Nuttige surfweer info:

Surfweer Zondag 19 juni 2016

156 reacties

 1. Heb gisteravond 2 kiters (Belgen) die van “niks wisten” aangesproken op het kiten dwars door klasjes beginnende golfsurfers in het golfsurfgebied op Scheveningen noord. De één had net zijn kite laten neerknallen tussen golfsurfers. Z’n board dreef naar de kant dus kon ik m mooi even spreken. Ik had hem en anderen al geruime tijd tot aan het havenhoofd langs diverse surfers zien kiten. Hij zei dat ie wel oplette en netjes uitweek. Ik zei dat hij nooit iedereen door de hoge golven goed kon zien en dat bovendien de golfsurfers zoals ik die een stuk dieper lagen meerdere golven lieten schieten of moesten uitwijken aangezien hij door de westenwind met zijn rug naar de surfers achter hem kitesurfte.
  Dat is voor de dieperliggende surfers vervelend legde ik hem uit omdat die dus gevaarlijke situaties moeten vermijden door zijn schuld en daardoor minder plezier/frustratie ervaren a.g.v. zijn onbehouwen gedrag.

  Ze gingen gelukkig meteen naar het Kite/windsurfgebied richting pier (voorbij oranje golfbreker paaltje).
  Andere kiters reageren soms een stuk minder begripvol en onsportief.

  Dus:
  Ik wil toch eens vragen aan alle golfsurfscholen, de reddingsbrigade EN jumpteam op Scheveningen om een groot niet te missen bord te plaatsen. Daarop aangegeven waar je wèl en waar niet gekite en gewindsurft mag worden indien er tenminste éen of meerdere golfsurfers bezig zijn.
  Zij hebben als surfscholen er groot belang bij dat hun leerlingen niet bijna overvaren worden door onsportieve of onwetende kitesurfers en windsurfers.
  Aloha? Surfles.nl? Heartbeach? Jumpteam? Reddings brigade? Hoe lang wachten we tot het misgaat??
  Zullen we gewoon grote heldere borden met text of tekening plaatsen??

  Tobias enige ideeën of input om dit van de grond te krijgen?

 2. @ Schev local, je het helemaal gelijk. Ik heb een keer een kiter z’n board voor m uit het water gehaald (nadat ik nota bene bijna zijn kite op mijn hoofd kreeg) en reactie: dat scheelt mij een ritje naar IJmuiden. Dus geen dank je voor board pakken of sorry voor gevaarlijke situatie……. Ik ken gelukkig ook sociale kiters, maar sommigen…..

 3. Vol goede moed richting zee… Staat A9 ff muurvast. Grmbl, zou Lambik zeggen!

 4. Burgh haamstede (Zeeland) waar normaal nooit een golf binnenkomt was zelfs lekker met wat prima hoogte!

 5. Damn jongens wa een topdag !!! Echt een cruise sessie met lange heuphoge ritten in BE !!! Genieten en volop zon !!! Voldaan🏄🏻☀️👍 Californië style !!!!

 6. was heerlijk voor de boonoonoonoos vanaf een uur of twee. Daarvoor brak het op de twee bank maar was slap. De shorebreak die vanaf een uur of twee ging werken was hol en krachtig. Na een uur fitness vanmorgen en twee en half uur peddel voelen de schouders nu wel een beetje gaar.

 7. Lekkere easy going waves op wijk .top voor een kiter die 10 keer per jaar surft

 8. Nhn was niet best idd (op ongeveer 20 min na toen de wind wat wegviel). Conclusie…bij swell met richting >345 graden is NHn niet meer wat het geweest is. Heeft echt meer nw nodig.

  Cheers.
  L@rs

 9. Scheveningen begon tussen 14.15 en 15.00 een beetje te lopen.

  Niet ideaal maar wel lekker met soms een leuke set met een wand, schouderhoog op de take-off. Veel volk en ook veteranen weinig lange ritten.

 10. @Schevlocal.

