Surfweer Zaterdag 9 november 2019

In de aanloop naar het weekend is het heel mooi zonnig weer met erg weinig echt ‘surfweer’. Hier en daar loopt nog wel een beginnersgolfje, vooral in het noorden van Noord-Holland (bijv Texel). Op zaterdag komt de swell en wind opzetten, op de wadden vrijdagmiddag al. In het waddengebied is de wind in de ochtend offshore op zowel vrijdag als zaterdag, met alleen Texel nog onder voorbehoud. Wanneer de kern van het lagedrukgebied 10 kilometer hoger in de Noordzee komt te liggen, is de wind op Texel ook gewoon onshore.

Vrijdag 8 november
De golven waren vandaag zeker de moeite waard geworden wanneer het nog voor het donker een tweede keer hoogwater was geworden. Op de A12 meting is de NNO swell (en ook winddeinig) vanmorgen rond 8:00 uur gestegen naar waardes boven de kritische grens van 2 meter. In de regel komen dit soort swells bij ons aan tussen de 9 en 14 uur later. Op de wadden gaat dit nog gebeuren en daar is het tij nog wel voldoende hoogwater voor donker. Ook op Texel en misschien als uitzondering ook al spots in midden en noorden van de Hollandse westkust.

Zaterdag 9 november
Bij zonsopgang staat er waarschijnlijk nog even een ruime windkracht 7 uit WNW of NW op de kust van zuidelijk Holland. Er staan golven, maar dit zijn om te golfsurfen wel de meest miserabele condities die er zijn. Richting de kop van N-H en dan vooral op Texel, is de wind 180 graden gespiegeld en komt van het land. Daar zijn in theorie de meest fijne golfsurf condities te vinden. Of deze offshore de hele dag duurt is nog de vraag. In ieder geval zal het lagedrukgebiedje afzwakken en richting Denemarken verplaatsen. Daardoor gaat de wind in Zeeland en België al snel minderen (was toch al niet zo hard als Z-H) en komen de golven vol binnen bij het juiste getij. Het lijkt dus gunstig te gaan uitpakken voor het uiterste zuiden en hoogstwaarschijnlijk ook voor een spot als deze in Zuid-Holland. Verder naar het noorden is het een kwestie van wachten en wachten tot de wind echt minder wordt. Voordeel daarbij is uiteraard wel dat het getij ook later is en er eigenlijk tot ver in de middag nog die volle NW swell gesurft kan worden. Dus richting de noordelijke stranden geldt hoe later hoe beter, want minder wind en getij net na hoogwater nog een paar uur lang voldoende gunstig.

Zondag 10 november
Voor zondag wordt nog een aardige rest-swell verwacht van een halve meter hoog. Om te shortboarden is het dan net te klein (muv de hogere sets), maar voor longboarden en suppen een hele mooie dag. De wind blijft afwezig of zelfs lichtjes aflandig met later op de dag echt helemaal zonnig weer. Wat betreft het getij zijn er niet heel veel voorkeuren tenzij je in Zeeland/België een golfje wilt scoren. Dan zul je echt rond opkomend, hoogwater en/of direct daarna moeten gaan. Dat geldt uiteraard ook voor het meest zuidelijke stukje zuid-holland. Elders kan er bij elk getij gewoon goed gesurft worden met de meeste swell nog in de ochtend, maar de grootste getij-component juist in de middag. Het een heft het andere op, zou je kunnen zeggen. Het is wel weer bijna volle maan, dus zo weinig stromen als begin deze week zal het niet. Maar echt springtij is midden volgende week. Dan zouden die extreme stromingen juist een voordeel kunnen zijn.

Lange termijn verwachting
Maandag komt vanaf de Atlantische Oceaan een front met regen waarbij de wind volledig wegvalt. Voor het front waait het zuid windkracht 5 in Zeeland en 6 in de kop van N-H. Alleen heel vroeg is de wind nog niet te hard voor een sessie met nog steeds wat noordelijke deining. Alleen op de laagwaterspots richting het noorden, want het zuiden zal al flat zijn. Aan het eind van de dag in de regen komen er aardige windgolven binnen met side-offshore en afnemende wind.

