen boven de oostkust van Engeland. Het lagedrukgebied ligt erg ver weg, ergens boven Rusland. Toch is er genoeg verschil in luchtdruk om een matig noordelijke stroming op gang te helpen. Dat geeft nog aardig wat golven, zowel vandaag als morgen. Ook later in de week weer nieuwe kansen op swell. Dan ligt het hogedrukgebied iets verder naar het westen op de Atlantische Oceaan en het lagedrukgebied veel dichterbij, boven centraal Europa. Opnieuw zijn het dan noord tot noordoostelijke swell. Die doen het in de regel overal goed qua golven in de branding, alleen N-H valt vaak wat tegen omdat de richting van de kant af staat. Wel bestaat er een kans dat het laag boven Europa meer naar de kust beweegt en veel sterker uitdiept. Dan krijgt ook N-H de volle laag, maar wel onshore. Wat verder speelt is de noordelijke fetch die vanaf woensdag opbouwt tussen Spitsbergen en Noorwegen. Deze komt in de regel wel mooi aan in het noorden, op de wadden en in N-H. Dat geeft dan een toch aardig inkijkje wat er in het opvolgende weekend gaat gebeuren. Hoogwaterstanden vallen dan twee maal dagelijks, in de vroege ochtend en nog eens in de avond.

Zondag 25 april
De golfhoogtes zijn aan het toenemen, maar de richting hierbij is wel minder op de kust gericht dan ideaal zou zijn. Toch komt het later op de dag steeds beter binnen en dat is te danken aan de wind die pal aanlandig wordt het tij dat de swell meer naar de kust toe duwt. Vanaf helemaal hoogwater zijn de meeste kansen op nog even een redelijk surf-moment. De wind is dan nog niet toegenomen toch de thermisch dik windkracht 5 (6bft in het zuidwesten) en de stroming valt nog goed mee, terwijl de banken al weer beter aangeraakt worden door de golfenergie. Geef het een uurtje of anderhalf en daarna is het weer over en uit met steeds meer wind en steeds meer stroming wind mee. Uiteraard hoeft dat niet een probleem te zijn als je de reis over het strand of langs de kust weer terug, voor lief neemt. In België en Zeeland is er na afgaand mid-tij echter niets meer dat de moeite waard is. Het uiterste noorden heeft de uitzondering van minder onshore NNO windrichting, alleen daar komt dan de swell weer minder binnen. Zeker als er ook nog een obstakel zoals een eiland, buitengaatse suppletie of grote haven voor ligt. Wel is het tij dan weer veel langer goed. Op Texel blijft het zelfs nog heel lang mooi hoogwater met veel minder wind dan in de ZW regio!

Maandag 26 april
Het centrum van het hogedrukgebied is verplaatst van het noorden naar een meer zuidelijke ligging in de Noordzee. Hierdoor is het luchtdrukverschil minder en valt de wind tot de intrede van het thermische zeewind effect heel erg mee en is zwak aflandig. In de ochtend al leuk surfen op alle laagwaterspots (dus eigenlijk heel Z-H en N-H m.u.v. de meest zuidelijke op de grens met Zeeland). Daarna met opkomend komt het vrij snel binnen in Zeeland en België, maar begint daar de wind wel lastig te worden al snel in de middag. Elders pas meer wind rond een uur of 15:30 a 16:00 (je kan de klok er op gelijk zetten deze dagen). De snelle opwarming van het land en de blijvend koude Noordzee zorgen voor dit onaangename aanlandige windpatroon. Dat zal nog wel duren het hele voorjaar en een groot deel van de zomer. Maar gelukkig begint het pas rond een uur of 16u echt erg te worden. In Zuid-Frankrijk heb je dit probleem vaak al veel sneller, vanaf 12 uur al. Bij ons in de vroege zomer start het rond 13u, maar het kan ook per dag wel iets verschillen. En per regio, want noordelijk N-H blijft gespaard, d.w.z. krijgt geen onshore wind en blijven de golven daar met hoogwater mooi clean. Wel erg klein, want de swell uit dit deel van de Noordzee raakt de kust er ook weer minder goed. Een uitzondering is het zuidelijke deel van N-H, maar daar zal die zeewind ook wel parten spelen tegen vieren. Echter de wind neemt dan begin avond weer af en draait weer offshore, terwijl zuidelijk Z-H, Zeeland en Belgie nog de hele avond onshore windrommel blijven met daarbij ook nog eens het verkeerde tij. Als dat wel gunstig had gevallen, dan had de thermiek juist een boost gegeven met einde avond mooie surf!