  Ik ben ex-windsurfer ( de garage ligt echt te vol ) , ik surf en ik kite strapless.
  Als ik zie dat er ergens een groepje surfers ligt -en ik lig er zelf niet tussen-dan blijf ik uit de buurt .Het is veel te gevaarlijk : als je vanaf zee komt zie je ze niet liggen en bovendien hebben surfers meer werk om een golf te pakken dan als je een vlieger in de lucht hebt ,dus alleen al uit fatsoen kan het NIET maken.
  Surfers kunnen bovendien maar één kant op als ze op hun board staan : ri.land.

  Ik heb onder kiters , windsurfers ÉN surfers al hele verantwoordingsbewuste en relaxte lui leren kennen maar ook onzettend botte hufters met piemelvrees.
  Volwassen kerels die het van hun surfdude-image en hun praatjes moeten hebben , echt heel sneu.

  Ze zouden bij elke kite/board/kayak een bijsluiter moeten doen met de basis- en fatsoensregels.(En een crashcourse meteorologie , maar da’s weer een ander topic…..)

 11. Bergen was booming. Dikke jetsers holgeblazen door de crosshore.
  Stoked as.

 12. Wijk ging af vanmiddag, na 1500 werd het met opkomend veel cleaner!
  Topdag!

  Helaas wel een grote Kwal gezien😩!

 13. Jezus jongens, veel lekkerder wordt het niet. Eén lange epische sessie vandaag.

 14. Ik denk dat heel NL top was…

  Ouddorp was ook geweldig, (iets minder hol dan MV (al heb ik zeker ook golven met barrels gezien), vooral van achteruit de grotere jongens opgepakt… en na 4,5 uur wilde was mijn energie op helaas (anders had ik er nu nog op gestaan 🙂

  zwaar STOKED

 15. petten 14.00 15.30 .. helemaal rukker de ruk .. 60cm kabbelaars .. zwaar un-stoked

 16. Mooi Ed! Ik kreeg er ook nog eentje door van een vriend. Heb zelf het beste moeten missen maar wel tevreden met de golven die er gelukkig nog waren van 17-19.

 17. Noordwijk was vanaf 14:30 niet best meer. Te hoog om te breken op de eerste bank, te laag om een mooie shorebreak te geven. Wat een verschil vandaag in nederland, die foto’s op surfed.NL zijn echt niet normaal.

 18. vanmiddag viel petten idd een tegen 🙁 maar de shorebreak sessie van 18:00 tot 20:00 heeft alles weer meer dan goed gemaakt 😀

 19. Eerlijk gesurfd later bij bloemendaal ook prachtig wel retedruk geen gejank gelukkig wat een topdag!!

 20. Ouddorp was in mijn beleving zeker oké. Helaas wel veel close-out en weinig brekers op de buitenbanken. En zo druk als vandaag ben ik ook niet gewend van Ouddorp. SUPpers in de meerderheid!! Wat gefilmd (komt later!) en wat gefoto’d..

  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0022009_zpsbfecdyce.jpg

  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0041962_zpskk0jutoc.jpg

  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0081986_zpsxc1jwhkd.jpg

  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0031951_zpsyskcjwwn.jpg

 21. Call.O. was top vanochtend. Mooie dikke bakken tot een uur of twaalf. S’middags na 14.00 uur ook redelijk maar drukker in het water. Topdag, stoked!

 22. Vandaag weer eens bij de Kwartel geweest, helaas was de wind een beetje spelbreker.. maar wel lekker kunnen knallen!

 23. Parnassia was super van laag tot en met hoogwater, topdag, dikke bakken met power. Dik 4 uur gepeddeld, en zeker 100 golven gepakt!

 24. @Dirbee1971 mooie impressie!