Dinsdag is de wind onshore en is de kans een stuk groter dat alle stranden hogere golven zien. Dan moet de harde wind wel een beetje op tijd komen, voor nu staat die pas aan het begin van de middag in de forecast. Dat zou mooi zijn, want dan blijft het in de nacht naar woensdag ook nog waaien, terwijl woensdagmiddag windstil en droog gaat verlopen. Natuurlijk nog onder voorbehoud, want de rug van hogedruk die langs trekt is wel vrij klein. Deze komt mee vanaf het grote hogedrukgebied dat op de Oceaan ligt en daar in ieder geval blijft liggen tot de 3e week van November. Dat is niet zo heel gunstig voor de surf in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje, want in deze setting is de wind constant onshore uit west of noord-noordwest. In Bretagne en Portugal ziet het er mooier uit, omdat daar genoeg beschutting te vinden is bij vrijwel iedere windrichting. Aan golfhoogte is in ieder geval geen gebrek. Dat geldt voor zowel de Oceaan als de Noordzee. Pas rond de 21e van November gaat de hogedruk op de Oceaan mogelijk minder worden. Dan zien de vooruitzichten voor Frankrijk en het noorden van Spanje er weer beter uit. En bij ons dan minder (is de vaak geldende volkswijsheid).

———————————————-
Wetsuit-advies water 14 graden C
Vrijdag: Een 4mm met extra 1mm eronder.
Zaterdag: Koudere lucht, dus 5/4 is wel lekker, schoentjes 5mm + evt 2mm hand
Zondag: Een 5/3mm met 5mm schoen
Maandag: Zuidenwind, 5/3mm & schoen 4mm
———————————————-
 1. Het minuscule lagedrukgebied ligt zaterdag om 7:00 uur gunstig voor de wadden, maar ongunstig voor de rest van Nederland. België is als eerst de wind weer kwijt met snel mooiere golven als gevolg.

 2. Toch dikke fun in die kleine golven op Wijk gisteren rond 12u. Clean en lange lijntjes.

 3. Vandaag druk en beter dan verwacht!!!pier velsen

 4. Hallo,

  Iemand eyeball van blankenberge?
  Nog vollen bak wind zie ik.. hopelijk valt de wind wat weg tegen hoogtij..

 5. De wind lijkt erg toegenomen te zijn. Vanmiddag nog de moeite in ouddorp?

 6. In De Haan lopen wel enkele rollers binnen..

 7. BE

 8. Duindsamse slag, Noordwijk

  Veel te woest

 9. Weet iemand hoe het is met die kiter die eruit gevist is vanmiddag?

 10. Morgen valt de wind compleet weg volgens voorspellingen , longboard golven of toch te weinig opbouw in de golven?

 11. Om 6:30 75cm in eurogeil en 64cn ijgeul. Dat lijkt me weinig.

 12. Foutje: Om 6:30 73cm in eurogeul en
  74cn ijgeul. Dat lijkt me weinig.

 13. Blijf maar lekker in bed, wordt niks vandaag, veel te klein.

 14. Zeker van?

  Op mumm 90% deininggolven van 80cm rond hoogwater, dat geeft vaak mooie cleane golven in Knokke (niet zoals gisteren natuurlijk… ) zonder wind zoals vandaag.

  Anderszijds boeimeting in Cadzand 34cm, dat is niet erg veel en op de webcam is het voorlopig ook geen vette… Ook windy is niet al te optimistisch.

  Zou ik er 100km voor rijden ?

 15. Vrij waardeloos, knettertjedruk en enkel hoog. Leuk voor softtop of sup

 16. Een vraag: 2 wetsuits over elkaar. Is dat te doen? (dus een 3-2 met daaroverheen een 2-2 oid)

  Of kan ik beter zoeken naar een fatsoenlijk winter pak?