Dinsdag 27 april
Wellicht nog de laatste restjes van die swell van maandag. Het zal klein en net niet /net wel surfbaar zijn met een long funboard. Voordeel is wel dat de zeewind nu geen kans maakt om in te vallen midden op de middag. Dat heeft te maken met de toevoer van bewolking boven land. En ook is de basis stroming niet genoeg N, NNO, ONO of NO (een van de voorwaarden voor het optreden van dit effect). De wind eens stukje bij de kust vandaan is zelfs zuidzuidoost en staat naar het noorden toe. Oftewel een dag met bijna niets of nauwelijks iets te beleven qua surfen.

Woensdag 28 april
Woensdag wordt de wind in de basis weer meer NNO en kan de thermiek er wel weer flink indrukken tweede helft van de middag. De golfhoogte bouwt alweer wat meer op en de getijden zijn ook alweer iets opgeschoven. Dat zou nog wel eens de nodige surfbaarheid kunnen geven later op de dag. En anders is het gewoon wachten op donderdag, want dan is er wat meer swell en wat minder wind. Verwacht overigens nog geen 1m+ shortboard golven, maar mogelijk wel genoeg voor een leuke fish, dikke egg, foil, longboard of sup.

Wetsuitadvies, water 8 a 9 gr C

We zitten nog steeds op een winters niveau qua watertemperatuur. Op windstille dagen dat je niet (veel) hoeft de peddelen de zon hoog aan de hemel staat, is het met blote handen voor sommigen misschien al wel te doen. Zonder schoenen aan gaat je niet lukken, tenzij je die ook continue boven water weet te houden..

Zondag: Solide 5/4mm schoen 6mm, hand 3mm, cap 3.
Maandag: 5/4mm body, schoen 5mm, hand3mm, ear-protectie indien zonder cap
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm en hand 3mm
Woensdag: nog steeds 5mm wetsuit, hand 3mm, schoen 5mm, cap 2mm
 1. Loopt hier (nog) niet, misschien straks met mid opkomend maar mist ook nog hoogte. Wind al behoorlijk aanwezig. Het is het helaas allemaal net niet. Wel veel klasjes in het water die zich prima vermaken in de whitewash.

 2. Gunstige opbouw vandaag, de vruchten daarvan plukken we morgen wel!

 3. Vooralsnog geen surf in Egmond, maar de wind is wel behoorlijk aan het oppikken! wat gunstig is voor morgenochtend.

 4. Shortboardhoogte hier, voor kabouter plop

 5. wat een legendarisch mooi plaatje een ode aan de lange periode van noordelijke winden!

 6. Hoe kan ik mijn schoentjes boven water houden als ik ze niet aan heb?

 7. Kort om met een Waveski gewoon goed te surfen bedankt voor je mooie bericht op mijn verjaardag top😁😍

 8. @@ed thanks 🙂

 9. Haha, schoentjes lees voetjes!

 10. Lekker gedroomd van een klein metertje met weinig wind.
  Zie op de webcam bedroevend weinig. Wijkiki lijkt meer op het IJsselmeer. Wie gooit er even een muntje in de swellmachine? En, hoe laat? Zorg ik dat ik op tijd klaar sta…

 11. Iemand eyeball van Domburg?

 12. Hier voor de deur is het helemaal niets. Wel lekker zonnig. Goed voor de watertemperatuur.

 13. Denk dat er straks wel iets mogelijk zal zijn met fish of langer board. Maar helaas wel met wind, die neemt nu al behoorlijk toe uit side-on noordnoordoost.

 14. Valt er morgen nog iets te surfen voor beginners?

 15. En in Domburg?

 16. meer dan een windrimpel is het niet vandaag. Jammer dat er geen swell is! zet het bier maar koud en de oranje tompoezen op tafel

 17. Heel klein surfje op de tweede bank, zou er niet voor omrijden maar ga toch even proberen.

 18. Lekker toch. Beter dan binnen zitten. Wind is het nog niet, longboardfun.

 19. was heerlijk in Domburg!