  Je lag vaak net even te ver uit, daardoor miste onnodig golven. Als je iets meer op de breakpoint gaat liggen dan pak je zeker 2x zoveel 😉

  Benieuwd naar je filmpie! 🙂

 25. Wijk was aan vandaag, van 16.00 tot 18.30. Lekkere drukte op t water en op t strand!

 26. Domburg was zalig deze middag, super stoked!!! En nu maar hopen dat mijn examen morgen even zalig wordt haha….

 27. Vandaag Scheveningen Zwarte Pad voor een derde keer een kans gegeven (om de crowds bij het Havenhoofd te vermijden, dat is gelukt), maar het viel me net als de vorige keren tegen. Ik weet niet wat daar aan banken ligt, maar ze hadden tijdens mijn sessie tussen 15:00 en 17:00 de grootste moeite om er iets surfbaars op te laten breken (en tot 18:30 toen ik vertrok was het ook nog weinig soeps).

  Ik was dus veroordeeld tot de shorebreak, die voor mij net wat te steil en te vaak close out was, met de nodige airdrops en scary wipeouts tot gevolg (het voelde als een wonder dat ik ongeschonden uit de strijd ben gekomen…). Gelukkig waren mij ook paar een paar snelle (maar korte) ritjes op de krachtige holle sideshore bakken gegund. Mijn surftechniek op het shortboard is zeker nog voor verbetering vatbaar, maar ik heb de indruk dat ’t ‘m gewoon ook niet echt was qua swell daar.

  Toen ik om 13:00 aankwam zag het het trouwens beter uit en zag ik een aantal surfers best aardige ritten pakken, maar toen moest er eerst nog even met zoonlief gespeeld worden (het was ten slotte vaderdag).

  @Tobias Was Wassenaar dus wel goed eind van de middag? En liggen er een paar kilometer verderop van waar ik erin lag dan gewoon betere banken? Qua swell en wind kan het geen groot verschil zijn geweest, toch?.

 28. ja! Een kilometertje verderop was het prima! Vraag maar aan Victor of Niels.
  En die snelle holle shorebreak raak je snel gewend! Alleen maar goede training voor het echte werk (aka het buitenland).

 29. En @Ed, wat een briljante foto’s weer. Blijft mooi om te zien wat er in NL qua surfen kan als je op de juiste spot met de juiste barreling condities een aantal ervaren rotten hun gang laat gaan. Geeft mij weer wat extra motivatie om uren in het water te blijven maken, ook al is de kust vanuit Utrecht niet om de hoek en is er een thuisfront en een kantoorpand om rekening mee te houden.

 30. Wijk vanaf 19:30 tot 21:00 was echt een tegenvaller…… De hoogte zat er nog wel in maar het klotste echt van links naar rechts en omgekeerd…:) ik zat duidelijk op de verkeerde tijd op wijk want het schijnt smiddags wel goed geweest te zijn

 31. cadzand liep ook heerlijk vandaag en bleef lang Door gaan halverwege snel ff blikje bier achteroverslaan tegen de zoute smaak.daarna draaide siteoff Was ook nice..stoked

 32. Bergen aan zee tussen 3.00-5.15 was niet erg goed. Misschien te hoge verwachtingen gesteld. Ik had zelf het gevoel alsof de bank niet erg goed was. Desondanks wel lekker gesurft, mede dankzij het heerlijke weer! Als ik naar de fotos kijk had ik beter naar het zuiden kunnen rijden!

 33. Hey Tobias,

  Wat denk je van de swell uit het zuiden bij scheveningen begin deze avond?

  Thanks

 34. In tegenstelling met Gekke Paardenpil, vond ik Wijkiki juist heel prettig gisteravond (20:00-22:30). Vlak bij de pier, bijna alleen dit keer (het gros lag voor Aloha) Achterin wel hoog, maar weer snel verdwijnend, vanaf het midden echter mooi hol, ritten tot aan het strand. Lekker geript.
  SurfZ!

 35. @Laura: mooie foto!

  @Tobias: ben nog steeds nieuwsgierig. Wat maakte gistermiddag volgens jou het verschil tussen Zwarte Pad en Wassenaar? Inderdaad de kwaliteit en ligging van de banken?

 36. Banken, maar het ligt ook aan de stroming rond de pier en de piertjes heen. Die kunnen soms totaal andere golven opleveren.