 17. Knokke

 18. Ja is wel te doen. Wel effe selfie maken en hier posten.

 19. Nee bob gewoon goed pak kopen

 20. Ik denk dat er maar weinig mensen op dit forum zijn dit dat daadwerkelijk hebben uitgeprobeerd. Wie weet werkt het, maar je bent hoe dan ook langer bezig om het geheel weer uit te krijgen en dat zou voor mij al de grootste reden zijn om toch voor een winterpak te gaan. Met half bevroren vingers één pak uittrekken op een parkeerplaats is al geen feest, laat staan twee ;). Desalniettemin hoor ik graag wat je bevindingen zijn, mocht je het proberen… ik houd wel van pioniers.

 21. @bob , heb het eens idd getest 2 pakken over elkaar aan qua temp was het wel warm maar de flex was weg en het aan en uit trekken was een hel, kan idd beter ff een redelijk pakki scoren.

 22. Deden we vroeger ook, werkt wel maar comfortabel is anders. Zou idd een kleine 200 euros investeren in een redelije 5/3.

 23. Waz windmolens was aardig van 11:30 – 14:30 met sup en één pak. Knie tot heuphoge golfjes met setjes ietsje hoger. Beste leek net voor hoog, of ik zat net op t juiste benkie.
  F….nog lekker weertje 🤙

 24. Bedankt allen voor jullie bevindingen mbt 2 wetsuits over elkaar heen.
  Ik ga maar eens een dikker pak zoeken.

 25. Goeie golven voor softboard vandaag

  Duindamseslag, Noordwijk

 26. tiny but fun! @oostende

 27. @oostende

 28. @ooster

 29. Het was weer mooi (vanaf 10:00 tot 14:20)
  Image by Ed Asele (surfed.nl)

 30. Weet iemand waar je aan de hollandse kust nog spullen kan huren deze tijd van het jaar m.u.v. scheveningen?

 31. Hey Huren kan ook in Domburg. Bij sportshop Domburg. Alle soorten planken maar wel beperkt in winter wetsuits. Slim om eerst even te bellen

 32. Zo Zuid Holland was goed gisteren.

 33. Domburg was gisteren klein maar zeer fijn. Kon er pas rond 13:00 uur zijn, maar toch zeker nog anderhalf tot twee uur heerlijk op het 9’9″ vliegdekschip. Eerste uur heel glassy, daarna kwam er een lichte textuur op, maar geen chop.

 34. De Kiter die is ‘verongelukt’ Ligt nu in coma in het ziekenhuis. Gast van 30, blijft gevaarlijk met windkracht 6 het water op…. hoop dat het goed gaat komen voor hem!

 35. Zijn er toevallig foto’s terug te vinden van zaterdag en zondag in Scheveningen? Zag 2 fotografen staan met grote lenzen.
  Alvast bedankt

 36. Thanks voor de update, hopelijk komt alles goed.
  Windkracht 6 is iets van 22-27 knopen, dat zou met een kleine kite opzicht prima moeten kunnen dacht ik zo.

 37. Probleem is alleen dat de wind zaterdag plots toenam tot windkracht 8. Ik ben er uit gegaan omdat mijn surfboard gewoon uit het water vloog, bij het wegrijden uit Wijk zagen we de ambulances.

 38. Wijko mini barrelsss

 39. Ik zag wat gaan ja!

 40. Vandaag geen moer helaas… morgen wellicht beter rond 1530?

 41. Iemand goede tip voor surf house om weekje te surfen/chillen/yoga in Taghazout? (Of andere plek in marokko). Nog verschil tussen verblijf in taghazout en Tamraght?
  Thanks!

 42. @ surfed, wat een plaat, dank je wel, moet je kijken hoeveel FACE er op die golf zit…daar wordt ik weer vrolijk van! van dit weer nu niet momenteel!

 43. Toplijnen nu Wijkpier!

 44. Loook😍😍

 45. perfectie tussen de buien door!