 20. Ja was inderdaad heerlijk longboard golfje, viel me 100% mee! Nu komt de wind er aardig in maar was stiekem best genieten in het zonnetje.

 21. Morgen nog wat over van deze swell en windswell?

 22. Iemand enig idee of Zuid Holland nog de moeite waar is?

 23. Morgenochtend nog kansen in Domburg?

 24. Eyeball Zuid: helaas flat.

 25. Vanmiddag met opkomende TIJ-ming meer kans voor kniehoog plezier in het zuiden?

 26. Thanks voor de eyeball !

 27. Ja alle cams van Zeeland zijn bijna buiten gebruik lijkt het. Ik krijg witte beelden te zien

 28. Yes ,dat zou moeten lukken met 60cm noordswell op de meest zuidelijke boeien.

  Nu al wat van te zien op de beelden van de Vlaamse oostkust: surfweer.nl/zeeland/

 29. Zou IJmuiderslag morgenmiddag geschikt zijn om voor het eerst eens een SUP poging te wagen? Kan aardig uit de voeten met m’n longboard, maar nul ervaring met een SUP.

 30. Te veel wind en te weinig/ geen golven. Zoals het er nu naar uitziet.

  Je had beter een kite of wingzeil kunnen kopen ipv die sup!

 31. ?v=1581467177

  Ik ben in een shorebreakje, een rechter vin kwijt geraakt bij Maasvlakte 2.

  Mocht iemand hem tegenkomen. Zou top zijn.

 32. Eens met Tobias wat betreft SUP in de wind. Met SUP heb je meer last van wind (en windchop) dan met golfsurfen.
  Als er geen/amper golven staan, dan zou ik lekker een beschut binnenwatertje opzoeken en daar gaan oefenen met balans, houding, peddeltechniek, enz..

 33. Haha, nah bedankt. Kiten lijkt me niks, en zo’n wingzeil komt mss ooit wel eens. Morgen dus lekker bikkelen in de wind. Kan ook.

 34. Vanaf 15:00 uur zal het toch wel te surfen zijn @ Domburg met die side shore wind.

 35. Iemand ervaring met winterpak (5/4 6/4) en losse een top met cap? Is dat te doen en hoeveel mm?

  Ik heb altijd een winterpak met cap gehad maar denk erover om een losse cap te nemen.

  gr!

 36. Slechte ervaring mee. Aantal dagen dat je een 6/5/4 zonder cap surft is zo klein, en voor de dagen dat je die cap wel nodig hebt is het comfort en warmte minder dan een pak met cap eraan.

 37. Bevalt mij prima.
  Heb 2 versies. Een soort polypro hemd met neopreen cap en een shirt met lange mouw met neopreen cap. Dat shirt is meer het materiaal van compressie kleding of lycra met een isolerend laagje.
  Gebruik ze onder 5/4 en onder 4/3 (extra oorbescherming bij wind).

 38. Hele winter in het water geweest met een 5/4 en losse 2 mm cap. Ging prima. Afgelopen zaterdag en maandag zelfs aan de warme kant met de zon op mijn cap.
  Wel op de sup dus misschien iets minder in het water gelegen dan de golfsurfers.

  Mijn vriendin die het altijd koud heeft die heeft de variant shirt met cap en ook heel de winter door gesurft. Dus het is maar net of het voor jou werkt of niet.

 39. Werkte voor mij icm met een 5/4 zonder hood prima. Voordeel is dat je voor de hele koude periode een hooded-vest kunt gebruiken en je wintersuit warm genoeg is.

 40. ik heb op het koudste moment deze winter 6graden water en 3graden lucht; het perfect kunnen uitzingen gedurende 2,5 uur met een hooded vest van 1 mm en 2mm cap onder een 4/3 van srface. nu beginnen de sessies met zon zelfs te warm te worden voor de hooded vest, dus losse cap zal beginnen werken terug…. Ik wacht tot +13graden water zonder zon voor de losse cap….

 41. Weinig kans met de stroming daar, maar Jenever-can-tell…zal er op letten

 42. Ik heb in de herfst een 4/3 met een losse top 1 mm met cap geprobeerd, maar ik vond het niks. Door de onderlinge wrijving vond ik het geheel te stijf en onprettig. Misschien is zo’n lycra achtige top met cap dan beter. maar zoals iemand al zei: als je een winterpak nodig hebt (zeker bij 6/4) dan heb je sowieso ook een cap nodig. Dus waarom die cap los willen?