 37. Swell is weg ja. Windgolven klimmen wel op nu. Beetje naar rechts moet te doen zijn nu en straks.

 38. Chille sessie gehad gister! Ik en de andere locals hebben het nog nooit zo druk gezien bij onze spot. Er zat vooral in de middag lekker wat periode in de golven, waardoor er genoeg ruimte was voor wat turns (cutback, roundhouse, snaps and 360’s).
  ,Ciao surfmates!

 39. Helemaal top gisteravond op Wijk! We zijn lekker 2 uur los gegaan. Voorspelling van Tobias was weer spot-on.
  Ook maar eens de nieuwe strandafgang geprobeerd. Maar welke geesteszieke ambtenaar heeft bedacht dat je op die doorgang houtsnippers neer moet gooien? Ik ben geen fakir, ik wil gewoon naar het strand kunnen lopen!
  Al dat geregel in Nederland. Staat ook al meteen weer een suf straatnaambordje: ‘windsurfpad’. Jezus, dat betalen wij met z’n allen, stomme ambtenaren. Ga processierupsen doodspuiten, doe je nog wat nuttigs daar.

 40. was gisteren best ok. Nog rommelig om 11:30. Op zijn best rond 13:30. Wel lang wachten op de sets.
  Daarna gingen hoogte en push eruit; crowds erin, lekker allemaal op een kluitje. Na hoog vond ik het een tweede sessie niet meer waard.
  Zeker Niet Epic; dat was het hier 3 weken geleden!

 41. Heb blijkbaar weer een mooi dagje gemist gisteren :-/

  Vanavond dan maar kijken. Zal zeker wel de laatste optie zijn voor deze week?

 42. @ de ronnies

  inderdaad, een pad aanleggen voor (wind)surfers, en niet bedenken dat houtsnippers niet al te lekker lopen op blote voeten… Middag was een stuk beter dan s’avonds imo, maar wenig te klagen over beide sessies!

 43. Vandaag alweer mooie golven bij Parnassia, nu uit het zuidwesten, met een kite was het prima te surfen.

 44. Gisteren heb ik enkele uren gesurft zonder oortjes aangezien ik ze vergeten was. Kan dat eigenlijk nog kwaad op een dag zoals gisteren zonder wind en met veel zon?

 45. over die oorbescherming hoef je je nu geen zorgen meer te maken , de killer is vaak de koude wind icm koude temp.

 46. Doe ze zelf ook nu nog in. Het zeewater is volgens mij doorgaans niet al te schoon en dan hou ik de bacteriën liever zo veel mogelijk buiten. Zonde om het water niet in te kunnen vanwege een oorontsteking, en baat het niet dan schaadt het niet (al hoor je wel wat minder goed, wat soms best irritant is).

  Heb wel een keer van Tobias begrepen dat je ze niet te ver in je oor moet duwen, omdat dan je eigen oorsmeer je tegen gaat werken. Of zoiets.

 47. Ik draag die dingen altijd, ook in de zomer en op trip. Mn oren voelen raar als ik het niet doe

 48. Ik ben net begonnen maar ben er na gister wel achter dat die doppen toch wel handig zijn, na veel wipeouts nu best last van mijn oren.
  snel maar even halen dus.

 49. Het was heel vet. Ontzettend genoten van plenty dikke bakken, genoten van anderen die hard ripten op dikke bakken en het was een genot om te zien hoe iedereen aan het genieten was en de goeie sfeer.

  Heb toch ook wel weer wat grappige situaties meegemaakt en gezien gisteren. Dus niet om te huilen maar een opfrissertje voor drukke dagen zoals gisteren kan misschien geen kwaad. Thanks voor de warnings/adviezen om een beetje uit elkaar te gaan liggen enzo in je berichten Tobias.

  http://www.surfinghandbook.com/knowledge/surfing-etiquette/

  Op naar het volgende swelletje.

  Mahalo

 50. Oordoppen FF lezen:
  Surfersoor (Exostosis Externa) is een vervelende aandoening waar iedere watersporter mee te maken kan krijgen. Het is een botvorming onder de huid in de gehoorgang, wat gestaag kan groeien door invloed van kouder water (<18°C). In het begin – kan wat jaren duren- is er weinig ongemak alswel meer kans op vastzittend water en terugkerende buiten oorontsteking.