 46. Sjonge, wat een geweldige offshore condities op WAZ! (tot ca. 14:00)
  Hoogte, kracht en lengte, kom daar maar ’s om.
  Maar ook even reality check: Aalscholver in de branding verstrikt in visdraad met aantal haakjes. Kunnen bevrijden samen met hulp van OutstandingEvents.nl, je weet wel, van de blaaskarren en ander strandvertier.
  Dus weer even: Pls help mee, na elke sessie 3 stuks afval mee van ’t strand in de bak. En beetje correctief optreden bij lieden (ik wijs niet alleen naar vissers..) die wat minder bewust recyclen, zeg maar..
  Alles helpt!
  SurfZ!

 47. Holysht, Wijko gaat LOSS! 4 man in t water ofzo!

 48. Wijk was formidabel.

 49. @bob..ja werkt gewoon 2 wetsuits..
  Als je ff zuinig moet zijn,beter surfen met 2zomerpakkies..dan helemaal niet,ja toch?word soepeler zodra alles nat is.

 50. @Elwin – 👊🏾👍🏽

 51. Top bezig! Keep it clean folks

 52. Ik heb twee wetsuits, onbruikbaar (open geknipt).. Naar mijn idee wordt het neopreen en de wetsuits op een verre weg van climate friendly manier geproduceerd. Zomaar afdanken en bij het vuil voel ik mij niet goed bij.

  Iemand een idee of ik de wetsuit kan inleveren voor de recycle?

 53. @elwin super gedaan 👍👍👍

 54. Jammer van de 6 Beaufort offshore hier op Ameland.

 55. Schevenigen zag er gisteren einde van de middag ook erg mooi uit. Bijna niemand in het water. Ik kon helaas niet maar benna het werk nog even langs zee gefietst. Mooie cleane barrels.
  Vanmiddag kijken of het nog wat is. Iets eerder weg uit mijn werk om nog wat moois te scoren

 56. Ik gooi ze altijd in de textielbak… er staat op “alle textiel” dus ja… hopelijk doen ze er iets nuttigs mee.

 57. Ben in de buurt van Petten, wilde nog even het water in als de wind wat zakt. Lees hier en daar wat over sterke rips daar, zijn er dingen waar je op moet letten?

 58. Hey,
  was gister avnd lekker in het water bij die zandopspuit. Stond een fotograaf net achter de oranjenet te schieten. Iemand ening idee wie dit was?

 59. Kitesurfer bij wijk aan zee is overleden. Was een ervaren kitesurfer. Werd onwel en ging op zijn board zitten, vervolgens bewusteloos geraakt en 15 minuten waarschijnlijk in water gelegen. Is uit coma gehaald en bleek geen activitieit meer te hebben. Heftig hoor!

 60. Wat is een goede site om de voorspellingen in etretat te checken?
  Alvast bedankt;)

 61. @bodyboarder. Het stikt daar van de fotografen, maar die komen voor de meeuwen, niet voor de surfers.

 62. Is hij onderkoeld geraakt? Hoe is hij onwel geworden? Had het iets met de kou/kiten te maken of gewoon freak accident?
  Rip 🙁

 63. Dank je maat.
  oh echt? ja zag er ook een stel vogelaars, Dacht een photog te zien die ons in het water aan ftgraferen was onder de graafmachine door (coole frame). Pakte een mooie barrel, clean in and out, net toen ik was opgelijnd met hem :D. Frothing

 64. Iemand een oogje op de voorspellingen morgen bij wijk aan zee?

 65. voor vrijdag en zaterdag zie ik gelijkaardige wind als vorige week vrijdag en zaterdag. Zou het nogmaals zo goed worden als vorige zaterdag ?

 66. Nog niet bekend waardoor volgens mij. Hij Was wel onderkoeld maar ja oorzaak of gevolg? Via via gehoord dat het zo is gegaan. Iig wel iemand die wist wat hij deed. Denken dat het samenloop is van omstandigheden.

 67. @wijk, uit respect voor de nabestaanden en wat verhalen uit de wereld te helpen. Koen (de kiter is kwestie) heeft op het water een hartstilstand gekregen. Uiteindelijk is hij hieraan overleden. Rust zacht Koen

 68. Gaat los op de cams! Gelukkig hier op kantoor ook!!!

 69. Lijkt me tof als er in Nederland een initatief is/komt om wetsuits in te leveren. Bij het Britse merk Finisterre zijn ze bezig een recycling programma op te zetten. Daarvoor zochten ze vorig jaar wetsuits, om mee te testen. Geen idee eigenlijk waar het toe geleid heeft.
  Ik vraag me af of ze bij de kledinginzameling iets met versleten wetsuits kunnen doen.