 43. Omdat mijn hoofd een maatje groter is dan mijn lichaam surf ik altijd met losse 5mm cap. Pak zelf is 5/4 en dat is voor mij prima in de winter, al ga ik er soms wel wat eerder uit.

 44. “ik heb op het koudste moment deze winter 6graden water en 3graden lucht”…

  Ik vermoed dat jij een deel van deze winter gemist hebt aan surf. Tijdens de beast from the east was de luchttemperatuur flink onder nul en in de weken erna ging de watertemp richting de 4 graden.

 45. Dank voor de reacties!

  Inderdaad, bij een winterpak hoort een cap maar zo’n lycra met 2mm cap lijkt me wel wat. En voor de koudste dagen een 5mm cap. Als ik de money op de kast heb liggen koop ik er mss wel 2, een 6/5 met cap en een goede 4 zonder met aparte cap. Ik heb een hele zomer om erop te broeden 😉

 46. Heeft iemand een idee of er srufbare golven zijn vandaag in Scheveningen halverwege tot eind middag?

 47. Als je de voorspellingen niet kunt lezen is vandaag beter om niet te water te gaan😃.

 48. Beste Surfers,
  Iemand met tips over waar/wanneer te surfen op terschelling? In de meivakantie zit ik daar een paar dagen en neem natuurlijk mijn board mee.

 49. hi iedereen,

  Ga dit weekend richting Bretagne (Finistere) om te surfen, bij Baie de Trepasses in de buurt.

  Nu gaat er wel een flinke SW waaien vanaf dinsdag/woensdag, weet iemand spots (waarschijnlijk aan de noordkant van de peninsula) die redelijk protected / offshore zijn bij deze wind?

  Bedankt!

 50. @ Surfing bretagne: kun je alweer de grens over zonder problemen? Beter dan de surf hier momenteel….

 51. Hoge waterstand , en side off shore wind 2e helft middag @ zuidkant van walcheren vandaag. Daar liggen kansen voor clean surf.

 52. Ik surf af ten toe bij west aan Zee of bij midsland. Qua wanneer het goed is moet je vooral naar de stroming kijken (wind en stroming niet uit zelfde richting als het enigszins kan)

 53. Ben volgende week in de buurt van Domburg aantal dagen. Wat is over die spot(s) te vertellen qua tij, stroming, richting etc?

 54. Hi, aanhakend op de discussie over extra isolatie onder je winterpak.

  Weet iemand welk shirts goed werken? Qua isolatie en dat het dan ook niet te stug wordt om te peddelen? Heb een 5/3, maar denk aan een 1/2 mm extra laagje.

  En iemand ook tips voor isolatieshorts voor onder je pak?

  Greetz

 55. Tij gaat omhoog en omlaag, periodiek heb je dus hoog en laag water
  Stroming adhv het tij…van zuid naar noord bij opkomend en visa versa met afgaand

  Pas op voor paaltjes in het water op sommige plekken
  Soms zijn er golven, soms niet

 56. Goed bezig dat je lekker gaat;) Jammer dat er zoveel wind staat, zeker west is daar niet optimaal.

  Het hangt er een beetje vanaf hoeveel zuid er in de wind zit.. Baie de trepasses kan met zuid-zuidwest ook prima werken. Dat geld hetzelfde voor La torche. Spots daar in de buurt zijn, Penhors, St Tugen, La Torche, Gwendrez. Ik zou goed op de kaart kijken naar de ligging m.b.t. wind. Verder is het jjuiste tij nog belangrijk omdat dit in Bretagne een grote rol speelt. Het moooiste is een stormriders guide oid aan te schaffen. Hier vind je alle spots en beschrijving.

 57. fyi, je mag voor de lol Frankrijk nog niet in. Maat van mij is met zijn campertje vorige week 2x in Frankrijk van de weg gehaald door de politie. Kon met veel moeite door omdat hij een officiele brief had met een afspraak op een makelaarskantoor in Frankrijk waarheen hij onderweg was……….