  18 graden of minder dus doppen in! Google de rest…

 51. Oh ik wist niet dat het zelfs bij zulke hoge temperaturen voorkwam. Voortaan de doppen toch maar blijven indoen….

 52. @ de Ronnies, ja die houtsnippers bij Wijko windsurfpad zijn takke zuur idd…. wie verzint dat joh!

 53. @Tobias zeker nog een mooie dag van gemaakt! Werd s’avonds al wel snel minder. Hoop dat de stroming je nog een beetje heeft geholpen

 54. Haha! was binnen 10min weer terug en idd, geen enkele golf meer over op die spot!

 55. zandvoort was EPIC 🙂 vooral vroeg in de ochtend is het perfect, en rond late middag tot avond 🙂 🙂

 56. Idealiter zouden we allemaal doppen indoen. Of je surfers oor krijgt verschilt echt per persoon, sommige mensen surfen 30 jaar zonder doppen en hebben nergens last van. Ik zelf ook al 9 jaar, heb me laten checken bij de huisarts en die zag verder niks bijzonders. Ook nog nooit last gehad van oorontsteking of iets dergelijks. Ik heb wel oordoppen, maar vind ze maar irritant. Je hoort slecht en dat kan onveilig zijn want soms moet je effe roepen in het water om gevaarlijke situaties te voorkomen. Misschien heb ik gewoon slechte doppen en kan de gehoor kwestie opgelost worden met betere.
  Ik wil verder niemand ontmoedigen om die dingen te dragen, je oren laten uitboren is geen pretje heb ik gehoord, maar soms is het wel een beetje paniek zaaien hier 😉

 57. Ok misschien ben ik ook gewoon eigenwijs, en probeer ik goed te praten waarom ik die dingen niet in hoef haha. Was wel van plan te blijven surfen tot ik tussen 6 planken lig. Iemand meer informatie over oordoppen die zorgen dat je nog goed hoort?

 58. Ik windsurf al 30 jaar en golfSUP nu 4 jaar…nooit echt ontstoken oren gehad, maar wel veel last van suizen en druk achter mijn oren gehad. Doktercheck leert geen surfoorontwikkeling…

  Nu laatste 2 jaar oordopjes in en nergens last meer van..

  Ik gebruik goedkope bij elke apotheek te krijgen oordoppen en moest wel even wennen dat je iets minder hoort, maar hoor nog genoeg! Als iemand roept hoor ik dat zeker….

 59. Hey Ridge, je hebt wel gelijk hoor, ik ben vaak geneigd wat verder buiten te liggen en had zondag ook verwacht wat meer 2e bank golven aan te treffen. Maar het was eigenlijk meer een veredelde shorebreak. Maar alsnog een lekkere dag gehad op m’n nieuwe 8’8 waar ik steeds meer van ga houden 😉

  Hier de beloofde beelden…
  https://www.youtube.com/watch?v=EMI-pL0EMDE

  ik had trouwens nog een vraagje voor (ik denk) Ouddorp locals. Ik zag zondag ( vooral vroeg rond 12/13 uur) een stel suppers op die verre buitenbanken, en ik moet zeggen dat leek ook wel erg goed te lopen daar en dat leken ook allemaal righthanders. Kan iemand dit bevestigen? Is dit vaker het geval? Is dat een beetje te paddle’n? Ik denk zelf voor golfsufers niet te doen, maar voor suppers een soort heaven als je moeite doet voor die paddle!!

 60. Ha ha Dirk, je hebt op Ouddorp niet echt een 2e bank…of je moet meteen heel ver 😉

  Mooi filmpie!
  Al lijkt het wel lager (vaak op beelden) dan dat ik gesurft heb..maar ik heb ook heel bewust de dikkere sets er uit gepikt…

  Ik lag ook al iets dieper om die grotere sets te kunnen pakken, maar zag jou vaak nog 10-20 meter dieper gaan …vandaar 😉

 61. Heel soms is het leuk op die buiten bank, officieel ben je in overtreding omdat je in een rustgebied (gele boeienlijn) bent. Er zijn enkele boetes uitgedeeld.