 70. @ Flip. Respect.

  RIP Koen de Kiter

 71. In tijden niet zulke surf gehad!! Stokeddd

 72. RIP Koen, sterkte voor de nabestaanden.

 73. Woensdag was Domburg gekkewerk: de wind ging er niet uit.

 74. Wat triest 🙁 Rust in vrede Koen!

 75. wat er ook gebeurd, mensen halen gewoon hun schouders op, als er maar gesurfd/gesupt,gekite kan worden, tja in zon adhd individualistische maatschappij leven…

 76. @Spike, spreek voor je zelf zou ik zeggen.
  Maar zeker als er een jong iemand overlijdt of zoals een tijdje geleden verlamd raakt tijdens het mountainbiken, dan doet me dat iedere keer weer beseffen hoe kwetsbaar je bent en dat het mij ook kan overkomen. Dus ik, en ik denk vele anderen ook, sta er zeker wel bij stil. maar inderdaad niet te lang want het leven is te mooi om lang te blijven hangen in de donkere kanten er van.

 77. Morgen noordoost madness in zuiden van zuid Holland!

 78. Na jaren surfen in Wijk ga ik verhuizen naar Ter Heijde. Weet iemand wat de staat van de zandmotor is?

 79. Ik haal mijn schouders zeker niet op na zo’n berichtgeving van Koen de kiter ondanks ik hem totaal niet ken.
  Wij watersporters moeten juist een oogje op elkaar houden in het water. Ook al kennen wij elkaar persoonlijk niet.
  We zijn allen kwetsbaar in het water en vrijwel machteloos als het mis gaat.
  Rust in vrede Koen en sterkte voor de nabestaande.

 80. nog steeds een goede bak zand

 81. spreek voor jezelf man en laat je schouders misschien niet zo hangen.

 82. Genoeg berichten hierboven gezien die bezorgdheid of condoleances betroffen. Niet iedereen die hier post gaat door alle berichten heen, sommige mensen hebben een goede sessie en willen dan de stoke delen, maar zien niet de post erboven die gaan over het overlijden.
  Gaat beetje ver om mensen dan te gaan ‘shamen’
  door een dergelijke post trek je ook ongewilde negatieve aandacht.

  Rip koen, gestorven in het harnas, doen waar je gelukkig van werd. Geleefd tot de max

 83. RIP Koen

  Hoe zit z-Holland eruit morgenmiddag? Als ik naar de voorspellingen kijk misschien wel moeite om te gaan?

 84. De bekende noord oost spot gaat potten breken!

 85. Was dinsdag ochtend echt zo vet dat ik nog nageniet super dikke en lange lijnen achterin en idd met 4 mensen erin was wel een van de mooiste surf van de afgelopen tijd

 86. Stom ongeluk met mijn board. Heb hem op zijn neus laten vallen in de garage. Neus ligt er gelukkig niet af, maar wel een crack/ding. Weet iemand een dingrepair in de omgeving van Schagen? Hoop snel weer het water in te kunnen ondanjs de kou.

 87. Knallen morgen bij de oude slufter;)

 88. @wetsuitrecycling

  Ik ben verkoper van sorteerinstallaties voor textiel en heb even mijn neus opgestoken daar.
  Zie onder antwoord van de CEO van een sorteerbedrijf regio Rotterdam.


  Hi Brecht
  Surfpakken komen zelden voor als wij ze vinden gaat het naar een recycling item in en het wordt dan inderdaad gerecycled
  Fijne dag
  Grt

  Wie initiatieven weet, of inzamelaars van neopreen kan gerust contact opnemen met mij om hen met elkaar in contact te brengen.
  Dat kan op Brecht(punt)F(at)gmail(punt)com

  Gegroet

 89. bas fontijn in alkmaar 0651881471 repareert en maakt ook boards