 58. de boetes zijn overigens ook best stevig…

 59. Veel succes…
  https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/frankrijk/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

 60. Hoi allemaal, ik stap zo op de boot naar Ameland. Iemand tips over beste spot(s) & tij op Ameland voor shortboard?

 61. Ja, iedereen..”neem je verantwoordelijk”!!!
  Ga niet surfen, levensgevaarlijk, je steekt iedereen aan!

  Tjonge de jonge, shut “the fuck” up

 62. Nog heel even wachten nog…

 63. Lekkere dikke windbakken gepakt hoor vandaag!

 64. Is er dat jullie weten morgen nog iest te surfen? Misschien wat left-overs van de harde wind vandaag?

 65. @Surfing bretagne, zei op 29 april 2021 om 11:21
  hi iedereen,

  Ga dit weekend richting Bretagne (Finistere) om te surfen, bij Baie de Trepasses in de buurt.

  Nu gaat er wel een flinke SW waaien vanaf dinsdag/woensdag, weet iemand spots (waarschijnlijk aan de noordkant van de peninsula) die redelijk protected / offshore zijn bij deze wind?

  Bedankt!

  @surfin bretagne, zei op 29 april 2021 om 13:58
  Goed bezig dat je lekker gaat;) Jammer dat er zoveel wind staat, zeker west is daar niet optimaal.

  Het hangt er een beetje vanaf hoeveel zuid er in de wind zit.. Baie de trepasses kan met zuid-zuidwest ook prima werken. Dat geld hetzelfde voor La torche. Spots daar in de buurt zijn, Penhors, St Tugen, La Torche, Gwendrez. Ik zou goed op de kaart kijken naar de ligging m.b.t. wind. Verder is het jjuiste tij nog belangrijk omdat dit in Bretagne een grote rol speelt. Het moooiste is een stormriders guide oid aan te schaffen. Hier vind je alle spots en beschrijving.

  Kijk ook naar Plage de Théolen. Zit aan de noord kant van het peninsula en vlakbij Baie des Trespasses. Ligt iets beschut. Maar dat is als La Torche en alle andere plekken in de buurt te heftig zijn.

 66. @haha snapt het grote plaatje na een jaar nog steeds niet….idd nog even volhouden

 67. Volgens mij gaat het niet zozeer om het besmettingsgevaar tijdens het surfen, maar vooral de extra druk die je op de locale medische zorg legt bij een ongeluk(je) op weg van en naar, tijdens of na het surfen.

  Of de lokale Franse arts je dan met open armen zal ontvangen moet nog maar blijken. Ook daar is de druk op de IC’s hoog op het moment.
  Bij een beetje pijn, breuk of wat dan ook niet gaan piepen. Als je dan ook je eigen verantwoordelijkheid neemt hoor je mij niet zeiken en even net als Rambo zelf een infuus aanlegt en een hechting zet.

  Overigens heeft @surfing Bretagne gelijk. Ik was recent in Frankrijk voor werk en ben aangehouden. Met werkgeversverklaring geen probleem, maar douane rijdt door het hele land op motoren en auto’s en houdt willekeurig buitenlanders staande. Ook bij de tolpoorten wordt soms gecontroleerd. Ten opzichte van februari vinden er meer controles in het land zelf plaats, aan de grens geen controles gezien/gehad.

 68. Hoe zijn de quarantaineregels in Portugal? er staat een verplichte quarantaine van 14 dagen maar in hoeverre wordt dat gecontroleerd? En wat is de boete?

 69. Contact even de NL ambassade in Portugal. Zij kunnen je exact vertellen wat de status is.

 70. Niet reizen als het niet strikt noodzakelijk is.

  In België heb je al een verklaring op eer nodig om door te reizen.

  Frankrijk zit dicht en helemaal voor NL toeristen. Ja dat zijn coole surfers.

  Spanje geen idee vast een zooitje.

  In Portugal is er een Covid variant (ook in Brazilië). die wil je niet in NL terugbrengen.

  Simpel gesteld: stay home!

  Filmpje kijken: https://www.bbc.com/news/uk-england-cornwall-55954468

 71. bedankt voor je tip

 72. Komt er nog een update

 73. Kijk is op de webcam of ga naar de kust, dan weet je genoeg

 74. In Portugal wordt stevig gecontroleerd op de quarantaine. Boetes tot 500 Euro

 75. Was beetje zoeken vanmorgen maar uiteindelijk best prima sessie met hoog afgaand.