 62. @Dirbee1971: En gebruik die paddle ook tijdens het golfrijden! Dan maak je je turns zoveel strakker en haal je veel meer snelheid uit de golf.

 63. Tx voor de tips voor Dirk ! Daar kan ik als redelijke sup beginner ook m’n voordeel mee doen. Groet Ronald

 64. @dirbee die bank kun je naar toe gaan als het helemaal laag water is, en de stroming mee valt. Zelfs op t surfboardje goed aan te peddelen. Loopt idd soms erg goed daar.

 65. Ik vind het wel weer eens tijd worden voor wat epic summersurf.🏄🏽🔥😏

 66. Nee, hoewel de wind wel vat op het water heeft gehad. helaas te weinig periode voor iets van golfjes…

 67. Morgen ook nog niet echt hoopvol. Later in de week ja, vooral na woensdag meer wind dus vanzelf wel hogere golven.

 68. Zou dinsdag geen lekker clean dagje kunnen worden? Of is de swell toch te klein?

 69. Er komt maandag wel wat westnoordwestelijks langs, dus zal zeker niet flat zijn!

  Zondag trouwens ook al beter dan de afgelopen dagen. Inimini windgolven, perfect om (verder) te leren golfsurfen.

 70. Hoi,

  even de oordoppen discussie verder aanzwengelen.
  Mede door wat surf gerelateerde oorontstekingen en de discussies hier toch maar surfears aangeschaft. Nu vroeg ik me af; Wat is jullie ervaring met het kwijtraken van die oordoppen bij een goeie spoelbeurt? Ze zitten op zich wel stevig, maar ze moeten toch flink wat waterkracht aankunnen.

  Ik hoor graag van jullie.

 71. @Doppies: bij mij er nog niet uitgespoeld…

  @JF: indrop was bij maatje van me, dat doen we bij elkaar niet bij anderen. Soms samen een golf is oom part of the fun …

  @Roon, dat kan ;)…ik vind het wel leuk, maar niet te veel natuurlijk..

  Gopro shot van bijv Kai Lenny van Mexico BIG wave afgelopen dagen kan ik niet aan tippen natuurlijk :p

  https://m.facebook.com/kai.lenny/

 72. @Doppies: laat je doppen op maat gieten bij Beterhoren, Schoonenberg of een andere oorwinkel.
  Die zitten als een huis en als gegoten, geven de minste kans op lekken (en dus bacteriën), houden in de winter je gehoorgang warm (want ook kou is schadelijk) en knellen niet bij je cap.

 73. Ik ga komende herfst naar porto om te surfen, heeft iemand daar ervaring met chille spots die daar in die omgeving liggen? En weet iemand toevallig ook of het daar in november nog lekker in 3/2 te surfen is?

 74. Hoe erg blokkeren die “op maat” doppen het omgevingsgeluid? Ik gebruik nu altijd Docs Pro plugs en die laten aardig wat geluid door. Ik heb ook wel eens van die afsluiters gebruikt maar dat geeft zo’n opgesloten gevoel.

  Onder mn cap draag ik geen doppen.

 75. @ porto

  Wat ik weet oppassen er zijn tamelijk veel junkies…dus met de camper of bij het parkeren wel opletten waar je dit doet

 76. Kom net terug van 1,5 maand indo en heb die elke dag in gehad! Top doppen en zijn er geen een keer uitgegaan.

 77. @ porto

  je hebt een 4/3 nodig in die periode , botje kunnen ook nodig zijn afhankelijk van hoe goed je tegen de koude kan.

  in porto zelf heb je matosinhos , is een beschut en een aanrader als het overal elder te groot is.

  de pieren bij esmoriz en espinho vind ik persoonlijk de beste spot van de omheving. ( is een 20 km naar het zuiden van de stad)

  grz

 78. Misschien iets over hoe het in Frankrijk/Spanje eruitziet, onze Noordzee ziet er niet veelbelovend uit